Suomalaiset NHL:ssä kaudella 2018–2019

  • 623 782
  • 1 475

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Paitsi nuo laukaisukartat ei olleet kovin selkeitä, joilla oli kuvatekstinä: "Ahon ollessa jäällä Hurricanesin laukaukset parhaalta maalintekosektorilta ovat jääneet vähemmälle".

Ahon ollessa jäällä on kuitenkin ihan hyvistä paikoista päästy laukomaan. Toki tuossa "ilman Ahoa" -kuvassa on esim. kulmassa punaista väriä enemmän.

- - -

Artikkelin allaolevaan lauseeseen vastaisin vielä samaa perustelua käyttäen....



...valtaosalla NHL-senttereistä on vielä kovasti parannettavaa, koska Hurricanesissa pelaa Ahon kaltainen stara.

Parikymppistä Ahoa verrataan kolmekyppisiin senttereihin Bergeron, Crosby, Bäckström, ja todetaan suomalaisella olevan vielä parannettavaa pelissään.

Pakko myöntää, että hyvin on NHL-toimituspäällikkö Oinonen tehnyt kotiläksynsä. Tuosta em. tarkkanäköisestä viisaudesta *peukku*.
 
Hymähdys näille tilastoniiloille/raporteille.
Maaliodottamaa ym. hienoa sanastoa viljellään joka toisessa lauseessa.

Eikö jääkiekossa ole tarkoitus tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja? Eikä vaan luoda niitä paikkoja jne.

Hienot tilastot on hyviä mutta jos ne on pelkästään mittarina pelaajan suoritukseen niinkuin Jatkoajan toimittajalla niin se loppuajatus jääkiekossa unohtuu: tee/luo enemmän maaleja kuin vastustaja.

Tässä edellä mainitussa tärkeimmässä asiassa Aho on liigan parhaita tällä hetkellä.
 

RockTheRink

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
Haluan kantaa korteni kekoon aiheesta ketkä ovat tämän hetken parhaat suomalaiset pelaajat. Kriteereinä tehopisteet, sekä kuinka merkittävä rooli pelaajalla on joukkueelleen voittoja ajatellen, ja lisäksi fyysiset ja kiekolliset ominaisuudet. En ala kaikkia osa-alueita tässä luettelemaan kuitenkaan.

Virallinen, Kiistämätön Totuus ;)

1.) Mikko Rantanen
2.) Sebastian Aho
3.) Alexander Barkov
4.) Patrik Laine
 

Petrell#32

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Mikael Granlund
Miten voi väittää, ettei ole onnistunut, kun yli piste per peli ja mikä hienointa, ei Aho ole poistunut kertaakaan tehotilasto pakkasella kaukalosta tällä kaudella. Huono sentteri?
 

Nagiri

Jäsen
Vanhempi Granlund ei kyllä omaan silmään ole pelannut omalla tasollaan, oikeastaan ollut monessa ottelussa jopa huono. Todella huolimattomia kiekonmenetyksiä ja muutenki melko hitaan näköistä tekemistä, mutta suunta ollut parempaan viime otteluissa.

Heiskasen peli ollut mielestäni kyllä parempaa kuin "ihan ok", kuuluu ehdottomasti ainakin samaan lokeroon Kotkaniemen ja Suomelan kanssa, joskin en näkisi että kukaan heistä pelaa oikeasti omalla tasollaan.
Heiskanen aloittaa todella paljon puolustusalueelta ja muutenkin tekee paljon oikeita asioita kentällä. Pisteitä alkaa tulemaan kunhan Dallasin peli aukeaa ja kiekkoa alkaa laittamaan maaliin joku muukin kuin ykkösketju.


Meikäläisen pikainen katsaus kauden alkuun suomalaisittain, perustuen lähinnä tilastoihin, highlightseihin ja odotuksiin pelaajan suoriutumisesta.

Loistava startti (odotukset ylittävä):
Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Kasperi Kapanen, Valtteri Filppula, Henri Jokiharju, Antti Raanta, Juuse Saros

Hyvää peliä (omalla tasolla):
Teuvo Teräväinen, Mikael Granlund, Aleksander Barkov, Joonas Donskoi, Mikko Koivu, Artturi Lehkonen, Markus Nutivaara, Markus Granlund, Leo Komarov, Esa Lindell, Sami Vatanen, Jesperi Kotkaniemi, Antti Suomela, Pekka Rinne, Joonas Korpisalo, Antti Niemi

Ihan ok (pystyy parempaan):
Patrik Laine, Joel Armia, Miro Heiskanen, Miikka Salomäki, Tuukka Rask

Ei ihan parhain startti (odotukset alittava):
Rasmus Ristolainen, Erik Haula, Jesse Puljujärvi, Jori Lehterä, Olli Määttä

Jokainen peli NHL:ssä kehitykselle positiivista (ei odotustasoa):
Juuso Välimäki, Kristian Vesalainen, Roope Hintz, Julius Honka, Juho Lammikko

Eli ihan hyvin on lähtenyt kausi suomalaisittain käyntiin. Erityisen positiivisena puolena Rantasen ja Ahon hurja kauden alku ja Kapasen onnistumiset Toronton ykköskentässä. Filppulan piste per peli kuudesta ottelusta viidellä pluspisteellä on erinomainen alku kahden vähän hankalamman kauden jälkeen. Chicagofanina Jokiharjun debyyttikausi on lähtenyt käyntiin erinomaisesti, enkä todellakaan odottanut kaverin olevan noin hyvä ja valmis NHL:ään. Raannalla ei ole helppoa Arizonan tasoisen joukkueen maalivahtina, mutta tilastot puhuvat puolestaan. SV ja GA:n perusteella luulisi pelaavan paljon kovemmassa joukkueessa. Tappioita ei ainakaan ole voinut pistää maalivahdin piikkiin. Saroksella kolme voittoa kolmesta ottelusta, vaikea löytää kritisoitavaakaan.

Puolustajista erityisesti Ristolaiselta (0+3 -6 seitsemässä ottelussa) ja Määtältä (0+0 -2 viidessä ottelussa) odottaisi selvästi parempaa, kun ovat kuitenkin parhaimmillaan ihan maailmanluokan puolustajia. Yksi piste seitsemässä ottelussa ei ole varmastikaan se mitä kukaan odottaisi Erik Haulalta mahtavan viimekauden jälkeen. Puljujärveä on vähän hankala kritisoida, kun Edmontonissa tuntuu olevan ongelmia löytää toimivia koostumuksia kaikille jotka eivät pelaa McDavidin kanssa. Vastuuta ja peliaikaa tippuu vähän miten sattuu, joten ei varmastikaan optimaalinen tilanne tasaiselle suorittamiselle. Silti yksi piste viidestä ottelusta on vähemmän kuin Puljujärven tasoiselta, jo lähes 100 pelin NHL-kokemuksen omaavalta huippulupaukselta odottaisi. Lehterän kohdalla aika kauaksi ollaan tultu 2014-2016 ajoista Stlouisissa, joiden pohjalta kaverille sorvattiin 4,7 miljoonan caphitin sopimusta. Viimeisin kausi oli melkoinen floppi ja kiikarit kahdeksasta pelistä ei lupaa kauhean hyvää tällekään kaudelle. Iltalehtien otsikot huumeyhteyksistä tuskin helpottavat tilannetta.

Kausi on kuitenkin vasta ihan alussa, joten toivotaan onnistumisia erityisesti Ristolainen, Haula, Puljujärvi, Määttä -akselille (ja miksei Lehterällekkin, vaikka usko siihen ei ole kovin suuri). Laineen viisi pistettä seitsemästä ottelusta ei ole mikään katastrofialku, mutta tietysti olisi toivonut vähän parempaa. Varsinkin kun useampi stara on vetänyt alkukauden lähemmäs kahden PPG:n tahdilla. Aholla, Rantasella ja Kapasella on jokaisella hyvät mahdollisuudet pelata elämänsä paras kausi, joten toivotaan tulosta tulevan jatkossakin hyvällä tasolla.

Kyllä kelpaa olla suomalainen lätkäfani.
 

Largo

Jäsen
Vaakanainen on hätäkutsuttu ylös, kun sekä McAvoy että Miller jättävät pelin väliin ja lentävät kotiin. Ei tietoa ehtiikö peliin mukaan vai meneekö Bruins viidellä pakilla.
 

demitra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen jo ihmetellyt pari viikkoa, miksei Juuso Riikolaa löydy suomalaisten pelaajien listalta, kun NHL:n tilastoihin sisällyttää pelkät suomalaiset. Esim. Vaakanainen ja Lammikko löytyivät listalta heti heidän ekan pelin jälkeen. Onkohan Riikolan kansallisuus jostain syystä jokin muu kuin Suomi?
 

Ketuttaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa ja Chicago Blackhawks
@Ketuttaa

Ihanko Kotkaniemi pelaa tasollaan? Eikö se entinen taso ollut Liiga? Mielestäni hän on pelannut erinomaisesti omaa tonttiaan pienessä roolissa. +/- sarakekin on hieman plussan puolella. Sitten Puljusta sen verran, että odotitko hänen ottavan uuden stepin vai miksi olet sijoittanut hänet alittaneen tasonsa. Mielestäni hänen taso on lähinnä samaa, kuin viime kaudella eli ihan ok, pystyy parempaan. No tulkinta kysymys tuo Pulju, mutta Kotkaniemen pelejä jos olet yhtään katsonut, niin ei hänestä voi pahaa sanoa. Kehitystä tapahtunut. Toki voisi aloitukset olla yli 50%, mutta kaveri on ekaa kautta pelaamassa huippu liigassa.

Kotkaniemestä sen verran, että tietysti aikaisempi vertauskohta on Liiga, joten siihen nähden voitaisiin sanoa jokaisen pelin NHL:ssä olevan plussaa ja sinänsä suoriutuminen on ollut erinomaista/tason ylittämistä. Toisaalta kuitenkin Kotkaniemen odotusarvoa nostaa tuo top3 varauksen leima, joka antaa luvan odottaa "suuria tekoja" jo ensimmäisellä kaudella.

Puljujärven kohdalla minä, kuten varmasti moni muukin, tosiaan on odottanut Puljujärveltä sitä seuraavaa steppiä jo hyvän tovin. Kaveri on kuitenkin vasta 20-vuotias, joten mahdollisuus ottaa isojakin harppauksia on vielä olemassa. Kun ottaa huomioon miten lahjakas kaveri on ollut kyseessä nuorena, sitä aina odottaisi jokaisen kesän jälkeen Puljua askeleen lähempänä sitä parasta potentiaaliaan. Ehkä Puljujärven potentiaali ei loppujen lopuksi olekaan niin korkea kuin on ajateltu. Jokatapauksessa 29 pistettä 99 ottelussa (tai tällä kaudella 1 piste 6 ottelussa) on väkisinkin vähemmän kuin Puljujärveltä odottaisi.

Vanhempi Granlund ei kyllä omaan silmään ole pelannut omalla tasollaan, oikeastaan ollut monessa ottelussa jopa huono. Todella huolimattomia kiekonmenetyksiä ja muutenki melko hitaan näköistä tekemistä, mutta suunta ollut parempaan viime otteluissa.

Heiskasen peli ollut mielestäni kyllä parempaa kuin "ihan ok", kuuluu ehdottomasti ainakin samaan lokeroon Kotkaniemen ja Suomelan kanssa, joskin en näkisi että kukaan heistä pelaa oikeasti omalla tasollaan.
Heiskanen aloittaa todella paljon puolustusalueelta ja muutenkin tekee paljon oikeita asioita kentällä. Pisteitä alkaa tulemaan kunhan Dallasin peli aukeaa ja kiekkoa alkaa laittamaan maaliin joku muukin kuin ykkösketju.

Olen samaa mieltä Granlundista, joskin näkemykseni perustuu lähinnä ottelukoosteisiin ja tilastoihin. Niiden perusteella Gralund oli varsinkin alkukaudesta todella näkymätön, mutta nyt viimeaikoina on alkanut olemaan paremmin pelin sisällä ja pisteitäkin on alkanut ropisemaan. Pidän Granlundia tuollaisena 60-70 pisteen kaverina, niin tällä hetkellä sen tahdissa mennään.

Heiskasen kohdalla vähän painaa sama kuin Kotkaniemellä. Sellaisia urotekoja viimekaudella HIFK:ssä + top3 varausnumero, niin odotukset saattavat karata vähän liian korkealle. Kiva kuitenkin kuulla tarkempaa analyysiä pelaajista, kun itse en voi tietenkään jokaisen joukkueen otteluita koosteita enempää seurata.
 
Urho Vaakanaisen viimeöisen NHL-debyytin myötä tällä kaudella on debytoinut jo kunnioitettavat 10 suomalaispelaajaa. Ja noista kuusi on avannut myös pistetilinsä tarunhohtoisessa.

Kaikkiaan tällä kaudella on pelannut jo 40 suomalaista. Mikä se yhden kauden ennätys olikaan? Tuohon porukkaan uskallan lisätä mukaan ainakin Koskisen, Borgströmin, Tolvasen, Nikun ja Kuokkasen. Noiden lisäksi vielä useampi porukasta Husso, Mäenalanen, Gibson, Säteri, Juolevi, Mikkola päässee pelaamaan jonkun pelin ylhäällä. Silloin puhutaankin jo miltei 50 nimestä yhden kauden aikana.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Urho Vaakanaisen viimeöisen NHL-debyytin myötä tällä kaudella on debytoinut jo kunnioitettavat 10 suomalaispelaajaa. Ja noista kuusi on avannut myös pistetilinsä tarunhohtoisessa.

Kaikkiaan tällä kaudella on pelannut jo 40 suomalaista. Mikä se yhden kauden ennätys olikaan? Tuohon porukkaan uskallan lisätä mukaan ainakin Koskisen, Borgströmin, Tolvasen, Nikun ja Kuokkasen. Noiden lisäksi vielä useampi porukasta Husso, Mäenalanen, Gibson, Säteri, Juolevi, Mikkola päässee pelaamaan jonkun pelin ylhäällä. Silloin puhutaankin jo miltei 50 nimestä yhden kauden aikana.
43 pelaajaa on ennätys. Näitä 43 pelaajan kausia taitaa olla ainakin kaksi.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Harmi että Hintz ihan hyvistä alkukauden asetelmistaan huolimatta päätyi taas Texas Starsiin.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Harmi että Hintz ihan hyvistä alkukauden asetelmistaan huolimatta päätyi taas Texas Starsiin.
Ei välttämättä lainkaan huono asia. Hintz pääsee kärkiketjun sentteriksi ja isoille minuuteille AHL:ssä. NHL:n puolella olisi tarjolla tonttia lähinnä nelosen keskellä, mikä ei oikein Hintzille luonnollisin rooli ole.

***
Samaan aikaan toisaalla. Lammikko on pelannut ihan kelvollisesti Floridassa. Ei mitään tajunnanräjäyttävää, mutta on hoitanut tonttinsa nelosessa.
 
Ei välttämättä lainkaan huono asia. Hintz pääsee kärkiketjun sentteriksi ja isoille minuuteille AHL:ssä. NHL:n puolella olisi tarjolla tonttia lähinnä nelosen keskellä, mikä ei oikein Hintzille luonnollisin rooli ole.

***
Samaan aikaan toisaalla. Lammikko on pelannut ihan kelvollisesti Floridassa. Ei mitään tajunnanräjäyttävää, mutta on hoitanut tonttinsa nelosessa.

Lammikko on tosiaan näyttänyt hyvältä. Fiksua peliä, mitä pari peliä nähnyt. Muutenkin tullut vastaan lähinnä positiivisia kommentteja. Pari vuotta sitten juttelin erään kanadalaisen kanssa, joka näki Juhoa junnupeleissä(?) ja hän piti Juhoa suosikkinaan älykkään pelin takia. Kommentoi nyt mulle, että odottaa vielä hieman lisää, kun uskaltaa pelata.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Lammikko on tosiaan näyttänyt hyvältä. Fiksua peliä, mitä pari peliä nähnyt. Muutenkin tullut vastaan lähinnä positiivisia kommentteja. Pari vuotta sitten juttelin erään kanadalaisen kanssa, joka näki Juhoa junnupeleissä(?) ja hän piti Juhoa suosikkinaan älykkään pelin takia. Kommentoi nyt mulle, että odottaa vielä hieman lisää, kun uskaltaa pelata.

Yhtään Floridan peliä en ole nähnyt tällä kaudella mutta pienen hymynkareen aiheutti Lammikon tilasto Washingtonia vastaan, peliaika 5:51 ja - 3.
 

Binisteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Minnesota Wild, Real Madrid C.F., LA Lakers
Harmi että Hintz ihan hyvistä alkukauden asetelmistaan huolimatta päätyi taas Texas Starsiin.
Turha siellä nelosketjussa on puurtaa, kun Hintzin raamit ja taitotaso menee sinne kakkos-kolmossentterin lokeroon.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Turha siellä nelosketjussa on puurtaa, kun Hintzin raamit ja taitotaso menee sinne kakkos-kolmossentterin lokeroon.
Tottakai on, mutta onhan se silti ainakin mun mielestäni harmittavampaa ettei jatkossakin kokoonpanopaikka ole piirretty Radulovin, Bennin tai Seguinin sentteriksi kuten pari päivää sitten, vaan farmipeleihin.
 

Binisteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Minnesota Wild, Real Madrid C.F., LA Lakers
Tottakai on, mutta onhan se silti ainakin mun mielestäni harmittavampaa ettei jatkossakin kokoonpanopaikka ole piirretty Radulovin, Bennin tai Seguinin sentteriksi kuten pari päivää sitten, vaan farmipeleihin.
Spezza alkaa olemaan jo ikämies. Siinä olisi kakkossentterin tontti tarjolla lähitulevaisuudessa onneksi. Kilpailu sille tontille ei ole järisyttävän kovaa, mutta Seguinin haastaminen vaatii jo melko kovankin harppauksen kehityksessä.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
TOP10 pisteet/ottelu -tilasto (14.10.2018) koko NHL-uralta suomalaisten osalta:

1 Patrik Laine 0.855
2 Mikko Rantanen 0.765
3 Sebastian Aho 0.752
4 Aleksander Barkov 0.751
5 Mikko Koivu 0.712
6 Mikael Granlund 0.672
7 Teuvo Teräväinen 0.551
8 Valtteri Filppula 0.530
9 Sami Vatanen 0.460
10 Rasmus Ristolainen 0.439

Löytyykö Laine listan kärjestä vielä tämän kauden jälkeen?

Jos Pate tekee (vain) 66 pistettä 82:ssa ottelussa tällä kaudella (64 vielä), on P/O tilasto kauden jälkeen 0.830. Eli yhteensä 200 pistettä 241:ssä ottelussa. Tuossa tapauksessa Rantasen pitäisi tehdä tällä kaudella 88 pistettä, Ahon 92 pistettä ja Barkovin 97 pistettä päästäkseen yli 0.83 keskiarvoon.

Näin se vain tilanne pikkuhiljaa kiristyy kärjessä:
1. Laine 0.848
2. Rantanen 0.793
3. Aho 0.757
4. Barkov 0.757
 
Viimeksi muokattu:

Mutanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aho, Laine ja Barkov ovat joukkueidensa johtavia pelaajia ja siksi parempia, kuin Rantanen, vaikka tämä pelaakin paremmin, kuin edellä mainitut. Nää palstatotuudet on välillä huvittavia.
 

Zohan

Jäsen
Aho, Laine ja Barkov ovat joukkueidensa johtavia pelaajia ja siksi parempia, kuin Rantanen, vaikka tämä pelaakin paremmin, kuin edellä mainitut. Nää palstatotuudet on välillä huvittavia.

Millä tavalla Rantanen muka ei ole joukkueensa "johtavia" pelaajia? Oli jotenkin huvittava kommentti.
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Aho, Laine ja Barkov ovat joukkueidensa johtavia pelaajia ja siksi parempia, kuin Rantanen, vaikka tämä pelaakin paremmin, kuin edellä mainitut. Nää palstatotuudet on välillä huvittavia.
Ja millä tavalla Laine on joukkueensa johtavia pelaajia? Onko nyt viimeiset 24 peliä ilman maalia tasakentällisin..
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Ja millä tavalla Laine on joukkueensa johtavia pelaajia? Onko nyt viimeiset 24 peliä ilman maalia tasakentällisin..
Varmaan samalla perusteella, jos Crosby vetäisi 20 peliä ilman pisteitä, niin tuskin kukaan silti sanoisi ettei olisi joukkueen johtava pelaaja. Ei vaan ole pelannut omalla tasollaan.
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Varmaan samalla perusteella, jos Crosby vetäisi 20 peliä ilman pisteitä, niin tuskin kukaan silti sanoisi ettei olisi joukkueen johtava pelaaja. Ei vaan ole pelannut omalla tasollaan.

Selvä. Kyllä siellä Jetsissä kuitenkin on muutama muu niitä johtavia pelaajia ennen Lainetta ja se ei ole mitenkään Laineelta pois. Ja muuten viimeiset 36 peliä ja 2 maalia tasakentällisin. Ei vaan ole johtavan pelaajan lukuja. Toki on johtava pelaaja Jetsin ylivoimassa, ei muuta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös