15-v:n värväys!

  • 7 717
  • 36

Mr. Jones

Jäsen
Viestin lähetti Harri
Uusavuttomia ovat nykyajan 15-vuotiaat elleivät osaa tehdä ruokaan niin että pysyvät terveinä tai omaa tarpeeksi selkärankaa läksyjen tekoon.

Niin, eiköhän 15-vuotias ole vielä lapsi, eikä suinkaan uusavuton. Arjen pyörittäminen tuon ikäiselle saattaa koitua melko raskaaksi. Teoriassahan monet taidot on jo hallussa, mutta käytännössä yksin arjen (monipuolinen ruoka, pyykit, siivous, laskut, niitä riittää) päivittäinen hoitaminen on 15-vuotiaalle iso asia. Ja muistaa pitää, että tuon ikäisellä on puberteetti-ikä useimmiten menossa tai jopa vasta alkamassa, joten tunne-elämäkin on monella tapaa sekainen.

Mielestäni tuon ikäinen tarvitsee vielä kovasti äitihahmoa ympärilleen hoitamaan monia monia arkisia asioita. Toiset ovat luonnollisesti kypsempiä, mutta suuri vähemmistö on niitä, joilta kuvatun kaltainen tilanne hoituisi. Tuollainen Retiredin tarjoama isäntäperhe olisi varmasti hyvä asia, mutta en tiedä miten se istuu suomalaiseen kulttuuriin, meillä ei taida tuon kaltaista perinnettä oikein olla.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti Scotty
Kanadan juniorikeikko on melkoisessa alennustilassa. Sieltä ei mallia pidä ottaa missään.

Mutta Kanadan juniorikiekko tuottaa jatkuvalla syötöllä pelaajia NHL:ään ja Eurooppaankin. U20-kisoissa Kanada on aina ykkössuosikki. Suomesta lähtee joka vuosi junnuja sinne pelaamaan. Ei kai se nyt ihan alennustilassa voi olla..
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kiitos taas kerran JA:n toimitukselle, mielenkiintoista luettavaa. Sellaisen pikku kommentin heittäisin Kärppiä koskien, että kun tuossa muistaakseni mennä kaudella juttelin heidän A-junnujen joukkueenjohtajan kanssa, niin osasi kertoa että Kärpissä olisi tehty periaatepäätös että nuoremmissa junnuissa heillä ei oteta pelaajia Kärppiin lähialueiden joukkueista, vaikka tulijoita olisi pilvin pimein, koska silloin junnusarjojen pelaamisessa ei olisi mitään järkeä, Kärpät olisi alueella täysin ylivoimainen. Fiksu ja urheilullinen päätös minun mielestäni.
 

Junskeri

Jäsen
Re: Re: Re: Re: Kiitos kommenteista!

Viestin lähetti dude

Eteenpäinhän on täällä menty siinä, että 17-vuotiaiden (?) maajoukkueessa pidettiin parin tunnin opiskelutaukoja välissä, jotta pojat eivät jäisi pitkän leirin/turnauksen aikana jälkeen muista.

Juu, ainakin U16-maajoukkueessa on tällä kaudella kyseinen käytäntö.
 
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche.
Mun mielestä pelaajan pitää itse ratkaista tollaset asiat missä pelaa. Ei saa tehdä niin et vanhemmat sanoo "eiku sä pelaat täällä 4. divaria". Eikä toisaalta ketään saa "myydä" mihinkään, alle 18v. pelaajan pitäis saada ite päättää pelipaikkakunta. Siis jos kyseessä on pelaaja joka mahtuu pelaamaan. Tarkoitan että oulun poika ei voi sanoo "et mä pelaan kärpissä", eli taidot on tässä jonkinlainen raja.

Tästä pääseekin sopivalla aasinsillalla siihen, et pitäiskö teidän mielestä olla kaksi joukkuetta, kilpailu ja harrastusjoukkue kaikilla joukkueilla? Siis toinen jossa "painettaisiin verenmaku suussa" ja toinen jossa "Kaikki pelaa" toteutuisi.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti Jaymond Flurrie


Tästä pääseekin sopivalla aasinsillalla siihen, et pitäiskö teidän mielestä olla kaksi joukkuetta, kilpailu ja harrastusjoukkue kaikilla joukkueilla? Siis toinen jossa "painettaisiin verenmaku suussa" ja toinen jossa "Kaikki pelaa" toteutuisi.

Pitää.

Ja suurimmassa osassa ainakin suurseuroja tällainen onkin. Ilveksen esimerkkiä täällä on käytetty aiemminkin, mutta mielestäni siinä on harvainaisen fiksusti hoidettu organisaatio.

Nuorempaan D:hen asti kaikki kulkevat samassa joukkueessa, oli taidot mitkä hyvänsä. Sitten erotellaan jyvät akanoista, mutta yritetään kuitenkin kuljettaa mahdollisimman isoa porukkaa mukana, eli jos todella reenaavia ja kiinnostuneita on paljon, niin sitten viedään eteenpäin vaikka viisi joukkuetta. Vanhemmassa C:ssä (mikä on 1. SM-sarja) joudutaan sitten tietysti karsimaan, vaikka tarkoitus olisikin saada sinne kaksi joukkuetta SM-sarjaan.

Niille, jotka siinä D-iässä eivät halua panostaa (mm. jääreenit lisääntyvät ja aletaan vetään enemmän myös kuivareeniä), on omat joukkueet jossa voi harrastaa huvikseen jääkiekkoa aina A-junioreihin asti, eli periaatteessa kolmannelle kymmnelle. Sitten hyppäys äijien höntsysarjoihin ei olekaan mikään iso.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Jaymond Flurrie
Tästä pääseekin sopivalla aasinsillalla siihen, et pitäiskö teidän
mielestä olla kaksi joukkuetta, kilpailu ja harrastusjoukkue kaikilla joukkueilla? Siis toinen jossa "painettaisiin verenmaku suussa" ja toinen jossa "Kaikki pelaa" toteutuisi.
Pääkaupunkiseudun näkökulmasta tämä olisi täysin turhaa. Kaikki kunnia Ilvekselle, jos siellä näin toimitaan, mutta täällä etelässä tuo systeemi olisi täysin turha. Tähän on varsin yksinkertainen perustelu. Pääkaupunkiseudulla pelaa kymmenittäin jopa sadoittain joukkueita, joista jokainen voi valita tasolleen sopivan. En siis näe mitään syytä sille, miksi Hifk:lla, Jokereilla tai Bluesilla pitäisi olla kaksi eri tasoista joukkuetta jokaisessa ikäluokassa. Pelaaja ja vanhemmat valitkoon pojalleen seuran sen mukaan, millä tasolla kiekkoa halutaan harrastaa. Näissä kolmessa "pääseurassa" kilpailu pelipaikoista on aina kovaa ja niin sen pitää ollakin.
 
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche.
Tuossa oot ihan oikeassa, mut miten muualla ku isoissa kaupungeissa? Ite asun Kemissä jossa ei todellakaan ole kolmea SM-liiga seuraa, eikä varmasti sadoittain muitakaan joukkueita. Silti hyvien junnujen pitäis kehittyä ja huonompien saada peliaikaa. Rahahan se on se este, mut silti noin niinkuin teoriassa...
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Jaymond Flurrie
Tuossa oot ihan oikeassa, mut miten muualla ku isoissa kaupungeissa? Ite asun Kemissä jossa ei todellakaan ole kolmea SM-liiga seuraa, eikä varmasti sadoittain muitakaan joukkueita. Silti hyvien junnujen pitäis kehittyä ja huonompien saada peliaikaa. Rahahan se on se este, mut silti noin niinkuin teoriassa...
Eipä tuossa taida olla paljon tehtävissä. Oikeinhan se on, jos hieman heikkotasoisemmatkin pelaajat pääsisivät pelaamaan, mutta paha joukkueita on kasata ellei pelaajia ole tarpeeksi. On sen verran hankala pulma, ettei lääkettä taida olla. Se ei mulle kyllä oikein aukea, että miten rahan puute voi tässä olla ongelma ? Eikö ongelma ole ennemminkin pelaajien puute.
 
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche.
Niin siis molemmat. Jos ei oo varaa maksaa vaikka hallivuoroja tai pelimatkoja tms. niin se on kai rahakysymys?
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Eiei. Kyllä se edelleen on niin että ei se ole vain 18-vuotiaan itsensä asia päättää missä pelaa. Asiaan vaikuttaa niin menot seikat, että ei sellaisesta tulisi mitään jos 14-vuotias kaverikin alkaa itse päättämään aina siirtyykö 200km päähän kotoa. Jos Suomeen saataisiin parempi juniorijärjestelmä, jossa olisi Kanadan malliin sijaiskodit ja koulutus parempi yhdistetty kiekkoon, niin asia voisikin olla toisin.

Ja tuosta ehdotuksesta että olisi erikseen harrasteporukka ja kilpailu. Nykyisin Suomessa tuntuu olevan vain nämä ääripäät mukana seuroissa. Toisissa seuroissa vedetään täysin verenmaku suussa ja jo 12-vuotiaat ajetaan tiettyyn pelisysteemiin, luovuus tapetaan ja tärkeintä on voitto, eikä pelaajien oma kehitys sekä yksilöinä&ihmisinä. Itseäni tuo ei miellytä yhtään, vaan näkisin että pelaajille pitäisi antaa nykyistä enemmän vapauksia junioreissa ja ruokkia heidän luovuutta. Samalla kun karsittaisiin heikkouksia, vahvistettaisiin taitotasoa ja vahvuuksia, ruokittaisiin lahjoja, eikä pistettäisi kaiken edelle voittoja ja pelkkää fyysistä voimaa.

Toinen ääripää on sitten tämä melkeinpä yhtä surullinen jalkapallon malli. Nykyisinhän alle 12-vuotiaat(korjatkaa jos muistan väärin) eivät saa kilpailla, peleistä ei lasketa voittoja ja turnauksissa ei anneta palkintoja voittajille. Tämäkään malli ei palvele pitemmän päälle lapsia/nuoria. Jos lapsi ei opi kilpailemaan ollenkaan, voitosta ei saa voiton riemua ja ei opi toisaalta myös häviämään ja ottamaan vastaiskuja vastaan, niin se vaikuttaa myös elämään kentän ulkopuolella. Väitän että todella suuri osa urheilijoista joka on ottanut kunnolla kuokkaansa esim. fudiskentällä on oppinut myös ns. normaalielämässä käsittelemään takaiskut paremmin.

Itse näkisin tärkeänä, että jatkossa säilytettäisiin kilpaileminen, mutta ei suinkaan harrastajien kustannuksella. Junioreissa tärkeintä olisi saada mahdollisimman paljon lapsia mukaan lajiin, olisi tärkeä pystyä tukemaan heidän kehitystään, varsinkin yksilöinä ja kaikkea ei saisi uhrata vain voittojen takia. Ranskan jalkapalloilussa on erinomainen malli nuorille lahjakkuuksille, tästä voisi ottaa mallia Suomeen. Eikö olisi mahdollista luoda sarja&juniorijärjestelmä jossa nuorissakin mahdollistettaisiin kilpailu, mutta samalla tuettaisiin laajoja harrastajamääriä. Esim. sarjoja pitäisi jatkossakin löytyä monen eri tasoisia, kaudessa voisi olla ikäluokittain jo nuoremmasta saakka aluejoukkueet, mutta pääasiallinen tarkoitus olisi koota lahjakkaimmat pelaajat harjoittelemaan, suuremmassa mittakaavassa ja suurempina joukkueina kuin vain 20-25 paras. Esim. Pk-seudulta koottaisiin ~13-vuotiaissa jo 40-50 kaveria joille annettaisiin opastusta harjoitteluun, pääosin siis henkilökohtaisella tasolla harjoittelua ja pelit vain leikinomaisina seka&pienpeleinä. Tämä toteutettuna muutaman kerran vuodessa ja otettujen vaihtelulla. Tälläistä mallia voisi sovittaa aina sinne 16-18vuoden ikäluokkiin saakka, ainakin tukemaan ns. virallisia aluejoukkueita. Tätä kautta pystyttäisiin tukemaan lahjakkaita nuoria laajemmassa mittakaavassa ilman turhaa kilpailuttamista kuitenkaan. Samaa mallia toivoisin jalkapallonkin pariin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös