MM 2019 – kisat yleisesti

  • 8 267
  • 47

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Ei tainnut olla kisoille tällaista yleispätevää ketjua vielä. Muutama juttu on noussut meneillään olevista kisoista mieleen jotka haluan jakaa täällä. Ensinäkin nuo ns. keskikastin joukkueiden pelit ovat olleet todella viihdyttäviä otteluita esimerkiksi itse katsomia otteluita (Tanska-Saksa, Latvia-Sveitsi, Saksa-Slovakia ja Tsekki-Latvia). Muutenkin nämä 7-12 ranking joukkueet ovat kiinnostavia, koska hyvänä päivänä ne voivat haastaa näitä kuutta suura maata, mutta taas huonona päivänä myös mahdollisesti hävitä näille pienemmille maille.

Tuomareista on paljon puhuttu, mutta itseltäni on mennyt ohi tämä aloitus käytäntö jossa toista aloittajaa ei vaihdetakkaan ensimmäisestä virheestä, kuten Liigassa on ainakin tänäkin vuonna ollut tapana. Onko tämä jokin uusi linjaus vai on homma mennyt itseltäni jo pidempään ohi? Ihan positiivisella fiiliksellä olen tästä.

Ei ehkä suoranaisesti kuulu näihin kisoihin, mutta kyllä kisat saisivat alkaa paria viikkoa aikaisemmin. Ajoitettaisiin Euroopan liigat päättymään noin viikkoa ennen kisoja ja NHL:n puolelta runkosarjan lopun ja playoffin alun väliin. Sitten joukkueet lyötäisiin lukkoon ennen kisoja, joten NHL:stä pääsisivät mukaan pelaajat playoffien ulkopuolisista joukkueista jatkamaan kauttaan, eikä joukkueita täydenneltäisi enää kesken kisojen.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Näiden kisojen valossa tasoerot ovat myös kasvaneet, poislukien Tanskan, Saksan ja Sveitsin hyvät otteet.

Italia, Itävalta ja Norja ovat esittäneet todella ala-arvoista kiekkoa. Myös Latvian taso on laskenut parhaista vuosistaan.
 

Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit, Philadelphia Flyers
Italia, Itävalta ja Norja ovat esittäneet todella ala-arvoista kiekkoa. Myös Latvian taso on laskenut parhaista vuosistaan.
Kuinka määritellään Latvian parhaat vuodet? Viime vuonna puolivälierissä, sitä ennen 2009 ja 2004. Aika perinteisesti ollut jo noin kymmenen vuoden ajan sellainen väliinputoaja, joka ei putoa muttei pääse myöskään jatkopeleihin.

Norja on näköjään todellisissa vaikeuksissa, kun Thoresen ei pysty kannattelemaan enää koko jengiä eikä uusia vastuunkantajia löydy. Itävalta pyristelee sen minkä pystyy ja Italia on lähinnä säälittävä tapaus. Ei näiden kisoja Italia pärjäisi edes Briteille.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Yllättävää kyllä, mutta itse kaipaisin paluuta 4x4 alkulohkoihin ja väli/karsintasarjaan. Kisojen alkuun pelattaisiin ne ynnä muut pelit, ja sen jälkeen jo paljon parempia pelejä ennen pudotusotteluita.
Itselle kisoissa käyvänä tuo oli muutenkin aika paljon mukavampi matkanjärjestelymielessä. Tosin, ymmärrän että tämä formaatti tuo enemmän katsojia näihin kehnojenkin joukkueiden peleihin.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Kuinka määritellään Latvian parhaat vuodet? Viime vuonna puolivälierissä, sitä ennen 2009 ja 2004. Aika perinteisesti ollut jo noin kymmenen vuoden ajan sellainen väliinputoaja, joka ei putoa muttei pääse myöskään jatkopeleihin.

No B-sarjasta nousunsa jälkeen oli useammin lähellä puolivälieräpaikkaa ja välillä jopa niissä mukana. Nyt on jo vuosien putki ettei ole mahtunut 10 parhaan joukkoon. Tätä lähinnä hain, että Latvian jääkiekkoilu tuntuu vähän polkevan paikoillaan, ellei jopa ole hieman taantunut.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Näiden kisojen valossa tasoerot ovat myös kasvaneet, poislukien Tanskan, Saksan ja Sveitsin hyvät otteet.

Ennen kuin hypettää liikaa Tanskaa (tai edes Saksaa), niin pitää muistaa että heillä on käynyt tuuri kun pääsivät tuohon heikompaan Kosicen lohkoon. Jos Tanska olisi vaihtanut paikkaa Norjan kanssa, niin kyyti olisi ollut kylmää. Nyt he kohtaavat kovista joukkueista vain kisoihin suoraan tulleen USAn. Sen ohella sieltä löytyy sekava (ei kokemusta tai Olympiaehdokkaita ja melkein koko joukkue 2-3 ketjun kavereita) Kanada, EHT-Suomi, keskitason joukkueet Saksa ja Slovakia sekä heikoilla nipuilla rimpuilevat Ranska+Englanti. Bratislavan lohkossa on taas kisojen suurimmat mestarisuosikit Ruotsi ja Venäjä, vahvat välieräehdokkaat Tshekki ja Sveitsi, keskitason maa Latvia, alamäessä luisuva Norja sekä heikot Itävalta ja Italia. Toisessa lohkossa on aika paljon suurempi mahdollisuus napata useitakin päänahkoja, ja silti Tanska voi jäädä 5-7 pisteeseen.

Tanskan pitäisi ylipäätään saada materiaalia vähän leveämmäksi, että heidän viimeisen 10v aikainen ylihypetys olisi ansaittua. Tällä hetkellä Euroopassa ei ole kuin kourallinen pelaajia, pakisto on erittäin kapea, ja veskareita ei oikein ole. Muut keskitason maat Saksa, Latvia ja Slovakia selviytyvät paremmin vaikka pelaajia puuttuisi 2 ketjua. Tanska on vielä liian riippuvainen P-Amerikan miehistään, eikä sielläkään ole Draisaitl/Josi/Ozolins/Hischier/Aho/Barkov-tyyppisiä supertähtiä, jotka nostavat yksin heikkoakin joukkuetta.

Latvia on pelannut jälleen ihan hyvän turnauksen vaikka hyökkäys on nuori (konkareista kieltäytyi/loukkaantui 75%). Ovat dominoineet heikkoja vastaan, ja kaatuneet veristen taistelujen jälkeen koville. Latvia on myös päässyt playoffeihin tai ollut maalin päässä kaikilla Hartleyn kausilla, eli 17,18,19. Sveitsi matsi ratkesi tänä vuonna tyhmästä pitkästä syntyneeseen 2-1 maaliin ajassa 57min. Edelliset NHL-Olympialaiset olivat viimeinen kerta kun Latvialla oli kova joukkue jalkeilla. Sveitsi putosi silloin pudotuspeleistä, ja Canada oli lopulta parempi edeten välieriin luvuin 2-1. Korean paskanippu vei kiintiöpaikan viime kisoista, joten emme voi tietää miten Latvian A-joukkue olisi pärjännyt heikoissa EHT-olympialaisissa. Eli aika tasaista suorittamista se on ollut, mutta se on kuitenkin totta että maa junnaa tavallaan paikallaan. Valtio on niin pieni, ettei kasvupotentiaalia oikein ole. Sijat 8-12 tulevat tutuiksi myös jatkossa. Toivottavasti Latvia saisi hyvän joukkueen kotikisoihin 2021, niin nähtäisiin pitkästä aikaa 4 laatuketjun Latvija!

Pikkujoukkueiden menestys riippuu yleisesti aika pitkälti jalkeilla olevasta kokoonpanosta. Tanskalla ja Ranskalla on tällä kertaa sen verran poissaoloja, että kapeilta joukkueilta ei pystynyt paljoa odottamaan vaikka lohko on helppo. Saksa kärsi taas viime vuonna kieltäytymisistä, mikä vaikeutti heidän tekemistään. Norjalla ei enää oikein ole materiaalia, joten sinne on helppo ennustaa vaikeuksia V-Venäjän tavoin. Tie on samanlainen ellei Belarus taas osta raukkamaisesti kanukkeja.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Aika vahvasti vaikuttaa siltä että Italia on ihan väärässä sarjassa. Ei tuo kotimainen pelaajatuotanto vain yksinkertaisesti riitä - edes Norjaa vastaan. Luulempa että Brititkin takoisivat muutaman kaapin Ändi Bernardin taakse.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Taas tuli todistettua että säännöt ei ole samat kaikille. Latvian Fribergs sai PRK:n ja yhden ottelun bannin päähän ryntäyksestä joka sittemmin tulkittiin päähän kohdistuneeksi taklaukseksi. Venäjän Orloville ei duumarit viitsineet viheltää edes kakkosta täysin tahallisesta kyynärpäätaklauksesta Latvian Batnan kupoliin.... Ja eräs sveitsiläinen hammaslääkäri vain levittelee käsiään.....
 

Buster

Jäsen
Sehän siinä on, kun otteluohjelmat pyritään suunnittelemaan siten, että lohkojen viimeisissä peleissä on mahdollisimman paljon panosta, mutta kukaan ei kuitenkaan pysty täydellisesti ennakoimaan miten turnaus eri joukkueilla etenee. Varmasti nytkin lähtökohta oli, että Suomi olisi ehkä jopa hävinnyt kaikki kolme ensimmäistä otteluaan, sen jälkeen ollut pakkovoiton edessä Tanskaa, Britanniaa ja Ranskaa vastaan, ja lopulta mahdollisesti taistellut Saksan kanssa viimeisestä jatkopaikasta.
Tässä mielessä pidin siitä vanhasta ja yksinkertaisesta alku- ja jatkolohko -formaatista. Kaikessa oli lisäksi sellainen välittömyyden tuntu, jossa tappion ja pistemenetysten seuraukset/uhkakuvat olivat välittömästi silmillä, eikä tarvinnut alkaa liikaa tuijottamaan otteluohjelmia ja ynnäilemään useiden otteluiden potentiaalisia pistesaaliita.

Isojen maiden kannalta siellä oli myös yksi lohkovaiheen ottelu yhteensä vähemmän, jossa paikata kompurointeja. Toisaalta tämä isompi ottelumäärä kai lisää ristiinpelaamisten mahdollisuutta ja sitä kautta ehkä yleisesti joukkueelle kuin joukkueelle luo pisteiden keräämisen painetta. Mutta vanhalla formaatilla sitä painetta pisteiden keräämisen oli kenties yhtä paljon, kun kolmen pelin jälkeen huonoin neljästä tippui karsintasarjaan ja jatkolohkoissa karsittiin uudestaan heikoimmat pois, sekä tuijoteltiin kuka tulisi toisesta lohkosta vastaan. Näkyi selkeämmin voiton ja häviön seuraukset, sekä paino keskittyi yksittäisiin otteluihin.

2010 vanhan formaatin kisoissa Norja jakoi alkulohkon voiton yhdessä Tsekin ja Ruotsin kanssa, ja lähtivät jatkolohkoon keskenään tasapisteistä, koska keskinäisissä peleissä pisteet olivat menneet kaikilla tasan. Yhdysvallat jäi alkulohkonsa viimeiseksi Saksan ja Tanskan painellessa ohi. Sveitsi voitti alkulohkonsa ohi Kanadan. Jatkolohkoissa sitten tippui Slovakia ja Kanada kiilasi ainoastaan keskinäisen kohtaamisen perusteella Norjan edelle viimeiseksi jatkoonmenijäksi. 2011 taas Saksa voitti alkulohkon ohi Venäjän ja Slovakian. Vielä tuolloin hyvä Valko-Venäjä jäi Ranskan taakse. Jatkolohkoissa ulos kovista jäivät Slovakia ja Sveitsi. Että hyvää pöhinää oli silloinkin ja pienet kaatoivat isompia.

Katsoin tämän uuden systeemin alkulohkon jatkoonmenijöitä. 2014 Ranska kiilasi jatkoon Slovakian edelle ja Valko-Venäjä Sveitsin. 2015 Valko-Venäjä jatkoon Slovakian kustannuksella. 2016 Tanska meni Sveitsin kustannuksella jatkoon ja Saksa lohkokolmosena jättäen Slovakian rannalle. 2017 jälleen Saksa jätti Slovakian (onko tämä Slovakian oikea taso jo?) ulos. 2013 Sveitsi voitti alkulohkonsa ja 2017 Sveitsi lohkokakkosena jatkoon.

En osaa sanoa ja viitsi laskea, että onko pienempien maiden voitot isoista millään lailla olennaisesti lisääntyneet, vai onko se lumetta, joka johtuu lisääntyneestä ottelumäärästä. Ainakaan ihan isoimmista maista ei ole jäänyt jatkosta rannalle kukaan tässä uudessa formaatissa, vaikka joskus Suomikin on vipaan peliin asti joutunut jännäämään jatkoon pääsyä.
 

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Itse en kyllä syttynyt samalla tavalla entiselle neljän alkulohkon järjestelmälle. Jotenkin se tuntui sekavalta seurailla useiden lohkojen pelejä ja laskeskella siitä kahta lohkoa yhteen. Varsinkin kun lohkoista pudonneita joukkueita vastaan saadut pisteet eivät tulleet mukaan jatkolohkoon. Tästä saattoi joku jopa hyötyä jos oli sössinyt pisteitä lohko jumboille. Toki tässä oli puolensa kun jokaiselta jäi yksi ns. helppo peli pois nykyiseen verrattuna, mutta myös oman alkulohkon peli jumboa vastaan oli käytännössä turha jatkon kannalta. Tuon järjestelmänhän pystyisi toteuttamaan periaatteessa myös nyky lohkoissa, pudottaisi 3 kierroksen jälkeen kaksi huonointa lohkosta pois. Itse en tähän kuitenkaan lähtisi.

Kun asiaa mietin ja tasoerot ovat aikamoiset näiden kärjen ja häntäpään välillä tässä 16 joukkueen nyky formaatissa, niin miksei kisoja pystyisi karsimaan 14 joukkueeseen? Kisojen kokonais pelimäärä toki putoaisi, mutta tuota voitaisiin korvata tuomalla paremmin valokeilaan tuo toinen sarja porras. Jos kisat pelattaisiin 14 joukkueen voimin niin voitaisiin mennä seuraavasti. Kaksi 7 joukkueen lohkoa, joista 4 parasta jatkoon ja viimeiset pelaisivat ns jumbo finaalin. Jumbo finaalin häviäjä putoaisi suoraan ykkös divisioonaan ja voittaja taas karsisi seuraavan vuoden kisapaikasta divarin hopeamitalistia vastaan. Divarissa kisat voisi järjestää jopa 10 joukkueen voimin nuorten mm-kisojen formaatin tyylisesti eli kahdessa 5 joukkueen lohkossa. Finaalissa sitten pelattaisiin suorasta noususta ja häviäjakin pääsisi karsimaan varsinaisten kisojen 13 sijoittunutta vastaan.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Olenko ymmärtänyt oikein että jos Latvia ottaa Ruotsista kolmen pisteen voiton tasan yhdellä maalilla ja Venäjä voittaa Ruotsin, niin silloin Ruotsin ja Latvian keskinäinen järjestys riippuisi siitä saako Sveitsi viimeisessä pelissä pisteitä? Eli jos Ruotsi ja Latvia ovat kahdestaan tasapisteissä, niin Latvia on edellä, mutta jos siinä on vielä Sveitsi kolmantena niin järjestys on 1) Sveitsi 2) Ruotsi 3) Latvia?
 

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Olenko ymmärtänyt oikein että jos Latvia ottaa Ruotsista kolmen pisteen voiton tasan yhdellä maalilla ja Venäjä voittaa Ruotsin, niin silloin Ruotsin ja Latvian keskinäinen järjestys riippuisi siitä saako Sveitsi viimeisessä pelissä pisteitä? Eli jos Ruotsi ja Latvia ovat kahdestaan tasapisteissä, niin Latvia on edellä, mutta jos siinä on vielä Sveitsi kolmantena niin järjestys on 1) Sveitsi 2) Ruotsi 3) Latvia?

Näin olen itsekkin ymmärtynyt eli tasapsteissä ratkaisisivat keskenäisten otteluiden pisteet ja sen jälkeen keskenäisten maalit. Toki Latvialla on peli vielä Norjaakin vastaan.
 

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olenko ymmärtänyt oikein että jos Latvia ottaa Ruotsista kolmen pisteen voiton tasan yhdellä maalilla ja Venäjä voittaa Ruotsin, niin silloin Ruotsin ja Latvian keskinäinen järjestys riippuisi siitä saako Sveitsi viimeisessä pelissä pisteitä? Eli jos Ruotsi ja Latvia ovat kahdestaan tasapisteissä, niin Latvia on edellä, mutta jos siinä on vielä Sveitsi kolmantena niin järjestys on 1) Sveitsi 2) Ruotsi 3) Latvia?
Kyllä näin on, koska tosiaan keskinäisten otteluiden maaliero olisi tuossa tilanteessa
Sveitsi +1
Ruotsi +0
Latvia -1.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Olenko ymmärtänyt oikein että jos Latvia ottaa Ruotsista kolmen pisteen voiton tasan yhdellä maalilla ja Venäjä voittaa Ruotsin, niin silloin Ruotsin ja Latvian keskinäinen järjestys riippuisi siitä saako Sveitsi viimeisessä pelissä pisteitä? Eli jos Ruotsi ja Latvia ovat kahdestaan tasapisteissä, niin Latvia on edellä, mutta jos siinä on vielä Sveitsi kolmantena niin järjestys on 1) Sveitsi 2) Ruotsi 3) Latvia?
Heh, jossittelet Ruotsin tappiolla Latvialle? Jo on.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
A-lohkon loppusijoitusten spekuloinnissa on siis niin (?), että (oletuksena aina Kanadan voitto Tanskasta):

Jos Suomi voittaa Saksan, niin Suomi varmistaa lohkovoiton, ja silloin
Kanada on kakkonen, jos voittaa USA:n
USA on kakkonen, jos voittaa Kanadan
Saksa on neljäs.

Jos Suomelle 1 piste Saksalta, niin

Kanada on ykkönen, jos voittaa USA:n varsinaisella, Suomi 2., USA 3., Saksa 4.
USA on ykkönen, jos voittaa Kanadan varsinaisella, Suomi 2., Kanada 3., Saksa 4.
Kanada voittaa USA:n jatkoilla, niin Suomi 1., Kanada 2., USA 3., Saksa 4.
USA voittaa Kanadan jatkoilla, niin Suomi 1., USA 2., Kanada 3., Saksa 4.

Jos Suomi häviää Saksalle varsinaisella, niin

Kanada voittaa lohkon jos voittaa USA:n varsinaisella. Silloin Suomi 2., Saksa 3., USA 4.
Jos Kanada voittaa USA:n jatkoilla, niin Kanada 1., Suomi 2., USA 3., Saksa 4.
Jos USA voittaa Kanadan, niin USA 1., Suomi 2., Kanada 3., Saksa 4.
 
Viimeksi muokattu:

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Kaikenkaikkiaan olisi vain oikeus ja kohtuus, jos Lundqvist pistäisi näin uransa kruunuksi Tommy Salot Latviaa vastaan.
Veikkaan, että Latvia-pelissä on Tyrväisen teloma Markström maalissa.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Liverpool
Kun nyt jossitellaan, niin mitä mahtaa Ruotsi tehdä, jos se on minuutti ennen loppua maalin tappiolla. Tai mitä tekee Latvia. Latvia tarvitsee luultavasti kahden maalin voiton. Ruotsi voi selvitä jatkoon yhden maalin häviöllä mutta eivät ne kai voi Sveitsiin luottaa. Vaikka tuo onkin mahdotonta, kuten veikkauksen kertoimistakin voi päätellä, niin olisi se hienoa nähdä. Varsinkin se kun Latvia löisi tuon toisen maalin Ruotsin tyhjään kassiin.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sekä Ranska ja Itävalta tippu. Tiedä sitten kuinka paljon otteluiden tuloksiin vaikutti se että molemmilla joukkueilla oli ollut edellisenä päivänä ottelu kun taas vastustajilla Iso-Britannialla ja Italialla oli lepopäivä takana.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Ketä leimattuja pelaajia tuolta on muuten joutunut jättämään kisat kesken. Luostarisen tiedän, mutta oliko muilla joukkueilla miten monta?
 
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights
Ketä leimattuja pelaajia tuolta on muuten joutunut jättämään kisat kesken. Luostarisen tiedän, mutta oliko muilla joukkueilla miten monta?

Ainakin Kanadalta pakki Brandon Montour ja Sveitsiltä nuori puolustaja Janik Moser. Lisäksi niistä joukkueista, jotka eivät mene pudotuspeleihin Tanskan tähti Lars Eller, Italian ykköshyökkääjä Giovanni Morini sekä Latvian Rodrigo Abols.

Melkein kaikilla muillakin joukkueilla on pelaajia, jotka ovat loukkaantumisten takia joutuneet jättämään pelejä väiin, mutta koko kisojen kesken jättämisestä ei ole tainnut muiden kuin yllämainittujen osalta tulla tietoa.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Itse en kyllä syttynyt samalla tavalla entiselle neljän alkulohkon järjestelmälle. Jotenkin se tuntui sekavalta seurailla useiden lohkojen pelejä ja laskeskella siitä kahta lohkoa yhteen.
Veikkaan, että nykyformaatti on kehitetty siksi, että kaikkiin peleihin riittäisi katsojia hallille. Jos oikein muistan, niin kyllähän nuo putoamiskarsintapelit pelattiin lähes tyhjille katsomoille etenkin, jos isäntämaa ei niissä pelannut. Nyt kun kaikki pelit vaikuttaa, ainakin teoriassa ja ennen turnauksen alkua, pudotuspelipaikkaan niin lippuja on helpompi saada kaupaksi.
 

Robu

Jäsen
Formaatti on lipunmyynnille varmasti mainio. Itse tykkäisin melkein mistä vain formaatista enemmän kuin tästä "round robinista".

Swiss-systeemi olisi mielestäni ideaali. Kaikki samassa "lohkossa" ja kolme voittoa jatkoon, kolme tappiota niin putoaa. Kolmella voitolla sinne pudotuspeleihin siis. Näin jokaisella pelillä olisi merkitystä. Lipunmyynninhän tämä pilaisi kokonaan, kun ei tietäisi ketkä pelaa seuraavalla kierroksella.

Toinen mukava olisi GSL. Taas 4, neljän lohkoa. Ekan kierroksen voittajat vastakkain ja siitä kahdella voitolla suoraan pudotuspeleihin. Kahdella tappiolla ulos. Toisesta paikasta pelaa luonnollisesti ne, jotka ovat voittaneet ja hävinneet yhden. Tällöinkin peleillä olisi merkitystä. GSL:llä tiedetään hiukan paremmin ketkä pelaa vastakkain.

Kisat on nyt liian pitkät nyt ja lohko-vaihe on tappavan tylsä. GSL olisi myös nopeampi homma, joka ei haittaisi nyt kun kisat pelataan joka vuosi. Mutta money talks jne.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös