Dave Mustaine - ikuinen kakkonen vai väärinymmärretty nero ?

  • 7 681
  • 36

kovalev

Jäsen
Metallica-ketjussa on sivuttu useasti ja aiheestakin Dave Mustainen surullista roolia Metallican historiassa. Niinikään on käyty näitä pakollisia "Metallica vai Megadeth" vertailuja. Ajattelin, että voisi olla paikallaan pistää aivan oma ketjunsa Mustaine/Megadeth asioille, niin menneiden muisteluille, kuin tulevien arvailuillekin. Sillä kyllä Dave minun mielestäni oman ketjunsa ansaitsee siinä missä Metallicakin. Samalla olisi mukava kuulla JA;n arvostettujen musiikkikriitikoiden mielipiteitä siitä ;

Mikä on mielestäsi Dave Mustainen rooli Hevin kehityksessä 80-luvulta tähän päivään vai onko sellaista ? Onko hän, niin kuin otsikossa viittaan, ikuinen kakkonen, väärinymmärretty nero, aliarvostettu riffikynä ja keppisankari ?

Mikä tärkeintä ; ONKO KIRK HAMMETT KOVEMPI KITARISTI, KUIN MUSTAINE ? Aika moni väittää niin...

Vai onko Dave vain kieltämättä lahjakas, mutta itserakas ja katkeroitunut kitisijä.

Ja vielä ; Onko Dave Mustainella, n. 20 miljoonaa (korjatkaa luku, jos tiedätte) levyä myyneellä, maailman moneen kertaan kiertäneellä, ainakin kohtuullisesti arvostusta ja tunnustusta saaneella elämäntaparokkarilla mitään aihetta olla kenellekään katkera ? Olisiko hän Metallicassa päässyt koskaan niin merkittävään rooliin minkä Megadeth on mahdollistanut ? Itse epäilen sitä. Itse olen myös sitä mieltä, että kyllä, hän ja Megadeth on (ja oli)aliarvostettu ja jäänyt liiaksi Metallican varjoon. Ja EI. Hammett ei todellakaan ole parempi kitaristi, kuin Dave.

Mutta ei ole reilua puhua Davesta koko Megadethina, sillä se ei tekisi oikeutta varsinkaan Dave Ellefsonille, Marty Friedmanille ja Nick Menzalle. Tämä nelikkohan muodosti pisimpiaikaisen Megadeth-ketjun ja on myös tehnyt bändin parhaat levyt "Peace Sells";ia lukuunottamatta. Omasta mielestäni varsinkin levyt; Rust In Peace, ja Countdown To Extinction kestävät vertailun aivan minkä tahansa plattojen kanssa, jos puhutaan kaikkien aikojan metalli-levyistä.

Mutta, jos joku muu haluaisi jatkaa, kun ei jaksa enää kirjoittaa...
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
kovalev kirjoitti:
Vai onko Dave vain kieltämättä lahjakas, mutta itserakas ja katkeroitunut kitisijä.
Valitsen tämän vaihtoehdon. Miten voi ihminen niin pahasti flipata, että koko Metallican jälkeinen elämä on ollut pelkkää pettymystä ja katkeruutta. Ilmeisesti Dave-paran jokainen päivä ja jokainen kuultu Metallica-biisi muistuttaa mieleen tuon ylitsepääsemättömän epäonnistumisen. Edes miljoonat myydyt omat levyt eivät tunnu miltään.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Jaa, kyllä tuo skepa taitaa Hammettilla kädessä Mustainea taiteellisempaa otetta nauttia, mutta kun aletaan tarkastelemaan missä se Dave-pojan anti hevimaailmalle on, niin itse instrumentti saa jäädä rauhassa nurkkaan nököttämään. Mustainehan on tietyllä tavalla oma instituutionsa, kaveri jota ei ole paljoa huominen huolettanut.

Edelleen tuon joku aika sitten telkkarista tulleen Some kind of a monster -"dokumentin" jälkeenkin jäi vahvasti mieleen että ego se oli joka Mustainen ulos Metallicasta ajoi aikanaan, eikä alkoholinkäyttö. Vaan eipä tuo mikään yllättävä mielipide taida kenellekään yhtään asiaan enempää perehtyneelle olla. Toki nämä kaksi yhdistettynä sitten varmasti lisäsivät hieman makua soppaan mutta tuskin Hetfield, Ulrich ja Mustaine olisivat ikimaailmassa selvinneet ehjin nahoin tähän mittakaavaan ja tähän ikään asti.

Mustaine itsessään on keskittyessään Megadethiin saanut kuitenkin toteuttaa varmasti enemmän omanlaistaan visiota musiikista eikä tuotokset olekaan olleet hullumpia. Youthanasian kohdalla kiinnostus lopahti omalta osalta mutta sitä ennen esim. Rust in peace on kyllä sen kovuusluokan tekele että oksat pois vain. Puhumattakaan todellisesta klassikosta, Countdownista. Olisiko näitä yksittäisiä biisejä nähty Mustainen nauttiessa menestyksestä Metallica-kitaristina? Mahdollisesti. Olisiko Mustainella ollut jotain annettavaa Master of puppetsille, Ride the lightningille tai Justicelle? Ei välttämättä. Pystyisikö Mustaine ilmaisemaan omaa tyyliään niin kokonaisvaltaisesti ja yhtä ehdottomasti kuin vaikkapa noilla mainitsemillani levyillä? Ei varmasti.

Vaikkakin katkera kuva Davesta on jäänyt, on silti näin täysin sivullisen henkilön näkökulmasta hieno asia että tiet erkanivat ja aggressiivisuutta ja energiaa riitti niinkin vahvaan ilmaisuun mitä molemmilta bändeiltä on 80- ja 90-luvuilla kuultu. Metallica loi kokonaisuudessaan hyvää musiikkia aina blackiin asti ja Mustaine sai tuoda omaa "nerouttaan" esille käyttäen sen tilan mitä tämänlainen kaveri tarvitsee. Siis koko bändin.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Mike kirjoitti:
Niin, kyllä minä pidän Mustainen lahjakkuutta enemmänkin siinä aggressiivisessa otteessa jolla tämä kitaraansa rankaisee sekä erinomaisena biisintekijänä. Hammett on minun mielestäni enemmän taiteellinen itse musiikkiin keskittyvä kitaristi. Varaan tietysti nämä mielipiteet sitä taustaa vasten, etten ole edes kuunnellut Youthanasian jälkeen tullutta Megadeth-tuotantoa, enkä juurikaan uudempaa Metallica-kuraakaan vaan perustan näkemyksen melkein täysin vuonna 1994 tai sitä ennen julkaistuun matskuun. Vaikka esim. Rust in peacella onkin paikoin todella loistavaa kitarointia, ei siinä kyllä samanlaista taiteellista ja tunnelmallista otetta ole kuin Hammettin soitannossa samaan aikaan (Rust in peace 1990 verrattuna vaikkapa black 1991 tai yhtä hyvin Justice 1989).

90-luvun puolivälin jälkeen kuitenkin esim. Metallican pakka hajosi niin täysin ettei tämän jälkeistä materiaalia edes kannata lähteä ottamaan painoksi vaakakuppiin. Tosin pikkulinnut ovat sättineet Megadethiakin vastaavasta, eikä näin ole edes syttynyt mielenkiintoa noita levyjä kohtaan.

Mutta eiköhän nämä Hammett vs. Mustaine -kinat ole aikalailla ikuisuuskysymyksiä tietyissä piireissä. Jos sillä puntarilla vertaillaan kumpi olisi ollut värikkäämpi kaveri Metallicassa, niin Hammetille ei juuri olisi tarvinnut soitella. Hammett kuitenkin on asettanut riman ja vertailu siihen on aika vaikeaa, kun ei kuitenkaan ole mitään todellista materiaalia siitä mihin Mustaine olisi Metallicaa vienyt.
 

kovalev

Jäsen
Tähän Hammett vs. Mustaine ajatusleikkiin olisi mukava saada joltain jatkoajan tilumiehiltä jotain teknisiä kommentteja/vertailuja. Itse en voi niitä oikein antaa, kun olen enempi komppikitara miehiä, mutta...Uskallan nyt ainakin väittää, että Dave hallitsee tuon melodiapuolen paremmin. Jos puhutaan sooloista, niin Dave "yllättävämpi", monipuolisempi. Kirk ehkä enmmän fiiilissoittaja ? (ja aina sen wahinsa kanssa)
 

ipaz

Jäsen
Tuon Somekind of Monster dokumentin nyt ekan kerran nähneenä ihmettelen edelleen Mustainen itkuvirttä Ulrichille tuosta yli 20 vuotta vanhoista potkuista. Jumalauta, mies on tehnyt jotain sata Megadeth levyä omaa musiikkiaan joka jopa ajoittain kuullostaa hyvältä. Mitä se rutisee? Kaveri olisi (ehkä) joka tapauksessa ollut Metallicassa Hetfieldin ja Ulrichin varjossa.

Hieman arveluttavaa että "kova" hevimies on tuollainen herkkä taiteilija jonka sieluun sattuu vieläkin yli 20v vanhat potkut. No, eipä se Larsikaan mikään Kerry King ole, mutta silti.

"Et tiedä mitä olen joutunut kestämään koko 20 vuotta". Vittu, itse aiheutti potkunsa vetämällä viivaa nenään. Ikuinen kakkonen kyllä, nero - en tiedä.
 

Borgie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Quentin kirjoitti:
Offtopic:

Ooteko muuten huomanneet yhdennäköisyyden Mika Häkkiseen?

Ei mulla muuta...

Juu, mieshän itsekin, autourheuilun ystävänä, toteaa olevansa kuin ilmetty Mika.

Eniveis, itse en oikein jaksa innostua näistä vastakkain asetteluista, semminkään kun molemmat vaithoehdot ovat itselleni tärkeitä, mutta kyllä Dave rokkaa, no doubt. Helppo kaveri Dave ei silti ole ja tuo Metallican päihittäminen myydyissä levyissä on ikävä kyllä jäänyt miehehelle jonkin sortin pakkomielteeksi, mutta ehkäpä meille faneille positiivisella tavalla, onpahan miehellä ollut ainakin motivaatori tiedossa.

Ketjun aiheeseen vastatakseni: ei kumpaakaan, vaan loistava muusikko.
 

CorporalSyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjois-New Yorkin joukkueet
Jussi77 kirjoitti:
Niin, kyllä minä pidän Mustainen lahjakkuutta enemmänkin siinä aggressiivisessa otteessa jolla tämä kitaraansa rankaisee sekä erinomaisena biisintekijänä.

Samat. Mustaine muistaakseni aikanaan sanoi että pitää tärkeämpänä kätenään sitä plektrakättä, omasta mielestä sen kuulee parhaiten juuri kontrastina kun vertailee Friedmanin sooloihin vaikkapa Rust In Peacella.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Hammett helmikuu 1987:
Minun tyylini on aivan erilainen kuin Daven, joka masturboi mieluusti otelaudalla ja soittaa lyhyen ajan sisään 10 000 nuottia. Minä en edusta samaa kitaransoittokoulua, oma soittoni on harkittua. Ja Daveko muka olisi keksinyt tuollaisen soittotekniikan? Hevonpaskaa sekin!
On sitä joskus tullut funtsittua, että minkälaisia levyjä olisi tehnyt bändi, jonka kokoonpano olisi ollut J.H, L.U, D.M, C.B. Kun Hammettilla varustettu Metallica teki maailman kaikkien aikojen parhaan levyn ja top vitoseen menevän Lightningin... Tikittävä aikapommi tuo kokoonpano olisi toki ollut.

Aika säälittävän kuvan Dave kieltämättä itsensä antaa tuolla poraamisellaan. Ei ole kaukana 25 vuoden itkun merkkipäivä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
"Mustasen" katkeruuden kyllä jotenkin ymmärtää. Siinä missä hänen oma suosionsa hiljalleen hiipuu ja levymyynti ei enää kohoa miljooniin kappaleisiin Metallica voi olla varma että uusi levy menee listaykköseksi ympäri maailmaa ja myy miljoonia. Lisäksi media ei anna miehen olla omillaan: melkeinpä jokaisessa haastattelussa mainitaan parikymmentä vuotta vanhat Metallica-yhteydet.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
tuuski kirjoitti:
Aika säälittävän kuvan Dave kieltämättä itsensä antaa tuolla poraamisellaan. Ei ole kaukana 25 vuoden itkun merkkipäivä.

Totta. Tosin heti leffan ilmestymisen jälkeen Mustaine manasi Lars Ulrichin ja sen että kyseinen sessio leikattiin sellaiseksi että hän näytti miltä näytti ja Ulrichin avautumiset jätettiin pois mm. se että Ulrich lähti tapaamisesta itkien...
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Quentin kirjoitti:
Ooteko muuten huomanneet yhdennäköisyyden Mika Häkkiseen?

Kyllä. Mustaine ja Häkkinen ovat broideja. Kolmas tähän veljeskatraaseen kuuluva on jonkun 90-luvun poppihitin takoneen Sueden vokalisti.
 

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Mustaine on nero. Piste. Mustainen merkitys metallimusiikille on suuri, etenkin nuoremman polven metallikitaristeille ja etenkin Rust in Peace -levyn ansiosta, joka on järjettömän kova thrash/speed -albumi. Myös Countdown on hiton kova kiekko ja erittäin hyviä paloja löytyy näitä kahta levyä ennen ja jälkeen. Albumikokonaisuuksina nuo kaksi nousevat kuitenkin yli muiden.

Komppikitaristina hänen ja Hetfieldin downpicking oli valovuoden edellä muita ja näytti monelle kitaristinalulle, että ei ole olemassa "vain" rytmikitaristia, vaan että sekin on coolia.

Hassulta tuntuu ajatus siitä, että joku olisi ikuinen kakkonen tai että joku on kovempi kitaristi kuin toinen. Musiikki ei ole edelleenkään kilpaurheilua. Hammettin ja Mustainen vertailu on jo siksikin aika turhaa, koska he ovat niin erityylisiä kitaristeja, kumpaakaan vähättelemättä. Mustainen soittotyylin tunnistaa kilometrin päähän, vaikkapa Hangar 18 biisin sooloissa ei jää epäselväksi, milloin on Friedmanin ja milloin Daven soolo. Se että on kehittänyt oman tunnistettavan soundin tai soittotyylin, tarkoittaa jo sitä että on jättänyt musiikkihistoriaan oman jälkensä ja se on aika harvinaista.

Jos Mustainea ei olisi siinä vaiheessa heitetty ulos Metallicasta, näin olisi käynyt varmasti myöhemmin. Kolme isoa egoa bändissä on aina liikaa. Itse asiassa bändimaailmasta voi sanoa, että ainoa toimiva demokratia on näennäisdemokratia.

Mitä Metallican tosi-tv-dokkariin ja siinä esitettyyn D. Mustainen katkeruuteen tulee, mehän emme tiedä esim. kauanko kyseinen Ulrich, Mustaine & terapeutti -sessio kesti. Katsojat näkivät vain sen puolitoista minuuttia, minkä elokuvantekijät halusivat näyttää. Ilman esimerkiksi aiheeseen johdattelevia kysymyksiä tai muuta siihen liittyvää keskustelua. Ei paljoa kannattaisi tuon perusteella tehdä Dave on katkera ihminen -tyylisiä johtopäätöksiä.

Upea kitaristi. Hieno taiteilija. Varmasti vaikea ihminen, jopa kusipäinen ja omituinen tavallisuuden mittareilla mitattuna, mutta ihminen, joka tekee Tornado of Souls -tyyppisen biisin, ei ole läpeensä paha.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Komppaan NINiä. Mustainen jalanjälki metallin historiassa on suurempi kuin koristossunsa. Muutenkin persoonallisuudet musiikin takana ovat harvoin mitään syventymisen arvoisia asioita: kovin raadollisia, häiriöisiä ja pieniä ne artistitkin sitten Siwan kassajonosta tultuaan ovat. Antaa Daven kieriskellä itsesäälissään ja kehitellä paranoidisia mielikuviaan, jos tuloksena on se, minkä vuoksi kannattaa elää: uutta makoisaa metallia. Meikäläisen hän onnistui yllättämään musiikillisesti jälleen kerran tuolla viimeisimmällään.
 

kovalev

Jäsen
HN kirjoitti:
Mustaine on soittajana ihan eri planeetalta kuin Hammett. Paljon nopeampi, huomattavasti tarkempi, aivan älyttömästi monipuolisempi ja soittaa teknisesti paljon haastavampia juttuja. Jos jääkiekkovertaus sallitaan, niin Mustaine on AHL-tason kepittäjä ja Hammett näppäilee kahdettakymmenettä kauttaan ECHL:ssä. Mustainen vanha tutkapari Marty Friedman onkin sitten NHL-kitaristi, mutta se ei taida kuulua tähän.
Voisi kai sanoa, että jos Hammett rakastelee kitaraansa, niin Dave raiskaa omaansa, mutta siis hyvässä mielessä.

Ja kyllähän NHL-kitaristi-Friedman myös tämän ketjun puitteisiin mahtuu. Sattuuko muuten kukaan tietämään mitä mies puuhailee tätä nykyä, soololevyjä ? Entäpä Nick Menza ? Ellefson kuulemma soittelee nykyään Sebastian Bachin projektissa, vai onkohan tuokin jo historiaa ?
 

CorporalSyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjois-New Yorkin joukkueet
kovalev kirjoitti:
Ja kyllähän NHL-kitaristi-Friedman myös tämän ketjun puitteisiin mahtuu. Sattuuko muuten kukaan tietämään mitä mies puuhailee tätä nykyä, soololevyjä ? Entäpä Nick Menza ?

Menza on bändissä nimeltä Orphaned to Hatred. Friedman sooloilee ja julkaisi levyn pari viikkoa sitten.

ex-Megadeth kitaristi Chris Poland on muuten kanssa huippuluokan muusikko, aina välillä unohtaa tuonkin. Tiedä sitten oliko sattumaa, mutta omasta mielestä vuoden 2004 System Has Failed (jossa Poland vierailee) oli parasta Megadethia sitten vuosituhannen vaihteen.
 

kovalev

Jäsen
CorporalSyd kirjoitti:
Menza on bändissä nimeltä Orphaned to Hatred. Friedman sooloilee ja julkaisi levyn pari viikkoa sitten.

ex-Megadeth kitaristi Chris Poland on muuten kanssa huippuluokan muusikko, aina välillä unohtaa tuonkin. Tiedä sitten oliko sattumaa, mutta omasta mielestä vuoden 2004 System Has Failed (jossa Poland vierailee) oli parasta Megadethia sitten vuosituhannen vaihteen.
Olen samaa mieltä, System Has Failed on paras Megadeth-levy sitten Countdownin ja siksi tässä odottaakin innolla seuraavaa.

Täytyypä katsastaa löytyykö DC;ltä Marty;n soolomatskua.
 

SoD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Axl Rose
kovalev kirjoitti:
Olen samaa mieltä, System Has Failed on paras Megadeth-levy sitten Countdownin ja siksi tässä odottaakin innolla seuraavaa.

Täytyypä katsastaa löytyykö DC;ltä Marty;n soolomatskua.

Uusi levyhän ilmestyy vuoden 2007 tammi-helmikuussa.
 

kovalev

Jäsen
SoD kirjoitti:
Uusi levyhän ilmestyy vuoden 2007 tammi-helmikuussa.
Niin kuulemma. Jossain vaiheessahan oli puhetta, että S.H.F olisi viimeinen Megadeth nimen alla julkaistava levy, mutta ilmeisesti Megadeth pysyykin Megadethinä eikä Dave Mustaine;na, tai jonain muuna ?
 

SoD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Axl Rose
kovalev kirjoitti:
Niin kuulemma. Jossain vaiheessahan oli puhetta, että S.H.F olisi viimeinen Megadeth nimen alla julkaistava levy, mutta ilmeisesti Megadeth pysyykin Megadethinä eikä Dave Mustaine;na, tai jonain muuna ?

Alunperinhän tuon TSHF:n piti tulla jo Dave Mustainen soololevynä, mutta levy-yhtiö vaati vielä yhden Megadeth-levyn.

Megadeth vaihtoi sittemmin levy-yhtiötään ja ilmeisesti pysyvät vielä Megadeth nimikkeen alla.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olisikohan Dave suostunut pelkän soolokitaristin rooliin Metallican levyillä? Mustaan levyyn astihan Hetfield soittaa kaikki kompit ja harmoniat, Hammet pelkät tiluttelut. Itseänikin kitaristina moinen vituttaisi.

Muutenkin Hammetin monivuotinen rakkaussuhde wah-pedaaliin saisi jo tulla päätökseen.
 

kovalev

Jäsen
Raksilan Pleksi kirjoitti:
Olisikohan Dave suostunut pelkän soolokitaristin rooliin Metallican levyillä? Mustaan levyyn astihan Hetfield soittaa kaikki kompit ja harmoniat, Hammet pelkät tiluttelut. Itseänikin kitaristina moinen vituttaisi.

Muutenkin Hammetin monivuotinen rakkaussuhde wah-pedaaliin saisi jo tulla päätökseen.
Varmaan Mustaine olisi saanut "isomman" roolin Metallicassa ainakin säveltäjänä. Näkyyhän hänen kädenjälkensä kohtuu monessa Kill èm All, Ride The Lightning - biisissäkin. Lisäksi hänen omien sanojensa mukaan Puppetsilta ainakin Leper Messiah olisi hänen tuotantoaan (alku kuulostaakin kieltämättä hieman Davelta ?)

Mutta kyllä kai se on selvä, että Dave ei olisi koskaan saanut Jamesin, Larsin ei edes Burtonin statusta bändissä.
 

CorporalSyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjois-New Yorkin joukkueet
Olin katsomassa eilen kun Mustainelta vaihteeksi keitti yli. Kolmannen biisin aikana ("Scorpion") ilmeisesti äänentasot oli pielessä ja äijä otti kitaransa, heitti sen lavalle ja käveli lavalta. Muu bändi soitti biisin loppuun ja meni sen jälkeen takaisin.

Pienen säätötauon jälkeen bändi palasi takaisin. Dave: "It's always a pain in the ass when you have to walk out of the stage...but we wanna give you the best" :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös