Aravirran mitalit

  • 5 924
  • 62

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Hyvä kirjoitus Powerilta. Niin hyvä, ettei siitä tarvinnut lainata kuin pari pientä juttua.
Viestin lähetti Power
”Väittämsimpä, että olisi Aravirta vienyt Jortikan TPS:n mestaruuteen.”

- Todennäköisesti olisikin, ainakin kerran tai kaksi. Mutta ei taatusti kuutta kertaa.
Tätä kohtaa ihmettelen, sillä minun mielestäni se sotii muun kirjoituksen henkeä vastaan selkeästi. Ei tuollaista voi kukaan faktaksi sanoa, saati sitten taata. En tiedä edes pitäisikö kysyä perusteluita asialle, jonka ymmärrän mahdottomaksi, mutta millä sinä tuon takaat?
Viestin lähetti Power
Ara oli puikoissa niin pitkään – seitsemät MM-kisat ja kahdet olympialaiset – että kultaa olisi pitänyt tulla ainakin kerran. Nimim. Muksu on tuonut tässä asiayhteydessä ansiokkaasti esiin, että jääkiekossa on oikeasti vain seitsemän maata (USA, Kanada, Suomi, Ruotsi, Venäjä, Tsekki, Slovakia), joilla on realistiset mahdollisuudet voittaa maailmanmestaruus (tai olympiakulta). Näissä olosuhteissa kullan pitäisi jo tilastollisestikin tulla seitsemän vuoden välein.
Tässä on tehty oletuksia, joita mikään pätevä tilastollinen laskelma ei tekisi. Näillä mailla kun ei todellakaan ole läheskään sama todennäköisyys sen mestaruuden voittamiseen. Noista maista Suomen lisäksi Venäjä ja USA:kan eivät mestaruutta ajanjaksolla voittanut, mutta sekään ei mitään todista. USA:n kohdalla se ei olisi ollutkaan odotettavaa, sillä maa ei ole koskaan ollut ennakkosuosikki (on voinut 50- tai 60-luvuilla ehkä ollatkin), mutta Venäjä on sellainen saattanut ollakin. Tsekki oli useina vuosina ylivertainen ennakkosuosikki ja voittikin mestaruuksia (niin MM- kuin Olympia). Sellaisen laskelman sitävastoin voisi tehdä, että mikä on odotettu sijoitus ollut maajoukkueelle silloin kun Ara on ollut valmentajana ja mikä se on ollut ilman häntä, mutta ei tuossakaan juurikaan järkeä olisi niinkuin kaikki varmaan ymmärtävät (vaikka sen tekisikin vain käyttäen ajanjaksona 90- ja 2000-lukua).
Viestin lähetti Power
Aravirran suurimpana heikkoutena pitäisin määrätynlaista itsepäisyyttä, tai pikemminkin jääräpäisyyttä. Tämä on näkynyt omiin alkuperäisiin systeemeihin ja huippupelaajiin luottamisena vielä siinäkin vaiheessa kun kaikki muut (ihan oikeasti: kaikki muut) jo huomaavat, että laiva on ajautumassa tukevasti karille ja kapteeni hakkaa päätään kiviseinään. Tästä selkeänä esimerkkinä on jo mainitsemani Otakar Janeckyn kentän peluutus ”koivuja” vastaan keväällä 1995 tai maajoukkueessa kaksissa MM-kisoissa (1999 ja 2000) Ari Sulanderin seisottaminen maalinsuulla vielä siinäkin vaiheessa, kun kiekot upposivat jo siniviivan takaakin. Samoin en pystynyt koskaan ymmärtämään Peltonen-Koivu-Selänne –ketjun kokoamista yhä uudestaan ja uudestaan: jo ensimmäisen kerran eli Naganon kisoissa tuon kolmikon nimet nähtyäni olin varma, ettei ketju voi toimia, eihän siinä kukaan tee likaista työtä. Eikä se toiminut: Naganossa avauspeli päättyi 0-3 –tappioon Tsekille, minkä jälkeen Peltosen tilalle vaihdettiin Jere Lehtinen; tuloksen muistanee jokainen. MM-kisoissa -99 homma ei toiminut, jolloin Peltosen paikalle otettiin Marko Tuomainen: ja taas Koivu ja Selänne pääsivät kartuttamaan kuuluisia teholukemiaan.
Tässä on hauska ristiriita, ensin sanot että Aravirta jääräpäisyyksissään luotti vain alkuperäisiin systeemeihinsä ja sitten luettelet kuinka hän teki onnistuneesti muutoksia noihin systeemeihin ja homma alkoi toimimaan.

Aravirralla on tiettyä itsepäisyyttä (en minä sillä ettei Jortikalla sitä olisi), mutta minä en näe tätä arvostelua tasapuolisena. Nuo mainitsemasi jutut ovat totta, mutta se kritisoimasi asia eli toisen puolen unohtaminen on tässä tapahtunut Sinulle.

Esim. Luottiko Ara viime keväänä luottomieheensä Stathokseen vai pelasiko siellä joku hemmetin Lundell, josta "kaikki muut (ihan oikeasti: kaikki muut)" jo tiesivät että hän on susipaska. Vuosi sitten hän ei peluuttanut Heleniusta, vaikka "kaikki muut (ihan oikeasti: kaikki muut)" tiesivät että häntä peluuttamalla Ruotsi olisi kaatunut (viime aikoina joku on alkanut tätä tosin epäilläkin). Tottakai jälkikäteen on helppo tietää varmana tietoja että joku maalivahti on juuri siinä pelissä huono (kysy vaikka Summaselta), mutta vastaavasti 98-Naganossa kovin moni ei olisi pronssipeliin laittanut Sulanderia, vaikka Myllys huono Venäjää vastaan olikin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Power
Siinä tapauksessa on kyllä helvetin hyvä juttu, että Aravirran seuraajaksi valittiin juuri Raimo "mukava mies" Summanen.
En minä Raimoa siihen virkaan erityisemmin kannattanut vaikka hän kiistämättä hyvä valmentaja onkin. Nyt vain pitää sitten muutaman vuoden päästä valita siihen virkaan uusi ihminen tai ainakaan minä en usko, että Raimo pystyy tuossa hommassa yli 3-4 vuotta toimimaan. Joidenkin mielestä se on hyvä asia, että valmentajaa säännöllisesti, minä en ole sen koulukunnan miehiä.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kiitokset Powerille hyvästä kirjoituksesta. Vielä kiinostaisi mitä Jortikka teki -92 Tps kullan ja seuraavan TPS kullan välisenä aikana. Ainakin Mälmössä oli valömentajana. Sielläkin oli entinen mestarijoukkue. Minulta on unohtunut Jortsun nuorten MM ja HPK:n nosto. Tasoittaa puntteja kummasti lisää.

Muutama asia tässä toisin kuitenkin esille. Minä puhuisin Jortikan viime joukkueessa mielummin resursseista. Eikö Jortikalla ollut Aravirran Jokerien kanssa yhtäläiset mahdollisuudet rakentaa huippujoukkue Jokereissa? Vertailuja pelaaja hankinnoista.

Menetykset
Ville Peltonen vs. Teemu Selänne
Kari Lehtonen vs. Markus Ketterer

Metropolit vs. Saarikoski
Jantunen vs. Jokiharju
Latvala vs. Erik Hämäläinen
Warriner vs. Hannu Järvenpää(floppasi)
Drouin vs. 17 v Janne Niinmaa pelannut kauden divaria?
Burström vs. ?
Bergenheim vs. Ylönen(Oli nuorten maajoukkue pelaaja Jokereihin tullessaan)
Häkkinen vs.?
Hodson Kevin vs. Allan Roy

Nimimiehet

Glen Metropolit vs. Otakar Janecky
Markus Kankaanperä vs. Waltteri Immonen
Valtonen vs. Säilynoja(Nuori! Yksi hyvä kausi)
Turunen vs. Jokiharju
Petri Pakaslahti vs. Pekka Järvelä (Uran ehtoopuoli)
Martti Järvetie vs. Mika Strömberg
Antti Törmanen vs Vertala

Nuoret omat pojat
Valtteri Filppula vs. Juha Lind
Sami Lepistö vs. Niinimaa

Tasaiselta minusta näyttää. Samaan hengen vetoon voisi mainita, että Kärpät hankki mestaruuden suurelta osalta ratkaiseet Tenkratin, Smythin ja Machuldan viime kauden aikana. Eikö Jokereilla ollut näihin rahaa vai olisiko syynä, ettei Jortikalle Tsekit kelpaa?

Eipä tässä minullakaan enää enempi kinaamiseen ole intoa. Tuossa jo danakin toi ansiokkaasti pointteja esille. Minä jatkan arviointia ensikaudella, kun Hannut taistelee mielestäni hyvin tasapäisin resurssein pääkaupunkiseudun herrudesta. Jortsu nyt viimeistään saanut rakentaa mielestään joukkuetta, joten tuloksia pitäisi näkyä. Jortsu on jo tapansa mukaan rahat kalliisiin nimimiehiin Thomas, Lind, Dahlman ja Varis, kun taas Ara on ollut hissukseen ja tyytyväinen annettuihin kortteihin tavoitelleen ainoastaan tiettyjä luottomiehiään (Santala) ja pitänyt luottomiehensä (Harkins), jonka arvo on tyypillisesti ponkaissut edelliseen kauteen nähden taivaisiin. Ruotsin divarimiehestä on tullut Brett Harkins.
 
Viimeksi muokattu:

Power

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
dana77

Lillukanvarsiahan nämä meidänkin erimielisyytemme näyttävät olevan. Yritän kuitenkin vielä jonkin verran tarkentaa maajoukkuekuvioita ja peluutusta koskevia väitteitäni.


Viestin lähetti dana77
Tätä kohtaa ihmettelen, sillä minun mielestäni se sotii muun kirjoituksen henkeä vastaan selkeästi. Ei tuollaista voi kukaan faktaksi sanoa, saati sitten taata.


Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan… Kieltämättä lähdin tuossa kohdassa lainaamani kirjoittajan tyylilajiin mukaan. Asialinjalla pysyen sama olisi kuulunut, että mielestäni spekuloinnissa valmentaja X:n menestymisestä valmentaja Y:n käytössä olleella joukkueella ei ole mitään mieltä eikä se tuo mitään lisäarvoa näiden valmentajien vertailuun. Sanaparin ”ei taatusti” voi korvata sanalla ”tuskin”.


Viestin lähetti dana77
Tässä on tehty oletuksia, joita mikään pätevä tilastollinen laskelma ei tekisi.


Jokaiselle lienee selvää, että sana ”tilastollinen” on tässä yhteydessä kärjistys. Pääpointtiani, jonka sinäkin varmasti ymmärsit, se ei muuta miksikään: tuolla yrityskertojen lukumäärällä ja potentiaaliset kilpailijat huomioiden kultamitali olisi mielestäni pitänyt pystyä saavuttamaan.


Viestin lähetti dana77
Tässä on hauska ristiriita, ensin sanot että Aravirta jääräpäisyyksissään luotti vain alkuperäisiin systeemeihinsä ja sitten luettelet kuinka hän teki onnistuneesti muutoksia noihin systeemeihin ja homma alkoi toimimaan.

Aravirralla on tiettyä itsepäisyyttä (en minä sillä ettei Jortikalla sitä olisi), mutta minä en näe tätä arvostelua tasapuolisena. Nuo mainitsemasi jutut ovat totta, mutta se kritisoimasi asia eli toisen puolen unohtaminen on tässä tapahtunut Sinulle.


No jaa. Ehkä olisi ollut tasapuolisuuden nimissä syytä mainita Aralta myös onnistumisia peluutusratkaisujen saralta. Toisaalta en ole missään vaiheessa väittänyt, että Ara olisi jääräpäisyytensä vuoksi tässä suhteessa poikkeuksellisen toivoton (eikä voisikaan olla, koska on tuolle tasolle asti päässyt). Totesin kyseessä olevan ainoastaan Aran itsensä heikoin osa-alue valmentajana, mitä havainnollistin räikeimmillä muistamillani esimerkeillä.

En myöskään ole väittänyt, etteikö Aravirta olisi kyennyt tekemään muutoksia lainkaan: mainitsemissasi tapauksissa nuo ratkaisut vain olisi pitänyt pystyä tekemään jo huomattavasti aikaisemmin (kuin pakon edessä, vrt. Sulander) tai eliminoida tarve muutokselle jo ennakolta (Peltonen-Koivu-Selänne). Viimeksi mainittu ketju oli jo ideana kuolleena syntynyt, OK, ja yhden testauskerran jälkeen se voitiin todeta huonoksi myös käytännössä. En ymmärrä, miksi tämän jälkeen piti vielä kaksi kertaa lähteä kulkemaan tietä, josta jo tiedettiin, ettei se vie perille. Eikä tätä ihmetystä hirveästi lievennä se, että toisella(kin) kerralla harhapolulta osattiin kääntyä melko nopeasti takaisin.

Sulanderin osalta voi todeta, ettei kyse todellakaan ollut mistään yksittäisen ottelun maalivahtivalinnasta (à la Noronen viime kevään puolivälierässä) vaan siitä, että keväällä -99 Ara oli aiemmista vuosista poiketen nimennyt ykkösveskarin jo etukäteen. Tuolloin vielä kisoja suht aktiivisesti seuranneena muistan, että Sulanderin otteet eivät olleet missään vaiheessa vaaditulla tasolla. Parin pelin jälkeen Miikka Kiprusoff saikin pelata yhden jämäottelun, jonka jälkeen Sulo palasi maalin suulle ja haparointi lisääntyi entisestään. Lopulta Kipper vaihdettiin luukulle toiseen loppuotteluun Tsekkiä vastaan, jonka varsinaisen peliajan Suomi voitti mutta hävisi kullan jatkoajalla.

Nimenomaan kevään 1999 kisoissa tuntui pahimmillaan siltä, että ihan oikeasti koko jääkiekkoa seuraava kansa näki jo huomattavasti Aravirtaa aiemmin sen tosiasian, ettei Sulanderista, joka kiistatta oli pelannut loistavasti Naganon pronssiottelussa ja kevään 1998 MM-kisoissa, ollut maailmanmestaruutta tavoittelevan joukkueen ykkösvahdiksi. Muistaakseni Aravirta on tämän tapauksen osalta virheensä itsekin myöntänyt. (Tasapuolisuuden nimissä mainittakoon, että vastaava tuskin olisi Jortikalta onnistunut.)

Tässä yhteydessä hyvä vertailukohta on kevään 2001 kisat, joissa vastuumaalivahtina aloitti Kiprusoff. Tällöin yksi keskinkertainen peli riitti siihen, että seuranneeseen Ruotsi –otteluun maalinsuulle vaihdettiin Pasi Nurminen. Voitto tuli kotiin, mutta Nurmisen esitys ei vakuuttanut kuin korkeintaan Mertarantaa; tiettävästi Pasi totesi myöhemmin itsekin, ettei valmentajana olisi antanut maalivahdin jatkaa seuraavassa ottelussa nähdyn kaltaisen esityksen jälkeen. Näin kuitenkin kävi ja ehkäpä ihan aiheesta, saatiinhan noista(kin) kisoista hopeamitskut kotiintuomisiksi. Tuota taustaa vasten en kuitenkaan ihmettele, että vajaa vuosi myöhemmin Kiprusoff kieltäytyi paikasta Salt Lake Cityn olympiajoukkueessa. Muistan Aravirran moneen otteeseen korostaneen pelaajien tasapuolisen kohtelun merkitystä valmennusfilosofiassaan, mutta ainakin maalivahtien osalta tuo painotus jäi lähinnä sanahelinäksi.

Periaatteesta olen aina ollut sitä mieltä, ettei maajoukkueesta kieltäytyvien perään itketä ja että valmentajan kanssa liian eri linjoilla olevat pelaajat saavat pysyä poissa leijonapaidasta. Tästä huolimatta on pakko todeta, että Suomen menestymismahdollisuuksia tulevassa World Cupissa tuskin ainakaan heikentää se, että Miikka Kiprusoffkin on tällä kertaa käytettävissä.

Keväällä 2000 Sulanderin – joka muistaakseni oli edellisvuoden tapaan nimetty ykköseksi jo etukäteen - esitykset olivat niin ikään haparoivia alusta alkaen ja eräänlainen huipentuma oli epäilemättä Kanada-peli, jossa kiekko upposi maaliin puolesta kentästä: siltikään Ara ei katsonut tarpeelliseksi vaihtaa maalivahtia kesken ottelun. Myöhemmin vastuurooliin nousi - pakon edessä - Vesa Toskala, joka ei myöskään häikäissyt, vaikka voitokkaassa puolivälierässä Ruotsia vastaan onnistuikin. Pronssimatsissa torjuikin sitten kolmosena kisat aloittanut Pasi Nurminen.

Muistan kyllä, että Araa kritisoitiin vuosi sitten siitä, ettei hän peluuttanut Heleniusta Ruotsi-ottelussa, mutta en muista kenenkään tosissaan väittäneen, että Ruotsi olisi tuolla peluutusratkaisulla varmasti kaatunut. Yrität epäilemättä tuoda noilla heitoillasi esiin sen tosiasian, ettei maajoukkuevalmentajan ratkaisuihin olla koskaan täysin tyytyväisiä ja että arviointi on kotisohvalta aina helpompaa kuin vaihtopenkin takaa. Epäilemättä näin onkin ja osa siitä paskasta, jonka Aravirta sai vuosien varrella niskaansa, ei todellakaan tullut aiheesta. Tämä ei kuitenkaan mielestäni saa hämärtää sitä tosiasiaa, että Sulanderiin luottaminen lähes viimeiseen asti oli miehen näyttöjen valossa käsittämätöntä. Maailmanmestaruutta tavoitteleva joukkue ei voi peluuttaa kassaria, jonka taakse uppoaa jokaisessa ottelussa vähintään yksi helppo.

Jortikka on taatusti joidenkin valmennusmetodiensa osalta hyvin itsepäinen mies, mutta nimenomaan peluuttajana hän on minun silmissäni osoittanut kykenevänsä nopeaan reagointiin ja rohkeisinkiin muutoksiin tarpeen niin vaatiessa; sen(kin) vuoksi hän on saavuttanut kuusi kultamitalia kuudella yrityksellä. Arviointi tosin on Jortsun edellisen Turun –periodin osalta hankalaa, koska en tarkasti tiedä, kuinka suuri ansio peluutusratkaisuista kuului kaksikolle Kari Jalonen – Hannu Virta. Joka tapauksessa Jortikka piti huolen kokonaisuudesta ja oli tarvittaessa valmis hyväksymään apuvalmentajiensa ratkaisut.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä mieleen nousee välieräsarja HIFK:ta vastaan keväällä 2000. Jo puolivälierissä haparoivasti esiintynyt Fredrik Norrena oli semien kotiavauksessa (4-5) harvinaisen kehno; saattaapa olla juuri tuon ottelun ensimmäiseltä erätauolta peräisin Jortikan legendaarinen heitto: ”Hei Norrena, viis laukausta, kolme maalia. Ei taida torjuntaprosentti olla ihan sataa?” Ottelun jälkeen tehtiin tarvittavat johtopäätökset ja seuraavassa pelissä maalinsuulle luisteli Antero Niittymäki, joka lopulta torjui Tepsin mestaruuteen. Neljännessä välieräottelussa Helsingissä kotijoukkue pääsi 2-0 –johtoon ja toiselle erätauolle lähdettiin tilanteessa 2-1. Koska Nurminen-Rintanen-Kallio –kolmikon peli ei ollut toiminut toivotulla tavalla, Suomen paras ykkösketju pistettiin tylysti uusiksi ja Rintsin tilalle vaihdettiin Joni Lius. Tepsi vei pelin, muistaakseni numeroin 2-4. En usko, että kovin moni muu valmentaja olisi lähtenyt Tepsin sillloisen ykkösen koostumusta vaihtamaan.

Kuriositeettina voi tuosta Norrena-episodista mainita, että ratkaiseviin loppuotteluihin mies ei edes pukenut, vaan luukkua aukoi viimeksi ennen joulutaukoa pelannut Kimmo Lecklin. Tästä voi päätellä sen, kuinka ymmärtäväisesti Jortikka Norren haparointiin suhtautui. On helppo uskoa, että suoraa ja (inho-)realistista palautetta on tullut korvien täydeltä; kuulemani mukaan Jortsu olisi tehnyt selväksi, ettei Norrena tulisi enää koskaan TPS:n paitaa kantamaan. Niin vain Norre kuitenkin jatkoi seuraavalle kaudelle, sai ykkösmaalivahdin paikan takaisin itselleen ja torjui lopulta Tepsin mestariksi. Nykyisin miestä pidetään, ainakin Jatkoajasta lukemani perusteella, yleisesti kovan tason kassarina, mutta ennen vuosia Jortikan alaisuudessa hän oli vallitsevan mielipiteen mukaan vain ”hyvä kakkosmaalivahti”.

Tämä vain tuli mieleeni näistä iänikuisista väitteistä, joiden mukaan Jortikka polttaa sillat pelaajiensa kanssa. Olisi ihan oikeasti joskus mukava saada tästä asiasta faktaakin pelkkien kuulopuheiden sijaan, mutta haaveeksi taitaa jäädä.

Kuten jo totesin, olen pitänyt Aravirtaa arvossa jo pitkään. Lopuksi on tasapuolisuuden nimissä todettava, että viime keväänä arvostukseni vielä nousi parilla pykälällä. Olin aikaisemmin ollut sitä mieltä, ettei Ara, johtuen osittain juuri liian hitaasta reagoinnistaan pelitapahtumiin, kykene kääntämään käsistä valumassa olevaa sarjaa voitoksi. Tämän vuoksi nousu 1-3 –sillasta Ilvestä vastaan oli itselleni varsin vakuuttava näyttö. Aravirralla, kuten myös Jortikalla, on vielä paljon annettavaa valmennuksen saralla.


Edit. tarkennus ja korjaus.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Hyvä kirjoitus taas Powerilta. Kello ja viikonpäivä on sellainen, etten tästä tän pidemmin (eikä ole tarvettakaan), mutta minä en ehkä pidä tuota valmentajan roolia niin isona, että voitto olisi aina hänen ansionsa (tai Ilves-sarjan kääntäminen) tai tappio olisi hänen vikansa. Hänellä on aina "poliittinen vastuu", mutta omista kokemuksistani johtuen olen sitämieltä, että joskus kyse vain on pelaajista ja heidän hyvyydestään/huonoudestaan.

Yhden jutun vielä halaisin sanoa. Nautin todella paljon kun Ara viimeisimpänä maajoukkue vuonna ei valinnut heikon kauden pelannutta Raipea tai ketään muitakaan "saunakaveita" mm-joukkueeseen, vaan näytti että sinne joukkueeseen mennään näytöillä. Minun mielestäni se oli oiva perseen näyttö näille kaljakuppiloiden besserwissereillä ja kaikkien alojen asiantuntijoilla jotka TIESIVÄT että ne valitaan kuitenkin.

Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että valmentajan on valittava juuri ne pelaajat joihin hän uskoo ja luottaa ja joiden avulla hän uskoo parhaan lopputuloksen saavutettavan, EIKÄ valita mahdollisimman kovaa dream teamiä pistepörssiä tai edes roolitusta miettien riippumatta siitä ovatko henkilöt puheväleissä. Jortikan ei siis minun mielestäni tule valita Jarkko Ruutua eikä Tikhonovin Larionovia. Mutta jos näitä pelaajia on liikaa, niin sitten sitä valmentajaa on vaihdettava. Minä en siis kritisoinut Aravirtaa edes silloin kun hän ei valinnut Kai Nurmista MM-kisoihin vaikka Ara ei edes valmentanut HIFK:ta.

Kiitos ja hyvää yötä (no minä oikeasti nukkumaan mene...).
 

Kapulainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Viestin lähetti dana77
Aika huono esimerkki. Siis Jortikka kehitti entisestä runko NHL-pelaajasta SM-liigaan kelpo pakin?
Jos Aholan esimerkki ontuu mielestäsi, miten esimerkki siitä kuinka Aravirta kehitti Pärssistä ei olisi huono? Mielestäni Aravirta sai Pärssisen kohdalla kokeneemmasta huippupelaajasta potentiaalin uudestaan irti, huonomman kauden jälkeen. Samalla tavalla Jortikka sai Aholasta potentiaalin irti, etenkin play-offeissa. Pilkunviilauksena voisi myös mainita, että Ahola ei kyllä mielestäni ollut mikään NHL:n runkopelaaja, vaikka ensimmäisellä kaudellaan pelasikin 71 ottelua. Sen jälkeen hänen pelasi kaksi kautta Pohjois-Amerikassa, joista toisella 50 ottelua (kolmessa eri joukkueessa) ja toisella kaksi ottelua.

Tuosta Tepan vertailusta koskien Aravirran ja Jortikan Jokereita, jos oikein ymmärsin oli tarkoitus verrata Aravirran ensimmäisen Jokeri-mestaruuden joukkuetta 1993-94 ja Jortikan viime kauden Jokereita. Jos olen väärässä pahoitteluni. En suinkaan ole minkään tasoinen asiantuntija kummankaan Jokeri-joukkueen osalta, joten asiat paremmin tuntevat korjatkaa ihmeessä.

Nimimiehet:
Metropolit vs. Janecky
Menee aika tasan.

Kankaanperä vs. Immonen
Aika tasan menee, mutta eivät liene mitään aivan avainpelaajia, vaikka hyviä ovatkin.

Valtonen vs. Säilynoja
Jälkimmäinen ei kyllä ollut mikään nuori, itseasiassa Säilynoja oli samanikäinen tuolla 93-94 kaudella kuin Valtonen viime kaudella. Lisäksi Säilynojalla oli takanaan kolme yli 40 pisteen kautta, samaa ei voida sanoa Valtosesta.

Turunen vs. Jokiharju
Ei kyllä mene tämäkään tasan, vaikkakin molemmat olivat kyseisiä kausia ennen jo osoittaneet tasonsa, mutta kyllä Jokiharjun 29 pistettä 36 pelissä on kovempi saavutus, kuin Turusen 14 pistettä yli 50 pelissä. Eikä myöskään voida puhua Turusen flopanneen Jortikan alaisuudessa pelkästään, olihan edellinen kausikin aika surkea mieheltä Summasen alaisuudessa.

Pakaslahti vs. Järvelä
Järvelä ei pelannut Aravirran Jokereissa 1993-94, mutta joukkueen toiseksi paras sentteri pisteiden puolesta oli Timo Saarikoski, joka teki 37 pistettä Pakaslahden 24:ää vastaan, joten ei mene tämäkään tasan.

Järventie vs. Strömberg
Menee aika tasan.

Vertala vs. Törmänen
Vertalan 21 pistettä verrattuna Törmäsen 38 pisteeseen, joten tasan ei mene.

Nuorten omien poikien kohdalla voidaan Aravirran todeta saaneen Lindistä enemmän tehoja irti kuin mitä Jortikka sai Filppulasta. Saman voi sanoa Lepistön ja Niinimaan vertailussa.

Tämän lisäksi jäi vielä muutamia kovempia nimiä molemmilta mainitsematta.

Niistä pientä vertailua vielä:
Latvala vs. Hämäläinen
Molemilla aiemmilta kausilta hyviä kausia, joskin Hämäläisellä parempia, joten siltä osin voidaan sanoa, ettei mene tasan, mutta Jortikan tapauksessa voidaan sanoa, että hän sai Latvalasta kyllä ihan luvattoman huonosti potentiaalia irti.

Jantunen vs. Varis
Jantunen näistä kahdesta valmiimpi pelaaja (joskin edelliset kaudet menneet suhteellisen heikosti), vaikka Variskin oli jo osoittanut tasonsa pelaamalla kaksi vähintään piste/peli kautta. Kyseisen kauden osalta aika tasan.

Vertailematta jäivät Jortikalta Drouin, Helenius, Bergenheim,..., kun puolestaan Aravirralta Summanen, Jali Wahlsten, Ylönen, Martikainen,...

Kuten tässäkin keskustelussa on käynyt ilmi jo aiemmin, on tämä väittely aika pienistä asioista kiinni, kun puhutaan yksittäisten pelaajien vertailusta, joka alkaa olemaan aikamoista hiuksien halkomista. Yksittäisten pelaajien kausikohtaisissa suorituksissa on kuitenkin kyse aika monien aisioiden summasta.

Hyvin erilaisista valmentajista on kyse, joten onkohan koskaan mahdollista saada kunnon vertailua näiden valmentajien välille? Ehkä sitten, kun Jortikka on valmentanut maajoukkuetta jonkun aikaa. Liigan osalta taitavat Jortikan saavutukset jäädä Aravirralta saavuttamatta (vannomatta paras). Voi olla, että mitalien määrässä Jortikkakin jää Aravirrasta, jos ikinä maajoukkuetta pääsee valmentamaan.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
No kiitos sininkin mielipiteestä Kapulainen. Sinä vertailit hyvin noita miehiä, mutta päädyit hyvin tasaiseen lopputulokseen. Laitoin Jokiharjun ja Turusen samalle viivalle ja minusta hän on jopa edellä Jokiharjua, jos hänelle tehdään sama kuin Aravirta teki Pärssiselle eli vetää potentiaalin irti. Jos mies heittää kymmenpistettä paremman kauden kuin paras kaudtensa viime kauden Jokerit alkaa näyttää helvetin kovalta. Tai jos Drouin vetää Harkinssit. Molemmmat miehet tuli liigaan alasarjoista ja pysytyivät pisteiden tekoon.

Katsoppas Säilynojan pisteitä muualla kuin Selänne-Janecky rinnalla tai Aran aikana niin hän onkin yhtäkkiä muuttunut tuosta 40 pisteen miehestä 20 pisteen mieheksi. Valtonen ja Säilynoja on minusta sen vuoksi varsin vertailukelpoisia. Näistä on kuitenkin turha lähteä kiistelemään tapahtumilla on ajallisestikkin eroa. Pointillani yritin osittaa, että mielestäni Jokeri joukkueesta olisi voinut rakentaa mestaruudesta kilpailevan ryhmän. Sillä oli hyvä runko ja rahaa käytössä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Kapulainen
Jos Aholan esimerkki ontuu mielestäsi, miten esimerkki siitä kuinka Aravirta kehitti Pärssistä ei olisi huono? Mielestäni Aravirta sai Pärssisen kohdalla kokeneemmasta huippupelaajasta potentiaalin uudestaan irti, huonomman kauden jälkeen. Samalla tavalla Jortikka sai Aholasta potentiaalin irti, etenkin play-offeissa. Pilkunviilauksena voisi myös mainita, että Ahola ei kyllä mielestäni ollut mikään NHL:n runkopelaaja, vaikka ensimmäisellä kaudellaan pelasikin 71 ottelua. Sen jälkeen hänen pelasi kaksi kautta Pohjois-Amerikassa, joista toisella 50 ottelua (kolmessa eri joukkueessa) ja toisella kaksi ottelua.
Ei Aravirta Pärssistä pelaajana minun mielestäni kehittänyt. Se on aivan eri asia, että Ara sai hänestä potentiaalin/tehot irti. Valmentaja voi palauttaa pelaajan itseluottamuksen ja löytää hänelle ketjukaverit joiden kanssa pelaaminen on hauskaa ja sujuu hyvin, mutta se ei minun mielestäni ole kehittämistä. En minä tule kehumaan Selänteen ensi kauden valmentajaa hänen kehittämisestään, vaikka viime kauden jälkeen hänen tehonsa palaisivat sinne normaalitasolle.

71 ottelua NHL:ssä kaudessa pelannut pelaaja on runkopuolustaja.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Kapulainen
Jos Aholan esimerkki ontuu mielestäsi, miten esimerkki siitä kuinka Aravirta kehitti Pärssistä ei olisi huono? Mielestäni Aravirta sai Pärssisen kohdalla kokeneemmasta huippupelaajasta potentiaalin uudestaan irti, huonomman kauden jälkeen. Samalla tavalla Jortikka sai Aholasta potentiaalin irti, etenkin play-offeissa. Pilkunviilauksena voisi myös mainita, että Ahola ei kyllä mielestäni ollut mikään NHL:n runkopelaaja, vaikka ensimmäisellä kaudellaan pelasikin 71 ottelua. Sen jälkeen hänen pelasi kaksi kautta Pohjois-Amerikassa, joista toisella 50 ottelua (kolmessa eri joukkueessa) ja toisella kaksi ottelua.

Aravirta ei kehittänyt Pärssistä kuin ehkä henkisesti. Aravirta latoi pöydälle oikeat ketjukoostumukset ja peli alkoi toimimaan. Vasta HIFK:ssa Pärssinen kasvoi aivan huippupelaajaksi.

Tilastot sen kertovat:

1998-99 HPK Hameenlinna 0,85 p/o. Vuoden tulokas.
1999-00 HPK Hameenlinna 0,92 p/o.
2000-01 HPK Hameenlinna 0,91 p/o
2001-02 Cincinnati Mighty Ducks 0,78 p/o.
2001-02 Anaheim Mighty Ducks 0,18 p/o
2002-03 HIFK Helsinki 0,85 p/o
2003-04 HIFK Helsinki 1,1 p/o. Pelaajat valitisivat parhaaksi pelaajaksi SM-liigassa, SM-liigan MVP, SM-liigan All-starsissa ja Piste- sekä maalipörssin voitto.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Viestin lähetti lintu
2003-04
HIFK Helsinki 1,1 p/o. Pelaajat valitisivat parhaaksi pelaajaksi SM-liigassa, SM-liigan MVP, SM-liigan All-starsissa ja Piste- sekä maalipörssin voitto.
Totta, joka sana, mutta tässä unohdetaan totaalisesti pleikkarit, jotka eivät menneet ihan niin hyvin.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti hull16
Totta, joka sana, mutta tässä unohdetaan totaalisesti pleikkarit, jotka eivät menneet ihan niin hyvin.

Totta, mutta viittä ekaa peliä haittasi vatsatauti ja Pärä kävikin muutamaan otteeseen kesken pelien oksentamassa. Kuhta ja Harkins kuitenkin pelasivat loistavat pleijarit joten en usko että Ara on Pärän hiipumiseen "syyllinen". Sitähän tässä haettiin, että Aravirran alaisuudessa herrat ovat pelanneet parhaat kautensa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti lintu
Totta, mutta viittä ekaa peliä haittasi vatsatauti ja Pärä kävikin muutamaan otteeseen kesken pelien oksentamassa. Kuhta ja Harkins kuitenkin pelasivat loistavat pleijarit joten en usko että Ara on Pärän hiipumiseen "syyllinen". Sitähän tässä haettiin, että Aravirran alaisuudessa herrat ovat pelanneet parhaat kautensa.
Eikö Pärä käynyt pudotuspelejen aikana jossain magneettikuvauksissakin, vai muistanko väärin?
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viestin lähetti lintu
Aravirta ei kehittänyt Pärssistä kuin ehkä henkisesti. Aravirta latoi pöydälle oikeat ketjukoostumukset ja peli alkoi toimimaan. Vasta HIFK:ssa Pärssinen kasvoi aivan huippupelaajaksi.

Tilastot sen kertovat:

1998-99 HPK Hameenlinna 0,85 p/o. Vuoden tulokas.
1999-00 HPK Hameenlinna 0,92 p/o.
2000-01 HPK Hameenlinna 0,91 p/o
2001-02 Cincinnati Mighty Ducks 0,78 p/o.
2001-02 Anaheim Mighty Ducks 0,18 p/o
2002-03 HIFK Helsinki 0,85 p/o
2003-04 HIFK Helsinki 1,1 p/o. Pelaajat valitisivat parhaaksi pelaajaksi SM-liigassa, SM-liigan MVP, SM-liigan All-starsissa ja Piste- sekä maalipörssin voitto.

Ah olen helpottunut, joku toinenkinon samaa mieltä minun kanssani. Linnulta kyselisin samalla, että nostiko Ara sinunmielestä Kuhdan huippupelaajaksi. Olen samoilla linjoilla kanssasi Pärssisetä, että Ara on löytänyt hyvän ketjukoostumuksen ja nostanut pelaaajan henkisesti uudelle tasolle. Entäpä Söderholm?

Katsoppas sitten Pekka Järvelää Aran Jypissä:

Pekka Järvelä
JYP Jyväskylä SM-Liiga 85/86 - 32 13 32 45 - 73 - - - - - - -
JYP Jyväskylä SM-Liiga 86/87 - 41 17 54 71 +3 32

Risto Kurkinen
JYP Jyväskylä SM-Liiga 85/86 - - 32 15 47 - 14 - - - - - - -
JYP Jyväskylä SM-Liiga 86/87 - 44 41 19 60 +9 25

Miehillä näyttää käyneen Pärssiset ja Kuhdat -86 Aran siirryttyä Jyppiin. Kumma juttu. Minusta ainakin Ara revittää ykköpelaajistaan kumman paljon irti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös