Kuten edellä on jo todettu, niin somen nousu on kyllä muuttanut täysin tällaisten tapausten seuraamisen. Kun miljoonat amatöörisalapoliisit lyövät päänsä yhteen Twitterissä ja Facebookissa, niin tilanteet ja tiedot muuttuvat sekunnin välein. Tästä on varmasti myös paljon apua viranomaisille asiallisen tiedon myötä, mutta huolestuttaa tämä noitavainomentaliteetti ja se, että hyvin heppoisin perustein levitetään julkisuuteen kaikki mahdollinen tieto joistain henkilöistä. Viimeksi, kun Jenkeissä ammuskeltiin, niin muistaakseni väärän tyypin naama ja nimi olivat esillä jopa isojen uutislafkojen ja TV-kanavien lähetyksissä.
Jeps, pahimmillaan nämä riittävän moneen kertaan toistetut spekulaatiot muuttuvatkin "faktoiksi", jolloin nämä väärät henkilöt saattavat joutua ikuisiksi ajoiksi erittäin kyseenalaiseen valoon. Samalla nämä "netti-sherlokit" tekevät omia johtopäätöksiään ties minkä tulkinnan perusteella, ja saavat pahimmillaan aikaan melko arveluttavia huhuja.
Noin kuukausi sitten Tampereella katosi nuori nainen, joka sitten löydettiin myöhemmin kuolleena, eikä rikosta epäilty. Erehdyin lukemaan murha.info -palstan keskustelua ennen kuin ruumista oli löydetty, ja aloin oikeasti huolestua näiden oman elämänsä salapoliisien toimista. Olivat raukat penkoneet tytön ja hänen avomiehensä Facebook-profiileita, ja niiden perusteella tehneet seuraavat johtopäätökset:
1. Nainen oli mielenterveyspotilas, koska eräässä kuvassa hänen silmänsä näyttivät sellaisilta, kuin masennuslääkkeitä käyttävän silmät ovat.
2. Nainen oli voimakkaasti masentunut, koska hän oli Facebookin soittolistojen perusteela kuunnellut usein Kaija Koon melankolisia kappaleita.
3. Naisen ja miehen suhde oli pitkään ollut kriisissä, koska Facebookin mukaan heidän parisuhteensa alkoi vasta hiljattain, vaikka olivatkin seurustelleet jo vuosia. Tuo tuore parisuhdemerkintä oli siis todiste siitä, että olivat eronneet ja palanneet yhteen.
4. Mies oli narsisti, koska hänellä oli tatuointeja ja lihaksia. Epäiltiinpä hänen harjoittavan perheväkivaltaakin.
Ja noita tosiaan heiteltiin ensin spekulaatioina. Sen jälkeen joku toinen kirjoittaja oli samaa mieltä. Sen jälkeen nuo muuttuivatkin jo keskusteluissa faktoiksi. Twitter-viestit ja Facebook sekä kaikki muukin sosiaalinen media toimii näin. Minä melkein epäilen, että osaltaan tästä on jopa haittaa poliisille, koska varteenotettavat vihjeet voivat hukkua tähän nettistalkereiden syötteen alle... Toki sosiaalinen media nopeuttaa myös syyllisten löytämistä ja vihjeiden käsittelyä, joten tietoyhteiskunnan mukanaan tuoma kokonaisuus jää varmasti plussalle. Ongelma on nimenomaan se, että tiedon lisäksi myös "tieto" lisääntyy.