Lännen herruudesta mittelevät puolustava Stanley Cup -mestari Los Angeles Kings ja Presidents' Trophyn kuluvan kauden runkosarjassa voittanut Chicago Blackhawks.
Kingsillä on takanaan kaksi kovaa sarjaa. Kings aloitti pudotuspelit kahdella tappiolla Bluesin vieraana, mutta voitti sen jälkeen neljä peliä putkeen. Viidennen pelin ryöstö jatkoajalla oli ratkaisevaa, kun Kings katkaisi sarjan kotonaan kuudennessa pelissä. Kotietu oli valttia myös toisen kierroksen sarjassa Sharksia vastaan, kun Kings jatkoi voittoputkeaan kuuteen peliin voittamalla kaksi ensimmäistä ottelua kotikaukalossaan. Kings sai Sharks-sarjaan kotiedun ensimmäistä kertaa sitten kevään 1992 ja välissä Kings joutui aloittamaan 16 pudotuspelisarjaa vieraskentällä mukaan lukien kaikki mestaruuskevään neljä sarjaa. Sharks-sarja venyi seitsemänteen otteluun, kun Sharks voitti kaikki kolme kotiotteluaan numeroin 2-1. Kings jätti Sharksin avauspelin tavoin nollille viidennessä pelissä ja voitti seitsemännen pelin numeroin 2-1.
Blackhawks pääsi ensimmäisellä kierroksella hieman Kingsiä helpommalla. Syöksykierteensä runkosarjan lopussa oikaissut Minnesota Wild otti jatkoaikavoiton kotikaukalossaan pelaamassaan kolmannessa ottelussa, mutta muuten maalivahtien loukkaantumisten kanssa paininut joukkue ei pystynyt vastaamaan Chicagon kokoonpanon leveyteen. Toisen kierroksen sarjassa Detroit Red Wingsille povattiin monin paikoin vain kiusaajan roolia, mutta Chicagolle kääntyneen avausottelun jälkeen autokaupungin ylpeä isoveli ryösti kotiedun ja voitti kolme ottelua putkeen. Blackhawks ei ollut koko seurahistoriansa aikana pystynyt nousemaan 1–3-voitoista ottelusarjan voittoon, mutta tällä kaudella tilastoja murskannut joukkue venyi tiukassa paikassa ensiksi tasoihin otteluvoitoissa ja lunasti lopulta lipun konferenssifinaaleihin seitsemännen pelin jatkoajalla kotikaukalossaan.
Kohtaamiset runkosarjassa
Blackhawks ja Kings kohtasivat runkosarjassa kolmesti. Avauskierroksella Blackhawks löi heti alussa luun kurkkuun mestaruusviirin nostamiseen keskittyneelle kotijoukkueelle ja johti toisen erän alussa peliä jo 4-0. Sama resepti toimi myös Chicagossa, kun Blackhawks teki toisen erän alussa jo 3–0-maalin. Kings kiri kolmannessa erässä maalin päähän, mutta jäi ilman palkintoa. Kolmannessa kohtaamisessa molemmat joukkueet johtivat pelin aikana pariin otteeseen, mutta tällä kertaa Kingsin vahva kolmaserä riitti pisteiden ryöstämiseen, vaikka kotijoukkue oli mennnyt päätöserän alussa vielä johtoonkin.
19.1.2013 CHI @ LAK 5-2
17.2.2013 LAK @ CHI 2-3
25.3.2013 LAK @ CHI 5-4
CHI vs LAK
11-12 1-2-1 3 pts 4-10
10-11 4-0-0 8 pts 12-7
Pudotuspelihistoria
Joukkueet ovat kohdanneet vain kerran pudotuspeleissä, vaikka ovat pelanneet vuodesta 1981 asti samassa konferenssissa. Iso syy on 80-luvun divisioonapudotuspeleissä, joissa Kings ei selvinnyt kertaakaan omaa divisioonaa pidemmälle voidakseen kohdata Blackhawksin, joka selvisi konferenssifinaaleihin viidesti. Smythe-divisioonassa pelasi sekä Oilers että Flames, joita vastaan Kingsin tie nousi pystyyn poikkeuksetta. Vuosina 1994-2010 joukkueet selvisivät vain kerran samaan aikaan pudotuspeleihin. Tuo ainoa yhteinen sarja on keväältä 1974, jolloin 16 joukkueen NHL:ssä läntisen divisioonan 2. Chicago ja 3. Los Angeles kohtasivat kolmikierroksisen pudotuspelien avauskierroksella. Joukkueiden välillä oli runkosarjassa 27 pistettä ja tuo ero näkyi pudotuspeleissäkin, kun Blackhawks voitti sarjan viidessä ottelussa.
1974 Conference Semi-Finals (1. kierros, kolmen kierroksen pudotuspeleissä) 1-4
1974/04/10 LAK @ CHI 1-3
1974/04/11 LAK @ CHI 1-4
1974/04/13 CHI @ LAK 1-0
1974/04/14 CHI @ LAK 1-5
1974/04/16 LAK @ CHI 0-1
Molemmilla joukkueilla on leveä hyökkäyskalusto, jossa ratkaisuvoimaa löytyy kärkiketjujenkin ulkopuolelta. Kings ratkaisi erityisesti kärkiketjuiltaan tehoja saanutta Sharksia vastaan ottelut pitkälti alempien ketjujen ja puolustajien maalien avulla. Chicagon runkosarjassa toiminut leveys oli liikaa Wildille, mutta Red Wings -sarjassa alemmat ketjut hävisivät yllättäen oman pelinsä nuoria Detroit-lupauksia vastaan etenkin sarjan alussa. Molempien joukkueiden hyökkääjät karvaavat voimakkaasti vastustajan puolustajia, mutta Kings tekee sen taklaamalla lähes kaksi kertaa enemmän kuin Blackhawks, joka käyttää energiaa enemmän kiekonriistoihin. Fyysisellä pelillä ja harmaalle alueelle menevillä koiruuksilla sekä Wild että varsinkin Red Wings saivat Blackhawksin peliä raiteiltaan ja se on aiempien kierrosten vastustajia fyysisemmälle Kingsille olennainen ase Chicagoa vastaan. Tärkeällä keskushyökkääjäosastolla Kings on vahvempi erityisesti, jos Raffi Torresin sairastuvalle taklaama Jarret Stoll on toipinut aivotärähdysoireistaan. Aloitusympyrässä on molemmilla reilusti parannettavaa kahden sarjan jälkeen. Blackhawksin hyökkääjäkalusto on kokonaisuudessaan Kingsiäkin nopeampi, joten Los Angelesin kannalta on tärkeää tukkia keskialue tiiviisti ja siten estää Chicagon pääsy vauhdilla hyökkäysalueelle.
Molemmat joukkueet saavat kasaan kolme hyvää puolustajaparia, joista löytyy sekä kiekollisesti taitava pakki että fyysisempi oman pään luutija. Molempien joukkueiden puolustajat tukevat hyökkäystä tarvittaessa ja Kingsin kohdalla se on jopa ollut elintärkeää hyökkääjien ruudin ollessa välillä hyvinkin märkää. Blackhawks on pelannut kaikki pudotuspelit samalla kuusikolla, jonka sisällä minuutit jakaantuvat hieman tasaisemmin kuin Kingsillä.
Maalivahtiosastolla on tällä hetkellä selkein ero joukkueiden välillä. Crawfordin hyvä kausi ja kevät tahtovat unohtua helposti, kun Conn Smythe -tasolla jälleen torjuva Quick voittaa pelejä Kingsille lähes yksinään. Todennäköisesti Quick aiheuttaa viime kevään Phoenix-sarjan tapaisia turhauttavia tunnelmia Chicagolle, mutta hänkään ei ole ohittamaton. Nyt jos koskaan Chicagon pitää saada ruuhkaa vastustajan maalille. Crawfordin ei tarvitse välttämättä olla yhtä huikea kuin Quick on. Chicagon mahdollisuus on siinä, että Crawford pitää hyvän tasonsa, jolla joukkueelle annetaan mahdollisuus voittoon, vaikka hän ei pelejä yksi voittaisikaan. Muun joukkueen (isoksi) tehtäväksi jää hoitaa loput.
Kahden sarjan jälkeen lähes virheetön alivoimapeli (40/41) antaa paljon anteeksi Chicagon epätasaisesti onnistuvalle ylivoimapelille, joka toimii jokseenkin kotikaukalossa (5/21), mutta on vieraskaukalossa surkeaa (1/16). Kings on käyttänyt ylivoimamahdollisuutensa sekä kotona (4/20) että vieraissa (3/15) tasaisella 20,0%:n tehokkuudella. Sen sijaan kotona (18/19) loistanut alivoimapeli on rakoillut vieraskaukalossa (19/24). Erikoistilannemaalien erotus on Chicagolla +6 (7-1) ja Los Angelesilla +1 (7-6). Mielenkiintoista nähdä, tiputtaako Kings Blackhawksin alivoimaprosenttia vai muuttuuko kalifornialaisten ylivoimapeli hampaattomaksi intiaanilauman blokatessaan hyvällä liikkeellä laukaisupaikat?
On mielenkiintoista nähdä kumpaan suuntaan sarja lopulta kääntyy. Kingsille Blackhawks-sarja on jo toinen tänä keväänä, jossa se joutuu ilman kotietua lentämään keskilänteen. Toisen kierroksen jälkeen Kings sai yhden päivän enemmän lepoa viikonlopun back-to-back otteluihin Chicagossa. Toisaalta Blues-sarja oli yhden ottelun Wild-sarjaa pitempi ja varmasti kuluttavampi fyysisesti. Viime vuonna mestaruuteen marssiessa Kings tarvitsi kahden ensimmäisen kierroksen voittamiseen vain yhdeksän peliä. Nyt joukkue on tahkonnut yhtä peliä vaille täydet sarjat eli 13 peliä. Joko kuluttava pelityyli alkaa vaatia veronsa jo konferenssifinaaleissa vai jatkaako joukkue yli-inhimillisellä tasolla finaaleihin asti? Sarjan voittaakseen Blackhawksin pitää ehdottomasti pitää kotiedusta kiinni voittamalla ainakin ensimmäiset kaksi back-to-back ottelua Chicagossa. Kingsiä vastaan ensimmäinen maali on myös erittäin tärkeä.
Seitsemän pelin sarja on todennäköistä, mikäli Chicago pystyy pitämään kotiedustaan kiinni loppuun asti. Muussa tapauksessa sarja kääntynee Los Angelesille 5-6 pelissä.
Lännen konferenssifinaalien otteluohjelma
Game 1 LAK @ CHI 1.6. 05:00 PM ET (la 1.6. klo 24.00)
Game 2 LAK @ CHI 2.6. 08:00 PM ET (ma 3.6. klo 03.00)
Game 3 CHI @ LAK 4.6. 09:00 PM ET (ke 5.6. klo 04.00)
Game 4 CHI @ LAK 6.6. 09:00 PM ET (pe 7.6. klo 04.00)
Game 5 LAK @ CHI 8.6. 08:00 PM ET (su 9.6. klo 03.00) tarvittaessa
Game 6 CHI @ LAK 10.6. 09:00 PM ET (ti 11.6. klo 04.00) tarvittaessa
Game 7 LAK @ CHI 12.6. TBD (ke/to ei tiedossa vielä) tarvittaessa
Joukkueiden tämän kauden mediaoppaat runkosarjaan ja pudotuspeleihin
Kings Playoff Media Guide 2012-13 (PDF 24,2 MB)
Kings Playoff Media Guide 2012-13 (PDF 5,1 MB)
Blackhawks Media Guide 2012-13 (PDF 57,5 MB)
Blackhawks Playoff Media Guide 2012-13 (PDF 26,5 MB)
NHL Guide & Record Book 2012-13 (PDF 9 MB)
Viime kevään 2012 Total Stanley Cup -kirjanen (PDF 8,9 MB), josta löytyy NHL:n pudotuspelitilastoja.
Kingsillä on takanaan kaksi kovaa sarjaa. Kings aloitti pudotuspelit kahdella tappiolla Bluesin vieraana, mutta voitti sen jälkeen neljä peliä putkeen. Viidennen pelin ryöstö jatkoajalla oli ratkaisevaa, kun Kings katkaisi sarjan kotonaan kuudennessa pelissä. Kotietu oli valttia myös toisen kierroksen sarjassa Sharksia vastaan, kun Kings jatkoi voittoputkeaan kuuteen peliin voittamalla kaksi ensimmäistä ottelua kotikaukalossaan. Kings sai Sharks-sarjaan kotiedun ensimmäistä kertaa sitten kevään 1992 ja välissä Kings joutui aloittamaan 16 pudotuspelisarjaa vieraskentällä mukaan lukien kaikki mestaruuskevään neljä sarjaa. Sharks-sarja venyi seitsemänteen otteluun, kun Sharks voitti kaikki kolme kotiotteluaan numeroin 2-1. Kings jätti Sharksin avauspelin tavoin nollille viidennessä pelissä ja voitti seitsemännen pelin numeroin 2-1.
Blackhawks pääsi ensimmäisellä kierroksella hieman Kingsiä helpommalla. Syöksykierteensä runkosarjan lopussa oikaissut Minnesota Wild otti jatkoaikavoiton kotikaukalossaan pelaamassaan kolmannessa ottelussa, mutta muuten maalivahtien loukkaantumisten kanssa paininut joukkue ei pystynyt vastaamaan Chicagon kokoonpanon leveyteen. Toisen kierroksen sarjassa Detroit Red Wingsille povattiin monin paikoin vain kiusaajan roolia, mutta Chicagolle kääntyneen avausottelun jälkeen autokaupungin ylpeä isoveli ryösti kotiedun ja voitti kolme ottelua putkeen. Blackhawks ei ollut koko seurahistoriansa aikana pystynyt nousemaan 1–3-voitoista ottelusarjan voittoon, mutta tällä kaudella tilastoja murskannut joukkue venyi tiukassa paikassa ensiksi tasoihin otteluvoitoissa ja lunasti lopulta lipun konferenssifinaaleihin seitsemännen pelin jatkoajalla kotikaukalossaan.
Kohtaamiset runkosarjassa
Blackhawks ja Kings kohtasivat runkosarjassa kolmesti. Avauskierroksella Blackhawks löi heti alussa luun kurkkuun mestaruusviirin nostamiseen keskittyneelle kotijoukkueelle ja johti toisen erän alussa peliä jo 4-0. Sama resepti toimi myös Chicagossa, kun Blackhawks teki toisen erän alussa jo 3–0-maalin. Kings kiri kolmannessa erässä maalin päähän, mutta jäi ilman palkintoa. Kolmannessa kohtaamisessa molemmat joukkueet johtivat pelin aikana pariin otteeseen, mutta tällä kertaa Kingsin vahva kolmaserä riitti pisteiden ryöstämiseen, vaikka kotijoukkue oli mennnyt päätöserän alussa vielä johtoonkin.
19.1.2013 CHI @ LAK 5-2
17.2.2013 LAK @ CHI 2-3
25.3.2013 LAK @ CHI 5-4
CHI vs LAK
11-12 1-2-1 3 pts 4-10
10-11 4-0-0 8 pts 12-7
Pudotuspelihistoria
Joukkueet ovat kohdanneet vain kerran pudotuspeleissä, vaikka ovat pelanneet vuodesta 1981 asti samassa konferenssissa. Iso syy on 80-luvun divisioonapudotuspeleissä, joissa Kings ei selvinnyt kertaakaan omaa divisioonaa pidemmälle voidakseen kohdata Blackhawksin, joka selvisi konferenssifinaaleihin viidesti. Smythe-divisioonassa pelasi sekä Oilers että Flames, joita vastaan Kingsin tie nousi pystyyn poikkeuksetta. Vuosina 1994-2010 joukkueet selvisivät vain kerran samaan aikaan pudotuspeleihin. Tuo ainoa yhteinen sarja on keväältä 1974, jolloin 16 joukkueen NHL:ssä läntisen divisioonan 2. Chicago ja 3. Los Angeles kohtasivat kolmikierroksisen pudotuspelien avauskierroksella. Joukkueiden välillä oli runkosarjassa 27 pistettä ja tuo ero näkyi pudotuspeleissäkin, kun Blackhawks voitti sarjan viidessä ottelussa.
1974 Conference Semi-Finals (1. kierros, kolmen kierroksen pudotuspeleissä) 1-4
1974/04/10 LAK @ CHI 1-3
1974/04/11 LAK @ CHI 1-4
1974/04/13 CHI @ LAK 1-0
1974/04/14 CHI @ LAK 1-5
1974/04/16 LAK @ CHI 0-1
Molemmilla joukkueilla on leveä hyökkäyskalusto, jossa ratkaisuvoimaa löytyy kärkiketjujenkin ulkopuolelta. Kings ratkaisi erityisesti kärkiketjuiltaan tehoja saanutta Sharksia vastaan ottelut pitkälti alempien ketjujen ja puolustajien maalien avulla. Chicagon runkosarjassa toiminut leveys oli liikaa Wildille, mutta Red Wings -sarjassa alemmat ketjut hävisivät yllättäen oman pelinsä nuoria Detroit-lupauksia vastaan etenkin sarjan alussa. Molempien joukkueiden hyökkääjät karvaavat voimakkaasti vastustajan puolustajia, mutta Kings tekee sen taklaamalla lähes kaksi kertaa enemmän kuin Blackhawks, joka käyttää energiaa enemmän kiekonriistoihin. Fyysisellä pelillä ja harmaalle alueelle menevillä koiruuksilla sekä Wild että varsinkin Red Wings saivat Blackhawksin peliä raiteiltaan ja se on aiempien kierrosten vastustajia fyysisemmälle Kingsille olennainen ase Chicagoa vastaan. Tärkeällä keskushyökkääjäosastolla Kings on vahvempi erityisesti, jos Raffi Torresin sairastuvalle taklaama Jarret Stoll on toipinut aivotärähdysoireistaan. Aloitusympyrässä on molemmilla reilusti parannettavaa kahden sarjan jälkeen. Blackhawksin hyökkääjäkalusto on kokonaisuudessaan Kingsiäkin nopeampi, joten Los Angelesin kannalta on tärkeää tukkia keskialue tiiviisti ja siten estää Chicagon pääsy vauhdilla hyökkäysalueelle.
Molemmat joukkueet saavat kasaan kolme hyvää puolustajaparia, joista löytyy sekä kiekollisesti taitava pakki että fyysisempi oman pään luutija. Molempien joukkueiden puolustajat tukevat hyökkäystä tarvittaessa ja Kingsin kohdalla se on jopa ollut elintärkeää hyökkääjien ruudin ollessa välillä hyvinkin märkää. Blackhawks on pelannut kaikki pudotuspelit samalla kuusikolla, jonka sisällä minuutit jakaantuvat hieman tasaisemmin kuin Kingsillä.
Maalivahtiosastolla on tällä hetkellä selkein ero joukkueiden välillä. Crawfordin hyvä kausi ja kevät tahtovat unohtua helposti, kun Conn Smythe -tasolla jälleen torjuva Quick voittaa pelejä Kingsille lähes yksinään. Todennäköisesti Quick aiheuttaa viime kevään Phoenix-sarjan tapaisia turhauttavia tunnelmia Chicagolle, mutta hänkään ei ole ohittamaton. Nyt jos koskaan Chicagon pitää saada ruuhkaa vastustajan maalille. Crawfordin ei tarvitse välttämättä olla yhtä huikea kuin Quick on. Chicagon mahdollisuus on siinä, että Crawford pitää hyvän tasonsa, jolla joukkueelle annetaan mahdollisuus voittoon, vaikka hän ei pelejä yksi voittaisikaan. Muun joukkueen (isoksi) tehtäväksi jää hoitaa loput.
Kahden sarjan jälkeen lähes virheetön alivoimapeli (40/41) antaa paljon anteeksi Chicagon epätasaisesti onnistuvalle ylivoimapelille, joka toimii jokseenkin kotikaukalossa (5/21), mutta on vieraskaukalossa surkeaa (1/16). Kings on käyttänyt ylivoimamahdollisuutensa sekä kotona (4/20) että vieraissa (3/15) tasaisella 20,0%:n tehokkuudella. Sen sijaan kotona (18/19) loistanut alivoimapeli on rakoillut vieraskaukalossa (19/24). Erikoistilannemaalien erotus on Chicagolla +6 (7-1) ja Los Angelesilla +1 (7-6). Mielenkiintoista nähdä, tiputtaako Kings Blackhawksin alivoimaprosenttia vai muuttuuko kalifornialaisten ylivoimapeli hampaattomaksi intiaanilauman blokatessaan hyvällä liikkeellä laukaisupaikat?
On mielenkiintoista nähdä kumpaan suuntaan sarja lopulta kääntyy. Kingsille Blackhawks-sarja on jo toinen tänä keväänä, jossa se joutuu ilman kotietua lentämään keskilänteen. Toisen kierroksen jälkeen Kings sai yhden päivän enemmän lepoa viikonlopun back-to-back otteluihin Chicagossa. Toisaalta Blues-sarja oli yhden ottelun Wild-sarjaa pitempi ja varmasti kuluttavampi fyysisesti. Viime vuonna mestaruuteen marssiessa Kings tarvitsi kahden ensimmäisen kierroksen voittamiseen vain yhdeksän peliä. Nyt joukkue on tahkonnut yhtä peliä vaille täydet sarjat eli 13 peliä. Joko kuluttava pelityyli alkaa vaatia veronsa jo konferenssifinaaleissa vai jatkaako joukkue yli-inhimillisellä tasolla finaaleihin asti? Sarjan voittaakseen Blackhawksin pitää ehdottomasti pitää kotiedusta kiinni voittamalla ainakin ensimmäiset kaksi back-to-back ottelua Chicagossa. Kingsiä vastaan ensimmäinen maali on myös erittäin tärkeä.
Seitsemän pelin sarja on todennäköistä, mikäli Chicago pystyy pitämään kotiedustaan kiinni loppuun asti. Muussa tapauksessa sarja kääntynee Los Angelesille 5-6 pelissä.
Lännen konferenssifinaalien otteluohjelma
Game 1 LAK @ CHI 1.6. 05:00 PM ET (la 1.6. klo 24.00)
Game 2 LAK @ CHI 2.6. 08:00 PM ET (ma 3.6. klo 03.00)
Game 3 CHI @ LAK 4.6. 09:00 PM ET (ke 5.6. klo 04.00)
Game 4 CHI @ LAK 6.6. 09:00 PM ET (pe 7.6. klo 04.00)
Game 5 LAK @ CHI 8.6. 08:00 PM ET (su 9.6. klo 03.00) tarvittaessa
Game 6 CHI @ LAK 10.6. 09:00 PM ET (ti 11.6. klo 04.00) tarvittaessa
Game 7 LAK @ CHI 12.6. TBD (ke/to ei tiedossa vielä) tarvittaessa
Joukkueiden tämän kauden mediaoppaat runkosarjaan ja pudotuspeleihin
Kings Playoff Media Guide 2012-13 (PDF 24,2 MB)
Kings Playoff Media Guide 2012-13 (PDF 5,1 MB)
Blackhawks Media Guide 2012-13 (PDF 57,5 MB)
Blackhawks Playoff Media Guide 2012-13 (PDF 26,5 MB)
NHL Guide & Record Book 2012-13 (PDF 9 MB)
Viime kevään 2012 Total Stanley Cup -kirjanen (PDF 8,9 MB), josta löytyy NHL:n pudotuspelitilastoja.