Jääkiekkojoukkueen valmentaminen on ihan samanlaista työtä kuin Outokummun duunareiden johtaminen. Molemmissa tilanteissa pyritään saamaan työntekijöistä maksimi irti, ilman että he palaisivat loppuun.
Ja jokaisen työntekijän pitäsi käydä työnohjauksessa, vähenisi jatkoajan keskustelupalstan pelikiellot huomattavasti.
Olen ollut Outokummussa duunarina ja pelannut kaikki juniori-ikäluokat läpi. En lähtisi vertaamaan asiota keskenään, koska Outokummussa kupariputki valmistuu, on sitten puolet lakossa tai ei, mutta jääkiekossa jo kahden tai kolmen pelaajan oppositio saattaa tuhota koko joukkueen suorituksen.
Isoissa työyhteisössä henkilöjohtaminen on usein kasvotonta. Silloin kun esimies käy kehityskeskustelussa asioita alaisensa kanssa läpi, asiat käsitellään aika pintapuolisesti ja muodollisesti. Ja tämä prosessi tapahtuu max. 2-3 kertaa vuodessa. Esimies voi kirjata ylös, missä työntekijä voisi parantaa ja missä on puutteita, sekä voidaan yleisellä tasolla keskustella suuntaan tai toiseen. Mutta nämä keskustelut ovat yleensä aika pintapuolisia ja niiden hyöty on kyseenalainen.
Jääkiekossa taas valmentajan tehtävä eroaa siinä mielessä, että hänen on pystyttävä keskustelemaan asioista syvällisemmin. Ei siksi, etteikö näin voisi tehdä myös ns. tavallisessa työelämässä ja hyvän esimiehen tunnistaa siitä, että hän pystyy keskustelaan ongelmista. Ongelmat voivat olla siviilielämässa, jääkiekkoilijalla tai duunarilla, mutta harvoin, korostan harvoin, tavallisessa työelämässä esimies uskaltaa puhua esim. siviilielämän ongelmista alaisensa kanssa.
Hyvänä esimerkkinä vaikka tapaus Veli-Matti Savinainen, jolla oli ongelmia lapsensa äidin kanssa. Tämä tarina on Kiven Kovat -kirjassa. Karri Kivi keskusteli Savinaisen kanssa, oliko se nyt kerran viikossa, mutta kaikesta muusta kuin jääkiekosta. En jaksa uskoa, että tavallisessa työyhteisössä esimiehellä on aikaa ja tai edes halua keskustella alaisensa kanssa perhe-elämän ongelmista. Jos työntekijä oireilee, on paljon pois tai ei selviydy työtehtävistä, hän joutuu työterveyslääkärille tai saa apua ongelmiin muuta kautta.