Jaahas, erikoiseen aikaan saa lähteä uuden kauden asioita miettimään, jos sellainen jossain vaiheessa pelataan. Stars siis päätti Flamesin matkan viime viikolla, ja meni lopulta ansaitusti siitä parista jatkoon. Viime kauden ketjun avauksen tavoin otetaan noita playoffien jälkeisiä mietteitä vahvasti tässä esille, koska siellä on jälleen kerran monta asiaa, jotka varmasti mietityttävät myös organisaation sisällä.
Sopimustilanne
MV
David Rittich $2,750,000, UFA 2021
P
Mark Giordano $6,750,000 UFA 2022
Noah Hanifin $4,950,000 UFA 2024
Rasmus Andersson $4,550,000 UFA 2026
Juuso Välimäki $894,166 RFA 2021
H
Matthew Tkachuk $7,000,000 RFA 2022
Johnny Gaudreau $6,750,000 UFA 2022
Sean Monahan $6,375,000 UFA 2023
Mikael Backlund $5,350,000 UFA 2024
Milan Lucic $5,250,000 UFA 2023
Elias Lindholm $4,850,000 UFA 2024
Derek Ryan $3,125,000 UFA 2021
Sam Bennett $2,550,000 RFA 2021
Dillon Dubé $778,333 RFA 2021
------------------------------------------------------------------
RFA
P
Oliver Kylington
H
Andrew Mangiapane
Mark Jankowski
--------------------------------------------------------------------
UFA
MV
Cam Talbot
P
TJ Brodie
Travis Hamonic
Derek Forbort
Erik Gustafsson
Michael Stone
H
Tobias Rieder
Zac Rinaldo
------------------------------------------------------------------
Nostetaan nyt ihan ensi alkuun esille se teema, mitä tässä on jo viime vuoden keväästä lähtien pitänyt kaikkein eniten miettiä: Kärkipelaajien tason riittävyys tosipeleissä. Selittelylinjalle jos lähtee, niin aina voi harmitella Tkachukin tippumista Stars-sarjan alkupuolella, tai sitä, että ykköskorin pelaajiin kuuluvat kaverit saivat kuitenkin jotain aikaiseksi, jos halutaan tilastoja tuijottaa (Gaudreaun 4+3 ja Monahanin 2+6 kymmeneen peliin eivät periaattessa näytä miltään sysipaskoilta, jossei tiedä, mitä tilastojen taakse kätkeytyy). Vaan kun siihen ei enää ole varaa. Nyt on näköjään jo jotkut suomimediatkin huomioineet tämän tilanteen, jota jo kauemmin on joutunut miettimään. YLE Urheilun etusivujuttuna komeilee tällä hetkellä tämä Tommi Seppälän kirjoitus: Kommentti: Alati alisuorittavan Calgaryn tehtävä kovia ratkaisuja – tähtilaituri liipaisimella! Hyvä kirjoitus, ja miltei koko tekstistä voi kyllä olla samaa mieltä.
Mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Sopimuksissa on kiinni 9+4+1 NHL-tason pelaajaa, ja varsinkin hyökkäyksen osalta isot nimet ovat käytännössä kaikki jatkosopimuksissa kiinni. Selvää on myös se, että RFA-statuksen hyökkääjistä Mangiapane saa jatkoa, joten hyökkääjäpuolen tilanne on aika muuttumaton. Paitsi että. Kärkikaliiberin kavereista nuo naamat, joiden pitäisi saada myös playoffeissa jotain aikaiseksi, eivät ole olleet toivotulla tasolla. Sekä Monahan että Gaudreau ovat saaneet jo riittävän usean näyttöpaikan tutkaparina NHL:n playoffeissa. Se vuoden 2015 Canucksin pudotus selkeänä altavastaajana sai positiivista pöhinää aikaiseksi, mutta loppujen lopuksi tuo duo on jäänyt taka-alalle tosipeleissä. Ja tässä ei pidä nyt tuijottaa vaikkapa tämän kauden playoffien pisteitä. Ylivoimalla kaverit saivat jotain aikaiseksi, mutta 5vs5-peli oli surkeaa. Ja se ei valitettavasti edes tullut mitenkään kovinkaan suurena yllätyksenä, viime kauden playoffeista viisastuneena. Ison treidin tekemiseen vaadittaisiin sopiva vastapuoli ja tietysti sopiva vastine, joten nähtäväksi jää, tuleeko edes mitään huhuja seuraavien kuukausien mittaan joko Gaudreaun tai Monahanin osalta. Ja jos tässä jotain isoa suunnitteilla on, niin eiköhän se sitten ole nimenomaan Gaudreau eikä Monahan. Voisi tietysti sanoa, että Gaudreaun peli kärsii hiukan siitä, kun Monahan on Gaudreaun kokoisen pelaajan rinnalle turhan pehmeä ja vähän hidas, mutta yhtä lailla voi sanoa, että Monahan ei saa laituriltaan riittävästi tukea kahden suunnan pelaamisessa sekä laitaväännöissä. Gaudreaun treidaamista itsekin toivon, koska oletan hänen markkina-arvon olevan kaikesta huolimatta aika jees. Onhan hänestä todella paljon hyötyä runkosarjassa, joten näkisin sopivimmaksi treidipartneriksi jonkun sellaisen joukkueen, joka haluaisi nyt ensinnäkin playoffeihin, ja joka tulee idästä. Mutulla varmaan joku Devils tai Sabres voisi olla tällainen, mutta en lähde tätä kuviota nyt sen pidemmälle arvailemaan. Phillyä tietysti koko ajan myös heitellään, koska Johnny on lapsuudessaan ollut Flyersin mies, mutta en näe todennäköisenä, että Flyersilla olisi tarvetta alkaa sellaista siirtoa kyhäilemään.
Lähdetään siis siitä liikkeelle, että Gaudreau saataisiin treidattua, ja vastine olisi joko a) sellainen, että Flames pystyisi tosissaan mahduttamaan UFA-statuksen omaavaa, Calgaryn omaa poikaa Taylor Hallia soppaansa, tai b) "hockey trade", jossa Gaudreau vaihtuisi päittäin, tai jossain Hurricanes-Flames -tyylisessä diilissä pakettiin, josta molemmat joukkueet voisivat hyötyä. Prioriteetteina olisi rightin kavereita joko hyökkäykseen tai puolustukseen, tai ihan vaan joku riittävän nuori sentterin alku, jolla Monahanin ja Backlundin merkitystä kärkisenttereinä pystyisi vähän pienentämään (vaikka esim. Backlundille ei mielestäni kauheaa rapaa tarvitse antaa). Hall kuulostaa tietysti helpoimmalta ison profiilin haulta monesta syystä. Itse en mitenkään riemusti hyppien ottaisi sitä hankintaa vastaan, johtuen Hallin loukkaantumishistoriasta ja kysymysmerkeistä johtavana pelaajana, mutta pakkohan tässä on jotain tehdä, ja en pistäisi sen kortin kääntämistä pahitteeksi, jos muutakaan heurekaa Treliving ei saa. Propsit Bradille kuitenkin siitä, että yritystä on ainakin ollut. Varsinkin se viime kesänä kariutunut Kadrin hankinta olisi ollut todennäköisesti aika hyvä naaraus. Sama pätee siihen soppaan, jossa Flames oli myös jollain tapaa Mark Stonen perässä, mutta Välimäkeä ei haluttu heivata pakettina niiden kaikkien varausvuorojen joukkoon. Tällaisia uutisia kuulee kyllä mielellään, että jotain yritetään, vaikkei mitään isompaa konkreettista olekaan tapahtunut Lindholmin ja Hanifinin tulon jälkeen (jos Looch-Neal -siirtoa ei lasketa). Siksi olen itse sitä mieltä, että Treliving saa vielä jatkaa GM:n paikalla.
Gaudreau olikin jo treidispekulaatioita ehtinyt kommentoida Steinbergin Twitterin mukaan seuraavasti:
Pari vuotta sitten tuo kommentti olisi ollut ilolla vastaanotettavissa ja toivottava skenaario, mutta mieli on lukuisten playoff-mahdollisuuksien myötä muuttunut. Gaudreau ei kuitenkaan suurella todennäköisyydellä enää nopeammaksi ja taitavammaksi kehity, ja ihan jo fysiikan lakien perusteella tuo pelityyli ei riitä ihan huipulle, vaikka kuinka hieno neloskierroksen löytö ja hieno persoona Gaudreau onkin Calgarylle ollut.
Hyökkäyspään depth-pelaajiin voi olla ihan tyytyväinen. Dillon Dubé ja Andrew Mangiapane ottavat askeleita eteenpäin, ja taas voi toivoa myös sitä, että tuo Bennett saisi vähän enemmän irti itsestään runkosarjassa. Lisäksi veteraaneista Lucic pelasi erittäin nousujohteisen kauden, ja Backlund-Ryan -akseli tuo luotettavuutta sentteripeliin. Tkachuk ja Lindholm ovat sitten ne Flamesin varmimmat kärkihyökkääjät, vaikka Lindholm vähän vaisu olikin tuossa Monahanin ja Gaudreaun rinnalla pelatessa. Monipuolisuutensa vuoksi kuitenkin varmasti hyödyllinen pelaaja myös jatkossa tuolla sopimuksella. Ehkä suurin kehityskohta hyökkäyspäässä tuon kärjen mylläämisen lisäksi on se haalariosasto. Toby Rieder pelasi hienot playoffit, ja en nyt torppaa täysin, jos saa vielä jonkun jatkolapun, mutta kyllähän sinne vähän raameja ja pelivarmuutta kaipaisi Jankowskin ja Rinaldon tilalle. Hathawayn tyyliselle jätkälle sieltä löytyisi taas paikkaa.
Mielenkiintoa tuottaa myös Flamesin pakiston rakentuminen tulevalle kaudelle. Giordanon taso laski odotetusti Norris-kaudesta, ehkä vähän enemmänkin kuin olisi veikannut. Ensi kaudella voipi olla jo niin, että Giordano on kakkosparin pakki. Näen itse asiassa jo nyt, että loistavaa ja tasaista kehittymistä ottava Rasmus Andersson on jopa Flamesin ykköspakki ensi kaudella. Jos johonkin sopimukseen voi olla todella tyytyväinen, niin kyllä ensimmäisenä heittäisin tämän Anderssonin ensi kaudella starttaavan sopimuksen, jossa pahvi jatkuu vuoteen 2026 ja caphit ottaa tuon reilut 4,5 M$ rasitetta. Ei paistattele pahemmin lehtien otsikoissa, mutta on niin tasapainoinen ja suoritusvarma kaveri, että tätä kaveria katsoo mielellään kauan. Andersson jatkanee Hanifinin pakkiparina, jolta voi myös odottaa kehitysaskeleita jo pelkästään sen takia, että ikää Noahilla on vasta 23v. Välimäki on sitten se neljäs tällä hetkellä sopimuksenalainen nimi, ja viime kevään otteilla taso ehdottomasti riittää NHL:ään. Pitää nyt vaan katsoa, että miten on toipunut siitä ikävästä jalkavammasta. Potentiaalia on kuitenkin erittäin paljon. RFA-statuksella jatkosopimusta odottelee Oliver Kylington, joka varmasti saa myös jatkaa, ellei sitten tule treidin kohteeksi. Flamesilla on ollut "ylipainoa" noissa leftin pakeissa jo aika kauan, ja uskoisin, että sinne halutaan Anderssonin lisäksi myös toinen oikea käsi alhaalla pelaava vakionaama TOP6:een, joten sikäli Kylington voisi olla sopiva treidipalanen vaikkapa Gaudreaun kylkeen, jos jenkkihyökkääjää tosiaan kaupitellaan. Tällä kaudella Flamesissa pelanneista, nyt UFA-statuksella olevista pakeista uskoisin, että joko Brodie tai Gustafsson kiinnitetään varmasti, koska molemmista oli niin paljon hyötyä näissä playoffeissa. Brodieta toivon ehkä kaikista Flamesin UFA-nimistä jatkamaan eniten, vaikka viime kauden jälkeen miestä tuli haukuttua aika paljonkin. Tuollaisella luistelulla varustettu pakki kuitenkin, ja suoritusvarmuus oli ihan eri luokkaa viime kauteen nähden, niin pakko kehaista häntä tähän väliin. Derek Forbort on ihan jämäkkä nimi, kuten myös Travis Hamonic, mutta en usko kummankaan jatkoon. Flames toki tarvitsisi jonkun rightin pakin tuohon vielä, mitä Hamonic esimerkiksi edustaa, mutta eiköhän se ole parempi, että Hammer jatkaa matkaa, ja katsotaan tämän suhteen muualle.
Hyökkäyspäähän toivotaan siis mylläystä, ja pakistossa sellaista tulee väkisin ainakin jossain määrin. Maalivahtikaksikosta voisi myös sanoa niin, että ei tässä taas tiedä, mikä on homman nimi. Esimerkiksi Seppälä sanoi tuossa YLE:n jutussaan, että Flamesin maalivahtiosaston rauhoittaminen on agendalla. Tuo on klassikkoesimerkki tilanteesta "helpommin sanottu kuin tehty". Kipperin jälkeen tuolla ei ole vieläkään ollut sellaista kaveria, johon voisi pomminvarmasti luottaa. Yrityksiä on ollut vaikka ja kuinka: Hiller, Rämö, Ortio, Elliott, Smith, Rittich, Talbot. Kukaan näistä yrityksistä ei ole ollut sellainen iso nimi, johon olisi lyöty isoa rahaa kiinni. Olisiko siis vihdoinkin aika ottaa joku korkeamman profiilin nimi sisään? Ei sellaisiakaan tietenkään hirveästi saatavilla ole, jos tarkemmin alkaa perkaamaan. Vegasin Fleury sellainen taitaa olla, mutta hänelläkin rupeaa jo ikää olemaan sen verran, että siinäkin olisi omat riskinsä. Rittich pelasi syyskaudella loistavasti ja oli tähdistöottelussakin, mutta tasonpudotus oli valtava uudelle vuosikymmenelle tultaessa. Talbot pelasi niin hyvät playoffit, että saanee jatkosopimuksen, mikäli mitään muuta kuningasideaa ei tähän löydy. Talbot itse sanoi tuon game sixin ja kauden päättymisen jälkeen tuoreeltaan jotakuinkin niin, että tappio ja putoaminen satuttaa erityisesti siksi, että tämä viime kauden porukka oli joukkuehengeltään paras nippu, missä hän on koskaan pelannut. En nyt sanasta sanaan muista hänen puheitaan sillä videolla, mutta sanoma oli ainakin tuon suuntainen. Se kuulostaa sentään ihan positiiviselta, ja viittaa myös siihen, että Talbotiakin kiinnostaisi Calgaryssa jatkaminen. Selvää on kuitenkin se, että jos ensi kaudella veskarikaksikko on sama kuin mitä tällä kaudella oli, niin kauden alkuun lähdettäessä voidaan jälleen aloittaa puheet siitä, millainen kysymysmerkki Flamesin veskariosasto on.
Sokerina pohjalla on Flamesin valmentajatilanne, joka koki suunnanmuutoksen Bill Petersin lähdön jälkeen. Geoff Wardin uran eka tynkäkausi on takana, ja miestä ei sen perusteella voi lytätä, muttei myöskään hehkuttaa maasta taivaisiin. Propsit siitä, että pelaajat ovat selvästi tykänneet hänen meiningistään, mutta toisaalta sitä miettii, olisiko rutinoituneempi ja kokeneempi päävalmentaja parempi juttu tälle porukalle tulevaisuuteen. Itse toivon jo lähtökohtaisesti näiden playoff-pettymysten myötä kovaa ravistelua ja muutoksia, joten olen myös tässä asiassa sillä kannalla, että kauteen 2020-21 lähdetään uudella valmentajanimellä. Pääkäskijäksi Gerard Gallant ja Ward apukoutsin ruutuun takaisin, jos "Turk" niin haluaa.
En laita loisteliaaksi lopuksi mitään ketjusommitelmaa, koska odotuksissa on tällä kertaa vähän isompi myllääminen tuon terävämmän kärjen osalta. Seuraava pysäkki on NHL Draft -20, ja Flamesin ykköskierroksen vuoro sementoitui sijalle 19. Sen verran matkaa on varausten kärkipäähän, että mahdotonta arvailla sen tarkemmin pelaajaa, jonka Flames sieltä voisi napata, mutta joukkueen tämänhetkinen tila kaipaa etenkin high end talenttia sekä toisaalta myös maalipuiden taakse vakautta. Täten vaikkapa todella korkean peliälyn kaverina pidettyä, mutta loukkaantumisista kärsinyttä Hendrix Lapierreä voisi pitää ihan mielenkiintoisena nimenä. Ja jos tuolta nyt joku Askarov jostain syystä tippuisi alaspäin, niin mielestäni olisi melkeinpä no-brainer napata siitä draftin kärkiveskaprospekti Calgaryyn, vaikken kaverista mahdottomia tiedäkään. Heitetään nyt vielä huvin vuoksi kolmantena nimenä tapetille Dylan Holloway, koska on Calgaryn poikia, ja raameiltaan sekä avuiltaan sellainen kaveri, joka tulisi draft poolissa tarpeeseen.
Sopimustilanne
MV
David Rittich $2,750,000, UFA 2021
P
Mark Giordano $6,750,000 UFA 2022
Noah Hanifin $4,950,000 UFA 2024
Rasmus Andersson $4,550,000 UFA 2026
Juuso Välimäki $894,166 RFA 2021
H
Matthew Tkachuk $7,000,000 RFA 2022
Johnny Gaudreau $6,750,000 UFA 2022
Sean Monahan $6,375,000 UFA 2023
Mikael Backlund $5,350,000 UFA 2024
Milan Lucic $5,250,000 UFA 2023
Elias Lindholm $4,850,000 UFA 2024
Derek Ryan $3,125,000 UFA 2021
Sam Bennett $2,550,000 RFA 2021
Dillon Dubé $778,333 RFA 2021
------------------------------------------------------------------
RFA
P
Oliver Kylington
H
Andrew Mangiapane
Mark Jankowski
--------------------------------------------------------------------
UFA
MV
Cam Talbot
P
TJ Brodie
Travis Hamonic
Derek Forbort
Erik Gustafsson
Michael Stone
H
Tobias Rieder
Zac Rinaldo
------------------------------------------------------------------
Nostetaan nyt ihan ensi alkuun esille se teema, mitä tässä on jo viime vuoden keväästä lähtien pitänyt kaikkein eniten miettiä: Kärkipelaajien tason riittävyys tosipeleissä. Selittelylinjalle jos lähtee, niin aina voi harmitella Tkachukin tippumista Stars-sarjan alkupuolella, tai sitä, että ykköskorin pelaajiin kuuluvat kaverit saivat kuitenkin jotain aikaiseksi, jos halutaan tilastoja tuijottaa (Gaudreaun 4+3 ja Monahanin 2+6 kymmeneen peliin eivät periaattessa näytä miltään sysipaskoilta, jossei tiedä, mitä tilastojen taakse kätkeytyy). Vaan kun siihen ei enää ole varaa. Nyt on näköjään jo jotkut suomimediatkin huomioineet tämän tilanteen, jota jo kauemmin on joutunut miettimään. YLE Urheilun etusivujuttuna komeilee tällä hetkellä tämä Tommi Seppälän kirjoitus: Kommentti: Alati alisuorittavan Calgaryn tehtävä kovia ratkaisuja – tähtilaituri liipaisimella! Hyvä kirjoitus, ja miltei koko tekstistä voi kyllä olla samaa mieltä.
Mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Sopimuksissa on kiinni 9+4+1 NHL-tason pelaajaa, ja varsinkin hyökkäyksen osalta isot nimet ovat käytännössä kaikki jatkosopimuksissa kiinni. Selvää on myös se, että RFA-statuksen hyökkääjistä Mangiapane saa jatkoa, joten hyökkääjäpuolen tilanne on aika muuttumaton. Paitsi että. Kärkikaliiberin kavereista nuo naamat, joiden pitäisi saada myös playoffeissa jotain aikaiseksi, eivät ole olleet toivotulla tasolla. Sekä Monahan että Gaudreau ovat saaneet jo riittävän usean näyttöpaikan tutkaparina NHL:n playoffeissa. Se vuoden 2015 Canucksin pudotus selkeänä altavastaajana sai positiivista pöhinää aikaiseksi, mutta loppujen lopuksi tuo duo on jäänyt taka-alalle tosipeleissä. Ja tässä ei pidä nyt tuijottaa vaikkapa tämän kauden playoffien pisteitä. Ylivoimalla kaverit saivat jotain aikaiseksi, mutta 5vs5-peli oli surkeaa. Ja se ei valitettavasti edes tullut mitenkään kovinkaan suurena yllätyksenä, viime kauden playoffeista viisastuneena. Ison treidin tekemiseen vaadittaisiin sopiva vastapuoli ja tietysti sopiva vastine, joten nähtäväksi jää, tuleeko edes mitään huhuja seuraavien kuukausien mittaan joko Gaudreaun tai Monahanin osalta. Ja jos tässä jotain isoa suunnitteilla on, niin eiköhän se sitten ole nimenomaan Gaudreau eikä Monahan. Voisi tietysti sanoa, että Gaudreaun peli kärsii hiukan siitä, kun Monahan on Gaudreaun kokoisen pelaajan rinnalle turhan pehmeä ja vähän hidas, mutta yhtä lailla voi sanoa, että Monahan ei saa laituriltaan riittävästi tukea kahden suunnan pelaamisessa sekä laitaväännöissä. Gaudreaun treidaamista itsekin toivon, koska oletan hänen markkina-arvon olevan kaikesta huolimatta aika jees. Onhan hänestä todella paljon hyötyä runkosarjassa, joten näkisin sopivimmaksi treidipartneriksi jonkun sellaisen joukkueen, joka haluaisi nyt ensinnäkin playoffeihin, ja joka tulee idästä. Mutulla varmaan joku Devils tai Sabres voisi olla tällainen, mutta en lähde tätä kuviota nyt sen pidemmälle arvailemaan. Phillyä tietysti koko ajan myös heitellään, koska Johnny on lapsuudessaan ollut Flyersin mies, mutta en näe todennäköisenä, että Flyersilla olisi tarvetta alkaa sellaista siirtoa kyhäilemään.
Lähdetään siis siitä liikkeelle, että Gaudreau saataisiin treidattua, ja vastine olisi joko a) sellainen, että Flames pystyisi tosissaan mahduttamaan UFA-statuksen omaavaa, Calgaryn omaa poikaa Taylor Hallia soppaansa, tai b) "hockey trade", jossa Gaudreau vaihtuisi päittäin, tai jossain Hurricanes-Flames -tyylisessä diilissä pakettiin, josta molemmat joukkueet voisivat hyötyä. Prioriteetteina olisi rightin kavereita joko hyökkäykseen tai puolustukseen, tai ihan vaan joku riittävän nuori sentterin alku, jolla Monahanin ja Backlundin merkitystä kärkisenttereinä pystyisi vähän pienentämään (vaikka esim. Backlundille ei mielestäni kauheaa rapaa tarvitse antaa). Hall kuulostaa tietysti helpoimmalta ison profiilin haulta monesta syystä. Itse en mitenkään riemusti hyppien ottaisi sitä hankintaa vastaan, johtuen Hallin loukkaantumishistoriasta ja kysymysmerkeistä johtavana pelaajana, mutta pakkohan tässä on jotain tehdä, ja en pistäisi sen kortin kääntämistä pahitteeksi, jos muutakaan heurekaa Treliving ei saa. Propsit Bradille kuitenkin siitä, että yritystä on ainakin ollut. Varsinkin se viime kesänä kariutunut Kadrin hankinta olisi ollut todennäköisesti aika hyvä naaraus. Sama pätee siihen soppaan, jossa Flames oli myös jollain tapaa Mark Stonen perässä, mutta Välimäkeä ei haluttu heivata pakettina niiden kaikkien varausvuorojen joukkoon. Tällaisia uutisia kuulee kyllä mielellään, että jotain yritetään, vaikkei mitään isompaa konkreettista olekaan tapahtunut Lindholmin ja Hanifinin tulon jälkeen (jos Looch-Neal -siirtoa ei lasketa). Siksi olen itse sitä mieltä, että Treliving saa vielä jatkaa GM:n paikalla.
Gaudreau olikin jo treidispekulaatioita ehtinyt kommentoida Steinbergin Twitterin mukaan seuraavasti:
"Calgary has been a second home to me. I love playing there. It's a team I could see myself playing for for the remainder of my career."
Pari vuotta sitten tuo kommentti olisi ollut ilolla vastaanotettavissa ja toivottava skenaario, mutta mieli on lukuisten playoff-mahdollisuuksien myötä muuttunut. Gaudreau ei kuitenkaan suurella todennäköisyydellä enää nopeammaksi ja taitavammaksi kehity, ja ihan jo fysiikan lakien perusteella tuo pelityyli ei riitä ihan huipulle, vaikka kuinka hieno neloskierroksen löytö ja hieno persoona Gaudreau onkin Calgarylle ollut.
Hyökkäyspään depth-pelaajiin voi olla ihan tyytyväinen. Dillon Dubé ja Andrew Mangiapane ottavat askeleita eteenpäin, ja taas voi toivoa myös sitä, että tuo Bennett saisi vähän enemmän irti itsestään runkosarjassa. Lisäksi veteraaneista Lucic pelasi erittäin nousujohteisen kauden, ja Backlund-Ryan -akseli tuo luotettavuutta sentteripeliin. Tkachuk ja Lindholm ovat sitten ne Flamesin varmimmat kärkihyökkääjät, vaikka Lindholm vähän vaisu olikin tuossa Monahanin ja Gaudreaun rinnalla pelatessa. Monipuolisuutensa vuoksi kuitenkin varmasti hyödyllinen pelaaja myös jatkossa tuolla sopimuksella. Ehkä suurin kehityskohta hyökkäyspäässä tuon kärjen mylläämisen lisäksi on se haalariosasto. Toby Rieder pelasi hienot playoffit, ja en nyt torppaa täysin, jos saa vielä jonkun jatkolapun, mutta kyllähän sinne vähän raameja ja pelivarmuutta kaipaisi Jankowskin ja Rinaldon tilalle. Hathawayn tyyliselle jätkälle sieltä löytyisi taas paikkaa.
Mielenkiintoa tuottaa myös Flamesin pakiston rakentuminen tulevalle kaudelle. Giordanon taso laski odotetusti Norris-kaudesta, ehkä vähän enemmänkin kuin olisi veikannut. Ensi kaudella voipi olla jo niin, että Giordano on kakkosparin pakki. Näen itse asiassa jo nyt, että loistavaa ja tasaista kehittymistä ottava Rasmus Andersson on jopa Flamesin ykköspakki ensi kaudella. Jos johonkin sopimukseen voi olla todella tyytyväinen, niin kyllä ensimmäisenä heittäisin tämän Anderssonin ensi kaudella starttaavan sopimuksen, jossa pahvi jatkuu vuoteen 2026 ja caphit ottaa tuon reilut 4,5 M$ rasitetta. Ei paistattele pahemmin lehtien otsikoissa, mutta on niin tasapainoinen ja suoritusvarma kaveri, että tätä kaveria katsoo mielellään kauan. Andersson jatkanee Hanifinin pakkiparina, jolta voi myös odottaa kehitysaskeleita jo pelkästään sen takia, että ikää Noahilla on vasta 23v. Välimäki on sitten se neljäs tällä hetkellä sopimuksenalainen nimi, ja viime kevään otteilla taso ehdottomasti riittää NHL:ään. Pitää nyt vaan katsoa, että miten on toipunut siitä ikävästä jalkavammasta. Potentiaalia on kuitenkin erittäin paljon. RFA-statuksella jatkosopimusta odottelee Oliver Kylington, joka varmasti saa myös jatkaa, ellei sitten tule treidin kohteeksi. Flamesilla on ollut "ylipainoa" noissa leftin pakeissa jo aika kauan, ja uskoisin, että sinne halutaan Anderssonin lisäksi myös toinen oikea käsi alhaalla pelaava vakionaama TOP6:een, joten sikäli Kylington voisi olla sopiva treidipalanen vaikkapa Gaudreaun kylkeen, jos jenkkihyökkääjää tosiaan kaupitellaan. Tällä kaudella Flamesissa pelanneista, nyt UFA-statuksella olevista pakeista uskoisin, että joko Brodie tai Gustafsson kiinnitetään varmasti, koska molemmista oli niin paljon hyötyä näissä playoffeissa. Brodieta toivon ehkä kaikista Flamesin UFA-nimistä jatkamaan eniten, vaikka viime kauden jälkeen miestä tuli haukuttua aika paljonkin. Tuollaisella luistelulla varustettu pakki kuitenkin, ja suoritusvarmuus oli ihan eri luokkaa viime kauteen nähden, niin pakko kehaista häntä tähän väliin. Derek Forbort on ihan jämäkkä nimi, kuten myös Travis Hamonic, mutta en usko kummankaan jatkoon. Flames toki tarvitsisi jonkun rightin pakin tuohon vielä, mitä Hamonic esimerkiksi edustaa, mutta eiköhän se ole parempi, että Hammer jatkaa matkaa, ja katsotaan tämän suhteen muualle.
Hyökkäyspäähän toivotaan siis mylläystä, ja pakistossa sellaista tulee väkisin ainakin jossain määrin. Maalivahtikaksikosta voisi myös sanoa niin, että ei tässä taas tiedä, mikä on homman nimi. Esimerkiksi Seppälä sanoi tuossa YLE:n jutussaan, että Flamesin maalivahtiosaston rauhoittaminen on agendalla. Tuo on klassikkoesimerkki tilanteesta "helpommin sanottu kuin tehty". Kipperin jälkeen tuolla ei ole vieläkään ollut sellaista kaveria, johon voisi pomminvarmasti luottaa. Yrityksiä on ollut vaikka ja kuinka: Hiller, Rämö, Ortio, Elliott, Smith, Rittich, Talbot. Kukaan näistä yrityksistä ei ole ollut sellainen iso nimi, johon olisi lyöty isoa rahaa kiinni. Olisiko siis vihdoinkin aika ottaa joku korkeamman profiilin nimi sisään? Ei sellaisiakaan tietenkään hirveästi saatavilla ole, jos tarkemmin alkaa perkaamaan. Vegasin Fleury sellainen taitaa olla, mutta hänelläkin rupeaa jo ikää olemaan sen verran, että siinäkin olisi omat riskinsä. Rittich pelasi syyskaudella loistavasti ja oli tähdistöottelussakin, mutta tasonpudotus oli valtava uudelle vuosikymmenelle tultaessa. Talbot pelasi niin hyvät playoffit, että saanee jatkosopimuksen, mikäli mitään muuta kuningasideaa ei tähän löydy. Talbot itse sanoi tuon game sixin ja kauden päättymisen jälkeen tuoreeltaan jotakuinkin niin, että tappio ja putoaminen satuttaa erityisesti siksi, että tämä viime kauden porukka oli joukkuehengeltään paras nippu, missä hän on koskaan pelannut. En nyt sanasta sanaan muista hänen puheitaan sillä videolla, mutta sanoma oli ainakin tuon suuntainen. Se kuulostaa sentään ihan positiiviselta, ja viittaa myös siihen, että Talbotiakin kiinnostaisi Calgaryssa jatkaminen. Selvää on kuitenkin se, että jos ensi kaudella veskarikaksikko on sama kuin mitä tällä kaudella oli, niin kauden alkuun lähdettäessä voidaan jälleen aloittaa puheet siitä, millainen kysymysmerkki Flamesin veskariosasto on.
Sokerina pohjalla on Flamesin valmentajatilanne, joka koki suunnanmuutoksen Bill Petersin lähdön jälkeen. Geoff Wardin uran eka tynkäkausi on takana, ja miestä ei sen perusteella voi lytätä, muttei myöskään hehkuttaa maasta taivaisiin. Propsit siitä, että pelaajat ovat selvästi tykänneet hänen meiningistään, mutta toisaalta sitä miettii, olisiko rutinoituneempi ja kokeneempi päävalmentaja parempi juttu tälle porukalle tulevaisuuteen. Itse toivon jo lähtökohtaisesti näiden playoff-pettymysten myötä kovaa ravistelua ja muutoksia, joten olen myös tässä asiassa sillä kannalla, että kauteen 2020-21 lähdetään uudella valmentajanimellä. Pääkäskijäksi Gerard Gallant ja Ward apukoutsin ruutuun takaisin, jos "Turk" niin haluaa.
En laita loisteliaaksi lopuksi mitään ketjusommitelmaa, koska odotuksissa on tällä kertaa vähän isompi myllääminen tuon terävämmän kärjen osalta. Seuraava pysäkki on NHL Draft -20, ja Flamesin ykköskierroksen vuoro sementoitui sijalle 19. Sen verran matkaa on varausten kärkipäähän, että mahdotonta arvailla sen tarkemmin pelaajaa, jonka Flames sieltä voisi napata, mutta joukkueen tämänhetkinen tila kaipaa etenkin high end talenttia sekä toisaalta myös maalipuiden taakse vakautta. Täten vaikkapa todella korkean peliälyn kaverina pidettyä, mutta loukkaantumisista kärsinyttä Hendrix Lapierreä voisi pitää ihan mielenkiintoisena nimenä. Ja jos tuolta nyt joku Askarov jostain syystä tippuisi alaspäin, niin mielestäni olisi melkeinpä no-brainer napata siitä draftin kärkiveskaprospekti Calgaryyn, vaikken kaverista mahdottomia tiedäkään. Heitetään nyt vielä huvin vuoksi kolmantena nimenä tapetille Dylan Holloway, koska on Calgaryn poikia, ja raameiltaan sekä avuiltaan sellainen kaveri, joka tulisi draft poolissa tarpeeseen.