Huuhkaja lentää itään – karsinnat Venäjän MM-kisoihin 2018

  • 155 850
  • 910

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Huhut kertovat, että kulttuuri junioreissakin on kehnonlaista. Ei ole intohimoa lajiin. Ja miksi olisi, kun jääkiekko saa jatkuvasti osakseen myönteistä huomiota ja tarjoaa tien menestymisen kulttuurin piiriin. Jääkiekko on Suomen kansan vahvuus. Sen vahvuudesta vain joutuvat kärsimään muut lajit.

Jonkun pitäisi kertoa tästä myös kori- ja lentopalloilijoille... Ihan turha syyttää jääkiekkoa: jalkapallossa on meillä hyvin suuret massat mukana ja hyvin monet kunnianhimoisin tavoittein - meillä on ihan riittävästi edellytyksiä nykyistä paljon parempaan tasoon maajoukkuepeleissä, kyllä syy voi olla joskus ihan omassa huonossa, eikä toisten hyvässä tekemisessä.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
No kaiketi lähimpänä ollaan oltu Hodgsonin aikakaudella, kun oltiin maalin päässä suorasta kisapaikasta. Möller-Nielsenin aikana oltiin toki äärimmäisen lähellä jatkokarsintapaikkaa, mutta kisapaikan todennäköisyyttä kuvaa se, että Suomen ohittanut Unkari hävisi tuolloin jatkokarsinnan Jugoslavialle yhteismaalein 9-1.
Piti tulla tämä sama kirjoittamaan. Suomenhan olisi tarvinnut "vain" voittaa Portugali tuossa viimeisessä karsintapelissä vieraissa, niin jatkopaikka olisi tullut. Tai sitten vaihtoehtoisesti voittaa jo aiemmin karsinnoissa vieraskentällä esim. Armenia tai Azerbaidzan. Armeniaa vastaan 0-0 ja Azereilta 1-0 turpaan. Ja eikai se Puolankaan voittamaan kotona olisi ihan mahdotonta ollut, samojen karsintojen avauspelissä Puola kaatui vieraissa 3-1. Kotona noista karsinnoista tuttu 0-0 peli.
 

Komisario Fix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, FC Jazz
Suomen jalkapallomaajoukkue kaipaa tulisieluinen herättäjän, joka on tällä vuosituhannella pelikirjassaan. Mistä se jalkapallon puolihullu John Tortorella tuonne haalitaan? Ei tarvitse olla Conte eikä Mourinho eikä mikään kallis haku mistään suursarjoista, mutta joku muu kuin kivoja puhuva pöhöttynyt ja mukavoitunut dino, joka harrastaa pakkomyönteisyyttä aina kun paikka tulee.
Veikkaisin, että ongelmana tulisieluisen herättäjän palkkaamisessa on se, että tällainen kaveri saattaisi kritisoida Palloliittoa ja sen toimintakulttuuria aina johtoporrasta myöden. Saattaisi jopa ehdottaa ja vaatia jonkinlaisia muutoksia. Alajat ja kumppanit pääsevät helpommalla, kun valmennuksesta vastaa mukavia jutteleva eläkeläinen.
 

Byvajet

Jäsen
jalkapallossa on meillä hyvin suuret massat mukana ja hyvin monet kunnianhimoisin tavoittein

Kuitenkin juuri ulkomailta tulleet Suomessa asuvat jalkapallovaikuttajat ovat valittaneet, että junioreilta puuttuu intohimo.

Eilisessä pelissä kävi ilmi, että Teemu Pukki on ensimmäisen kerran urallaan joutunut treenaamaan kunnolla valmentajavaihdoksen vuoksi. Siis suomalainen ammattijalkapalloilija selviää 26-vuotiaaksi ennen kuin oppii, mitä tarkoittaa fysiikan treenaaminen.

Ettei vain olisi niin, että suomalaisessa juniorijalkapalloilussa sotketaan tunnollisuus ja tavoitteet ja intohimo. Intohimo on asia, joka luo huippuja.

Jääkiekkoilijoiden on paljon helpompi saavuttaa intohimoinen harjoitteluasenne, koska heillä on esikuvia. He oikeasti uskovat siihen, että heistä voi tulla huippuja. He ovat nähneet, kuinka suomalaisia nuoria nousee jääkiekkoilun ehdottomalle maailman huipulle. Jalkapallossa meillä on ollut vain yksi ehdoton huippu, Litmanen.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Jalkapallossa meillä on ollut vain yksi ehdoton huippu, Litmanen.
Olihan siellä myös Hyypiä, joka nyt ei toki topparina ole ehkä ihan yhtä mediaseksikäs kuin kymppipaikan Kuningas, mutta puhutaan kuitenkin ihan puhtaasti ehdottomasti aikansa parhaista toppareista ainakin nyt vähintään Valioliigassa, kenties jopa maailmassa. Ja valittiinhan mies toki vielä uransa toiseksi viimeisellä kaudella 2009-10 Leverkusenissa pelatessaan Bundesligan pelaajayhdistyksen vuoden joukkueeseen.

Ei nyt toki sillä että tämä sinänsä tuota pointtiasi erityisesti muuttaisi ja olenkin paljon samaa mieltä, mutta välillä tuntuu että Hyypiä jää vähän kohtuuttomastikin varjoon, vaikka ihan maailmanluokan topparista kuitenkin puhuttiin.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Piti tulla tämä sama kirjoittamaan. Suomenhan olisi tarvinnut "vain" voittaa Portugali tuossa viimeisessä karsintapelissä vieraissa, niin jatkopaikka olisi tullut.

Vieläkin vituttaa Porton stadionin päätykatsomosta katsottuna se Köpi Kallion paikka, josta piti voittomaali tehdä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Isoin kysymys onkin se, että onko Suomen materiaali oikeasti edes mistään kotoisin? Jos mietitään kymmenen vuotta taaksepäin, niin siellä oli kuitenkin melkeinpä jokaisella pelipaikalla kärkiroolissa sellainen pelaaja, joka pelasi suht isossa Euroopan seurajoukkueessa avainroolissa? Nyt kun tuota rosteria katsoo, niin pelaajat ovat lähinnä alemman kastin jengien pelaajia, jotka tulevat vaihdosta kentälle tai pelaavat vähemmän.

Katsotaanpa kymmenen vuoden taakse ja tehdään yhteenveto karsintojen ekan matsin avauskokoonpanopelaajien seuroista:

Jussi Jääskeläinen, Bolton (Englanti)
Toni Kallio, Molde (Norja)
Sami Hyypiä, Liverpool (Englanti)
Hannu Tihinen, Zurich (Sveitsi)
Petri Pasanen, Bremen (Saksa)
Joonas Kolkka, Feyenoord (Hollanti)
Markus Heikkinen, Luton (Englannin ykkösdivari)
Mika Väyrynen, PSV (Hollanti)
Teemu Tainio, Tottenham (Englanti)
Jari Litmanen, Malmö (Ruotsi)
Jonatan Johansson, Malmö (Ruotsi)

Mitä tuosta sitten ajattelisi. Neljä pelaajaa veti Euroopan top-4-sarjoissa ja näistä kolme avauksen miehinä (Jääskeläinen, Tainio ja Hyypiä) ja yksi enimmäkseen penkillä (Pasanen). Kolme avauksen miestä veti Pohjoismaiden sarjoissa. Kaksi kaveria veti Hollannissa ja näistä ainakin toinen pääasiassa vaihtopenkin puolella. Sitten on yksittäiset pelaajat Sveitsin pääsarjassa ja Englannin divarissa.

Noin kauttaaltaan seurajoukkuestatukset tuolloin versus nyt eivät ole dramaattisesti erilaiset.
 

Byvajet

Jäsen
Olihan siellä myös Hyypiä, joka nyt ei toki topparina ole ehkä ihan yhtä mediaseksikäs kuin kymppipaikan Kuningas, mutta puhutaan kuitenkin ihan puhtaasti ehdottomasti aikansa parhaista toppareista ainakin nyt vähintään Valioliigassa,

Hyypiä oli huippu ja olen aina itse sympatiseerannut enemmän Hyypiää kuin Litmasta, mutta ehkiä hänen roolinsa sitten juuri estää näkemästä häntä ehdottomana huippuna.

Hyypiään verrattaessa Litmasen pelikäsitys oli kuitenkin ainutlaatuinen. Hän tiesi mitä kannatti tehdä ja tekniikka riitti sen toteuttamiseen. Fyysisissä ominaisuuksissa oli toki puutteita.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen eri mieltä, että nykyjoukkue olisi teknisesti parempi kuin edelliset maajoukkueet, tai riippuu toki kuinka kauas menneisyyteen vertaa. Ja johan se ns. tekninen ts. lajitaitojen osaaminen kansainvälisessä tempossa ja vaatimustasossa näkyy noissa mainituissa suorituksissa, kuten syöttöjen sekä keskitysten antaminen sekä niiden vastaanottaminen. Ei oikein mene nuo perussuoritukset maaliinsa ja valtaosa huonoista syötöistä, niiden huonoista vastaanottamisista ja ylipäätänsä huonoista ratkaisuista päätyvät pallonmenetykseen.

En tiedä ketä verrata keneen, mutta jos nyt esim. 10 vuoden takaisessa maajoukkueessa oli pelaajia kuten Litmanen, Forssell, Eremenko Junior, Väyrynen, Kolkka ja mikä ettei omilla erilaisilla vahvuuksillaan Tainio, Hyypiä, Pasanen, Tihinen ja Riihilahtikin, niin eivät he pelin vaatimassa tekniikassa nykyjoukkueelle jälkeen jää yleisesti ottaen. Heillä oli kokoa ja fyysistä preesensiä sekä tekemisen rutiinia kovalla tasolla enemmän varsinkin Shefkin vielä mukaan laskien, että minä lasken sen paremmaksi futistekniikaksi tietyssä mielessä. Ehkä joku pomputtelee enemmän kuin toinen, muttei sillä pitkälle mennä jos pelissä pallo ei jalkoihin meinaa asettua ja keskitykset heitetään 40 metriä ohi maalitaulusta.

Perusasioita perkele, kuten Pasi Rautiainen sanoisi.

Pallotekniikkaa tarkoitin en muuta teknistä osaamista. Nuo mainitsemasi vanhemman polven pelaajat olivat kaikessa muussa osaamisessa ja fysiikassa valovuosia edellä.

Otetaan menneisyyden kulmapotkut vaikka esimerkiksi. Pallo tuli melkein aina maalinedustalla sinne minne pitikin. Eilen kulmapotkut menivät minne sattuu.

Hyypiäkään ei ollut mikään pallotekniikka hirmu, mutta peliälyllään pystyi peliä rakentelemaan loistavasti. Eilen pakkien rakentelu jäi alhaalla pallon poikittain siirtelyyn.

Litmasen perussyötöissä oli ajateltu pitempi syöttökuvio, jossa syötönvastaan ottajalla oli siitä vielä pari syöttövaihtoehtoa pelin jatkamiseen eteenpäin. Eilen jäivät jatkosyötöt vain siihen taaksepäin syöttämiseen. Ei siellä eilen annettu useampaa paikkaa mihin syöttää kun pallo ajautui laitaan ja useimmin tuli syöttö taaksepäin. Ennen annettiin Litmaselle useampi syötönantovaihtoehto kun vapaat pelaajat hakivat paikkaa mihin syöttää.

Nykypelaajat voivat olla teknisesti parempia kuin edeltäjänsä, mutta jos taktinen osaaminen on heikkoa, niin tekniikka ei auta pätkääkään pelinrakentamista.
 

Fordél

Jäsen
Hyypiäkään ei ollut mikään pallotekniikka hirmu, mutta peliälyllään pystyi peliä rakentelemaan loistavasti. Eilen pakkien rakentelu jäi alhaalla pallon poikittain siirtelyyn.

Pakkien hyökkäyspelin rakentelua ei voida erottaa muusta joukkueen tekemisestä ja arvioida sitä yksinään vaan täytyy katsoa kokonaisuutta. Olennainen kysymys kuuluukin, että mitä muu joukkue teki siinä vaiheessa, kun pakeilla oli pallo? Tarjottiinko pakeille mahdollisuutta antaa syöttö maata pitkin keskikenttäpelaajille vai olivatko nämä syöttösuunnat peitetty? Ainakin pelin alkupuolella esim. Eremenko oli sen verran ylhäällä, että hänelle ei pystytty pelaamaan enkä muista, että Lod ja Halsti olisivat erityisen hyvin tarjonneet syöttömahdollisuutta.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pakkien hyökkäyspelin rakentelua ei voida erottaa muusta joukkueen tekemisestä ja arvioida sitä yksinään vaan täytyy katsoa kokonaisuutta. Olennainen kysymys kuuluukin, että mitä muu joukkue teki siinä vaiheessa, kun pakeilla oli pallo? Tarjottiinko pakeille mahdollisuutta antaa syöttö maata pitkin keskikenttäpelaajille vai olivatko nämä syöttösuunnat peitetty? Ainakin pelin alkupuolella esim. Eremenko oli sen verran ylhäällä, että hänelle ei pystytty pelaamaan enkä muista, että Lod ja Halsti olisivat erityisen hyvin tarjonneet syöttömahdollisuutta.

Ei tietenkään voi pelkästään pakkeja syyttää huonosta pelinrakentelusta. Keskikenttämiehet eivät auttaneet pakkeja avauspelissä. Hyökkääjät eivät auttaneet keskikenttämiehiä pelinrakentelussa. Suomi ei liikkunut hyvin joukkueena hyökkäyssuuntaan eikä puolustukseen päin. Kosovolaiset liikkuivat joukkueena kumpaankin suuntaan ja ottivat pelin haltuunsa.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Neljä pelaajaa veti Euroopan top-4-sarjoissa ja näistä kolme avauksen miehinä (Jääskeläinen, Tainio ja Hyypiä) ja yksi enimmäkseen penkillä (Pasanen). Kolme avauksen miestä veti Pohjoismaiden sarjoissa. Kaksi kaveria veti Hollannissa ja näistä ainakin toinen pääasiassa vaihtopenkin puolella. Sitten on yksittäiset pelaajat Sveitsin pääsarjassa ja Englannin divarissa.
Noin kauttaaltaan seurajoukkuestatukset tuolloin versus nyt eivät ole dramaattisesti erilaiset.

Vetoaminen materiaalin heikkouteen on todellakin tekosyy. Suomi on itse asiassa materiaaliltaan parempi kuin viime syksynä. Avauksen pelaajat saavat peliaikaa ja osa on päässyt parempiin seuroihin, suurimmat kehittyjät ovat olleet:

Hradecky (Buli), Uronen (Belgian liiga), Lam (Championship), Pukki (Tanskan liiga) ja Pohjanpalo (Buli). Kun tähän lisätään Eremenkon tähtistatus ja Moisanderin paluu edariin, ei nykyjoukkueesta saa huonoa tekemälläkään. Jokaiseen joukkueeseen mahtuu muutama rivipelaaja, mutta olennaista on myös se, miten nämä rivipelaajat voivat tukea koko joukkuetta. Väitän, että kokenut ammattipelaaja pystyy kyllä hiukan venymäänkin A-maaottelussa, jos parhaimmat pelaavat omalla tasollaan. Heikon peliesityksen täytyy johtua valmennuksellisista tekijöistä.

Valitettavasti Backe osoittautui flopiksi, uutta Kurrea ei tullut. Ja kun palloliitto on pystyynkuollut organisaatio, ei synny edes sellaista fiilistä, että nyt kääritään hihat ja ruvetaan parantamaan suomifutista. Tähän tarvittaisiin tuore ja innokas puheenjohtaja. Kun mennään tällä tavoin, tulevaisuus ei näytä yhtään paremmalta.
 

Tornados

Jäsen
Jostain syystä Suomen pelaajien taso näyttää vaan todella heikolta maajoukkueessa. En edes halua menestystä jos se tulee eilisen kaltaisen peliesityksen tyylillä. En tiedä onko kyse asenteesta vai juniorien huonosta valmennuksesta, mutta kyllä pelaajien henkilökohtainen taitotaso näyttää todella puutteelliselta.

Vaikea uskoa, että nykyisellä materiaalilla päästäisiin kisoihin vaikka kuka valmentaisi joukkuetta. Päävalmentajaksi tarvittaisiinkin joku uskottava vaihtoehto, joka pystyisi uudistamaan koko Suomen jalkapalloa jo junioritasolta lähtien kuten on menestyksellisesti tehty lento- ja koripallossakin.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
kyllä pelaajien henkilökohtainen taitotaso näyttää todella puutteelliselta.

Tämä..

Itseasiassa Kosovo oli Suomelle loistava mittari: Molempien parhaat pelaavat eurokentillä about samanlaisissa sarjoissa ja olosuhteissa. Suomi ei kuitenkaan väläyttänyt taidollisesti missään vaiheessa - kosovolaiset vastaavasti kyllä. Sen sijaan suomalaiset näyttävät kadottavan loputkin taitonsa maajoukkueessa. Hradeckylle menee välillä helposti, Moisander töpeksii, Lam käy samoin hyvin jo perussuomalaisesta, Eremenko keskikentän moottorina on täysi vitsi, Pohjanpalo on kärjessä ihan nobody. Pukin suurin ongelma on, että maajoukkueessa hän joutuu usein itse rakentamaan hyökkäystä sen sijaan, että häntä ruokittaisiin oivaltavilla syötöillä.

Vittu, jos vastustajan mielestä Suomen vaarallisin ase on Roman Eremenko, niin ei olla todellakaan menossa kisoihin!

Ainoa urheilija Huuhkajissa on ARAJUURI. Siinä on voimaa ja nälkää taistella pallosta, eikä kaveri seisoskele sormi suussa vaan jatkuvasti haluaa palloa. Näitä lisää. Arajuuren piti olla hasardi, mutta on Huuhkajien paras pelaaja - ihan ylivoimaisesti.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Vittu, jos vastustajan mielestä Suomen vaarallisin ase on Roman Eremenko, niin ei olla todellakaan menossa kisoihin!

Edelleen - kyllä kai Venäjän liigan paras pelaaja voisi olla vaarallinen ase, mutta pelaa itselleen totaalisen oudolla paikalla ja eilen vielä muutenkin sysipaskan pelin. Ja eilisen paras suomalaispelaaja oli kyllä Hradecky, jolle ei helppoja ole mennyt enää aikoihin. Selkeä ja laadukas ykkösvahti.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
En tiedä onko kyse asenteesta vai juniorien huonosta valmennuksesta, mutta kyllä pelaajien henkilökohtainen taitotaso näyttää todella puutteelliselta.

Mutta onhan se perin outoa, että nämä epätaitavat pelaajat kuitenkin seurajoukkueissaan pelaavat suht korkealla tasolla. Jos katsoi eilistä peliä, niin ei uskoisi Roma Eremenkon olevan Venäjän liigan paras tai vähintään yksi parhaista pelaajista. Tai joku Robin Lod pelasi eilen kuin jokin turisti, vaikka ammatikseen pelaa Kreikan suurseura Panathinaikosissa ja on ilmeisesti esiintynyt viime aikoina edukseen siellä.

Kyse on kai jostakin heikon valmennuksen, puutteellisen johtajuuden (pelaajien osalta) ja epäonnistumisten kierteen aiheuttamasta tilanteesta, että joukkueen pelaajat näyttävät vielä surkeammilta kuin ne oikeasti ovatkaan.
 

Hockey-65

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kun tämä viimeisin valmennuspesti oli jaossa, ajattelin että nyt on Malisen aika, vaan ei ollut... Eipä taida palloliitossa naama miellyttää, Alajan ja kumppaneiden olisikin syytä vetää johtopäätöksiä, saatanan tunarit! Litmasesta vielä, korvien välissä on sen luokan supertietokone, ettei vastaavaa lahjakkuutta löydy FiFan top.50 listalta kuin kourallisesta joukkueita!
 

Byvajet

Jäsen
Mutta onhan se perin outoa, että nämä epätaitavat pelaajat kuitenkin seurajoukkueissaan pelaavat suht korkealla tasolla.

Pelaavatko? Joku viitseliäs ja osaava ja tietävä voisi listata Suomen maajoukkueen pelaajien sarjatasot ja miksei tarkemmatkin tiedot.

Jos peli seurajoukkueissa näyttää paremmalta, se voi johtua ihan vain siitä, että ympärillä olevatkin ovat huonompia.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Pelaavatko? Joku viitseliäs ja osaava ja tietävä voisi listata Suomen maajoukkueen pelaajien sarjatasot ja miksei tarkemmatkin tiedot.

Jos peli seurajoukkueissa näyttää paremmalta, se voi johtua ihan vain siitä, että ympärillä olevatkin ovat huonompia.

Bundesliiga-Puolan liiga-Bundesliiga-Belgian liiga-Norjan liiga-Englannin Championship-Tanskan liiga-Venäjän liiga-Kreikan liiga-Tanskan liiga-Bundesliiga. Eikös tuo noin mene.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Vähän "provoilun merkeissä...."

Tota nytkun on ollut juttua että Suomi "ei osannut" valmistautua tähän peliin kun ei tiedetty ?, että ketä Kosovon rosterissa on niin osittain sen takia hävittiin peli ? Tuli vaan mieleen, että eikös toi Suomen nippu koostu ammatikseen pelaavista kavereista jotka ovat jo vaikka about "20 vuotta" pelannut jalkapalloa. Eikö se silloin ole ihan v*tun sama periaatteessa ketä sieltä tulee vastaan ? Oma peli, eikös se ole se "päivän sana" tai sitä aina viljellään, lajissa kuin lajissa ?

Otetaan Miksu ja joulukuusi takaisin....
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tuli vaan mieleen, että eikös toi Suomen nippu koostu ammatikseen pelaavista kavereista jotka ovat jo vaikka about "20 vuotta" pelannut jalkapalloa. Eikö se silloin ole ihan v*tun sama periaatteessa ketä sieltä tulee vastaan ? Oma peli, eikös se ole se "päivän sana" tai sitä aina viljellään, lajissa kuin lajissa ?

En tiedä, miten menetellään "lajissa kuin lajissa" (ja mitä lajeja nämä ovat), mutta lajissa nimeltä jalkapallo vastustajalla on kyllä paljonkin merkitystä siihen, millaisella pelisuunnitelmalla lähdetään pelaamaan.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Katsotaanpa kymmenen vuoden taakse ja tehdään yhteenveto karsintojen ekan matsin avauskokoonpanopelaajien seuroista:

Jussi Jääskeläinen, Bolton (Englanti)
Toni Kallio, Molde (Norja)
Sami Hyypiä, Liverpool (Englanti)
Hannu Tihinen, Zurich (Sveitsi)
Petri Pasanen, Bremen (Saksa)
Joonas Kolkka, Feyenoord (Hollanti)
Markus Heikkinen, Luton (Englannin ykkösdivari)
Mika Väyrynen, PSV (Hollanti)
Teemu Tainio, Tottenham (Englanti)
Jari Litmanen, Malmö (Ruotsi)
Jonatan Johansson, Malmö (Ruotsi)

Mitä tuosta sitten ajattelisi. Neljä pelaajaa veti Euroopan top-4-sarjoissa ja näistä kolme avauksen miehinä (Jääskeläinen, Tainio ja Hyypiä) ja yksi enimmäkseen penkillä (Pasanen). Kolme avauksen miestä veti Pohjoismaiden sarjoissa. Kaksi kaveria veti Hollannissa ja näistä ainakin toinen pääasiassa vaihtopenkin puolella. Sitten on yksittäiset pelaajat Sveitsin pääsarjassa ja Englannin divarissa.

Noin kauttaaltaan seurajoukkuestatukset tuolloin versus nyt eivät ole dramaattisesti erilaiset.

Nyt olen kyllä erittäin vahvasti eri mieltä. Kyllähän ylläolevat pelaajat vaihtaisin heti huippukunnossaan takaisin kyselemättä.

Täytyy muistaa myös se olennaisin pelaaja joka oli eräs Jari Litmanen. Ei enää kolhujensa takia loistanut seuratasolla mutta panosti täysillä maajoukkueeseen seurajoukkueidensa kustannuksella ja oli aina timanttisessa iskussa kun karsintoja pelattiin. Kaikki kunnia Eremenkolle mutta ei nyt voida verrata missään olosuhteissa Littiin. Litiltä lähti lukemattomia pelin kannalta ratkaisevia suorituksia. Kisoihin olisi täytynyt mennä tämän kultaisen sukupolven aikana,ehkä juuri silloin kun Muurinen oli ohjaksissa. Antti oli hieman liian optimisti ja hyökkäysvoittoisesta pelistä nauttiva. Hodgson olisi ehkä Muurisen aikana hoitanut jengin kisoihin kun Litti/Hyypiä oli vielä kirkkaimmillaan.
 

HMenthal

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
En tiedä, miten menetellään "lajissa kuin lajissa" (ja mitä lajeja nämä ovat), mutta lajissa nimeltä jalkapallo vastustajalla on kyllä paljonkin merkitystä siihen, millaisella pelisuunnitelmalla lähdetään pelaamaan.

Joo, mutta ei nyt jumalauta noin heikkoa esitystä voi pistää minkään "ei tiedetty aivan tarkalleen vastustajan pelitapaa" piikkiin. Vittu mitä selventämistä Backelta. Pelin aikana selostaja taisi tokaista, että tälle joku pelaajista oli todennut vähän ihmetellen, että hyökkäämistä ei oltu treenattu ollenkaan. Siis mitä vittua?! Näyttää pääkoutsi vetävän vaan sukunimensä mukaisesti puolustuslinjalla. Olettaisin, että joku suomalaisista on kuitenkin varoiksi katellut kaikkien mahdollisten kosovolaisten taustat, jotka olivat mahdollisesti asettumassa vastaan. Kyllä yksittäisten pelaajien profiileista voi jo jotain päätelmiä tehdä. Eikä se aina mene muutenkaan ihan suunnitelmien mukaan, jos vastustaja on tehnytkin pikku jipon omaan pelaamiseen. Kyllä silloin joukueen pitää pystyä reagoimaan tilanteeseen. Tämä avautuminen on nyt siis kohdistettu Backen kommentteihin.

Mutta onhan se perin outoa, että nämä epätaitavat pelaajat kuitenkin seurajoukkueissaan pelaavat suht korkealla tasolla. Jos katsoi eilistä peliä, niin ei uskoisi Roma Eremenkon olevan Venäjän liigan paras tai vähintään yksi parhaista pelaajista. Tai joku Robin Lod pelasi eilen kuin jokin turisti, vaikka ammatikseen pelaa Kreikan suurseura Panathinaikosissa ja on ilmeisesti esiintynyt viime aikoina edukseen siellä.

Kyse on kai jostakin heikon valmennuksen, puutteellisen johtajuuden (pelaajien osalta) ja epäonnistumisten kierteen aiheuttamasta tilanteesta, että joukkueen pelaajat näyttävät vielä surkeammilta kuin ne oikeasti ovatkaan.

Jos peli seurajoukkueissa näyttää paremmalta, se voi johtua ihan vain siitä, että ympärillä olevatkin ovat huonompia.

Heitän oman tulkintani tähän, joka on hyvin pitkälle saman selittämistä kuin näissä lainauksissa, jos siis ymmärsin nämä oikein. Nykyisen(kin) majun pelaajista suurin osa on sellaisia profiililtaan, että pystyvät toimimaan paremmin tavallaan itseään parempien ja tavallaan enemmän pelistä vastuuta kantavien yksilöiden rinnalla. Kun siinä ryhmityksessä on rinnalla se 9-10 näitä ns. "parempaa pelajaa", täytyy sen suomalaisen vain täyttää se oma tottinsa mahdollisimman hyvin ja homma toimii. Mutta majussa siinä rinnalla ei olekaan välttämättä ihan niin hyvää kaveria kuin seurajengissä on, jolloin kaikessa tekemisessä näkyy ne heikkoudet selkeämmin läpi. Syötöt karkaa, pallot ei jää koukkuun jne., kun nyt siellä majussa jokaisen pitäisi vähän venyä omaan tasoonsa nähden ja ottaa tosissaan sitä roolia, eikä ainoastaan vain hoitaa just hätäseen se oma tontti. Mennä siis oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja tehdä asioita vähän paremmin kuin osaakaan ja ottaa sitä vastuuta. Ja näyttää tätä kautta mallia ja esimerkkiä muille.

Siellä seurajengeissä siis ne muut pelaajat tekevät näistä suomalaisista omalla pelaamisellaan tavallaan parempia, mutta majussa käy päinvastoin. Kun kaikki ovat samankaltaisia, kukaan ei tee omalla pelaamisellaan muista parempia. Ei ole siis tätä tukea. Kuten tuohon alkuun kirjoitin, tämä koskee suurinta osaa nykyisestä majusta. Roma voisi olla poikkeus, mutta nähdäkseni hänellekin käy vähän kuin muillekin, eli hänen pelaamisensa vähän taantuu lähemmäs muiden tasoa. Toisaalta, voiko nyt yksi jamppa nostaa muiden 9 pelaajan tasoa riittävästi, jos he ovat ensin toistensa rinnalla jo hieman alkuun taantuneet... Nythän Roman pelipaikka ei ainakaan olut sopiva millekään uroteoille. Tosin siitä läpiajosta olisi pitänyt niitata. Mutta eihän se muutoin pelin aikana saanut oikein kunnolla sitä palloa.

Kukaan ei ymmärtänyt, mitä yritin tällä räpellyksellä hakea. Hyvä!

Toisekseen tähän liittyy mielestäni kysymys siitä, mikä on suomalainen pelitapa? Seurajengeissä pelaajat vetävät suunnilleen tikitakaa, mutta mistäs pelitavasta Huuhkajat ovat tunnettuja? On vähän sexyfutbolia, sitten on ollut jotain, ja sitten oli Royn inhorealismin aikakausi ja sitten Mixupukki toi väkisin joulukuusen tupaan... Ei tuossa ihan järkyttävästi ole mitään jatkumoa, mutta toisaalta ei toi kotimainen pelaajatuotantokaan sylje sellaista materiaalia, millä voisi aina välttämättä vetääkään suunnilleen samalla sapluunalla.

Pakkien hyökkäyspelin rakentelua ei voida erottaa muusta joukkueen tekemisestä ja arvioida sitä yksinään vaan täytyy katsoa kokonaisuutta. Olennainen kysymys kuuluukin, että mitä muu joukkue teki siinä vaiheessa, kun pakeilla oli pallo? Tarjottiinko pakeille mahdollisuutta antaa syöttö maata pitkin keskikenttäpelaajille vai olivatko nämä syöttösuunnat peitetty? Ainakin pelin alkupuolella esim. Eremenko oli sen verran ylhäällä, että hänelle ei pystytty pelaamaan enkä muista, että Lod ja Halsti olisivat erityisen hyvin tarjonneet syöttömahdollisuutta.

Koskee kaikkia. Mun mielestä tätä samaa on ollut jo aika pitkään majun pelaamisessa. Eli. Pallottomien liike on aivan vitun vähäistä. Juuri kukaan ei hae sitä syöttöpaikkaa, tai itseään pois syöttövarjosta, eikä täten tee sitä pallollisen pelaamista mitenkään ainakaan yhtään helpommaksi. Samalla varmistuu myös se, että usein vastustaja on jo syötön vastaanottohetkellä niin lähellä, että teku ei riitä pitämään palloa koukussa, tai pelaamaan itseään vapaaksi, jolloin se usein menetetään. Tai ainakin tilanne on se, että tuosta tilanteesta jatkopelaaminen ei ole helppoa. Joskus sillä pienelläkin ja oikea-aikaisella liikkeellä saisi sen häviävän pienen hetken itselleen, mikä helpottaisi jatkopelaamista. Mutta ei. Ei vittu, ei niin millään. Eikö ne jaksa tehdä sitä liikettä, vai eikö niitä kiinnosta? Vai pakeneeko ne vaan vastuuta? Vai eikö ne osaa?

Monesti vituttaa katsoa sitä "kyrpä häissä seisoskelua" ja muka pelaamista, millä ei oikeasti ole mitään muuta merkitystä kuin vain näyttää muka aktiiviselta. Eikä tämä nyt tarkoita sitä, että siellä pitäisi vetää täyttä munaravia koko pelin, ei todellakaan. Kyllä sen joukkueen pitäisi pystyä tiedostamaan, että kun tuo jannu tekee tuon liikkeen, niin minun pitää nyt toimia näin ja siitä peli jatkuu taas jo seuraavan kaverin liikkeellä. Nyt näyttää siltä, että oikein kukaan ei reagoi toisten liikkeisiin mitenkään, paitsi sitten vasta, kun tilanne on jo ns. päällä ja sen liikkeen esim. sinne tyhjään tilaan olisi pitänyt alkaa jo minuutti sitten. Tai karvatessa/prässissä sama. Ei vittu kaikki voi tulla aina yllätyksenä! Vai eikö noista kukaan osaa lukea peliä yhtään eli sitä kuuluisaa edes vähää alusta?!! Kai se sama käy futikseenkin, että koko joukkue puolustaa ja hyökkää yhdessä.

...mutta kyllä pelaajien henkilökohtainen taitotaso näyttää todella puutteelliselta...

Niin näyttää. Silti mulla on jotenkin sellainen fiilis, että sitä pystyttäisiin ikään kuin hieman kompensoimaan, jos jotain noista edellä mainitsemistani asioista pystyttäisiin tekemään toisin. Ja kyllähän tossa Riven väliaikaisella kaudella hommat näytti jotenkin lupaavilta, vaikka takana oli melkoista sekoilua. Osasiko se Rive kaivaa myös jonkun positiivisen näkökulman näihin hommiin? Meinaan vaan, että aivan kuin noi jätkät olisivat luottaneet enemmän omaan tekemiseensä ja jopa melkeinpä ottaneet sitä roolia ja nauttineet hommasta. Nyt ei taas näytä vaan kovin lupaavalta. Vai onko Backella sittenkin takataskussa jotain todella hämmentävää ja Huuhkajat pystyy jopa jollakin tapaa hyökkäämään näitä muita vastaan, silloin harvoin, kun saavat pallon.

Tämä on aina vähän vaarallista, kun ei futiksen ytimessä oleva yrittää näyttää olevansa. Mutta tulipahan nyt suotua itselle tällainen terapiahetki ja kas, heti kuupassa tuntuu paremmalta!
 

Rubicon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä edelleen ottaa päähän tuo eilinen esitys... Todella kätevää yrittää hyökätä ilman keskikenttää ja toisaalta puolustaa pelkkää keskustaa topparien voimin, kun vastustajalla on loistavia laitapelaajia. Kaikki tilastot taisivat mennä Kosovolle maaleja lukuun ottamatta ja ihan ansaitusti. Eremenko - mitä helvettiä? Pallot pomppivat jaloissa kerran kymmeneen minuuttiin kuin divaripelaajalla ja syöttöhasseja kertyi kuin rivipelaajalle. Lod ja Halsti - täysin onnettomia hyökkäyssuuntaan. Pohjanpalo oli sentään erinomainen ja Hradecky hyvä.

Etäisyydet venyivät järkyttäviksi ja muutenkin balanssi oli jatkuvasti täysin hukassa. Miten on mahdollista, että täysin uusi maajoukkue voi näyttää noin paljon organisoidummalta ja vyöryä vaarallisiin hyökkäyksiin toistuvasti, kun vastavuoroisesti Suomen viritelmät olivat pitkillä palloilla tai Pohjanpalon haastoista syntyneitä epätoivoisia harppuunahyökkäyksiä?

Suomi - ei nopea, ei tekninen, ei aggressiivinen, ei tiivis. Eli toisin sanoen hidas, kömpelö, nössö ja levällään.

Palloliiton johtoon on jo ikuisuus toivottu jotain suunnanmuuttajaa, mutta sinne ja paikallisliittoihin on pesiytynyt ja suorastaan pinttynyt se tietty kööri, joka puuhastelee nykytasolla mitä ilmeisimmin ihan mielellään jatkossakin. Toki näön vuoksi joskus on lipsauteltu hienoja visioita esim. vuodesta 2020, mutta eihän noiden eteen mitään konkreettista todellakaan ole tehty ja kyseessä on ollut lienee mökkiviikonloppuna saunassa kehitetty sketsi. "Hei äijät, mitähän me oikein kehdattaisiinkaan sanoa julkisuuteen seuraavan kerran, kun tavoitteista kysellään? Olisiko TOP-10 Euroopassa niin härskiä, että jotkut jopa uskoisivat? Löylyä lisää Pertti khäähähhhäää!"

Hyviä pointteja kaikkiaan tuotu taas esiin täällä. Puutteita on mm. johtajuudessa, valmennuksessa, pallottomassa liikkeessä ja ylipäätään synkronoidussa liikkeessä eri suuntiin koko joukkueena sekä ihan taistelutahdossa. Ylikylän pelaajia ei kansainväliselle tasolle löydy, kun Eremenko on vain varjo potentiaalistaan maajoukkueessa eli Litmasen/Hyypiän tason messiaita ei ole pelastamassa jengiä pulasta omalla panoksellaan.

@HMenthal onkin mielestäni yhden juurisyyn jäljillä, kun miettii kuinka suomalaiset toimivat pääosin rivipelaajina sinänsä laadukkaissa seuroissaan. Hradecky ja Eremenko ehkä ne poikkeukset tällä hetkellä, mutta maalivahdin on vaikea hirveästi vaikuttaa pelinrakenteluun ja Eremenko ei vain pysty nousemaan soihdunkantajaksi maajengissä. Muut eivät ole seuroissaan TOP 3-pelaajia, joiden panos olisi ratkaiseva viikosta toiseen siinä kääntyvätkö otteluit voitoiksi vai tappioiksi. Suorittavat joukkueissaan massan mukana ja saavat usein hyvää tukea laadukkailta joukkuekavereiltaan sekä hiotusta pelisuunnitelmasta. Pukki toki on ollut liekeissä tänä syksynä, mutta on pelaajatyyppinä enemmän kakkoshyökkääjä, joka ei pärjää yksinäisenä kärkenä ja/tai ilman hyvää tarjoilua eli Pukki pääsee vauhtiin vasta, kun joukkue on muuten vireessä hyökkäyssuuntaan. Eilenkin tuo nähtiin, että Pohjanpalo sai kärjistä enemmän aikaan omin avuin, vaikka Pukkikin miehekkäästi meni tilanteisiin ja haki juoksupaikkoja.

Backe on sinänsä järkevästi lähtenyt poistamaan yhtä murheenkryyniä eli suuria ongelmia keskityspalloissa ja liiallista tilaa omalla rangaistusalueella kolmen topparin linjalla, mutta valitettavasti peli muuten repeilee pahasti joka suuntaan. Laitapuolustajat jäävät kovin yksin ja joutuvat taittamaan älytöntä matkaa ottelun aikana, kun pallonmenetyksiä tulee paljon. Keskikenttä ainakin Halstin ja Lodin tasoisilla pelaajilla jää täysin statistiksi hyökkäyssuuntaan ja puolustaessakin molemmilla oli vaikeuksia ajoituksien ja/tai kovuuden kanssa. Hyökkäyspeliin ei löytynyt ideaa eikä rakennetta koko ottelun aikana ja tilanne vain huononi mitä pidemmälle ottelu eteni.

Idioottivarma ja perinteinen 4-4-2 olisi täten mielestäni järkevä lähtökohta maajengille tässä tilanteessa ja näillä pelaajilla. Tuttu kaikille pelaajille, etäisyydet ovat lähtökohtaisesti kunnossa, laidat saadaan tuplattua ja pitäisimme edelleen kiinni kahden hyökkääjän mallista (joka on mielestäni hyvä muutos Mixun aikaan nähden). Lisäksi roolittamalla keskikentän nelikosta toisen keskustan ja molemmat laitakeskikentät puolustaviksi niin melkoisen bussinkin tuolla saa edelleen parkkiin tarvittaessa. Varsinaisia laitureitahan meillä ei ole, mutta se on ongelma, joka ei poistu millään pelisysteemillä, koska nykyjalkapallossa ei ilman jonkinlaista laitapelaamista voi menestyä. Mixun aikana ja edelleen kolmen topparinkin mallilla nuo wingbackit joutuvat tekemättömän paikan eteen, koska eivät ole robertocarloksia ja muu joukkue ei pysty heitä juurikaan tukemaan.
 
Hyypiä oli huippu ja olen aina itse sympatiseerannut enemmän Hyypiää kuin Litmasta, mutta ehkiä hänen roolinsa sitten juuri estää näkemästä häntä ehdottomana huippuna.

Hyypiään verrattaessa Litmasen pelikäsitys oli kuitenkin ainutlaatuinen. Hän tiesi mitä kannatti tehdä ja tekniikka riitti sen toteuttamiseen. Fyysisissä ominaisuuksissa oli toki puutteita.

Täällä Suomessa ei oikein ymmärretä kuinka kova nimi Sami Hyypiä Euroopassa todella on. Hyypiä on nimenomaan pelaajien keskuudessa todella arvostettu. Jamie Garracherin mielestä Hyypiä on esim. paras ulkomaalainen pelaaja, joka koskaan saarivaltiossa on pelannut. Tämä on aika kova väite.

Hyypiä pelasi 464 ottelua Liverpoolin paidassa. Hyypiä pelasi heti depyyttikaudellaan 42 ottelua. Hyypiä tunnettiin siitä, että hän sai luottoa, pelasi paljon ja pelasi ilman varoituksia. Hyypiä pelasi 87 ottelua perätysten ilman varoitusta. Hyypiä pelasi esim. 57 euro-ottelussa täydet minuutit. Hyypiä voitti 10 eri cuppia, suurimpana UEFA CUP ja mestareiden liigan voitto. Hyypiä nousi Liverpoolin kapteeniksi ja seuralegendaksi.

Totuus on se, että Liverpool ei ole saavuttanut mitään sen jälkeen kun Sami Hyypiä jätti seuran. Päinvastoin seura on pelannut jopa historiansa huonoimpia kausia. Kaikki viittaa siihen, että seuran todellinen kapteeni, henkinen tukiranka ja johtohahmo oli aina 198cm pitkä suomalainen torni, jota vastaan pääpallotilanteessa mm. eräs Christian Vieri, joka tunnettiin myös erittäin fyysisenä pelaajan, meni täysin paniikkiin ja tuli kyynärpäillä tilanteeseen. Hyypiään pysähtyi kaikki.

Vaikka Liverpool on iso seura, se ei kuitenkaan ole Euroopan mittakaavassa suurseura, eikä edes Englannin mittakaavassa ihan suurin seura, eikä edes TOP 3 seura. Tästä näkökulmasta katsottuna Mestareiden liigan voitto on uskomaton suoritus...ja vielä millä tavalla. Finaalissa 0-3 tappioasemasta jotain Catenaccio AC Milania vastaan 3-3 tasan ja rankkareilla voitto. Kaikkien aikojen mestareiden liigafinaali. Liverpoolin mestaruuden arvoa nostaa se, kun näemme seuran todellisen tason, joka suinkaan ei ole mikään suurseura. Nämä on kovia meriittejä, jota ei välillä osaa kunnolla hahmottaa.

Sami Hyypiän saavutukset ovat aivan jotain uskomattomia. Hän on saavuttanut maailman harrastetuimman ja suosituimman lajin maailmanmestaruuden. Titteli johon yksikään lilliputtilajia harrastavat jääkiekkoilijat eivät ole kyenneet.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös