15-v:n värväys!

  • 7 707
  • 36

Scotty

Jäsen
Onko SM-liigan sääntöjen ja etiikan mukaista että liigajoukkueen A-junioreiden valmentaja soittaa suoraan 15-vuotiaalle pelaajalle värväten tätä ensi kaudeksi joukkueeseensa (luvaten taloudellisia etuaja)?

Vanhemmat ovat tuohtuneita! Paikkakunta on "toisella puolella Suomea" kotiin nähden ja vanhemmat halausivat tietenkin pitää lapsensa kotikaupungissa, jossa pelataan pelaajan kehtiyksen kannalta sopivaa kiekkoa.

Eivätkö agentitkin ole sopineet että eivät alle 16-vuotiaisiin ota suoraan yhteyttä?
Seurojen suoraa värväystäkö ei kukaan voi estää?
Tulipa mieleen että täyttyyköhän tällaisessa jopa joitain rikosoikeudellisiakin piirteitä.

Eikähän olisi reilumpaa jutella ensiksi vanhempien kanssa. Pojan pää saattaa mennä pyörälle tuossa iässä vähemmästäkin....

Mikä on Liigan kanta asiaan?
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Niin kyllähän tulisi ensin ottaa yhteyttä vanhempiin ja sitten vasta poikaan. Ei missään nimessä korrektia käytöstä. Tosin kovin tavanomaista. Ei ole läheskään ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen tämän tapainen tapaus. Muutenkin näkisin että pelaajan tulisi ainakin peruskoulu käydä rauhassa loppuun ja sitten kun puhutaan lukiosta/jatkokoulutuksesta niin yhdessä pelaajan ja vanhempien tulisi päättää mikä olisi järkevää kehityksen&tulevaisuuden kannalta.

Ei tuo rikollista käsittääkseni ole, mutta kovin epäeettistä.
 

Harri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Arsenal
Tjaa. Yksityiskohdista ei ole tietoa niin on vaikea spekuloida. Loppupäässä se on yksilö itse joka tekee päätöksen, eivät hänen vanhempansa. Tiedä vaikka tuo sitten olisi se 'näytön paikka.'

Tärkeintä on se, että päätös tehdään harkiten ja oikein perustein, ei hätiköimällä.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Harva 15-vuotias on yksinään valmis päättämään noinkin suurista asioista(muualle muuttamisesta yksin). Joten kyllä vanhemmilla on tärkeä rooli. Ei niinkään päättäjinä, vaan päätöksen hyväksymisen&keskustelun kautta.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Mitäh, onko vielä jossain joku 15-vee pelaaja jolla ei ole omaa agenttia. Ei taida sitten olla mikään superlupaus kyseessä...

Oikeasti, kyllähän vanhempien kuuluu päättää 15-kesäisen kaverin tulevaisuudesta. Nykyisestä jääkiekon tuotteellistumisesta vaan kertoo se että agentit pyörivät jo C-ikäisten ympärillä, siihenkin pitäisi saada jonkinlaiset selkeät pelisäännöt.

EDIT: Ainakin 15-vuotiaalla Jesse Joensuulla oli agentti jo viime kesänä, siitä kuka agentti on kyseessä ei minulla ole kylläkään tietoa.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kamalaltahan tuo esimerkki kuulostaa, varsinkin jos poikaan ollaan oltu yhteydessä eikä vanhempiin tai agenttiin. Ikävä kyllä tähän on tultu, käsittääkseni jo 90-luvulla aktiivista värväystä tehtiin läpi Suomen erääseen suurseuraan, jossa näitä nuoria lupauksia sitten pääsikin pinnalle, tosin vain murto-osa niistä joita värvättiin. Paha tätä on lähteä kritosoimaan, kun olen siinä käsityksessä että tuo on ihan normaalia. Onpa sitä jo 80-luvullakin värvätty pelaajia mopoilla jopa pääkaupunkiseudun joukkueistakin 13-14 vuotiaina...
 

Harri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Arsenal
Joka syksyhän noita 15-vuotiaita lähtee toiselle puolelle Suomea opiskelemaan.

Jos haluaa todella ammattikiekkoilijaksi ja tuntee itsensä kypsäksi asumaan yksin niin mitä sitä turhia maaseudulla mätänemään ja istumaan koulunpenkillä jos ei opiskeluun ole halua ja aihetta. Turha siellä on muita häiritä.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Harri
Jos haluaa todella ammattikiekkoilijaksi ja tuntee itsensä kypsäksi asumaan yksin niin mitä sitä turhia maaseudulla mätänemään ja istumaan koulunpenkillä jos ei opiskeluun ole halua ja aihetta. Turha siellä on muita häiritä.

Olen eri mieltä. 15-vuotiaana ihminen, olkoon lahjakaskin jääkiekkoilija, ei voi asettaa tulevaisuuttaan yksinomaan jääkiekon varaan. Mikäli näin tapahtuu, tekevät niin vanhemmat, valmentajat kuin muutkin asiaan vaikuttavat tahot suuren virheen. Tuon ikäisen ihmisen on tehtävä muutakin kuin pelattava jääkiekkoa - esimerkiksi opiskeltava, ja koulun ohella myös elämää kaukalon ulkopuolella. Mikäli nuori on jääkiekossa todella lahjakas, ehtii hän rakentaa siitä itselleen ammatillisen uran vielä myöhemminkin.

Hieman asiaan liittyen... tämän päiväisessä Toronto Sun -lehdessä Wayne Gretzky puhuu juniorikiekkoilusta ja sen tilasta muun muassa seuraavaa:

"Everything seems to be so organized. If you get six or seven kids on the street and try to have a game of pickup hockey, each kid would say, 'Well what position do I play?' Everything is so structured now in every sport, not just hockey, and I think they've lost some of the imagination and creativity."

"Every sport helps hockey. I played baseball, box lacrosse and a little bit of soccer. I did track and field. You get a hunger to play. I never skated in the summertime. I had friends who went to hockey camp. I went to hockey school when I was 10. I lasted one day and went home."

Luotan siihen, että 99 tietää mistä puhuu. Ehkä näitäkin näkemyksiä olisi syytä pohtia puhuttaessa juniorien kasvatuksesta - Suomen oloissa siis siitä, että yhä nuorempia ja nuorempia lahjakkuuksia pyritään imaisemaan putkeen, jossa valitettavan usein tasapäistetään ja tukahdutetaan, ja lopputuloksena on nippu mielikuvituksettomuudessaan luotettavia, kolmosketjussa kiekkoa vastustajan päätyyn takovia kavereita.

Sinä ilmeisen lahjakas 15-vuotias, josta tämä ketju lähti liikkeelle... Vaihdat paikkakuntaa tai et, pidä kiinni itsestäsi!
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Juu 15-vuotiaana vaan kaikki yhden kortin varaan, uuh. Mitäköhän sitten jos tästä 15-vuotiaasta ei tulekkaan uutta Saku Koivua/Joni Pitkästä/Kari Lehtosta(pelipaikoittain vain esimerkit) ja kiekko ei elätäkkään. Se on vähän ikävämpi huomata se sitten 20-vuotiaana tai myöhemmin jopa ettei ole mitään minkä päälle rakentaa. Peruskoulu käyty jos sekään. Tai jos kaveri loukkaantuu, niin, aivan... Kyllä sitä pitäisi vähän pitemmälle ajatella ja jos ei 15-vuotias siihen pysty(usein ei) niin eiköhän vanhempien&muiden läheisten tulisi auttaa.

Muutenkin pelaajasta itsestään on niin paljon kiinni, että Suomessa voit melkein missä vain seurassa(joka pelaa kaupungissa missä on jäähalli) kehittyä, jos itse tekee töitä sen eteen. Ei se suurseura tuo automaattista onnea.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Viestin lähetti eagle
Se on vähän ikävämpi huomata se sitten 20-vuotiaana tai myöhemmin jopa ettei ole mitään minkä päälle rakentaa. Peruskoulu käyty jos sekään. Tai jos kaveri loukkaantuu, niin, aivan... Kyllä sitä pitäisi vähän pitemmälle ajatella ja jos ei 15-vuotias siihen pysty(usein ei) niin eiköhän vanhempien&muiden läheisten tulisi auttaa.

Jep. Ja taitaapi aika harvalla kiekkoilijalla riittää rahat aktiiviuran jälkeiseen elämään. Niitä vuosia taitaa kuitenkin yleensä olla edessä monta.

Mutta itse otsikosta, eipä taida mikään laki kieltää työn tarjoamista...

Että silleen...
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Pelaajayhdistys on määritellyt jonkun iän (17?), jota ennen pelaajia ei saisi agentit värvätä. Tosin jotkut rekisteröitykin agentit pyörivät 15-vuotiaiden ympärillä, joten se siitä..

Seurathan saavat ihan vapaasti värvätä pelaajia maakunnista tai vaikka naapuriseurasta. Sehän on heidän työtänsä ja sillä he tukevat tulevaisuuttaan. Jos Saku Koivu olisi syntynyt vaikkapa Seinäjoella, olisi 12 liigajoukkuetta ollut hänen kimpussaan 15-vuotiaana. Sama koskee Tuomo Ruutua. Se, miten värväykset hoidetaan, onkin sitten eri juttu. A-junioreiden valmentajan tai valmennuspäälikön pitäisikin miettiä sitä, millaisen maineen omasta seurastaan jättää kyseiselle paikkakunnalle. Voi olla, että kun yhden viet puoliväkisin, seuraavaa et saakaan ollenkaan..

Pelaaja voi lähteä 15-vuotiaana maailmalle kotoa ja hoitaa hommansa kaikinpuolin kunnolla myös siellä uudessa kaupungissa. Kaikki on kiinni jannusta itsestään. Jani Nikko tuli Tampereelle 15-vuotiaana, kävi koulunsa, pelasi, luki tradenomiksi, pelasi, pääsi yliopistoon ja pelasi. Kunnes ura loppui. Nikko on malliesimerkki pelaajasta, joka lähti aikaisin kotoa Laihialta, tuli, hoiti hommansa kunnolla ja kun pelaajaura loppui oletettua aiemmin, putosi tukevasti kahdelle jalalle. Aikaisin lähtöä kritisoivat ovat kyllä siinä oikeassa, että liian usein uudessa kylässä sitten kaikki "hyvät tavat" unohtuvat ja vapaus tuo ne varjopuolensa. Silti kannustan kyllä monia elämään unelmaansa ja yrittämään toteuttaa sitä. Jos unelmiaan ei yritä edes toteuttaa, se voi jäädä myöhemmin harmittamaan. Tämä koskee myös muitakin kuin urheilijoita. Jos vieraalla paikkakunnalla on hyvä ja mielenkiintoinen koulu, niin kyllä peruskoulun käynyt 16-vuotias voi ihan hyvin lähteä toteuttamaan unelmaansa. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä se, että kaikista ei tule sakukoivuja.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti dude
Pelaaja voi lähteä 15-vuotiaana maailmalle kotoa ja hoitaa hommansa kaikinpuolin kunnolla myös siellä uudessa kaupungissa. Kaikki on kiinni jannusta itsestään.

Pelaaja voi lähteä 15-vuotiaana maailmalle kotoa, mikäli saa huoltajiltaan siihen luvan. Mahdollinen pärjääminen maailmalla on sitten enempi pelaajasta itse kiinni. Itse arvioisin, että noin 0,0001% 15-vuotiaista on kypsiä muuttamaan pois kotoa ja en näe siinä mitään järkeä. Hehän ovat lapsia ja heidän työtään on opiskelu ja leikki, joista jälkimmäistä edustaa lätkän pelaaminen. Koska 99,999% 15-vuotiasta katsoo olevansa kypsiä maailmalle, niin he tarvitsevat vanhemmat, jotka estävät heitä tekemästä typeryyksiä ja välillä muistuttavat mm. että kauas on pitkä matka.

Moraalitonta meininkiä tämmöinen värvääminen sanon minä ja lähinnä pitäisi keskustella sopivista tuomioista näille värväreille.

Huomauttaisin vielä, että tuossa iässä on sopiva aika alkaa harkita lajivalintaa. Tästä kohtalaisena esimerkkinä vaikkapa Teemu Selänne.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
15-v. on lapsi vielä. Tuossa iässä on erittäin tärkeää, että on elämää jääkiekon ulkopuolella. Mielestäni juniorijääkiekossa kesät pitäisi kokonaan rauhoittaa jääkiekolta ja silloin pitäisi harrastaa esim. jalkapalloa tai pesäpalloa.

15-v. pitää ensisijaisesti ajatella koulutusta. Vain muutamista tulee huippujääkiekkoilija jotka ansaitsevat elantonsa pelaamalla. Suorimmasta osasta ei tule NHL-pelaajaa ja jos päätyy jääkiekon pariin niin todennäköisesti tulee keskitason sarjajyrä.

Elämä on helpompaa myöhemmin, kun on viitsinyt nuorempana hieman opiskella.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti jussi_j
Pelaaja voi lähteä 15-vuotiaana maailmalle kotoa, mikäli saa huoltajiltaan siihen luvan.

Niin tietenkin. En olettanutkaan, että jannut itse saisivat tehdä tuollaisia ratkaisuja.

15 on kuitenkin se ikä, jossa ainakin Ilveksessä aletaan ensimmäisen kerran puhua tulostavoitteista ja menestymisestä. Ja kuten sanottu, siinä vaiheessa pitää alkaa tekemään valintoja eri lajien kesken. Mikä jatkuu, mikä jää.

Totta kai iso osa porukasta ei ikinä pärjää yksin, mutta osa pärjää ja sopeutumiseenkin on olemassa vaihtoehtoisia helpotusratkaisuja. Asua ensin jossain muussa perheessä hetken aikaa, sitä kautta tutustua vieraaseen kaupunkiin ja sitten vasta muuttaa omaan asuntoon.
 

Scotty

Jäsen
Kiitos kommenteista!

Meni vähän aiheesta sivuunkin osa vastauksista mutta hyvä näinkin.

Kyseisessä tapauksessa oli värvääjänä sellaisen paikkakunnan edustaja jolla ei ole määräällistä pulaa ko ikäluokan pelaajista.
Jos siis värväysretket onnistuvat niin se tarkoittaaa vähemmän pelipaikkoja oman paikkakunnnan junioreille.

Onko siis jonkun yksittäisen A-jun joukkueen hieman parempi menestys tärkeä arvo?

Vaikuttimet ovat siis valmentajan oman menestyksen pönkittämisessä. Ei siis lajin eikä oman paikkakunnan etujen ajamisessa kuin ehkä potentiaalisen option saaminen pojan osalta omaan Liigajoukkueeseenkin.
(Onkohan tämä se todellinen vaikutin - raha - halvalla pelaaja Liigarinkiin...???)

Jos ajatellaan että pojan lajilllinen kehitys ei paranisi paikkakunnan vaihdosta niin voisiko jopa yksin vieraalla paikkunnalla asuminen nuorelle olla sellainen uhkatekijä, joka jopa saattaisi heikentää pojan mahdollisuuksia elämässä yleensä (tuleeko läksyt tehtyä, ruokailu yms) ja jääkiekossakin (on kokemuksia hieman vanhempien pokien maaltamuutosta kaupunkiin "jääkeikkoa pelaamaan ja opsikelemaan" - on siinä päästy samalla aikamoisiin kaljakeimeihin....sosiaalinen kontrolli ei toimi muukalaisiin).

Suomessa lapsi 17-vuotiaaksi asti on juridisesti oikeustoimikelvoton eli siis huoltaja päättää hänen asioistaan. Kotoa muuttamiseen tarvitaan siis huoltajien myötävaikuttamista, lupa. Usein myös varmaan rahaa.

Tuntuu perin oudolta siis että värväystä tehdään ilman yhteydenottoa ensiksi vanhempiin - ja että osa kommentoijista pitää asiaa ihan normaalina ja hyväksyttävänä. Olen pettynyt lajin moraaliin.
 

Harri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Arsenal
Re: Kiitos kommenteista!

Viestin lähetti Scotty
(tuleeko läksyt tehtyä, ruokailu yms)

Uusavuttomia ovat nykyajan 15-vuotiaat elleivät osaa tehdä ruokaan niin että pysyvät terveinä tai omaa tarpeeksi selkärankaa läksyjen tekoon.

Saatoin vaikuttaa aikaisemmissa viesteissäni sydämettömältä, mutta dude puki ajatukseni sanoiksi hieman itseäni taitavammin. Juuri tuota Nikon kaltaista tapausta tässä hain takaa. Onko tuo poika sitten tyytyväinen aikuisena tehdessään merkityksetöntä konttorirotan työtä minimipalkalla samalla kun entiset pelikaverit vuolevat kultaa voitten pokaaleja? Pääseekö hän lukion jälkeen opiskelemaan vai onko luvassa matka raksalle kantamaan lautoja? Mene ja tiedä.

Itse en tapauksen yksityiskohtia tiedä mutta sinä, Scotty, tunnet lukevan ihmisten ajatuksia kuin piru Raamattua. Moraalinvartijan tunnusmerkki #1?
 

LäJa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Muistetaan myös tapaus Setzinger!

Oliver tuli Itävallasta Suomeen Ilveksen porukoiden houkuttelemana. Olisiko Olli ollut silloin edes 15 vuotta täyttänyt?

Kyllähän esim. Helsingistä pääsee Joensuuhun lentokoneella tai bussilla. Matka ei sinänsä ole Suomessa este.

Mutta ajatelkaa: Oliver asuu (itävaltalaisen?) tyttö-ystävän ja pienen poikansa kanssa Lahdessa n. 1500 km päässä vanhemmistaan ja on vasta 20 v! Kyllä se ainakin kasvattaa, kun asuu yksin vieraassa ympäristössä...
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Re: Kiitos kommenteista!

Viestin lähetti Scotty
Meni vähän aiheesta sivuunkin osa vastauksista mutta hyvä näinkin.

Kyseisessä tapauksessa oli värvääjänä sellaisen paikkakunnan edustaja jolla ei ole määräällistä pulaa ko ikäluokan pelaajista.
Jos siis värväysretket onnistuvat niin se tarkoittaaa vähemmän pelipaikkoja oman paikkakunnnan junioreille.

Elämä on rankkaa. Määrä ei korvaa laatua. Kyllä jokainen liigajoukkue haluaa saada sen tulevan sakukoivun riveihinsä jo nuorena. (Älkää unohtako NHL:n kasvattajarahoja, jotka ovat kohta ainoa rahallinen hyöty, jonka seura voi suoraan osoittaa tulevan pelaajasta.)


Onko siis jonkun yksittäisen A-jun joukkueen hieman parempi menestys tärkeä arvo?

Ei yksittäisen A-juniorijoukkueen, vaan B:n ja C:n (jonka pelikelpoisia 15-vuotias vielä on) ja hyvässä lykyssä parin vuoden päästä liigajoukkueenkin. Seuran hyvä menestys useammassa junoriluokassa (ja liigassa!) lisää seuran kiinnostavuutta ulkopaikkakuntien nuoriin.



(Onkohan tämä se todellinen vaikutin - raha - halvalla pelaaja Liigarinkiin...???)

Ja ne NHL-korvaukset, juniorijoukkueiden urheilullinen menestys, liigajoukkueen hyvä urheilullinen menestys jne. Asioita ei pidä tuijottaa liian ykspuoleisesti.



Jos ajatellaan että pojan lajilllinen kehitys ei paranisi paikkakunnan vaihdosta niin voisiko jopa yksin vieraalla paikkunnalla asuminen nuorelle olla sellainen uhkatekijä, joka jopa saattaisi heikentää pojan mahdollisuuksia elämässä yleensä (tuleeko läksyt tehtyä, ruokailu yms) ja jääkiekossakin (on kokemuksia hieman vanhempien pokien maaltamuutosta kaupunkiin "jääkeikkoa pelaamaan ja opsikelemaan" - on siinä päästy samalla aikamoisiin kaljakeimeihin....sosiaalinen kontrolli ei toimi muukalaisiin).

Tästä olen samaa mieltä. Jani Nikko on positiivinen esimerkki pelaajasta, joka hoiti hommansa. Vastakkaisia esimerkkejäkin on.

Jos lajillinen kehitys (tarpeeksi kovatasoinen sarja, kunnon koulutettu valmennus ja kunnolliset harjoitteluolosuhteet) ei parane, niin pojan kannalta en näe mitään tarvetta vaihtaa seuraa. Mutta oliko tässä ketjun avauksessa kyse samaa sarjaa pelaavista pojista?


Tuntuu perin oudolta siis että värväystä tehdään ilman yhteydenottoa ensiksi vanhempiin - ja että osa kommentoijista pitää asiaa ihan normaalina ja hyväksyttävänä.

Minun mielestäni ainoa oikea tapa toimia, on jutella ensimmäisenä yhtä aikaa pojan ja vanhempien kanssa. Mutta, pitää jossain vaiheessa saada jutella myös yksin pojan kanssa. Siinä vaiheessa ei ole yliholhoava äiti tai isä seisomassa selän takana ja "ohjaamassa" mitä poika sanoo.

Viestin lähetti LäJä
Oliver tuli Itävallasta Suomeen Ilveksen porukoiden houkuttelemana. Olisiko Olli ollut silloin edes 15 vuotta täyttänyt?

Oliver on juuri vastakkainen esimerkki Jani Nikosta. Poika, jolla olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta sosiaalinen ympäristö teki Ollista laiskan ja ylimielisen nirppanokan, joka ei tule koskaan tekemään läpimurtoa NHL:ssä, kun ei siihen kykene edes SM-liigassa. Valitettavasti...
 
Viimeksi muokattu:

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti dude
Silti kannustan kyllä monia elämään unelmaansa ja yrittämään toteuttaa sitä. Jos unelmiaan ei yritä edes toteuttaa, se voi jäädä myöhemmin harmittamaan. Tämä koskee myös muitakin kuin urheilijoita.

Olen samaa mieltä siitä, ettei elämä ilman yritystä toteuttaa unelmiaan ole mistään kotoisin. Varmasti myös löytyy 15-vuotiaita kavereita, jotka ovat riittävän kypsiä ottamaan vastuuta omasta elämästään - joskaan ei varmasti kovin monta. Pidän silti lähes moraalittomana toimintana sitä, että tuon ikäisiä kundeja houkutellaan esimerkiksi (kuitenkin todennäköisesti aika pienillä) taloudellisilla eduilla jättämään luonnollinen kasvuympäristönsä vain siksi, että jokin juniorijoukkue saisi pelaajamateriaalia.

Matka esimerkiksi 15-vuotiaasta 18-vuotiaaksi on kuitenkin tärkeämpi kuin vain biologiset kolme vuotta, sillä tuo ajanjakso on monessa mielessä kasvun kannalta ainakin keskimäärin merkittävämpi kuin esimerkiksi vanheneminen 24-vuotiaasta 27-vuotiaaksi. Mikäli kaveri on riittävän lahjakas, riittää hänelle ottajia vielä 18-vuotiaanakin, ja silloin kundi saattaa itsekin jo hieman paremmin tietää, mitä elämältään todella haluaa.

Kantaako tuo lapsia houkutteleva valmentaja vastuun esimerkiksi siinä tapauksessa, että nuoren kaverin elämä saattaa vieraalla paikkakunnalla syystä tai toisesta nyrjähtää niin, ettei pelaaminen enää sujukaan oletetun lahjakkuuden asettamien odotusten mukaisesti? Pelkäänpä, että kaveri viskattaisiin sivuun, ja valmentajan sormi olisi näpyttelemässä jo seuraavan 15-vuotiaan toispaikkakuntalaisen lahjakkuuden kännykkänumeroa.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Re: Re: Kiitos kommenteista!

Viestin lähetti dude

Viestin lähetti LäJä
Oliver tuli Itävallasta Suomeen Ilveksen porukoiden houkuttelemana. Olisiko Olli ollut silloin edes 15 vuotta täyttänyt?
Oliver on juuri vastakkainen esimerkki Jani Nikosta. Poika, jolla olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta sosiaalinen ympäristö teki Ollista laiskan ja ylimielisen nirppanokan, joka ei tule koskaan tekemään läpimurtoa NHL:ssä, kun ei siihen kykene edes SM-liigassa. Valitettavasti...

Off topic, mutta muistan kuitenkin lukeneeni HFBoardsilta Predators-faneilta kehuja Ollin esityksistä (tulokkaiden?) harjoitusleirillä. Jos sen pelityyli sopii paremmin Pohjoi-Amerikkaan? Tää siis puhdas arvaus kun en ole kaveria pahemmin telkkarista nähnyt.
 

Retired

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Pohjois-Amerikassa on hyvinkin yleistä että pelaajat muuttavat paikkakunnalta toiselle 15-vuotiaana. Pelaajat kuitenkin majoitetaan isäntäperheiden luokse, joissa heitä kohdellaan samalla tavalla kuin perheen omiakin lapsia ja he muodostavat elinikäisen ystävyyssuhteen isäntäperheen kanssa.
Suomessa nuorten pelaajien siirtyminen pikkukaupungeista liigajoukkueiden juniorisysteemeihin tulee varmasti jatkumaan tulevaisuudessa, mutta minusta alle 18-vuotiaat pelaajat pitäisi majoittaa isäntäperheisiin. Tämä varmasti kasvattaisi pelaajia samalla tavalla kuin yksinään asuminenkin, eikä vanhempien tartvitsisi olla huolissaan.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Re: Re: Re: Kiitos kommenteista!

Viestin lähetti Master Chief
Off topic, mutta muistan kuitenkin lukeneeni HFBoardsilta Predators-faneilta kehuja Ollin esityksistä (tulokkaiden?) harjoitusleirillä. Jos sen pelityyli sopii paremmin Pohjoi-Amerikkaan? Tää siis puhdas arvaus kun en ole kaveria pahemmin telkkarista nähnyt.

HFBoardsilla kehutaan jokaista europelaajaa, joka saa edes syöttöpisteen jossain tulokasleirin reeneissä ja taklaa kerran yhtä kanadalaista. Ei hirveän luotettava lähde.

Ollin pelityyli on kyllä kaikkea muuta kuin Pohjois-Amerikkaan sopiva. Ei osaa taklata, ei osaa ottaa taklauksia vastaan, pitää kiekkoa liikaa eikä laukauskaan ole mikään erikoinen. Kaikkia näitä olisi voitu harjoittaa, jos miehellä itsellä olisi ollut motivaatiota ja halua tehdä sitä 16-17-vuotiaana. Nyt alkaa olla jo myöhästä.

Viestin lähetti Retired
Pohjois-Amerikassa on hyvinkin yleistä että pelaajat muuttavat paikkakunnalta toiselle 15-vuotiaana. Pelaajat kuitenkin majoitetaan isäntäperheiden luokse, joissa heitä kohdellaan samalla tavalla kuin perheen omiakin lapsia ja he muodostavat elinikäisen ystävyyssuhteen isäntäperheen kanssa.

Niinpä. Miksi siis suomalaiset eivät voisi lähteä 15-vuotiaana paikkakunnalta toiselle? Ovatko pohjoisamerikkalaiset nuoret jotenkin kypsempiä tai viisaampia? Tuskin.

Yksi asia mihin esim. SJL:n pitäisi herätä, on pelaajien koulutus. Kanadassa suurissa junioriliigoissa on omat opintovastaavat ja samaten seuroilla. Poikien koulunkäyntiä seurataan ja valvotaan ja yritetään järjestää opiskelumahdollisuuksia myös pitkillä pelireissuilla. Nythän kaikki on seuran moraalista kiinni. Tuputtaako se pojille lajia niin aktiivisesti ja pitääkö se koululaitosta kilpailijana vai yhteistyökumppanina?

Eteenpäinhän on täällä menty siinä, että 17-vuotiaiden (?) maajoukkueessa pidettiin parin tunnin opiskelutaukoja välissä, jotta pojat eivät jäisi pitkän leirin/turnauksen aikana jälkeen muista.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Re: Re: Re: Re: Kiitos kommenteista!

Viestin lähetti dude
Miksi siis suomalaiset eivät voisi lähteä 15-vuotiaana paikkakunnalta toiselle? Ovatko pohjoisamerikkalaiset nuoret jotenkin kypsempiä tai viisaampia? Tuskin.[/B]

Esimerkiksi Kanadassa tilanne on maantieteen ja (kiekko)kulttuurihistorian kannalta toisenlainen kuin Suomessa. 200 asukkaan pikkukaupungista lahjakkuudet lähtevät pitkienkin matkojen taakse - osin pelillisistä syistä, osin siksi, että suurelle osalle kanadalaisista jääkiekkojunioreista on jo pienestä pitäen taottu päähän vain tämän tien vievän NHL:ään. (Ehkä tätä asiaa on kuitenkin taottu vielä enemmän näiden junioreiden vanhempien päähän.)

Se, että Kanadassa tehdään näin, ei ole mikään peruste siirtää tätä käytäntöä sellaisenaan Suomeen. Meillä kuitenkin ainakin teknisesti suhteellisen pätevä juniorivalmennus kattaa lähes koko Kanadaa pienemmän maamme, ja lahjakas 15-vuotias saa asianmukaista oppia myös pienemmillä paikkakunnilla. Korostan, etten vastusta 15-vuotiaan muuttoa muualle jääkiekon vuoksi sinällään, mikäli lahjakkuuden muusta elämästä (koulu, kasvaminen, valmistautuminen jääkiekon jälkeiseen elämään) pidetään huolta. Jotenkin en kuitenkaan jaksa tähän uskoa, etenkään mikäli tällaisista jääkiekon ulkopuolisista asioista vastaa mies, jonka moraali kestää 15-vuotiaan pojan houkuttelemisen toiselle paikkakunnalle ilman, että asiasta puhutaan ensin vanhempien ja nykyisten valmentajien kanssa.

Viestin lähetti dude
Yksi asia mihin esim. SJL:n pitäisi herätä, on pelaajien koulutus. Kanadassa suurissa junioriliigoissa on omat opintovastaavat ja samaten seuroilla. Poikien koulunkäyntiä seurataan ja valvotaan ja yritetään järjestää opiskelumahdollisuuksia myös pitkillä pelireissuilla. Nythän kaikki on seuran moraalista kiinni. Tuputtaako se pojille lajia niin aktiivisesti ja pitääkö se koululaitosta kilpailijana vai yhteistyökumppanina? [/B]

Asiaa! Junioritasolla urheilemisen tulee kulkea koulunkäynnille ja opiskelulle alisteisena. Kanadassa ollaan menty jopa siihen, että ellei koulunkäynti suju, loppuu pojalta myös pelaaminen (ainakin siihen saakka, kunnes koulu sujuu taas asiallisesti). Olen itse nähnyt junioriurheilupuolella vanhempia, jotka eivät pidä huolestuttavana 10-vuotiaan poikansa heikkoakin heikompaa koulumenestystä, koska "siitähän tulee ammattiurheilija". Tuollaisella vanhempien asenteella pojasta ei tule ammattiurheilijaa, ei edes ammattimiestä, vaan lähiöpubin työtön, syrjäytynyt ressukka. Tällainen kohtalo ei ole kuitenkaan urheilun tai koululaitoksen syy, vaan nimenomaan vanhempien (ja osin valmentajan, joka ei puutu vanhempien asenteeseen). Vanhempien, koulun ja valmentajien olisikin syytä lisätä vuoropuhelua paitsi suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuuden vuoksi, myös itsensä lahjakkaiden nuorten takia - ja nämähän ovat toisistaan riippuvaisia asioita.
 

Scotty

Jäsen
Kanadan juniorikeikko on melkoisessa alennustilassa. Sieltä ei mallia pidä ottaa missään.

Vastuuutonta ja pelaajsta ihmisenä piittamatonta värväystä siis harrastetaan rahan kiilto ja oma etu mielessä.
Ehkä seuraa maksaa provikaa A-junnuvalkalle NHL-kasvattajarahoista?

Dude:

Jos lajillinen kehitys (tarpeeksi kovatasoinen sarja, kunnon koulutettu valmennus ja kunnolliset harjoitteluolosuhteet) ei parane, niin pojan kannalta en näe mitään tarvetta vaihtaa seuraa. Mutta oliko tässä ketjun avauksessa kyse samaa sarjaa pelaavista pojista?

Ensi vuoden sarjatatasoista eri paikkakunnilla on tässä vaiheessa vakea sanoa mitään mutta ko pelaajan kotipaikkakunnalla löytyy vähintään yhtä kova joukkue/taso kuin värvääjän paikkakunnalla (joka kuuluu liigan rupusakkeihin).

Sairasta touhua. Suomen jääkiekon henkinen taso ei päätä huimaa.
 

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Viestin lähetti jussi_j
Itse arvioisin, että noin 0,0001% 15-vuotiaista on kypsiä muuttamaan pois kotoa ja en näe siinä mitään järkeä.

15-vuotias on vielä lapsi ja yli kolmekymppinen ikäloppu. Missä välissä se aikuisen elämä nykyään oikein eletään?

Setäni lähti 13-vuotiaana maailmalle, ja loistavasti pärjäsi varsinkin lähtökohtiin (nykyisin kai puhuttaisiin yh-perheestä)suhteutettuna. Kyllä useimmat (eivät kaikki) 15-vuotiaat ovat jo riittävän kypsiä tekemään itsenäisiä päätöksiä. Vanhempien tukea tuossa vaiheessa toki vielä tarvitaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös