Ei liitykään, mutta yleisellä tasolla vain tuo. Miksi ne hankesuunnitelmat tehdään, kun ei kuitenkaan onnistu. En ole koskaan ymmärtänyt miksi ei voisi heti alunperin tehdä realistista suunnitelmaa.
Ai niin, miten sellaiselle saisi rahoituksen. Pakko vain valehdella kuinka tämä hoituu tässä ajassa, kun meidän firma tekee näin ja noin.
Jotkut saa palkkaa tekemällä asioita mitkä ei vain toimi. Saan itsekin enkä tietenkään halua omaa oksaa sahata.
Noihin liittyy aika montakin asiaa. Yksi on se, että ei hankesuunnitelmassa tehdä riittävän laajoja tutkimuksia, että voitaisiin todelliset kustannukset arvioida. Aina se ei ole edes järkevää ja silloin kun lähdetään esimerkiksi perusparantamaan jotain sisäilmaongelmaista koulua, niin asioiden todellinen laita selviää vasta projektin edetessä.
Toinen syy on se, että hankesuunnitelmassa päätettyä kustannusta ei enää indeksikorjata ja rakennuskustannukset ovat nousseet. Joskus voi mennä kauankin aikaa, että hankesuunnitelman jälkeen aloitetaan varsinaiset työt.
Kolmas syy on rakennusalan kulttuuri, jossa tuntuu että varsinaiselle työlle pitää olla valvoja ja valvojalle valvoja. Koko ala on täynnä sellaista ihmeellistä kusettamista ja pikavoittojen hakemista. Alan palautepalaverit pidetäänkin nykyisin pitkälti erilaisissa oikeusasteissa.
Neljäs syy on ehdottomasti päättäjissä. Hankesuunnitelman kustannusta saatetaan joskus jopa päätöksenteossa laskea ilman, että mitään perusteita tai että mistään oltaisiin luopumassa. Päätetään vaan, että tällainen rakennetaan, mutta hinta on sitten vain 90 % lasketusta. Sitten samat päättäjät pyöristyvät, kun kustannukset ylittyvät.