Ilmoitukset

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Anu Saukon voimasuhdearviot 2019–2020

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana Anu Saukko, 08.06.2019 klo 20.49.

 1. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stina Troest
  Sopivasti ajattelin aloittaa ”paikallisvastustajilla” Pelsulla ja Kerholla niin saadaan sinne pientä pippelimiekkailua aikaiseksi. Rehellisesti sanottuna noista täytepelaajista itselläni ei hirveän laajaa kuvaa ymmärrettävistä syistä ole, mutta muokkailen niitä kesän aikana. Pre-seasonilla saa jo varmasti osasta jonkinlaisen kuvan ja tarkoitus olisikin saada vasta juuri ennen kauden alkua arviot minttiin. Saattaa olla, että tarvitsee vielä vähän skaalaa laajentaa kesän aikana, ettei kaikki Liigajyrät mene samaan väliin.

  Huomaa varmaan myös, että arvostan aika paljon pelaajia joiden uskon nousevan kansainväliselle tasolle. Lähes kolmekymppinen Liigassa samoja tehoja vuodesta toiseen latova jyrä ei välttämättä näy näissä arvoissa hyvässä valossa, vaikka nimenomaan Liigaan sopivia pelaajia tässä arvioidaankin. Tulen sitten, kun kaikki on valmiina niin analysoimaan enemmänkin tulevia läpimurtopelaajia ja varmaan jotain listauksia teen arvioideni pohjalta.

  Seuraavaksi varmaan luvassa arviota Ilveksestä. Kärpät ja KalPa näyttää omaan silmään vielä sen verran vajavaisilta, että taitavat tulla viimeisinä.
   
 2. muuttohaukka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vaasan Sport, Wasa Royals
  Lainaus:
  Sundin sopimuksessa nimenomaan on pykälä joka mahdollistaa paluun TPS:ään, mikäli paikka auringossa ei aukeudu. Tuossa Svenska Yle:n juttu asian tiimoilta.

  “Det gör inget fast man inte är den största stjärnan när man är ung” – Tony Sund nära NHL-drömmen, men nästa säsong kan det ändå bli TPS som gäller
   
 3. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stina Troest
  Tampereen Ilves:

  Kokonaisuudet:


  Suomi 89 - Ruotsalainen 88 - Rautiainen 86
  Lepaus 85 - Leino 87 - Jo.Ikonen 86
  Saarela 82 - Mieho 82 - Antonen 83
  Maccelli 81 - Vainionpää 82 - Ja.Ikonen 82
  (Haapanen 80 - Ahopelto 77 - Päkkilä 78)

  Parikka 86 - Laaksonen 87
  Elorinne 84 - Maalahti 85
  Peltola 83 - Thomson 81
  (Salmela 79 - Matinpalo 79)

  Dostal 88
  Kolppanen 85

  Höpinää:

  Ilves päätti sitten lyödä kevään aikana melkoiset nimet eetteriin. Ei tehnyt näin ennakkoon ainuttakaan huonoa hankintaa vaan jokainen hankinta jopa yllätti minut. Ennen Ilves on hankkinut jotain c-luokan menetettyjä lupauksia ja ulkkarifloppeja Euroopan alasarjoista. Nyt se ryösti kilpakumppanien avainpelaajia ja hankki a-luokan tulevaisuuden tähtiä.

  Riveistä löytyy nimen omaan Ilveksessä läpi lyöneitä pelaajia ja taustalta nousee heidän seuraajiaan. Joukkue on laaja, kärki on kova ja potentiaalia kehitykseen on Liigajoukkueista selvästi eniten. Kiven työ alkaa kantaa sitä isoa hedelmää ensi kaudella. Hyökkäyksessä Ruotsalainen (mikäli ei mahdu NHL:ään) ja Suomi tähtipelaajina ovat kovaa tavaraa ja taustalta niin paljon potentiaalisia nimiä, ettei jaksa edes luetella. Leino oli huikea kaappaus mestarijoukkueesta ja näin ollen sentteriosasto näyttää kärjen osalta erittäin hyvältä. Mikäli Ruotsalainen ei pelaa Ilveksessä niin taustalta esimerkiksi Saarela ja Maccelli saavat roolia. Saarela ehkä sentterinä ja miesten pelejä pelanneena voisi täyttää roolia helpommin. Maccelille saattaa tulla miesten pelit liian aikaisin ensi kautta ajatellen. Samaten puolustuksessa Thomson on hieman kysymysmerkki, P-Amerikan junnusarjoista ei aina ole tultu helposti Liigamiehistöön, vaikka Heponiemen kaltaisia menestystarinoitakin löytyy. Mahdollinen roolin nousu jommalle kummalle saattaa vaikuttaa arvosanan nousuun vielä. Lisäksi Vainionpää tulee vakiinnuttamaan roolinsa yhtenä Liigan jyräkyrpänä sekä Joona Ikonen pelaa itsensä suureen tietoisuuteen.

  Puolustus Ilveksellä on myös erittäin tasapainoisella mallilla. Löytyy niin hyökkäyksen kuin puolustuspäänkin erikoismiestä. Parikka-Laaksonen on ennakkoon yksi parhaimpia pareja Liigassa ja taustalta löytyy hyvän Liigatason pelaajia, kuten Elorinne, Maalahti ja Peltola. Thomson ja esimerkiksi kokonaan arvioinnin ulkopuolelle jäänyt Santeri Hatakka ovat tulevaisuuden pelaajia.

  Maalivahtiosasto ei kyllä tule kalpenemaan millekään joukkueelle. Dostal saattaa hyvinkin olla koko Liigan paras veskari, potentiaali on huima ja näytöt viime keväältä herättävät luottamusta. Vaikuttaa juurikin molarilta, joka voittaa niitä pelejä välillä yksin. Kolppanen sen sijaan on ollut aina minulle vähän musta lintu, mutta ehdottoman nimekäs maalivahti on hänkin Liigaamme.

  Ja pakko vielä nostaa esille se seikka, että koko Ilveksen ryhmä on Dostalia lukuunottamatta kotimaista tavaraa. Pakko arvostaa sitä millaisen porukan Ilves on saanut kasattua suomalaisista pelaajista. Vetovoima näyttää voivan hyvin tällä hetkellä. Eliteprospectsin mukaan Ilveksen rosteri on keski-iältään karvaan päälle 22 vuotta. Lisäksi joukkueesta ei löydy yhtään 80-luvulla syntynyttä pelaajaa. Mielenkiintoinen tilanne, että Liigan nuorin joukkue lähtee kauteen yhtenä menestyssuosikkina. Miten joukkue käsittelee paineet? Veikkaan, että ei tarvitse käsitellä millään tavalla, kun ottaa viime ajat suomalaisessa jääkiekossa tarkasteluun.

  Man Crush: Joona Ikonen

  Melkoisista puskista nousi tämäkin kaveri viime vuonna läpimurron kynnykselle ja ehkä sen ylikin. Monipuolinen pelaaja, joka tulee ensi kaudella nousemaan kansainväliselle tasolle. Oikeastaan kaikessa hyvä, ei oikein muuta tarvitse mainita.

  Valmennus:

  Arvosana: 92

  Kivellä yhtä lailla näytöt puhuvat puolestaan. Nuori potentiaalinen ja laaja nippu höystettynä huippuvalmennuksella: ennustan hienoa kautta sekä hienoja läpimurtoja. Aivan kärkipäätä kotimaisissa valmentajissa. Lisäksi tämän valmennuksen alaisuuteen pelaajat selvästi haluavat.
   
  LiutunLätty tykkää tästä.
 4. HogiBoi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo, HIFK
  KooKoon osalta maalivahdit ovat selvät.

  Henrik Haukeland
  Niilo Halonen

  Puolustajia en osaa arvottaa minkäänlaiseen järjestykseen, mutta kahdeksan parasta ovat näillä näkymin. Ei oikeastaan missään järjestyksessä ole nuo.

  Matt Caito
  Juho Rautanen
  Alexander Bonsaksen
  Martin Berger
  Oskari Manninen
  Peetro Seppälä
  Arttu Pelli
  Kalle Valtola

  Lisäksi löytyy Santeri Salmela, mutta viimeisimmillä näytöillä on vielä heikoin puolustajista. Ei välttämättä tosi, mutta viime kausi oli heikko, joten näin.

  Hyökkääjät myöskin vaikea laittaa minkäänlaiseen järjestykseen, joten työnnän ketjuihin.

  Anrei Hakulinen-Kim Strömberg-Trevor Mingoia
  Vilmos Gallo-Erik Karlsson-Juha-Pekka Haataja
  Samuel Bucek-Kasperi Ojantakanen-Kimi Koivisto
  Toni Suuronen-Jere Friberg-Joonas Oden
  Olli Korhonen-Sami Tamminen-Markus Jokinen

  Nimenomaan aseteltu jotenkuten paremmuuden perusteella. Esim en usko Odenin pelaavan nelosessa. Friberginkin voisi laittaa Ojantakasen edelle, mutta ei ole oikein mielikuvaa Fribergistä, joten näin.

  Toivottavasti vähän apua.
   
 5. Ruuhkis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko/NHL
  Sytyn @Anu Saukko sun kirjoitustyyliin. Aivan helvetin hyvää tekstiä!
   
  Jannun Alpakat, Wilson47, LiutunLätty ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 6. -One- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Kiitos tiedosta! Tämä on hieman vaikeampi tapaus kyllä, koska AHL:ää ei ole täysin rajattu pois. Yksivuotisen sopimuksen myötä Sund haluaa todennäköisesti katsoa änärikortin loppuun asti, jos kokee että on mahdollisuus päästä kokeilemaan ylhäällä jossain vaiheessa kautta. Hirveän vaikea arvioida, pelaako Sund todennäköisemmin Liigassa vai pohjois-Amerikassa ensi kaudella.
   
 7. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stina Troest
  Vaasan Sport:

  Kokonaisuudet:


  Kallela 84 - Ainali 85 - Liuksiala 83
  Vidgren 82 - Kalapudas 87 - DeSousa 82
  Talaja 85 - Asplund 85 - Markkula 79
  Haarala 80 - Riska 82 - Paukku 81
  (Kuiri 77 - Erholtz 78 - Lehtimäki 77)

  Geiger 82 - Seigo 83
  Nevalainen 83 - Viljanen 82
  Wilson 80 - Tommila 81
  (Ylitalo 75 - Westermarck 80)

  Steen 85
  Järvinen 84

  Höpinää:

  Sport pelasi hienon viime kauden, jos pudotuspelien ulkopuolelle jääneestä joukkueesta näin voi sanoa. Joukkueesta peräti kaksi pelaajaa - Tony Sund ja Joel Kiviranta kirjoittivat kevään aikana NHL-sopimukset. Toki Sund oli jo ehtinyt lähteä Turun suuntaan, mutta Vaasalaiset kuittasivat kaikki kasvattajakorvaukset. Myös Kivirannasta Sport saa täydet korvaukset, jonka lähtö saattaa tuntua harmittavalta Pohjanmaalla. Olisihan hän ollut maailmanmestarina yksi mielenkiintoisimmista nimistä ensi kauden Liigassa. Kerrannaisvaikutukset näissä siirroissa kuitenkin kääntyvät reilusti positiivisen puolelle: suuri taloudellinen helpotus ja valtava imagon kohotus. Nuoret pelaajat näkevät varmasti tulevaisuudessakin, että myös Vaasassa voi nousta täysin uudelle tasolle.

  Vaasalaisten ehdoton vahvuus ensi kaudella tulee olemaan hyökkäysosasto. Vaikka hyökkäyksestä lähtikin kovia nimiä Tikan, Vauhkosen ja Kivirannan myötä niin silti se näyttää paperilla ihan kelvolliselta. Tilalle on hankittu mm. Turo Asplund, Juho Liuksiala, Aaro Vidgren, Chris DeSousa ja Samu Markkula. Kokenut sentteri Asplund on takuuvarma suorittaja nuorien kärkisentterien taakse. Liuksialassa taas näen potentiaalia yhdeksi Liigan maalitykiksi ja Vidgren tulee nousemaan hyväksi kärkikenttien power forwardiksi. Toki Sport ei ole vielä hankkinut Kivirannan korvaajaa, joka tulee vaikuttamaan suuresti juurikin Vidgrenin tai Liuksialan ensi kauden rooliin ja sitä myötä ehkä myös minun arviooni. Antti Kalapudas on Sportin joukkueen selvä ykköstähti, taitava sentteri tulee taistelemaan jopa pistepörssin kärkipaikoista. Roope Talajassa sen sijaan näen taustalla jonkun todella himmeän Tuomas Vänttisen haamun. Eli loistava kausi Sportissa, mutta parin vuoden päästä pelaakin jossain Italiassa. En kuitenkaan usko vastaavaan kohtaloon Talajan kohdalla. Lisäksi rotaatiopelaajista Santeri Haarala tulee olemaan tulevaisuuden tähtipelaaja Liigatasolla, ensi kausi saattaa kuitenkin tulla liian aikaisin pienikokoiselle taiturille.

  Siinä missä hyökkäysosasto Sportilla näyttää valmiilta taisteluun jopa suorasta pudotuspelipaikasta niin puolustus taas ei. Ison roolin pelaajista Sund sekä Robak lähtivät ja tilalle on tullut kolme kanukkia: Steven Seigo, Paul Geiger ja Jared Wilson. Seigolla on jo kokemusta Liigasta Turusta ja Raumalta. Ainakaan Raumalla hän ei vaukuuttanut missään vaiheessa ja onkin yksi hajuttomimmista ja värittömistä ulkkareista Lukossa ikinä. Hieman jaksan epäillä Seigon panosta joukkueen ykköspakkina. On kuitenkin tasainen suorittaja ollut vuodesta toiseen, mutta ei kuitenkaan mikään joukkuetta liidaava ykköspakki. Geiger ja Wilson taas ovat täysiä arpoja Liigaan, mutta pelityyliltään ja kooltaan sopivat muuten heiveröisen pakiston vierelle täydellisesti. Mikäli Sport haluaa menestyä niin osastolta Tommila, Viljanen, Nevalainen, Westermarck tarvitsee jonkun vetää todellinen suonenvetokausi ja kanukkien osua hankintoina nappiin. Nevalaiselta odotankin vahvaa kautta ja tulee olemaan joukkueen ykköspakki kauden päätyttyä.

  Maalista vaasalaisilta löytyy nykyliigaan jopa kokenut kaksikko Järvinen & Steen. Järvinen on kokenut Liigassa tasonsa näyttänyt molari, vaikka viime kaudet eivät ruusuilla tanssimista olekaan ollut. Välillä maaginen ja välillä täysi imuri. Hengenluojana ja pukukoppipelaajana kuulemani mukaan tärkeä palanen Sportin joukkuetta. Steen puolestaan tulee SHL:stä keskinkertaisilla statseilla. Tosin paremmilla kuin muuan Eero Kilpeläinen. Uskoisin, että on hyvä vahvistus.

  Man Crush: Aaro Vidgren

  Lukon viime kauden yksi positiivisista yllättäjistä. Olisin mielelläni nähnyt Lukossa tulevillakin kausilla, mutta lähti isomman vastuun perässä Vaasaan. Alakenttiin jo täydellinen mies, mutta toivon suuresti, että onnistuu myös kärkikentissä jos mahdollisuuden siihen saa. Räksyttävä ja kovaa maalille ajava voimahyökkääjä, Kuparisaaressa tullaan varmasti pitämään tästä miehestä.

  Valmennus:

  Arvosana: 85

  Vielä kaipaa hieman lisänäyttöjä Pajuluoman valmennus, vaikka oli kylläkin huima upgrade puolalaiseen käskyttäjään jo viime kaudella. Erityisesti jäi kuva vahvasta hengenluojasta ja joukkue näytti ulospäin itsevarmalta. Viime kauden Sport tullaan muistamaan juurikin niistä käsittämättömistä kolmannen erän nousuista. Lisäksi moni pelaaja pelasi hyvän kauden. Oli kuitenkin lievä pettymys, että Pajuluoma ei onnistunut luotsaamaan Sportia pudotuspeleihin. Jälkikäteen katsottuna joukkue näytti varsin iskukykyiseltä.
   
  Entrosantier, Sundomstå, Nebelwerfer ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 8. Mortal Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  CCCP, ILVES
  Juho Liuksiala on yksi liigan nopeimmista pelaajista, mutta jotain on jäänyt Ilveksessä aina puuttumaan. Tekee välillä hyvin maaleja, mutta saattaa seuraavat 10 peliä hiihdellä varjoissa. Ilveksessä tosin paikka pääosin muualla kuin ykkösketjussa.