Hienosti pelattu tilanne Kekäläiseltä. Kuten Torts totesi haastattelussa niin pahaan paikkaan Keklu laitettiin mutta uskoisin väittää että selvisi tilanteesta silti voittajana. PLD oli aikanaan Kekulta loistava varaus ns. vähän puskista ja Dubois sai loistavat näytönpaikat ja ison roolin mm. Panarinin viereltä. Isokokoinen, vahva, sentteri ja hyvä laukaus kaverilta löytyy, kuinka aidosti pystyy olemaan ketjunsa tai koko joukkueen dynamo on sitten vielä hieman epäselvä.
Trediin jälkeen PLD:tä viitattiin Kanadan mediassa Anze Kopitariin verrokkina. Itse ehkä noissa odottamissa olisin vielä hieman skeptisempi koska aivan samankaltaista kahden suunnan tekemistä tai pelintekemisälyä en ole vielä nähnyt. Enemmän PLD:n vahvuus omaan silmään on ollut suoraviivaisuus ja laukominen. (Toki arviot eivät perustu niin mittavaan määrään pelejä kuin mitä nähnyt esim. Laineen pelejä). Muistettava on kuitenkin esim. se, että Laine laittoi 18-vuotiaana tulokkaana tiskiin enemmän A) maaleja ja B) pisteitä mihin PLD ei vieläkään ole pystynyt. Ja ylipäätään Laineella kolmena kautena enemmän pisteitä kuin Duboilla vielä kertaakaan. Toki en sano etteikö tähän vaikuttaisi myös joukkueiden kokonaismaalimäärät jotka varmasti CBJ:lla ovat olleet heikommat.
Laineen pistekeskiarvo urallaan 0,82 per ottelua ja maaleja 0,46 per ottelu. PLD vastaavat selkeästi heikommat 0,67 pistettä per ottelu ja 0,28 maalia per ottelu. Laineen osalta on myös arvostelua tullut että ei olisi kokonaisvaltainen pelaaja ja lähinnä YV-roolissa hyvä. Toki ylivoimaroolissa onkin erinomainen mutta 5 vs 5 pelin arvostelu ei kyllä täysin ota tuulta allensa. Esim. viime kauden 63 pisteestä vain 16 tuli ylivoimalla eli ts. 5 vs 5 pelissä loput 47 pistettä noin 0,69 pistettä per peli keskiarvolla joka siis edelleen on enemmän kuin PLD koko uran piste per peli avg. Toisaalta toisinpäin, Laine on urallaan tehnyt 52+33 ylivoimilla pistekeskiarvon ollessa 0,28 per ottelua missä vastaavasti PLD 9+25 jolla pääsee vaivaiseen 0,14 per ottelu tahtiin. Loppuyhteenvetona voisi todeta lähinnä, että siinä missä Laine on ollut erittäin tehokas ylivoimapelaajana, on pystynyt tehoihin hyvin myös 5 vs 5 pelissä. PLD:n osalta ei voitane nostaa samankaltaisesti vahvuuksia esille. Toki edelleen jos saa roolin Jetsien ykkösylivoimasta, odottama on että CBJ aikaiset yv-tehot merkittävästi paranevat. (Ylläolevat pistekeskiarvot on laskettu runkosarjan tilastoista, pudotuspeleistä PLD:lla hieman parempi 0,73 vs 0,67 piste per peli).
Columbusta on tullut seurattua viime vuosina erityisesti sen johdosta että arvostan paljon Kekäläisen tekemisiä ja että joukkue on oikeasti Joukkue isolla J:llä. Jetsit ja etenkin Maurice siellä valmentajana jo alkoi olemaan aika puuduttavaa katsottavaa. Scheifele-Wheeler hyvävelikerhon kanssa ei Laineella tuntunut myöskään kemiat oikeen täysin pelaavan vaikka Laine maaleja ja pisteitä saikin hurjalla tahdilla aikaan. Wheelerin kommentit Laineesta olivat mielenkiintoisia, ehkä osittain kemiat eivät toimineet koska Wheeler kapteenina ja RW-roolissa oli valmentajan hierarkiassa ja arvostuksessa Laineen edellä.
CBJ:ssä Laineella on nyt sauma nousta All-Star tasolle ja selkeäksi hyökkäyksen itseoikeutetuksi liiderimieheksi jonka nimellä ja numerolla CBJ tullee saamaan hyvät hillot fanipaitamyynneillä etc. Tehtävä ei toki tule olemaan helppo, koska toisin kuin Winnipegissä, niin Columbuksessa tekeminen lähtee puolustustamisesta ja taidollisesti hyökkäystehoa ja tukea ei niin paljon ole kuin mitä Jetseillä. Silti Laineella on kaikki mahdollisuudet nousta siihen rooliin missä esim Panarin oli Columbuksessa aikanaan.
Uskon myös Laineen olevan valmis pidempään jatkosopimukseen Columbuksessa. Tämä siksi että organisaatio aidosti haluaa saada näyttöjä tiskiin sen osalta että pystyy sitouttamaan myös tähtitason kavereita UFA-vuosien alle. Ja toisin kuin Winnipegissä, tämä organisaatio tuntuu aidosti uskovan Laineen kykyihin. Ja toisaalta uskon Laineen myös luottavan täysin Kekäläiseen. Myös Laineen osalta luulen että tässä vaiheessa halutaan rauhoittaa tilanne ja olla menemättä välimiesneuvotteluiden kautta UFA:ksi mikä olisi väistämättä tapahtunut Winnipegissä jos sinne olisi jäänyt. Arvelu on että kevään aikana julkistetaan sellainen 5-6 vuoden jatko 10-11M cap hitillä. Sen jälkeen on vielä pelivuosia jäljellä arvioida tilanne uudelleen ja tehdä seuraava pitempi soppari esim. UFA:na.
CBJ osalta olisi toki erittäin hienoa jos pystyisivät myös lukitsemaan Seth Jonesin jatkosopparin alle mutta se tulee olemaan erittäin vaikeaa koska ei ole NHL-joukkuetta joka ei olisi kiinnostunut kaverista.
Laineen ja Tortorellan yhteistyön suhteen en olisi yhtään huolissani, todennäköisesti tilanne paljon rehellisempi kuin mitä oli Winnipegissä -->
OnsideWithJouni kommentit Twitteristä
Mielenkiintoista nähdä miten Torts kasaa joukkueen kun mukaan liittyvät niin Laine, Roslovic kuin Koivu. Monia vaihtoehtoja varmaan ilmassa. Tähän asti erityisesti Texier on säväyttänyt peliesityksillään hyökkäyspäässä ja puollan myös sitä kokeilua olisiko ranskalaisesta tutkapari Laineelle. Kolmanneksi linkiksi esim Boone Jenner tekemään arvokasta duunarityötä. Texierillä (kuin myös Domilla) vielä tekemistä kahden suunnan pelaamisen suhteen niin se vähän hankaloittaa tilannetta. Tässä ehdotelmassa Texieria aletaan tosissaan ajamaan PLD-tilalle sentteriksi ja Jenner edelleen voisi tarvittaessa stuntata sentterin roolissa ja aloituksissa. Myös kaksikko Jenner ja Björkstrandt ovat aloittaneet kauden vahvasti ja kavereiden roolia ei kannataisi ainakaan pienentää.
Jenner/Texier-Texier/Jenner-Laine
Foligno-Domi-Atkinsson/Bjorkstrandt
Grigorenko-Roslovic-Bjorkstrandt/Atkinsson
Nash-Koivu-Stedlund/Robinson/Foudy
Hieman samalla kaavalla mutta Jennerin sijasta myös vahvasti pelanneelle ja uuden sopimuksen tehneelle Bjorksrandtille isoa roolia. Tässä vaihtoehdossa myös Laine ottaisi tuon LW-roolin ja kysymysmerkkinä lähinnä Texierin kykeneminen pelaamaan täysin sentterin roolia.
Laine-Texier-Bjorkstrandt
Foligno-Domi-Atkinsson
Jenner-Roslovic-Grigorenko
Nash-Koivu-Stedlund/Robinson/Foudy
Jos Koivu pystyy vielä pelaamaan isommassa roolissa voisi ketjut muotoutua esim seuraavasti ja jos halutaan antaa Roslovicille iso näytönpaikka (toki tämän ketjun omanpään pelin suhteen olisi hieman varauksellisia ajatuksia).
Texier-Roslovic-Laine
Jenner-Domi-Atkinsson/Bjorkstrandt
Foligno-Koivu-Bjorkstrandt/Atkinsson
Grigorenko-Nash-Stedlund/Robinson/Foudy
Kolmas vaihtoehto sitten kasata ykkösketju Domin ja Laineen ympärille. Toki tässä yhtälössä Domin pitäisi pystyä selkeästi ottamaan isompaa roolia kun vielä jäänyt hieman statistin rooliin (0+2, -4 ja peliaika 14.51 vs Texier 3+2, -1 17.29). Yksi vaihtoehto voisi olla siirtää Laine vasemmalle ja yrittää saada myös Atkinsson herätettyä ja kaveria palauttaa toissakauden tehojen tasalle (41 maalia ja 69 pistettä). Foligno taasen voisi ottaa Roslovicin oppiinsa tässä vaihtoehdossa kolmosketjussa.
Laine-Domi-Atkinsson
Jenner-Texier-Bjorkstrandt
Foligno-Roslovic-Grigorenko
Nash-Koivu-Stedlund/Robinson/Foudy
Muistettava myös että rosterista löytyy sitten myös vielä aikanaan Nyquist, toki paluu kokoonpanoon vasta runkosarjan loppuviikkoina mutta jolla vielä sopimusta vielä tämän kauden jälkeen pari vuotta jäljellä. Eli ts. nyt tehty kauppa paikkasi myös tätä Nyquistin poissaoloa kun PLD tilalle tuli kaksi pelaajaa, niin sentteri kuin laituri.
Tiistaina kokoonpanossa tosiaan näillä näkymin ainakin Koivu, Roslovic jos ei vielä tiistaina niin uskoisin että viimeistään torstaina toisessa Florida-ottelussa. Laine sitten mahdollisimman pian mutta ei vielä välttämättä ensi viikon peleihin.