Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 923 589
  • 81 126

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tartunnan saamisesta sairastumiseen menee 2-10 vrk.
Luvut jatkavat kasvuaan noin reilun viikon, minkä jälkeen pitäisi nyt asetettujen liikkumis- ja kokoontumiskieltojen alkaa purra.
Lisäksi jo ennen hallituksen ilmoittamia poikkeusjärjestelyjä, oli melkoisia kokoontumisia normaalisti järjestävät korkeakoulut jo ajaneet toimintansa melko minimiin ja sama koski opiskelijatapahtumia, joissa niitä kontakteja on melko tiiviisti sekä paikallisesti että ajallisesti. Toki vessapaperihamsterit yms saattoivat puolestaan nostaa hetkellisesti ihmiskontakteja, samoin kuin mahdolliset viime viikonlopun maailmanlopunbilettäjät (siis väki keille kapakkaanmenon motivaattorina oli esimerkiksi riski siitä että äkkiä käytävä rälläämässä kun juottola on vielä auki). Veikkaisin kuitenkin jonkunlaista haittaa virukselle aiheutuneen jo ennen virallisia laajempia kontaktoitumisrajoitteita.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Piti käydä hakemassa toinen läppäri kodin etäopiskelijoille (lainaamassa joutilas tutulta). Samalla piti käydä hakemassa täydennystä jääkaappiin. Ei täällä (Oulussa) kyllä uskoisi, että ihmisiä on kehoitettu pysymään kotona. Supermarkettien pihat pullistelee autoista ja liikenteessä on paljon porukkaa. Keskustaa en nähnyt, mutta... Itsekin olen toki liikenteessä, mutta tämän pitää räjähtää käsiin, ennenkuin tämä otetaan todesta.
 

Janippa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Vaikka olen venäjämyönteinen, pakko silti toppuutella, että en luottaisi lainkaan tietoon, jota Venäjältä tulee. Totuus tai osa siitä selviää sitten aikanaan. Olen mm. lukenut huhuja, on Venäjällä kuolemat ovat lisääntyneet, mutta kerrottu kuolinsyy ei ole koronavirus.

Venäjän tilannetta mielenkiintoisempi on Ruotsin tilanne. Onko maa jatkanut avoimella linjalla?

Ruotsin tapaukseen en osaa ottaa kantaa, mutta itsekään en kovin varauksettomasti suhtaudu Venäjän antamaan tietoon, tai edes tietoon jota Venäjällä levitetään heidän omille kansalaisilleen. Osa venäläisistä varautuu ja suhtautuu virukseen asiallisesti, mutta duunissa on itselle tullut vastaan jonkin verran venäläisiä ihmisiä, jotka suoraan kertovat koronan olevan "Fake korona" ja jatkavat elämäänsä kuten aina ennenkin. Tosin ihan samanlaista porukkaa löytyy myös Suomesta, vaikka täällä taudin vaaroista on kerrottu avoimesti jo jonkin aikaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka tilastoluvut, joita eri maat julkaisevat, eivät ole yksiselitteisiä tai samoilla kriteereillä laskettuja tai julkaistuja, niin olen viime päivinä alkanut verrata todettujen tapausten kokonaismäärän/päiväkohtaisten uusien tapausten suhdelukua.

Itse olen vertaillut uusien tapausten määrää suhteessa edellisen seitsemän päivän aikana todettuihin tapauksiin. Tuossa tarkastelussa on taustalla se, että oletan suurimman osan sairastuneista tartuttavan noin viikon ajan virusta. Tuokaan ei huomioi vielä itämisaikaa, mutta antaa kuitenkin suuntaa kehityksestä. Kun vielä keskiarvottaa, niin saa paremmin päiväkohtaisen vaihtelun testauksessa suodatettua.

Italiassa keskiarvo on laskenut nyt kahdeksan päivää putkeen (0.30 -> 0.23), mutta on yhä liian korkea. Kun tuo luku on alle 0.14, sairastuneiden määrä kääntyy laskuun.

Espanjassa keskiarvo on nyt n. 0.28, ja sielläkin ollaan laskussa. Ranskassa ollaan suunnilleen samoissa lukemissa, mutta Saksassa tuo on yli 0.3. Jenkeissä tilanne on jopa katastrofaalinen. Luku kasvaa, ja on yli 0.42.

Ruotsissa on nyt menty pari päivää hyvään suuntaan, mutta en tiedä, että onko tuossa tilastoharha. Testataanko siellä vain valikoidusti, kuten Suomessa?
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Kaveri myy nuuskaa pimeästi täällä Etelä-Suomessa ja sanoo, että kauppa käy oikein huolella. Samanlaista hamstrausta jengillä, kuin vessapaperin suhteen. Toki tässä tietysti se ero, että se vessapaperi ei oikeasti uhkaa loppua, mutta nuuska kylläkin.
Alkaa kuulemaan kaikilla myyjillä varastot huutamaan tyhjyyttä. Itsekin ostin parin kuukauden tarpeet tuossa alkuviikosta, niin ei tarvitse miettiä.
Toki nyt olisi hyvä hetki lopettaakin, kun kohta tarjontaa ei löydy mistään niin ei voisi heikkona hetkenä sortua.

Tuli tuosta toimitus-ja huoltovarmuudesta mieleen että eilen kuuntelin radiosta uutisia kun ajelin tänne mökille. Sanottiin että pääkaupunkiseudulla on ollu lähipäivinä kolme apteekkimurtoa. Poliisi totesi että nämä tulevat lisääntymään nyt kun rajat ovat kiinni ja huumeiden tuonti ulkomailta on vaikeutunut.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Piti käydä hakemassa toinen läppäri kodin etäopiskelijoille (lainaamassa joutilas tutulta). Samalla piti käydä hakemassa täydennystä jääkaappiin. Ei täällä (Oulussa) kyllä uskoisi, että ihmisiä on kehoitettu pysymään kotona. Supermarkettien pihat pullistelee autoista ja liikenteessä on paljon porukkaa. Keskustaa en nähnyt, mutta... Itsekin olen toki liikenteessä, mutta tämän pitää räjähtää käsiin, ennenkuin tämä otetaan todesta.

Tämä on kyllä mielenkiintoista. Vaikka täälläkin olen yrittänyt puhua rauhoitellen ja asioita suhteuttaen, tuossa toiminnassa en näe yhtään mitään järkeä. No annetaan perkele levitä sitten ja haukutaan sen jälkeen taas hallitus ja THL, kuinka ei osattu varautua oikein. Nyt olisi juuri se hetki pysyä siellä kotona, viikon päästä se voi olla jo myöhäistä. Riskiryhmäläisenä hilppasen harmittaa, että tieten tahtoen halutaan maksimikuormitus sairaaloihin.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Toivottavasti tämä ketju ei valahda usean sivun ajaksi miksikään väsyneeksi stadi vastaan bönde -tyyliseksi väittelyksi. Tylsähköä kikkelimiekkailua. Terveisin, junantuoma eteläkarjalainen.

Tässä itse ollaan oltu joitakin päiviä jo karanteenissa ulkomaanreissun johdosta. Helsinki-Vantaalle saapuessani ihmettelin, kuinka ihmiset estotta yskivät suoraan eteensä peittämättä suutansa. Sain itsekin tästä osani ja toivottavasti tuosta ääliömäisestä tempusta ei kehity mitään vakavampaa. En ymmärrä, että miten ihmiset eivät osaa yskiä oikein tällaisena poikkeuksellisena aikana. Olin siis lomalla Japanissa ja siellä ei kyllä näkynyt korona oikeastaan missään. Nyt harmittaa olla täällä turvattomassa Helsingissä.

Syytetään Saariluoman Jaskaa ja Stadi vs Lande -ohjelmaa tästä vastakkain asettelusta...

Mutta joo tohon yskimiseen jne. Vittu mikä siinä on niin vaikeaa että sitä ei voi tehdä ns. Oikein. Eli EI edes käsiin vaan hihaan. Saatana.
Nyt kun yskitään käsiin niin samalla levitetään "tautia"...
Ja kun niistetään, niistetään nenäliinaan ja se heitetään sitten roskiin?
Ja pestään niitä käsiä aktiivisesti. Useita kertoja päivässä.
Jos käydään syömässä esim. Noutopöydästä niin varmuuden vuoksi käytetään servettiä kun otetaan ottimilla ruokaa. Vaikka ruokapaikoissa huolehditaankin hygieniasta, niin jokainen voi itse vielä parantaa sitä.

Tsemppiä ja toivotaan että ei tarttunut tautia.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
IFK
Luonnollisesti kaikki tieto on aina vähän vanhentunutta, mutta Italia päivittää luvut joka ilta ja samat luvut ovat nopeasti myös Wikipediassa. Sen vuoksi vähän ihmettelen ja koin tarpeelliseksi oikaista tietoa, koska rivien välistä olin havaitsevinani ainakin hienoista vähättelyä omassa viestissäsi.

Mikä noissa yhdenkin päivän luvuissa on oleellista, niin sekä sairastumiset että kuolleisuus ovat edelleen kiihtyvässä tahdissa ainakin Italiassa ja kaiken järjen mukaan myös Espanjassa ja lukuisissa muissa maissa.

Tuo mainitsemani vähättely haisee muuten tässä lainaamassani viestissäkin selkeästi.

Ai?
Luvut ovat virallisia Euroopan Unionin terveysjärjestön lukuja.
@Peppuli kiitos, päivitin hänen nopeammin päivittyvän sivun postaukseeni.

Mutta missä kohdin vähättelin, ja mitä?
Eikö viestini siitä, että nyt ihan jokainen on vastuussa noista luvuista; koitko sen jotenkin vähättelynä? Mikä siinä meni väärin?
Onko eteläeuroopan kasvaviin lukuihin muita syyllisiä, kuin ihan se peruspepe ja perusmanoliitto, jotka eivät siellä usko, mitä pitäisi nyt tehdä? Vai sekö oli vähättelyä, että minusta 4000 vs. 605000 eli 0,66% on vähän? Minusta se on edelleenkin vähän, vaikka kyse on kuolleista. Tarkoituksenani ei todellakaan ole vähätellä pendemiaa, ei todellakaan, mutten myöskään koe tarpeelliseksi lietsoa vallitsevaa paniikkia yhtään nykyisestään.
 

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
Itse olen vertaillut uusien tapausten määrää suhteessa edellisen seitsemän päivän aikana todettuihin tapauksiin.
Tämä laskutapa kaatuu siihen, että testausmäärät muuttuvat koko ajan? Ja minkään maan tarkoista päivälohtaisista testausmääristä ei taida olla tietoa?
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kyllä, moni saattaa sairastaa taudin tietämättään. Linkkasin tuon jutun vain siksi ettei joku alkaisi panikoimaan jos vähän nokka vuotaa.

Niin nythän on varmasti myös muitakin flunssia liikkeellä.
Ja kohta alkaa siitepölykausikin. Moni alerkikko kärsii just koivun ja lepän jne pölytyksistä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä laskutapa kaatuu siihen, että testausmäärät muuttuvat koko ajan? Ja minkään maan tarkoista päivälohtaisista testausmääristä ei taida olla tietoa?
Juu tilastoista ei kummoisiakaan johtopäätöksiä voi vetää tietämättä jokaisen maan testauspolitiikasta ja tilanteesta tarkemmin.

Sen voi toki päätellä, että erityisesti USA alkaa olla aika nesteessä näiden parin etelä-euroopan maan lisäksi.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Luvut jatkavat kasvuaan noin reilun viikon, minkä jälkeen pitäisi nyt asetettujen liikkumis- ja kokoontumiskieltojen alkaa purra.
Lukujen pitäisi nykyisten arvioiden mukaan jatkaa kasvamistaan tuonne toukouun alkuun asti, mistä sitten lähdetään laskettelemaan alaspäin. Tilanne olisi erillainen jos koko firma oltaisiin laitettu kokonaan kiinni.

Jos uskomme noihin Imperial Collegen arvioihin ja vertailemme niitä nykyisiin käytössä oleviin rajoituksiin, niin vaikka tuolla toukokuun alussa varmasti tehohoitopaikkojen tarve on huomattavasti isompi, kuin nyt, niin järjestelmän pitäisi tästä selvitä kunnialla.

Noita arvioita ei muuten ole laskettu sen mukaan, että kukaan ei enää liiku turhaan julkisilla paikoilla, kaikki sairastuneet noudattavat ohjeita kotiinjäämisestä, tai kaikki koululaiset pysyvät nyt sisätiloissa. Tuolla on arvioitu noin 70 prosentin selviä oireita saavista noudattavan itse asetettua kotikaranteenia eli 7 päivää kotona. Yli 70v eristämisellä on oletettu saavutettavan noin 75% tottelevaisuus. Siellä on laskettu myös, että koulujen sulkeminen lisää vapaa-ajalla tapahtuvien tartuntojen määrää 25%.

Näitä kun ynnäillään, niin tutkijoille ei ole tullut yllätyksenä, että siellä jossain pihapiireissä edelleen saattaa ne lapset hyppiä trampoliineilla ja jotkut mummot hamstaavat kahvia cittarista, kuin ei olisi huolta huomisesta. Päinvastoin, tälläiset tapaukset ovat jo sisäänlaskettuna kyseisissä arvioissa. Kuinka hyvin he ovat tätä osanneet arvioida, siihen en ota kantaa.


Ruotsissa on nyt menty pari päivää hyvään suuntaan, mutta en tiedä, että onko tuossa tilastoharha. Testataanko siellä vain valikoidusti, kuten Suomessa?
Sama tyyli on käytössä muissakin pohjoismaissa ja ainakin Englannissa ja Hollannissa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin nythän on varmasti myös muitakin flunssia liikkeellä.
Ja kohta alkaa siitepölykausikin. Moni alerkikko kärsii just koivun ja lepän jne pölytyksistä.
Lahdessa ainakin on myös aloitettu hiekkojen poisto ja kun ensi viikolle on luvattu kuivaa ilmaa, niin hiekkapölyä on ilmassa huomattavasti. Ainakin aikaisempina vuosina tämä on meikälle aiheuttanut oireita.

Edit: myöhästyin.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Miten tämä voi omasta mielestä tuntua niin helpolta? 1+1=2.


Lisäksi Yhdysvalloissa tartuntoja on vähiten ja leviäminen hitainta ns. Tornado Alley alueella, jossa on tällä hetkellä kuuminta ja kosteinta. Eikö tästä ole aika helppo päätellä, että virus ei tykkää lämpimästä ja kosteasta?
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Katupölystä puhumattakaan. Työmatkapyöräilyn jälkeen aina kurkku karheena ja nenä vuotaa.

Toi on joo hyvä pointti myös. Vaikka se hiekka/sora lakaistaankin, niin hemmetisti jää sitä irtopölyä mikä tunkee joka paikkaan
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä laskutapa kaatuu siihen, että testausmäärät muuttuvat koko ajan? Ja minkään maan tarkoista päivälohtaisista testausmääristä ei taida olla tietoa?

Näin on. Siksi tuosta näkee korkeintaan suuntaa-antavasti tilanteen kehittymisen lyhyellä aikavälillä. Oletan tuossa kuitenkin, että keskiarvo tasoittaa päiväkohtaista testausmäärien vaihtelua. Ja menetelmien muuttuminen tarkoittaa sitten sitä, että vain noiden samalla tavalla tehtyjen päivien tulokset ovat suunnilleen vertailukelpoisia.

Ei tuo tieteellistä siis ole, vaan ainoastaan omaa mielenkiintoa varten tehtävää. Epävarmuus on noissa aina mukana.
 

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
Näin on. Siksi tuosta näkee korkeintaan suuntaa-antavasti tilanteen kehittymisen lyhyellä aikavälillä. Oletan tuossa kuitenkin, että keskiarvo tasoittaa päiväkohtaista testausmäärien vaihtelua. Ja menetelmien muuttuminen tarkoittaa sitten sitä, että vain noiden samalla tavalla tehtyjen päivien tulokset ovat suunnilleen vertailukelpoisia.

Ei tuo tieteellistä siis ole, vaan ainoastaan omaa mielenkiintoa varten tehtävää. Epävarmuus on noissa aina mukana.
Täytyy kehua tätä foorumia kyllä. Monissa muissa keskusteluissa lähes pelkkää paniikin lietsontaa, mutta täällä tilastoniilot sentään yrittää huomioida asiat kattavasti ja selittää maailmaa ihmiselle loogiseksi
 
Suosikkijoukkue
IFK
Mistäs tällaiseen arvioon päädyit?

Olet oikeassa, olin huolimaton siinä, kuinka asiani ilmaisin. Eli tämän hetkisellä tiedolla noin viikon tulee uusia tartuntoja rajusti lisää, mutta sitten rajoitusten vuoksi kasvukäyrän pitäisi loiventua, ja toukokuun loppupuolella vihdoin tasaantua. Kääntyykö laskuun, riippuu ihmisten käyttäytymisestä. Jos ei pysytä kuosissa, niin hallitus auttaa pistämällä ulkonaliikkumiskiellon. Toivottavasti ollaan fiksumpia, ja hoidetaan tämä nyt vapaaehtoisuuden kautta pois päiväjärjestyksestä.

Näin tartunnat on saatu asettumaan Kiinassa, ja tartuntakäyrä loivenemaan Etelä-Koreassa.

 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
On siinä se ero, että jos me ollaan öljyn toimituksen varassa niin te olisitte KAIKEN toimituksen varassa. Jos kotimainen tuotanto loppuis ku seinään (rajat kiinni ruoankin osalta kehä 3 sisään) niin ei teille sitä ruokaa kukaan siinä samassa toimittais jos ollenkaan
Suomen elintarvikkeista noin puolet tuotetaan ulkomailla. En tiedä miten iso niistä tuodaan maahan pääkaupunkiseudun kautta, mutta vaikka Kehä 3 olisi kiinni, mutta raja ulos ei, niin ei siellä nälkä tulisi. Tämä näin kaukana kehän ulkopuolella asuvan kommenttina.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös