Vai taas on provoa koitettu verhota asialliseksi keskusteluksi. Noh...
Palataan tähän vielä, mutta tässä kiteytyy sinun suurin ongelmasi. Siitä huolimatta, että vuodesta toiseen suitsutat kaikkia pelaajia ja kaikkea aivan naurettavalla tasolla (tuleviksi franchise-pelaajiksi on julistettu mm. Smith, Järnkrok, Nyqvist ja Larkin) ja nuo ennusteet menevät täysin perseelleen, et tunnu kestävän lainkaan eriäviä mielipiteitä. Kaikki on aina negailua tai dissausta. Sama laulu on käynyt aina siitä, kun julistit seuraavan contenderin puolustuksen rungon olevan tulossa sproulin ym. muodossa (tuleva Suter-Weberkin oli jo varma nakki). Sanoin, että erittäin hyvänä lopputuloksena olisi edes kaksi top-4-tason puolustajaa siitä revohkasta. Haukuit tyypilliseen tyyliin dissaajaksi ja negailijaksi. Sama kun käsiteltiin seikkaperäisesti esim. Pulkkista ja Mrazekia.
Tämähän ei tosin rajoitu vain minuun. Tämä Detroit-osio on suurelta osin täysin kuollut sen takia, että jos joku uskaltaa jotain negatiivista sanoa, niin syöksyt heti haukkumaan negailijaksi. Täällä ei ole kertaakaan puolivuosikymmenen aikana käyty edes vähääkään analyyttista ja objektiivista keskustelua, kuten vaikka Flyers-ketjussa tällä kaudella. Kirjoittajia kyllä riittäisi, mutta harvaa kiinnostaa tänne kirjoittaa. Ja tämä on ihan faktaa perustuen minulle laitettuihin yksityisviesteihin.
Mutta mennään itse asiaan.
No esimerkiksi siihen, että Holland on viimeisen 2 vuoden aikana kaupannut ulos yhden varausvuoron ja sisään 12 varausvuoroa. Kovasti näyttäisi panostavan tulevaisuuteen.
Sinun mielestäsi ilmeisesti ei?
Rebuild on organisaation valitsema strateginen linjaus, jota ilmentää organisaation
kaikki toiminta. Siitä huolimatta, että tulevien UFA-pelaajien kauppaamisen mm. sinä kovaan ääneen vuosia sitten julistit moraalittomaksi paskaksi, tekee jokainen asiansa osaava organisaatio niin, kun menestysmahdollisuuksia ei käytännössä ole. Se ei tarkoita itsessään mitään rebuildia. Se on lähinnä resurssien hallintaa eli sitä kuuluisaa asset managementtia. Detroitin kohdalla on ensijaisesti kyse siitä, että tuote jäällä on ollut heikko jo useamman vuoden, jolloin ainoa järkevä ratkaisu on ollut olla sortua tuohon moraalittomaan touhuun (toki eihän se enää ole tietenkään moraalitonta...)
Tuossa 2012-2016 kausilla kun (tänä turhana aikana, kun Detroit ei olisi saanut yrittää menestyä) Holland hankki näitä Eric Coleja ja David Legwandeja, niin samalla kun herraa syytettiin varausvuorojen hukkaamisesta, niin nyt jälkikäteen tarkasteltuna Holland käytti 6 varausvuoroa ostoihin ja samaan aikaan sai hankittua 5 varausvuoroa myös sisäänpäin. Toki nämä sisäänhankitut oli alempia ja arvottomampia vuoroja, mutta tällä hetkellä tuo merkittävin menetys, eli Quincey-kaupan ykkönen tarkoittaa lähinnä Olli Määttää. Hyvin oli siis Kenny hajulla siitä, mitenkä vahvan draftin ykkösestä oli kyse. Yksi Määttä ei tässä kohtaa kääntäisi Wingsin kurssia suuntaan eikä toiseen.
Tämähän on ihan todella yksipuolinen näkökulma. Holland heikensi joukkueen tulevaisuutta jopa merkittävästi koittamalla parantaa menestymsahdollisuuksia joukkueessa, jolla ne oli lähes olemattomat jo muutenkin.
Detroitilla oli
tuolloin mahdollisuus tehdä jonkinsortin retool (kuten vaikka Boston teki). Se olisi tarkoittanut tiettyjen pelaajien kauppaamista pois pitämällä kuitenkin ydinpelaajat. Tuolloin joukkueessa vielä oli pelaajia, joilla oli jotakin arvoa. Tällä hetkellä ei juuri ole. Kyse oli yksinkertaisesti siitä, että reagoidaanko vääjäämättömään mitenkään vai ei. Holland ei reagoinut millään tavalla. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Babcock käveli pihalle, olisi pitänyt ottaa täysin toinen suuntaa, ja aggressiivisesti.
Detroit käytännössä jäi moneksi vuodeksi tuolle no-mans-landille eikä hyötynyt siitä yhtään mitään. Tästä jauhoin aika paljon jo silloin aikanaan...
Miksi nämä sopimukset olisi ongelmia? Ne tulevat nyt menemään tuossa mukana ja näille herroille jää se nuorten mentoroimisen vastuu. Pitäähän siellä jotain veteraanejakin olla kun rosteri nuortuu. Klausuulit eivät edes ole kummallisia, mutta teikäläisen kaltainen Nostradamus niitä toki suurentelee. Jos viitsit laiskuuttasi sinne capfriendlyyn klikata, niin huomaat, että sekä Helmillä että Abdelkaderilla on peliaika/ottelukohtaiset klausuulit, eli jos tippuvat ulkopuolelle TOP9 kokonaisjääajasta tai joukkue ei pääse playoffseihin, niin klausuulit poistuu. Helmillä näin käy ensi kesänä. Muutenkin noista siirron estavistä pykälistä mesoaminen on aivan turhaa, jos pelaajat on suunniteltu pidettäviksi. Palkkakatto ei ole Detroitille mikään ongelma, en kesälle tilaa tulossa 29 miljoonaa.
Noiden sopimusten ongelma on se, että ne ovat 1) liian kalliita 2) liian pitkiä 3) sisältävät liikaa klausuuleita. Toisin sanoen, niissä on kaikki sopimuksen elementin vituillaan.
Helmin ja Abdelkaderin klausuulit astuvat voimaan silloin, kun heillä ei ole edes sitä olematonta arvoa mikä nyt on. Nuo eivät suinkaan ole ainoat paskat sopimukset. Harva organisaatio antaa tuollaisia klausuuleita rivimiehille. Poile ei anna edes tähtipelaajilleen (Rinne poikkeuksena). Tuo vaikeuttaa myös suuresti tulevaa, koska miksi kukaan tulisi edes markkinahinnalla Detroitiin, kun siellä on jo jaettu älyttömiä soppareita ihan kakkoskorin kavereille? Se itsessään luo jo heikot neuvottelulähtökohdat.
Palkkakaton osalta osoitat puhdasta tietämättömyyttä. Detroit on vielä pitkään hirressä cappinsa suhteen kun tuota LTIR-osastoa on niin paljon. Tuo tarkoittaa sitä, että organisaatio ei pysty operoimaan capin kanssa samalla tavalla kuin vaikka esim. Toronto ja Buffalo pystyivät deadlinella. Tuota mahdollisuutta yksinkertaisesti ei ole. Rebuild-joukkueelle todella huono lähtökohta.
Fakta on kuitenkin se, että Ken Holland on kaikista GM:istä pisimpään onnistunut pitämään joukkueen kilpailukykyisenä modernin NHL:n aikana. 20 vuoden periodista 18 kertaa playoffseihin ja 3 Stanley Cupia. President's pönttö 5 kertaa. Stan Bowmanin suonenveto kesti 8 vuotta (josta kaikki crediitti kuuluisi mennä Dale Tallonille) je Penssikin alkanut yksimään samalla aikavälillä. Muihin on sitten turha vertailla kun menestys ei ole lähelläkään samaa tasoa.
Ken Hollandin menestyminen on perustunut pääosin ihan muihin tekijöihin kuin hänen omaan suoritukseensa. Tuo sai tarjottimella joukkueen, jossa oli Yzerman, Lidström. ym. Holland ei tehnyt mitään noiden osalta. Siitä eteenpäin aina palkkakattokaudelle Holland hyötyi rajattomista resursseista, jotka yhdistettynä noihin jo valmiisiin HHOF-miehiin teki Hollandin hommasta helpompaa kuin kenenkään muun. Palkkakattoaikana lentoa kesti about sen verran, kun Lidström pelasi ja nuo 90-luvun loppupään onnenpotkut draftin viimeisillä kierroksilla kannattivat (eipä Hollandkaan nähnyt noita edes keskikierrosten varausten arvoisina aikoinaan). Siitä eteenpäin homma on ollut pelkkää alamäkeä ja vääriä ja huonoja ratkaisuja. Eritoten 2010-luvulla. Tuolloin varaaminen on ollut pääosin paskaa, vähät treidit ovat olleet paskaa, sopimukset ovat olleet paskaa. Voin lähteä näitä erittelemään tarvittaessa. Olen sen kyllä tehnyt jo lukemattomia kertoja.
Miksi tässä kohtaa rebuildia pitäisi saada jotain kilpailullista etua? Jos kuitenkin pitäisi sijoittua alemmas ja varata korkealta lisää tulevaisuuden pelaajia? Kilpailullisia etuja tarvitsee miettiä vasta sitten organisaation nousuvaiheessa, jossa Red Wings ei ole.
Tämä oli lähinnä tuohon hölynpölyysi. Buffaloon on ollut jo vuosia enemmän imua kuin Detroitiin siitä huolimatta, että narratiivisi mukaan Detroit on niin perkeleen hieno organisaatio ja Buffalo kasa paskaa. Detroit ei tule kiinnostamaan ketään ennen kuin se saa laadukkaita pelaajia. Siis ihan eliittitason kavereita. Tällä hetkellä sellaisia ei ole ainuttakaan ja on kovin epävarmaa, nouseeko kukaan organisaatiossa nyt oleva sellaiseksi.
Detroit tekee nyt kaiken viiveellä verrattuna esim Buffaloon. 2-3 vuotta perässä tapahtuu sama prosessi. Tässä ei ole mitään ihmeellistä, paitsi se, että Buffalo ei koskaan menestynyt sellaisella tasolla edes parhaimmillaan, mitä Detroit teki puolivaloilla ja rampaantuneena, silti viihdyttäen.
Tämä on kyllä merkillinen kommentti. Vuosia takaperin pauhasit täällä kovaan ääneen siitä, kuinka Detroit organisaationa ei ikinä alistu siihen moraalittomaan paskaan, mihin Buffalo. Nyt sitten höpötetäänkin, että ollaan samassa prosessissa. Noh, hopeareunuksena mainittakoon, että iloitsen aina järjen voittoa.
Buffalo ei ole koskaan menestynyt samalla tasolla kuin Detroit viime vuosina? Väität vakavissasi, että Buffalon 90-luvun lopun joukkueet ja 2000-luvun puolivälin joukkueet menestyivät huonommin? Tuo ei ole oikeasti edes mikään mielipidekysymys.
Mikäs ongelma Detroitilla on esim caphiteissä? Näyttää ehkä tilastoissa pahalta, kun 10M on LTIRssä, kahden miehen osalta, eli Zetterbergin ja Franzenin. Nämä herrat ovat muuten voittaneet enemmän Stanley Cupeja mitä Buffalo Sabres, joten ihan hienosti palvelleita miehiä. Taistelut vaati veronsa. Ens kesälle on tulossa 29 miljoonaa cap-tilaa käytettäväksi. Melkoisen ongelman on Holland rakentanut.
Tähän vastasinkin jo, toivottavasti valaisi.
Buffalo on toki monissa tulevaisuus-rankingeissa nostettu ihan parhaimpiin, kun teillä on käynyt tuo lottery-tuuri. Detroit kuitenkin viimesimmissä jo noussut TOP10 porukoihin. Detroit tulee rebuild-prosessissaan sen pari kautta jäljessä, ei ole vielä saanut kovin montaa extra-ykköstä, kun ei ole ollut sellaista kaupattavaakaan ja saanee tuon eron kiinni. Mitään sellaista ihmeellistä ei Buffalossa ole tehty, mitä Detroit ei pystyisi tekemään. Tuurin käyminen on sitten eri asia. Kaikki nyt vaan tulee tapahtumaan myöhemmin.
Näinkö lyhyt muisti oikeasti on? Kävimme kaikkein kovimmat väännöt juuri kaudesta 2014-2015 ja siitä, että Buffalon tankkaamisessa oli kyse nimenomaan siitä, että varmistetaan Eichelin saaminen
ilman minkäänlaista tuuria. Tuo oli nimenomaan se strategian mukainen valinta, minkä johdosta Buffalolla on tällä hetkellä yksi liigan parhaimmista pelaajista, jolla on parhaat vuodet vielä edessä. Kyse oli kovemman prospectin 100% varmuudella saamisesta kuin mitä on todennäköisesti varattavissa pitkään aikaan.
Detroit ei ole saanut "ekstraykkösiä", koska sillä ei ole mitään sellaista, minkä nojalla se voisi niitä saada. Tatarin kauppaaminen viime kaudella oli hyvä kauppa ja siitä Holland ansaitsee krediittiä. Muuten mikään palanen ei todennäköisesti sellaista tule tuomaan Detroitiin (poislukien Larkin), Tässäkin on ongelmana esim. Nyqvistin NTC (taas ne klausuulit vaan sieltä puskee esille...).
Kysytään nyt vielä ihan varmuuden vuoksi, että väitätkö nyt ihan vakavissasi, että Detroitissa on tehty samat asiat nyt kahden viime vuoden aikana kuin mitä Buffalossa vuosina 2013-2015?
Hollandhan on tässä tekemssä lähes täydellisiä pohjia Yzermanille, tehnyt täydellistä työtä viimeiset 2 vuotta. ilmaisia pelaajia sisään, pelaajia ulos ja pickejä sisään. Tässä tuo recordi siitä eteenpäin, kun omistaja Mike Ilitch lähti autaammille metsästysmaille ja Holland sai seurajohdolta erilaisen signaalin, kohti rebuildia:
Pois kaupatut vuorot:
5th 2018 (Sheahan-Wilson)
Sisään kaupatut vuorot:
1st 2018 (Tatar)
2nd 2018 (Smith)
2nd 2019 (Tatar)
3rd 2017 (Jurco)
3rd 2017 (Vanek)
3rd 2017 (Smith)
3rd 2018 (Sheahan-Wilson)
3rd 2019 (Mrazek)
3rd 2021 (Tatar)
4th 2018 (Mrazek)
5th 2019 (Wilson)
6th 2018 (Ott)
Suluissa kauppa johon vuoro liittyi.
12 vuoroa sisään ja 1 ulos, ja tuossa ulosmennessä tapahtui vuoron korotus. Puhdasta tulevaisuuden valueta sisään.
Boldatut ovat kyllä melko lystikästä tekstiä.
Tuo viimeinen boldattu taas on omaa salaliittojorinaasi samalla tavalla kuin esim. viime kaudella höpinät siitä, että Blashill häviäisi tahallaan jne. Noita höpinöitä ei tue yhtään mikään, vaan ne ovat sitä tyypillistä narratiivia, joilla koitat selittää kaiken Hollandin eduksi - oli kyse kuinka uskomattomista asioista tahansa.
Noissa treideissä on ollut kyse joko epäonnistuneiden varausten kiertoon laittamisessa (mikä sekin on järkevää asset managementtia sinänsä) sekä tuleiven UFA-pelaajien kiertoon laitosta, josta puhuttiinkin jo.
On vähän vaikea vakavasti lukea jostain
täydellisestä pohjasta, kun riippakivinä on Helmin, Ericssonin, Abdelkaderin, Nielsenin ja Bernierin kurasopimukset. Stephen Weissinkin sopimus kummittelee siellä vielä useamman kauden.
Näiden lisäksihän Holland teki sitten 2016 draftissa tuon Datsyuk-caphit kaupan, jossa ykkönen aleni dramaattiset 4 vuoroa ja sillä varattiin todennäköisesti Jacob Chychrunia potentialisempi Dennis Cholowski, ja dratista saadulla lisäkakkosella Filip Hronek. Silloin draftin hetkellä Red Wingsin johtoportaalta kysyttiin, että miksi Chychrun skipattiin ja kommentoivat että hän on todennäköisesti juuri nyt valmiimpi pelaaja NHL:ään, mutta potentiaali ei ole kakkosparia korkeampi ja siksi valitsivat mielestään potentiaalisemman puolustajan. Pari vuotta meni odotellessa näiden asioiden realisoitumista ja nythän tulokset alkavat olla nähtävillä. Molemmat astumassa NHL:ään ja näyttävät pelimiehiltä, Cholowski alkaa olla jo Chychrunin edellä.
Lisäksi Datsyukin caphitin poistaminen antoi cap-tilaa, jolla tuli Vanek ja Ott puoleksi vuodeksi käväisemään ja ne Holland kauppasi 3rd+6th varausvuoroihin. 4 vuoron pudotus ykkösellä johti siis jatkokaupppoina 3 lisävuoron saamiseen. Tätä on rebuild, jos quotaamani kirjoittaja ei sitä vielä tiennyt. Tai ehkä tiesi, mutta päätti keskittyä vain päänsä aukomiseen, ilman faktapohjaa.
Tämä on ehkä pöyristyttävin yritys spinnata asioita jotenkin omaan agendaan sopiviksi.
Ensinnäkin unohdat tuossa sen, että Datsyukin sopimuksen kauppaamisen pakko oli seurausta Hollandin omista paskasopimuksista. Ilman niitä Holland olisi pystynyt signaamaan Vanekin ja Ottin ja nielemään Datsyukin sopimuksen.
Toisekseen Holland joutui draftissa
heikompaan asemaan. Ihan riippumatta siitä, kuka varasi kenetkin. Holland siirsi kontrollia itseltä muille.
Toisekseen nuo puheet Cholowskista menevät jo tutulle linjalle. Cholowski on toki lupaava puolustaja, jolla on hyvät jalat ja kiekolliset taidot. Kuitenkin sinun pitäisi tietää erittäin hyvin, että puolustuspelaaminen ei ole lähelläkään NHL-tasoa. Cholowski ottaa turpiin match-upeissa pahasti, hänen taakseen tehdään pelattuja minuutteja kohden selvästi enemmän maaleja kuin muille puolustajille jne. Tämä siitä huolimatta, että Cholowski on pääasiassa pelannut suojattuja minuutteja. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että tuo on oikea kehityspolku pelaajalle, joka ei ole ikinä pelannut ennen miehiä vastaan. Aika toki näyttää.
Chychrun on tuolta osin aivan eri tason pelaaja. Cholowskista voi tulla parempi, mutta sitä hän ei kyllä vielä todellakaan ole. Loukkaantumiset ovat varmasti se Chychrunin suurin kompastuskivi.
Jos Holland on jotain jatkoja veteraaneille tehnyt, niin nuo ovat lyhyitä ja suunniteltu myytäviksi. Tämä saman rumban pyörittämistä, puhtaasti rebuild mielessä. Ilmaisia assetteja sisään, joitain muuta assetteja ulos --> futures. On aika hupaisaa väittää, ettei tämä olisi rebuildia, mutta voihan sen provo-tarkoituksissa sen joksikin muuksi mieltää.
Nämä ovat taas niitä kohtia, joita pitää oikeasti lukea muutaman kerran. Siis Helmin, Nielsenin ja Abdelkaderin sopimukset ovat mielestäsi lyhyitä? Vanekin sopimus on esimerkiksi sellainen (NMC), ettei sitä liikutella eikä siitä mitään saada takaisin.
Yzerman voi jatkaa samaa prosessia sitten ens alkuun (jos tulee). Viimeiset turhat sopimukset ulos, kun Holland itse siivoaa suurimman osan. Jälkeenpäin on hienoa tarkastella tätä Hollandin täydellistä työtä, jonka hän sopparinsa lopussa alusti seuraajalleen. Tai jos ei vaikka sinne Seattleen eksy, niin ties vaikka nostaisi Wingsin itse takaisin contenderiksi.
Tämä koko postaus kyllä lienee sellaista materiaalia, joka on pakko ottaa ns. talteen tulevaisuutta varten.
Ken Hollandin tapaus on sinänsä varsin mielenkiintoinen, kun näköjään oletus on tuo, että organisaation laskuvaiheessa GM:n täytyisi vastata siitä saamalla potkut. Ja sitten palkataan erikseen joku alasajovaiheen manageri. Tämä laskuvaihe vain palkkakattomaailmassa on sellainen, ettei sille kukaan ole mitään mahtanut. Se on hyvin negatiivissävytteinen kaikkialla. Chicagot, Los Angelesit ja Pittsburghit tulee menemään alas ihan samaa nuottia mitä Detroit 2010-2016. Ei silti Hollandin tai jonkun muun taidot GM:nä katoa mihinkään. Näköjään mies pystyy kantamaan alasajovaiheen vastuunsa siinä missä erillinen alasajomanageri ja muuttamaan kytkimestä kääntämällä tekemisiään. Sillä mennään, mitä ohjeita johtoporras antaa alaiselleen ja sitten käydään töihin. Lou Lamoriellollekin naureskeltiin pitkään tuossa NJD:n alasajovaiheessa, mutta niin se vaan kelpasi Toronton johtoportaaseen antamaan näkemyksiään. Ja käväisi välillä SC-finaalissa.
Kuten tässä on nähty, niin NHL on piiri pieni pyörii -meinkiä, jossa vaan ukot vaihtaa toimistoja ja jatkavat sitä samaa vahvaa työtään toisaalla, niinkuin joku Rutherford. Ensin rakensi voittajan Carolinassa, sitten herralle naurettiin, kunnes tuli Pittsburghiin ja rakensi taas voittajan ihme yskintävaiheen jälkeen ja nyt taas laskusuhdanteessa vaaditaan jo potkuja. Detroitissa potkuja on toki vaadittu, mutta Hollandia ei nyt vaan ole vaihdettu. Koska ihan yhtä hyvin myös hän voi olla se alasajomanageri. Sama mies tekee menestyksen ajan työt, alasajovaiheen työt ja rakentaa vielä nousullekin pohjan. Jossain muualla miestä tykätään vaihtaa, Detroitissa tällä kertaa ei. Ainoastaan pellet, kuten joku tälläkin palstalla hehkutettu Tim Murray on naurettu kokonaan ulos liigasta.
Mutta jotenkin nyt ilmeisesti jonkun käsikirjoituksen mukaan "kuuluisi menettää kasvonsa" saamalla potkut, ja se nyt sitten harmittaa toisaalla, kun Ken Holland ei joudu menettämään kasvojaan. Ja tästä huolimatta se perkele menee vielä tekemään rebuildinkin, joka täytyy kiistää, ettei vaan jotain positiivista sieltä lipsahtaisi tähän dissaamisen agendaan. Mutta se on jo myöhäistä. Holland on tehnyt liikaa hyvää työtä Red Wingsin nousun käynnistämiseksi.
Sinulla vaikuttaa olevan käsitys siitä, että organisaatiot ikäänkuin automaattisesti ja vääjäämättä vajoaisivat. Tämähän ei pidä paikkansa. Organisaatiot vajoavat, koska niissä ruvetaan tekemään vääriä ratkaisuja jne.
Moni menestynyt toimitusjohtaja liike-elämän puolelta on todennut, että nyrkkisääntönä viisi vuotta samassa organisaatiossa, jonka jälkeen uusia tuulia. Syynä on se, että viiden vuoden jälkeen rupeaa olemaan sokea omalle toiminnalle ja muutenkin ideat rupevat loppumaan. Tarkoittaa siis kilpailukyvyn laskua.
Nuo mainitut tyypit saivat monoa ihan aiheesta - heidän työnsä jälki edellytti sitä. Kaikkein typerin ratkaisu olisi ollut olla pitää siellä tyyppejä, jotka ovat syynä organisaation vajoamiseen.
Tapaus Ken Holland ilmentää Detroit-organisaation country club -johtamista. Siellä palkitaan niin pelaajia kuin muutakin henkilöstöä vanhoista meriiteitstä välittämättä tulevaisuudesta. Juuri siksi Detroit on organisaationa vajonnut pohjalle. Ken Holland on ollut ja tulee aina olemaan täysi puuhastelija GM:nä David Poileen verrattuna (pätee toki muihinkin).