Mainos

Äänestys: Vuoden parhaat elokuvat 2021

  • 5 020
  • 59

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
1. Dyyni
2. Yhdet vielä
3. Nomadland
4. Passing
5. Black Widow
 

pehtoori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, HPK
43 elokuvaa listalta nähtynä. Tuo Druk oli ihan uusi tuttavuus, näyttää monella listalla olevan. Harmi kun ei ehtinyt ajoissa väijyä.

1. Coda - Kahden maailman välissä
2. Nobody
3. Lupaava nuori nainen (Promising Young Woman)
4. Ghostbusters: Afterlife
5. Hiljainen paikka osa 2 (A Quiet Place Part 2)

Kunniamaininnan saavat 007 No Time to Die, The Dig, Encanto, Finch, The French Dispatch, Isä (The Father), News of the World, Nomadland, Wrath of Man ja Pig.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Yllättävän kova elokuvavuosi tästä nyt tulikin sitten. Kärjessä selkeä kaksikko Nobody ja Bond. Sen jälkeen tasainen viisikko, joista ikävä kyllä TOP5:n ulkopuolelle nyt jäi Promising Young Woman ja The Dig. Olisivat kyllä aisainneet paikkansa TOP5:ssä, kuten ehkä myös Gunpowder Milkshake.

1. Nobody
2. 007 No Time to Die
3. King Richard: Williamsien tarina
4. Wrath of Man
5. Boss Level

Vuoden pettymyksiin menee Don't Look Up, Power of Dog ja vuoden kehnoin elokuva The Misfits.

Ja sitten vielä koko lista:

Nobody
9​
007 No Time to Die
9​
King Richard: Williamsien tarina
8​
Wrath of Man
7​
Boss Level
7​
Lupaava nuori nainen (Promising Young Woman)
7​
The Dig
7​
Gunpowder Milkshake
6​
Free Guy
6​
Those Who Wish Me Dead
6​
The Little Things
6​
Army of Thieves
6​
Kate
6​
Jungle Cruise
6​
The Last Duel
5​
The Harder They Fall
5​
Hiljainen paikka osa 2 (A Quiet Place Part 2)
5​
Yhdet vielä
5​
Cry Macho
4​
The Marksman
4​
Syyllinen (The Guilty)
4​
No Sudden Move
4​
Red Notice
3​
Don't Look Up
3​
The Boss Baby: Perhebisnes (The Boss Baby: Family Business)
3​
The Power of Dog
3​
Reminiscence
3​
The Misfits
2​
 

Wizzö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Helmisen SaiPalle sympatiat
Tää jännittää enemmän kuin aluevaalien tulos!
 

ChosenTwo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalaiset NHL:ssä
Ajattelin, että tänä vuonna en jaksa kirjoitella perusteluja valinnoilleni. Sitten päätin kirjoittaa muutaman huomion ja yhtäkkiä onkin taas tekstiä kasassa.

1. Dyyni (Dune)

Ainut kosketukseni Dune-sarjaan on ollut aiemmin Dune 2000, jota olen mahdollisesti testaillut ilmestymisensä aikaan (1998). En ole siis perehtynyt Dunen maailmaan, mutta olen kyllä aina tiedostanut sen merkittävyyden ja (kultti)suosion. Villeneuven ohjaamat elokuvat ovat miellyttäneet suuresti niin sisällöllisesti kuin visuaalisuudeltaan ja näin kävi tämänkin filmatisoinnin kanssa. Kiinnostava maailma, kiinnostava juoni, tyylikäs ohjaus ja hyviä näyttelijöitä. Jatkoa jäi odottamaan mielenkiinnolla.

Yleisesti ottaen minua häiritsee suuresti CGI:n ylenpalttinen käyttö nykyelokuvissa, mutta jännästi Villeneuven elokuvissa se CGI:kin näyttää hyvältä. Ja silloinhan siinä ei ole mitään vikaa.

2. Boss Level

Koska Mel Gibson on minulle näyttelijöistä ykkönen, on tämä elokuva ollut tiedossa pitkän aikaa. En kuitenkaan uskaltautunut katsomaan sitä ennen kuin nyt tämän äänestyksen vuoksi. Epäilyttää nimittäin nykyään nämä uudemmat elokuvat joita mainostellaan vanhojen sankareideni nimillä ja naamoilla, kun se voi hyvinkin tarkoittaa sitä, että sankari näkyy ruudulla noin kaksi minuuttia ja elokuva on ihan hirveää paskaa. Boss Level kuitenkin pääsi matalista ennakko-odotuksista johtuen yllättämään varsin positiivisesti.

Erittäin viihdyttävää toimintaa, jossa hyödynnetään Groundhog Dayn, Source Coden ja Edge of Tomorrown kaltaisissa elokuvissa käytettyä ideaa toistuvasta päivästä. Kaikki nuo mainitsemani elokuvat ovat hyviä ja niin on tämäkin. Noh, kökköä CGI:tä tässä kyllä on hieman. Miksi esimerkiksi veriroiskeita ei voi tehdä enää käytännön efekteillä, jos CGI:llä saadaan tällaista jälkeä? Niin ja eipä se Gibson tässä hirveästi ruutuaikaa saa pääpahiksen roolissaan, mutta alistaa karismallaan toki kaikkia silloin kun pääsee esille.

Onneksi myös aiemmin pienistä sivurooleista minulle tuttu Frank Grillo suoriutuu päärolistaan hienosti. Tässäkö olisi uusi kovien toimintaleffojen vakiokasvo? Kaverilla on ikää 56v, joten neesonmaisesti kypsässä iässä uudeksi toimintastaraksi nouseminen mahdollistaisi sellaiset 15v tehokasta aktiiviuraa.

3. Wrath of Man

Toimintastaroista kun on ollut puhe, niin Jason Statham on alle 60v toimintatähtien kärkipäätä. Pitkälti samanlainen hahmohan mies on jokaisessa leffassaan, mutta mikäs siinä, kun se toimii. Tylyyn toimintaan tyly päähenkilö, joka pystyy uskottavasti potkimaan pahiksia perseelle. Guy Ritchien ohjauksesta kun on kyse, niin elokuvaan yhtään ennakolta tutustumatta pohdin, että olisiko tässä kyseessä jotain Snatchin kaltaista? No ei ollut Snatchia, mutta sen sijaan saatiin kivan synkkää ja tylyä toimintaa. Yleisestä hengestä tuli mieleen vähän muutaman vuoden takainen, hyvin positiivisesti minut yllättänyt Den of Thieves.

Josh Hartnettia ei olekaan hetkeen elokuvissa näkynyt ennen tätä. Meni oikein hetki ennen kuin osasin tunnistaa. Ja Scott Eastwood taasen näytti parrassaan tiettyjä ilmeitä tehdessään ihan isältään sieltä Dollaritrilogian ajoilta.

4. Nobody

Lähtötiedot elokuvasta olivat noin 100% makuuni sopivia. Korkean ikärajan toimintaa, tavallaan kostotarina ja käsikirjoittajana John Wickin käsikirjoittaja. Mutta, pääosassa on Bob Odenkirk? Mitä helvettiä? Hieman oli vaikeuksia suhtautua mieheen uskottavana toimintatähtenä ja täten myös siihen, että miten elokuva voi toimia. Bob kuitenkin hoiti homman kotiin ja eipä asiaa tullut elokuvan aikana enää pohdittua. En nyt jää kummemmin odottelemaan Bobilta jatkoa toimintatähteydelleen, mutta tässä yhteydessä ei miehen suorituksesta ollut valittamista.

Mitään uutta ei tämä elokuva genressään tarjoa, mutta jos siitä genrestä sattuu pitämään, niin suosittelen. Loppumättö nyt ehkäpä olisi voinut olla vähän parempikin. Koin siinä jonkinlaisen lässähdyksen tunteen, josta syystä Wrath of Man meni rankingissa ohi.

Bobin lisäksi näyttelijöistä täytyy huomioida, että Christopher Lloyd oli aika ilahduttava roolissaan ja vanha kunnon Michael Ironsidekin oli kaivettu naftaliinista kehiin. Rasczak's Roughnecks!

5. The Last Duel

Sain katsottua tämän elokuvan näin pari tuntia ennen äänestysajan loppua, joten en kauhean paljon päässyt sitä sulattelemaan. Voinee olla, että kuuluisi korkeammallekin, mutta tällä hetkellä sijoitan nyt tähän väliin. Ainakin siis pisteille kuuluu.

84-vuotias Ridley Scott on ohjannut aiemmin urallaan joitain suosikkielokuviani, mutta myös joitain ihan järkyttävän huonoja tekeleitä. Tämä leffa menee onneksi sinne paremmalle puolelle. Keskiaika näyttää niin ankealta ja raadolliselta kuin voisi kuvitellakin kaiken lähdemateriaalin perusteella. Ja raadolliselta näyttää Matt Damonin esittämä ritarikin (ihan mahtava mulletti). Elokuvassa kerrataan tiettyjä tapahtumia kolmesta eri näkökulmasta ja tuo on vähän sellainen juttu, joka ei minulle yleisesti ottaen niin uppoa - että siis toistellaan samaa sisältöä tietyillä variaatioilla. Mutta ymmärrän toki asian pointin. Itse kaksintaistelu on toteutettu kyllä todella tyylikkäästi - jännitys saadaan nostettua tappiin ja yhteenotto näyttää siltä, että nyt ei leikitä.

Ben Affleckia ei muuten olisi välttämättä ihan heti tullut tunnistettua, jos en olisi tiennyt, että hän on mukana elokuvassa.

-----

Muista näkemistäni elokuvista satunnaisia huomioita ranking-järjestyksessäni:
- (6) The Marksman putosi viiden parhaan joukosta ihan viime hetkellä The Last Duelin vuoksi, joten tästä leffasta oli tullut kirjattua jo vähän enemmänkin ajatuksia ylös: Liam Neeson oli joitain vuosia sitten selitellyt, että hän lopettaa nyt toimintaleffojen tekemisen, mutta näköjään niitä pukkaa edelleen pihalle. Hyvä näin, sillä mies toimii karismallaan näissä edelleen, vaikka ikä alkaa toki tulla hiljalleen vastaan. Vanha tähti + meksikolainen poika tekevät roadtripin. Näin jos ideaa pelkistää, niin myös viime vuonna ilmestynyt Clint Eastwoodin Cry Macho sopii samaan kuvaukseen. The Marksman on toki toiminnallisempi ja kirjoissani myös toimivampi. Ei mitään ihmeellistä, mutta Neesonin elokuvia on aina mukava katsella. Mies on ääneltään ja olemukseltaan Hollywoodin isällisin hahmo. Viihdyin.
- (7) News of the Worldista on pakko todeta, että enpä nyt kauhean tarkasti enää elokuvasta muista, kun katsomisestaan on vierähtänyt melkein vuosi. Mutta sen muistan, että ihan viihdyttävä oli. Länkkärit ovat mieleeni ja Hanks on totutusti hyvä. Ihan täysosuma tämä ei kuitenkaan ollut.
- (8) Don't Look Up on myös Netflixin parempaa tuotantoa. Nykyajan tiettyä järjettömyyttä kuvataan valitettavan osuvasti. Aihealueen käsittelyn johdosta aika selkeä poliittinen lataus kokoajan mukana. Ron Perlman oli kiva nähdä tällaisessa tuotannossa mukana ja hahmonsa osui minun huumorintajuuni - olenhan 36v "boomeri".
- (9) Cry Macho on kunnioitettava saavutus 90-vuotiaan Eastwoodin ohjauksena ja näyttelynä, mutta kärsii tietyistä vioista; mukana on vähän ongelmallisia kohtauksia ja lapsinäyttelijä ei ole kauhean kehuttava. Onkohan kukaan muuten yleensäkään ohjannut ja näytellyt pääosaa 90-vuotiaana tätä ennen, kun puhutaan ns. oikeista elokuvista, ei mistään Irma-mummon kotivideoista?
- (10) Those Who Wish Me Dead on Taylor Sheridanin käsikirjoittamista elokuvista selkeästi heikoin. Kaikki muut ovat toimineet hienosti, mutta tämä jäi valitettavasti telineisiin vähän jokaisella osa-alueella.
- (11) The Many Saints of Newarkia on vähän hankala vertailla muiden leffojen kanssa, kun ajattelen sen lähinnä pidempänä (ja heikompana) The Sopranos esiosa-jaksona. Kiinnostava, mutta olisi voitu toteuttaa huomattavasti paremmin. Etenkin sisällöstä olisi saanut karsia jotkut täysin turhat hahmot ja juonilangat pois ja panostaa enemmän niihin olennaisimpiin.
- (12) Jungle Cruise. Seikkailuleffat ovat lähellä sydäntäni, mutta mutta... Vähän liikaa CGI:tä / green screenin edessä kohellusta. Kertonee toki lähinnä siitä, että olen vanha. Nykyisten vähänkään nuoremmalle yleisölle suunnattujen blockbustereiden mittapuulla tätä ei voine kuitenkaan kauheasti parjata. Ihan ok.
- (13) Free Guyn aihepiiri osuu makuhermooni, sillä onhan GTA-pelisarjaa tullut hakattua sieltä 1997-vuoden ykkösosasta lähtien. Toteutustapa vaan ei sitten ole ihan minun palani kakkua. Veikkaan, että olen vain liian vanha tässäkin kohtaa. Huomaa esimerkiksi kuinka viittaukset pelaaja-tubettajiin ja Marvel-leffoihin ovat varmasti mahtavaa kamaa kohderyhmälleen (kuten avovaimolleni), mutta minut jättävät aika kylmäksi.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Unohtakaa Oscarit, kultaiset pallerot ja hopeiset elukat, ainoa elokuvaänestys jolla on merkitystä eli Seitsemästoista Vuotuinen Jatkoajan Melko Epävirallinen Elokuvaäänestys on saatu päätökseen ja on palkintojenjaon aika.

Jatkoajan valitsema vuoden paras elokuva 2021 on:
1. Dyyni (Dune) - 53 pistettä

Palkintopallisijoille ylsivät myös:
2. Don't Look Up - 37 pistettä
3. Yhdet vielä (Druk) - 25 pistettä


Ääniä sai peräti 53 eri elokuvaa ja niistä 18 nappasi ykkössijan ainakin yhden äänestäjän lipukkeessa. Alla kunniataulukko kaikista vähintään viisi pistettä saaneista:

Koodi:
 1. Dyyni                                       53  (6 ykkössijaa)
 2. Don't Look Up                               37  (2 ykkössijaa)
 3. Yhdet vielä                                 25  (3 ykkössijaa)
 4. 007 No Time to Die                          21  (1 ykkössija)
 5. Isä                                         17  (2 ykkössijaa)
 6. The Suicide Squad: Suicide Mission          17  (1 ykkössija)
 7. Nobody                                      15  (1 ykkössija)
    The Power of the Dog                        15  (1 ykkössija)
 9. News of the World                           13  (2 ykkössijaa)
10. Lupaava nuori nainen                        13  (1 ykkössija)
11. Spider-Man: No Way Home                     13
12. Coda                                        12  (1 ykkössija)
13. The Last Duel                               12
14. Ghostbusters: Afterlife                     11  (1 ykkössija)
15. Nomadland                                   11
16. Boss Level                                  10  (1 ykkössija)
    Free Guy                                    10  (1 ykkössija)
18. Hiljainen paikka osa 2                       9
19. Wrath of Man                                 7
20. King Richard: Williamsien tarina             6
21. The Green Knight                             5  (1 ykkössija)
    The Mauritanian                              5  (1 ykkössija)
    Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia  5  (1 ykkössija)
    Zack Snyder's Justice League                 5  (1 ykkössija)
25. Pig                                          5

Ja loput hajapisteitä keränneet:

4 pistettä:
Cry Macho, Judas and the Black Messiah, Jungle Cruise, Red Notice, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, The Many Saints of Newark, The Marksman, West Side Story

3 pistettä:
The French Dispatch, Gunpowder Milkshake, Hytti nro 6, The Matrix Resurrections, Piemonten tryffelinmetsästäjät

2 pistettä:
8-Bit Christmas, Passing, Peruna, Rocky IV: Rocky vs Drago, Venom: Let There Be Carnage, Zola

1 piste:
Black Widow, Hitman's Wife's Bodyguard, Malcolm & Marie, Malignant, Mortal Kombat, Ryhmä Hau -elokuva, Stowaway, The Dig, The Unforgivable

Kiitokset kaikille äänestäneille ja ensi vuonna uudestaan, eiks jeh?
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Jatkoajan palkitsemat vuoden elokuvat 2005-2021:

2005: Sin City
2006: The Departed
2007: The Simpsons Movie
2008: Yön ritari (The Dark Knight)
2009: Gran Torino
2010: Inception
2011: Black Swan
2012: Yön ritarin paluu (The Dark Knight Rises)
2013: Django Unchained
2014: The Wolf of Wall Street
2015: Star Wars: The Force Awakens
2016: The Revenant
2017: Blade Runner 2049
2018: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
2019: Joker
2020: Taistelulähetit – 1917
2021: Dyyni (Dune)
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Paljon kiitoksia @Vintsukka ! Hienoa, että perinteet jatkuu ja joku jaksaa järjestää tämän eeppisen äänestyksen vuodesta toiseen!

Voittajaksikin leivottiin ihan sopiva elokuva!
 

Blue F

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Väärä voitti! :) Pitänee nyt sitten kuitenkin väijyä tuo voittoelokuva, vaikka ei suuremmin, eikä edes vähemmin kiinnosta, mutta jos raati kerran näin on julistanut ja kärkipaikka vielä kohtuu selväkin, niin se on siinä. Kahdenkymmenen kärjestä lisäksi katsomatta vain tuo Spiderman, mutta se saanee jäädä.

Renny Harlin - oli mukana vuotuisissa kinkereissä peräti kahden elokuvan voimin, mutta äänisaalis jäi kovin vaatimattomaksi, kiikarit. Vajaa kymmenkunta elokuvaa värkännyt tässä äänestyshistorian aikana; onko saanut koskaan yhtään ääntä? Kultapojun tähtihetki taisi osua aikajanaan 1990-1996. Ajatella, että edellisestä "hyvästä" elokuvasta on kulunut jo neljännesvuosisata.

Ja kiitokset Vintsukkalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös