Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 926 666
  • 81 126

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kokoontumisrajoitukset ei kiristy Pirkanmaalla, kertoo juuri Juhani Sand TAYS:n koronanyrkin tiedotustilaisuudessa. Ensi viikolla taas koronaryhmä kokoontuu Pirkanmaalla.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Mitä vitun väliä niillä rokotuksilla on ollut jos jälleen kerran jatkossakin tuijotetaan vain niitä päivittäisiä tartuntalukuja?

Nollatartuntoihin ei päästä ikinä eikä sitä pitäisi edes tavoitella, mutta ei muuta kuin maata säppiin ja demarimummoille hyvä mieli.

Kävikö mielessä, että rokotekattavuus ei ole vielä tarpeeksi suuri, jotta näitä päivittäisiä lukuja voitaisiin vähän rennomalla otteella katsoa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Salien sulkemisen takia? Not sure if serious... Ehkä mieluumminkin sen takia, että ravintolat olivat olleet säpissä jo kolmisen viikkoa koko maassa.

Ylipäätään rajoitusten takia.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Nämä kolme tasoa pitäisi nyt viimeistään räjäyttää. Nythän Pirkanmaa näyttää aika fiksustikin, että ne eivät enää automaattisesti tarkoita yhtään mitään kiristyksiä. Jos aidosti on tarve alueellisesti rajoittaa, sitten rajoitetaan alueellisesti, mutta joskus vuosi sitten käytetyt tasot ja niiden tuoma "paketti" olivat aivan eri tilanteeseen.

Nyt media ja Twitterin syvä pää kyttää edelleen muna pystyssä sitä, siirrytäänkö, joko siirrytään, miksei siirrytä siihen ja tähän VAIHEESEEN. Rajoittaa voidaan, jos se on välttämätöntä, mutta viimeistään nyt se pitää tehdä rajoitus kerrallaan, jokaista harkiten, eikä minkään virtuaalisen randomrajan perusteella.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Aika paljon muuallakin tartuntoja todettu viimeviikolla, kuin ravintoloissa. Toki ravintoloihin helpointa toki puuttua.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on nyt 63,4. Viime viikolla tartuntoja löydettiin Pirkanmaalla yhteensä 173 kappaletta. Ravintoloissa tartuntoja levisi viime viikolla 22 henkilölle.
 

Harhasyöttö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP sympatiat: HIFK
Milloin siirrytään katsomaan pelkästään sairaalatilastoja näiden tartuntojen sijasta? Eikös sen pitäisi olla se tärkein mittari ylipäätänsä. Ei sillä oo väliä vaikka ois 1000 tartuntaa päivässä, jos kukaan ei joudu sairaalaan.

Edit: ai niin, media ei saa niistä tilastoista tarpeeksi raflaavia otsikoita.
 

Nemonieminen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sharks, Isles
Rokotukset pakollisiksi. Jos ei ota rokotetta, niin jokaiselta alkavalta viikolta 1000 euron sakko. Ainostaan lääkärintodistuksella vapautus rokotuksesta olisi mahdollista.

Edit. Elämä voitaisiin järjestää tällä tavoin ilman rajoituksia.
Tai sit se että rokottamattomat saavat potea koronan kotioloissa eivätkä kuormita sairaaloita.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Totta. Hieman yllä olevaa sivuten, muistaakseni teit jotain arvioita siitä, kuinka ylös tällä kertaa mennään ja milloin? Itsekin tein mökillä ja vaikuttaisi lähes 30 prosenttiselta, että Suomessa 1 000 todettua tartuntaa ylitetään elo-syyskuussa 2021. Jos on matalampi raja, 650 tartuntaa, se ylitetään noin 65 prosenttisesti omissa malleissani.

Tartuntamäärät kasvavat varianttien takia ja siksi, että tuplarokotteen antama 9X prosenttinen suoja on kaukana. Valtaosa tartunnoista osuu 20-49 vuotiaisiin, joiden osalta ykkösrokotekin puuttuu osalta ja kakkosrokote on vasta pääosin tulossa. Nämä tekijät nostavat tartuntaluvut korkealle. Toisaalta tartuntojen seuraukset ovat lievemmät kuin aiemmin siksi, että riskiryhmät ovat saaneet jo kakkosen.

Yhteiskunnan toimet tulisikin olla maltillisempia kuin aiemmin ja kohdistua rokotekattavuuden mahdollisimman nopeaan lisäämiseen alueilla, joissa tartunnat ovat suuria. Esimerkiksi pienellä kesäpaikkakunnallamme kaikkien tartuntojen määrä koko aikana on jotain 20 kpl maissa, ja edellisestä tartunnasta on aikaa viikkoja ellei kuukausia. Tämä ei ole pääkohde, vaan rokotteet sinne, missä ne ehkäisevät oikeasti tartuntoja.


Itselläni on kaksikin mallia. Molemmissa malleissa käytän lähtökohtana edeltävän seitsemän päivän liukuvaa keskiarvoa ja niiden pohjalta laskettua R-lukua. Molemmissa malleissa huomioidaan rokoteasteen kehitys. Käytän ikäryhmille erilaisia "itse päättelemiäni" painokertoimia. Ja lasken sen pohjalta rokotteiden antaman suojakertoimen. Ensimmäinen malli on liian optimistinen, sillä se olettaa yhden rokotteen antavan parin viikon kuluessa täyden suojan. Toinen malli taas arvioi suojan olevan THL:n kertomat, ensimmäinen piikki 35%, toinen piikki 79%.

Tuolla mallilla R-luku muuttuisi periaatteella: R, uusi = R, nyt x (Suoja, uusi / Suoja, nyt). Eli kun rokotteiden tuoma suoja kaksinkertaistuu, R-luku putoaa puoleen.

Molemmilla malleilla epidemian huippu osuisi elokuulle. Positiivisempi malli sanoisi, että huippu on 3.8., jolloin liukuva keskiarvo olisi 423 tartuntaa. Negatiivisempi malli taas sanoo, että huippu olisi 19.8. ja tartuntoja olisi 621 (jälleen liukuva keskiarvo).

Tuhannen tartunnan päivätahtiin en usko mitenkään. Mutta tämä laskentakin on ihan hemmetin epätarkkaa, ja pienikin R-luvun muutos vetää käyrät ihan toisenlaisiksi. Huippuja ei siksi kannata oikein edes yrittää laskea. Viikon päähän saa sentään yleensä melko hyvät arviot.

Katsotaan miten onnistuu: viikon päästä liukuva viikkokeskiarvo on välillä 417 - 448 tartuntaa / vrk.
 

Röda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Möyrivä IFK
Naatitaan, naatitaan! Ollaan tässä samassa limbossa vaikka loppuelämämme, mutta tartuntoja emme perkele saa! Vitut elämänlaadusta, vapaudesta ja kokemuksista. Kuumeen, väsymyksen ja kuukautiskierron saumattoman toimimisen puolustaminen olkoon prioriteettimme tästä hautaan asti!

Joo, snadisti masentavaa.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Moni ei vaan tunnu osaavan elää tasapainoisen vastuullista elämää, kun se on vissiin niin tylsää. Siellä ne suomalaiset hyperkineettiset "löytöretkeilijät" taas paahtavat menemään maailmalla tuliaisia hakemassa. Välillä kun tilanne on ollut parempi ja rajoituksia on voitu keventää, niin iso osa on sellaisia joilla on välittömästi sokka irti, koska "vaara on ohi". Suomalaisten kotimaan vapaa-ajan toiminta sitten hoitaa loput.

Suurin uhka tällä hetkellä lienee se, että nämä uudet tartunnat vaikuttavat uusien varianttien "muhimiseen". Kerran ei vielä ole varmuutta siitä, noudattaako tämä uusi kantavirus virusten yleistä tapaa muuntua vähemmän haitalliseksi, olisi siksi syytä noudattaa yleistä varovaisuutta ja pitää tartuntaketjun hallinnassa. Virus on toki tullut jäädäkseen, mutta tässä pelataan aikaa tiedon- ja hoitomenetelmien aikaansaamiseksi.

E: Mulla tuli just viime viikolla voimaan "täysi" immuniteetti alkuperäistä viruskantaa vastaan, mutta vituttaa ajatus että se ei välttämättä riitä pitkälle. Eikä kyllä tulisi mieleenikään lähteä lomalle mihinkään koronaa täynnä olevaan maahan, vaikka sinne miten olisi suomalaiset tervetulleita.
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Pirkanmaan tiedotustilaisuudesta. Ihan positiiviinen kommentti. Ei tossa toki kerrota, mikä on suurin osa keski-ikäisistä. Sistis esim. osaa varmaan tarkemmin kertoa, missä tilanteessa ollaan 2 kuukauden kuluttua rokotteiden suhteen.

Huttusen mukaan tartuntojen määriä seurataan tiiviimmin kunnes suurin osa keski-ikäisistä on rokotettu kahteen kertaan. Tämä tulee ajankohtaiseksi noin kahden kuukauden kuluttua. Sen jälkeen siirrytään seuraamaan sairaalahoitoa vaativien määrää, ensisijaisena seurannan kohteena.

 
Suosikkijoukkue
Lukko. Koiramäki, juhlamokka, lokapalvelu eerola.
Mitä vitun väliä niillä rokotuksilla on ollut jos jälleen kerran jatkossakin tuijotetaan vain niitä päivittäisiä tartuntalukuja?

Nollatartuntoihin ei päästä ikinä eikä sitä pitäisi edes tavoitella, mutta ei muuta kuin maata säppiin ja demarimummoille hyvä mieli.
Rokotuksilla saadaan leikattua taudin pahin kärki pois. Jää muillekin potilaille sairaalapaikkoja käyttöön, sekä kuolemat vähenee. Parasta on se, että saadaan elämä taas käyntiin ja bisnes pyörimään.

Ei tässä mitään nollatartuntoja haeta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ottamatta kantaa mihinkään muuhun, niin palstalta tuli aiemmin luettua ettei korona tai influenssa leviä kesällä, mutta mites kävikään…

Toivottavasti uusia rajoituksia ei tarvita vaan pelkät rokotukset (ja maskit) riittäisivät.

Delta näyttää leviävän nuorisolaisten keskuudessa terhakkaasti myös kesällä. Ikävä tietenkin as such, mutta siinä mielessä hyvä, että tässä huomaa vähitellen hitaammatkin rokotusten takaavan vanhempien ihmisten ja riskiryhmien turvallisuuden sekä yhteiskunnan normaalin toimivuuden. Ainakin nuorehkoille aikuislle ja terveille keski-ikäisille vaikuttaa lisäksi jo yksikin piikki tuovan laajan suojan oireelliselta tartunnalta (muuthan onkin jo rokotettu kahdesti).

Toisaalta myös kesän tapaukset saattavat laittaa nuoriinkin vipinää rokotusten suhteen, mikä sekin on suotavaa.

Nuorten laiskanpulskea rokottautumisinto taitaa kieliä siitä, että korona tosiaan menee heidän kohdallaan ohi pienenä flunssana tai peräti oireetta. Kun ajatellaan länsimaita yleisesti (ei ehkä niinkään Suomea), niin varmasti lähes jokaisella nuorella on kaveri- ja tuttavapiirissään erittäin monia koronan sairastaneita. Voidaan myös perustellusti arvioida, että rokottautuminen olisi aktiivisempaa, jos korona aiheuttaisi merkittävän sairastumisen tai joku long covid olisi mitenkään yleinen uhka.

Siitä tulikin mieleeni kysyä palstalaisten mielipidettä:

Mikäli syksyllä ilmaantuvuus nousisi selvästi, olisiko järkevää ottaa Itävallan malli yhteiskunnan avaamisesta käyttön? Toisin sanoen malli, jossa yhteiskunta on rajoituksetta auki, mutta ravintoloihin, baareihin ja vastaaviin, matkailupalveluihin ja hotelleihin, sisäurheiluun sekä tapahtumiin (festarit, urheilutapahtumat, kulttuuritapahtumat ja -palvelu, konsertit, ym) vaadittaisiin rokote tai negatiivinen testi?

Tuo varmasti paitsi turvaisi yhteiskunnan aukipitämisen korkeammastakin ilmaantuvuudesta huolimatta, myös nostaisi kaiken ikäisten ihmisten intoa hakeutua rokotettavaksi. Tällä siis päästäisiin siihen tilanteeseen, että vapaan yhteiskunnan yllä ei leiju jatkuvaa uhkaa rajoituksista.

Sen verran on toki vielä lisättävä, että vaikka tuo malli on sinällään hyvin toimiva, niin myös se on rankka rajoitustoimenpide, jonka poistamiselle on oltava selkeät maalitolpat.

Kyseinen skenaario on toki ylipäätäänkin aika hypoteettinen, koska syksyllä tilanne lienee muutenkin niin hyvä rokotusten suhteen, että rajoitukset on jo heivattu helvettiin.
 
Viimeksi muokattu:

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Milloin siirrytään katsomaan pelkästään sairaalatilastoja näiden tartuntojen sijasta? Eikös sen pitäisi olla se tärkein mittari ylipäätänsä. Ei sillä oo väliä vaikka ois 1000 tartuntaa päivässä, jos kukaan ei joudu sairaalaan.

Edit: ai niin, media ei saa niistä tilastoista tarpeeksi raflaavia otsikoita.

Minä luulin kanssa jo muutama viikko sitten, että tästä päivittäisen tartuntaluvun tuijottamisesta luovuttaisiin, kun rokotekattavuus ensimmäisen piikin osalta on jo hyvin kattava. Mutta niinhän sitä sai pettyä jälleen kerran. Olen ihan samaa mieltä kanssasi, että näillä päivittäisillä tartuntaluvuilla ole enää mitään hevon ***** merkitystä, koska yksikin rokote antaa jo hyvin kattavan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Olen jo aiemmin sanonut, että nyt pitäisi seurata tarkemmin enää vain sairaalaan joutuvien määrää, mutta kuten sanoit, eihän siitä saa myyviä (paniikkia lietsovia) otsikoita, jos yhdessä päivässä korkeintaan muutama ihminen joutuu turvautumaan sairaalahoitoon, yleensä ei edes sitäkään.

Rajoituksista emme tule pääsemään tällä tahdilla koskaan eroon, koska aina on jossain ainakin piileviä tartuntoja, jos ei muuta.
Mutta siitähän nämä paniikkipirkot ja -petterit tykkäävät, kun ovat kerran rajoitetun elämän makuun päässeet.
 
Viimeksi muokattu:

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Mikäli syksyllä ilmaantuvuus nousisi selvästi, olisiko järkevää ottaa Itävallan malli yhteiskunnan avaamisesta käyttön? Toisin sanoen malli, jossa yhteiskunta on rajoituksetta auki, mutta ravintoloihin, baareihin ja vastaaviin, matkailupalveluihin ja hotelleihin, sisäurheiluun sekä tapahtumiin (festarit, urheilutapahtumat, kulttuuritapahtumat ja -palvelu, konsertit, ym) vaadittaisiin rokote tai negatiivinen testi?

Näinhän se olisi viisainta järjestää, mutta valitettavasti ei tule koskaan tapahtumaan ah, niin ihanassa Demari-Suomessa, jossa saamme elää. Koska jokuhan (omasta tahdostaan) ei-rokotettu tuntisi itsensä syrjityksi, kun ei pääsisi muiden mukana esim. urheilu- tai kulttuuritapahtumiin.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Huttusen mukaan tartuntojen määriä seurataan tiiviimmin kunnes suurin osa keski-ikäisistä on rokotettu kahteen kertaan. Tämä tulee ajankohtaiseksi noin kahden kuukauden kuluttua. Sen jälkeen siirrytään seuraamaan sairaalahoitoa vaativien määrää, ensisijaisena seurannan kohteena.


Aika huolestuttavaa että vielä kaksi kuukautta tuijotetaan käytännössä pelkästään tartuntamääriä eikä tartuntojen seurauksia. Alkaa olla liigan avaus yleisölle pahasti vaarassa, jos tätä hulluuttaa meinataan jatkaa noin pitkään.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Varsinais-Suomessa tosiaan kasvu rauhoittunut. Kuusi potilasta sairaalahoidossa.


Maakunnassa koronatartuntojen tapausmäärät ovat pysyneet lähes ennallaan. Ryhmän mukaan tunnusluvut ovat kuitenkin suhteellisen korkeita, ja kaikkiaan viime viikolla todettiin 166 tartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuus jatkoi kasvuaan viime viikolla.

Viimeisten 14 vuorokauden ilmaantuvuun 100 000 asukasta kohti on sairaanhoitopiirissa 66,6. Viikko sitten luku oli 63,7.

Tyksissä on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi hoidettavana kuusi potilasta. Heistä suurin osa ei ole saanut koronarokotetta.

 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pirkanmaan tiedotustilaisuudesta. Ihan positiiviinen kommentti. Ei tossa toki kerrota, mikä on suurin osa keski-ikäisistä. Sistis esim. osaa varmaan tarkemmin kertoa, missä tilanteessa ollaan 2 kuukauden kuluttua rokotteiden suhteen.

En osaa sanoa Pirkanmaan osalta. Koko maan osalta sanoisin niin, että jos 12 viikon rokoteväli säilyy, niin ensimmäisen rokotteen tahdista pystyy jotain päättelemään. 20.9. on kulunut 12 viikkoa sellaisesta päivästä kuin 28.6. Silloin ensimmäinen piikki oli kirjanpitoni mukaan annettu 58.6% suomalaisista. Olisiko se sitten kakkospiikin saaneiden osuus tuolloin? Jos taas ykköspiikkiä annettaisiin tällä tahdilla kuin viimeinen viikko on annettu, olisi sen saanut tuolloin 78.5% väestöstä. Aika näyttää, miten käy.

Pirkanmaan osalta rokotustahti on ollut mielestäni pitkään jonkin verran koko maan keskiarvoa hitaampi, mutta viime aikoina ero on tasoittunut.

Edit: 28.6. oli seuraavia rokotusasteita keski-ikäisillä tai jollain mittarilla sellaiseksi miellettävillä:

30-34: 50.4%
35-39: 60.0%
40-44: 71.2%
45-49: 76.8%

Sanoisin, että jos kakkoskierros otetaan ajallaan, kahden kuukauden päästä keski-ikäiset on jo melko kattavasti suojattu.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Niin, tässä monet ovat sanoneet ettei jalkapalloturisteilla ole mitään yhteyttä tartuntojen nousuun ja jos onkin niin sekin on oikeasti Sanna Marinin syytä. Ikäänkuin poistetaan kokonaan vastuu kisaturisteilta, jotka itse päättivät mennä sinne ja varmasti olivat tietoisia riskeistä. Kyllähän siellä rajallakin perseiltiin julkisten toimijoiden toimesta, mutta itse en olisi avannut junaliikennettä Venäjälle.
Tuskin monikaan on sanonut, että Pietarin kävijöillä ei ole mitään yhteyttä tartuntojen nousuun, mutta moni on ihan aiheellisesti kritisoinut ettei jalkapalloturisteilla ollut mahdollisuutta matkustaa Suomen peleihin junalla, joka olisi ollut huomattavasti koronaturvallisempi vaihtoehto juuri matkan kokonaiskeston, kuin myös mahdollisten altistumistilanteiden pienemmän määrän vuoksi. VR oli valmistautunut toteuttamaan matkat viimeiseen asti odottaen päätöstä, jota ei sitten koskaan tullut. Tietysti siellä oli niitäkin, jotka rymysivät vastuuttomasti, mutta enemmistö teki kuitenkin parhaansa välttääkseen tartuntojen saamista.

Kävikö mielessä, että rokotekattavuus ei ole vielä tarpeeksi suuri, jotta näitä päivittäisiä lukuja voitaisiin vähän rennomalla otteella katsoa?
Terveydenhuollon kuormitus on riittävän alhaisella tasolla, että ei tarvitse tuijottaa pientä kasvua tartuntamäärissä. Rokotekattavuus nousee myös koko ajan, joten senkään suhteen ei tarvitse panikoida. Ilmeisesti jotkut edelleen puoltavat tukahduttamisstrategiaa, joka on jo etukäteen tuhoon tuomittu ajatuksenakin.

Mikäli syksyllä ilmaantuvuus nousisi selvästi, olisiko järkevää ottaa Itävallan malli yhteiskunnan avaamisesta käyttön? Toisin sanoen malli, jossa yhteiskunta on rajoituksetta auki, mutta ravintoloihin, baareihin ja vastaaviin, matkailupalveluihin ja hotelleihin, sisäurheiluun sekä tapahtumiin (festarit, urheilutapahtumat, kulttuuritapahtumat ja -palvelu, konsertit, ym) vaadittaisiin rokote tai negatiivinen testi?
Kyllähän se järkevää olisi, mutta Suomen lait eivät taivu siihen, koska silloin kansalaiset eivät olisi tasa-arvoisessa asemassa.
 
Viimeksi muokattu:

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
@BitterX On täysin jäljillä Itävallan mallin osalta. Tähän pitäisi mennä, mutta demareille tämä eriarvoistaminen ei kevään kommenttien mukaan ei kelpaa. Kun onhan se väärin, jos rokotteesta kieltäytyviä sorsitaan, joopa. Se olisi ainoa järkevä tapa, toivotaan.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös