Matkakohteenne

  • 2 447 167
  • 14 521

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvä vinkki tuo Hancock-center! Kahdessa päivässä ei tee mieli jonotella tai ostella lippuja. Mutta mikä tuossa Navy Pierissä mättää? Olisiko se kesällä kivempi? Vai onko se vaan lyöty täyteen turisteja?

Kesällä juu mukavempi (en edes tiedä onko se varsinaisesti auki talvella) ja yhtälailla lyöty täyteen turisteja ja tarjoama taas on niin keskinkertaista kuin vain voi olla. Jos on käynyt San Franciscossa niin siellä on vastaava konsepti Pier39 (tai joku tuonkaltainen) jossa kaikki "tarjottava" on kallista, mutta laadultaan huonoa tai keskinkertaista, mutta kävijöitä riittää.

Btw tuosta safkapuolesta niin yhtenä aamuna kannattaa käydä testaamassa "Tempo Cafe" (East Chestnut Street). Oma ja myös vaimon suosikki tuolta.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Chicagossa lisäisin listaan vielä Adler-planetaarion, se lienee USA:n parhaita, ja paikka on upeasti järven rannalla (tosin talvella voi olla kylmä). Oma kokemukseni on jostain vuodelta 1993, mutta uskoisin, että jos avaruusasiat kiinnostavat, niin siihen paikkaan ei pety vieläkään. Paikka näyttäisi menevän kiinni jo neljältä, joten aikaisin pitää olla liikkeellä.
 

krobbe

Jäsen
Barcelonassa

Jokainen meistä on varmaan matkustellut elämänsä aikana ja varmaan itse kullekin on sattunut kaiken näköistä matkoillaan, niin myös minulle.

Tämä seuraava, vieläkin mieltäni huvittavalla tapahtumalla voitaneen aloittaa tämä ketju. Tarinan (tosi sellaisen) päähenkilö tosin on mies, mutta ei tapahtumista naisiakaan puutu, joten asiaan.
Kaikki sai alkunsa 90-luvun puolessa välissä työskennellessäni valtakunnan johtavassa myyntityötä tekevän yrityksen palveluksessa. Yrityksellä oli tapana vuosittain palkita myyntityössä parhaiten onnistuneita kutsumalla heidät nk. Miljoonan Taalan Klubiin. Pääsy tähän prameaan seurakuntaan oikeutti kunnian lisäksi osallistumaan vuosittain ulkomaille suuntautuvaan palkintomatkaan.

Useampana vuonna minäkin kuuluin näiden etuoikeutettujen joukossa ja voin luvata, että näillä matkoilla sattui ja tapahtui. Henkilökunnasta noin 70 prosenttia oli sitä muodokkaampaa sukupuolta, ja sama oli prosenttiluku myös palkintomatkoilla.
Jälleen koitti aika lähteä rentoutumaan kovalla työllä ansaitulle matkalle, joka sillä kertaa suuntautui Barcelonaan. Mieli virkeänä ja valmiina nauttimaan uusista virikkeistä suuntasimme lentokentälle ja sieltä edelleen kohti uusia huimaavia kokemuksia. Perille päästyämme majoitumme laadukkaaseen hotelliin ja sain huonetoverikseni keski-ikäisen lupsakkaan oloisen kaverin Joensuun toimistoltamme, kutsun häntä tässä vaikkapa Pentiksi, tai tuttavallisemmin peräti Penaksi.

Ulkomuodoltaan Pena oli kuin kuka tahansa perisuomalainen vaalea lyhyenläntä punaposkinen nummisuutarinesko-klooni. Persoonana Pena osoittautui kuitenkin kaikkea muuta kuin peruspenaksi. Hänellä oli hersyvä huumorintaju ja kyky ”munata” itsensä tahattomasti ja harmittomalla tavalla, joka ei ainakaan minua jättänyt kylmäksi. Pena oli sanalla sanoen matkamme ehdoton ilopilleri.

Ensimmäisenä iltana, kun kokoontuessamme koko klubilaisten voimin yhteiselle lounaalle paikkani osui Penan viereen. Lähellemme asettui fiiniä porukkaa pääkaupunkiseudun toimistoilta. Pena ei sylkenyt lasiin, ja olikin melko pian reippaalla juhlatuulella ja innostui kertoilemaan, ehkä jo hieman kulahtaneita vitsejä seurueemme iloksi ja kenties osan suruksi. Paljon ei Pena saanut vastakaikua puujalkavitseilleen pääkaupunkiseutumme arvonsa tuntevilta myyntitykeiltä, jotka kilvan kehuivat upeilla myyntisaavutuksillaan ja menestyksekkäillä myyntikikoillaan.
Tultuaan useaan otteeseen vitsien kerronnassaan keskeytetyksi mm. myyntineuvottelija Mynttisen itseriittoisella palopuheella siitä kuinka hän oli onnistunut myymään kälyisen tuotteen tuntuvaan ylihintaan, Penan mitta täyttyi. Posket punoittaen hän nousi ylös ja äänekkäiden rykäisyjen saattelemana kilkutti voimallisesti jo varmaan useampaan kertaan tyhjentyneeseen lasiinsa.
- Arvoisat kolleekat ja myös te hienopierut siinä vastapäätä, haluan kohottaa maljan, aloitti Pena kimakalla äänellään. - Kohotan maljan teille upeille kolleekoille ja myös näille muutamalle perslävelle, hauskaa iltaa! lopetti Pena kolauttaen lasinsa pöytään ja horjahteli pois pöydästä.

Sinä iltana en Pena enää tavannut, aamulla mies kömpi tyytyväisen näköisenä mairea hymy huulillaan huoneeseemme. Kysyin missä mies oli yönsä seikkaillut. Pena kertoi olleensa tukemassa omalla panoksellaan, erään maailman vanhimman ammatinharjoittajan taloudellista tilannetta.

Seuraavana päivänä lähdimme illastamaan paikkaan, jossa saisimme nauttia myös flamenco-esityksestä. Perillä Pena linnoittautui jälleen viereeni. Nautimme alkupaukkuja ja söimme hyvin, jonka jälkeen alkoi rytmikäs flamenco-esitys. Tummat naiset ja miehet hakkasivat kilvan jalkojaan lattiaan, aiheuttaen melkoisen kopinan hiljentyneeseen ravintolasaliin.
Kopinaa oli kestänyt jo lähes puoli tuntia kun viereltäni alkoi kuulua syviä huokailuja. Jälleen melkoisesti humaltunut Pena se siinä päästeli pitkiä puhkuja kovasti kyllästyneen oloisena. Eipä näyttänyt esitys enää hämärässä salissa juuri muitakaan innostavan, mutta muut näyttivät pystyvän pitämään naamoillaan ”ompasmielenkiintoista”-ilmeensä.

Esityksen jatkuttua jo lähes tunnin, Penalle riitti. Tuoli kolahti selälleen lattialle kun kengän kolisteluun lopullisesti tuskaantunut Pena kimposi pystyyn ja tuhahti minulle liiankin kuuluvalla äänellä:
- Tuohan on ihan perseestä, lähdetään Reiska pois!
Yritin painautua hämärässä mahdollisimman näkymättömäksi ja sihahdin Penalle hampaitteni väistä kehotuksen olla hiljaa ja istua alas, vaikka sisimmässäni olin (niin kuin varmaan valtaosa seurueestamme) täsmälleen samaa mieltä kuin Pena.
Pena ei kehotuksestani piitannut, vaan lähti horjahdellen lähes pimeässä ravintolasalissa kohti uloskäyntiä. Esitys jatkui ja jatkui, ”onpas kultturelliä” intoilut olivat jo tyystin tauonneet kun kaikki jo odottivat esityksen kohokohtaa; sen loppumista. Hetken päästä havahduin kun joku rymisteli vierelleni. No Penahan se siihen ilmestyi ja tokaisi kimakalla äänellään:
- Reiska, mistä helvetistä täältä pääse ulos?

Seuraavana iltana lähdimme koko porukalla tutustumaan kaupunkiin. Mukaan lähti myös Pena, joka oli palannut edellisen illan flamenco-reissultaan vasta juuri ennen Ramblakselle lähtöämme. Pena kertoi viettäneensä aikansa maksullisen naisen luona aivan hotellimme lähistöllä. Oli kuulemma ollut mahtava, tosin kallis, nainen.
- Kyllä nyt on Reiska Pena-poika imetty kuiviin, kehaisi voipuneen oloinen Joensuun kollegani.
Ja niin sitä lähdettiin, mukana tyytyväisenä viheltelevä Pena. Jo kohta hotelimme lähistöllä hämärässä kadunkulmassa seisoskeli nainen, jonka ulkomuoto ei jättänyt arvailujen sijaa donnan ammatin suhteen. Huomattuaan Penan tämä rakkauden ammattilainen keinui Penan vierelle alkaen selkeästi ehdottelemaan jotain suurenmoisen ihanaa. Pena vastasi naisen englanninkieltä muistuttavaan kujerrukseen selkeällä suomenkielellä.
- Kuulehan nyt, kun minä olen nainut jo ihan kyllikseni, niin en kyllä millään jaksa, mutta odotappas hetki niin kysyn olisiko joku kolleekoistani tahtonut.
Kukaan ei ihme kyllä tahtonut (tai ainakaan kehdannut tunnustaa) ja niinpä jatkoimme kohti Ramblasta, joka olikin todella mielenkiintoinen nähtävyys elävine patsaineen.

Kaikki loppuu aikanaan, niin matkammekin. Palasimme koti-Suomeen jälleen monia kokemuksia rikkaimpina. Minä suuntasin lentokentältä kohti Kanta-Hämettä ja unohtumaton matka- ja huonetoverini Pena lähti hakeutumaan kohti Joensuun junaa.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Terveisiä Ikuisesta Kaupungista. Kolme päivää on varsin lyhyt aika nähdä ja kokea Rooma mutta paljon nähtiin ja paljon jäi näkemättä. Hotellimme sijaitsi päärautatieaseman puoleisella puolella kaupunkia, noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Santa Maria Maggiore:sta, pyhän Marian kirkosta. Vanha basilika on rakennettu 400-luvulla ja uusi julkisivu, ikäänkuin kuoret vanhan päälle, 1700-luvulla. Päälaivan kahden puolen on ripittäytymiskoppeja, muistaakseni neljä per sivu, ja koppien päällä on punainen valo joka palaa jos koppi on asutettu eli pappi on sisällä. Lisäksi koppien yläreunaan on kirjoitettu kielet joilla voi ripittäytyä.

Colosseumiin tutustuttiin vain ulkoisesti sillä sinne kiemurteli niin pitkä jono ettemme nähneet järkeväksi jonottaa tuntikausia vain nähdäksemme kivikasoja. Lipun voi toki ostaa etukäteen mutta siitä ei ole juuri hyötyä koska turvatarkastukseen pitää myös jonottaa. Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi lähes joka paikkaan oli tiukat turvatarkastukset, metallinpaljastinten läpi menivät niin ihmiset kuin kassitkin. Ainoa poikkeus oli Pantheon jonne voi kävellä tuosta vain sisään, asia jota ihmettelimme kovasti. Vatikaaniin emme päässeet tutustumaan muuten kuin tähystelemällä pylväiden välistä Pietarin kirkkoa koska siellä oli alkamassa joku Paavin tapahtuma joten alue oli suljettu yleisöltä.

Piazza Navonalla sijaitseva Berninin suunittelema Fontana dei Quattro Fiumi eli neljän joen lähde on tuttu elokuvasta Enkelit ja Demonit, sinne molskahti neljäs kardinaali tuoliin sidottuna. Kun emme päässeet Pietarinkirkkoon tutustumaan poistuimme keskustan suuntaan enkelten siltaa pitkin jonka varrella olevat enkelipatsaat on niinikään suunnitellut Bernini. Ponte Sant'Angelo lähtee Hadrianuksen mausoleumilta eli Castel Sant'Angelolta yli Tiber-joen kohti keskustaa. Oli suorastaan humalluttavaa katsella noita lähes 2000 vuotta vanhoja rakennelmia, siinä tunsi oman pienuutensa sekä ajassa että paikassa. Fontana di Treville osuimme iltapäivällä jolloin se oli niin kansoitettu että jos olisi alkanut kolikkoja lähteeseen viskomaan olisi saattanut osua jotakuta päähän. Emme siis heittäneet kolmea kolikkoa lähteeseen joka on kuulemma paluun edellytys mutta palata sinne aiomme silti.

Espanjalaiset portaat avattiin juuri muutama viikko sitten yleisön jälleen kulkea ja pitihän ne ylös nousta. Noususta puheen ollen kannattaa nousta Giancolo-kukkulalle jossa on palanen Suomen maaperää eli Villa Lante sekä Piazzale Garibaldi josta aukeaa huikeat näkymät yli Rooman. Forum Romanum tai se mitä siitä ja muista Rooman valtakunnan suuruuden ajan rakennelmista on jäljellä laittoi ajattelemaan monenmoista. On tuo kaupunki sellainen paikka että sinne on ihan pakko päästä uudestaan.
 
Viimeksi muokattu:

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Myöhäiset kiitokset kaikille vinkeistä Thaimaan matkaan liittyen! Päädyttiin valitsemaan matka Kata Beachille, pääosin siksi, että kaksi viikkoa ollaan reissussa ja ajateltiin että Katalta on hyvät yhteydet vähän joka suuntaan, eli tekemistä riittää.

Hieno valinta. Muistahan kirjoittaa matkaraportti, kun olet palannut kotimaaseen.
Täytyypä kirjoittaa, ja odotellessa ajattelin että voisin kirjoittaa raporttia viime kevään Kuuban matkasta.

Matkaraportti, Havanna/Varadero 23.2-9.3.2016

(1/2)

Kyseessä oli häämatkamme. Mietimme pitkään että haluamme tehdä jonkun oikein spesiaalin matkan, ja itseasiassa häämatka päätettiin jo ennen häiden päättämistä, monen vuoden kihloissaolon jälkeen haave ikimuistoisesta häämatkasta oli hyvä kimmoke häiden järjestämiselle. Pitkän pohdinnan jälkeen paikaksi valikoitui Kuuba, koska koimme että se on hyvä yhdistelmä kulttuuria, jotain erilaista, ja rantaelämää Varaderossa. Myös nykyinen poliittinen kehitys ja kauppasaarron purkaminen varmasti tulevat maata muuttamaan hyvin nopeasti, halusimme sen vielä nähdä nykyisessä muodossaan, ja tietysti myös se, että kelit ovat tuolla hyvät tuohon aikaan vuodesta. Otimme yhdistelmämatkan, 4 päivää Havannassa ja 10 päivää Varaderossa. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt valita viikko ja viikko. Yleensä valitsen aina rantaloman ennen kaupunkilomaa, mutta Havanna oli jotain niin erilaista, että pidempäänkin kaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta olisi halunnut nauttia.

Saavuimme Havannan hotelliimme, Habana Libreen n. klo 23 paikallista aikaa, aikaero Suomeen on -7, ja valoa kohti lennettiin, eikä siitä johtuen saanut unta koneessa. Reilu vuorokausi tuli valvottua putkeen, mutta siten Kuuban aikaan sopeutuminen meni aika helposti, joskin parina ekana päivänä herättiin aamuneljältä ja mentiin illalla seitsemältä nukkumaan. Tästäkin syystä Havannassa olisi ollut mukava olla pidempään ja osallistua enemmän iltaelämään.

Olimme lukeneet etukäteen että hotellit Havannassa ovat melko rähjäisiä, joten olimme varautuneet pahimpaan. Olivathan huoneet vähän kulahtaneita, kalusteiden ovet riippuivat, pinnat olivat saaneet vähän osumaa jne, mutta kuitenkin ihan siistit ja mukavat huoneet, lämmintä ja kylmää vettä tuli jne. Näkymä 18. kerroksen ikkunasta merelle päin, yli rähjäisten kattojen oli mielestäni upea, vaikka joidenkin suomalaisten kuulimme viittaavan näkymään slummina. Joillekin kaupungin kunto oli ylitsepääsemättömän vaikea asia.

Ensimmäisenä aamuna lähdimme kaupungille kiertelemään, Havannassa hienoa on, että siellä ei ole varsinaisia turistialueita, vaan hotellit ovat hajallaan ympäri kaupungia. Näin heti hotellin ovesta ulos astuessa pääsi osaksi kaupungin tunnelmaa. Kun kaduilla kulki, tuli aivan koko ajan vastaan ihmisiä jotka tervehtivät ja jos vastasit tervehdykseen, lyöttäytyivät seuraan ja ehdottivat vievänsä meidät johonkin sikari&salsa -festivaaleille. Näitä ihmisiä oli todella niiiiin paljon, ja kaikki nuoria miehiä, eikä tuollaisia festivaaleja ainakaan kaupungissa missään näkynyt, että epäilimme tarkoituksena olevan viedä turistit johonkin kaverin sikarikojuun, jossa myydään väärennettyjä sikareita, emme ottaneet asiasta tarkemmin selvää. Muuten paikalliset eivät pääosin tuntuneet erityisemmin turisteista välittävän, joskin muutaman paikallisen kanssa tuli juteltua kun kyselivät Suomeen liittyviä asioita. Kerjäläisiä, karikatyyripiirtäjiä yms. parveili myös kaikissa turistien suosimissa paikoissa. Oppaan mukaan turismin mukana tulevat ilmiöt, juuri helppoheikit ja kerjäläiset, olivat lisääntyneet huomattavasti edeltävästä syksystä alkaen, kun risteilyliikenne lisääntyi.

Lähdimme kohti vanhaa kaupunkia ja, mahdollisesti johtuen pienestä kartanlukuvirheestä... kävelimme useamman kilometrin Havannan katuja. Kaupunki oli melkoisen rappeutunut, mutta silti jotenkin uskomattoman kaunis. Jalkakäytävillä oli isoja kuoppia joihin oli heitetty roskia, välillä joutui hyppimään tiessä olevien halkeamien yli ja autot kaahasivat kapeita kujiakin pitkin niin että tarkkana sai olla. Suojateitä ei ollut, joten kadut ylitettiin kaista kerrallaan. Kerran ehti vähän jännittää kun seisoi nelikaistaisen tien keskikaistalla, odotellen mahdollisuutta juosta yli kun autot ajoivat molempiin suuntiin kovilla nopeuksilla. Rakennukset olivat myös parhaat päivänsä nähneitä, mutta toisaalta paljon korjaustöitä kaupungissa tehtiin koko ajan.

Kaupungin tunnelmaa on hyvin vaikea kuvailla, oli kuitenkin upeaa pysähtyä johonkin pieneen baariin juomaan mojitoa ja polttelemaan sikaria ja ihailla samalla maisemaa ja ohiajavia klassikkoautoja. Vallankumouksen muisto näkyi joka puolella kaupunkia, seinämaalauksissa, kirjoituksissa, paikkojen nimissä jne. Hotellille palatessa kävelimme rantakatua pitkin ja pysähdyimme ihailemaan auringonlaskua lahdelle. Hotellille palattiin samoja kujia pitkin pilkkopimeässä, kun valoja tietyillä alueilla oli vähänlaisesti. Liikennettä ja kuoppia lukuunottamatta kaupunki tuntui kyllä pimeäänkin aikaan hyvin turvalliselta, eikä palaaminen pimeitä kujia pitkin huolestuttanut.

Halusimme luonnollisesti matkustaa myös vanhoilla klassikkoautoilla. Viralliset taksit ovat pääosin uudempia ja keltaisia väriltään, mutta lähes jokainen klassikkoauton omistaja on läiskäissyt autoonsa Taxi-tarran ja tarjoaa kyytejä. En klassikkoautoista valitettavasti niin paljoa ymmärrä, että olisin tiennyt millä kannattaa matkustaa ja millä matkustimme. Menimme kadun varteen ja katsoimme että kun tulee sellainen auto jonka kyytiin haluaisimme, yritämme huitoa autoa pysähtymään. Näin taksi saatiinkin. Autossa oli jo pari kyytiläistä ennen meitä, pyysimme kyytiä vanhaan kaupunkiin, ja en meinannut uskoa, kun kuski pyysi kyydistä vain 2 CUCia (=2 euroa). Virallisella taksilla halvimmillaan tuo matka oli 15 CUCin luokkaa. Muut kyytiläiset taksi vei ensin, niin saimme vielä mukavasti aikaa nauttia Kuuban kaduista autossa istuen.

Kuubassa on käytössä kaksi valuuttaa, turistien CUC ja paikallisten CUP. CUC on arvoltaan aikalailla yksyhteen euron kanssa, CUP 1/25 osa tästä ja muutenkin heikko valuutta. Monet turistienkin käyttämät paikat ottavat vastaan vain CUCeja. Esimerkiksi vallankumousmuseossa kun kävimme, olivat hinnat turisteilta 7 CUCia ja paikallisilta 7 CUPia, mielestäni ihan perusteltua maan tilanteessa kyllä. Muuten turistien hintataso oli ehkä puolet tai vähän yli Suomen vastaavasta. Oppaan mukaan kuubalaisen keskiansio on vain 30 CUCia kuussa, joskin rahaa menee käytännössä vain ruokaan, kun asuminen ja muut kulut ovat käytännössä olemattomia, mutta silti. Tästä johtuen on ongelma, kun esim. opettajat ajavat ennemmin taksia tai siivoavat, kun turistien kanssa työskentelystä saa paremmin rahaa. Mekin jätimme siivoojalle joka päivä CUCin tipiksi, ja lisäksi toimme Suomesta mukanamme hammastahnaa, saippuaa yms, jotka Kuubassa ovat paikallisille järkyttävän kalliita, kuten kaikki tuontitavara, ja jätimme niitä tipiksi. Varmaan siivoojalle ihan hyvät tipit, suhteessa keskipalkkaan, jos jokainen huone jotain jättää. Itsellekin tuli hyvä mieli, kun tuosta pienestä tipistä saimme siivoojilta kirjeitä, pyyhkeistä taiteiltiin mitä ihmeellisimpiä asioita jne, vaikuttivat siis onnellisilta niin vähästä.
 
Viimeksi muokattu:

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
(2/2)

Yksi reissun kohokohdista oli vierailu sikaritilalla, käytiin eri sikarinteon vaiheet läpi ja ymmärsi todella kuinka työläs prosessi tuo on. Kierroksen lopuksi halukkaat saivat sikarin poltettavaksi, ja tilanomistaja kertoi että nuo hetki sitten käärittyjen sikarien lehdet on kerätty neljä vuotta sitten. Tilanomistaja sai itse pitää 10% sikareista ja myydä niitä turisteille, loput 90%, kuten monista muistakin tuotteista, meni valtiolle. Valtio läiskäisee sitten "tarran" sikariin sen perusteella, miten se on valmistettu, eli kaikki isommat kuubalaiset sikarimerkit ovat valtionomistuksessa. Kalleimpia ovat kolmeen kertaan fermentoidut Cohiba-sikarit, joita tuli itsellekin ostettua kotiinviemisiksi. Halvimmillaan sellaisen keskikokoisen Cohiban sai noin 10 CUCilla. En ole aiemmin ollut suuri sikarien ystävä, mutta nuo tuoreet kuubalaiset sikarit ovat aivan uskomattoman hyviä, etenkin rommilasillisen kanssa ja paikanpäällä. Kotona niitä on tullut vähänlaisesti poltettua.

Muuten sitten pyörittiin vanhassa kaupungissa, ihailtiin nähtävyyksiä ja nautittiin netittömästä elämästä, vaikka kieltämättä pari kertaa vaistomaisesti kaivoi puhelimen taskusta kun jotain erikoista näki, ajatuksena "mikäs juttu tuo onkaan, katsotaan Googlesta... ainiijuu". Toisaalta, sitä tavallaan jopa kadehti, että tuolla netti ja tv eivät hallitse ihmisiä kuten länsimaissa, vaan niiden korvikkeeksi paikalliset kokoontuivat iltaisin viettämään yhdessä aikaa ja juomaan rommia. Enkä nyt tarkoita että haluaisin samalla tavalla eristyksessä maailmasta olla, mutta oli hienoa nähdä suuria ihmisjoukkoja, joissa kukaan ei tuijottanut puhelimeensa.

Varaderossa sen jälkeen vietettiin kymmenen päivää viiden tähden Royalton Hicacos -hotellissa all inclusivella, nautittiin vastapainoksi sellaisesta luksuksesta jota varmaan toista kertaa ei elämässään koe. Varaderossa itsessään ei ole juuri muuta nähtävää, kuin upeat hiekkarannat ja turkoosinsininen meri, mutta mahtavaa se oli kerran nauttia tuolla tavalla ajasta, kun ei tarvinnut muuta kuin uida, syödä hotellin huippuravintoloissa laajasta valikoimasta ja nauttia iltaohjelmasta, urheilumahdollisuuksia ja sikaribaaria unohtamatta. Muutaman kilometrin päässä olevassa kansallispuistossa lepakkoluolineen sentään käytiin pyörähtämässä välillä.

Varaderosta tehtiin myös muutamia reissuja, mm. Sikojenlahdelle uimaan Karibianmeressä ja krokotiileja katsomaan. Krokotiilin lihaa saatiin maistaa, ja se oli todella hyvää. Vähän kuin kuhaa, mutta rasvaisempaa ja mehevämpää. Käytiin delfiinien kanssa uimassa ja temppuilemassa, hienointa oli, kun mentiin veteen vatsalleen makaamaan ja kaksi delfiiniä työnsi kuonoillaan jalanpohjista niin että nousi niiden varassa vedenpinnalle. Käytiin myös katamaraaniristeilyllä snorklaamassa.

Takaisinpalatessa jouduttiin tekemään välilasku New Yorkiin, kun koneen nokkapyörä ei noussut ylös. Länsimaalaista tehokkuutta oli kieltämättä hieman ikävä, ja helpotti kun kentällä ei vietetty kuin puolisen tuntia, kun ongelma oli diagnosoitu jo lennon aikana ja varaosat ja korjaajat paikalla valmiina. Kotiin päästessä unirytmi oli aivan sekaisin, muutamana ensimmäisenä yönä nukuin kaksi tuntia, ei vaan pystynyt nukkumaan, kun kävi jotenkin kierroksilla, sen jälkeen taas yhtenä yönä 13 tuntia jne. Reilu viikko meni ennen kuin palautui kunnolla aikaerosta. Tullessa se oli huomattavasti hankalampaa kuin mennessä.


Tässä nyt pitkästi, mutta silti lyhyesti reissukokemusta. Haikeasti tuota reissua vielä muistelee, sen verran upea kokemus oli. Hienoa oli nähdä Havanna vielä nykyisessä muodossaan.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kivahan noita matkaraportteja on lueskella, kiitos @septi. Jostain syystä mua on aina kiehtonut jutella vieraista maista ja kaupungeista, vaikken olisi itse päässyt edes käymään niissä, kuunnella kokemuksia ja näkemyksiä reissulta. Osin omiksi vinkeiksi, osin vain sen kokemuksen vuoksi, mikä muille on avautunut.

Omia reissuja ei nyt aivan heti ole tulossa, mutta keväällä on luokkaretki Islantiin edessä. Matka-ajankohta on jo lyöty lukkoon ja tarjouksia lennoista sekä majoituksista vetämässä, mutta kyselen jossain vaiheessa vielä tarkemmin, mitä kaikkea viikon aikana tuolla saarella kannattaisi tsekata nuorien kanssa. Osa opettajista on paikanpäällä käynytkin, joten jonkinlaista kosketuspintaa sinne on käytännössäkin ja tietysti netti täynnä kaikkea.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Sanottiinkohan Ylen uutisissa juuri, että suruaika Thaimaassa kestää vuoden...
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
@hammer lynx, oletko Vietnamissa juuri nyt? Missä päin siellä? Minua ei kauhean moni Aasian maa kiinnosta, mutta Vietnam on yks niistä kiinnostavammista.
 

doppelgänger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ennen joulua menossa viikoksi Fort Lauderdaleen ja kyseessä siis ensimmäinen kerta Floridan osavaltiossa, joten mitä vinkkejä sinne? Harmi, ettei Panthersin kotipeliä sattunut samalle ajankohdalle, mutta Miami Heatin peli kuitenkin. Onko autonvuokraus alueella ihan must vai pärjääkö taksilla ja jalan?
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
@hammer lynx, oletko Vietnamissa juuri nyt? Missä päin siellä? Minua ei kauhean moni Aasian maa kiinnosta, mutta Vietnam on yks niistä kiinnostavammista.
Itsellä on kokemusta Thaimaasta, Laosista, Burmasta, Kambodzhasta, Malesiasta, Indonesiasta ja Vietnamista. Vietnam on näistä ainut, missä väestö oli vihamielistä länkkäreitä kohtaan (ja Indonesiassa Balin ulkopuolella muslimit olivat vihamielisiä). Turvallisuustilanne Vietnamissa on paljon esim. Thimaata huonompi, turistien väkivaltaiset ryöstöt ovat aika tavallisia ja kaikenlainen kusettaminen ja varastaminen turistien kohdalla sallittua, jopa suotavaa. Mulle riitti yksi kerta Vietnamissa, Tosin tunnen Stadissa ravintolaa pyörittävän vietnamilaisen pariskunnan, jotka ovat huipputyyppejä ja antavat matkavinkkejä Vietnamiin. Ehkä sittenkin, mutta täytynee tietää mestat.
 
@hammer lynx, oletko Vietnamissa juuri nyt? Missä päin siellä? Minua ei kauhean moni Aasian maa kiinnosta, mutta Vietnam on yks niistä kiinnostavammista.
Moro,
Tänään siirryin Kiinaan mutta 3 päivää olin Vietnamissa löysällä työaikataululla.
Itse pidän Vietnamista paljon. Englantia ei hirveän hyvin puhuta mutta ihmiset ovat ystävällisiä. Ruoka on hyvää ja kahvi loistavaa. Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja.
Mulla työreissut suuntautuu Hanoin ympäristöön mutta keväällä tulossa reissu Saigoniin.
Suosittelen Vietnamia lämpimästi.
edit: @Blöö Minkäänlaista rasismia en ole Vietnamissa kokenut. Olen keskustellut mm. Kiina-Vietnam 1979 sodasta paikallisten kanssa. Suomen ja Venäjän suhteet on yllättävän monen tiedossa. Kannattaa tuoda ilmi että on suomesta.
 
Viimeksi muokattu:

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Lauantaina vaimon kanssa neljäksi päiväksi Prahaan, joten saa heitellä jotain mukavia vinkkejä hyvistä ruoka- ja juomapaikoista ja kaikesta muustakin. Netistä toki katsellut kaikkea, mutta jos joku osaa suoraan jotain suositella, niin sitä mukavampi.

Sunnuntaina olisi esim. Sparta Praha vs. Pardubice O2 -areenalla, tiedä sitten kannattaako tuollaista mennä kahtelemaan?
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Moro,
Tänään siirryin Kiinaan mutta 3 päivää olin Vietnamissa löysällä työaikataululla.
Itse pidän Vietnamista paljon. Englantia ei hirveän hyvin puhuta mutta ihmiset ovat ystävällisiä. Ruoka on hyvää ja kahvi loistavaa. Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvintuottaja.
Mulla työreissut suuntautuu Hanoin ympäristöön mutta keväällä tulossa reissu Saigoniin.
Suosittelen Vietnamia lämpimästi.
edit: @Blöö Minkäänlaista rasismia en ole Vietnamissa kokenut. Olen keskustellut mm. Kiina-Vietnam 1979 sodasta paikallisten kanssa. Suomen ja Venäjän suhteet on yllättävän monen tiedossa. Kannattaa tuoda ilmi että on suomesta.
Minun Vietnamin kokemukseni perustuvat vain kolmeen Saigonin reissuun, mutta minäkään en ole törmännyt rikollisuuteen tai rasismiin tuolla.
Thaikut ja kiinalaiset ovat tuon maailmankolkan pahimmat rasistit. Ruoka on tosiaankin hyvää ja yleinen hintataso vielä toistaiseksi kohtuullinen.
Filippiinien ohella Vietnam on tulevienkien reissujen listalla. Työkaveri oli viime talvena ensimmäisellä kaukomatkallaan (vaimon pakottamana) Phan Thietissä ja tykästyi paikkaan niin kovasti, että tulevana talvena Aurinkomatkat kuljettaa heidät taas samaan paikkaan. Yritin suositella Saigonia muutamaksi päiväksi, koska tuollainenkin vaihtoehto on Aurinkomatkojen ohjelmassa, mutta on kuulemma vielä liian uhkarohkeata mennä suureen kaupunkiin....
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Miami Heatin peli kuitenkin. Onko autonvuokraus alueella ihan must vai pärjääkö taksilla ja jalan?

Itse vuokraisin auton ehdottomasti. En jaksa perustella tarkemmin, kun auto on minusta niin päivänselvä tarve lähes kaikkialla jenkeissä liikuttaessa, mutta pienenä perusteena esim. ajomatka Ft. Lauderdalesta American Airlines Arenalle kestää lähes tunnin.

Floridasta taitaa olla tässä ketjussa paljonkin juttua, joten selaa sivuja vähän taaksepäin.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Kiitos kaikille Vietnam-kommentoijille. Koska pidän kovasti patikoinnista, niin Pohjois-Vietnam olisi erityisen mielenkiintoinen siellä olevan Sapa-heimon alueen vuoksi. Kyseisellä vuoristoalueella on kuulemma hienoja patikkareittejä ja paikallisia vuoristo-oppaita löytyy. Tuolla käydessään voisi piipahtaa myös Halong Baylla (jossa killuu varmaan noin ziljoona turistivenettä ihailemassa karstimaisemia). Vietnamilainen ruokakin on hyvää - tai ainakin se, mitä olen syönyt lännessä vietnamilaisissa kuppiloissa.

No, ehkä jonain päivänä kun saa jo tiedossa olevat reissut alta pois...
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Lauantaina vaimon kanssa neljäksi päiväksi Prahaan, joten saa heitellä jotain mukavia vinkkejä hyvistä ruoka- ja juomapaikoista ja kaikesta muustakin. Netistä toki katsellut kaikkea, mutta jos joku osaa suoraan jotain suositella, niin sitä mukavampi.

Sunnuntaina olisi esim. Sparta Praha vs. Pardubice O2 -areenalla, tiedä sitten kannattaako tuollaista mennä kahtelemaan?
Sä saat infota mua matsista, sillä oon menossa täsmälleen samaan matsiin tammikuussa (Sparta P- Pard.).
Oikeastaan Praha on tosi helppo kaupunki, koska lähes kaikki on kävelyetäisyydellä. Kannattaa mennä johonkin perinteistä tšekkiläistä ruokaa tarjoavaan ravintolaa. Hyviä ja halpoja, ei tosin mitään vegaanien paratiiseja.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Lauantaina vaimon kanssa neljäksi päiväksi Prahaan, joten saa heitellä jotain mukavia vinkkejä hyvistä ruoka- ja juomapaikoista ja kaikesta muustakin.
Emmä kaikesta muusta osaa vinkata, mutta Dish (Rimskan ja Italskan kulmassa) on aika veikeä kurmee-burger-mesta. Niiden nettisivut oli äsken alhaalla, joten en voi linkata. Noilla koordinaateilla löytyy varmaankin google mapsista aika helposti. Periaatteessa Prahassa syöminen ja juominen on simppeliä kuin mikä. Pysyy poissa ytimen turistirysistä, niin ei voi hävitä. Possua osaavat tehdä hyvin about joka raflassa ja kalja on kaikkialla hyvää, halpaa ja raikasta.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Hyviä ja halpoja, ei tosin mitään vegaanien paratiiseja.
Itse asiassa Prahassa on oikein hyvä vegerafla, josta takuulla saa myös vegaaniannoksia eli Hare Krishnojen pitämä kuppila. Törmättiin sinne kerran sattumalta ja oli oikein tervetullut vaihtoehto parin päivän lihasoosien jälkeen. Heillä on nettisivutkin: The Govinda´s restaurant | Hnutí Hare Krišna Česká republika .

Olutta valitettavasti ei ainakaan käydessämme tarjoiltu, siitä pieni miinus.

Edit: toinen mukava tshekkisafkasta poikkeava ravintola on Zizkovissa sijaitseva Taverna Olympos. Keskellä prahalaista kaupunkiasuinaluetta ja paikallisten suosima, joten kannattaa mennä ajoissa paikalle tai varata pöytä. Ruoka oli hyvää. Tuonne ei suoraan pääse millään kulkuneuvolla (en tosin tunne paikallisbussien reittejä), mutta metrolla pääsee siten, että jää pois Jiriho z Podebrad -asemalla Zizkovissa (vihreä linja) ja kävelee ensin Slavikova -katua, kunnes tulee Kubelikovan risteykseen, josta oikealle. Ravintola on Kubelikova-kadulla ja sisäänkäynti aika huomaamaton, sillä itse ravintola on isolla sisäpihalla. Samalla keikalla voi hoitaa myös visiitin televisiotorniin, jos lintuperspektiivi Prahasta kiinnostaa. Taverna Olympos - Dobrá řecká kuchyně
 
Viimeksi muokattu:

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
@Alamummo Pari vuotta sitten oltiin Prahassa sellaisella porukalla, että vege-rafla oli tarpeellista löytää. Varsin tasokas löytyikin, eivätkä edes paatuneimmat lihansyöjät valittaneet. Nimeä en muista, mutta googlaamalla taatusti löytyy. Oli lähempänä fine dining- meininkiä niin safkan kuin hintojenkin suhteen. Siis paikalliseen tasoon hintava, meikäläiseen verrattuna edullinen.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Lauantaina vaimon kanssa neljäksi päiväksi Prahaan, joten saa heitellä jotain mukavia vinkkejä hyvistä ruoka- ja juomapaikoista ja kaikesta muustakin. Netistä toki katsellut kaikkea, mutta jos joku osaa suoraan jotain suositella, niin sitä mukavampi.

Jos olet oluen ystävä niin suosittelen poikkeamista Plzenissä Pilsner Urquellin tehtaalla. Noin puolentoista tunnin junamatka Prahan asemalta, maksoi muistaakseni n. 4e/henk/suunta. Tehtaalla mielenkiintoinen puolentoistatunnin kierros, jonka lopuksi sai lapaan suodattamatonta pilsneriä suoraan tammitynnyristä, oli muuten hyvää.

Kuten edellä mainittiin niin Prahassa on mukavaa se että kaikki on kävelyetäisyydellä, taksilla ei tarvitse liikkua käytännössä ollenkaan, jos hotelli on lähelläkään vanhaa kaupunkia. Vanha kaupunki aukioineen ja Kaarlen siltoineen on itsessään nähtävyys ja suosittu ja kiinnostava kohde on esim. synagogien ja vanhan juutalaisen hautausmaan kiertäminen. Yksi mielenkiintoinen poiminto on kidutusmuseo siinä Kaarlen sillan kupeessa, esillä kymmeniä keskiaikaisia kidutusvälineitä. Ja tietysti Vituksen katedraali.

Hyvistä ruokapaikoista en osaa juurikaan sanoa, söimme pääosin juuri niissä vanhan kaupungin turistiravintoloissa, kun nähtävyydet olivat meille isompi juttu kuin ruoka.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Alkaa näyttää siltä, että joutuu Israeliin lähtemään. Jeesus ei kiinnosta, mutta pakolliset pitää silti käydä. Minua kiinnostaa ryyppääminen ja yleinen hengailu eli mitään raskasta pakko-ohjelmaa ei tehdä.

Vaan kuinka paljon tuolla tarvitsee aikaa, julkinen liikennehän toimii ja välimatkat ovat lyhyitä? Jos sitä viikon pyörisi ja kävisi tois puolel jokkee Jordaniassa vai miten ne turkulaiset sanoo.

Ajankohta on toukokuu eli vasta alustavaa suunnittelua, mutta olisiko mahdollista käydä pubissa Betlehemissä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös