Hyvää pohdintaa yllä ja sitä lukiessa monesti tuli mietittyä, että näinhän se oli ja meni.
Jollain tapaa kaikki tiet johtavat mielestäni enemmän tai vähemmän joukkueen rakentamiseen. Jokaisena vuonna tämän kolmen vuoden projektin aikana sisään on tullut jopa erinomaisia tai vähintään hyviä ja varsin mielenkiintoisia yksilöitä. Hyvinä esimerkkeinä mm. Tarasov, Söderström, Stenqvist, Spinkit, Wännsröm ja tietysti lockoutin aikaiset vahvistukset kuten Borgman. Tämän vuoksi ajattelin niputtaa tämän kauden otteisiin omalta osaltani nämä kolme kautta mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi.
Selin on saanut ruoskaa paljon ja aiheesta, mutta myös aiheetta. Ensimmäinen kausi meni kokolailla odotetusti ja kauden jälkeen oli tulevaa kohden jopa positiivinen fiilis. Joukkueessa oli omia nuoria ja muualta tänne kasvamaan tulleita nuoria ottamassa liigajäillä kokemusta ja lupa oli odottaa seuraavalle kaudelle näiltä osin taas parempaa. Tärkeimpänä tekijänä joukkueen rakentamisen kannalta olisin pitänyt, että Ässät olisi kyennyt pitämään rungon paremmin kasassa seuraavalle kaudelle ja muutamiin kohtiin olisi haettu uutta vahvistusta. Runko ja pohja kuitenkin katosi ja kautta 2020-2021 rakennettiin hyvin pitkälti uudelleen. Lopulta joukkuetta rakennettiin sitten oikein pitkään ja hartaasti osittain talouden sanelemana ja osin NHLn tilanteen vuoksi. Kauden 2020-2021 kokoonpano oli silti lähtökohdiltaan nimekkäin, mitä Porissa on nähty ainakaan 2000-luvulla. Jälkikäteen voi todeta helposti, että joukkue oli kasa sirpaleita, joille ei ollut valmistusohjeita laitettu mukaan. Alkukaudesta tulokset olivat ihan mukiinmeneviä, mutta lähinnä yksilöiden onnistumisien kautta. Yli 40 pelaajaa kauden aikana kokoonpanossa kertoo olennaisen joukkueen rakentamisesta. Vaikka kuinka ja paljon haluaisi laittaa ison osan valmentajan piikkiin, niin aika mahdottoman tehtävän edessä siinä olisi kuka tahansa ollut. Kauden 2021-2022 rosterissa oli kauden 2020-2021 ensimmäisen pelin kokoonpanosta neljä pelaajaa jäljellä Lindsten, Vainio, Appelgren ja Söderström. Muutamia pelaajia oli sitten lisäksi mukana myös kauden 2020-21 alussa tai tulivat kauden aikana Killinen, Pihlajamäki, Matinpalo, Juhola, Viitala, Aaltonen ja Salminen. Ns. Runkopelaajat olivat kuitenkin pitkälti taas lähteneet.
Kaudelle 2021-2022 ilmoitettiin hyvissä ajoin, että rahaa ei tuhlata liikoja koronan tuomien taloudellisten haasteiden vuoksi ja hankintoja raavittiin ehkä vähän sieltä sun täältä paikkaamaan lähtijöitä, mutta joka tapauksessa pelaajat olivat täysin vääriä siihen jääkiekkoon, millaista Selin halusi peluuttaa.
Selinin aikakausi Ässissä lopulta tuli päätökseen ja hyvä niin, hetkeäkään pidempään ei olisi niin tylsää kiekkoa jaksanut katsellakaan.
Urheilu ylipäätään perustuu hyvin paljon urheilijan mielentilaan ja itseluottamukseen. Tunteeseen, että on tekemässä oikeita asioita oikeassa paikassa tietäen kehittyvänsä päivittäisen työn kautta paremmaksi urheilijaksi sekä ajatuksesta saavuttaa menestystä henkilökohtaisesti ja joukkueurheilussa tietysti myös joukkueena. Ässien joukkueen rakennus ei ole mahdollistanut näiden tunteiden syntymistä useampana vuotena peräkkäin. Ässien mahalaskuprojekti on tulos siitä, että ilman lamppua pään päällä hankitaan pelaajia pelaamaan jääkiekkoa eikä mietitä, mitä kyseinen pelaaja tulee joukkueeseen lopulta tekemään. Vierelle hankintaan pelaajia täytteeksi eikä sen vuoksi, että nämä voisivat tukea toistensa tekemistä. Me fanit näemme lopputuloksen teksti-tv:ltä ja sitten tarkistetaan tehopisteet sekä tehotilaston plussat ja miinukset. Tämän perusteella annetaan sitten tuomiot.
Esimerkit omista pojista: Jarno Kärki, varmasti yksi liigan parhaista maalintekijöistä kolmen metrin säteellä maalista. Miksi painii ensin omalla puolustusalueella rajallisen liikkeen kanssa ja sen jälkeen kaivaa hyökkäysalueella kiekkoa kulmista. Sakari Salminen yksi Liigan vaarallisimmista hyökkäysalueen kapellimestareista tilaa saadessaan. Miksi kuluttaa energiaa yrittäessään karvata, tai takakarvata ja hakea kiekkoa kulmista. Koska vierellä ei ole sellaisia pelaajia, jotka tukevat heidän huippuominaisuuksia.
Heidän ominaisuutensa eivät sovi tuohon tapaan pelata vaan tarvitsevat vierelleen pelaajat, jotka tekevät likaista työtä, puolustavat ja luovat sen tarvittavan lisäsekunnin siihen, että herrat voivat tehdä taikojaan. Karkea esimerkki: Ovechkin seisoo puolitoistaminuuttia b-pisteen kaarella tekemättä mitään ja lopulta musta löytyy repusta. Se on hänen hommansa, että laittaa kiekon maaliin, muut neljä pelaaja mahdollistavat sen.
Karri Kivi ei tätä venettä saanut tuloksellisesti kääntymään, koska ei joukkueessa ollut työkaluja sen kääntämiseen. Usealla pelaajalla oli tiettyjä ominaisuuksia, joita ei kuitenkaan voitu hyödyntää ainakaan täysimääräisesti, koska vierelle ei ollut heittää kaveria, joka voi tukea sitä ominaisuutta.
En tiedä lähellekään tarpeeksi herra Kerttulan historiasta arvioidakseni laajemmin hänen meriittejään joukkueen kasaamisessa, mutta Ässien kohdalla hänen heikkoutensa näyttää olleen tähän asti kokonaisuuksien hahmottaminen. Kuten alussa mainitsin paljon hyviä ja mielenkiintoisia yksilöitä on Ässiin saapunut tällä ajanjaksolla, mutta yhtään joukkuetta Kerttula ei ole kasannut vielä.
Kauden parhaan pelaajan palkinnon itse laitan Emil Erholzille. Eteenpäin menossa ja kokonaisuutena katsoen Ässien tasapainoisin hyökkääjä. Rami Määttä hyvänä haastajana tässä.
Tämän kauden otteiden perusteella odotukset ovat kovat erityisesti juuri Erholzin ja Määtän kohdalla, mutta myös Leevi Viitalan ja Kalle Myllymaan kohdalla. Kokoonpanoon on varmasti muutamia paikkoja vielä auki ja en edes uskoisi tätä kirjoittavani, mutta Olli Vainion ja Niklas Appelgrenin näkisin mielelläni vielä kuuluvan Ässien suunnitelmiin tulevaisuudessakin. Heillä on sellaista tiettyä periksiantamattomuutta, joka korvaa monia pelillisiä heikkouksia, että pystyvät varmasti olemaan esimerkillisiä pelaajia siitä, mitä arjen intohimo pitää olla. Ovat pelaajia, jotka varmasti tietävät omat vahvuudet ja heikkoudet ja arvostavat paikkaansa liigajoukkueen kokoonpanossa ja nöyrästi tulevat tekemään kovaa työtä joka päivä hallille yhä uudelleen ja uudelleen.