Mainos

Asiaa jääkiekon SM-sarjan/SM-liigan/Liigan televisiointihistoriasta

  • 86 701
  • 367

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakausi 1971-72 oli Tampereen Ilveksen mestaruuteen päättynyt kausi. SM-Sarjan televisiolähetyksistä puhuttaessa tällä sarjakaudella täysin lopullisesti Yleisradion kanavien nimet olivat TV1 ja TV2 ja näillä näkymin jokainen SM-Sarjan ottelu nähtiin jälleen vain TV2:ssa. Selostajia oli monia kuten oli runsaasti ottelujakin.

Selostajina kauden mittaan ainakin olivat Antero Karapalo, Voitto Liukkonen tiettävästi ensi kertaa ellei sitten ihmeempiä muita ja selkeitä selostajamerkintöjä löydy ja samoin edelleen selostajana jatkoi myös Antti Wälikangas. Selostajia ei kuitenkaan aina ollut merkitty lähetyksiin ja ne ovat voineet myös muuttua. Ikävä kyllä myös peruutuksiakin oli runsaasti kauden aikana jolloin niitä korvattiin juniorien jääkiekkoilulla.

Useimpia lähetyksiä ei myöskään merkitty kunnolla lehtiin tai ne näkyivät yllättäen päivän viimeisenä ohjelmana.

Tältä sarjakaudelta tai viimeistään sarjakaudelta 1972-73 eteenpäin nähtiin aina melkein SM-Sarjan historian loppuun asti TV-lähetyksissä piirteitä koostepeleistä puhuttaessa siten, että vain yksi kokonainen erä jos sitäkään näkyi sellaisenaan ja muutoin näkyi pelkkiä parhaita paloja jos niitäkään.

Suorista tai kokonaisuudessaan osin suorista peleistä puhuttaessa kaksi ensimmäistä erää olivat nauhoitettuja ja vain viimeinen erä oli täysin suora lähetys ja myös täysin kokonaisuudessaan ilman keskeytyksiä tai muuta häiriintymistä lähetyksistä puhuttaessa.

Koostepelit televisiossa vuorostaan olivat aivan korkeintaan 45 minuuttia ohjelma-arvioiden pituuksina, mutta tietenkään eivät todellisuudessa välttämättä lähellekään sen pituisia siinä missä kokonaiset pelit olivat sitten jo ainakin sen 20-45 minuuttia varmasti pituudeltaan noin 60 minuutin tai sitä pitemmästä lähetyksestä puhuttaessa erikoispiirteet tiedostaen.

Myönteisenä piirteenä 1960-luvun SM-Sarjan lähetyksiin verrattuna SM-Sarjan ottelut 1970-luvulla televisiossa silloin kuin vain ruutuun pääsivät niin alkoivat olla jo melko pitäviä paketteja ja ennen kaikkea seuraavuudeltaan kiinnostavia katsoa.

Ikävä kyllä siltikään vielä vuoden 1971 loppupuolella otteluja ei näkynyt kahta ottelua huomioimatta jotka pian tulevat osana tätä viestiä jolloin vasta vuoden 1972 puolen ottelut olivat niitä joita huomattavasti enemmän ruudussa näkyi.

Vaikka alun perin minun piti laittaa noita SM-Sarjan sarjakauden 1970-71 TV-pelejä niin listani niistä ovat olleet kadoksissa viime päivinä joten laitan tähän nyt toistaiseksi ainakin selvästi merkittyjä 1971-72 TV-pelejä ja parin-kolmen muunkin SM-Sarjan kauden pelejä tämän jälkeen ja ne sarjakauden 1970-71 pelit sitten kunhan ne löytyvät ja myös sarjakauden 1971-72 toistaiseksi löytyneet ottelulistat ovat sen verran suuria, että laitan tähän vain ne pelit jotka varmasti ruudussa näkyivät sinä sarjakautena:

3.12.1971 Ässät-TPS: Tämä ottelu näytettiin ilmeisesti jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.30 eteenpäin ellei sitten näinkin myöhään illalla olisi ottelua pelattu suorana, mutta näin ei tainnut käydä ja tämä ottelu aloitti SM-Sarjan 1971-72 televisiolähetykset ja harmittavasti selostajaa ei tästä ottelusta käynyt ilmi.

13.12.1971 Koo-Vee-Karhu-Kissat: Tämä ottelu näytettiin ilmeisesti jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22 eteenpäin ellei sitten näinkin myöhään illalla olisi ottelua pelattu suorana, mutta näin ei tainnut käydä ja harmittavasti selostajaa ei tästä ottelusta käynyt ilmi.

4.1.1972 K-Kissat-JoKP: Tämä ottelu näytettiin ilmeisesti jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.10 eteenpäin ellei sitten näinkin myöhään illalla olisi ottelua pelattu suorana, mutta näin ei tainnut käydä.

Ensimmäistä kertaa täysin varmasti kaikilta tämän pitkän aikavälin aikana tutkimiini sanomalehtiin oli tästä ottelusta puhuttaessa merkitty vihdoin ja viimein yhtä täysin varmasti myös selostaja ottelulle.

Tämän ottelun selosti myös ensimmäistä kertaa täysin kiistattoman varmasti itse Antero Karapalo vaikka toki myös tätä ennenkin Karapalo oli ilman muuta SM-Sarjaa kyllä selostanut, mutta niihin otteluihin kuitenkin on saattanut tulla muutoksia peruutusten muodossa koska myöhemmin jo esimerkiksi tämän sarjakauden peleistä puhuttaessa Karapalon esimerkiksi piti selostaa pelejä ja ne lopulta kuitenkin selosti Wälikangas tai Vode eli Voitto Liukkonen ja muutenkin ne olivat aina yleensä epävarmoja nuo selostajat ennen ottelua.

15.1.1972 Lukko-Ilves: Tämä ottelu näytettiin ilmeisesti jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.20 eteenpäin. Ottelulle oltiin soviteltu suoraa lähetystä kanavalla Klo 18.30 alkaen tai sitä myöhemmin, mutta neuvotteluissa ei onnistuttu.

Myöskään jo 14.1.1972 pelatulle Ässät-HIFK-ottelulle tai 13.1.1972 pelatulle Lukon edelliselle pelille eli Lukko-HIFK-ottelulle ei löytynyt ohjelmapaikkaa 45 minuutin jälkilähetyksen muodossa joten suoran lähetyksen ottelupaikka annettiin D-Juniorien jääkiekkoilulle.

Selostaja oli kuitenkin SM-Sarjan TV-ottelusta puhuttaessa Antero Karapalo. Mahdollisesti tämä ottelu saattoi ehkä peruuntua myös Rauman Jäähallin huonojen televisiointiolosuhteiden takia joiden kanssa Rauman Jäähalli tai Äijänsuon Jäähalli ei ollut yksin vielä tuolloin välttämättä, mutta tulisi jäämään kyllä yksin 1970-luvun edetessä kunnes lopulta sitten sielläkin tilanne parani vuosikymmenen lopussa.

Mahdollisesti tämä ottelu saatettiin näyttääkin, mutta tämä ottelu tai joku muu Rauman Lukon TV-ottelu herätti kuitenkin kiivaita keskusteluja muun muassa Helsingin Sanomien palstalla 1970-luvun mittaan pimeästä ja huonosta näkyvyydestä kotikatsomoissa silloin kun Lukko sai TV-otteluja osakseen tuolloin.

Ottelu oli myös viimeinen runkosarjakauden ottelu joka varmuudella näkyi ruudusta koska loput sarjakauden 1971-72 TV-ottelut tulivat joko SM-Sarjan Alemmasta Loppusarjasta tai Putoamissarjasta tai sitäkin todennäköisemmin ja varmastikin SM-Sarjan Loppusarjan, Ylemmän Loppusarjan tai Mestaruussarjan nimellä kulkeneesta sarjasta vaikka parissa lehdessä tätä mestaruuden ratkaisevaa sarjaa kutsuttiin myös SM-Sarjan Jatkosarjaksi.

SM-Sarjan Jatkosarjassa, SM-Sarjan Loppusarjassa, Ylemmässä Loppusarjasta tai Mestaruussarjassa sarjan nimestä riippumatta pelasivat sarjakaudella Ilves, HJK, HIFK, Jokerit, Tappara ja TuTo jolloin ne myös sitten ruudussa näkyivät ja saivat leijonanosan myös epävarmoistakin lähetyksistä.

19.2.1972 HJK-Ilves: Tämä ottelu näytettiin jälkilähetyksenä TV2:ssa ilman selkeästi merkittyä ohjelmapaikkaa ja aikaa kanavalla, mutta ilmeisesti Klo 21 jälkeen selostajana Antero Karapalo tai Antti Wälikangas. Tämä asia pitää vielä joskus selvittää tarkemmin. Mikäli ottelu peruttiin TV2:lla niin mahdollisesti se olisi saattanut tulla myös TV1:llä joskin erittäin epätodennäköisesti Klo 22.35 jälkeen.

28.2.1972 Jokerit-Ilves: Tämä ottelu näytettiin jälkilähetyksenä TV2:ssa ilman selkeästi merkittyä ohjelmapaikkaa ja aikaa kanavalla, mutta ilmeisesti Klo 21.30 jälkeen selostajana Antero Karapalo tai Antti Wälikangas. Tämä asia pitää vielä joskus selvittää tarkemmin. Mikäli ottelu peruttiin TV2:lla niin mahdollisesti se olisi saattanut tulla myös TV1:llä joskin erittäin epätodennäköisesti Klo 22.30 jälkeen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan kausi 1972-73 oli Helsingin Jokerien ensimmäiseen seuramestaruuteen päättynyt kausi. Tällä kaudella SM-Sarjan televisiolähetykset jatkuivat entisestään runsaina, mutta jossain määrin hieman välikauden omaisesti yllättävänkin heikohkoina nimenomaan selviltä lähetyksiltään pariin-kolmeen edeltävään kauteen nähden.

Peruutuksiakin tosiaan riitti kun välillä Yleisradio vain näki Juniorien jääkiekon parempana näkyä ruudussa kuin SM-Sarjan kiekkolähetysten. Tällä sarjakaudella tiettävästi ainakin kausi pelattiin yhtenä ja kokomittaisena sarjana läpi ilman erillisiä Putoamissarjoja tai Mestaruussarjoja.

Tällä ja seuraavalla kaudella vielä ainakin ja ehkä aivan melkein koko SM-Sarjan loppumetreille asti edelleen nähtiin televisioidut lähetykset hyvinkin erikoisissa muodoissa.

Koostepelit tai sellaiseksi arvioidut jälkilähetykset tulivat vain korkeintaan yhden erän osalta kokonaisina jos edes sellaisenakaan ja muista eristä nähtiin parhaat palat korkeintaan 45 minuutin mittaisessa, mutta ei välttämättä toteutuneessa pituudessaan ja normaalit aikakauden kokonaiset suorat lähetykset tai osittain kokonaisuudessaan suorat lähetykset nähtiin edelleen kahdesta ensimmäisestä erästään nauhoitettuna lähetyksenä ja vain päätöserä nähtiin kokonaisena ja keskeytymättömänä suorana lähetyksenä.

Tällä sarjakaudella tosiaan oli jälleen melko paljon pelejä ja ainakin yksi ottelu tuli myös pitkästä aikaa SM-Sarjan osalta puhuttaessa täysin yllättäen ja täysin kokonaisena suorana lähetyksenä jokaista minuuttiaan ja sekuntiaan myöten.

Ainoa harmittava asia tässä yllätyspelissä oli se, että ottelusta ei ollut juurikaan isompaa ennakkoilmoitusta, mutta laitan tähän kohta tulevaan listaan siitä kuitenkin merkinnän. Selostajat näille SM-Sarjan peleille olivat tällä kertaa näillä näkymin selvemmin ja isommin tutkittuna vain kolmikko Antero Karapalo, Voitto Liukkonen ja Antti Wälikangas. SM-Sarjan sarjakaudesta puhuttaessa kaikki TV-ottelut näkyivät tuolta sarjakaudelta lopulta vuoden 1973 puolella eli vuoden 1972 puolella otteluja ei enää näytetty. Peruutuksiakin oli runsaasti ja epäselviä otteluja joista ylivoimaisesti eniten oli Ilveksen ja Tapparan pelejä joten laitan tähän toistaiseksi vain varmuudella tulleet TV-pelit sarjakauden 1972-73 osalta tähän alle.

Tässä tulevat TV-lähetykset SM-Sarjan sarjakauden 1972-73 osalta:

14.1.1973 Ilves-HJK: Nähtiin yllätyslähetyksenä ja pitkästä aikaa aivan jokaista minuuttia ja sekuntia myöten suorana lähetyksenä TV2:ssa Klo 18-20.30 välillä selostajana Antero Karapalo. Mikäli tämä ottelu ei ollut Ilves-HJK niin siinä tapauksessa se pystyi olemaan vain joko TuTo-TPS tai Jokerit-SaiPa. Tästä ottelusta ei ollut mitään ennakkotietoa koska se tuli tietenkin kokonaan täysin yllättäen, mutta joka tapauksessa se kuitenkin oli se SM-Sarjan peli joka alkoi Klo 18.

Aiemmin alkuvuodesta 1973 ottelulähetyksistä puhuttaessa ruutuihin oli huhuiltu Ilvestä ja Tapparaa pitkälti suurimmaksi osaksi ja joskus harvoin ottelulähetykseen ehdolla olivat eri lehtien ennakoissa TuTo tai TPS. Silloinkin tosin lähetyksestä oli kaavailtu lähinnä 30-40 minuutin mittaista koostepeliä.

Aiemmin vuoden 1972 joulukuussa ja vuoden 1973 tammikuussa Tampereen Kaupunginjohtaja Pekka Paavola oli liputtanut paljonkin jääkiekon lisäämisen puolesta Yleisradioon ja huumorillisesti veikkailtiin Paavolan jääkiekon lisäämisinnon takana olleen hänen vaimonsa joka tunnettiin kiihkeänä Ilveksen kannattajana ja huonona päivänä Ilveksen hävitessä ainakin paikallisten juttujen mukaan Paavolan rouvasta tuli melkoinen raivotar, mutta lienee ne sitten olleet huhupuheita. Näin hieman jutun juuresta muisteltuna erään opiskelupaikkani luokanopettaja joka Tampereelta oli kotoisin ja vähän semmoinen vanhahko, ironinen herrasmies niin tosiaan muisti tuonkin jutun kun kerran juteltiin vanhempien aikojen SM-Sarjan kiekkoilusta oppitunnin jälkeen vähän aikaa. Paavolasta tosiaan talvella 1973 muutenkin juttua riitti ja SM-Sarjasta myös.

Paavolan lapsista puhuttaessa jossakin lehtijutussa joskus totesi myös Ilveksen tai Tapparan pelin olevan ainoa asia mikä sai hänen tuolloin 3-vuotiaan lapsensa pysymään aloilla ja töllöttämään silmät suurina sitä kulloistakin ottelua kuvaruudussa. Rouva Paavola vuorostaan ei tunnetusti ollut mikään Tapparan ylin ystävä tietenkään Ilves-kannattajana, mutta silti kannatti sitäkin jos täytyi ja kun Tampereen kunnia oli kyseessä sitten toisia seuroja vastaan.

21.1.1973 Jokerit-Ässät: Nähtiin yllätyslähetyksenä TV2:ssa selostajana Antero Karapalo ilmeisesti Klo 20.10-21 välisenä aikana tai sitä myöhemmin.

15.2.1973 Jokerit-KooVee: Nähtiin yllätyslähetyksenä TV2:ssa selostajana Voitto Liukkonen ilmeisesti Klo 17.15-17.55 välisenä aikana tai sitä myöhemmin.

11.3.1973 Ässät-HJK: Nähtiin yllätyslähetyksenä TV2:ssa selostajana Antti Wälikangas ilmeisesti Klo 20.10 tai Klo 21 alkaen kokonaisena jälkilähetyksenä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Lähipäivinä pitää laittaa hieman lisää asiaa tuon toistaiseksi isommin SM-Sarjan kauden 1970-71 lisäksi myös SM-Sarjan historian kaksi viimeistä kautta eli kaudet 1973-74 ja 1974-75 lähetyksineen joiden osalta riittää myös laitettavaa. Näistä ensimainitulla kaudella HIFK voitti SM-Sarjan mestaruuden ja jälkimmäisen, viimeisen kauden ja viimeisen SM-Sarjan mestaruuden voitti Tappara.

Näistä ensimainitulla kaudella ei paljoakaan tullut kokonaisia pelejä pitkän tarkastelun jälkeen vaan suurin osa peleistä oli koosteita ja hajanaisempia kokonaisempia jälkilähetyksiä oli myös mukana. Juurikaan suoria lähetyksiä ei ollut tai niitä oli vieläkin vähemmän kuin kokonaisia jälkilähetyksiä ja jälleen ilmeisesti vain SM-Sarjan päättävän kierroksen merkittävä päätösottelu tuli kokonaisena jälkilähetyksenä.

Muutoin mentiin parin-kolmen edellisen kauden mallilla eli toisin sanoen koostepelissä nähtiin keskimäärin vain parhaita paloja ja vain viimeinen erä kokonaisuudessaan jos sitäkään ja suoremmissa tai kokonaisissa jälkilähetyksissä vain yksi erä oli täysin suora ja kokonainen ja muutoin parin ensimmäistä erää olivat aina nauhoitettuja.

Peruutukset vaivasivat myös näitä kausia ja etenkin ensimmäisellä kaudella peruutukset pitkien tarkastelujen jälkeen olivat niin merkittäviä, että pelejä tuntui välillä näkyvän vähemmän jopa kuin sarjakaudella 1972-73. Ja jopa siis vain 1974 puolellakin kun ratkaisupelit lähestyivät. SM-Sarjan otteluja ensin mainitulla kaudella selostivat edelleen Antero Karapalo ja Voitto Liukkonen isommin ja Antti Wälikangas jäi ilmeisesti SM-Sarjan selostuksista sivuun vuoden 1973 päätteeksi tai mahdollisesti hänen viimeiset selostuksensa olivat vuoden 1974 alkupuolella.

Ja ensimmäiset selostukset olivat ilmeisesti vuoden 1969 tai 1970 puolella vaikka vuosina 1971-1973 hän pääsääntöisesti SM-Sarjaa selostikin. Uutena selostajana mukaan tuli Aulis Virtanen silloin kun Karapalolle ottelu ei kelvannut tai ei sopinut aikatauluihin. Näillä näkymin jokaiset TV-ottelut tulivat TV2:lta eli TV1 ei näyttänyt pelejä ja ilmeisesti juuri lainkaan sen historian aikana SM-Sarjasta puhuttaessa ei TV1:ltä tai TV-Ohjelma 1:ltä niitä juuri tullut.

SM-Sarjan päätössarjakauden eli sarjakauden 1974-75 lähetyksistä puhuttaessa tosiaan peruutuksia jälleen riitti esimerkiksi Ilveksen peleistä puhuttaessa ja paljoakaan ei SM-Sarjan viimeisellä kaudellakaan lähetyksiä ollut joskin ehkä kenties eniten kuin mitä koskaan aiemmin oli ollut ja toki se televisiointi oli vahvempaa kuin mitä SM-Liigan ensimmäisillä kausilla aina suurin piirtein noin vuosiin 1979 tai 1980 asti. SM-Sarjan päätössarjakaudella pari aiemmin mainitsemaa yllätyslähetysottelua olivat muuten oikeita, mutta tietenkin ne ottelijoiltaan olivat toisin päin.

Lisäksi SM-Sarjassa siirryttiin vihdoin ja viimein oikeastaan selviin koostepeleihin jotka edes toteutuneesti vastasivat nykypäiväisempää tai sellaista selvempää vanhempien aikojen SM-Liigan koostetta jossa selkeästi näkyi ottelun tärkeydestä ja sarjakauden ottelun pelaamispaikasta riippuen joko kaksi ensimmäistä erää tai kaksi jälkimmäistä erää kokonaisuudessaan ja yhdestä erästä vain tunnelmia tai parhaita paloja ja kokonaisemmissa otteluissa suoraa lähetysaikaa oli jopa 45 minuuttia ottelua kohti vaikka keskimäärin noin 40 minuuttia tai noin puolet eli 30 minuuttia ottelusta nähtiin SM-Sarjan kokonaisemmassa ottelussa suoraa kuvaa.

Lisäksi viimeisen kauden SM-Sarjan TV-peleistä puhuttaessa isojen kokonaisuuksien peleissä vain yksi erä oli nauhoitettu siinä missä parina-kolmena edellisellä kaudella tai sitä aiemmin aina kaksi erää olivat nauhoitettuja.

Keskeytyksettä suoria lähetyksiä alusta loppuun asti sen sijaan oli todella, todella vähän eli varmaankin vain koko SM-Sarjan historian viimeinen ottelu tai jokin muu aivan viimeisten kierrosten ottelu nähtiin ainakin tutkimieni tietojen valossa kokonaan suorana alusta loppuun. Ehkä vielä 1-2 ottelua siitä lisää korkeintaan tai niitä ennen. SM-Sarjan historiassa noita aivan täydellisen suoria otteluja oli lopulta hyvin, hyvin vähän.

Kourallisesta noin kymmeneen ja ehkä vähän enemmän tai vähemmän kappalemäärältään. Mielenkiintoista oli SM-Sarjan viimeiseltä kaudelta puhuttaessa myös se seikka, että Yleisradio aikoi kutakin SM-Sarjan kierrosta kohti lähettää aina ainakin yhden kokonaisen ottelun eli kun SM-Sarjaa pelattiin Kierrosjärjestelmän mukaisesti tuolloin neljä kierrosta toki yhtenäisenä sarjana niin vähintään siis neljä peliä vaikutti tulevan ruutuun kaudella. Lisäksi SM-Sarjan otteluja eniten ainakin vaikutti tulevan tammikuussa 1975 vaikka niitä tuli myös muulloinkin ja pari Ilveksen ottelua peruttiin SM-Sarjan viimeisen kauden loppua kohti ruudussa.

Jäähalliolot alkoivat vähitellen televisioinnin osalta myös jo olla paremmat tai ainakin kohtuullisen kelvollisesta tyydyttävään vaihtelevat kaikissa jäähalleissa SM-Sarjan viimeisestä kaudesta puhuttaessa paitsi Raumalla mikä sitten johti taas Lukko-pelien massaperumiseen enimmäkseen ruudusta kun olot olivat mitä olivat ja jos otteluja näkyikin niin seuraavien päivien lehdet olivat täynnä valituksia säkkipimeydestä tai kiekon huonosta erottuvuudesta ruudussa.

Viimeisen kauden piirteitä oli myös SM-Sarjan osalta se, että huolimatta joidenkin seurojen pyynnöistä laajentaa tulevaksi kaudeksi eli kaudeksi 1975-76 tuleva SM-Liiga 12 joukkueen sarjaksi siitä kieltäydyttiin. Sarjakauden 1974-75 pelit selostivat näillä näkymin ilman ihmeitä Antero Karapalo, Voitto Liukkonen ja Aulis Virtanen. Karapalo tiettävästi selosti näillä näkymin SM-Sarjan historian viimeisenkin pelin kuten selosti myös SM-Liigan ensimmäisenkin pelin seuraavalla sarjakaudella.

SM-Sarjan televisiointihistoriasta puhuttaessa kaikki ottelut enin osin vaikuttavat tulleen yhtenäisen sarjan osalta aina vähän miten sattuu sinänsä. Erikoisuuksiakin televisioinneissa tai nimenomaan erikoisuuksia sarjakausillakin saattoi olla mukana. SM-Sarjan kausina 1963-64 ja 1964-65 pelattiin Mestaruuden Uusintaottelut ja SM-Sarjan kausina 1965-66, 1970-71 ja 1971-72 pelattiin SM-Sarjassa Mestaruussarjaa ja lisäksi sarjakausilla 1965-66 ja 1971-72 Putoamissarjaa joista näillä näkymin TV-ottelut varsinkin kahdesta kaudesta eli kausista 1970-71 ja 1971-72 puhuttaessa keskittyivät valtavuudeltaan juuri Mestaruussarjan aikaisiin otteluihin.

Pitää jossain vaiheessa vielä vähän tarkentaa noita jo laitettuja TV-otteluja joita olen aiemminkin jo merkinnyt kun aiemmin en katsonut noita aivan tarkimpia mahdollisia kellonaikoja noista pöytäkirjoista mitä netistä noillekin löytyy.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän tosiaan täsmennystä ilmeisesti myös noista SM-Sarjan ottelupöytäkirjoista löytyneistä merkinnöistä noihin TV-ottelujen ja nimenomaan varmistettujen TV-ottelujen määriin eri vuosilta silloin kun kyse niistä puhuttaessa oli milloin mistäkin ottelulähetyksestä jolloin selviää, että oliko ottelu suora vai ei ja millainen se tarvittaessa oli:

1.2.1963: TKV/T-KV/KooVee-HJK Suomen Televisiossa Klo 20.10-21.30 välisenä aikana josta varsinaisesti TV-ottelu sai aikaa vain 40 minuuttia kun toinen ja kolmas erä aiottiin näyttää kokonaisina ja muuten ottelusta nähtiin vain tunnelmalähetyksen muodossa ensimmäinen erä mikäli nähtiin ja harmittavasti lähetyksen selostajaa ei selvinnyt tutkimusten jälkeen ja tämä ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan Klo 19.30 joten tämä ottelu vaikuttanee olleen osittain suora lähetys

28.2.1964: TPS-Tappara Suomen Televisiossa Klo 19.55-21.15 ilmeisesti aikaan jossa oli suoran lähetyksen arvoista materiaalia vaikka siitähän ei aivan tarkkaan tiedä, että näkyikö ottelu sitten kuitenkaan ja lisäksi harmittavasti lähetyksen selostajaa ei selvinnyt tutkimusten jälkeen ja ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan jo Klo 19.15 joten tämä ottelu ei aivan täysin suora lähetys ollut myöskään vaikkakin silti suurin osa ottelusta nähtiin suorana

21.1.1965: SaiPa-Karhut Suomen Televisiossa Klo 20-21.15 ja lähetys oli jälkilähetys koska tämä ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan Klo 19 ja lisäksi harmittavasti en löytänyt tästä ottelusta sen selostajaa

5.2.1965: HIFK-Tappara Suomen Televisiossa Klo 20-21 ja lähetys oli jälkilähetys koska tämä ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan Klo 19 ja lisäksi harmittavasti en löytänyt tästä ottelusta sen selostajaa

11.2.1965: Ilves-Karhut Suomen Televisiossa suorana yllätyslähetyksenä ja mestaruuden ratkaisseena otteluna jonka selostajaa en valitettavasti löytänyt näillä näkymin Klo 18 alkaen

3.12.1971 Ässät-TPS: Tämä ottelu näytettiin lyhyempänä jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.30 eteenpäin koska tämä ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan jo Klo 19 ja tämä ottelu aloitti SM-Sarjan 1971-72 televisiolähetykset ja harmittavasti selostajaa ei tästä ottelusta käynyt ilmi.

13.12.1971 Koo-Vee-Karhu-Kissat: Tämä ottelu näytettiin lyhyempänä jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22 eteenpäin koska tämä ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan jo Klo 19 ja harmittavasti selostajaa ei tästä ottelusta käynyt ilmi.

4.1.1972 K-Kissat-JoKP: Tämä ottelu näytettiin lyhyempänä jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.10 eteenpäin koska tämä ottelu alkoi ottelupöytäkirjan mukaan jo Klo 19.

Ensimmäistä kertaa täysin varmasti kaikilta tämän pitkän aikavälin aikana tutkimiini sanomalehtiin oli tästä ottelusta puhuttaessa merkitty vihdoin ja viimein yhtä täysin varmasti myös selostaja ottelulle.

Tämän ottelun selosti myös ensimmäistä kertaa täysin kiistattoman varmasti itse Antero Karapalo vaikka toki myös tätä ennenkin Karapalo oli ilman muuta SM-Sarjaa kyllä selostanut, mutta niihin otteluihin kuitenkin on saattanut tulla muutoksia peruutusten muodossa koska myöhemmin jo esimerkiksi tämän sarjakauden peleistä puhuttaessa Karapalon esimerkiksi piti selostaa pelejä ja ne lopulta kuitenkin selosti Wälikangas tai Vode eli Voitto Liukkonen ja muutenkin ne olivat aina yleensä epävarmoja nuo selostajat ennen ottelua.

15.1.1972 Lukko-Ilves: Tämä ottelu näytettiin lyhyempänä jälkilähetyksenä tai omanlaisena kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.20 eteenpäin. Ottelulle oltiin soviteltu suoraa lähetystä kanavalla Klo 17 alkaen mikä vastasi myös ottelupöytäkirjassa ollutta ottelun alkamisaikaa tai viimeistään kokonaista jälkilähetystä heti varsinaisen pelatun ottelun jälkeen Klo 18.30 alkaen tai sitä myöhemmin, mutta neuvotteluissa ei onnistuttu.

Myöskään jo 14.1.1972 pelatulle Ässät-HIFK-ottelulle tai 13.1.1972 pelatulle Lukon edelliselle pelille eli Lukko-HIFK-ottelulle ei löytynyt ohjelmapaikkaa 45 minuutin jälkilähetyksen muodossa joten suoran lähetyksen ottelupaikka annettiin D-Juniorien jääkiekkoilulle Klo 17-18.30 väliseksi ajaksi jolloin nähtiin lopulta kaksikin ottelua 45 minuutin mittaisina.

Selostaja oli kuitenkin SM-Sarjan TV-ottelusta puhuttaessa Antero Karapalo. Mahdollisesti tämä ottelu saattoi ehkä peruuntua myös Rauman Jäähallin huonojen televisiointiolosuhteiden takia joiden kanssa Rauman Jäähalli tai Äijänsuon Jäähalli ei ollut yksin vielä tuolloin välttämättä, mutta tulisi jäämään kyllä yksin 1970-luvun edetessä kunnes lopulta sitten sielläkin tilanne parani vuosikymmenen lopussa.

Mahdollisesti tämä ottelu saatettiin näyttääkin, mutta tämä ottelu tai joku muu Rauman Lukon TV-ottelu herätti kuitenkin kiivaita keskusteluja muun muassa Helsingin Sanomien palstalla 1970-luvun mittaan pimeästä ja huonosta näkyvyydestä kotikatsomoissa silloin kun Lukko sai TV-otteluja osakseen tuolloin.

Ottelu oli myös viimeinen runkosarjakauden ottelu joka varmuudella näkyi ruudusta koska loput sarjakauden 1971-72 TV-ottelut tulivat joko SM-Sarjan Alemmasta Loppusarjasta tai Putoamissarjasta tai sitäkin todennäköisemmin ja varmastikin SM-Sarjan Loppusarjan, Ylemmän Loppusarjan tai Mestaruussarjan nimellä kulkeneesta sarjasta vaikka parissa lehdessä tätä mestaruuden ratkaisevaa sarjaa kutsuttiin myös SM-Sarjan Jatkosarjaksi.

SM-Sarjan Jatkosarjassa, SM-Sarjan Loppusarjassa, Ylemmässä Loppusarjasta tai Mestaruussarjassa sarjan nimestä riippumatta pelasivat sarjakaudella Ilves, HJK, HIFK, Jokerit, Tappara ja TuTo jolloin ne myös sitten ruudussa näkyivät ja saivat leijonanosan myös epävarmoistakin lähetyksistä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1978-79 osalta televisioinnit ovat vieläkin jossain määrin epäselviä ja päivitettävää tulee olemaan ennen pitkää ainakin vielä kerran tämän kertaisen päivityksen jälkeen, mutta näillä näkymin laitan tähän ottelut jotka näkyivät jollakin tavalla kauden aikana ruudusta kun vihdoin ja viimein vielä kerran lokakuulta 1978 ei tarkistettaessa löytynyt otteluja ja niiden varsinaisten TV-pelien jälkeen tulee lisäksi pari lisähuomiota jollakin tavalla erittäin yllättäen tulleista otteluista:

TV-Ottelut 1978-79 SM-Liigassa

27.9.1978: Ässät-All-Stars Klo 20.50-22.30 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo

9.11.1978: TV-Ottelu SM-Liigasta Klo 21-22.45 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Tässä TV-ottelussa sen sarjakierroksella pelasivat Ilves-Jokerit, TPS-Kiekkoreipas, HIFK-Tappara, Ässät-KooVee ja Kärpät-Lukko ja näillä näkymin joku näistä ottelijoista oli ruudussa, mutta lehdistä ei löytynyt kovista yrityksistä huolimatta tämän ottelukierroksen TV-ottelun osapuolia.)

3.12.1978: Ilves-TPS Klo 20.45-21.20 ja Klo 21.40-22.20 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Tässä vaiheessa Ilves-TPS-ottelu oli osa neljän ottelun pakettia jonka TV2 vielä lupasi näyttää sarjakaudella 1978-79. Loput kolme ottelua olisivat olleet siinä vaiheessa HIFK-Ässät, Lukko-Jokerit ja Kiekkoreipas-Kärpät, mutta näiden kolmen ottelun osalta kysymyksiä riittää vielä pitkään näillä näkymin. Mahdollisesti kohta lueteltavien TV-ottelujen osalta nuo kaikki joukkueet saattoivat kohdata toisensa jotenkin tai sitten ne vielä tulivat erillisinä lähetyksinä jossakin välin sarjakautta ja näillä näkymin voi kyllä myös olla, että YLE näytti vain lupaamansa pelit joissa kuitenkin olivat ottelijat toisia kuin mitä alkuperäissuunnitelmassa oli noista seuroista puhuttaessa.)

9.1.1979: KooVee-Lukko Klo 21.20-22.55 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Tämä ottelu oli yksi uusimpia otteluja minkä löysin aiemmin ja erikoisuutta oli tosiaan KooVeen pelaaminen ruudussa toisin kuin miten oltiin luultu tai tuolloin oletettiin jolloin ruudussa olisi pitänyt näkyä HIFK-Ässät, Lukko-Jokerit ja Kiekkoreipas-Kärpät. Näinhän ei tietenkään käynyt ja onkin epäselvää, että tuliko otteluja tuosta kolmikosta vielä myöhemmin.)

3.2.1979: Ilves-Ässät Klo 17.10-18.45 TV2:ssa selostajana Voitto Liukkonen (Tämän ottelun osalta selostaja oli melkein täysin varmasti kaikkien etsintöjen jälkeen Voitto Liukkonen ja melkein olemattoman pieni mahdollisuus olisi ollut aiemmin Aulis Virtasella, mutta näin ei ole ainakaan näillä näkymin.)

18.2.1979: TV-Ottelu SM-Liigasta Klo 19.20-20.30 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Tästä ottelusta ei harmittavasti selvinnyt osapuolia pitkienkään etsintöjen jälkeen. HIFK-Ässät, Lukko-Jokerit ja Kiekkoreipas-Kärpät ovat voineet olla ruudussa tai oikeammin sanottuna vain yksi noista, mutta myös joku muu ottelu on voinut näkyä ruudussa. Muu ottelu olisi mahdollisesti voinut olla Kärppien ja Jokerien välinen voimainkoitos.)

21.2.1979: Kiekkoreipas-HIFK Klo 21.30-23.10 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Tämän ottelun myötä periaatteessa kaikki nuo aiemmin mainitut seurat olisivat jollakin tavalla näkyneet ruudussa paitsi Jokerit ja Kärpät jolloin mahdollisesti 18.2.1979 näkynyt ottelu oli Jokerien ja Kärppien välinen ottelu mikäli tosiaan nuo seurat pelasivatkin ottelunsa hieman eri tavalla.

Maaliskuussa 1979 SM-Liigan Playoff-vaiheesta puhuttaessa YLE saattoi näyttää HIFK:n ja Ässien välisen viimeisen ja ratkaisevan ottelun yllätyslähetyksenä. Yllätyslähetys mikäli ikinä tulikaan täydellä varmuudella TV2:sta niin olisi alkanut muutamallakin erikoisella tavalla:

Hieman nimimerkkien eri taustoituksista riippuen eri lehdistä puhuttiin TV-lähetyksen alkaneen mustalla ruudulla johon piirtyi taustoitukseltaan riippuen valkoisella tai keltaisella värillä ottelukello ja tietenkin ratkaisevan yllätyslähetysottelun ottelupaikkakunnan pelitaulu sponsorilogoineen ja jossa näkyi tulos 5-1 siinä vaiheessa peliä eli ottelu olisi alkanut erätauolla jolloin kaksi ratkaisevaa erää olisi nähty siitä pelistä, toisessa taustoituksessa taas ottelun lähetyksen kerrottiin alkaneen Veli-Pekka Ketolan katsoessa lähikuvassa tuimalla katseella kohti kameraa ilmeisesti jäähyaitiosta käsin ja kolmas taustoitus kertoi ottelun alkaneen Ketolan tai jonkun toisen pelaajan selän takaa kuvattuna kun Ketola tai tämä toinen pelaaja istui värjöttelemässä viluissaan jäähyaitiossa viltti päällä ja kuuluttajan kerrottiin selostusäänien huonouden takia selkeästi lähetyksessä ilmoittavan Ketolan tai tämän toisen pelaajan henkilökohtaisesta käytösjäähystä eli ilmeisesti 10 minuutin jäähystä.

Selostusäänien kerrottiin myös pätkineen myöhemminkin ottelussa.

Kuvausten ja muutamien vanhempienkin kotimaisten jääkiekkoilun kannattajien muistikuvien ja todistuslausuntojen perusteella tämä ottelu oli ilmeisesti viimeinen Ässien ja HIFK:n välinen ottelu Playoff-vaiheesta mikä päättyi Ässien voittoon 9-4 ja ottelun selostaja olisi tähän otteluun ollut Antero Karapalo vaikka pari lausuntoa tarjosi myös Aulis Virtasta, mutta Virtanen ainakin vielä tuolloin taisi olla Englannissa selostamassa tai tarkkailemassa noita Englannin Ensimmäisen Divisioonan tai Pääsarjan jalkapallopelejä joten todennäköisesti selostaja oli Karapalo mikäli tätä ottelua tulikaan. Tämä ottelu tuli joko viime hetken yllätyslähetyksenä kenties suoranakin noin kahden viimeisen eränsä osalta tai sitten illan viimeisenä ohjelmana myöhään illalla tai yöllä.

Lisäksi tietenkin ilmeisesti 23.3.1979 TV2 näytti Antero Karapalon selostamana viimeisen ja ratkaisevan SM-Liigan Finaalin Ässät-Tappara-ottelun yllätyslähetyksenä viime hetkellä ruudusta toteuttaen lopulta alustavan ja vuoden 1978 jälkeen sovitun sopimuksen jossa se ainakin lähtökohtaisesti yritti näyttää finaaleista aina edes yhden kappaleen niitä ja tuolloisen tavan eli vuosien 1978-1980 välisenä aikana se tarkoitti tai saattoi tarkoittaa ratkaisevaa Finaalia joskin vuonna 1978 ilmeisesti ainoa kuvattu Finaali oli muu kuin varsinaisesti ratkaiseva ottelu.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän seuraavaksi SM-Liigan TV-ottelujen listauksen siltä osin kuin miten MTV3 niitä näytti SM-Liigan kauden 1995-1996 osalta ja lisäksi laitan viimeisenkin varmistuneen entisen pelkän TV-ottelun osapuolet jolloin TV-ottelut ovat täydentyneet kaudelta kokonaan ja ellei muuta selvää todistetta ole tämän ottelun vaihtumisesta parivaljakkoon HIFK-Ilves niin muussa tapauksessa 19.11.1995 MTV3 näytti ottelun Jokerit-Lukko:

17.9.1995: Ilves-TPS Klo 15.55-18.30

24.9.1995: Jokerit-Kiekko-Espoo Klo 15.55-18.30

1.10.1995: KalPa-Ässät Klo 15.55-18.30

8.10.1995: Tappara-Lukko Klo 17.15-19.15 (Vaihdettiin Jokerit-TPS-ottelun tilalle.)

15.10.1995: JyP HT-Ilves Klo 16-18.30

22.10.1995: HIFK-Jokerit Klo 15.55-18.30

29.10.1995: HPK-HIFK Klo 16-18.30

5.11.1995: Kiekko-Espoo-TPS Klo 15.55-18.30

12.11.1995: Ässät-Tappara Klo 16-18.30

19.11.1995: Jokerit-Lukko milloin tahansa Klo 15.55 alkaen ja viimeistään ottelu nähtiin Klo 16.30 eteenpäin aina Klo 18.30 asti (Mahdollisesti tämä ottelu saattoi olla myös pikaisen vaihdon jälkeen HIFK-Ilves, mutta muussa tapauksessa tämä ottelu oli Jokerit-Lukko.)

26.11.1995: Ässät-Kiekko-Espoo Klo 16-18.30

3.12.1995: TPS-KalPa Klo 15.55-18.30

10.12.1995: TuTo-JyP HT Klo 16-18.30

7.1.1996: Lukko-Jokerit Klo 15.55-18.30

14.1.1996: Jokerit-TPS Klo 16-18.30

21.1.1996: HPK-Kiekko-Espoo Klo 15.55-18.30

28.1.1996: Ilves-Lukko Klo 16-18.30

4.2.1996: TPS-Ässät Klo 15.55-18.30

11.2.1996: HIFK-Lukko Klo 16-18.30

18.2.1996: JyP HT-TuTo Klo 15.55-18.30

25.2.1996: TPS-Jokerit Klo 16-18.30

3.3.1996: Ässät-HIFK Klo 15.55-18.30

10.3.1996: HIFK-Lukko Klo 16-18.30 (Vaihtelevasti tämä ottelu alkoi myös Klo 16.30 kestäen tietenkin aina Klo 18.30 asti.)

12.3.1996: Tappara-HPK Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21

14.3.1996: HPK-Tappara Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21

16.3.1996: SM-Liigan Playoff-ottelu HPK-Tappara Klo 15.55-19 jota ei näytetty koska se oli vain alustavasti varalta ohjelmistossa Puolivälierien jatkumisen varalta

23.3.1996: TPS-Lukko Klo 15.55-19

26.3.1996: HPK-Jokerit Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21

28.3.1996: SM-Liigan Playoff-ottelu Lukko-TPS tai Jokerit-HPK Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21 jota ei näytetty koska se oli vain alustavasti siltä varalta ohjelmistossa, että Välierät olisivat jatkuneet

30.3.1996: Jokerit-TPS Klo 15.55-18.15

31.3.1996: TPS-Jokerit Klo 15.55-18.30

2.4.1996: Jokerit-TPS Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21

4.4.1996: TPS-Jokerit Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21 ja tämä ottelu taisi kestää tavallista pidempään koska mestaruus varmistui tässä ottelussa Jokereille
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän seuraavaksi listaa SM-Liigan sarjakauden 1994-1995 ottelujen listaa niin syyskauden 1994-1995 kuin myös kevätkauden 1994-1995 TV-peleistä jotka MTV3:lla nähtiin ja ottelut aloitettiin ja pelattiin keskimäärin aina Klo 16.30-18.30 välisenä aikana ja nyt pari aiemmin nimeämätöntä TV-ottelua ovat selvinneet kevätkaudelta 1994-1995 puhuttaessa, samoin tietysti myös Playoff-ottelusarjojen täsmennykset ja listalle tulee uutena myös Hockey Night Special/Hockey Forum Special päivämäärältä 20.10.1994:

18.9.1994: Tappara-KalPa Klo 16.30-18.30

25.9.1994: JyP HT-HIFK Klo 16.30-18.30

2.10.1994: Kiekko-Espoo-KalPa Klo 16.30-18.30

9.10.1994: HIFK-TuTo Klo 16.30-18.30

16.10.1994: TuTo-HPK Klo 16.30-18.30

20.10.1994: Jokerit-HIFK Klo 23.30-00.30 ainakin ja enintään Klo 1-2 välille yöllä riippuen kokonaisen tai erittäin pitkän jälkilähetyksen kestosta Hockey Night Specialissa/Hockey Forum Specialissa (Tämän ottelun suora lähetysaika olisi ollut Klo 20 alkaen Jokerit TV:ssä niin itse jäähallin alueella kuin myös Ravintola Kaivohuoneella. MTV3:lle Klo 20 lähetysaika ei kelvannut kuin taas normaali Hockey Nightin lähetysaika, aikaisempikin tai viimeisimmillään Klo 18 eteenpäin suorana alkanut lähetys olisi kelvannut MTV3:lle.)

23.10.1994: KalPa-Tappara Klo 16.30-18.30

30.10.1994: HPK-Tappara Klo 16.30-18.30

13.11.1994: Ässät-Ilves Klo 16.30-18.30

20.11.1994: Jokerit-TPS Klo 16.30-18.30

27.11.1994: Ilves-JyP HT Klo 16.30-18.30

4.12.1994: Jokerit-HIFK Klo 16.30-18.30 (Ottelu näytettiin viime hetkellä tai korkeintaan vuorokautta ennen sovittua Lukko-Ässät-ottelua ja sen tilalla.)

11.12.1994: TPS-Ilves Klo 16.30-18.30

8.1.1995: TuTo-Kiekko-Espoo Klo 16.30-18.30

15.1.1995: TPS-Jokerit Klo 16.30-18.30

22.1.1995: Ässät-HPK Klo 16.30-18.30

29.1.1995: KalPa-Ilves Klo 16.30-18.30

5.2.1995: Lukko-HIFK Klo 16.30-18.30

12.2.1995: HIFK-TPS Klo 16.30-18.30

19.2.1995: Ässät-TPS Klo 16.30-18.30

26.2.1995: Lukko-Jokerit Klo 16.30-18.30

5.3.1995: Lukko-JyP HT Klo 16.30-18.30

12.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu KalPa-Jokerit Klo 16.30-18.30

14.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu TPS-JyP HT Klo 19.30-20.55

16.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu Kiekko-Espoo-Lukko Klo 19.30-20.05 ja Klo 20.10-21.05

18.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu ilmeisesti joko uusintana ottelusta TPS-JyP HT tai Lukko-Kiekko-Espoo joka olisi jäänyt näyttämättä tai sitten pelkästään vain ohjelmistossa varalta ollut ottelu näistä parivaljakoista mikäli nämä parivaljakot olisivat jatkuneet taistelunsa osalta edelleen Klo 15.55-18.25

25.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu Jokerit-Ässät Klo 15.55-18.15 ennen Formula 1:n Brasilian Interlagosin kilpailuviikonlopun aika-ajoja

28.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu Lukko-TPS Klo 19.30-20.55

30.3.1995: SM-Liigan Playoff-ottelu TPS-Lukko joka jäi kuitenkin näyttämättä koska ottelu oli ohjelmistossa vain varalta mikäli sarja olisi jatkunut ja se olisi nähty Klo 19.30-20.05 ja Klo 20.10-21.05

1.4.1995: Jokerit-TPS Klo 15.55-18.25

2.4.1995: TPS-Jokerit Klo 15.55-18.30

4.4.1995: Jokerit-TPS Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-20.55

6.4.1995: TPS-Jokerit Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-21.05

8.4.1995: Jokerit-TPS Klo 15.55-18.25
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1993-1994 pelien päivitystä tulee tässä lähinnä Playoff-ottelujen selventämisen muodossa ja lisäksi viimeinen tavallinen TV-ottelu selvisi 5.12.1993 pelatun TV-ottelun osalta kun ottelun osapuolet olivat kuin olivatkin Jokerit-Ilves. Tämä sarjakausi oli MTV3:n tiettävästi ensimmäinen yksinoikeuskausi vaikka Yleisradio olikin vielä vuoden 1993 kevään ja kesän ajan pitänytkin yksittäisistä varaamistaan otteluista kiinni. Mikäli YLE vielä esittikin pelejä niin korkeintaan 1-2 peliä taisi esittää koska suurin osa kaikista otteluista tuli MTV3:n puolella.

Tässä kuitenkin päivitetyt ottelutiedot TV-pelien osalta vaikka muutama peli jäikin epäselväksi tai niissä ei siis kerrottu ottelijoita:

19.9.1993 Reipas-Jokerit: Nähtiin klo 17.30-19

26.9.1993 Tappara-Ilves: Nähtiin klo 17.30-19

3.10.1993 Kiekko-Espoo-HIFK: Nähtiin klo 17.30-19

10.10.1993 Ässät-Ilves: Nähtiin klo 17.30-19

17.10.1993 HIFK-Jokerit: Nähtiin klo 17.30-19

24.10.1993 KalPa-Kiekko-Espoo: Nähtiin klo 17.30-19

31.10.1993 JyP HT-Ässät: Nähtiin klo 17.30-19

7.11.1993 Kiekko-Espoo-TPS: Nähtiin klo 17.30-19

14.11.1993 HPK-HIFK: Nähtiin klo 17.30-19

21.11.1993 Lukko-TPS: Nähtiin klo 17.30-19

28.11.1993 Ässät-TPS: Nähtiin klo 17.30-19

5.12.1993 Jokerit-Ilves klo 17.30-19

2.1.1994 Kiekko-Espoo-Ilves: Nähtiin klo 17.30-19

9.1.1994 TPS-Lukko: Nähtiin klo 17.30-19

16.1.1994 Tappara-Jokerit: Nähtiin klo 17.30-19

23.1.1994 HIFK-TPS: Nähtiin klo 17.30-19

30.1.1994 JyP HT-Ässät: Nähtiin klo 17.30-19

6.3.1994 Ässät-Jokerit: Nähtiin klo 17.30-19

13.3.1994 Ilves-HIFK: Nähtiin klo 17.30-19

20.3.1994 HIFK-TPS SM-Liigan Playoffeista klo 16.55-17.35 ja klo 18.10-19 (Joissakin lehdissä tämän ottelun jälkimmäinen osa nähtiin jo alkaneen Klo 18 eteenpäin ja kestäen Klo 19.10 asti.)

24.3.1994 Tappara-Ässät SM-Liigan Playoffeista klo 19.30-20.05 ja klo 20.10-21.05

26.3.1994 Playoff-ottelu Tappara-Ässät klo 15.55-18.10

3.4.1994 TV-ottelu Playoffeista ottelijoina joko Tappara-TPS tai Lukko-Jokerit klo 16.55-17.35 ja klo 18.10-19 (Joissakin lehdissä tämä TV-ottelu Playoffeista eli joko Tappara-TPS tai Lukko-Jokerit nähtiin kolmessakin osassa eli Klo 16.55-17.35, Klo 17.50-18.25 ja Klo 18.40-19.10.)

5.4.1994 Playoff-ottelu ottelijoina joko TPS-Tappara tai Jokerit-Lukko klo 19.30-20.55

7.4.1994 TV-ottelu Playoffeista ilmeisesti uusintana ottelijoina joko TPS-Tappara tai Jokerit-Lukko ilmeisesti siten, että toinen näistä otteluista jäi ratkaisevista otteluista puhuessa näyttämättä suorana klo 19.30-20.05 ja klo 20.10-21.05

10.4.1994 TPS-Jokerit klo 16.55-17.35 ja klo 18-19.10

12.4.1994 Jokerit-TPS klo 18.25-19.05, klo 19.20-19.55 ja klo 20.05-20.55

14.4.1994 TPS-Jokerit klo 18.25-19.05, klo 19.20-19.55 ja klo 20.10-21.05
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tässä sarjakauden 1992-1993 TV-pelit päivitettynä joita TV3/MTV3 ja TV2 lähettivät ja tämä kausi jäi ainakin näillä näkymin viimeiseksi Yleisradion lähettämäksi SM-Liigan kaudeksi koska ainakaan alustavasti pitkienkään tarkastusten jälkeen ainoatakaan SM-Liigan ottelua ei seuraavalta sarjakaudelta osunut enää silmiini vaikka YLE:llä oli myös vuodeksi 1994 vielä jäljellä SM-Liigankin oikeuksia ja laitan tähän jälleen hieman merkintöjä entisten pelkkien TV-ottelujen tilalle ja lisäksi selvennän hieman myös Playoff-kaudenkin otteluja.

Lisäksi ainakin MTV3:lla parin ottelun osalta etenkin aiemmista ennalta nimeämättömistä TV-otteluista puhuttaessa niiden lähetysformaatti oli todella erikoinen ja Yleisradion peleistä puhuttaessa ainakin 6.1.1993 olleen ja osapuoliltaan edelleen epävarman ottelun TV-esittelyssä puhuttiin myös yhdistelmäottelusta joista toinen olisi ollut koostepeli ja toinen kokonainen suora lähetys.

Muutama muukin Yleisradion ottelu on epävarmuudessaan erikoinen koska niiden lähetyspäivänä nähtiin SM-Liigan lähetysohjelmassa joko yksi ottelu tai ainakin kaksi ottelua per lähetys jolloin niitä usein selostivat yhtä aikaa yhteistyössä tai erikseen Antero Mertaranta ja Juha Lindgren silloin kun kyse oli YLE:n peleistä TV2:ssa. Joskus tuli jopa useitakin pelejä lähetykseen etenkin silloin kun kyse oli Yleisradion pelistä vaikka myös MTV3:lla oli taipumusta YLE:n lähetystapaan kauden mittaan ja sen aikana toisinaan.

14.11.1992 Kolmoskanavalla vuorostaan näkynyt jääkiekkolähetys alkaa mitä todennäköisemmin vaikuttaa vielä yhdeltä NHL-ottelulta TV3:lle koska SM-Liigassa ei tuona päivänä pelattu ellei kyseessä sitten olisi kenties ollut jonkun aiemman ottelun jälkilähetys, mutta tiedä vielä tuosta sitten ja täydellisen varmistumisen ajaksi jätän sen toistaiseksi vielä edelleen SM-Liigan listaan ennen mahdollista siirtoa NHL-televisioinnin topikkiin.

Joihinkin otteluihin tulee tietenkin merkintä Playoff-otteluna olosta:

12.9.1992 Ilves-JyP HT: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19 (Vaihdettiin Tappara-HIFK-ottelun tilalle.)

19.9.1992 HPK-Jokerit: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

20.9.1992 TV2:n Urheiluareena näytti ottelun HIFK-TPS ja koosteena ottelun Ilves-K-Espoo klo 16-18.25 ja klo 18.40-19.25 olleilla ohjelmapaikoillaan.

26.9.1992 K-Espoo-Reipas: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

3.10.1992 Jokerit-TPS: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

10.10.1992 JyP HT-Lukko: Nähtiin TV3:lla klo 16.15-17.45 ja mikäli ottelu olisi siirtynyt niin se olisi saatettu nähdä ellei peräti nähtykin osana MTV:n Viihteen 25-vuotista juhlaa.

17.10.1992 HIFK-K-Espoo: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

24.10.1992 Tappara-KalPa: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

25.10.1992 SM-Liigan TV-ottelu tai TV-otteluja ilman ilmoitettuja ottelijoita nähtiin TV2:ssa klo 16.55-18.25 ja klo 18.35-19.25 selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren.

31.10.1992 Ässät-Jokerit: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

2.11.1992 HIFK-Jokerit: Nähtiin TV3:lla klo 19.20-20.45

7.11.1992 Lukko-TPS: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

8.11.1992 Ässät-Reipas nähtiin TV2:ssa klo 16.55-18.25 ja klo 18.35-19.25

14.11.1992 Ennalta ilmoittamaton TV-ottelu joko SM-Liigasta tai NHL:stä, mutta todennäköisimmin ilman ihmeitä NHL:stä: Nähtiin klo 17.30-19 TV3:lla

21.11.1992 Jokerit-Lukko: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

28.11.1992 TPS-Lukko: Nähtiin TV3:lla klo 17.30-19

29.11.1992 Ilves-JyP HT TV2:ssa suorana lähetyksenä klo 16.55-18.25 ja klo 18.35-19.25 ja lisäksi tässä SM-Liigan lähetyksessä nähtiin pienimuotoisia koosteita muilta SM-Liigan ottelukierroksen paikkakunnilta ja selostajia ei kerrottu ottelulle, mutta todennäköisesti pääottelun saattoi selostaa Antero Mertaranta ja Juha Lindgren saattoi selostaa muiden paikkakuntien ottelujen pienkoosteita lähetykseen.

5.12.1992 Ässät-TPS: Kolmostelevision historian viimeinen ottelu SM-Liigasta TV3:lla nähtiin klo 17.30-19

2.1.1993 Jokerit-Kiekko-Espoo: Nähtiin ensimmäisenä MTV3:n televisioimana otteluna SM-Liigasta ja tästä eteenpäin MTV3 jatkoi televisiointia aina vuoteen 2004 ja 2005 kynnykselle asti ennen nykyisinkin SM-Liigan oikeuksia pyörittävää Nelosta. Tämä historiallinen ottelu nähtiin klo 17-19 MTV3:lla.

6.1.1993 HPK-TPS suorana lähetyksenä ja lisäksi useita TV-ottelujen välähdyksiä ilman ilmoitettuja ottelijoita muilta SM-Liigan ottelukierroksen paikkakunnilta nähtiin TV2:ssa klo 16.55-17.30, klo 17.45-18.20 ja klo 18.30-19.15 joiden selostajat olivat Antero Mertaranta ja Juha Lindgren ja tämän ohjelman esittelyssä sen arvioitiin oleva yhdistelmälähetys jossa nähtäisiin kaksi ottelua, mutta vain toinen niistä otteluista olisi ollut suora ja toisen vain koostelähetys tai pelkkä maininta osasta suurempaa ottelukokonaisuutta. Lopulta nähtiin vain siis tuo HPK-TPS kokonaisena yksittäisenä lähetyksenä suorana ja useista muista otteluista nähtiin lyhyitä välähdyksiä arvellun yhden suoran ottelun ja toisen ottelun koostelähetyksen tai pelkän maininnan sijaan.

9.1.1993 TPS-JyP HT: Nähtiin MTV3:lla klo 17.30-19

14.1.1993 Ässät-HIFK: Nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.50

15.1.1993 MTV3 näytti TV-ottelun ilman ilmoitettuja ottelijoita klo 17.30-19 joskin ilmeisesti ottelu oli ilmeisesti uusinta jostain muusta ottelusta koska kyseisenä päivänä ei pelattu SM-Liigaa muutoin

16.1.1993 MTV3 näytti TV-otteluna aiemmin ilman mainintaa olleista ottelijoista itse asiassa yhdistelmälähetykset joissa molemmista otteluista kerrottiin lähetyksessä jotakin, mutta vain tietenkin toinen näistä otteluista nähtiin kokonaisuudessaan suorana eli itse asiassa molemmat aiemmin arvauksen alaisena olleet osapuolet eli KalPa-Ilves ja Lukko-TPS näkyivät molemmat muodossa tai toisessa MTV3:lla klo 17.30-19 ja itse asiassa näistä otteluista puhuttaessa Ilves-KalPa näkyi suorana lähetyksenä tai kokonaisena jälkilähetyksenä ja Lukko-TPS näkyi koosteena ottelun yhteydessä ja muistakin otteluista tuli parhaita paloja tai mainintoja ottelukierroksen ottelujen osalta

21.1.1993 TPS-Tappara: Nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.50 ja lisäksi hieman pitempään tästäkin koska ottelussa mentiin jatkoajalle.

23.1.1993 MTV3 näytti TV-otteluna aiemmin ilman mainintaa olleista ottelijoista itse asiassa yhdistelmälähetykset joissa molemmista otteluista kerrottiin lähetyksessä jotakin, mutta vain tietenkin toinen näistä otteluista nähtiin kokonaisuudessaan suorana eli itse asiassa molemmat aiemmin arvauksen alaisena olleet osapuolet eli TPS-Jokerit ja HIFK-Reipas näkyivät molemmat muodossa tai toisessa MTV3:lla klo 17.30-19 ja itse asiassa näistä otteluista puhuttaessa Reipas-HIFK näkyi suorana lähetyksenä tai kokonaisena jälkilähetyksenä ja Jokerit-TPS näkyi koosteena ottelun yhteydessä ja muistakin otteluista tuli parhaita paloja tai mainintoja ottelukierroksen ottelujen osalta

28.1.1993 Lukko-HPK nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.50 selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren ja mahdollisesti tässä ottelulähetyksessä kohtasivat myös Jokerit-KalPa tai se jopa vaihdettiin pääotteluksi tässä lähetyksessä Lukko-HPK-ottelun tilalle selostuksen pysyessä samana. Muussa tapauksessa Jokerit-KalPa lienee tullut muunlaisena lähetyksenä.

30.1.1993 MTV3 näytti TV-ottelunaan HPK-JyP HT klo 17.30-19

11.2.1993 Jokerit-Ilves: Nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.50 selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren

13.2.1993 Ässät-Jokerit: Nähtiin MTV3:lla klo 17.30-19

18.2.1993 SM-Liigan TV-ottelu: Nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.50 ilman tietoa ottelijoista selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren

20.2.1993 KalPa-Ilves: Nähtiin MTV3:lla klo 17.30-19

25.2.1993 TPS-Jokerit TV2:ssa klo 19.30-20.50 selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren. Mahdollisesti tässä ottelussa kohtasivat myös HIFK-Ässät ja se jopa vaihdettiin pääotteluksi TPS-Jokerit-parivaljakon sijaan selostuksen pysyessä samana. Muussa tapauksessa HIFK-Ässät lienee tullut muunlaisena lähetyksenä.

27.2.1993 HIFK-Ilves nähtiin MTV3:n televisioimana klo 17.30-18.30

6.3.1993 Jokerit-Ässät: Nähtiin MTV3:lla klo 17.30-18.30

11.3.1993 HIFK-JyP HT: Nähtiin TV2:ssa klo 18.45-20.55

14.3.1993 SM-Liigan TV-ottelu: Nähtiin TV2:ssa klo 16.55-18.20 ja klo 18.30-19.20 ja kyseessä on voinut olla uusintana nähty ottelu Playoffeista jolloin ottelijoina olisivat olleet edellisenä päivänä pelanneet HIFK-JyP HT

18.3.1993 Ässät-TPS TV2:ssa klo 18.45-20.55 selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren

20.3.1993 HPK-JyP HT TV2:ssa klo 15.55-17.25 ja klo 17.40-18.25 selostajina Antero Mertaranta ja Juha Lindgren

21.3.1993 JyP HT-HPK: Nähtiin TV2:ssa klo 16.55-18.20 ja 18.30-19.25

23.3.1993 TPS-Ässät: Nähtiin TV2:ssa suorana lähetyksenä muistaakseni mistä tahansa alkaen klo 15-19 välisenä aikana. Alkukauden aikana tämä ottelu oli virheellisesti merkitty pienkoosteeksi.

25.3.1993 HPK-JyP HT: Nähtiin TV2:ssa klo 18.45-20.50

SM-Liigan Finaaleja esittäessään YLE aloitti ensimmäistä kertaa pieneen ikuisuuteen näyttämään pelejä muistakin finaaleista kuin vain neljännestä finaalista tai hyvin, hyvin poikkeuksellisesti vanhemman ajan sopimuksen mukaisesta ja hätätapauksiin tai erikoistärkeisiin tilanteisiin sovelletuista kolmannesta finaalista eteenpäin itse. Aivan ensimmäinen finaaliottelu jäi tiettävästi harmittavalla tavalla esittämättä, mutta muut finaalit nähtiin sellaisenaan kuin ne nähtiin.

30.3.1993 TPS-HPK TV2:ssa klo 18.45-21

1.4.1993 HPK-TPS TV2:ssa klo 18.45-20.55

4.4.1993 TPS-HPK TV2:ssa klo 16.55-19.25 ja tämä ottelu jäi ilmeisesti viimeiseksi Yleisradion näyttämäksi otteluksi SM-Liigasta. Korjatakin toki voi, mutta mielestäni oikeuksistaan huolimatta ja alustavasta muutamasta vuoden 1994 sovitellusta pelistä huolimatta ei YLE enää tiettävästi esittänyt otteluja.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tässä TV-pelit sarjakauden 1991-1992 osalta päivitetysti ja tällä sarjakaudella Yleisradio esitti myös Urheiluareena-ohjelmia joissa on saattanut mahdollisesti myös tulla SM-Liigaakin ja laitan niitä tähän alle myöskin sitä mukaa kun niitä tulee vaikka epävarmaa on vieläkin 19.9.1991 mahdollisesti TV2:ssa nähdyn SM-Liigan avauspäivän pelit minkä vuoksi en edelleenkään laita niitä tähän vaikka joihinkin otteluihin ja erityisesti Yleisradion Urheiluareenoihin tulee nyt korkeintaan pientä päivitystä ja edelleen 4.1.1992 pelattuun TV3:n näyttämään otteluun ei selvinnyt sen ottelun osapuolet vaikka todennäköisesti tai ainakin ilmeisesti tämä ottelu oli uusintaottelu jostakin aiemmin pelatusta ottelusta kun tuona päivänä ei ainakaan ilmeisesti muutoin pelattu SM-Liigaa ja samoihin pariin Playoff-peliin löytyivät nyt tarkennukset:

22.9.1991 HIFK-Tappara: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

29.9.1991 HPK-Jokerit: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

6.10.1991 TPS-HIFK: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

13.10.1991 KalPa-HReipas: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

20.10.1991 Lukko-Tappara: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

27.10.1991 JyP HT-Ässät: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

2.11.1991 Reipas-TPS: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

10.11.1991 Jokerit-JyP HT: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

16.11.1991: TV2:ssa tuona päivänä ollut Urheiluareena ei näyttänyt SM-Liigan otteluista mitään klo 14-18.45 ja klo 18.55-19.40 olevilla ohjelmapaikoillaan koska kyseisenä päivänä ei pelattu SM-Liigaa. Urheiluareena esitti Squashia, Yleisurheilua, Hiihtoa, Laskettelua, Nyrkkeilyä, Tanssia ja lopuksi tietenkin Jalkapallon Englannin Ensimmäisen Divisioonan tai Jalkapallon Englannin Pääsarjan ottelun Oldham-Arsenal

17.11.1991 JoKP-Lukko: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

24.11.1991 Ässät-HPK: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

1.12.1991 Ilves-TPS: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

8.12.1991 Tappara-KalPa: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

14.12.1991: TV2:ssa tuona päivänä ollut Urheiluareena saattoi näyttää SM-Liigan otteluista jotakin klo 13-17.45 ja klo 19.05-19.40 olevilla ohjelmapaikoillaan. Mahdollisesti otteluparit olivat Ilves-KalPa ja HIFK-HPK, mutta myös muutkin ovat voineet otella ruudussa kuin nämä parivaljakot tai välttämättä huonolla onnella SM-Liigaa ei näytetty lainkaan ja lisäksi Urheiluareenassa nähtiin myös Tenniksen Grand Slam-turnauksen otteluja ja jälleen kerran osana sitä myös Jalkapallon Englannin Ensimmäisen Divisioonan tai Jalkapallon Englannin Pääsarjan yksittäinen ottelu

15.12.1991 Jokerit-TPS: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla (Vaihdettiin ottelun Tappara-JyP HT:n tilalle. Mikäli YLE olisi esittänyt pelin niin olisi ehkä voinut puhua edellisen sarjakauden hyvityksestäkin...)

4.1.1992 Ilman ottelijoita mainittu TV-ottelu klo 19.15-20.45 TV3:lla

12.1.1992 HPK-Tappara: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

19.1.1992 TPS-KalPa: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

25.1.1992: TV2:ssa tuona päivänä ollut Urheiluareena ei näyttänyt SM-Liigan otteluista mitään klo 13-18.10 ja klo 18.40-19.10 olevilla ohjelmapaikoillaan koska kyseisenä päivänä ei pelattu SM-Liigaa. Urheiluareena esitti Jäätanssia, Hiihtoa, Pujottelua ja Supersuurpujottelua, Laskettelua, Urheilujumppaa ja Voimistelua ja Yleisurheilua

1.3.1992 HIFK-Jokerit: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

8.3.1992 TPS-Jokerit: Nähtiin klo 19.20-20.45 TV3:lla

15.3.1992 JyP HT-TPS: Nähtiin klo 19.15-20.45 TV3:lla

21.3.1992: TV2:ssa tuona päivänä ollut Urheiluareena ei varsinaisesti näyttänyt SM-Liigan otteluista mitään klo 13-17.45 ja klo 17.55-18.45 olevilla ohjelmapaikoillaan koska kyseisenä päivänä ei pelattu SM-Liigaa, mutta kuitenkin Urheiluareenassa käytiin pikaisesti läpi tilannekatsausta meneillään olleisiin ja jo pelattuihin SM-Liigan Playoff-peleihin. Urheiluareena esitti Mäkihyppyä, Lentopalloa, Urheilujumppaa ja Voimistelua, Viikon Vieraan Katsauksen ja kaiken päätteeksi nimensä Englannin Valioliigaksi muuttaneen entisen Jalkapallon Englannin Ensimmäisen Divisioonan tai Jalkapallon Englannin Pääsarjan ottelun Liverpool-Tottenham

22.3.1992 HIFK-TPS klo 19.20-20.45 TV3:lla

27.3.1992 TV-ottelut Playoffeista ottelijoina Ässät-Jokerit ja HIFK-JyP HT TV2:ssa klo 20-21 siten, että HIFK-JyP HT nähtiin ottelulähetyksen isompana lähetyksenä kun taas Ässät-Jokerit nähtiin vain maalikimarana ja tunnelmakoosteena

29.3.1992 Jokerit-Ässät: Nähtiin TV2:ssa klo 19.40-20.30

31.3.1992 TV-ottelut Playoffeista ottelijoina Jokerit-Ässät ja JyP HT-HIFK TV2:ssa klo 23.15-00.35 siten, että Jokerit-Ässät nähtiin ottelulähetyksen isompana lähetyksenä kun taas JyP HT-HIFK nähtiin vain maalikimarana ja tunnelmakoosteena

5.4.1992 Jokerit-JyP HT: Nähtiin vaihtelevasti klo 18.30-19 ja klo 19.35-20.10 yhdessä Brasilian Grand Prixin kanssa TV3:lla ja jälleen Kolmonen näytti finaalipelejä hieman erikoisella, mutta ei enää yhtä paljon kuohuttavalla tavalla toisin kuin edellisellä sarjakaudella mikä ilmeisesti tarkoitti tuolloisen kannan mukaan vapaata televisiointia muille kuin vain neljännestä finaalista eteenpäin olleille peleille jotka olivat YLE:n pelejä.

9.4.1992 JyP HT-Jokerit: Nähtiin TV1:ssä klo 21.20-22.30 ja se oli näillä näkymin viimeinen TV1:n lähettämä peli SM-Liigasta näihin päiviin asti.

12.4.1992 Jokerit-JyP HT: Nähtiin TV2:ssa suorana lähetyksenä klo 17 alkaen loppuun asti vaikka alustavasti sille oltiin soviteltu myöhäisempää aloitusaikaa TV2:ssa klo 18.30 tai viimeistään klo 19 alkaen. Tämä lähetys oli Antero Karapalon viimeinen SM-Liigan selostus.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän vielä SM-Liigan sarjakauden 1996-1997 hieman päivitettynä TV-ottelut siinä muodossa missä MTV3 ne näytti silloin ja siihen aikaan.

Tässä kuitenkin TV-ottelut:

22.9.1996: Ässät-Jokerit Klo 17.55-19 ja Klo 19.10-19.45

29.9.1996: SaiPa-Kiekko-Espoo Klo 15.55-18.30

6.10.1996: Jokerit-JyP HT Klo 15.55-18.30

13.10.1996: TPS-Lukko Klo 15.55-18.30

20.10.1996: HIFK-Kiekko-Espoo Klo 15.55-18.30

27.10.1996: Ilves-TPS Klo 15.55-18.30

3.11.1996: JyP HT-Jokerit Klo 15.55-18.30

10.11.1996: HPK-Ilves Klo 15.55-18.30

17.11.1996: Kiekko-Espoo-Lukko Klo 15.55-18.30

24.11.1996: KalPa-Tappara Klo 15.55-18.30

1.12.1996: Lukko-SaiPa Klo 15.55-18.30

8.12.1996: Tappara-HPK Klo 15.55-18.30

5.1.1997: JyP HT-HIFK Klo 15.55-18.30

12.1.1997: Jokerit-TPS Klo 15.55-18.30

19.1.1997: Ilves-Ässät Klo 15.55-18.30

26.1.1997: Kiekko-Espoo-HIFK Klo 15.55-18.30

2.2.1997: SM-Liigan All-Star-ottelu Itä-Länsi Klo 15.50-18.30

16.2.1997: TPS-Jokerit Klo 15.55-18.30

23.2.1997: Ässät-Ilves Klo 15.55-18.30

2.3.1997: Tappara-Ilves Klo 15.55-18.30

9.3.1997: Tappara-HIFK Klo 15.55-18.30

16.3.1997: Kiekko-Espoo-HPK Klo 15.55-18.30

18.3.1997: SM-Liigan Puolivälierien TV-otteluna HPK-Kiekko-Espoo Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-20.55

20.3.1997: SM-Liigan Puolivälierien TV-otteluna Ässät-TPS Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-20.55

28.3.1997: TPS-HPK Klo 15.50-17.30 ja Klo 17.35-18.30

30.3.1997: HPK-TPS Klo 15.20-18.30

1.4.1997: TPS-HPK Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-20.55

3.4.1997: TPS-Jokerit Klo 18.25-19.05, Klo 19.20-19.55 ja Klo 20.10-20.55

5.4.1997: Jokerit-TPS Klo 15.50-19

6.4.1997: Jokerit-TPS Klo 15.50-18.30
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1979-1980 TV-peleistä puhuttaessa ja ennen kaikkea näistä kolmesta yökyöpeleiden iloksi lähetetyistä yllätyslähetyspeleistä on tullut jonkin verran ja itse asiassa aika paljonkin uutta lisätietoa. Aivan kaikkea en ole vieläkään saanut selville ja varmasti sitäkin asiaa tulee päivitettyä lähitulevaisuudessa heti kun vain tiedot vahvistuisivat, mutta tosiaan kyse on siis ollut Kiekkoreippaan, Ilveksen ja Tapparan saamista ylimääräisistä ja yllättäen tulleista TV-peleistä marraskuun 1979 aikaan.

Näiden nk. Yllätyslähetysten selostajistakin on tullut sen verran päivitystä, että melkein ratkaisevankin paljon on tullut uutta lisätietoa etenkin Kiekkoreippaan ja Ilveksen ylimääräisen TV-ottelun väliseltä ajalta.

Esitysviikoilla 43-46 vuonna 1979 Antero Karapalo oli aikanaan kiinni muissa hommissa eikä siten kyennyt selostamaan SM-Liigaa ja sen otteluja mitenkään pois lukien 14.11.1979 ollutta Lukko-HIFK-ottelua ja senkin hän oikeastaan selosti vain kun kerta kaikkiaan sattui olemaan paikan päällä oikeaan aikaan mukavasti juuri kyseistä ottelua varten joka tosin taisi tulla TV2:n puolella ihan vain jälkilähetyksenä ja joka olisi peruttu ruudusta kun muitakaan selostajia ei juuri silloin olisi sattunut järkevästi osumaan paikan päälle.

Aulis Virtanen vuorostaan oli kiinni muissa hommissa esitysviikoilla 45-47 vuonna 1979 ja näiden viikkojen aikana hän oli muun muassa Englannissa jalkapalloon liittyvistä syistä johtuen. Siten Kiekkoreippaan ja Ilveksen yllätyspelin näillä näkymin selosti Voitto Liukkonen jolla tosiaan oli nuo matsit aikaa selostaa ja näillä näkymin juuri noiden muiden selostajien kiireiden takia selosti myös marraskuussa 1979 olleen TPS-HIFK-ottelun nimenomaan siinä tilanteessa missä ne olivat keskenään ilmeisesti toisin päin.

Ainoa poikkeus oli tuo 14.11.1979 jolloin Liukkonen oli silloin kokonaan yllättäen muissa hommissa ja tuo SM-Liigan lähetys Lukko-HIFK olisi peruttu ruudusta ilman Karapalon osumista paikan päälle pitkälti aikaisemmilta työtehtäviltään palaavana ja sattuman kauppana jolloin myös alkuperäinen selostus Karapalon selostamana piti kun pitikin paikkansa vaikka pitkään näyttikin siltä, että senkin ottelun olisi selostanut Voitto Liukkonen.

Ainoa vielä toistaiseksi kysymyksiä herättänyt asia yllätysottelujen selostuksesta puhuttaessa oli Tapparan yllätyspelin selostus ruudussa koska tuohon mennessä kun tuo ottelu ilmeisesti tuli niin Antero Karapalo ja Aulis Virtanenkin olivat jo ehtineet saattaa muut työnsä valmiiksi ja olivat siitä eteenpäin käytettävissä myös SM-Liigan ottelujen selostukseen.

Vaikka yllätyslähetyksistä puhuttaessa otteluvaihtoehtoja oli viisi kappaletta kaikilla kolmella seuralla noiden eri esitysviikkojen aikana aina ennen 5.12.1979 tullutta ottelua eli joko Kiekkoreipas-Kärpät tai kuten nyt uusimpien tutkimusten perusteella näyttäisi olevan eli kenties ehkä Kiekkoreipas-Ässät niin näillä näkymin ne olivat kotiotteluja ja lisäksi myöhäisyön katsojien iloksi maalijuhlia eli ilman ihmeitä tai muita varmoja havaintoja noilta seuraavilta ottelupäiviltä yllätyslähetyksinä nähtiin sarjakaudella 1979-1980 SM-Liigassa marraskuussa 1979 seuraavat ottelut:

4.11.1979: Kiekkoreipas-Lukko TV2:ssa vaihtelevasti Klo 22.20-23.30 tai Klo 23.25-00.35 selostajana Voitto Liukkonen

15.11.1979: Ilves-KooVee TV2:ssa vaihtelevasti Klo 22.10-23.25 tai Klo 00.30-1.45 selostajana Voitto Liukkonen (Tällä ottelulla oli muutama muukin väitetty esiintymisaika kuten esimerkiksi Klo 22.30-23.45 ja Klo 23-00.15 mutta laitoin vain useimmiten esiintyneimmät kellonajat ottelulle. Lisäksi tuo päivämäärä 15.11.1979 on vain tällä hetkellä todennäköisin esityspäivämäärä. Jotta pääsisin asiasta täyteen varmuuteen Ilveksen TV-pelin suhteen niin tarvitsisin vielä löytää HIFK:n ja TPS:n väliset ottelut puolin ja toisin marraskuulta 1979 koska Ilveksen ylimääräinen TV-ottelu nähtiin ruudussa joko heti ennen sitä tai vähän sen jälkeen. )

27.11.1979: Tappara-Lukko TV2:ssa vaihtelevasti Klo 22.40-23.55 tai Klo 00.20-1.35 tuntemattomalla selostuksella jolloin selostajina olivat tälle ottelulle joko Antero Karapalo tai Voitto Liukkonen todennäköisimmin ja vähemmän todennäköisesti Aulis Virtanen koska Virtanen saattoi olla vielä kiinni muissa töissään tai paluumatkalla vielä Englannista. Aivan juuri ja juuri tähän päivämäärään mennessä hän olisi ehkä ehtinyt jo palata kyllä takaisin Suomeen, mutta asia ei ole aivan kiistattoman varma toistaiseksi.

Tämänkin päivämäärän osalta on hieman mietittävää ja tarkistettavaa, mutta vähemmän kuin Ilveksen ylimääräisen TV-ottelun suhteen koska Tapparan ylimääräinen TV-ottelu ei tullut aivan lähipäivinä Ilveksen TV-ottelun jälkeen vaan näillä näkymin jopa reilustikin sen jälkeen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan aivan ensimmäisestä kaudesta puhuttaessa on myöskin ollut viime päivinä melkoista mietittävää.

Aivan kaikkien aikojen ensimmäinen selvästi näkynyt ja merkitty ottelulähetys eri lehdissä oli 18.11.1975 ollut ottelu Ilves-Jokerit, mutta mitkä aikanaan olivat ne kaksi muuta päivän viimeisenä ohjelmana tullutta jälkilähetysottelua? Hyviin moniin lehtiin noita matseja ei ollut merkitty ja yhden aiemmin laitetun ottelun olen voinut sotkea toiseen otteluun, sotkea sen SM-Sarjan ajan ottelulähetyksen kanssa tai sitten vain erehtynyt esitysvuodesta.

Sen verran tietysti tietoa on tullut, että nuo ottelut olivat ilmeisesti sellaisia otteluja jotka televisioitiin vain niinä ottelukierrosten pelipäivinä milloin kerta kaikkiaan ei ollut muita seuroja pelaamassa ja vain silloin kun kotiseura ne kulloinkin suostui televisioimaan.

Kaksi kertaa näin tehtiin muutoin kun muussa tapauksessa noita otteluja ei tietenkään esitetty ja enemmänhän noitakin otteluja pelattiin SM-Liigan kaudella 1975-1976 ennen SM-Liigan Playoffeja jossa oli vain yksi ainoa ottelu pelipäivänä kuin vain tuo 18.11.1975 ollut ottelu Ilves-Jokerit. Tuokin näkyi aikanaan lopulta ruudussa vain siksi kun Ilves sai täydelliset takuut SM-Liigan hallitukselta siitä, että se saa televisioinnin aiheuttamat tappiot korvattua kokonaan lipputulojen muodossa ne itselleen pitämällä ja muistakin rahallisista asioista ilman tilitystä SM-Liigan hallitukselle tai Jääkiekkoliitolle.

Aikaisemminkin sarjakaudella 1975-1976 Ilvekselle oltiin ehdotettu televisiointia, mutta kun korvaustulot olivat mitä tahansa alle 10 % ja vajaan 90 % välillä ennen suostumista televisiointiin olleet niin Ilveksen seurapomoja ei televisiointi sitten kiinnostanut ja monet muutkin seurat Jokereita huomioimatta olivat myöskin olleet melko kielteisiä. Toki ei edes Jokeritkaan halunnut aivan tappiolla tai alihintaan televisioida Yleisradion mieliksi pelejä. Lisäksi painetta Yleisradion niskaan antoi myös HTV joka oli alkanut noita HIFK:n ja Jokereiden pelejä jo esittää tuonakin kautena kun se ylipäänsä alkoi saada ohjelma-ajan lisäystä kanavalleen.

Playoff-otteluja ei tietääkseni nähty tuolta kaudelta myöskään lainkaan ja Loppuotteluista tosiaan ainoa alustavasti televisioon aiottu ottelu siirtyi radion puolelle missä sen sitten Raimo Häyrinen selosti.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan osalta tulee seuraavista viesteistä eteenpäin pitkästä aikaa päivitystä ja päivityksiä suurimmaksi osaksi tulee aina sarjakauteen 1971-1972 saakka.

Mitä kausiin tulee niin näiden isompien tutkimusten jälkeen ja myös tällä kertaa TV-Ohjelma 2:n tai TV2:n lähetystietojakin sisällyttäen mukaan niin näyttää siltä, että parilta kaudelta ei välttämättä tullut melkein varmasti lainkaan SM-Sarjaa televisiosta tai muussa tapauksessa niitä on tullut korkeintaan ehkä kerran tai aivan äärimmillään pari-kolme kertaa vuoteen.

Lisäksi tutkimusteni jälkeen Suomen Television vuosina ei ilmeisesti näytetty juuri lainkaan enempää jääkiekko-otteluja SM-Sarjasta vaikkakin joitakin otteluja silti näytettiin.

Lisäksi vuoden 1961 ilmoittaminen ainakin näillä näkymin SM-Sarjan jääkiekon televisioinnin mahdollisena aloitusvuotena on äärimmäisen epävarmaa joskin sarjakaudelta 1961-1962 löytyi ottelulähetyksiä. Toisin kuin sarjakaudelta 1960-1961 josta löytyi vain epämääräisiä viitteitä.

Paljon ottelulähetyksiä 1970-luvulta on myös edelleen selvittämättä näyttämisensä kannalta ainakin aivan täysin. Hieman mielipiteestäkin riippuu, että milloin alkoivat ne aikakauteen nähden todella runsaat SM-Sarjan näkymiset kuvaruuduissa ja myös sattuneine peruutuksineen yleisölle silloin kun ne alkoivat eli näillä näkymin SM-Sarjan kausilla 1969-1970, 1970-1971 ja 1971-1972.

Seuraavasta viestistä eteenpäin laitan päivitetyt tiedot eri sarjakausilta alkaen näillä näkymin vanhimmalta SM-Sarjan kaudelta eli sarjakaudelta 1960-1961.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan kausi 1960-1961 oli tosiaan vuoden 1961 osalta ja sitä sisältäen tavallaan merkittävä vuosi muuten koska vuonna 1961 aloitettiin laajamittaisemmat jääkiekkoilun radioinnit ja ensimmäistä kertaa nähtiin myös maajoukkuetason jääkiekkoilua kuvaruuduissa nimenomaan Jääkiekon MM-Kisojenkin muodossa ja oikeastaan televisioinnit alkoivat jo hieman ennen tätä kun viimeisiä Suomen harjoitusotteluja nähtiin kuvaruuduissa harjoitusmielessä kuten myös Suomen merkittävimmäksi vastustajiksi arvioitujen maiden maajoukkueidenkin viimeisiä harjoitusotteluja ennen MM-kisoja.

Jääkiekkoa selostivat televisioaikakauden osalta sen alkumetreillä lukuisat eri selostajat, mutta vähitellen kvartetti Anssi Kukkonen, Aulis Virtanen, Juha Jokinen ja Antero Karapalo alkoivat muodostua pääsääntöisiksi jääkiekon ja myös mahdollisiksi pääsääntöisiksi SM-Sarjan selostajiksi 1960-luvulla.

SM-Sarjan osalta on paha sanoa, että mikäli Suomen Televisio todella näytti sinä vuonna mitään otteluja jo vuoden 1961 osalta niin siinä tapauksessa niitä olisi tullut vain yksi kappale tai korkeintaan kaksi kappaletta.

SM-Sarjan kauden 1960-1961 osalta se oli Tampereen Tapparan mestaruuteen päättynyt kausi, mutta näillä näkymin Tapparaa ei kuvaruuduissa nähty.

Ainoa epävarma otteluviittaus Suomen Televisiolta oli oikeastaan vain 21.2.1961 myöhäisohjelmistossa ollut ja silloinkin täysin ilmeisesti päivän viimeisenä ennalta ilmoittamattomana otteluna tullut TPS-HIFK. Selostajaa ei tälle ottelulle selvinnyt joten aika näyttää, että löytyykö mitään lisätietoa tästä ottelusta vai ei ainakaan enempää.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan kausi 1961-1962 oli näillä näkymin ensimmäinen Jääkiekon SM-Sarjan televisioitu kausi varmemmin kuin esimerkiksi, mutta varsinaiset täysin kiistattomat varmat televisiolähetykset Suomen Television osalta tulivat näillä näkymin ilman muuta todella hyvää lisätietoa asiaan vasta vuoden 1962 puolella tuolla sarjakaudella joten vuoden 1961 pitäminen SM-Sarjan televisioinnin isompana aloituskautena on varsin epävarmaa ainakin näiden uusien tietojen valossa. Toki muutoin erilaista jääkiekkoa tuli kyllä vuoden 1961 loppupuolella varsin paljonkin.

Joka tapauksessa Jääkiekon SM-Sarjan kausi 1961-1962 oli Tampereen Ilveksen mestaruuteen päättynyt kausi, mutta näillä näkymin Ilvestä ei kuvaruuduissa nähty. Ainoa vuoteen 1961 viitannut epävarma otteluviittaus Suomen Televisiolta oli oikeastaan vain 19.12.1961 myöhäisohjelmistossa ollut ja silloinkin täysin ilmeisesti päivän viimeisenä ennalta ilmoittamattomana otteluna tullut Tappara-TPS. Selostajaa ei tälle ottelulle selvinnyt joten aika näyttää, että löytyykö mitään lisätietoa tästä ottelusta vai ei ainakaan enempää.

Sarjakauden 1961-1962 aikana erikoisuutena pelattiin Putoamisottelun Uusintaottelu mikä oli sarjamuotoisuuden takia silloisilla säännöillä olemassa Mestaruuden Uusintaottelun tapaan mikäli putoavasta seurasta Jääkiekon Suomen Sarjaan tai Jääkiekon Suomensarjaan ei tullut yksimielisyyttä tasapisteiden jälkeen se koski tietenkin viimeistä tai toiseksi viimeiselle sijalle tasoihin sijoittuneeseen kolmanneksi viimeiseen seuraan asti eri seuroja ja lopulta TPS voitti siinä SaiPan maalein 6-2 ja siten SaiPa lähti KalPan seuraksi Jääkiekon Suomen Sarjaan tai Jääkiekon Suomensarjaan sarjakaudeksi 1962-1963.

Varsinaiset täysin kiistattomat lähetykset alkavat siten siis vuodesta 1962 sarjakaudelta 1961-1962 puhuttaessa ja ne tulevat tähän alle ja näiden ottelujen pituudet olivat 35 minuuttia aivan korkeintaan ja varsinaisen varmasti otteluista nähtiin vain viimeinen erä korkeintaan ja siten näistäkin kahdesta ottelusta nähtiin suurin piirtein 20 minuuttia tai ehkä vähän vähemmän täysin varmasti ja nämä ottelut nähtiin siis tietenkin koosteina ja harmittavasti selostajaa ei selvinnyt näille lähetyksille:

25.1.1962: HJK-Tappara Suomen Televisiossa Klo 22.15-22.50 jossa varsinaisen taatusti ottelu sai TV-aikaa vain 20 minuuttia koska kyse oli vain viimeisen erän kokomittaisesta lähetyksestä mahdollisten muiden tunnelmien ja haastattelujen lisäksi ja tästä ottelusta huviteltiin lehtien palstoilla, että tätä ottelua ei suositella sydänhalvauspotilaille tai muutoin liikajännittämisestä kärsiville koska sen verran vauhdikkaaksi sitä sanottiin vaikka melko pienillä maaliluvuilla ottelu päättyikin

4.2.1962: HIFK-Karhut Suomen Televisiossa Klo 21.05-21.40 jossa varsinaisen taatusti ottelu sai TV-aikaa vain 20 minuuttia koska kyse oli vain viimeisen erän kokomittaisesta lähetyksestä mahdollisten muiden tunnelmien ja haastattelujen lisäksi
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ennen Jääkiekon SM-Sarjan 1963-1964 päivityksiä on huomautettava, että aina suurin piirtein Jääkiekon SM-Sarjan kauteen 1965-1966 asti ottelulähetyksissä oli toisinaan alttiutta mahdollisesti tulla muinakin kuin ottelupäivän lähetyksinä ja olen niitä tähän asti aina etsinyt otteluja melkein aina vain ottelupäivän lähetyksinä ja vain korkeintaan muutaman päivän tai 1-2 viikon viiveellä oletettavasta ottelupäivästä joten aivan jokaisen päivän lehteä en esimerkiksi jääkiekkokauden jokaiselta päivältä syksyiltä, talvilta tai keväiltä en ole etsinyt näissä etsinnöissä.

Jääkiekon SM-Sarjan kausi 1963-64 oli Tampereen Tapparan mestaruuskausi ja kauden aikana pelattiin myös sääntöjen vaatima Mestaruuden Uusintaottelu silloin kun SM-Sarjan normaalin sarjakauden pelit eivät mestaruuden ratkaisuun riittäneet tai ratkaisevassa ottelussa maalierot menivät erikseen tasan jolloin tietenkin Mestaruuden Uusintaottelulle silloisilla säännöillä oli perustetta pelata. Tappara voitti Mestaruuden Uusintaottelussa TK-V:n, TKV:n tai KooVeen nimellä kulkeneen seuran maalein 5-3 ja voitti lopullisesti siten mestaruuden.

Laitan tähän alle TV-lähetykset siltä sarjakaudelta jotka edelleen tulivat Suomen Television välityksellä mikäli tulivatkaan koska epävarmuutta oli näistäkin reilusti olemassa ja ilman mitään todella suurta ihmettä olivat tässä ja lisäksi nämä ovat vanhimmat ottelut joihin löytyivät myös selostajat:

3.1.1964: HJK-TPS Suomen Televisiossa Klo 19.55-21.15 selostajana Juha Jokinen

28.2.1964: TPS-Tappara Suomen Televisiossa Klo 19.55-21.15 selostajana Anssi Kukkonen

Mahdollisesti myös Mestaruuden Uusintaottelu saatettiin nähdä, mutta SM-Sarjan sarjakauden 1964-1965 vastaavaan poiketen tämän näkymisestä ei ole täyttä varmuutta toistaiseksi. Mahdollisesti se saattoi tulla suoranakin kuten sarjakaudella 1964-1965 tuli jolloin se olisi ollut ensimmäinen SM-Sarjan suora ottelu, mutta muussa tapauksessa sitä ei ehkä näytetty lainkaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan osalta kaikkien tutkimusten jälkeen sarjakaudet 1966-1967 ja 1967-1968 ovat todella epävarmoja lähetysmääriltään. Mahdollisesti sarjakaudelta 1966-1967 ei tullut poikkeuksellisesti lainkaan SM-Sarjan pelejä kuvaruudusta ja sarjakauden 1967-1968 osalta ainoastaan vain epävarmat tammikuun 1968 ottelut tulivat ruudusta joko TV-Ohjelma 1:stä tai TV-Ohjelma 2:sta.

Täten sarjakauden 1968-1969 täysin varmat TV-lähetykset tulevat seuraavaksi tässä pienten päivitysten jälkeen tässä vaikka epävarmoja lähetyksiäkin riitti tällä sarjakaudella ja nämä ottelut tulivat jo TV-Ohjelma 2:sta ja tästä eteenpäin alkoi korostua TV-Ohjelma 2:n ja tulevan TV2:n osuus SM-Sarjan ottelujen lippulaivakanavana:

6.2.1969 Tappara-Turun Toverit tai TuTo: Tämä ottelu tuli lopulta TV-Ohjelma 2:ssa Klo 21.30-23 kokonaisena jälkilähetyksenä kun TV-Ohjelma 1:stä ottelun näyttäminen suorana lähetyksenä peruttiin. Ottelun mainittiin olevan ennakkotiedoissa suora lähetys, mutta lopulta tämä oli kokonainen jälkilähetys.

13.2.1969 SaiPa-KooVee/Koo-Vee: Tämä ottelu tuli edeltävän viikon eli 6.2.1969 Tappara-TuTo-ottelusta poiketen selvästi merkittynä kokonaisena jälkilähetyksenä TV-Ohjelma 2:ssa Klo 21.30-23 kokonaisena jälkilähetyksenä.

Selostajia ei näihin lähetyksiin selvinnyt täysin varmasti, mutta todennäköisesti nämä selosti joko Antero Karapalo tai tuon vuoden eli vuoden 1969 aikana selostajaksi SM-Sarjaan tullut Antti Wälikangas.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan sarjakaudella 1969-1970 ei paljoakaan lähetyksiä ollut ainakaan varmuudella tulleita kuten ei myöskään alkuvaiheessa kautta Jääkiekon SM-Sarjan sarjakaudella 1970-1971 jolloin ainakin myös vuosi 1970 on kaiken jälkeen hyvin epävarma lähetysvuosi Jääkiekon SM-Sarjan osalta. Tosin vuosiin 1967 ja 1968 tai sitten vuoteen 1961 verrattuna tuolloin kuitenkin jo otteluja aiottiin näyttää toisin kuin noina vuosina. Vuoden 1971 lähetyksistä laitan tuohon alas ne lähetykset näillä näkymin vaikkakin kovinkaan montaa varmaa lähetystä ei tullut.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan sarjakaudella 1970-1971 TV-lähetysten osalta epävarmuutta riittää edelleen ja kaiken jälkeen lukemattomien peruutusten, joidenkin koostepelien ja muutaman tunnelmakoostepelien jälkeen nähtiin hyvin kiistanalaiset loppuvaiheet SM-Sarjasta jonka osalta myös Yleisradio sai melkoista kritiikkiä kun Jääkiekon Mestaruussarjan (Eli tämän mestaruuden ratkaisevan sarjan joka tunnettiin myös nimellä Loppusarja.) osalta tuli kokonaisia otteluja lopulta vain yksi kokonainen jälkilähetys ja viimeisen kierroksen osalta melkoisia peruutuksia ja möhlimisiä nähtiin ja laitan seuraavaksi tähän kokonaisen ottelun varmistuksen ja lisäksi asiaa näistä epäonnisista otteluista jotka joutuivat suuren lehtipolemiikin alle:

20.2.1971: HJK-Ilves TV2:ssa selostajana Antero Karapalo Klo 21.15-22.45 tai mahdollisesti TV-Uutisten viivästettyä näitä muuten päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.30-23 kokonaisena jälkilähetyksenä.

5.3.1971: Ilves-HJK TV2:ssa peruuntui ja tilalla näytettiin Juniorien jääkiekkoa

5.3.1971: Jokerit-HIFK TV2:ssa piti näkyä ensin ottelu suorana lähetyksenä tai osittain suorana lähetyksenä ja lopulta ottelusta nähtiin erikoisesti viimeinen erä tai se piti näyttää, mutta kuvaoikeuskiistan takia tämä ottelu nähtiin vain mustana ruutuna ja kun vielä selostajakaan ei lopulta ilmaantunut tälle ottelulle niin ottelu erikoisesti kuultiin kaukalopeliäänin ja jäähallikuuluttajan voimin ja tälle ottelulle oltiin kehuttu sen kamerakuvakulmien määrää kun ottelu piti näyttää kuudenkin kenttäkameran voimin kun siihen asti Yleisradion näyttämissä koostepeleissä tai sitten tuossa HJK-Ilves-ottelussa 20.2.1971 näin esimerkiksi oli ollut usein vain kaksi kenttäkameraa.

5.3.1971: Tappara-Ässät peruuntui koska Jokerit-HIFK aiottiin näyttää tämän tilalla TV2:ssa ja Ässät hurjistui seurana koska kahta päivää myöhemmin peruttiin myös 7.3.1971 aiottu 75 minuutin ottelun jälkilähetys osalta tämän päivän ottelusta kun televisioinnista ei päästy yhteisymmärrykseen.

Lähellä SM-Sarjan päätöskierroksia ja oikeammin SM-Sarjan mestaruuden varmistuttua Ässille Urheiluruudussakin oli mokattu erikoisesti hieman mestaruuden varmistumisen jälkeen nähdyssä Urheiluruudussa jossa oltiin kerrottu jokainen Ässien pelaaja ja valmennusporukan jäsen oikein, mutta kuvamateriaalia Urheiluruutuun ei ollut saatu ja kuvapätkissä oltiin näytetty Ässistä kertomisesta huolimatta HIFK:n mestaruustunnelmia edellisiltä kahdelta vuodelta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän seuraavaksi päivitystä vielä Jääkiekon SM-Sarjan kauden 1971-1972 TV-lähetyksistä aiemmista lähetyksistä puhuttaessa lähinnä niiden ohjelma-ajoista puhuttaessa ja myös selostajatäydennyksiä tulee vaikka jälleen ottelulähetyksissä on paljon toistaiseksi epävarmojakin lähetyksiä joita en vielä ole merkinnyt tähän:

3.12.1971 Ässät-TPS: Tämä ottelu näytettiin kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.30-23 ja tämä ottelu aloitti SM-Sarjan 1971-72 televisiolähetykset ja selostaja oli Antero Karapalo.

13.12.1971 Koo-Vee-Karhu-Kissat: Tämä ottelu näytettiin todennäköisesti hieman lyhyemmästä lähetysajastaan riippumatta kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22-23 selostajana Antero Karapalo.

4.1.1972 K-Kissat-JoKP: Tämä ottelu näytettiin kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.10-23.40.

Tämän ottelun selosti Antero Karapalo.

15.1.1972 Lukko-Ilves: Tämä ottelu näytettiin kokonaisena jälkilähetyksenä TV2:ssa päivän viimeisenä ohjelmana Klo 21.20-22.50. Ottelulle oltiin soviteltu suoraa lähetystä kanavalla Klo 18.30 alkaen tai sitä myöhemmin, mutta neuvotteluissa ei onnistuttu.

Myöskään jo 14.1.1972 pelatulle Ässät-HIFK-ottelulle tai 13.1.1972 pelatulle Lukon edelliselle pelille eli Lukko-HIFK-ottelulle ei löytynyt ohjelmapaikkaa 45 minuutin jälkilähetyksen muodossa joten suoran lähetyksen ottelupaikka annettiin D-Juniorien jääkiekkoilulle.

Selostaja oli kuitenkin SM-Sarjan TV-ottelusta puhuttaessa Antero Karapalo. Mahdollisesti tämä ottelu saattoi ehkä peruuntua myös Rauman Jäähallin huonojen televisiointiolosuhteiden takia joiden kanssa Rauman Jäähalli tai Äijänsuon Jäähalli ei ollut yksin vielä tuolloin välttämättä, mutta tulisi jäämään kyllä yksin 1970-luvun edetessä kunnes lopulta sitten sielläkin tilanne parani vuosikymmenen lopussa.

Mahdollisesti tämä ottelu saatettiin näyttääkin, mutta tämä ottelu tai joku muu Rauman Lukon TV-ottelu herätti kuitenkin kiivaita keskusteluja muun muassa Helsingin Sanomien palstalla 1970-luvun mittaan pimeästä ja huonosta näkyvyydestä kotikatsomoissa silloin kun Lukko sai TV-otteluja osakseen tuolloin. Tässä ottelussa Karapalo sekoili muun muassa Lasse Oksasen ja muutaman muun Ilves-pelaajan tunnistamisen kanssa ja sotki kertaalleen siniviivan punaviivaan joka joidenkin mielestä oli umpiselkeä virhe ja joidenkin mielestä vain ymmärrettävä asia jäähallin hämäryyden takia ainakin TV-kuvasta katsoen.

Ottelu oli myös viimeinen runkosarjakauden ottelu joka varmuudella näkyi ruudusta koska loput sarjakauden 1971-72 TV-ottelut tulivat joko SM-Sarjan Alemmasta Loppusarjasta tai Putoamissarjasta tai sitäkin todennäköisemmin ja varmastikin SM-Sarjan Loppusarjan, Ylemmän Loppusarjan tai Mestaruussarjan nimellä kulkeneesta sarjasta vaikka parissa lehdessä tätä mestaruuden ratkaisevaa sarjaa kutsuttiin myös SM-Sarjan Jatkosarjaksi.

SM-Sarjan Jatkosarjassa, SM-Sarjan Loppusarjassa, Ylemmässä Loppusarjasta tai Mestaruussarjassa sarjan nimestä riippumatta pelasivat sarjakaudella Ilves, HJK, HIFK, Jokerit, Tappara ja TuTo jolloin ne myös sitten ruudussa näkyivät ja saivat leijonanosan myös epävarmoistakin lähetyksistä.

19.2.1972 HJK-Ilves: Tämä ottelu näytettiin jälkilähetyksenä TV2:ssa Klo 21.35-23 selostajana Antero Karapalo.

28.2.1972 Jokerit-Ilves: Tämä ottelu näytettiin jälkilähetyksenä TV2:ssa Klo 22-23.30 selostajana Antti Wälikangas.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Lähipäivinä tulee lisää päivityksiä myös SM-Sarjan lopuista kolmesta sarjakaudesta eli kausista 1972-1973, 1973-1974 ja 1974-1975 ja noidenkin kausien suhteen lähetystiedot ja ennen kaikkea ottelujen tarkat määrät ovat olleet isommistakin tutkimuksista huolimatta melkoisen hämärän peitossa ja peruutuksiakin riitti vaikka varsin paljon näyttää SM-Sarjan historian osalta sen loppuvuosinakin olleen pääkaupunkikeskeisyys melkoista valttia TV-lähetyksistä puhuttaessa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Sarjan kausien osalta kaudet 1972-1973, 1973-1974 ja 1974-1975 ovat tosiaan olleet lähetysmääriltään etenkin yllätyslähetystensä osalta olleet melkoisen isoja käydä läpi viime kuukausina ja siksinään niistä en ole paljoakaan ehtinyt päivittää.

Pienenä ja oikeastaan melko suurenakin ilouutisena näillä näkymin aiemmin mainittu erittäin epävarmana televisiointikautena pitämäni SM-Sarjan kausi 1967-1968 näillä näkymin piti sisällään kolmen epävarman, tammikuussa 1968 televisioitujen TV-Ohjelma 1:n tai TV-Ohjelma 2:n ottelujen lisäksi myös yhden täysin varmasti televisioidun ottelun.

Nimittäin KooVee/Koo-Vee-Tappara-ottelu joka pelattiin jo 22.2.1968 näytettiin lopulta neljä päivää itse pelatun ottelun jälkeen kokonaisena jälkilähetyksenä TV-Ohjelma 2:ssa 26.2.1968 heti TV-Uutisten jälkeen Klo 21.30-22.30. Saattaa jopa olla, että se ehkä oli TV-Ohjelma 2:n ensimmäinen täysin varma Jääkiekon SM-Sarjan ottelulähetys muutenkin. Mene ja tiedä vielä siitä. Selostajaa ei harmittavasti lähetysennakoissa mainittu.

Toisaalta huonona uutisena tuo saamani uusi tieto toi tullessaan sen, että 1960-luvulla ja näillä näkymin aina noin vuoteen 1970 tai 1971 saakka noita SM-Sarjan TV-otteluja vaikuttaa tulleen mahdollisesti enemmänkin kuin mitä olen kuvitellut tähän asti niitä tulleen ja reilusti miten sattuu joten siinäkin varmasti näin jouluksi ja talveksi tekemistä riittää mikäli niitä yrittää kaivella enemmänkin tai sitten pitää uhrata 1960-luvun ottelujen suuretsinnän vuoksi vielä kesken oleva, mutta onneksi pian kokonaisuudessaan valmistuva kausien 1972-1973, 1973-1974 ja 1974-1975 televisiolähetysten lopullinen selvitys koska noillakin kausilla tuli aika paljonkin eri otteluja usein ennalta ilmoittamattomina lähetyksinä tai koosteena.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikojen pienten lisäkatsastusten jälkeen näyttäisi siltä, että lähinnä vain kaksi vuotta tai korkeintaan kolme vuotta Jääkiekon SM-Sarjan aikaisilta pelikausilta 1960-luvulta ja 1970-luvulta ovat pulmallisia tai ongelmallisia.

Nämä kyseenalaiset, pulmalliset tai ongelmalliset vuodet ovat vuodet 1961, 1967 ja 1970 kun vuodella 1968 Jääkiekon SM-Sarjan otteluja nähtiin televisiosta kauden mittaan ruudussa lopultakin täysin varmasti ainakin kerran ja uskaltaisin väittää, että melkein varmasti sen neljä kertaa sinä vuonna kun sarjakaudella 1968-1969 ei näillä näkymin nähty enempää lisäotteluja ja kun tammikuussa 1968 oli nähty SM-Sarjakauden 1967-1968 aikana sitä kautta vastanneet ottelut.

Vuoden 1961 otteluista pulmallisia ovat juurikin aiemmin mainitsemani ottelut joista on viitteitä ja sanailuja myöhäisillan päivystäviltä valvojilta lehtien palstoilla, mutta ei vain oikein aivan täysin varmistavia selkeitä lähetystietoja sinänsä. Kuitenkin vuoden 1961 osalta erilaista muuta jääkiekkoa on tullut jo ruudusta ja samalla ainakin SM-Sarjakaudella 1961-1962 oli jo lähetyksiä vaikka ei välttämättä yhtä ottelua huomioimatta lainkaan vuoden 1961 puolella. Ja erittäin epävarma on myös SM-Sarjakauden 1960-1961 lähetykset, mutta tässä tapauksessa kuitenkin viime aikojen tutkimusten jälkeen sillä sarjakaudella on vähän enemmän löytynyt viitteitä mahdollisesta lähetyksestä kuin SM-Sarjakauden 1961-1962 ja vuoden 1961 lopun osalta.

Vuoden 1970 otteluista puhuttaessa pahinta on ollut juurikin tavallaan molemmilla sarjakausilla eli SM-Sarjakaudella 1969-1970 ja 1970-1971 tavallaan myös selkeiden lähetystietojen puuttuminen, mutta toisaalta vuoden 1967 tämän hetken hyvin synkästä tilanteesta poiketen näinä sarjakausina vuonna 1970 sarjakaudesta riippumatta TV-Ohjelma 2:ssa alkoi todella laajamittainen jääkiekon yleisnäyttäminen, useita SM-Sarjan otteluja ainakin aiottiin noina mainitseminani sarjakausina jo tuolloin televisioida mikä oli valtava poikkeus oikeastaan koko SM-Sarjan historiassa siihen asti ja toisaalta otteluja ainakin mitä ilmeisemmin lehtikommentien ja monien vanhempien ihmisten havaintojen perusteella Jääkiekon SM-Sarjan otteluista puhuttaessa tuli koostelähetyksinä.

Välttämättä kokonaisia otteluja ei kuitenkaan nähty ellei sitten ihmeitä ole ja tämä koskee siis lähinnä sarjakautta 1969-1970.

Tai mikäli niitä oli silläkin sarjakaudella niin niitä oli hyvin vähän ja ne olivat vain vuoden 1970 puolella. Sarjakaudella 1970-1971 nähtiinkin jo enemmän otteluja ja lisäksi tuolla sarjakaudella olikin jo nk. Mestaruussarja parantamassa televisiointitilannetta.

Näinä sarjavuosina näkyi tai alkoi näkyä myös noin vuosiin 1978 ja 1979 varsin yleistä Nuorten SM-Sarjaa/SM-Liigaa, Juniorien SM-Sarjaa/SM-Liigaa ja Nappuloiden SM-Sarjaa/SM-Liigaa jota on myös Nappulaliigaksikin kutsuttu ja valitettavasti osin myös SM-Sarjan tai SM-Liigan kustannuksellakin vaikka harvemmin joidenkin Nappulaliigankin pelien peruunnuttua nähtiin niiden paikalla SM-Sarjan tai SM-Liigankin pelejä vaikka melkein kaikki peruutetut lähetykset ovat olleet vain SM-Sarjan ajalle eli vuosille 1970-1975 lisäpelejä tuottaneita toisin kuin SM-Liigan ajalle eli vuosille 1976-1979.

Pahin tilanne kaiken jälkeen on siis Jääkiekon SM-Sarjan televisiointien suhteen vuodella 1967 eli Suomen 50-Vuotisen Juhlavuoden osalta. Sen molempina sarjavuosina eli sarjakaudella 1966-1967 ja sarjakaudella 1967-1968 ei näillä näkymin ole tullut kuin aivan korkeintaan yksi ainoa ottelu edes jotenkin eikä edes välttämättä sitäkään ehkä aivan kaiken jälkeen. Jopa vuoteen 1961 ja 1970 verrattuna oikein mitään pienintäkään merkkiä televisiolähetyksistä ei ole näkynyt edes eri lehtien kommenteissakaan tai ei oikein missään muuallakaan.

Myöskään yleistä televisiointihalukkuuttakaan ei tuntunut olevan aiempiin vuosiin nähden ja puhumattakaan vuosista sen vuoden jälkeen. Kyseinen hyvin epätodennäköinen ainoa ottelu olisi ollut RU-38:n eli Rosenlewin Urheilijoiden saama yksi ainoa TV-ottelu lähinnä SM-Sarjan mestaruuden ollessa katkolla tai sen varmistuttua seuralle sitä kunnioittaen jälkilähetyksenä hyvin pitkän ajan jälkeen itse sen viimeisestä ottelusta TV-Ohjelma 1:ssä tai TV-Ohjelma 2:ssa. Mikäli hiuksia aletaan halkoa niin näillä näkymin sarjakaudella 1967-1968 toki nähtiin SM-Sarjan jääkiekkoilua, mutta ei vain vuoden 1967 puolella.

Eli näillä näkymin vuodet 1961 ja 1967 ovat todella vaikeita vuosia omalla tavallaan selvittää. Vuosi 1961 nimenomaan Jääkiekon SM-Sarjan televisioinnin varmana aloitusvuotena kun todennäköisempi on vuosi 1962 SM-Sarjalle televisioinnin osalle aloitusvuodeksi ja vuosi 1967 näyttää SM-Sarjan Jääkiekon nk. Mustalta Vuodelta kaiken jälkeen kuten jostakin syystä sinä vuonna myös monessa muussakin kotimaisessa urheilulajissa televisioinnin osalta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Eli ennen kun käyn läpi lopultakin pian ison tutkinnan osalta nuo SM-Sarjan muutkin sarjakaudet ja viimeiset sarjakaudet 1970-luvulta eli sarjakaudet 1972-1973, 1973-1974 ja 1974-1975 läpi ja täydennän myös nuo sarjakaudet 1969-1970, 1970-1971 ja 1971-1972 joista ensimmäisen ehdollisena ja näillä näkymin kaiken kaikkiaan vain sen vuoden eli vuoden 1970 puolelle sattuneiden ottelukierrosten ottelujen osalta niin voisi sanoa, että ainakin havaintojeni perusteella aina vuoteen 1969 tai sarjakauteen 1968-1969 asti Jääkiekon SM-Sarjan TV-lähetykset olivat erittäinkin harvinaisia nähdä kuvaruudussa.

Joiltakin muilta vuosilta kuten esimerkiksi SM-Sarjan sarjakaudelta 1962-1963 oli myös pieniä viitteitä muista otteluista ruudussa kuin aiemmin kerrotusta yhdestä ottelusta Suomen Television lähettäminä niin erittäin epävarmoja nekin lähetykset olivat myöskin. Ja näillä näkymin Rauman Lukkokaan ei ehkä saanut lainkaan ruutuaikaa ja mikäli sai niin tuolloinen SM-Sarjan mestari sai korkeintaan yhden ottelun kauteen.

Kaikkiaan hyvin harvinaista ja parhaimmillaankin lähetykset olisivat olleet harvinaisia määriltään mikäli ihan kaikki oletettavasti ruudussa näkyneetkin ottelut olisivat ruudussa näkyneet.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös