Mutta Chilehän on Etelä-Amerikan kehittynein maa. Ainoana Etelä-Amerikan maista luokitellaan korkeimpaan inhmillistä kehitystä mittaavaan kategoriaan
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luett...ehityksen_indeksin_mukaan#Luettelo_valtioista
On sijalla 40, Suomi on sijalla 21.
Näin ei aina ole Chilessä ollut. AIkoinaan Chile oli köyhempi maa kuin esim. Kuuba.
Kaiken tämän täakana on ns. Chilen ihme.
"
Chilen ihme oli
Milton Friedmanin luoma termi, jota hän käytti
Chilen taloudellisista uudistuksista, joita
Augusto Pinochet neuvonantajiensa toteutti neuvonantajineen
1970- ja
1980-luvuilla. Pinochet'n lähipiiriin kuului Friedmanin ohella muun muassa Friedrich Hayek
Nykyään vain 18,2 % chileläisistä elää köyhyysrajan alapuolella (Brasiliassa 31 %, Boliviassa 64 %).
WSJ:n ja Heritage-säätiön taloudellisen vapauden indeksin mukaan Chile oli vuonna 2008 maailman 8. vapain talous, ja Latinalaisen Amerikan talouksista kaikkein vapain.
Ennen sosialismia (1959)
Kuuba oli maanosan rikkaimpia, Chile köyhempi. Nykyään Chilen minimipalkka on 230 euroa/kk, kun taas Kuuban keskipalkka on alle 10 euroa/kk ei-vaihdettavissa pesoissa, joilla ei edes saa ostaa niukkoja hyödykkeitä kuten saippuaa ja wc-paperia"
"Sosialisti
Salvador Allenden aikana
inflaatio nousi 140 %:iin. Näin korkea inflaatio johtaa lähes aina vakavaan talouskriisiin. Allenden
hintasääntely oli johtanut elintarvikepulaan ja työvoiman ja pääoman sijoittumiseen tehottomiin tehtäviin.
Maassa mm. vapautettiin ulkomaankauppaa, jolloin yritykset joutuivat kilpailemaan asiakkaista ja sopeutumaan näiden tarpeisiin. Tämä johti työvoiman ja pääomien siirtymiseen tuottamattomista tuottavammille aloille ja yrityksille, mikä aiheutti tilapäisesti rankkaa rakennemuutosta mutta johti liberaalien mukaan terveempään talouden pohjaan.
Jo diktatuurin alkuaikoina, ainoalla Chilen-vierailullaan, yksityisen järjestön vieraana, hän piti puheen, jossa rohkeni sanoa talousuudistusten sekä rikastuttavan kansaa että pitkällä aikavälillä nakertavan diktatuuria ja tuovan myös lisää poliittista vapautta.. Samalla Friedman tapasi kerran Pinochetin, joka pyysi Friedmanilta kirjettä siitä, mitä talousuudistuksia maassa tulisi tehdä, ja Friedman kirjoitti vastauksen. Hän on samoin neuvonut muiden sosialististen diktatuurien, kuten Jugoslavian ja Kiinan, talouspolitiikkaa, vaikkei kannata sosialismiakaan.
Friedman on ilmoittanut vastustavansa kaikkia diktatuureja mutta katsovansa, että talouden vapauttaminen auttaa kansaa sekä suoraan vaurauden kautta että välillisesti diktatuurin elinaikaa lyhentämällä."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Chilen_ihme