En tiedä mistään sairaanhoitajaketjuista ja kun sellainen on muutenkin muualla kuin löylyissä, niin en viitsi sinne mennä ettei kenelläkään tule paha mieli. Niinpä copy-pastean tänne aavistuksen provokatiivisen kirjoituksen, jota en julkaissut silloin kun sen joku aika sitten kirjoitin.
Tausta oli kun joku sairaanhoitaja harmitteli somessa laissa määriteltyä suojatyövelvoitetta, koska tällöin lakon vaikutukset eivät ole yhtä rajut. Toisinsanottuna hän harmitteli, että heikoimmassa kunnossa ihmisiä eivät kuole lakon aikana.
Minun puolestani suojatyövelvoitteesta voitaisiin luopua, mutta samalla pitäisi myös pystyä toteamaan, että yhteiskunnalla ei tällöin myöskään ole minkäänlaista hoitotakuuta tai velvollisuutta hoitaa ketään, vaan kyseessä on vaan kaikin puolin force majeure.
Olisi mielenkiintoista nähdä pitkä sairaanhoitajien lakko. Pitkällä tarkoitetaan siis noin 3-6 kuukautta kestävää lakkoa. Julkista sektoria on aina kritisoitu kyvyttömyydestä tehostaa toimintaansa tai säästää, joten tällainen tilanne pakottaisi oikeasti miettimään mikä on välttämätöntä ja mikä ei.
Tästä voitaisiin sitten ottaa oppia normaaliaikoihinkin ja hyödyntää saadut kokemukset ja karsia tarpeettomia tai vaikutuksiltaan heikompia palveluita pysyvästikin. Jos julkinen terveydenhuolto kykenisi tähän tehtävään omatoimisesti ja saisi esim. pidettyä terveydenhuollon vuosikustannukset alle 20 miljardin euron, niin ehkä silloin hoitajien palkkoihinkin olisi paremmin varaa.
Terveydenhuollon resurssit eivät ole koskaan rajattomat. Jos olisivat, niin voisimme käyttää terveydenhuoltoon helposti vaikka tuplamäärän rahaa verrattuna nykytilanteeseen. Terveydenhoitoon käytettävä määrä meidän kaikkien yhteisiä verovaroja on siis aina poliittinen päätös ja jonkinlainen kompromissi.
Vanha vitsi toteaa, että jos flunssaa ei hoida niin voi kestää jopa viikon, mutta jos sen takia käy lääkärissä , niin se menee ohi jopa seitsemässä päivässä. Siinä on totta kuitenkin totta toinen puoli. Covidin aikana olemme nähneet, että ei ihmisten kuolleisuus ole räjähtänyt käsiin, vaikka terveydenhuollossa on tehty epidemian takia priorisointeja ja karsintoja. Nykyään ihmisten odotettavissa oleva elinikä on 81,8 vuotta ja nuo viimeiset kuukaudet ovat juuri niitä, jotka maksavat miljardeja ja rehellistä olisi myöntää, että osa hoidoista on suhteessa laatupainotettuihin elinvuosiin todella kalliita.
Entä jos vain toteisimme, että meillä on varaa käyttää julkiseen terveydenhuoltoon 20% verovaroistamme ja sitten hommaa tehtäisiin sillä ajatuksella, että sillä tehdään parhaamme ja sen on riitettävä? Jos palkkoja halutaan korottaa, niin se on ihan hyväksyttävää, mutta sitten jostain pitää tinkiä. Esim sairaanhoitajien määrästä.