->Ongelmahan tässä on se, että kun tie on valittu, niin vaikea sitä on enää muuttaa. Sopimukset on sorvattu nykyisen työehtosopimuksen ja palkkakattojärjestelmän mukaan, mutta kun sopimusten pituudet ovat yli kymmentä vuotta, niin käytännössä on luotu raamit palkkakattosäännöille ja työehtosopimuksille pitkälle tulevaisuuteen.
Sopimusten mitätöiminen tuskin tulee onnistumaan, samoin lienee mahdotonta muuttaa sääntöjä kesken pelin niin, etteivät pitkät capia kiertävät sopimukset olisi enää mahdollisia.
Näinhän se on, tällä erää näille palkkakaton kierroille ei voi oikein mitään tehdä. Jälkeenpäin on helppo olla jälkiviisas, eikä olisi tarvittu edes kovin monimutkaisia pykäliä tämän keplottelun ehkäisemiseen.
Esimerkiksi jos sopimukset, joiden päättymispäivämääränä pelaaja olisi täyttänyt 35-vuotta, eivät poistuisi palkkakatosta vaikka pelaaja lopettaisi uransa, ei luultavasti tällaisia jättisopimuksia olisi niin nähty. Nythän tilanne on se, että pelaajan pitää olla sopimuksen voimaanastuessa yli 35-vuotias, jotta sopimus ei poistu palkkakatosta.
Toinen vaihtoehto olisi se, jos pelaajan yhden kauden reaalipalkan pitäisi olla esimerkiksi vähintään 40% caphitistä, joka motivoisi Hossaakin pelaamaan vielä 42-vuotiaana, kun rahaa irtoaisi kuitenkin se 2,5 miljoona kaudesta.
Tietysti jos näin jälkikäteen halutaan "rangaista" joukkueita näistä sopimuksista, voitaisiin tehdä siten, että pelaajan lopettaessa kesken sopimuskauden, hänelle laskettu keskipalkka/vuosi siihen mennessä laskettaisiin uudestaan, ja caphitiin verrattava "ylijäämä" lisättäisiin tuleville vuosille.
Nythän tilanne on se, että jos Hossa lopettaa 38-vuotiaana, Chicago tulee maksamaan hänelle ($62.8 - $3.5) eli $59,3 miljoonaa kahdeksan vuoden palveluksesta, jolloin hänen caphitin olisi pitänyt "reilun pelin sääntöjen mukaan" olla 7,4125 miljoonaa dollaria. Papereissa caphitti on kuitenkin ollut 5,233 miljoonaa dollaria, joten olisi loogista laskea 7,4125-5,233 = ~2,2 miljoonaa dollaria, joka lisättäisiin seuraavan kahdeksan vuoden Chicagon total-caphittiin. Näin ollen Hossa rasittaisi Chicagon caphittia dollarimääräisesti täsmälleen sen verran, kuin mitä hänelle oikeasti maskettiin palkkaa - ja caphitistä poistuisi ainoastaan ne neljä viimeistä kautta, jolta hänelle olisi maksettu se 0.75-1 miljoona per kausi. Näin etupainotteisilla sopimuksilla ei voisi missään määrin huijata palkkakattoa, vaan jokainen maksettu dollari tulisi palkkakattoon, jos ei heti niin sitten takautuvasti.
Eikös muuten case-Prongerin tapauksessa Philly joudu joka tapauksessa pitämään Prongerin 4.9 miljoonan caphittiä vuoteen 2017, koska seuraavan sopimuksen voimaan tullessa Pronger on jo 35-vuotias eikä se siten poistu palkkakatosta vaikka Pronger lopettaisi?