Ässä, Kesko, Stocka, Lidl ja Lähikauppa - ruokakaupan mittelö

  • 10 323
  • 80

Mikä on sinun kauppasi?

  • S

    Ääniä: 101 45,5%
  • K

    Ääniä: 66 29,7%
  • S-Lähikauppa

    Ääniä: 15 6,8%
  • Stockmann

    Ääniä: 18 8,1%
  • Lidl

    Ääniä: 54 24,3%
  • Käytän satunnaisesti useampaa

    Ääniä: 59 26,6%
  • Muu, mikä?

    Ääniä: 8 3,6%

  • Äänestäjiä
    222
Suomalainen ruokakauppa on kahden jätin hallussa. Vuonna 2010 S- (44,1) ja K-ryhmä (35,0) veivät koko kakusta noin 80%. Seuraava on Suomen Lähikauppa (ent. Tradeka) yhdeksän prosentin markkinaosuudella. Tämän jälkeen tulee Lidl, Stockmann ja muut pienet toimijat.

Mitä näistä ja millä perusteella sinä pääsääntöisesti käytät? Vaikuttaako sinun päätökseesi enemmän valikoima, palvelu tai hinta? Vai peräti bonusjärjestelmä? Tarvitseeko suomalainen ruokakauppa enemmän kilpailua?

Tämä aihe kiinnostaa siksi, että työskentelen alalla ja kiinnostaa erityisesti millä perusteella jatkoaikalaiset valitsevat kauppansa.

Omasta mielestäni ruokakaupat Suomessa tarvitsevat uutta ilmettä ja uusia konsepteja. Mallia voi ottaa vaikkapa Berliinistä, KaDeWen elintarvikepuolelta. Stokka haki tuolta ilmiselvästi fiilistä uusimman remppansa myötä. Eat&Joy-maatilatori on lupaavalta vaikuttava konsepti, mutta toisaalta nouseeko hinta kynnyskysymykseksi, epäilen myös suuren massan kiinnostusta.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mahdollisimman isoja Ässä-kauppoja pyrin käyttämään, koska olen piilohitsari. Ja onhan se niiden pointsi-systeemi paljon parempi kuin vaikkapa plop-plop-plussa jutut tai se keltainen kortti mistä saa kerran vuodessa joku 7,30 euroa. Isoa kauppaa siksi koska niissä hinnat on aina pienempiä ja valikoimaa eniten.

K-ketjua kohtaan mulla on jostain syystä kauheet antipatiat. Ehkä siks ku olin joskus Keskon varastossa töissä, ja lähdin sieltä sillat palaen. Ihan oman typeröinnin takia, mutta silti. On myös tuntuma että siellä on vähän kalliimpaa ku Ässä-kaupoissa, en tiedä onko faktaa vai ei. Mutta Plussa-pallo-ihminen on vittumaisen näkönen otus. Oikein että semmonen joskus hakattiin Lintsillä.

Lidl on köyhille ja scholleille ja muille saksafiileille. En käytä. Paitsi joskus satunnaisesti haen sieltä karkkia ja limua. Lidlin muovikassia ei kehtaa julkisilla paikoilla kantaa, siksi pidänkin taskussani aina S-marketin muovikassia jos satun Lidliin eksymään.

Stockmann on rikkaille. Jollainen toki olen, mutta en silti käytä koska kaikki maksaa 17 kertaa enemmän ku missään muualla. Vain pakon edessä sinne menen. Silloinkin kusen aina johonkin nurkkaan ja puristelen mehujäitä rikki pakastealtaasta kunnes sormeni ovat tunnottomat.

Mikä vittu on Tradeka? Onks se tää Ykkösbonus-konserni? En käytä. Hyi. Köyhien kauppoja. Yäk. Tulee mieleen Robin Hood ja Säästöpörssi. Yhhh.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Erittäin hyvä avaus ja mielestäni varsin ajankohtainen aihe.

Nyt ei ehdi heittämään sen suurempaa ja syvällistä analyysiä mutta eräs asia pitäisi saada näille kaikille kaupoille yhtenäiseksi. Tämä on kauppiaan/myymälän hoitajan oma päätäntävalta paikallisesta lähiruuasta.

Nyt mennään liikaa keskustukkujen mukaan ja paikallisosaaminen jää hyödyntämättä. Lähileipää edullisella rahdilla ja joka päivä tuoreena on eri asia kuin Vaasan tusinaleivät parin päivän myyntiajalla (koska rahti on tilauksesta kestänyt sen kaksi päivää). Näin hieman kärjistäen.

Liian moni perheyritys on joutunut lopetamaan esim. leivän, juuston, makkaran jne tuotannon koska paikallinen kauppias ei ole tätä voinut ottaa myyntiin kun se kerran ei ole tukun valikoinnissa. Naurettavaa toimintaa.
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
Tästähän puuttui A-market, jossa teen tietynlaisista ostoksistani lähes 100 %.

Itsekin alalla työskentelevänä aihe kiinnostaa, mutta ei hirveästi. Tällä hetkellä valintaan vaikuttaa eniten maantiede ja käytettävissä oleva aika. CM ja Prisma ovat työmatkan varrella ja noin kahden minuutin ajomatkan päässä kotoa kun taas Lidl, Minimani yms. marketit vähintään vartin matkan päässä. Joten lapsiperheen arjessa puoli tuntia edestakaiseen kauppamatkaan ei innosta kovin usein.

Lisäksi olen vielä jonkin sortin periaatteen mies. Olen saanut perinteisesti paskaa palvelua S-kaupoissa, joten noista kahdesta lähimarketista valitsen CM:n suhteessa 95-5. Lisäksi minulla on puolivakava boikotti erästä pienempää ketjua kohtaan kun ovat niin mulkkuja työnantajia, mutta sepä siitä tarinasta sitten..
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lidl, K-Supermarket ja S-Market ovat kaikki suurinpiirtein yhtä pitkän kävelymatkan päässä kotoa. Lidliä tulee ehkä käytettyä n. 2/3 kauppareissuista ja suurinpiirtein loput K-superissa. Eipä S-Marketia vastaan sinänsä mitään ole, mutta kun Plussakortti löytyy, mutta S-korttia ei, niin ennemmin sitten menee K:hon.

Isoista marketeista lähinnä Citymarket, Prismaa ei löydy mistään järkevästä paikasta omia perusreittejä ajatellen.

Rastitin siis Lidln ja K:n. Muut ovat sen verran satunnaisia.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lidlin muovikassia ei kehtaa julkisilla paikoilla kantaa, siksi pidänkin taskussani aina S-marketin muovikassia jos satun Lidliin eksymään.
Toivottavasti tämä oli sarkasmia. S-marketin muovikassi leimaa kantajansa auttamatta juntiksi eli on lähes yhtä paha kuin Lidlin muovikassi. Jos haluaa kantaa ostoksensa muovikassissa ilman julkista häpäisyä, vaihtoehdot ovat Stocka, Harrods, Lafayette, Le Printemps ja K-kauppa.

En jaksa välittää siitä, onko joko bonusjärjestelmä parempi kuin toinen tai joku kauppa 3 % edullisempi kuin toinen, kunhan saan tehdä ostokseni laadukkaassa ja miellyttävässä kaupassa ilman tuulitakkien suhinaa korvissa. Kauppiasvetoisuus on K-kaupoille hieno asia ja tekee niistä paljon inhimillisempiä paikkoja kuin S-osuuskunnan kaupat.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Lidlistä käyn hakemassa tiettyä perustarpeita, jotka olen hyviksi havainnut, ja yleensä mukaan lähtee vielä satunnaisia tarjoustuotteita ynnä heräteosotoksia. Vieressä on CM, josta tulee usein täydennettyä satsia. Näin siis tuommoisilla perusviikko-ostoksiila. Jos taas tarve on venyttää penniä, menen suoraan Lidliin. Ja taas, jos tarve on pistää pöytään jotain vähän paremmista valikoimista, ajelen Prismaan, joka on tuossa itseasiassa lähimpänä. On vain niin paljon Lidliä kalliimpi, etten viitsi perusostoksia sinne jättää, ja lisäksi siellä notkuu noin kolmannes oppilaistani energiajuomahuuruissaan.

Edit: VT varmisti viimeistään nyt sen, että on ollut schollin kanssa samoilla luennoilla. Ei ymmärrä sarkasmia suoraan ja puhuu kuin henkilö, joka paskantaa ruusun terälehtiä.
 
Viimeksi muokattu:

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Suosin S-ryhmää, jonka laaja palveluverkosto eri tarpeissa on kyllä tarjonnut mielestäni minulle kuluttajana lisäarvoa. Ainakin ne tavarat ja palvelut joita minä pääasiassa tarvitsen ovat jonkin verran edullisempia S-ryhmän liikkeissä kuin K-kauppiailla. S-ryhmän Prismoissa on laaja valikoima ja ketjun omat tuotemerkit ovat myös joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ihan laadukkaita. S-Marketeistakin tulee ostettua ajan säästämiseksi ruokaa vuoden aikana aika paljon, vaikka niissä hintataso on jo aika kova.

Valikoima, palvelutaso ja hinta ratkaisevat, myös laatu. Eihän noi saksalaisen Lidl-ketjun ruuat mitään laadukkaita ole jos lähetään vertailemaan.

Kertyneillä bonuksilla maksellaan usein kesäreissujen hotelliyöpymisiä kotimaassa Sokoshotelleissa. Mikäs siinä, en koe bonusjärjestelmän mitenkään orjuuttavan minut S-ryhmää käyttämään. Kyllä tarvittaessa muuallakin asioidaan. S-ryhmä vaan on vaihtoehdoista paras. Tottakai lisäkilpailu otetaan kuluttajana mielellään vastaan. S-ryhmän bonusjärjestelmä/oma pankki on ihan selkeä ja toimiva K-kaupan plussajuttuun verrattuna, mutta ei se ole ratkaiseva tekijä sen suhteen, mistä minä maitoni ostan.

K-kaupoissa ja Lidlissä tulee asioitua kyllä niissäkin lähinnä tiettyjen tuotteiden vuoksi. Täällä Pohjanmaalla meillä on myös paikallinen Minimani-hypermarketketju, jossa asioiminen on myös satunnaista. Sen hintataso on kallis. Tradekan Euromarketissa oli mukava asioida täällä Vaasassa, mutta myymälä lopetettiin tuossa toista vuotta sitten.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kerran-pari kuussa tulee Prismasta käytyä isompi lasti ruokaa sun muuta, kun kuusihenkinen perhe kuluttaa ihan kiitettävästi. Muuten sitten käytetään lähinnä vajaan kilometrin päässä olevaa S-markettia. Joskus joku maito tai muu tulee haettua Siperian Walinnasta, johon on 200 metriä. Eli kyllä se S-ketju vie suurimman osan elintarvikkeisiin menevistä rahoistamme.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Käyn vain Keskon liikkeissä, koska vain niistä saa ES. Esimerkiksi Siwasta ei saa ES, ja se on lukiolaishomojen suojatyöpaikka.

T. Jonne, joka juo ES ja pelaa CS.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
S-osasto
+ Keskoa halvempi
- kallis siitä huolimatta
- tuoretuotteet
- demarihenkisyys

K-Kauppa
- kallis (ISO miinus)
+ tuorekamat
+ valikoima
+ kauppiasvetoisuus
- kauppiaan/keskon ahneus -> kovat katteet


Lidl
+ halpa
+ ei bonuskortteja
+/- valikoima
- kaupan sijainnit usein sivussa
- joka kerta tukkiutuva pullonpalautus


Tällä hetkellä käytän Citymarketia 60%, Lidliä 20% ja S-Marketia 20%.
Lidln osuus olisi varmaankin isompi kuin CM:n jos myymälä olisi lähempänä.
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
Prismassahan mäkin käyn. Sieltä saan suurinpiirtein kaiken tarvittavan ja kun tässä niitä on suht vieressä kaksi kappaletta, niin eipä jonojakaan ihmeemmin esiinny. Tapiolan Stockakin voisi olla ihan jees, mutta nyt ainakin ennen uudistusta Herkku on tolkuttoman ahdas ja sitämyöten myös ahdistava mesta.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Missä milloinkin. Näin autottomana tulee varmaan K-kaupoissa käytyä eniten, kun kävelymatkan päässä kotoa on niitä kaksin kappalein. Toinen on pieni lähikauppa ja toinen vähän suurempi marketti. Keskustan Lidlissä tulee käytyä kanssa paljon. Tietyissä tuotteissa valikoima on laajempi kuin "suomalaisissa" kaupoissa, eikä näin kroonisesti persaukisena haittaa ollenkaan, että hinnat ovat järjestään halvempia kuin muissa kaupoissa. Jos tulee myöhään asiaa kauppaan, käyn vähän matkan päässä olevassa Salessa, kun se on joka päivä auki klo 23 saakka. Ennen tänne muuttoa kävin lähes aina Valintaladossa, kun sellainen oli korttelin päässä kotoa. En ole mitenkään ketju-uskollinen, en jaksa keskittää ostoksia, enkä tietoisesti yritä kerätä mitään plussia tai pisteitä tai bonuksia. Etukortit multa nykyään löytyy, mutta lähinnä kortilla saatavien tarjousten takia. S-kortilla vissiin tulee suoraan rahaa tilille, mutta kun se on muijan kortin rinnakkaiskortti, niin en ole vaivaantunut tutkimaan asiaa tarkemmin. Sen tiedän, että plussakorttia kun käyttää, niin aika ajoin tulee himaan niitä 5 euron etuseteleitä.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Lähimpään Lidliin on matkaa huikeat 300 metriä, S-Marketiin runsaat 500 metriä sekä K-Supermarketiin noin 600 metriä.

Käytän enimmäkseen kahta ensin mainittua. Lidliä useimmin, koska a) halvemmat hinnat, b) leipomo, c) muutama nätti kassa.

S-Marketissa on parempi valikoima, mutta se on hivenen kalliimpi. Kassoina on vain pari hyvännäköistä neitiä.

Satunnaisesti tulee käytyä Prismassa ja joskus Citymarketissa, vaikka kumpikin sijaitsee runsaan viiden minuutin metromatkan päässä.
 

scholl

Jäsen
Mitä näistä ja millä perusteella sinä pääsääntöisesti käytät?

Stockmann ja Lidl. Satunnaisesti saatan käydä jossakin K-Supermarketissa, mutta yleisesti ottaen vastustan keskusliikkeitä.

vaikuttaako sinun päätökseesi enemmän valikoima, palvelu tai hinta?

Sijainti, parkkitilat ja valikoima toki vaikuttavat, mutta ennen kaikkea haluan käydä ostoksilla yrityksissä, jotka mielestäni edustavat markkinataloutta, eivätkä kummallista kähmintää. Lisäksi vastustin jo 90 luvulla ennen bonuskorttien tuloa niitä järjestelmiä, koska Tescon esimerkin vuoksi niitä pidettiin kuluttajille kalliina, mutta ennen kaikkea sen vuoksi, että ne kortit myötävaikuttavat omalta osaltaan alan keskittymiseen. Keskusliikkeiden toiminnassa on muutenkin hyvin paljon piirteitä, joita pidän erittäin arveluttavina ja joista voisi kirjoittaa tähän vaikka 100 sivua, joten yhtään euroa en periaatteessa halua S- tai K-kauppoihin kantaa.

Tarvitseeko suomalainen ruokakauppa enemmän kilpailua?

Tarvitsee. Kilpailuviraston pitäisi pilkkoa Kesko ja SOK, jolloin alalle saataisiin lisää kilpailua. Korruptio on ollut olennainen osa poliittisten päättäjien ja noiden puljujen välisessä yhteistyössä, kun kauppapaikkoja on jaettu, mikä on johtanut poikkeukselliseen keskittymiseen tuolla toimialalla, jollaista ei ole missään muualla. Lisäksi varsinkin SOK on laajentunut niin monelle muullekin toimialalle, että se myrkyttää kovin monia muitakin aloja. AT&T ja Standard Oil olivat Amerikassa esimerkkejä yrityksistä, jotka täytyi viranomaispäätöksin pilkkoa ja me olemme tässä nyt samassa tilanteessa. Ruoka kallistuu koko ajan ja se menee pääasiassa nimenomaan kaupan portaan taskuun.

Mitä tulee avausviestin esimerkkiin Eat & Joysta niin pienillä, uudentyyppisillä lähikaupoilla on mahdollisuutensa. En viitsi tässä nyt mainita esimerkkejä, mutta maailmalla on hyvin toimivia yrityksiä. Avainasia on se, ettei kuluttaja jatkossa käy vain yhdessä kaupassa, vaan jotain tiettyä tuotetta, mikä säilyy, voi ostaa kerralla enemmän ja sitten voi käydä noissa spesiaalikaupoissa hakemassa erikoisuuksia ja tuoretavaroita. Meillä on kuitenkin yhä enemmän ihmisiä, joilla on mahdollisuus ja halu satsata yhä enemmän syömiseen ja kaikenlainen kotikokkaaminen jne. on harrastuksena yleistynyt. Ihmiset haluavat herkutella ja viettää iltaa kotonaan.
 

scholl

Jäsen
Eihän noi saksalaisen Lidl-ketjun ruuat mitään laadukkaita ole jos lähetään vertailemaan.

Olen nähnyt tutkimuksen, jossa on todettu, että nimenomaan Lidlin private label tuotteet ovat laadukkaita verrattuna moneen muuhun kauppaketjuun. Monesti ihan samaa tavaraa, mitä myydään tavaratoimittajan merkkituotteina. Lisäksi heillä on tuotteita, jotka ovat parempia kuin vastaavat suomalaiset tuotteet, mutta se kertoo pelkästään siitä kuinka huonoa teollisesti valmistettu ruoka kuten makkarat Suomessa ovat, joissa on pelkkää jauhoa, eikä lihaa lainkaan.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Lidl
+ halpa
+ ei bonuskortteja
+/- valikoima
- kaupan sijainnit usein sivussa
- joka kerta tukkiutuva pullonpalautus

Jos olisin diktaattori niin ensimmäisenä tehtävänäni kieltäisin bonuskortit. Noiden bonusjärjestelmien ylläpito on aivan saatanan kallista ja tiedätkös, että sen ylläpitoon tarvittavat rahat ovat suoraan hinnoissa. Sama juttu näiden helvetin banaanimainosten kanssa joita on ruudussa viiden minuutin välein. Missään muualla maailmassa ei mainosteta ruokaa samalla tavalla kuin Suomessa ja tässä maassa on vain kaksi isoa toimijaa.
 

scholl

Jäsen
Toivottavasti tämä oli sarkasmia. S-marketin muovikassi leimaa kantajansa auttamatta juntiksi eli on lähes yhtä paha kuin Lidlin muovikassi.

Mitä pahaa Lidlin kassissa on? Dieter Schwarz, jonka omaisuus on joku 10 miljardia euroa, on luonut loistavan konseptin. Sen sijaan S-market on entinen pellervolainen osuuskauppa, joka yhdistettiin demareiden osuusliike Elannon kanssa. Hipheijaa, saatiin Kekkosen ajan punamultameininki. Siihen päälle poliitikot niissä osuusliikkeiden johtotehtävissä ja kauppapaikkapäätökset poliittisin päätöksin. Nyt viimeisin juttu on tämä Alko-case. S-marketin muovikassi leimaa henkilön vähän samalla tavalla epärehelliseksi kuin joku Helvetin enkelien muovikassi, kun kuluttaja kannattaa paitsi ehkä kepulaisuutta tai on demari, mutta ainakin seisoo vankasti sen likaisen pelin takana, jota tuo putiikki on vuosikymmeniä harrastanut.

Kauppiasvetoisuus on K-kaupoille hieno asia ja tekee niistä paljon inhimillisempiä paikkoja kuin S-osuuskunnan kaupat.

Mikä hienoasia tuollainen järjestelmä on, missä on valtavan suuri keskusliike, jolla on valtava pääkonttori, joka kaiken lisäksi päättää kuka saa olla kauppiaana ja missä. Yritys/kauppa ei periydy sukupolvelta toiselle, vaan Keskon pääkonttorit tyypit määräävät aina uuden kauppiaan tilalle. Kun on tarpeeksi uskollinen niin pääsee lopulta pienestä kaupasta ison kaupan kauppiaaksi ja silloin se on lähes kuin lupa painaa rahaa, kun tietää ko. kaupparyhmän katteet. Lisäksi minua ottaa aivan käsittämättömästi noissa keskusliikkeissä se pannuun, että tavarantoimittajat joutuvat osallistumaan hävikkiin. Kun sopimukset ovat sellaisia, että alunperin lasketaan, että x% tuotteista menee roskiin niin se ei voi olla kuluttajien kannalta hyvä homma. Ei ihme sitten, että siellä ei kovin suurta intoa ole myydä tuotteita alennuksella veke. Lidl taitaa olla Suomessa ainoa, joka oikeasti ostaa kaikki tuotteet, mitä liikkeissään myy. Todella inhimillisiä paikkoja muutenkin kaupat systeemissä, missä ketjuohjaus kuitenkin päättää, mitä tuotteita, millä hyllyllä ja missä paikassa kauppiaan pitää niitä tarjolla pitää.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Liian moni perheyritys on joutunut lopetamaan esim. leivän, juuston, makkaran jne tuotannon koska paikallinen kauppias ei ole tätä voinut ottaa myyntiin kun se kerran ei ole tukun valikoinnissa. Naurettavaa toimintaa.

Olisi kiva kuulla, että kuka tätä paikallista kauppaista on kieltänyt ostamasta paikallista tavaraa. Eri asia jos 'paikallinen kauppias' tarkoittaakin jotain palkollisena toimivaa myymäläpäällikköä, jota siis mediat usein virheellisesti kauppiaaksi kutsuvat.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Olen nähnyt tutkimuksen, jossa on todettu, että nimenomaan Lidlin private label tuotteet ovat laadukkaita verrattuna moneen muuhun kauppaketjuun. Monesti ihan samaa tavaraa, mitä myydään tavaratoimittajan merkkituotteina. Lisäksi heillä on tuotteita, jotka ovat parempia kuin vastaavat suomalaiset tuotteet, mutta se kertoo pelkästään siitä kuinka huonoa teollisesti valmistettu ruoka kuten makkarat Suomessa ovat, joissa on pelkkää jauhoa, eikä lihaa lainkaan.

No omat laatukriteerit täyttyvät esim. Lidlin myymien kahvilaatujen sekä maitotuotteiden (kuten erinomaiset jogurtit) kohdalla ja on siellä muutamia sallaisia leikkeleitäkin, jotka päihittävät Atrian ja HK:n perusbulkit. Scheissea ovat Lidlin einestuotteet ja usein vihanneksien ja hedelmien kuntokin on vähän niin ja näin.

E: On muuten ollut hauska seurata sitä, miten Lidl on joutunut Suomessa muovautumaan paikallisiin kuluttajatottumuksiin, kuten kassojen toimivuuden ja vieläpä muovipussienkin suhteen. Sitä Lidlin peruskassia en edelleenkään ymmärrä. Se näyttää isolta, mutta siihen ei mahdu mitään ja suuaukko on aivan liian kireä.

Lidlissä ärsyttää joskus myös se, että tuote jonka takia sinne menet, saattaakin olla loppu eikä sitä hetkeen tule.
 
Viimeksi muokattu:

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikä hienoasia tuollainen järjestelmä on, missä on valtavan suuri keskusliike, jolla on valtava pääkonttori, joka kaiken lisäksi päättää kuka saa olla kauppiaana ja missä.
Kauppiaalla on kuitenkin edes jonkinlaiset mahdollisuudet vaikuttaa tuotevalikoimiin ja siihen, mihin kauppa satsaa/erikoistuu. Näin on myös tehtykin ja on hyvin paljon kauppiaasta kiinni, millainen K-kaupasta tulee. Eli kyllä tämä konseptina osuuskauppojen ylläpitämät kaupat voittaa. Valitettavasti Suomessa on nykypäivänä varsin mahdoton perustaa keskusliikkeestä riippumaton ruokakauppa.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Koko S-ketju muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Ei S-ketju voi yhtäkään kauppiasta kieltää, kun niitä ei ko puljussa ole ainuttakaan. Eri asia on sitten, jos SOK tai paikallinen AOK kieltää palkkalistoillaan olevaa myymäläpäällikköä toimimasta oman päänsä mukaan. Sehän on työnantajan oikeus.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mitä näistä ja millä perusteella sinä pääsääntöisesti käytät? Vaikuttaako sinun päätökseesi enemmän valikoima, palvelu tai hinta? Vai peräti bonusjärjestelmä? Tarvitseeko suomalainen ruokakauppa enemmän kilpailua?

Ehdottomasti tarvitsee enemmän kilpailua, nythän kyseessä on lähinnä kahden ison ruokamafian semi-kartelli, jonka helmoissa sitten roikkuu pari pienempää puljua. Muualla Euroopassa kilpailua on enemmän, ja sen myötä hinnat ovat halvempia. Monesti lähitarjontakin on nykyistä laajempaa. Täällä jo mainittiinkin se, että on typerää jos ketjuun kuuluva kauppias ei saa hommata lähialueen leipää/juustoa yms. yhtään, ja samaan aikaan hyllyssä homehtuu se Vaasan leipomon käntty.

Mikäkö vaikuttaa minun ostopäätökseeni? Näin autottomana, suht pienituloisena kaupungin työntekijänä päätökseeni vaikuttaa eniten läheisyysperiaate. S-ketjun Sale on 200-300 metrin päässä joten käytän sitä lähes päivittäin perusostoksiini. Hieman kauempana eli noin 8-10 min kävelymatkan päässä on K-market, jossa käyn epäsäännöllisesti eli lähinnä silloin kun yritän motivoida itseäni harrastamaan liikuntaa edes kauppakävelyn verran ja käppäilen kävelylenkin päätteeksi K-markettiin.

Suht lähellä on Länsikeskuksen kauppakeskus, jossa on iso Citymarket ja jonne avataan kohta Prisma. Siellä kävisin useamminkin, mutta pääsääntöisesti käyn siellä vain hakemassa elämälle välttämättömiä tarvikkeita (ts. 4x2l Pepsi Max -pönikän kohtuuhalvalla). Isossa kaupassa käynti on näin talvisaikaan varsin haastavaa. Bussi Länsikeskukseen menee helvetin harvoin ja huonosti (esim. lauantaisin ko. linja lopettaa liikennöinnin klo 18 ja aloittaa liikennöinnin maanantaina, eli sunnuntaisin ei bussilla pääse Länsikeskukseen lainkaan vaikka se olisi minulle oivallinen kaupassakäyntipäivä), ja hieman hankalaa se välillä on rontata bussissa isompia settejä. Reppuun ängen edellämainitut Pepsi Maxit ja kauppakassit kannan käsissä. Toisinaan on auto käytössä ja tällöin tulee ostettua enemmän tavaraa. Valitettavasti tämä yhteiskunta ei oikeasti toimi autottomille. Ostaisin mielelläni itsekin auton jos se olisi taloudellisesti järkevää, mutta asun melko lähellä työpaikkaani ja näillä palkoilla olisi turha hommata autoa vain parkkipaikalle pölyttymään.

Lidlissä kävisin mielelläni enemmän. Siellä on aidosti erilainen valikoima ruokia, halvemmat hinnat ja onhan se myös alkuperältään saksalainen ketju, mikä takaa germaanisten ruokien saannin. Sianpotkaa, tölkkigulassia ja saksalaista hapankaalia valkoviinissä (sekä bratwurstia/currywurstia) lähtee aina Lidlistä matkaan jos niitä vain jäljellä on. Lähin Lidl on vain minun kannaltani helvetin kuusessa, sinne ei pääse bussilla millään eikä sinne kävelemäänkään lähde. Turun keskustassa olevassa Lidlissä käyn silloin tällöin, sinne pääsee helpommin kuin "lähi"-Lidliin.

Ennen kävin Euromarketeissakin, mutta ne lopahtivat, ja Siwassa käyvät vain Siwarriorit. Jostain Valintatalosta ostelen harvemmin.

Omistan kolme eri bonuskorttia saadakseni eri ketjujen alennuksia, mutta yksin asuvana pienituloisena en elättele mitään bonusfantasioita. S-kortin hommasin, vaikka en S-mafiameiningistä ja heidän kaavoituslinjauksistaan yms. peruskorruptiosta kauheasti pidäkään. S-kortilla saa silti alennuksia sieltä täältä ja tulipa S-maksukorttikin hommattua. Jos et voi voittaa heitä, liity heihin!

Elintarvikkeiden hintoihin en pääsääntöisesti liikoja tuijota perusasioiden suhteen. Lidlissä olisi halvempaa, mutta "säästö" kuittaantuisi siinä jos maksaisin bussilipun keskustaan ja takaisin, en minä niin paljon kerralla osta. Lähi-Salessa on lisäksi erittäin ystävällinen palvelu, ja kauppias on ottanut lähialueen tuotteita kuten lounaspatonkeja ja minisalaatteja valikoimiinsa kiitettävästi. Lisäksi S-kaupat ovat ainoita, joista saa Ribeiron mustakalapaloja öljyssä.

Kodin Ykkösestä ja Anttilasta sen sijaan ostan dvd:t, blurayt ja cd:t - siis silloin kun en tilaa niitä Play.comista kuten yleensä. Mutta Anttilan alelaareista löytää mukavasti kaikenlaista, ja tässä suhteessa K-ketju päihittää S-ketjun ylivoimaisesti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös