Mainos

Alasarjojen tilastokummajaiset

  • 8 337
  • 47

Animal

Jäsen
Hieno ketjun avaus. Tällaisia piste per peli miehiä alasarjoista etsiessä yksi nimi nousee pohjoisessa melko vahvasti esille. Kyse on suomisarjan ehkä kaikkien pistemiehestä eli Jani Rautiosta, joka pelasi Ylitorniolla, Rovaniemellä ja Oulussa aikoinaan. Hän teki suomisarjassa pisteitä 1.92 pistekeskiarvolla per peli. Jani Rautio - Stats, Contract, Salary & More

Samaa koriin menee toinen suomisarjan legenda Juho Luoma Juho Luoma - Stats, Contract, Salary & More

Pieniä on silakat joulukaloiksi, kun katsotaan Jyväskylän Diskoksen "runia" Suomisarjaa edeltäneessä vanhassa kakkosessa.

Pasi Sinikunnas ujot 150 pongoa vajaaseen 40 otteluun ja hyvää tulitukea ketjukavereilta, eli Mikko Rantalalta ja Antti Jämseniltä. Hienoja pisteitä myös muilla joukkueen pelaajilla.
 

mackblom

Jäsen
Nyt kun kovimmallakin tasolla playoff-ennätykset menevät uusiksi, niin kukahan on kerännyt eniten pisteitä playoff-kevään aikana? Onkohan koskaan päästy 100 pisteeseen alasarjoissa / junnuissa?

Nopeasti katsottuna Kanadan Jr. A ja Jr-tasolla on rikottu 50 pistettä useaan kertaan.

Ylivoimaisena huippuna ja lähelle 100 pääsi Jeff Cheeseman. 93 pistettä 29 pelissä kauden 95-96 playoffeissa Kanadan Jr. A BCHL:ssä.

Runkosarja meni vielä maltillisella tahdilla 2,00 pistettä / peli. Playoffeissa vauhti kiihtyi 3,21 pistettä / peli -tahtiin. Playoffeissa vain 25 pistettä vähemmän kuin runkosarjassa. Hurjaa menoa juustomieheltä, jos saldot pitävät paikkaansa. Näihin vanhoihin tilastoihin pitää toki suhtautua varauksella.
 

Animal

Jäsen
Tarroista en tiedä, mutta nuo oli ihan kortteja.

Sekoitan nyt itse kaksi eri keräilysarjaa, eli -91 Suomen kotikisojen tarrat ja nuo -94 kortit. Tony Hand oli muistaakseni molemmissa. Tai sitten muistan väärin.

Noissa -94 korteissa Hand oli kyllä varmasti ja silloin tosiaan tuntui Handin kortti tuli joka toisesta paketista.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Pieniä on silakat joulukaloiksi, kun katsotaan Jyväskylän Diskoksen "runia" Suomisarjaa edeltäneessä vanhassa kakkosessa.

Pasi Sinikunnas ujot 150 pongoa vajaaseen 40 otteluun ja hyvää tulitukea ketjukavereilta, eli Mikko Rantalalta ja Antti Jämseniltä. Hienoja pisteitä myös muilla joukkueen pelaajilla.
Kyllä. Nämä herrat ovat myös tuttuja tilastoja seuranneelle. Pohjoisempa RoKin, PaKan ja KeKin idän avut löivät myös älyttömiä tehoja pöytään. Päällimmäisinä mainittakoon Loginov, Astrakhantsev, Tuljakov yms.

Ns. Vanhan II-divisioonan vertaaminen Suomisarjaan ei ole täysin yksiselitteistä, koska jälkimmäinen on ollut kaksilohkoinen tai jopa valtakunnallinen, kun taas vanha II-divari oli muistaakseni neljälohkoinen eli enemmän alueellinen, mikä luonnollisesti helpotti pisteiden tekoa, koska taso oli heikompi.
 

Animal

Jäsen
Ns. Vanhan II-divisioonan vertaaminen Suomisarjaan ei ole täysin yksiselitteistä, koska jälkimmäinen on ollut kaksilohkoinen tai jopa valtakunnallinen, kun taas vanha II-divari oli muistaakseni neljälohkoinen eli enemmän alueellinen, mikä luonnollisesti helpotti pisteiden tekoa, koska taso oli heikompi.
Juu eihän se vertailu ole mitenkään yksiselitteistä, mutta itse pidän kuitenkin vanhaa kakkosta jokseenkin "vertailukelpoisena" nykyiseen Suomisarjaan, sillä tuolloin SM-Liigassa oli vain 12 joukkuetta ja 12 joukkueen 1.divisioona oli huomattavasti kovatasoisempi kuin nykyinen Mestis. Toki alkuvuosien Suomisarja oli varmaan nykyistä kovatasoisempi, kun ylemmät portaatkin oli kovempitasoisia.

Suomisarjahan perustettiin aikanaan II-divisioonan ja I-divisioonan väliin juuri siitä syystä, kun kakkosessa oli näitä Diskoksia ja muita ylikylän jengejä ja sitten häntäpäässä jotain ihan pubiporukoita. Jos en väärin muista, niin suomariakin taidettii alkuun pelata jopa kolmessa maantieteellisessä alkulohkossa. Nythän huhuja liikkuu, että tähän suuntaan oltaisiin taas menossa, että Suomisarja jaettaisiin maantieteellisiin lohkoihin. Nykymallin valtakunnallinen sarja karsii kovalla kädellä potentiaalisia joukkueita pois, koska seurat eivät halua ottaa II-divarin budjetilla liigatason matkakuluja kontolleen.
 

Animal

Jäsen
Monelle on varmaan suomalaistaustaakin omaava kaukaloiden kylähullu Link Gaetz tuttu hahmo. En ala tässä kertaamaan moneen kertaan kerrottua värikästä kiekkotarinaa, mutta kyllä oman mainintansa ansaitsee ainakin 30 eri edustettua ammattilais- tai puoliammattilaisseuraa A-junioreista uran päättymiseen kaudella 2006-2007.

Miehen tarinan tuntien on hieman vaikeaa uskoa, mutta viimeisten tietojen mukaan tämä kaukaloiden väriläiskä viettänyt viiimeiset vuodet rauhallista ja tavanomaista keski-ikäisen miehen elämää perheensä kanssa.

Lyhyellä ja värikkäällä NHL-urallaan herra pisti tappeluissa tiukille jopa Bob Probertin ja Joe Kocurin, mutta uratarinan kannalta mielenkiintoisempia pysäkkejä herralla olivat Sunshine Hockey Leaguen (SuHL) West Palm Beach Blaze sekä North American Leaguen (NAL) Mexico City Toreros.

Sunshine Hockey League oli yksi jenkkien eteläisten osavaltioiden ensimmäisiä kaljaliigaviritelmiä, jonka tarina kesti kolme kautta vuosina 1992 - 1995. Sarjaa voidaan pitää eräänlaisena edeltäjänä nykyisellä SPHL:lle, joka muodostui kolmen SuHL:aa seuranneen kaljaliigan (SEHL, WHA2, ACHL) raunioille.

North American League on vieläkin mielenkiintoisempi viritelmä, josta on hyvin vähän saatavilla mitään tietoa. Sarjan taru kesti yhden kauden 1995-1996 pitäen sisällään joukkueet Eugene Snowcats, Mexico City Toreros, Los Angeles Bandits, Vancouver Venom sekä Las Vegas Ice Dice. Kunnianhimon puutteesta ei sarjan perustajia voi ainakaan syyttää, kun jo alkuvaiheessa lähdettiin hakemaan kansainvälistä sarjaa Meksikosta Yhdysvaltojen kautta Kanadaan sekä paikkakuntina Mexico Cityn, Los Angelesin, Las Vegasin ja Vancouverin kaltaisia suurkaupunkeja. Terveen järjen puutteesta sitten voidaankin syyttää, sillä jokainen ymmärtää millaisia haasteita ja kuluja tuollaiset etäisyydet joukkueiden välillä aloittelevan sarjan alkuvaiheessa aiheuttavat ja sen vuoksi ongelmat alkoivatkin kasautua hyvin nopeasti sarjan aloittamisen jälkeen.
 

mackblom

Jäsen
Gaetz lienee noilla n. 30 seuralla uran aikana hyvinkin kärjessä kiekkokiertolaisten osalta, voi olla jopa ykkönen. Jääköhän jo Jagr:kin pelikavereiden määrän osalta kakkoseksi :)

Myös Jason Renard oli kiekkokiertolainen, n. 28 joukkuetta uran aikana.

Nopeasti laskettuna Gaetz keräsi myös 17 kaudella vähintään 100 minuuttia jäähyjä. Ainakin alasarjalainen Claude Jutras pääsi samaan tai enempäänkin, jos vielä erittelee joukkueittain.

Jutras on myös kerännyt 8 liigassa vähintään 250 jäähyminuuttia, kuten hieman tunnetumpi alasarjalegenda Mel Angelstad. Jos QSPHL:n ja QSMHL:n erittelee eri liigoiksi, Jutras on kerännyt 9 liigassa vähintään 200 jäähyminuuttia.
 
Viimeksi muokattu:

Animal

Jäsen
Gaetz lienee noilla n. 30 seuralla uran aikana hyvinkin kärjessä kiekkokiertolaisten osalta, voi olla jopa ykkönen. Jääköhän jo Jagr:kin pelikavereiden määrän osalta kakkoseksi :)

Ei Gaetz pääse lähellekään, jos otetaan kaikki kaljaliigojen journeymanit ja hätäaputuurarit mukaan. Maalivahti Nick Niedertillä taitaa olla edustus ainakin 40 seurassa ja maininnan arvoista on myös se, että näihin kuuluu kaikki ammattilaistasot NHL:aa lukuunottamatta Yhdysvalloissa. Kaikissa näistä ei toki ole päässyt kuin availemaan luukkua. Legendaarinen ura joka tapauksessa.
 

mackblom

Jäsen
Hieno poiminta. Kaudella 12-13 kahdeksan seuraa ja edelliskaudella kuusi seuraa. Luukunavaamiset lasketaan. Jää toiseksi aiemmin mainitsemani 5 seuraa kaudessa, vaikka olikin muistaakseni kenttäpelaaja.
 

Gally11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens #11 - Saku Koivu, Brendan Gallagher
Mahtava ketju! Kommentoin jotta muistan käydä tätä jatkossakin käydä lukemassa :). Nimimerkillä: Lempi ajanvietettä surffailla tunteja Eliteprospectsin tilastohistorioissa.

Ja jottei mene ihan länkytykseksi niin jonkinlaisena alasarjojen tilastokummajaisena voisi kai pitää entisen liigakiekkoilija Janne Laakkosen uran viime käänteitä. Ikää 42v ja vieläkin ura jatkuu, kauden 12-13 jälkeen kolmetoista eri joukkuetta, kaksitoista eri maata ja yksitoista eri sarjaa näin nopeasti laskettuna. Mm. Kazakstanissa, Norjassa, Valko-Venäjällä, Ranskassa... Ja ura siis tosiaan jatkuu ilmeisesti vielä ensi kaudellakin, Englannissa.
 

Danone

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Mainio ketju. Kiitos myös osallistujille, että pelkkien linkkien lisäksi on tullut myös pohjustuksia meille tiettämättömille.

Kaudella 2013-14 Rovaniemen Kiekko hakki vimmatusti nousua Suomi-sarjasta Mestikseen. Runkosarjan voiton jälkeen KeuPa kuitenkin yllätti pudotuspeleissä, pudottaen RoKin jatkosta ja nousten lopulta Mestikseen asti. RoKin kolme parasta pistemiestä kuitenkin päättivät lopettaa jääkiekon pelaamisen korkeimmilla sarjatasoilla siihen, lähtien pelaamaan 80 kilometrin päähän Kemijärven Kiekkoon seuraavaksi kaudeksi III-divisioonaa eli tuttavammin Lappi-liigaa.

Vesa-Matti Inkeröinen runkosarjassa 12 ottelua, tehot 29+63=92.
Jarkko Kostamo 20 ottelua, 46+74=120
Joonas Wedman 18 ottelua, 62+51=113

Tahti ei hirveästi hidastunut pudotuspeleissä, karsinnoissa eikä mainittavasti seuraavalla kaudella II-divisioonassakaan. Tuollaisia teholukemia on varmasti III-divisioona täynnä, mutta koko kolmikko samassa paketissa on kuitenkin ihan hauska tarina.

Edit: Äh, pahoittelut! Innostuin ketjusta sen verran paljon tuosta etusivulta bongattuna, etten tajunnut tämän olevan ulkomaalaisten sarjojen osiossa!
 
Viimeksi muokattu:

mackblom

Jäsen
Ja jottei mene ihan länkytykseksi niin jonkinlaisena alasarjojen tilastokummajaisena voisi kai pitää entisen liigakiekkoilija Janne Laakkosen uran viime käänteitä. Ikää 42v ja vieläkin ura jatkuu, kauden 12-13 jälkeen kolmetoista eri joukkuetta, kaksitoista eri maata ja yksitoista eri sarjaa näin nopeasti laskettuna. Mm. Kazakstanissa, Norjassa, Valko-Venäjällä, Ranskassa... Ja ura siis tosiaan jatkuu ilmeisesti vielä ensi kaudellakin, Englannissa.
Hienoa, että löytyi joku toinenkin kiertolainen Marek Malinsky:n lisäksi. Molemmilla 12 maata plakkarissa, kumpihan korkkaa kolmannentoista ensin.

Ja sattumalta Iltasanomatkin teki aiheesta jutun viestisi jälkeen. Vai olitko itse asialla :)
 

Gally11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens #11 - Saku Koivu, Brendan Gallagher
Hienoa, että löytyi joku toinenkin kiertolainen Marek Malinsky:n lisäksi. Molemmilla 12 maata plakkarissa, kumpihan korkkaa kolmannentoista ensin.

Ja sattumalta Iltasanomatkin teki aiheesta jutun viestisi jälkeen. Vai olitko itse asialla :)

Laakkonen voisi ihan vain ennätyksen(?) tehdäkseen solmia sopparin vaikka Italiaan ensi kauden jälkeen. Nuori poika kuitenkin vielä!

Ja ohhoh, mitään en myönnä! No ei, aikamoinen sattuma mutta ihan hauska sellainen. Tai ehkä Huttunen on viestistäni inspiroitunut ja soitellut Laakkoselle että tehdäänkö haastattelu :).
 
Viimeksi muokattu:

mackblom

Jäsen
Sunnuntain ratoksi tuli tutkistelua jenkkisarjojen pienipisteisiä sankareita. Tutkimus on vielä kesken, mutta tässä muutamia mainintoja.

AHL:n Matti Hana on pakki nimeltä Byron Briske. Jos tilastot pitävät paikkaansa, niin 0 maalia ja 213 ottelua.
1 maaliin eniten otteluita on kerännyt Jeff Ware, mukavat 308. Vertailun vuoksi, hieman tunnetumpi Nasty Mirasty pelasi 186 AHL-peliä tehden 1 maalin.

ECHL:n osalta maalittomuustilastoa johtaa pakki nimeltä Nathan Borega, 129 ottelua ja 0 maalia vuosituhannen alkupuolella. Kunnioitettavan 1 maalin 346 ottelussa on kerännyt suomalaisillekin tuttu Trevor Gillies.

SPHL:ssä kaksi pelaajaa on kahlannut yli 100 peliä ilman maaleja, pakit Joe Bueltel (108) ja Matthew Ruberto (104). 1 maalin pelaajista mainittakoon Glenn Cacaro:n 174 peliä. Mainitsemisen arvoinen on myös Billy Rochefort:n 2 maalia 233 pelissä.

FPHL:ssä ei 100 pelin ylittäjiä missään kategoriassa, mutta aktiivi J.C. Moritz on nyt pelannut 99 peliä tehden vain 1 maalin.

Ilman syöttöä olevilla ottelumäärät pyörivät n. 50 korvilla eli ei liene tarpeellista tarkentaa.

Jäähyttömistä mainitsemisen arvoisia ovat Tom Sasso (83 o UHL) ja John Vanderburg (75 o AHL). Sasso keräsi samalla myös mukavat 136 pistettä. Sasso:n kahden kauden UHL (COHL)-uran voinee laskea tilastokummajaiseksi, sillä vaikuttaa olevan ainoa 0 PIM alasarjalainen, joka on vähintään piste per peli -tahdissa. Jos toki jätetään pienet pelimäärät pois laskuista.
 
Viimeksi muokattu:

mackblom

Jäsen
Liittyen tutkintaan, että kuka on pelannut eniten pelejä vähintään piste per peli -tahdilla joka kaudella.

Glen Martin: 51 peliä, 80 pistettä. Ohitti ottelumäärässä britti Jamie Nagle:n 42 peliä ja 112 pistettä. Kaupan päälle molemmilla yli 5:n jäähykeskiarvo.

Vain kaksi kautta molemmilla, mutta kaikki lasketaan. Junnuista / divareista on pakko löytyä joku useamman kauden ja yli 100 pelin tekijä. Etsintä jatkuu ajoittain.
 

mackblom

Jäsen
Tarkennetaan sen verran syötöttömiä että aktiivihyökkääjä Logan Nijhoff jakaa kärkipaikan pakki Mark Hatcherin kanssa jenkkien ns. minor pro tasolla. Molemmilla kasassa 50 peliä AHL-peliä ilman syöttöä. Siinä missä Hatcher jäi kokonaan nollille, on Nijhoff:lla saldona 4+0. Nijhoff on merkattu ensi kaudeksi ECHL:ään, mutta toivottavasti käy pelaamassa AHL:ssä pari peliä ilman syöttöpistettä ja ottaa ennätyksen kokonaan itselleen.

Travis Howe on tällä hetkellä eniten otteluita pelannut jenkkien ns. minor pro -pelaaja, jolla on urallaan jostain liigasta vain 1 piste (syöttö). 69 peliä saldo nyt AHL:ssä. Howe on myös syöttönsä turvin jahtaamassa kärkipaikkaa 1 syötön tilastossa. Tappelijana tunnetun Steve Parsons:n AHL-saldoksi jäi 112 peliä ja 1 syöttö.

ECHL:n puolella pakit Justin Wells ja Andrew Jarvis jahtaavat ECHL:n maalittomuustilaston kärkipaikkaa. Aiemmin mainittuun Nathan Boregaan on eroa 10 ja 26 peliä.
 

mackblom

Jäsen
Briteistä löytyi ihan mukiinmeneviä ottelusaldoja, kun tutkitaan pisteiden vähyyttä.

James Pease pelasi mukavat 10 kautta ja 267 peliä ilman maalia EIHL:ssä. Kun mukaan lasketaan EIHL cup-esiintymiset, maalittomuuspelimäärä on 312. Respect. Taitaa voittaa nuo aiemmin tässä ketjussa listatut.

Erikoismaininnan voisi antaa Thomas Muir:lle. 380 peliä ja 2 maalia. Cup-mukaan lukien 442 peliä ja 2 maalia. Onkohan kaveri päässyt ikinä rangaistuslaukauskisaan? Voisi yllättää.

Yhä uraansa jatkava Allan Anderson pelasi 132 EIHL-peliä ilman pisteitä. Voitti myös syötöttömyystilaston.

Tässä ketjussa aiemminkin muistaakseni mainittu James Neil on kaikkien aikojen jäähyttömyysykkönen, 152 EIHL-peliä ilman jäähyä. Mainitsemisen arvoinen on myös Aidan Fulton, 123 peliä ja vain yksi 2 minuutin jäähy.

Muutama aktiivikin on ainakin toistaiseksi parantelemassa saldojaan. Mm. James Spence on korkealla useissa kategorioissa 103 pelillään.

Vanhemmasta BISL-liigasta voisi mainita pakki Mark Matier:n 1 maali 191 ottelussa. Ylivoimainen voitto 1 maalin osalta. Suomalaisittain mainetta pitää yllä divaripelaaja Saku Eklöf, jonka brittivisiitti piti sisällään 95 peliä ilman maalia. Cup-peleissä sentään osui kolme kertaa.

Lisätään vielä EPIHL:stä Ben Johnson. 1 maali 347 pelissä. Kun koko uraa katsoo, niin 3 maalia 489 pelissä.
 
Viimeksi muokattu:

mackblom

Jäsen
Angela James, kiitos yle:n lätkädokumenttisarjan. Uralle listattu 227 peliä 12 kaudelle ja joka kausi jokaisessa joukkueessa vähintään piste per peli -tahdissa. Naisten puolelta saattaa löytyä muitakin, en ole tutkinut. Miesten puolelta tällainen satojen pelien kummallisuus on vielä löytymättä.
 

Animal

Jäsen
Oliko maalivahti Doug Melviniä vielä mainittu?

Ammattilaisuransa kaudella 79-80 vanhassa Eastern Hockey Leaguessa aloittanut ja sieltä 80-luvun alun ACHL ja ECHL kehiin siirtynyt Melvin tosiaan tekee edelleen emergency backup -keikkaa, josta viimeisin merkintä on tältä kaudelta ECHL:n Toledo Walleyen paidasta. Omanlaisensa legenda, joka on aitiopaikalta päässyt todistamaan pelin alasarjojen evoluution Lämäri -elokuvan aikakaudelta tähän päivään.
 
Viimeksi muokattu:

Gally11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens #11 - Saku Koivu, Brendan Gallagher
Mahtava ketju! Kommentoin jotta muistan käydä tätä jatkossakin käydä lukemassa :). Nimimerkillä: Lempi ajanvietettä surffailla tunteja Eliteprospectsin tilastohistorioissa.

Ja jottei mene ihan länkytykseksi niin jonkinlaisena alasarjojen tilastokummajaisena voisi kai pitää entisen liigakiekkoilija Janne Laakkosen uran viime käänteitä. Ikää 42v ja vieläkin ura jatkuu, kauden 12-13 jälkeen kolmetoista eri joukkuetta, kaksitoista eri maata ja yksitoista eri sarjaa näin nopeasti laskettuna. Mm. Kazakstanissa, Norjassa, Valko-Venäjällä, Ranskassa... Ja ura siis tosiaan jatkuu ilmeisesti vielä ensi kaudellakin, Englannissa.

Tilannekatsausta tähän meidän oman maan kovimman kiekkokiertolaisen kauteen. Tällä kaudella ura jatkunut siis Englannissa, Peterborough Phantomsin riveissä. Sarjatasona NIHL, joka on ilmeisesti brittien toiseksi korkein sarjataso. Peli kulkee vieläkin, pisteitä on kertynyt 18 otteluun 6+26=32!
 

mackblom

Jäsen
Edesmenneen farmin farmi UHL:n pisterohmu Robin Bouchard vaikuttaisi olevan maailman ainoa pelaaja, joka on kerännyt yhden liigan playoffeissa yli 400 jäähyminuuttia samalla painaen piste / peli -tahdilla.

Ylipäätään näitä yli 400 jäähyminuuttia yhden liigan playoffeissa keränneitä pelaajia löysin vain 20 kappaletta, joista NHL:stä 12. Ykkösenä kaikkien aikojen jäähykunkku Joël Thériault, jolta löytyy 870 PIM LNAH:n playoffeista (sisältäen myös QSPHL ja QSMHL). Kakkosena Dale Hunter 727 PIM NHL.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös