Kiitos tiedosta, saa töissä kuunnella.Radio Novalta.
Kiitos tiedosta, saa töissä kuunnella.Radio Novalta.
Ai tämäkö olisi ideaali systeemi, kun tasoerot ovat nykyistä luokkaa? Mielestäni varsin kaukana ideaalista, kun tässä systeemissä tasoerot aiheuttaisivat ylivoimaisesti eniten epäreiluja tilanteita.Swiss-systeemi olisi mielestäni ideaali. Kaikki samassa "lohkossa" ja kolme voittoa jatkoon, kolme tappiota niin putoaa. Kolmella voitolla sinne pudotuspeleihin siis. Näin jokaisella pelillä olisi merkitystä. Lipunmyynninhän tämä pilaisi kokonaan, kun ei tietäisi ketkä pelaa seuraavalla kierroksella.
Tasoerot näkyvät missä tahansa järjestelmässä, ei siitä pääse mihinkään. Enkä oikein tiedä, että mitä merkittävää etua joukkuemäärän karsimisella saataisiin aikaiseksi.Nykyinen järjestelmä on hyvä kilpailullisesti ja lipunmyynnin kannalta. Ongelmaksi koituvat tasoerot. Näin ollen A-sarjan voisi supistaa 14:a joukkueeseen. Alkulohkojen viimeset pelaavat "playoutin" toisiaan vastaan, vaikkapa paras kolmesta, jonka häviäjä tippuu. Tällä saataisiin vaihtuvuutta, mutta samalla hissiliike rauhoittuisi. Lisäksi ne kaikkein epätasaisimmat pelit jäisivät pois. Taloudellisesti ajateltuna ongelmaksi koituu tietysti se, että jokaiselta joukkueelta jää yksi ottelu pois. Se näkyy lipputuloissa. Toisaalta taas ottelut olisivat kiinnostavampia, joten ehkäpä yleisöä olisi sitten keskimäärin enemmän.
En ymmärrä miten tasoerot näkyisivät pahemmin. Swissillä ei tarvitsisi hyvän joukkueen pelata seitsemää peliä, joista parilla ei ole edes merkitystä.Ai tämäkö olisi ideaali systeemi, kun tasoerot ovat nykyistä luokkaa? Mielestäni varsin kaukana ideaalista, kun tässä systeemissä tasoerot aiheuttaisivat ylivoimaisesti eniten epäreiluja tilanteita.
Kun joku suhteessa heikompi joukkue voi saada helpommat vastukset alkuun ja päästä näin jatkoon, vaikka ei sitä ehkä ansaitsisi. Ja sama toisin päin. Sillä on syynsä, että nykyään pudotuspeleihin päästäkseen täytyy pärjätä riittävän hyvin eri joukkueita vastaan isommalla skaalalla. Tuurilla on näin paljon vähemmän asian kanssa tekemistä.En ymmärrä miten tasoerot näkyisivät pahemmin. Swissillä ei tarvitsisi hyvän joukkueen pelata seitsemää peliä, joista parilla ei ole edes merkitystä.
Tasoerot kuuluvat urheiluun, NBA:ssa, jossa on vaikka mitä kilpailua tasaavia keinotekoisia systeemejä, päättyi juuri lännen konferenssifinaalit suoraan 4-0 ja viikonloppuna Yleltä tullut brittifutiksen cup-finaali päättyi muistaakseni 6-0.
Lohko olisi luonnollisesti rankattu. Tähän voitaisiin käyttää edellisten MM-kisojen sijoituksia tai asiantuntijaraatia. Pieniä "vääryksiä" voisi tulla näin, että onko Suomi kolmas vai neljäs, muttei mitään räikeää.Kun joku suhteessa heikompi joukkue voi saada helpommat vastukset alkuun ja päästä näin jatkoon, vaikka ei sitä ehkä ansaitsisi. Ja sama toisin päin. Sillä on syynsä, että nykyään pudotuspeleihin päästäkseen täytyy pärjätä riittävän hyvin eri joukkueita vastaan isommalla skaalalla. Tuurilla on näin paljon vähemmän asian kanssa tekemistä.
Swiss toimii erinomaisesti, kun tasoerot ovat kohtalaisen vähäisiä. Tasoerojen ollessa suurempia se on käytännössä huonoin mahdollinen systeemi.
Onhan tuo nyt aika selkeästi sanottu:Muokkaus: Tällainen viesti oli Suomi-ketjussa:
"Mitä jos Usa voittaa Kanadan jatkoajalla ja kaikilla kolmella 16 pistettä..? Voiko Suomi voittaa lohkon?"
Kertoo surkeasta formaatista, jos Jatkoajan foorumeillakaan ei ymmärretä (en minäkään), että kuka menee missä tilanteessa jatkoon, monentena ja millä perusteella.
MM-kisojen supistaminen olisi aika paha isku jääkiekolle yleisesti. Laji on yhä pieni, eikä kaikkea voi ajatella vain Suomen, Ruotsin ym jättiläisten näkökulmasta. Jos joukkueita olisi enää 14, niin pienet maat voisivat lopettaa haaveilun kisoista. Unkari, Britit, Italia ja jopa Itävalta eivät nousisi oikeastaan koskaan. Pahinta olisi kuitenkin se, että Ranskan ja Norjan tapaiset paikkansa vakiinnuttaneet A-sarjan maat joutuisivat jatkuvaan hissiuhkaan. En oikein näe, että siinä olisi mitään hyvää. Jopa Tanska olisi ajoittain vaarassa, jos olisi liikaa poissaoloja. He eivät kestä vielä 2 kärkiketjun puuttumista, vaikka tilanne onkin vähän parempi kuin Norjalla tai Ranskalla.
Yleensä rumat luvut ilmestyvät taululle, kun neljä huonointa maata ovat kaukalossa. Tästä voisi vetää sen johtopäätöksen, että näiden maiden määrän puolittaminen (neljästä kahteen), suurin piirtein puolittaisi myös rökäletappiot.Tietysti useampi osallistuja kisoissa olisi näkyvyyden kannalta hyvä asia, mutta kuinka paljon kaksi joukkuetta todella vaikuttaisi asiaan?
Tästä on pakko olla samaa mieltä. Tasaiset pelit kehittävät eniten.Jos ensinmäisen divisioonan arvoa ja näkyvyyttä saataisiin nostettua niin siitä voisi olla enemmän hyötyä koko lajille. Uskon että olisi tärkeää saada useammille maille tasaisia ja laadukkaita pelejä alle. Ensimmäiseen divariin pitäisi saada suoran yksikertaisen sarjan tilalle enemmän mm-kisoja muistuttava systeemi.
Tietysti useampi osallistuja kisoissa olisi näkyvyyden kannalta hyvä asia, mutta kuinka paljon kaksi joukkuetta todella vaikuttaisi asiaan? Jos ensinmäisen divisioonan arvoa ja näkyvyyttä saataisiin nostettua niin siitä voisi olla enemmän hyötyä koko lajille. Uskon että olisi tärkeää saada useammille maille tasaisia ja laadukkaita pelejä alle. Ensimmäiseen divariin pitäisi saada suoran yksikertaisen sarjan tilalle enemmän mm-kisoja muistuttava systeemi. Itse näen että siihen paras formaatti olisi tuo nuorten mm-kisojen 10 joukkueen systeemi.
Näinhän ei tietenkään tule tapahtumaan, koska kansainvälinen jääkiekkoliitto näkee enemmin joukkue- ja peli määrällisesti isompien kisojen rahallisen hyödyn kuin urheilullisuuden. Lähes samankaltainen tilannehan on suomikiekossakin, kun ei täysin osata hyödyntää kahden sarjaportaan hyötyjä vaan ahdetaan kaikki yhteen sarjaan.
Välieräparit määräytyvät siis alkusarjasijoitusten perusteella, eli neljän parhaan joukkoon selvinneistä paras kohtaa huonoimman ja toiseksi paras kolmosen.
Ranking-järjestys on: 1. Venäjä 2. Kanada 3. Tsekki 4. Suomi 5. Ruotsi 6. Saksa 7. USA 8. Sveitsi
Just hyvähän tuo on. Ei mitään palkintoa siitä, että saa niistä seitsemästä pelistä vähiten pisteitä. Viimeiselle joukkueellee vaikein tie voittoon, niin sen pitääkin mennä.Tämä on todella outo systeemi. Jos esim Sveitsi yllättää, niin heitä ei palkita siitä, vaan Venäjä tulee heti seuraavana. NHLssä ja vastaavissa runkosarjapohjaisissa ymmärrän tuon käytännön, mutta maapeleissä tuo voisi mennä "normaalisti". Tshekin tiputtaminen ei tietysti olisi myöskään helppoa, mutta kyllähän Sveitsin mahdollisuus finaaliin olisi aika paljon isompi Rihan kurittoman lauman läpi kuin Venäjän. Hauska nähdä tuleeko tätä kautta enää yllätysfinalisteja niin paljon kuin ennen. En muista mitä tietä Slovakia käytti aikanaan jne, mutta tuo kuulostaa taas vahvasti isojen suosimiselta (hyvin Faselmainen temppu).
Just hyvähän tuo on. Ei mitään palkintoa siitä, että saa niistä seitsemästä pelistä vähiten pisteitä. Viimeiselle joukkueellee vaikein tie voittoon, niin sen pitääkin mennä.
Jos asiaa katsoo puhtaasti Suomen/Ruotsin näkökulmasta, niin supistaminen olisi tietysti hyvä asia! Olen kuitenkin itse katsellut MM-kisoja koko tämän vuosituhannen pienten kautta (Olympialaiset sitten se alusta missä isot ovat kiinnostavimmat), ja sieltä suunnalta katsottuna 16 on oikea määrä. Jossain vaiheessa näytti että 18 olisi hyvä määrä, mutta Tanska olikin lopulta ainoa uusi maa joka pystyi nousemaan sijoille 8-14. Itävalta, Kazakstan, Slovenia ja Italia eivät ole pystyneet ottamaan odotettuja askelia, jolloin laajennus olisi ollut perusteltavissa.
Divarikisoihin koskeminen olisi myös hyvin kyseenalainen juttu. Siellä on nyt löydetty loistava systeemi edellisen muutoksen jälkeen, joten tilanne ei paranisi jos palattaisiin taas isoihin kisoihin. Tämän hetken divarikisat ovat mukavan tiivis, tasainen ja kuitenkin ihan laadukas tapahtuma. Tasoerot ovat myös pieniä kun joukkueita on sopivat 6kpl. 10 joukkueen turnaukseen pitäisi nostaa jengejä C-sarjasta, eikä se olisi kaunista jos Liettua/Puola/Ukraina/Japani joutuisivat jatkuvasti ottamaan turpaan Norjalta/Ranskalta luvuin 11-1.C-sarja muuttuisi samalla paskaksi jos parhaat kupattaisiin pois. Sekin sarja on tällä hetkellä ihan katsottavaa lätkää, mutta jos sinne jäisi vain Romania, Kroatia, Viro jne, niin kovinkaan moni pelaaja ei olisi enää edes Mestistasoa.
Pitää muistaa, että Norja, Ranska ja Valko-Venäjä ovat sen verran kovia joukkueita, että he estäisivät pienten nousuhaaveet täysin. Divari ei toki kiinnostaisi kaikkia, joten he joutuisvat varmaan pelaamaan sekavalla kokoonpanolla, mutta noususta kilpailisi silti Itävallan/Kazakstanin tapaiset maat eikä mikään Korea/Britannia/Unkari. Tämän hetken hissijoukkueet ovat paljon haavoittuvampia kuin nuo paikkansa vakiinnuttaneet A-sarjan maat, joten heidän yllättäminen on sentään silloin tällöin mahdollista.
En vertaisi IIHFn toimintaa SM-Liigaan, vaikka Faselin poppoo onkin erittäin rahanahne päätöksissään. 16 joukkueen kisat eivät ole rahan teon kannalta oleellinen asia, vaan kisojen pitäminen jokaikinen vuosi, ja vielä samoissa Euroopan maissa missä voi nyhtää paljon rahaa kalliilla lipuilla.