Tämä lienee paras ketju tulevaisuuden arviointiin. Viime vuosien hankitojen ja ensi kaudeksi huhuttujen perusteella Blues on profiloitumassa joukkueeksi johon tullaan tekemään läpimurto. Esimerkkeinä vaikkapa Osala, Lammassaari ja Keller. Tämä on mielestäni hyvä suuntaus, sillä se takaa sen, että joka jätkä yrittää tosissaan eikä pelaaminen ole niin "palkka-armeijamaista". Mikäli tätä trendiä halutaan jatkaa, pitää panostaa neljään asiaan.
1) Valmennus - valmentajan tulee olla sellainen, jonka oppiin hakeudutaan kehittymään (HPK:lla oli ennen Alataloa "kuuma" valmentaja ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Samoin ovat tulokset kaudesta, jolloin valmennus oli keskikertainen ja kokematon)
2) Scouttaus - Holen pitää pystyä jatkossakin löytämään motivoituneita taitopelaajia joiden parhaat kaudet ovat vielä edessäpäin
3) Olosuhteet - tämä on monesti ratkaisevassa osassa seuravalinnan kannalta em. pelaajatyypin päätöksissä
4) Junioirityö - joukkueen rungon pitää olla espoolainen, jotta joukkue on ylpeä saadessaan pitää Blues-paitaa yllään ja pelaa kotiyleisölle
Nämä kaikki ovat tällä hetkellä hyvässä jamassa, joten hyvältä näyttää. Matikaisen joskus jatkaessa matkaansa, pitää tänne saada kovan profiilin kokenut valmentaja tyyliin Jalonen, Aravirta tms. Holella tuskin on kiire maakuntakierrokselle. Espoolainen juniorityö oli pitkään alamaissa, mutta nyt siihen on (kuulema) panostettu ja tulokset ovat osin nähtävillä. Nyt joukkueeseen on tarjolla nuoria ja nälkäisiä pelaajia. Kymmenen vuoden kuluttua tähän tarjontaan voidaan lisätä suuri määrä paluumuuttajia. Tämä tarkoittaisi sitä, että joukkue tulee vielä "espoolaistumaan". Lähivuosina mahdollisia paluumuuttajia ovat jo esim. Lehtinen, Laatikainen ja Lehtonen. Tulevaisuudessa Kellerin paikalla pelaa esim. Blomqvist tai vaikkapa Ranta-Roope, eli ykköspyssy(t) saadaan omista junnuista.
Ketjun otsikossa mainitaan menetys jatkukoon. Ketkä sitten ovat Bluesin pääkilpailijat? Kärpät, Jokerit, HIFK ja Lukko ovat mielestäni ns. valmiiden pelaajien joukkueita, jotka haalivat itselleen jo taitonsa näyttäneitä ja kokeneita pelaajia. Saman kastin kilpailijat löytyvät mielestäni joukosta Tappra, Ilves ja HPK jotka keskittyvät jalostamaan pelaajia. Bluesilla ja tamperelaisilla on HPK:hon nähden etu. Se on tietysti omat juniorit. Sitten tulee ryhmä pienet eli Ässät (Sport), SaiPa, Pelicans. TPS:n tulevaisuudesta en osaa sanoa mitään. KalPa ja JYP ovat periaatteessa myös näitä pieniä joilla on nyt oma 15 min julkisuudessa. Tämä voi kestää vielä kolmekin vuotta. Tämä siis joukkueiden valitsemasta toimintatavasta. Resurssien puolesta Blues on liigan kärjessä Kärppien, Jokerien, HIFK:n ja Lukon kanssa. Kirittäninä toimivat Tappara, JYP ja tulevaisuudessa mahdollisesti TPS.
Mitä siis tarkoitetaan sanalla menestys Bluesin kohdalla? Yllä olevan kappaleen perusteella meidän pitäisi olla paras näistä "jalostajista" varsinkin, kun juniorimyllyn toiminnasta päästään tosissaan nauttimaan parin seuraavan vuoden aikana. Samoin taakse pitäisi jäädä ryhmä "pienet". Suurten resurssien joukkueista flopannee keskimäärin yksi per kausi. Tällä kaudella kaksi. Jos tästä nyt tekee jonkin näköisten yhteenvedon, voidaan sanoa, että Bluesin pitäisi yltää neljän sakkiin vuodesta toiseen, jotta voidaan olla tyytyväisiä. Toisaalta materiaali on sellainen joka vielä opettelee menestystä, joten ihan niitä kirkkaimpia mitaleita ei ole luvassa kovinkaan usein. Toisaalta yksi kultamitali voisi saada aikaan kärppämäisen positiivisen kierteen joka poikisi pienen dynastian. Siihen on kuitenkin vielä matkaa.
Olen aika pitkälle samaa mieltä molarin kanssa tuosta maalintekotaidosta ja maalivahdeista. Mikäli kaikka menee nappiin, on mestaruus mahdollinen, mutta suursuosikkina kauteen tuskin lähdetään. Sama pätee luultavasti tuleviinkin kausiin.
Itse olen varsin tyytyväinen tähän Bluesin valitsemaan tapaan hoitaa asioita. Varsinaiseksi huippuorganisaatioksi joka vuodesta toiseen mestariehdokas numero 1, on vielä matkaa. Sitä ennen pitäisi saada talous kuntoon. Samoin viestintä. Myös tämä organisaation toimintamalli pitää saada iskostettua niin syvälle, että se tulee kuin itsestään. Samalla pitää tietysti olla valmis viilaamaan konseptia tilanteen mukaan ja reagoida ympäristön muutoksiin.
Yllä olevaa romaania tukevat Immosen ja Tarkin hankinnat. Sen sijaan eivät mielestäni kuulu pelaajatyyppi Uhlbäck. Taitoa ei vaan ole tarpeeksi. Sen sijaan esimerkiksi Häppölästä tai Nurmesta voidaan vielä saada pelimiehiä tulevaisuudessa, jos luistelu saadaan kuntoon. Okei, tällä hetkellä mielestäni omat junnut ajavat ohi, mutta liian aikaisin blomqvistejä ja näkyviä ei kannata ottaa vakiokokoonpanoon vaan antaa kehittyä rauhassa.