Eri maiden laivastoprojekteja tulee jonkin verran seurattua ja kun asia sivuten liittyy tähän ketjuun, niin mainitsenpa niistä joitakin tähän. Aloitanpa Venäjän meneillää olevista laivastoprojekteista.
Ensiksi hiukan Venäjän Itämeren laivastosta. Itämeren laivasto on viime vuosina saanut aika hyvin uutta kalustoa. Muutaman viikon päästä ne saavat lippulaivaksi uuden fregatin, Yaroslav Mudryn. Alus lähtenee testiajoihin piahkoin ja sen jälkeen se jää Venäjän Itämeren laivastoon. Alus on Neustrashimy -luokkaa, jonka nimikkoalus oli yksi Venäjän Somaliaan lähettämistä fregateista, ja joka myöskin kuuluu Venäjän Itämeren laivastoon. Yaroslav Mudry on vasta luokkansa toinen alus ja se valmistuu Yantarin telakalla Kalingradissa. Yantar sai joku aika sitten parikin uutta tilausta Venäjän merivoimilta. Yksi niistä on uusi noin 5000 tonnin hävittäjä, eli jonkin verran Sovremenny -luokkaa pienempi. Kyseessä saattaa olla joku uusi muunnelma Gorshkov-luokasta. Viime vuosina Itämeren laivasto sai myös Venäjän ensimmäisen Lada-luokan sukellusvenee sekä Steregushchy -luokan korvetin. Kummatkin olivat luokkansa ensimmäiset - ja toistaiseksi ainoat valmistuneet alukset. Uutta verta niiden laivasto on tarvinnutkin. Mainittuja lukuunottamatta niiden alukset ovat aiemmin olleet kohtuu vanhoja. Niiden suurimmat taistelualukset ovat muuten kaksi Sovremenny -luokan hävittäjää.
http://en.wikipedia.org/wiki/Neustrashimy_class_frigate
http://en.wikipedia.org/wiki/Steregushchy_class_corvette
http://en.wikipedia.org/wiki/Lada_class_submarine
Sitten hiukan muita projekteja. Yksi Venäjän superraskaista risteilijöistä (Admiral Nakhimov) lähti äskettäin telakalle, jolle pääsyä se oli odottanut jo joitakin vuosia. Aluksen paluu operatiiviseen käyttöön lienee 2012 paikkeilla. Kyseessä on siis Kirov luokan risteilijä, joista vain Pietari Suuri on tällä hetkellä käytössä. Alustavissa suunnitelmissa on ollut myös Admiral Lazarevin peruskorjaus, mutta aluksen kohtalo on jäädytetty siihen asti kun Nakhimov on peruskorjattu. Suunnitelmissa olisi aloittaa Lazarevin vastaava kolme vuotta kestävä peruskorjaus joskus 2012 maissa. Ensimmäinen rakennettu Kirov -luokan risteilijä Admiral Ushakov kärsi reaktorionnettomuuden 1990-luvun alussa. Sen jälkeen siitä purettiin varaosia muihin aluksiin ja lopulta joitakin vuosia sitten se romutettiin lopullisesti.
Venäjä sai viime vuonna käyttöönsä kolmannen peruskorjatun Slava-luokan risteilijän, Varyagin. Georgian sotaan osallistunut Moskva ja Marshal Ustinov peruskorjattiin jo vuosituhannen alkupuolella. Luokan neljäs alus tuntee nykyään nimen Admiral Lobov, mutta sen kohtalo on toistaiseksi edelleen epävarma. Alus ei ollut valmis Ukrainalaisella telakalla Neuvostoliiton hajotessa. Se on kai edelleen Ukrainan hallinnassa ja omistuksessa, vaikka ne on aktiivisesti yrittäneet päästä siitä eroon jo vuosikausia. Ukraina on alusta viimeistellyt pikkuhiljaa ja aluksen kunnosta huoltapitäminen kuuluu Ukrainan merivoimille ja ilmeisesti alus on tätä nykyä aseistusta lukuunottamatta aika valmis. Aikoinaan sen huhuttiin olevan menossa milloin Kiinaan ja milloin Intiaan. Luonnollisesti myös Venäjä on siitä kiinnostunut, mutta aikaisemmin talous ei sallinut sen ostamista. Liikenevät varat oli järkevämpää käyttää olemassa olevien aluksien peruskorjaukseen kuin ostaa 95% valmis laiva. Nykyään aluksen ostaminen ei taasen ole järkevää sen takia, että Venäjän telakat on aika täyteen buukattuja vähintään kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Venäjän telakoita työllistää paitsi Venäjän merivoimille rakennettavat alukset, niin myös ulkomaille rakennettavat alukset sekä myös mittavat peruskorjausurat. Lienee melko selvää, että Admiral Lobovin hankinta kiinnostaa Venäjää suurestikin, mutta sen ostaminen ei vain ole järkevää kun ei sille ole osoittaa moneen vuoteen telakkaa, jossa saattaa se operatiiviseen kuntoon. Käytännössä siitä kuitenkin saa täysin juuri peruskorjattua Varyagia vastaavan hyvin tulivoimaisen taistelualuksen.
Lähiaikoina Venäjän merivoimat saa joitakin modernisoituja ja peruskorjattuja aluksia takaisin operatiiviseen käyttöön. Yksi niistä on Kara luokan risteilijä Ochakov, joka ilmeisesti ottaa Venäjän Mustanmeren lippulaivan tehtävät Moskvalta. Moskva siirtyy tällöin muualle, todennäköisesti pohjoiseen laivastoon. Udaloy luokan hävittäjistä myös yksi on tekemässä lähiaikoina paluun operatiiviseen käyttöön peruskorjauksen jälkeen. Kyseessä on sama alusluokka kuin mitä Admiral Chabanenko on. Kyseinen alushan kävi julkisuudessa joku aika sitten kulkemalla Panaman kanaalin läpi. Myös muun muassa Sovremenny -luokan hävittäjiä on peruskorjauksessa tällä hetkellä useampia. Kyseessä on sama luokka joita Kiina osti Venäjältä joitakin vuosia sitten. Venäjän telakat myös rakensi Kiinalle pari uutta modernisoitua Sovremenny -luokan hävittäjää Kiinan aikaisemmin ostamien kahden käytetyn lisäksi. Pinta-aluksien lisäksi useita eri sukellusveneluokkia ollaan peruskorjaamassa, muun muassa Oscar-I , Oscar-II ja Akula -luokan sukellusveneet. Suunnitelmien mukaan näiden sukellusveneiden peruskorjausurakka alkaisi 2010.
Yksi Venäjän uusista tulevista aluksista on Gorshkov luokka, josta ei tosin ole vielä yhtään valmistunut.
http://en.wikipedia.org/wiki/Admiral_Sergei_Gorshkov_class_frigate
Sukellusveneistä taasen Severodvinsk on lähestymässä valmistumista. Kyseessä on ensimmäinen Yasen -luokan sukellusvene. Myös ensimmäinen Borei-luokan sukellusvene Yuri Dolgoruky on aloittamassa koeajot tänä vuonna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Graney_class_submarine
http://en.wikipedia.org/wiki/Borei
Mainitaan vielä, että Intialle Venäjä rakensi joitakin vuosia sitten kolme Talwar luokan fregattia ja kolme muuta on vielä työn alla.
http://en.wikipedia.org/wiki/Talwar_class_frigate
INS Vikramadityan ja Nerpan kanssa asiat eivät ole sujuneet Intian kannalta yhtä hyvin kuin fregattien kanssa, mutta eiköhän Intia nuokin saa.