Äänestys: Vuoden Parhaat Elokuvat 2013

  • 12 100
  • 86

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Leffavuosi 2013 oli kyllä osin korkeatasoinen, ainakin ulkomaisten osalta. Kotimaisissa ei säväyttänyt kuin pari, johtuen kai siitä, että samat naamat kiertävät leffoista toiseen (vaikka kyllä esim. Peter F.:n naamaan alkaa tottua).

Katsotut leffat (teatterissa) vuonna 2013.

1. Nightmare - Painajainen merellä
2. Haute Cuisine
3. Vuonna 85
4. Mestari
5. Kaikella rakkaudella
6. 21 tapaa….
7. Rakkaus
8. Anna Karenina
9. Kerron sinulle kaiken
10. Lincoln
11. 8-Pallo
12. Unelmien pelikirja
13. Les Miserables
14. Kvartetti
15. Metsän tarina
16. Laulu koti-ikävästä
17. Jahti
18. Vuoden se kestää
19. Yhdet häät ja kolme anoppia
20. Kauhea kankkunen III
21. Internship
22. Jotain ilmassa
23. Tavarataivas
24. Uuden alku
25. Millerit
26. Renoir
27. Tumman veden päällä
28. Kekkonen tulee
29. Blue Jasmine
30. Rush
31. Oppipoika
32. The Heat
33. Mieletön elokuu
34. Poski poskea vasten
35. Frances Ha.
36. The Butler
37. Leijonasydän
38. Betoniyö
39. Päivien kuohu
40. Kalevala - uusi aika
41. Menneisyys
42. Isänmaallinen mies
43. Walter Mittyn ihmeellinen elämä


TOP 5.

Valinta oli kyllä vaikea. Monta hyvää leffaa tuli katsottua ja top-vitoseen oli kyllä aika tunku. Mutta pakko se on laittaa se Top Of The Movies.

1. 21 tapaa pilata avioliitto
Ennakko-odotukset eivät olleet korkealla - vähiten Armin ansiosta odotin jotain surkeata hupailua. Mutta kaikkea muuta. Yksi parhaimpia kotimaisia vähään aikaan, vaikka aihe ja tarinan kulku oli hieman kliseinen. Näyttelijät osasivat kuitenkin asiansa ja kaunis Helsinki toimi hyvänä lavasteena hyvälle komedialle. TOP 5:n ainoa kotimainen.

2. Anna Karenina
Mitäpä tuosta voisi sanoa - muuta kuin mestariteos! Vaikka lavasteet olivat suurimmalta osin todellakin lavasteita, niin tarina itsessään kantoi pitkälle. Lisäksi näyttelijätyö oli loistavaa! Kirja on vielä kesken (800 sivuako tuossa on), mutta leffa tuli katsottua.

3. Les Miserables
Elämäni ensimmäinen leffaooppera. Vaikka leffa oli pitkä kuin BK:n jono ja vuorosanat laulettiin, niin olin myyty! Hyvästä romaanista hyvä leffa - lavastus, näyttelijät, musiikki..Ehdottomasti vuoden parhaimpia ulkomaalaisia leffoja!

4. Rakkaus
Kaikki ylistyssanat tästä herkästä ja osin surullisestakin elokuvasta on jo sanottu, joten en käy enää niitä toistamaan. 5/5.

5. Walter Mittyn ihmeellinen elämä

En ole koskaan pitänyt Ben Stillerin leffoista, mutta tämä muutti käsitykseni miehestä. Elämänläheinen opetuselokuva (jos näin kliseisesti voi ilmaista), joka kannattaa katsoa - saatat jopa oppia sen pointin, minkä elämä tarjoaa. To see Life; see the World. Ei mikään mestariteos kuitenkaan, mutta pienelle ihmiselle tarkoitettu elokuva.

Bubbling under:
1. Unelmien pelikirja
Toinen Jennifer, joka on särkenyt sydämeni. Yyhyy..No leffahan oli hyvä ja aihe mielenkiintoinen. Robert De Nirolla mahtava sivuosasuoritus, joka ei jää (onneksi) JL:n suorituksen varjoon.

2. Renoir
Hieno kuvaus mestarimaalaajan elämästä sen ehtoopuolella. Luovuus - kirous se on sekin ainakin eräille.

3. Millerit
Jennifer Anistonin parhaimpia elokuvia. Ehkä elokuva oli liian amerikkalainen, mutta jotenkin hellyyttävä.
 

JoukaHainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers ja Jaromir Jagr
1. Escape Plan
2. The Last Stand
3. Fast Furious 6
4. Bullet To The Head
5. Django Unchained / A Good Day To Die Hard
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Joka vuosi tulee mietittyä, että kehtaako tähän äänestykseen osallistua. Leffakatselut kulkevat pääsääntöisesti vuoden-kaksi ensi-iltoja perässä, joten pähkäilin saanko edes viittä tuoretta tapausta kasaan. Mutta kun listan perkasi, niin löytyihän sieltä parisenkymmentä nähtyä elokuvaa ja joutui jopa vähän miettimään, mille äänensä antaisi.

1. Warm Bodies
2. The Sessions
3. Unelmien pelikirja
4. Django Unchained
5. Suuri puhallus


Listalla on aika erilaisia elokuvia. Zombit on vähän liiankin muodikas aihe nykyään, mutta Warm Bodies puristi jotain uutta ja omaa niistä mehuista. Helen Huntin up frontal nudity olisi jo sinällään listasijan arvoinen juttu, mutta lisäksi elokuva oli oikeasti erittäin hyvä ja herätti muitakin kuin likaisia ajatuksia. Bradley Cooperista tykkään ja Unelmien pelikirjassa oli kanssa ideaa. Django ja Suuri Puhallus menivät sitten ehkä perinteisempien Hollywood-leffoje kategoriaan, mutta olivat hyvin roolitettuja ja toteutettuja, lisäksi juonissa oli riittävästi koukkuja.

Ääniä olisi ihan hyvin voinut antaa myös elokuville Frankenweenie, The Lone Ranger ja The Place Beyond the Pines. Yleensä olen pakotettu katsomaan animaatioita, mutta Frankenweenien voisin katsoa joskus uudestaan ihan vapaaehtoisestikin. Lone Rangeria kohtaan olivat kovat ennakkoluulot, mutta se oli loppujenlopuksi varsin viihdyttävä pätkä - viimeisimpiä piraatteja edellä ainakin. Place Beyond the Pines oli hieno, mutta myös vähän raskas. Tyyliltään jotain samaa kuin vaikkapa Crashissa - se lienee kuitenkin myös se elokuva näistä tähän mennessä mainitsemistani, joka jää jollain tavalla elämään leffahistoriaan.

Sitten oli muutama sellainen jatko-osa, josta tiesi aika tarkalleen jo etukäteen mitä ovat. A Good Day to Die Hard on huonoin Die Hard, mutta kuitenkin Die Hard. Kauhea kankkunen oli aikoinaan niin yllättävän hauska leffa, että kakkososa oli väistämätön pettymys ja tämä kolmonen jo varsin laimeaa kierrätystä, kunnon röhönaurut pääsi vasta lopputekstien aikana. Itse ilkimys 2 on puolestaan tätä nykyistä taattua hyvin tehtyä animaatiokamaa, josta aikuinenkin saa jotain irti, mutta joka menee yhdestä silmästä sisään ja tulee saman tien toisesta ulos. Red 2 unohtui kokonaan ja bongasin vasta, kun aloin lukemaan muiden rivejä. Ihan viihdyttävä, mutta kertonee kyllä jotain, etten huomannut poimia listalta mukaan heti kättelyssä...

Dokumenttisarjassa voiton vie Searching for Sugar Man, mielenkiintoinen ja koskettavasti tehty leffa - vaikka joitain mutkia oli draamankaaren saavuttamiseksi oi'ottukin. Soundbreaker oli aiheeltaan mielenkiintoinen. Tavarataivasta olin vähän odotellutkin, kunnes se äskettäin tuli telkkarista. Päähenkilön poissaolevan tuntuisesta höröttelystä tuli jostain syystä mieleen Reindeer Spottingin hahmot ja hyvästä ideasta huolimatta ei oikein iskenyt.

Yhdet häät ja kolme anoppia sekä Väärät paperit pannaan puolestaan kategoriaan "voihan nämä katsoa, jos ei parempaakaan tekemistä ole". Muutaman kerran saattaa hymyilyttää, mutta hyvistä näyttelijöistä huolimatta eivät onnistuneet kutkuttamaan nauruhermoja.

Sitten lopuksi musta lista, eli elokuvat joita en suosittele kenellekään, ja joihin hukatun ajan olisin mieluummin käyttänyt vaikkapa nukkumiseen.

Movie 43 (puuttui listalta, eli ei varmaankaan ole pyörinyt teattereissa)
- Tämä oli niin kamalaa kuraa, että oksat pois. Arvasin sen kyllä huonoksi jo pelkistä kansiteksteistä, mutta en olisi uskonut, että olisi näin huono. Toivottavasti maineikkailla näyttelijöillä oli edes hauskaa irroitellessaan ala-astetason vitsien parissa, sillä mitenkään muuten tällaisen jöötin tekemistä ja julkaisua ei voi perustella.

Croodit
- Ilmeisesti teknisesti toimivien animaatioiden tekeminen on nykyään liian helppoa. Periaatteessa komeaa jälkeä tässä oli, mutta ei sitten yhtään mitään muuta. Ei kiinnostavia hahmoja, ei mielenkiintoisia hahmoja eikä kyllä juontakaan. Lisäksi häiritsi suuresti se, ettei tekijät olleet osanneet päättää, mihin suuntaan elokuvaa lähtisivät viemään. Oltiin vähän esihistoriassa ja luolamiesajassa, mutta sitten päätettiin heittää mukaan ihmeelliset örkit ja karkinväriset jättikasvit ym. Olisi vaan pitäydytty mammuteissa, sapelihammastiikereissä tai mitä silloin oikeasti olikaan, niin olisi saattanut saada meikältä edes yhden tähden.

Seitsemän psykopaattia
- Tähän oli jopa vähän odotuksia, olihan mukana muutama hyvä näyttelijä, Tom Waits ja positiivisia arvioitakin. Mutta jotenkin tämä vaan säntäili ja haasuili kaikkiin eri ilmansuuntiin, eikä onnistunut missään vaiheessa muodostumaan miksikään järkeväksi kokonaisuudeksi. Ei ollut myöskään niin hauska, hieno tai nokkela, että olisi toiminut pelkästään irrallisina kohtauksina.

Vuoden se kestää
- Brittiläiset romanttiset komediat voivat olla joskus ihan hauskoja. Oikeasti! Esim. saman tuottajan Rakkautta vain on varsin katsottava hyvän mielen leffa. Tämä sen sijaan oli ihan vaan pelkästään kamalaa paskaa.
 
Viimeksi muokattu:

HTEspi

Jäsen
Pistetään nyt oma top vitonen viime vuodelta:

1. Silver Linings Playbook (Unelmien pelikirja)
2. The Great Gatsby
3. Vuonna 85
4. Now You See Me (Suuri puhallus)
5. 21 tapaa pilata avioliitto

Vaikea tuo top5 oli laatia, mutta näillä mennään.
 

Gaff

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NHL, Philadelphia Eagles
1. Zero Dark Thirty
2. Django Unchained
3. Lento
4. Warm Bodies
5. Spring Breakers
 

ChosenTwo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalaiset NHL:ssä
1. Gravity
Avaruus on alkanut kiinnostamaan minua (elokuvien) aiheena kokoajan enemmän ja enemmän. Eipä ole siis suuri yllätys, että ei tullut petyttyä tätä katsellessa. Minua ei haittaa joku monimutkaisten juonikuvioiden puuttuminen, mistä tämä elokuvan kohdalla tunnutaan marisevan. Tämähän oli itseasiassa varsin virkistävä poikkeus siinä suorasukaisuudessaan ja jatkuvassa tykityksessään, joka piti kyllä mielenkiinnon yllä koko elokuvan ajan. 3D:stäkin oli ensimmäistä kertaa jotain iloa. Visuaalisesti upein elokuva mitä olen ikinä nähnyt.

2. Oblivion
Todella mielenkiintoinen maailma ja juonenkäänteitä, jotka pääsivät aidosti yllättämään. Silmäkarkkia ja hyvää toimintaa. Kyllä muuten maistui tämä elokuva.

3. Elysium
Todella kovan kärkikolmikon täyttää Elysium, jonka ykkössijoituskin olisi täysin oikeutettu. Olipa laadukasta sci-fiä tarjolla viime vuonna. District 9 maistui aikanaan, mutta tästä pidin vielä enemmän (toisin kuin yleinen mielipide tuntuu olevan). Erityismaininta historian munakkaimmille laser-aseille!

4. Escape Plan
Schwarzenegger ja Stallone samassa elokuvassa päänäyttelijöinä. Tällaisestahan olisi pienempänä myynyt sielunsa vaikka Jumalalle. The Expendablesissa toki on ollut jo esimakua tästä pienemmissä osissa, mutta nyt päästiin itse asiaan ihan koko elokuvan pituudelta. Ja kyllähän nämä vanhat kunnon sankarit edelleenkin hoitavat hommansa suurella karismalla ja ongelmitta. Niin ja se itse elokuvakin oli hyvä.

5. Jack Reacher
Hyvää vanhan koulukunnan toimintaa mukavan vittumaisella päähenkilöllä, jolla ei ole mitään suurempia moraalisia taakkoja estämässä tehokasta työskentelyä. En ole lukenut kirjoja, eli en kuulu heihin joita haittaa kun Cruise ei ole joku jumalaton karpaasi. Tom Cruiselta on kyllä tullut varsin hyviä elokuvia (myös) viime aikoina ja tänäkin vuonna luvassa on yksi kiinnostavimmista: Edge Of Tomorrow.

------

Pistesijojen ulkopuolelle jäivät:

6. Django Unchained
Hyvää dialogia, kovia näyttelijöitä, kivan brutaalia väkivaltaa ja hauskoja hetkiä. Eli varsin Tarantinomaista. Ei suurin suosikkini miehen tuotannosta, mutta kyllä tämä kokoelmiin tulee päätymään.

7. Parker
Tämän katsomisesta on jo sen verran aikaa, että en oikeastaan edes muista muuta kuin että viihdyin. Mielenkiintoisena yksityiskohtana täytyy todeta, että blu-rayssa on mainittuna vuosi 2012, jonka johdosta rupesin sitten ihmettelemään elokuvan äänestyskelpoisuutta, kunnes IMDb vahvisti tuon tulleen ihan jenkeissäkin 2013.

8. The Hobbit: The Desolation Of Smaug
Samaa sarjaa ensimmäisen Hobitin kanssa. LOTR-henkeä luonnollisesti mukana, joka on aina plussaa, mutta tarina ja hahmot eivät ole yhtä kiinnostavia. Suurin ongelma on tämmöiselle toiminnan fanillekin toimintakohtaukset. Ne kun kestävät ja kestävät ja ovat täynnä järjetöntä koheltamista.

9. A Good Day To Die Hard
Huonoin Die Hard, jonka suurimpana ongelmana on toimintakohtauksien kuvaus (sekavaa meininkiä) ja eipä tuo Courtneyn esittämä nuorempi McClane kauhean kiinnostava hahmo ollut.

10. The Last Stand
Arskan paluu päärooliin torpedoidaan typerän lapsellisella meiningillä, jota johtaa Knoxvillen esittämä hahmo, joka voisi olla suoraan Home Alonesta.

11. Olympus Has Fallen
12. After Earth
13. Iron Man 3
14. White House Down
15. Man Of Steel

--

Tässä vielä lista elokuvista, jotka pitää saada katseluun tämän vuoden tekeleistä (joiden jälkeen ranking näyttäisi varmaan vähän erilaiselta). Toiset näistä voivat olla oikein hyviäkin ja toiset pitää sitten tarkistaa vain mielenkiinnosta.

Bullet To The Head
Captain Phillips
Cloud Atlas (tämän olen jo tilannut, mutta eipä ehtinyt perille ennen tämän äänestyksen sulkeutumista)
The Colony
Europa Report
Evil Dead
Flight
Hangover 3
Kick-Ass 2
Killing Season
Lincoln
The Lone Ranger
Machete Kills
Metallica: Through The Never
Now You See Me
Only God Forgives
Pain & Gain
Riddick
Rush
Searching For Sugar Man
Selänne
Snowpiercer
Texas Chainsaw 3D
World War Z
Zero Dark Thirty
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Päätin äänestää tänä vuonna vain yhtä elokuvaa, kun ei oikein muut elokuvat sen kummemmin jääneet mieleen.

1. Pacific Rim

Ei mikään elokuvallinen mestariteos ja juonikin oli kaikinpuolin varsin kliseinen ja arvattava, mutta herran jumala että oli kaunista katsottavaa ja aivan jäätävän hienoa toimintaa. Ainoa leffa viime vuonna joka tuli katsottua useampaan kertaan.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
1. Django Unchained
Vuoden ainoa hyvä leffa joka tuli nähtyä. Taattua Tarantinon laatua vaikkei toki Tarantinon parhaisiin nouse.

2. World War Z
Yllättävän hyvä pätkä Brad Pittiltä. Leffa oli luokkaa ok, mutta tänä vuonna se riitti jopa toiseen sijaan.

3. Olympus Has Fallen
Ja tässä leffassa toimintaa riitti, ajatus oli välillä jäänyt vähemmälle. Mutta viihdyttävä leffa ja kolmos sija varsin yllättäen.

4. The Sessions
Tämä leffa yllätti täysin. Helen Hunt oli hyvä ja tarinakin kertomisen arvoinen.

5. Gravity
Hehkutettu leffa ei ihan uponnut niin hyvin kuin odotin. Hienostihan se oli tehty, mutta omasta mielestä hivenen tylsä. Sarjaa ihan ok.

Näiden lisäksi tuli sitten nähtyä 13 leffaa ja tuossa alhaalla ne ovat paremmuus järjestyksessä. Lähinnä Jack Reacher, Lento ja Pacific Rim taistelivat noista alemmista sijoista, mutta hävisivät ne niukasti. Viimeiset neljä leffaa olivat melkoista kuraa. Ja varsinkin Bruce ja Arska pettivät aika pahasti pienetkin odotukset.

Jack Reacher
Lento
Pacific Rim
Parker
Iron Man 3
Oblivion
The Great Gatsby
Broken City
Suuri puhallus
A Good Day to Die Hard
The Last Stand
Vuonna 85
Anna Karenina
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Pseudo-orgaaninen ääntenlaskentarobotti on saanut taas vuotuisen työnsä päätökseen ja Yhdeksännen Vuotuisen Jatkoajan Melko Epävirallisen Elokuvaäänestyksen tulokset ovat vihdoin selvillä. Pisteet on laskettu ja tarkistuslaskettu ja lopputuloksena robotti tulosti alla olevan näköisen listan.

Jatkoajan valitsema vuoden paras elokuva 2013 on:
1. Django Unchained - 139 pistettä

Hopea- ja pronssisijoille ylsivät:
2. Hobitti - Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug) - 81 pistettä
3. Gravity - 59 pistettä


Voittaja ei liene kenellekään yllätys, kuten ei myöskään kakkossijaan yltäneen Hobitin vahva esitys. Pronssimitalista käytiin tiukka kamppailu Gravityn, Unelmien pelikirjan ja Pilvikartaston kesken, ja Gravity selviytyi tästä taistosta lopulta voittajana.

Ääniä sai tänä vuonna peräti 85 eri elokuvaa, mikä on ennätys äänestyksen yhdeksänvuotisessa historiassa.

Kuriositeettina mainittakoon, että Hobitti-trilogian toinen osa sai tasan yhtä monta pistettä kuin sarjan edellinen osa vuosi sitten. Tänä vuonna se riitti hopeaan, kun viime vuonna Hobitti - Odottamaton matka joutui tyytymään kolmanteen sijaan.

Tässä kunniataulukko kaikista vähintään 8 pistettä saaneista:
Koodi:
 1. Django Unchained - 139
 2. Hobitti - Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug) - 81
 3. Gravity - 59

 4. Unelmien pelikirja (Silver Linings Playbook) - 52
 5. Pilvikartasto (Cloud Atlas) - 47
 6. The Great Gatsby - 35
 7. Les Misérables - 32
 8. Jahti (Jagten) - 28
 9. Pacific Rim - 18
10. Elysium - 16

11. Mestari (The Master) - 15
12. Lento (Flight) - 14
    Oblivion - 14
    Selänne - 14
15. Kirottu (The Conjuring) - 13
    Rakkaus (Amour) - 13
    World War Z - 13
18. Suuri puhallus (Now You See Me) - 12
19. Pain & Gain - 11
20. Blue Jasmine - 10
    The Lone Ranger - 10
    Only God Forgives - 10
    Rush - 10
24. Escape Plan - 9
    Jack Reacher - 9
26. 21 tapaa pilata avioliitto - 8
    Captain Phillips - 8
    Iron Man 3 - 8
    Millerit (We're the Millers) - 8
    Nälkäpeli - vihan liekit (The Hunger Games: Catching Fire) - 8
    Vuonna 85 - 8
    Zero Dark Thirty - 8
Kunniataulukon lisäksi hajapisteitä saivat:

7 pistettä:
Itse ilkimys 2 (Despicable Me 2), Searching for Sugar Man, Warm Bodies, The Way Way Back

6 pistettä:
Kauhea kankkunen 3 (The Hangover Part III), The Last Stand,, Olympus Has Fallen, Seitsemän psykopaattia (Seven Psychopaths), The Sessions, Thor: The Dark World

5 pistettä:
Betoniyö, Disconnect, Don Jon, Fast & Furious 6, Leijonasydän, Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight), Selviytyminen (The Impossible), Spring Breakers, Stoker, Walter Mittyn ihmeellinen elämä, The World's End

4 pistettä:
Anna Karenina, The Butler, Frances Ha, Lincoln, Man of Steel, The Place Beyond the Pines, Rölli ja kultainen avain, This Is the End

3 pistettä:
Europa Report, Evil Dead, Hilton!, Kon-Tiki, Mud, Red 2, Räyhä-Ralf (Wreck-It Ralph)

2 pistettä:
8-pallo, Amerikkalainen huumesota (The House I Live In), Bullet to the Head, Filth, Puhdistuksen yö (The Purge),, Rahalla saa luksuselämää (Snabba cash - Livet deluxe), Star Trek Into Darkness

1 pistettä:
42, Frozen - huurteinen seikkailu, A Good Day to Die Hard, Hannu ja Kerttu: Noitajahti (Hansel & Gretel: Witch Hunters), Kaappari, Kaikella rakkaudella, Machete Kills, Trance, Viru - tarinoita hotellista, The Wolverine


Kiitokset kaikille osallistuneille ja antoisaa elokuvavuotta 2014! Palannemme asiaan jälleen vuoden päästä!


Jatkoajan jäsenten valitsemat vuoden elokuvat:
2005 - Sin City
2006 - The Departed
2007 - The Simpsons Movie
2008 - Yön ritari (The Dark Knight)
2009 - Gran Torino
2010 - Inception
2011 - Black Swan
2012 - Yön ritarin paluu (The Dark Knight Rises)
2013 - Django Unchained
 
Kiitokset Vintsukalle hienosta ja nopeasta työstä. Omasta mielestäni Jatkoaika oli tällä kerralla oikeasssa ainakin voittajan kohdalla. Django pitää katsoa vielä toisen kerran mahdollisimman pian. Pilvikartasto tosin pitää katsoa ensin, ehkä jo tänään.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Näin jälkikäteen olisi ehkä itsekin voinut Djangon mahduttaa top5:en, jotenkin unohdin koko filkan tässä yhteydessä vaikka vilahtelihan se tuolla useammankin listalla kuten lopputuloskin kertoo. Ehkäpä minulla oli joku hämärä muistikuva, että kävin katsomassa sen jo 2012, menee jo vuodet päässä sekaisin. Heh.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös