Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Flames
Jaahas, erikoiseen aikaan saa lähteä uuden kauden asioita miettimään, jos sellainen jossain vaiheessa pelataan. Stars siis päätti Flamesin matkan viime viikolla, ja meni lopulta ansaitusti siitä parista jatkoon. Viime kauden ketjun avauksen tavoin otetaan noita playoffien jälkeisiä mietteitä vahvasti tässä esille, koska siellä on jälleen kerran monta asiaa, jotka varmasti mietityttävät myös organisaation sisällä.

Sopimustilanne

MV

David Rittich $2,750,000, UFA 2021
P
Mark Giordano $6,750,000 UFA 2022
Noah Hanifin $4,950,000 UFA 2024
Rasmus Andersson $4,550,000 UFA 2026
Juuso Välimäki $894,166 RFA 2021
H
Matthew Tkachuk $7,000,000 RFA 2022
Johnny Gaudreau $6,750,000 UFA 2022
Sean Monahan $6,375,000 UFA 2023
Mikael Backlund $5,350,000 UFA 2024
Milan Lucic $5,250,000 UFA 2023
Elias Lindholm $4,850,000 UFA 2024
Derek Ryan $3,125,000 UFA 2021
Sam Bennett $2,550,000 RFA 2021
Dillon Dubé $778,333 RFA 2021
------------------------------------------------------------------
RFA

P

Oliver Kylington
H
Andrew Mangiapane
Mark Jankowski
--------------------------------------------------------------------
UFA

MV

Cam Talbot
P
TJ Brodie
Travis Hamonic
Derek Forbort
Erik Gustafsson
Michael Stone
H
Tobias Rieder
Zac Rinaldo
------------------------------------------------------------------

Nostetaan nyt ihan ensi alkuun esille se teema, mitä tässä on jo viime vuoden keväästä lähtien pitänyt kaikkein eniten miettiä: Kärkipelaajien tason riittävyys tosipeleissä. Selittelylinjalle jos lähtee, niin aina voi harmitella Tkachukin tippumista Stars-sarjan alkupuolella, tai sitä, että ykköskorin pelaajiin kuuluvat kaverit saivat kuitenkin jotain aikaiseksi, jos halutaan tilastoja tuijottaa (Gaudreaun 4+3 ja Monahanin 2+6 kymmeneen peliin eivät periaattessa näytä miltään sysipaskoilta, jossei tiedä, mitä tilastojen taakse kätkeytyy). Vaan kun siihen ei enää ole varaa. Nyt on näköjään jo jotkut suomimediatkin huomioineet tämän tilanteen, jota jo kauemmin on joutunut miettimään. YLE Urheilun etusivujuttuna komeilee tällä hetkellä tämä Tommi Seppälän kirjoitus: Kommentti: Alati alisuorittavan Calgaryn tehtävä kovia ratkaisuja – tähtilaituri liipaisimella! Hyvä kirjoitus, ja miltei koko tekstistä voi kyllä olla samaa mieltä.

Mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Sopimuksissa on kiinni 9+4+1 NHL-tason pelaajaa, ja varsinkin hyökkäyksen osalta isot nimet ovat käytännössä kaikki jatkosopimuksissa kiinni. Selvää on myös se, että RFA-statuksen hyökkääjistä Mangiapane saa jatkoa, joten hyökkääjäpuolen tilanne on aika muuttumaton. Paitsi että. Kärkikaliiberin kavereista nuo naamat, joiden pitäisi saada myös playoffeissa jotain aikaiseksi, eivät ole olleet toivotulla tasolla. Sekä Monahan että Gaudreau ovat saaneet jo riittävän usean näyttöpaikan tutkaparina NHL:n playoffeissa. Se vuoden 2015 Canucksin pudotus selkeänä altavastaajana sai positiivista pöhinää aikaiseksi, mutta loppujen lopuksi tuo duo on jäänyt taka-alalle tosipeleissä. Ja tässä ei pidä nyt tuijottaa vaikkapa tämän kauden playoffien pisteitä. Ylivoimalla kaverit saivat jotain aikaiseksi, mutta 5vs5-peli oli surkeaa. Ja se ei valitettavasti edes tullut mitenkään kovinkaan suurena yllätyksenä, viime kauden playoffeista viisastuneena. Ison treidin tekemiseen vaadittaisiin sopiva vastapuoli ja tietysti sopiva vastine, joten nähtäväksi jää, tuleeko edes mitään huhuja seuraavien kuukausien mittaan joko Gaudreaun tai Monahanin osalta. Ja jos tässä jotain isoa suunnitteilla on, niin eiköhän se sitten ole nimenomaan Gaudreau eikä Monahan. Voisi tietysti sanoa, että Gaudreaun peli kärsii hiukan siitä, kun Monahan on Gaudreaun kokoisen pelaajan rinnalle turhan pehmeä ja vähän hidas, mutta yhtä lailla voi sanoa, että Monahan ei saa laituriltaan riittävästi tukea kahden suunnan pelaamisessa sekä laitaväännöissä. Gaudreaun treidaamista itsekin toivon, koska oletan hänen markkina-arvon olevan kaikesta huolimatta aika jees. Onhan hänestä todella paljon hyötyä runkosarjassa, joten näkisin sopivimmaksi treidipartneriksi jonkun sellaisen joukkueen, joka haluaisi nyt ensinnäkin playoffeihin, ja joka tulee idästä. Mutulla varmaan joku Devils tai Sabres voisi olla tällainen, mutta en lähde tätä kuviota nyt sen pidemmälle arvailemaan. Phillyä tietysti koko ajan myös heitellään, koska Johnny on lapsuudessaan ollut Flyersin mies, mutta en näe todennäköisenä, että Flyersilla olisi tarvetta alkaa sellaista siirtoa kyhäilemään.

Lähdetään siis siitä liikkeelle, että Gaudreau saataisiin treidattua, ja vastine olisi joko a) sellainen, että Flames pystyisi tosissaan mahduttamaan UFA-statuksen omaavaa, Calgaryn omaa poikaa Taylor Hallia soppaansa, tai b) "hockey trade", jossa Gaudreau vaihtuisi päittäin, tai jossain Hurricanes-Flames -tyylisessä diilissä pakettiin, josta molemmat joukkueet voisivat hyötyä. Prioriteetteina olisi rightin kavereita joko hyökkäykseen tai puolustukseen, tai ihan vaan joku riittävän nuori sentterin alku, jolla Monahanin ja Backlundin merkitystä kärkisenttereinä pystyisi vähän pienentämään (vaikka esim. Backlundille ei mielestäni kauheaa rapaa tarvitse antaa). Hall kuulostaa tietysti helpoimmalta ison profiilin haulta monesta syystä. Itse en mitenkään riemusti hyppien ottaisi sitä hankintaa vastaan, johtuen Hallin loukkaantumishistoriasta ja kysymysmerkeistä johtavana pelaajana, mutta pakkohan tässä on jotain tehdä, ja en pistäisi sen kortin kääntämistä pahitteeksi, jos muutakaan heurekaa Treliving ei saa. Propsit Bradille kuitenkin siitä, että yritystä on ainakin ollut. Varsinkin se viime kesänä kariutunut Kadrin hankinta olisi ollut todennäköisesti aika hyvä naaraus. Sama pätee siihen soppaan, jossa Flames oli myös jollain tapaa Mark Stonen perässä, mutta Välimäkeä ei haluttu heivata pakettina niiden kaikkien varausvuorojen joukkoon. Tällaisia uutisia kuulee kyllä mielellään, että jotain yritetään, vaikkei mitään isompaa konkreettista olekaan tapahtunut Lindholmin ja Hanifinin tulon jälkeen (jos Looch-Neal -siirtoa ei lasketa). Siksi olen itse sitä mieltä, että Treliving saa vielä jatkaa GM:n paikalla.

Gaudreau olikin jo treidispekulaatioita ehtinyt kommentoida Steinbergin Twitterin mukaan seuraavasti:

"Calgary has been a second home to me. I love playing there. It's a team I could see myself playing for for the remainder of my career."
Pari vuotta sitten tuo kommentti olisi ollut ilolla vastaanotettavissa ja toivottava skenaario, mutta mieli on lukuisten playoff-mahdollisuuksien myötä muuttunut. Gaudreau ei kuitenkaan suurella todennäköisyydellä enää nopeammaksi ja taitavammaksi kehity, ja ihan jo fysiikan lakien perusteella tuo pelityyli ei riitä ihan huipulle, vaikka kuinka hieno neloskierroksen löytö ja hieno persoona Gaudreau onkin Calgarylle ollut.

Hyökkäyspään depth-pelaajiin voi olla ihan tyytyväinen. Dillon Dubé ja Andrew Mangiapane ottavat askeleita eteenpäin, ja taas voi toivoa myös sitä, että tuo Bennett saisi vähän enemmän irti itsestään runkosarjassa. Lisäksi veteraaneista Lucic pelasi erittäin nousujohteisen kauden, ja Backlund-Ryan -akseli tuo luotettavuutta sentteripeliin. Tkachuk ja Lindholm ovat sitten ne Flamesin varmimmat kärkihyökkääjät, vaikka Lindholm vähän vaisu olikin tuossa Monahanin ja Gaudreaun rinnalla pelatessa. Monipuolisuutensa vuoksi kuitenkin varmasti hyödyllinen pelaaja myös jatkossa tuolla sopimuksella. Ehkä suurin kehityskohta hyökkäyspäässä tuon kärjen mylläämisen lisäksi on se haalariosasto. Toby Rieder pelasi hienot playoffit, ja en nyt torppaa täysin, jos saa vielä jonkun jatkolapun, mutta kyllähän sinne vähän raameja ja pelivarmuutta kaipaisi Jankowskin ja Rinaldon tilalle. Hathawayn tyyliselle jätkälle sieltä löytyisi taas paikkaa.

Mielenkiintoa tuottaa myös Flamesin pakiston rakentuminen tulevalle kaudelle. Giordanon taso laski odotetusti Norris-kaudesta, ehkä vähän enemmänkin kuin olisi veikannut. Ensi kaudella voipi olla jo niin, että Giordano on kakkosparin pakki. Näen itse asiassa jo nyt, että loistavaa ja tasaista kehittymistä ottava Rasmus Andersson on jopa Flamesin ykköspakki ensi kaudella. Jos johonkin sopimukseen voi olla todella tyytyväinen, niin kyllä ensimmäisenä heittäisin tämän Anderssonin ensi kaudella starttaavan sopimuksen, jossa pahvi jatkuu vuoteen 2026 ja caphit ottaa tuon reilut 4,5 M$ rasitetta. Ei paistattele pahemmin lehtien otsikoissa, mutta on niin tasapainoinen ja suoritusvarma kaveri, että tätä kaveria katsoo mielellään kauan. Andersson jatkanee Hanifinin pakkiparina, jolta voi myös odottaa kehitysaskeleita jo pelkästään sen takia, että ikää Noahilla on vasta 23v. Välimäki on sitten se neljäs tällä hetkellä sopimuksenalainen nimi, ja viime kevään otteilla taso ehdottomasti riittää NHL:ään. Pitää nyt vaan katsoa, että miten on toipunut siitä ikävästä jalkavammasta. Potentiaalia on kuitenkin erittäin paljon. RFA-statuksella jatkosopimusta odottelee Oliver Kylington, joka varmasti saa myös jatkaa, ellei sitten tule treidin kohteeksi. Flamesilla on ollut "ylipainoa" noissa leftin pakeissa jo aika kauan, ja uskoisin, että sinne halutaan Anderssonin lisäksi myös toinen oikea käsi alhaalla pelaava vakionaama TOP6:een, joten sikäli Kylington voisi olla sopiva treidipalanen vaikkapa Gaudreaun kylkeen, jos jenkkihyökkääjää tosiaan kaupitellaan. Tällä kaudella Flamesissa pelanneista, nyt UFA-statuksella olevista pakeista uskoisin, että joko Brodie tai Gustafsson kiinnitetään varmasti, koska molemmista oli niin paljon hyötyä näissä playoffeissa. Brodieta toivon ehkä kaikista Flamesin UFA-nimistä jatkamaan eniten, vaikka viime kauden jälkeen miestä tuli haukuttua aika paljonkin. Tuollaisella luistelulla varustettu pakki kuitenkin, ja suoritusvarmuus oli ihan eri luokkaa viime kauteen nähden, niin pakko kehaista häntä tähän väliin. Derek Forbort on ihan jämäkkä nimi, kuten myös Travis Hamonic, mutta en usko kummankaan jatkoon. Flames toki tarvitsisi jonkun rightin pakin tuohon vielä, mitä Hamonic esimerkiksi edustaa, mutta eiköhän se ole parempi, että Hammer jatkaa matkaa, ja katsotaan tämän suhteen muualle.

Hyökkäyspäähän toivotaan siis mylläystä, ja pakistossa sellaista tulee väkisin ainakin jossain määrin. Maalivahtikaksikosta voisi myös sanoa niin, että ei tässä taas tiedä, mikä on homman nimi. Esimerkiksi Seppälä sanoi tuossa YLE:n jutussaan, että Flamesin maalivahtiosaston rauhoittaminen on agendalla. Tuo on klassikkoesimerkki tilanteesta "helpommin sanottu kuin tehty". Kipperin jälkeen tuolla ei ole vieläkään ollut sellaista kaveria, johon voisi pomminvarmasti luottaa. Yrityksiä on ollut vaikka ja kuinka: Hiller, Rämö, Ortio, Elliott, Smith, Rittich, Talbot. Kukaan näistä yrityksistä ei ole ollut sellainen iso nimi, johon olisi lyöty isoa rahaa kiinni. Olisiko siis vihdoinkin aika ottaa joku korkeamman profiilin nimi sisään? Ei sellaisiakaan tietenkään hirveästi saatavilla ole, jos tarkemmin alkaa perkaamaan. Vegasin Fleury sellainen taitaa olla, mutta hänelläkin rupeaa jo ikää olemaan sen verran, että siinäkin olisi omat riskinsä. Rittich pelasi syyskaudella loistavasti ja oli tähdistöottelussakin, mutta tasonpudotus oli valtava uudelle vuosikymmenelle tultaessa. Talbot pelasi niin hyvät playoffit, että saanee jatkosopimuksen, mikäli mitään muuta kuningasideaa ei tähän löydy. Talbot itse sanoi tuon game sixin ja kauden päättymisen jälkeen tuoreeltaan jotakuinkin niin, että tappio ja putoaminen satuttaa erityisesti siksi, että tämä viime kauden porukka oli joukkuehengeltään paras nippu, missä hän on koskaan pelannut. En nyt sanasta sanaan muista hänen puheitaan sillä videolla, mutta sanoma oli ainakin tuon suuntainen. Se kuulostaa sentään ihan positiiviselta, ja viittaa myös siihen, että Talbotiakin kiinnostaisi Calgaryssa jatkaminen. Selvää on kuitenkin se, että jos ensi kaudella veskarikaksikko on sama kuin mitä tällä kaudella oli, niin kauden alkuun lähdettäessä voidaan jälleen aloittaa puheet siitä, millainen kysymysmerkki Flamesin veskariosasto on.

Sokerina pohjalla on Flamesin valmentajatilanne, joka koki suunnanmuutoksen Bill Petersin lähdön jälkeen. Geoff Wardin uran eka tynkäkausi on takana, ja miestä ei sen perusteella voi lytätä, muttei myöskään hehkuttaa maasta taivaisiin. Propsit siitä, että pelaajat ovat selvästi tykänneet hänen meiningistään, mutta toisaalta sitä miettii, olisiko rutinoituneempi ja kokeneempi päävalmentaja parempi juttu tälle porukalle tulevaisuuteen. Itse toivon jo lähtökohtaisesti näiden playoff-pettymysten myötä kovaa ravistelua ja muutoksia, joten olen myös tässä asiassa sillä kannalla, että kauteen 2020-21 lähdetään uudella valmentajanimellä. Pääkäskijäksi Gerard Gallant ja Ward apukoutsin ruutuun takaisin, jos "Turk" niin haluaa.

En laita loisteliaaksi lopuksi mitään ketjusommitelmaa, koska odotuksissa on tällä kertaa vähän isompi myllääminen tuon terävämmän kärjen osalta. Seuraava pysäkki on NHL Draft -20, ja Flamesin ykköskierroksen vuoro sementoitui sijalle 19. Sen verran matkaa on varausten kärkipäähän, että mahdotonta arvailla sen tarkemmin pelaajaa, jonka Flames sieltä voisi napata, mutta joukkueen tämänhetkinen tila kaipaa etenkin high end talenttia sekä toisaalta myös maalipuiden taakse vakautta. Täten vaikkapa todella korkean peliälyn kaverina pidettyä, mutta loukkaantumisista kärsinyttä Hendrix Lapierreä voisi pitää ihan mielenkiintoisena nimenä. Ja jos tuolta nyt joku Askarov jostain syystä tippuisi alaspäin, niin mielestäni olisi melkeinpä no-brainer napata siitä draftin kärkiveskaprospekti Calgaryyn, vaikken kaverista mahdottomia tiedäkään. Heitetään nyt vielä huvin vuoksi kolmantena nimenä tapetille Dylan Holloway, koska on Calgaryn poikia, ja raameiltaan sekä avuiltaan sellainen kaveri, joka tulisi draft poolissa tarpeeseen.
 

Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Flames

Athleticin Pronmanin maksumuurin takana oleva juttu, jossa Flames on rankattu nuorten pelaajien (22v tai alle 15.9.2020) osalta NHL:n 12. parhaaksi. Huomionarvoista on, että viime vuonna Flamesin sijoitus oli viimeinen eli 31. Pronmanin listaus oli seuraavanlainen:

1. Tkachuk
2. Dubé
3. Välimäki
4. Emilio Pettersen
5. Pelletier
6. Mackey
7. Gawdin
8. Nikolaev

+ NHL-potentiaalia omaavat:

Ruzicka
Phillips
Wolf
Zavgorodniy
Tuulola

Rankingin muutoksessa varmaan suurimmat syyt ovat Dubén nousujohteinen kausi, Emilio Pettersenin vakuuttaminen yliopistokiekossa sekä Mackeyn hankinta. Itse odotan suurimmalla mielenkiinnolla norjalaisen Emilio Pettersenin kehitystä, Välimäen paluuta sekä Mackeyn mahdollista NHL-debyyttiä jo tulevalla kaudella. Emilio Pettersenillä osakkeiden nousu johtuu pitkälti parantuneesta luistelusta verrattuna parin vuoden takaiseen, jonka kautta älykäs norski on noussut innostavaksi prospektiksi. NHL-potentiaalilistasta CHL:n kovinta jälkeä veskariosastolla tehnyt Wolf on tietysti erityisen mielenkiintoinen ja tärkeä nimi tulevaisuuden kannalta, ihan jo pelkästään tästä Flamesin vuosia jatkuneesta maalivahtirallista johtuen. Toivotaan sarosmaista nousua kohti parrasvaloja. Varausvuotena tuli jo hiukan ihmeteltyä sitä hänen myöhäistä varausta statistiikkaan nähden, joka selittyy tuolla pienellä koolla. Tuulolasta siellä oli oikeastaan ne mietteet, mitä odotinkin, eli vähän jalkaa vaatisi, että nousisi stepin eteenpäin urallaan. Tuosta top8-listasta paistaa ainakin se läpi, että erityisesti peliälyä Pronman pitää noiden kavereiden vahvuuksina.

E: Nousu rankingissa selittyy myös sillä, että Pronmanin systeemi muuttui viime vuodesta, jolloin tuo Flamesin kärkitrio ei ollut mukana.
 
Suosikkijoukkue
Calgary Flames
Tuohon listan jatkoksi voisi vielä mainita 23-24-vuotiaat pelaajat: Bennett, Mangiapane, Andersson, Hanifin ja Kylington. Eli ainakin sillä osastolla Flamesin tilanne on vähintäänkin hyvällä tasolla.

Jos mietitään tulevaa top-4 puolustusta, niin ilmeisesti Matt Dumba olisi nyt tarjolla. Ikää 26v, rightin kätisyys ja 15-20 maalin potentiaali, joten olisi ainakin vahvasti sen näköinen pelaaja, jolle olisi tarvetta. Cap Hit on tosin 6M, mutta eipä sen suhteen olisi mitään ongelmaa, jos Brodie ja Hamonic olisivat lähdössä. Wildillä olisi varmaan ainakin tarvetta sentterille, joten toiseen suuntaan voisi liikkua Monahan. Itselläni ei ainakaan olisi mitään ongelmaa lähteä tulevaan kauteen kolmikolla Lindholm-Backlund-Bennett.
 

Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Flames

Jee, joku pytty Flamesillekin.

Viime kauden päättymisen jälkeen Calgaryn suunnalta ei ole kuulunut oikeastaan mitään ihmeellistä. Paitsi että Elliotte Friedmanin mukaan "There is no comment from the Flames, but word is beginning to seep out that it's trending towards Geoff Ward returning as the Head Coach of the team for next season. The word is, again with no comment from the team, that it seems to be trending in that direction ". Tuo nyt ei mikään järisyttävä yllätys olisi, varsinkin kun korona jyllää ja muuallakin pyritään palkoissa ym. säästämään. Uuteen koutsiin investoiminen voipi tämän myötä jäädä tapahtumatta, vaikka sitä vähän tuossa tuli toivottua. Wardiin ei sataprosenttista luottoa vielä ehtinyt syntymään, mutta ei spekuloida vielä sen enempää, kun mitään lopullista tietoa asiasta ei vielä ole.

Huhupuolella Matt Murray on pyörinyt eri medioissa ja keskustelupalstoilla Pensistä lähtijänä, ja myös Calgary on tietysti ollut mukana näissä turinoinneissa, mikä ei ole mikään ihme tämän vuosia jatkuneen veskaritilanteen myötä. Tähänkään ei jaksa sen kummempia kommentoida, kun mitään selkeää nimenomaan Flamesiin yhdistettyä huhua ei ole. Joka tapauksessa siellä on veskarimarkkinoilla useampi mielenkiintoinen nimi, joiden perään lähteä (osittain siitä tulevasta Seattlen laajennusdraftista johtuen).
 

Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Flames
Ja sieltähän se Wardin statuksen päivitys vakipäävalkuksi toteutui 2v pestillä, kuten @Toby Dammit koutsikaruselliketjussa totesikin. Kuten jo pariin kertaan sanoin, niin täyttä luottoa ei Wardoon ehtinyt syntyä, vaikka pisteprosentit runkosarjassa oli ihan jees, ja vaikeaan tilanteeseenhan mies joutui hyppäämään. Playoffien loppua kohti joukkue osoitti hyytymisen merkkejä, ja tiedä sitten, paljon siitä pitää pyyhkeitä heittää valmennuksen suuntaan. Peleistä ainakin jäi mieleen se, että kiekkoa dumpattiin mielestäni aivan liikaa päätyyn. Sellainen pelaaminen ei mielestäni tämäntyyppiselle rosterille muutenkaan sovi kuin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, eikä ihme, että Bennett ja Lucic esiintyivät siinä parhaiten edukseen. Vielä kun tietää Dallasin pakiston, niin vielä järjettömämmältä se dump 'n chase tuntui. No, Wardin aikakautta on takana vasta alle yksi kausi, joten ei häntä lynkata voi. Tämän playoff-huomion lisäksi eniten jäi vaivaamaan pelien alut, joissa Flames oli ihan surkea runkosarjassa Wardin aikana. Eli peleihin valmistaminen ja varsinaiset pelitavalliset asiat tulevat saamaan erityistä suurennuslasia.

Nyt sitten vaan odottelemaan draftia ja sen perään vahvaa coren mylläämistä. Jos jälkimmäisenä mainittua ei tapahdu, olen hyvin pettynyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy