18-vuotiaiden MM-kisat huhtikuussa 2008

  • 42 740
  • 168

PJx

Jäsen
-91 ikäluokan lupaavin veskari on ilmeisesti Joni Ortio, joka pelasi tänä keväänä tilastojen perusteella ihan mukavasti TuTon maalilla A-junnujen karsintasarjassa. Ensi kaudella Ortio pelaa luultavasti pääasiassa A-junnujen I-divarissa.

-92 ikäluokasta Riku Härmä oli tilastojen valossa B-junnujen paras veskari ja mitä pari peliä näin, niin tekniikka näytti olevan kunnossa maallikon silmin nähtynä. Härmän ongelma on kuitenkin pieni koko, pituutta löytyy ainoastaan 170 cm. Veskarit perustavat pelinsä kuitenkin nykyisin hyvin pitkälle peittämiseen ja huippuveskarit ovatkin lähes poikkeuksetta päälle 185 cm.
Onneksi näin nuorissa ikäluokissa kehitys on nopeaa ja parissa vuodessa voimasuhteet saattavat muuttua, joten pari haastajaa mukaan.

-91 ikäluokassa Veli-Heikki Mäenalanen on tainnut kärsiä urheilullisuuden puutteesta koko pelaajauransa. Siitä huolimatta hän on ollut maajoukkuekalustoa. Siinä mielessä näen selkeää kehityspotentiaalia.

-92 ikäluokasta haastajaksi voisi nostaa vaikka Ville Kolppasen. Kohtuullisen kokoinen kaveri, jolla ei vähällä näkemisellä näyttäisi olevan fataaleita puutteita. Ainakin parhaimmillaan ollessaan näyttää todella kehityskelpoiselta.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Onhan tuo tosiaan poikkeuksellinen tilanne, että Suomi antaa maalivahtiosastolla tasoitusta yhtään kenellekään. Kasivitosissa taisi olla Kilpeläinen maalissa, mutta 18-vuotiaiden EM- ja MM-kisavahdit ovat olleet aika kovia jo melko pitkään.

Kyllä, eikä 2003 joukkueen kakkonenkaan ole saavuttanut ihmeempiä, Ville Hostikka. Vertailun vuoksi, seuraavana vuonna kakkosvahtina oli Karri Rämö. Kristian Antilan ura piti sisällään runsaat 130 SM-liigaottelua, AHL:ää, CHL:ää ja ECHL:ää. Häneltä, kuten ei Ahoseltakaan, nousu huipulle ei onnistunut suurista odotuksista huolimatta. Maalivahteja on meillä kuitenkin riittävästi ja joku saattaa nousta melko korkealle täysin puskista, kuten Pekka Rinne. Ja olihan Bäckströmkin U20 MM-kultaa voittaneen joukkueen kakkosvahti. Jonkun Norrenan nousua huipulle voidaan pitää melkoisena ihmeenä, kun otetaan huomioon, että TPS:ä tuohon aikaan kilpailivat peliajasta Kiprusoff ja Niittymäki.

Nämä esimerkit osoittavat, että Kuuselan tai Rinteen ei kannata heittää toivoa huipun saavuttamisesta, vaikka tällä hetkellä he eivät edustakaan ikäluokkansa maailman huippua.
 

Kaberle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Maple Leafs, Chelsea
Kylmää on ollut kyyti USA:ta vastaan. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne 3-1 jenkeille ja laukaukset USA:lle peräti 19-5. Suomen ainoan maalin teki Joonas Rask. USA:n maaleista vastasivat Schroeder, Palmieri ja Florek.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Toinen erä Suomelle 1-0. Maalintekijänä ylivoimalla Hartikainen Raskin ja Sallisen syötöistä. Laukauksetkin meni jo tasan 8-8, mutta kirittävää siis vielä on.

EDIT: Ja heti kun kirjoitin, USA tekee 4-2.
EDIT: Kivistö yv:llä Pitkäsen syötöstä, 4-3.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ja Suomi siis hävisi pelin lopulta 4-3 ja kohtaa huomisessa (?) puolivälierässä Kanadan. Vastus ei siis juuri helpotu. Suomalaisille muuten viimeisellä kympillä kaksi 10 minuutin käytösrangaistusta, Jasse Ikoselle selkään taklaamisesta ja Rasmus Rissaselle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Hulinaa?
 

Museoesine

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja muut keskisuomalaiset
Nättisen paikka joukkueessa kyseenalaistettiin täällä ennen kisoja, mutta kyllähän tuo Jussi on taitonsa näyttänyt.
Jussi Nättinen pelasi hyvän kauden JYP A:ssa, mutta tämä Nättinen on pikkuveli Joonas. Nättisellä on kisojen kolmanneksi paras aloitusvoittoprosentti (64 %): http://stats.iihf.com/Hydra/148/IHM148Z06_85F_1_0.pdf. Voittoprosentti on suomalaisista selvästi paras eikä muita ei 30 parhaan joukossa näy.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Suomi pelaa parhaillaan puolivälierää Kanadaa vastaan. Kanada siirtyi juuri ylivoimamaalilla 1-0-johtoon. TSN näyttäisi lähettävän pelin jälkilähetyksenä muutaman tunnin kuluttua, mutta eipä taida netitse sekään näkyä, joten tilastoseurantaan on tälläkin kertaa tyytyminen.
 
Enpä tajunnutkaan, että tuo puolivälierä pelataan näin aikaisin. Vastustajana Kanada herättää tällä hetkellä vähemmän pelkoa kuin vaikkapa USA tai Venäjä, tai edes Ruotsi. Kanukit on ihan voitettavissa hyvällä pelillä. Täytyy muistaa, että 18-vuotiaiden kisoihin ei Kanada koskaan saa parasta mahdollista joukkuetta jalkeille. Jo pelkästään Steve Stamkos ja John Tavares toisivat melko paljon hyökkäyspeliin. Puhumattakaan muista tulevan kesän kärkivarauksista.

Yhtä kaikki, peli on 1. erän jälkeen Kanadalle 1-0. Torjuntamäärien perusteella hyvin tasaisissa merkeissä mennään.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
YV:llä Kanada tekee maalit ja Suomi ei, vaikka YV:tä Suomella on kuinka paljon. Rinne maalissa, joten omaan pussiin maalien meneminen ei ihmetytä. Luulisi vain, että Suomikin saisi maaleja aikaiseksi noista YV:stä.

edit:Torjunnat 25-14 kahden erän jälkeen. Aika selkeä kummalla siis on parempi kassari.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kahden erän jälkeen Kanadalle 2-0, molemmat maalit ylivoimamaaleja. Suomikin on päässyt ylivoimalle jo viidesti, kerran lyhyesti jopa viidellä kolmea vastaan, vaan eipä ole tulosta tullut. Kanadan maalivahti Jake Allen on muuten turnauksen maalivahtitilaston kohtalaisen selkeä ykkösnimi. Suomen Kuusela ja Rinne löytyvät listasta peräperää sijoilta 9 ja 10, prosenttien ollessa luokkaa 87 ja osia. Laukaukset Suomelle 25-16.
 
Siinä mielessä tosiaan jännä ikäluokka, kun kansainvälisen tason täyttävää maalivahtia ei löydy, mutta hyökkäyksestä löytyy poikkeuksellista taitoa enemmän kuin vuosiin.

Kanada on edelleen voitettavissa, mutta YV:llä pitäisi alkaa onnistumaan.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kun ei ylivoimalla osu, niin alivoimalla sitten. Jani Lajunen kavensi tilanteeksi 1-2 Rasmus Rissasen syötöstä ajassa 54.13. Vaan aika kuluu ja kello käy...
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Ja niinhän siinä kävi, että Suomi hävisi 1-2.

Tiistaina vielä ottelu sijoista 5-6 luultavasti Saksaa vastaan, vaikka teksti-telkkari väittääkin Suomen urakan kisoissa päättyneen tämän päivän häviön myötä. (ja näköjään Tapsa on teksti-tv:n linjoilla)

5. sija olisi melko odotettu sijoitus, ensi vuonna odotellaan sitten mitalia Rajalan johdolla.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Kun ei ylivoimalla osu, niin alivoimalla sitten. Jani Lajunen kavensi tilanteeksi 1-2 Rasmus Rissasen syötöstä ajassa 54.13. Vaan aika kuluu ja kello käy...
...ja niinhän siinä kävi, että 2-1 jäi lopputulokseksi. Turnauksen paras maalivahti taisi olla liian hyvä ohitettavaksi.

Viidennestä sijasta taidetaan pelata aivan turha peli Saksaa vastaan. Sen voisi sentään hoitaa.
 

Schadowan

Jäsen
Ja 2-1 Kanada sitten vei, vaikka lopussa olikin 6 vs 4 tilanne Suomella. Yv ei näköjään toiminut, ei alkuunkaan. Suomi siis taistelemaan jämäsijoista.

Ensi vuonna sitten toivottavasti paukkuu ja ollaan mitalipeleissä mukana. Hyökkäys voidaan rakentaa nimien Rajala, Nättinen, Haula, Granlund ja Pulkkinen ympärille. Pakeissa johtavat pelaajat ovat luultavimmin Kivistö, Manelius, Vatanen ja Palsola. Maalivahtina luultavasti Ortio/Härmä kaksikko.

Hyökkäyksessä siis viisi nimeä, jotka tullaan varaamaan 1-2. kierroksilla tulevissa drafteissa, jos nyt ei mitään kummempia tapahdu. Pelkän potentiaalin perusteella kovin hyökkäys 18-v maajoukkueessa koskaan, uskaltaisin sanoa. Vielä kun maalivahtiosasto saadaan kuntoon ja pojat saavat kiloja lisää, niin kyllä sopii odottaa ensi kevättä.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mainitaan nyt sekin, että Suomi pelasi pelin viimeisen minuutin kuudella neljää vastaan kanadalaisen otettua pelin viivyttämisestä jäähyn. Vaan eipä auttanut sekään. Sijat 5-6 on tosiaan odotusten mukaiset. Näillä maalivahdeilla (ja tällä puolustuksella) ei vain kuuhun mennä, vaikka hyökkäyksessä olisi miten kovaa kalustoa hyvänsä. Tosin Suomen kärkihyökkääjätkin hyytyivät aika lailla USA:ta ja Kanadaa vastaan. Rajala ei tainnut tehdä kahdessa viimeisessä pelissä pisteen pistettä. No, ensi vuonna tosiaan mitalikisat, tähän uskon. Siinä välissä 20-vuotiaiden maajoukkueen täytyy onnistua säilyttämään Suomen A-sarjapaikan tulevissa katastrofikisoissa vuodenvaihteessa.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
No, ensi vuonna tosiaan mitalikisat, tähän uskon. Siinä välissä 20-vuotiaiden maajoukkueen täytyy onnistua säilyttämään Suomen A-sarjapaikan tulevissa katastrofikisoissa vuodenvaihteessa.

Ainakaan 20 vuoteen ei U18 ole ollut näin nuori kuin nyt. Siinä mielessä, ensi vuonna ovat hyvät mitalisaumat, kun otetaan huomioon joukkueen hyvä peliesitys (raporttien perusteella) tänä vuonna. Ongelmakohtana on vain huippuvahdin löytäminen ensi vuodeksi. U20-kisoista putoaminen ei ole kovin todennäköistä. Kazakstan, Saksa ja Latvia tuskin sentään Suomea kykenevät voittamaan, Sveitsi kun onneksi tipahti sarjatasoa alemmas.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Pakkeihin voisi vielä lisätä KalPan Rissasen, joka oli tänäkin vuonna nuorempana mukana.

Veskareista sen verran, että jos tämän vuoden tasoa pidettiin huonona niin parannusta lähivuosinakaan ei näillä näkymin ole tulossa... Ortion ja Härmän (-92) edelle nostaisin KalPan A:ssa tällä kaudella pelanneen Matti Hakosen, joka pörräs ennen kisoja U18-leiriryhmässä. Siihen rinnalle sitten Ortio/Tuohimaa jne.

Kyllä, eikä kannata myöskään unohtaa tällä kaudella loistavan kauden A-junioreissa pelannutta Joni Karjalaista. Itse olin aivan varma, että Karjalainen olisi kuulunut maajoukkueen mukaan jo tänä vuonna, mutta toisaalta ainakaan hänen B-junioreiden sm-finaalit eivät menneet kovin putkeen ja myöskin koko saattoi vielä olla esteenä.

Tosiaan Tuohimaa on myös potentiaalinen maalivahtiehdokas ensivuoden U18-mömmömmiin. Hän pelasi loistavan runkosarjan B-junioreissa, mutta pleijarit menivät penkinalle kuten Karjalaisella ja koko joukkueella muutenkin.
 

Schadowan

Jäsen
Kyllä, eikä kannata myöskään unohtaa tällä kaudella loistavan kauden A-junioreissa pelannutta Joni Karjalaista. Itse olin aivan varma, että Karjalainen olisi kuulunut maajoukkueen mukaan jo tänä vuonna, mutta toisaalta ainakaan hänen B-junioreiden sm-finaalit eivät menneet kovin putkeen ja myöskin koko saattoi vielä olla esteenä.

Tosiaan Tuohimaa on myös potentiaalinen maalivahtiehdokas ensivuoden U18-mömmömmiin. Hän pelasi loistavan runkosarjan B-junioreissa, mutta pleijarit menivät penkinalle kuten Karjalaisella ja koko joukkueella muutenkin.

Haula-Nättinen-Rajala
Karjalainen-Granlund-Pulkkinen
Kivistö-Vatanen
Manelius-Palsola

Kyllähän noilla voisi lähteä kokeilemaan. Yv:ssä voisi sitten kokeilla esim
Rajala-Granlund-Pulkkinen kolmikkoa esimerkiksi, voisi olla aika tappava yhdistelmä. No vuoden päästä sitten katsotaan.
 

PJx

Jäsen
Mitalipelit jäivät siis haaveeksi. Katselin tuossa Suomen junnumaajoukkueiden kokotilannetta. U16-U18 joukkueista ei tainnut löytyä yhtään kenttäpelaajaa, joka olisi saavuttanut 190cm rajan. Se ei ole iso ihme, sillä pikaisella laskennalla koko B-SM:ssä taisi pelata n. 8 kaveria joiden ilmoitettu pituus riittäisi tähän.

Vertailun vuoksi pääkilpailijoiden tilanne: Can 5, Rus 4, Svk 3, Swe 2, Usa 1. Jotain tämäkin kertoo. En väitä, että isot pelaajat olisivat itseisarvo, mutta jotain niiden puute kertoo järjestelmästä. Näyttäisi siltä, ettei kookkaiden pelaajien ole helppo päästä Suomen järjestelmästä läpi. Näyttäisi, että jo C-SM:ssä kookkaiden pelaajien määrä on yllättävän pieni.

Syy kookkaiden pelaajien puutteeseen lienee isojen kaverien huono liike. Mitähän kilpailijamaissa tehdään toisin, että kookkaatkin kaverit pystyvät läpäisemään seulan. Millä keinoilla muualla kookkaiden kavereiden liike saadaan riittämään junnuputken läpi?

Jostain kumman syystä miesten sarjoihin näitä isoja miehiä löytyy. Tarkoittaako se sitä, että suuri osa junnuputkessa sinnitelleistä kookkaista päätyy profiilipelaajiksi?
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Haula-Nättinen-Rajala
Karjalainen-Granlund-Pulkkinen
Kivistö-Vatanen
Manelius-Palsola

Kyllähän noilla voisi lähteä kokeilemaan. Yv:ssä voisi sitten kokeilla esim
Rajala-Granlund-Pulkkinen kolmikkoa esimerkiksi, voisi olla aika tappava yhdistelmä. No vuoden päästä sitten katsotaan.


Kyllä ja ärsyttävintä tässä on kun ei oikein jaksaisi enää odotella ensivuonna pelattavia kisoja ja varsinkaan -91 ja -92 vuosina syntyneiden varaustilaisuuksia. Pakko vaan kitkuttaa. Niin ja täytyy myös toivoa, että kaikki parhaat pelaajamme saadaan kisoihin terveinä. Joonas Donskoi on myös potentiaalinen -92 syntynyt ensi vuoden kisoihin tai ainakin kuulemani perusteella.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Syy kookkaiden pelaajien puutteeseen lienee isojen kaverien huono liike. Mitähän kilpailijamaissa tehdään toisin, että kookkaatkin kaverit pystyvät läpäisemään seulan. Millä keinoilla muualla kookkaiden kavereiden liike saadaan riittämään junnuputken läpi?

Jostain kumman syystä miesten sarjoihin näitä isoja miehiä löytyy. Tarkoittaako se sitä, että suuri osa junnuputkessa sinnitelleistä kookkaista päätyy profiilipelaajiksi?

Osittain omakohtaista kokemusta ja osittain sitten ihan vain yleistä pohdintaa/mutuilua. Mielestäni liian nuorissa korostetaan jo liikaa liikettä. Siis ihan pelaajavalinnoissa. Tästä sitten kärsii varsinkin nopean pituusspurtin saavat juniorit. Näin sitten voi tipahtaa hyvinkin lahjakkaita pelaajia pois siitä "putkesta" tämän suomalaisen pelaajan prototyypin korostuessa liikaa. Kuitenkin sitä luistelua voi kehittää myöhemmälläkin iällä ihan riittäväksi SM-liigatasolle tai jopa korkeammalle, mutta minkäs teet...
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Venäjä selvitti juuri tiensä finaaliin voittamalla USA:n välierässä niukasti 3-1. Niukista loppunumeroista huolimatta Venäjän esitys oli vakuuttava. Mielestäni Venäjä on nyt parempi kuin vuosi sitten, jolloin se voitti kultaa.

Ruotsi vaikuttaa toisesta välieräparista vaarallisemmalta vastustajalta, joten pitänee toivoa Kanadan voittoa siinä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös