Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 324
  • 5 138

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Onhan se mahdollista, mutta eiköhän nokian hallitus kokoonnu tai ainakin ole yhteydessä liki päivittäin ja eiköhän myös MS:n pomot ole aika usein noksulassa vierailuilla.

Eikä tuo ajankohta siihenkään nähden niin erikoinen ole, että tällä viikolla alkaa Summit, jossa muistaakseni esim. viime vuonna esiteltiin WP8, Surfacet ym. ja jossa Nokiakin saattaa WP:n uudistuksiin liittyen olla jollain lailla esillä. Ainakin viime vuonna taisi olla.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No ei kyllä tehdä, operatiivinen johto tekee päätöksiä lähes päivittäin, hallitukselle tuskin viedään missään yrityksessä edes lähes päivittäin asioita päätettäväksi. Hallituksen jäsenillä on yleensä se omakin päivätyö tehtävänä.

No missähän päivätyössä vaikkapa nokian hallituksen puheenjohtaja käy? On tosin muissakin hallitushommissa, mutta eiköhän ne ole hänelle ihan päätyö.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
No missähän päivätyössä vaikkapa nokian hallituksen puheenjohtaja käy? On tosin muissakin hallitushommissa, mutta eiköhän ne ole hänelle ihan päätyö.

Sanoin yleensä, onko suomenkieli niin vaikeaa? Eikä puheenjohtaja yksin voi muutenkaan päättää "isoista asioista" edes Nokian hallituksessa.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Sanoin yleensä, onko suomenkieli niin vaikeaa? Eikä puheenjohtaja yksin voi muutenkaan päättää "isoista asioista" edes Nokian hallituksessa.

Yleisellä tasolla on lienee aika turha keskustella, kun kyseessä on kuitenkin selkeästi Nokia ja sen hallitus.

Esimerkkinä tähän voisi heittää vaikkapa Ollilan ja Shellin. Ollila on sanonut, että noin puolet ajastaan hän käyttää hallituksen puheenjohtajana toimimiseen. Käytännössä siis päivätyö on lähes mahdotonta kun on tarpeeksi iso firma kyseessä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikö se kolmessa vuodessa luulisi näkyvän jo jossain, jos sankoin joukoin siirrytään muihin käyttöjärjestelmiin? Vai ovatko näiden tuntemiesi yritysten isot talousjohtajat niin idiootteja, että makselevat windows-lisenssejä vielä vanhasta muistista, vaikka jo monta vuotta sitten on siirrytty muihin käyttöjärjestelmiin?

Edelleenkään en jostain syystä usko tähän sankka joukko -kokemukseen. Ennen kuin jotain faktaa on tähän taustaksi. Muutakin kuin yhden kirjoittajan mutu, jonka sankka joukko tuntuu olevan sittenkin aika marginaalinen joukko. Jopa suomen mittakaavassa.
Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa, mutta jokatapauksessa muutos on tulossa: Apple OSes to overtake Windows in 2015, says Gartner - Computerworld
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa, mutta jokatapauksessa muutos on tulossa: Apple OSes to overtake Windows in 2015, says Gartner - Computerworld

Yksi vaihtoehto on se, että Linux ottaa vahvasti asemaa pelimaailmassa muutaman vuoden sisällä. Käytännössä Windowsin vahvin ase kotikäytössä on ollut se, että on täysin ylivoimainen pelikoneena. Microsoft kuitenkin meni astumaan Valven varpaille ja digitaalisen jakelun yksinvaltias rummuttaa kovaa Linuxia ja on julkaisemassa Linux -pohjaisen pelikonsolin.

Windowsille tulee siis painetta monelta suunnalta. OS X:n ja Applen voittokulkuun en välttämättä jaksa uskoa pitkällä aikavälillä, mutta tämä on enemmänkin mutuilua kuin perusteltua analyysiä. Tai no, OS X:ää uhannee samanlainen mammuttitauti kuin Windowsia. Pitää olla vaikka mitä featurea käyttäjäkunnan kasvaessa ja käyttöjärjestelmästä tulee raskaampi. Lisäksi suosion kasvu tuo mukanaan kasvavan virusongelman ym. haitat.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vai niin se sitten oli. Joka tapauksessa silti Myyrän alkuperäinen väite ettei Applen käyttöjärjestelmien suosio olisi kokoajan nousussa on kestämätön. Toki meidän suomalaisten kannalta on ilahduttavaa että täältä alkunsa saaneen Linuxin voittokulku on ollut noin mahtavaa. Ja sihen ei Applen lisäksi Microsoft ja Nokiakaan saa muutosta enää aikaan.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
"Android hallitsee jo nyt markkinoita, kuten Gartner aiemmin kertoi." Tätä ei kannata unohtaa, jos ei haluaa työntää päätään hiekkaan ja syvälle.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Yksi Nokian kilpailjoista kisassa kolmannesta paikasta älypuhelinmaailmassa, Blackberry, petti taas sijoittajat osavuosikatsauksellaan. Kurssi on Bloombergin noteerauksissa tipahtanut n.$15:sta $12:n tasolle, kun äsken yhtiö julkisti osavuosikatsauksen, joka oli hieman yllätten tappiollinen ja myyntimäärät ja liikevaihto alle odotusten. Blackberry myi edellisellä neljänneksellä 6,8 miljoonaa laitetta.
Ouch! BlackBerry Posts Unexpected Loss, Light Sales
 
Viimeksi muokattu:

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Yksi Nokian kilpailjoista kisassa komannesta paikasta älypuhelinmaailmassa, Blackberry, petti taas sijoittajat osavuosikatsauksellaan. Kurssi on Bloombergin noteerauksissa tipahtanut n.$15:sta $12:n tasolle, kun äsken yhtiö julkisti osavuosikatsauksen, joka oli hieman yllätten tappiollinen ja myyntimäärät ja liikevaihto alle odotusten. Blackberry myi edellisellä neljänneksellä 6,8 miljoonaa laitetta.
Ouch! BlackBerry Posts Unexpected Loss, Light Sales

Ja päätyi lähes 30 % laskuun pörssissä tänään.

Aivan odotetusti tuo heidän uusi käyttöjärjestelmänsä ei myy. Nokia tulee myymään taas vaihteeksi enemmän älyjä kuin BB, vaikka kvartaalit eivät nyt päivälleen samat olekaan. Ja ei tuo nyt mikään yllätys tuo tappio ollut, vaikka anaalit vedättivätkin odottaessaan mukamas plussatulosta. Kyllähän tässä on pitkin kvartaalia nähty, kun jotkut tumpelot heittivät aivan päättömiä myyntimääriä "varmoista sisäpiirilähteistään" kuultuna, mutta nämä oli jonkun helppo todentaa heti täysin paskapuheeksi.

Nokiakin laski pari prosenttia tuon BB:n huonon tuloksen takia. Markkinat niputtavat nämä luuserit aina samaan kastiin ja jos toisella menee huonosti, niin toisellakin pakosti menee. Se nähdään sitten viikkojen päästä.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Nokia tulee myymään taas vaihteeksi enemmän älyjä kuin BB, vaikka kvartaalit eivät nyt päivälleen samat olekaan. Ja ei tuo nyt mikään yllätys tuo tappio ollut, vaikka anaalit vedättivätkin odottaessaan mukamas plussatulosta.
Amerikassa on samanlainen tunneside BlackBerryyn kuin suomalaisilla Nokiaan. Kaikkiin ennusteisiin sekoittuu roima annos omaa näkemystä ja ehkä tiedostamatonta oman lähipiirin seuraamista. Epäilemättä pankki- ja sijoitusalalla BB:t ovat yleisempiä kuin taviskäyttäjien joukossa, joten vääristymä on tämän vuoksi mahdollinen - unohtamatta tietenkin piensijoittajien vedätystä, jotka luultavasti myös betsaavat tutun BlackBerryn nousun puolesta. (Vrt. Suomessa Nokian laskeva osakehinta -> "halpa osake")

BlackBerry on laboratorio siitä mitä Nokia olisi ollut omien (älypuhelinten) käyttöjärjestelmien kanssa puuhailun osalta. Paitsi Nokialta olisi palanut kassa puhki jo aiemmin, kun tuotekehitysväkeä ei olisi voinut kenkiä yhtä kovalla otteella kuin mitä nyt on tehty. Niin mukava laite kuin N9 olikin, olisi Meego jäänyt Nokian kehitystahdilla samanlaiseksi nicheksi kuin mitä BlackBerry 10 -alustasta näyttää tulevan. Jo nyt lienee selvää, että se paljon puhuttu "kolmas ekosysteemi" ei ole ainakaan RIM:in kätten jälkeä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Nokia osti tänään NSN:n kokonaan itselleen. Siemens luopuu 50%:n osuudestaan 1,7 miljardilla eurolla. Hyvä uutinen Nokia-yhtiön henkilökunnalle, että nyt mennään siihen suuntaan, että yhtiö kasvaa, eikä vain supisteta toimintoja ja vähennetä väkeä talosta. NSN:n kehittäminen lienee myös helpompaa, kun Nokialla on 100%:n omistus, eikä NSN ole enää yhteisyritys. Odotellaan markkinoden reaktiota uutiseen, kun Euroopan pörssit avautuvat, en ennusta suuntaa. Nokian pilkkomisella tienaamista toivoneet lienevät aamun uutiseen pettyneitä ja pitkä tähtäimen Nokia-omistajat tyytyväisiä.
Nokia ostaa Siemensin osuuden Nokia Siemens Networksistä | Yle Uutiset | yle.fi

Edit.
Nokia ostaa koko NSN:n – Yhtiö myy kaikki tehtaansa - Nokia Siemens Networks - Talous - Helsingin Sanomat
NSN aikooo myydä kaikki tehtaansa sopimusvalmistajille ja siirtyä "tehtaattomaan" toimintamalliin. Unohdetaan siis se, etteivät NSN-muutosten vaikutukset ulottuisi henkilökuntaan saakka, Suomessa ja muualla, mutta neuvottelut tehtaiden myynneistä ovat vielä kesken, joten en asiaa enempää kommentoi. Hyvä uutinen osakkeenomistajille, ehkä ei NSN-henkilökunnalle.
 
Viimeksi muokattu:

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Nokia ostaa Siemensin koko osuuden Nokia Siemens Networksistä Press
Nokia arvioi, että sen nettokassa on NSN-oston jälkeen 2,0-2,5 miljardia euroa, joka on ainoa pilvi varjostamassa tätä NSN-ostosta. Nettokassa ei saa enää kääntyä alamäkeen, ihan lähivuosina, koska sitten lähdetään pian omistajien kukkarolle ja se ei ole koskaan kivaa.
Asia on juuri näin ja siihen on käytännössä kaksi näkökulmaa.
1) Nokia pelaa uhkapeliä ja altistaa pienellä kassalla itsensä tappioiden kautta hätäratkaisuihin.
2) Nokia näkee kassan kutistumisen väliaikaisena ja ennustaa joko myyvänsä NSN:n (vai nyt pelkkä NN) tai muun osansa (ex-Navteq, kännybisnes) nopeasti eteenpäin tai keräävänsä riittävästi rahaa liiketoimintansa kautta.

Jälkimmäinen tarkoittaisi käytännössä matkapuhelinbisneksen nousemista kunnolla voitolliseksi, mikä olisikin jo kova plus-signaali. Mutta yllättävä veto kaikkiaan.
 

Tuamas

Jäsen
Toki kassaa on hyvä olla, mutta Nokian tasetiedoilla varustettu firma saa kyllä edullista luottoa markkinoiltakin.

Eli ei tässä nyt kannata hirveästi ylitulkita.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Eli ei tässä nyt kannata hirveästi ylitulkita.

Velalla ei makseta osinkoja, se kannattaa muistaa. Ajattelen asiaa nyt osakkeenomistajana ja en ole huolestunut yhtiön kohtalosta yhtään lisää aamun uutisten jälkeen, vaikka nyt kasvatetaan riskiä ja Nokian mahdollisuus maksaa osinkoja vuodelta 2013 heikkeni aamun uutisilla, kun nettokassa supistuu heti 1,2 mijardia euroa ja vuoden päästä 0,5 miljardia euroa. Edes 0,10 euron osinko vaatisi rahaa n. 370-380 miljoonaa euroa. Pörssikurssi pysyy matalana, jos totutaan siihen, ettei Nokia maksa osinkoja, seurauksena mahdollisuus käyttää omia osakkeita maksuvälineenä yhtiöjärjestelyissä on olematon, kuten nyt NSN-ostossa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Toki se on melko lyhytnäköistä, mutta osinkojen maksussa velkarahalla ei ole mitään varsinaista ongelmaa (kunhan oman pääoman riittävyysehdot täyttyvät).

Vastatsit jo itse, en jatka enempää. Itse katson seuraavan kerran mitä yhtiökokous keväällä 2014 päättää vuoden 2013 osingoista ja palataan silloin Nokian osinkoihin, jos on syytä.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Jos tässä nyt hieman pidemmälle yrittää nähdä niin tämähän on loistava uutinen Nokian omistajille. Kaikki ovat seuranneet henkeään pidätellen älpuhelinten kehitystä, mutta nyt ollaa yhä vahvemmin kahdella tai useammalla tukijalalla riippuen siitä miten sen haluaa nähdä: puhelimet, älypuhelimet, verkot, patentit, paikannus...
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Jos tässä nyt hieman pidemmälle yrittää nähdä niin tämähän on loistava uutinen Nokian omistajille. Kaikki ovat seuranneet henkeään pidätellen älpuhelinten kehitystä, mutta nyt ollaa yhä vahvemmin kahdella tai useammalla tukijalalla riippuen siitä miten sen haluaa nähdä: puhelimet, älypuhelimet, verkot, patentit, paikannus...

Heh, ajat muuttuvat. Vuonna 2007 tämä monipuolisuus nähtiin heikkoutena :)
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Heh, ajat muuttuvat. Vuonna 2007 tämä monipuolisuus nähtiin heikkoutena :)

Olin toukokuussa 2011 Nokian yhtiökokouksessa ja siellä Elop sanoi itse n. 3500 henkilölle, että verkkopuoli on Nokialle vain 50%:n finanssisijoitus NSN-yhtiöön ja ei kuulu Nokian ydinliiketoimintaan. Silloin sain käsityksen, että Nokia luopuu heti NSN-yhtiöstä, kun tulee sopiva hetki eteen. Voihan NSN-yhtiön 100%:n omistukselle tehdä "Hjallikset", kun on yksin päättäjänä ja myydä sen nopeastikin eteenpäin, sen jälkeen, kun verkkoyhtiö on virtaviivaistettu myyntikuntoon. Se asia taas vaatinee luopumista NSN:n omista tehtaista ja ehkä muitakin siirtoja.

Tämä kirjoitus on vain oma näkemykseni ja ei perustu muuhun kuin arvailuihin ja Elopin puheeseen Nokian yhtiökokouksessa 3.5.2011.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Toisaalta kohta voi käynnistyä pilkkominen, tuosta saisi helposti 4 eri yhtiötä (Älypuhelimet ja niihin liittyvät asiat, peruspuhelimet ja niihin liittyvät asiat, N(S)N ja Navteq). Todennäköisempää on tosin että N(S)N irroitetaan tai sitten yhtiö pysyy entisenlaisena. Tietysti salaliittoteoria olisi se että M$ haluaa ostaa Noksun älypuhelin-osaston, joten Noksu kerää nyt itselleen vallan (ei tarvitse kuunnella Siemensin mielipidettä enää tuon suhteen) ja myy älypuhelin-osaston M$:lle, N(S)N & Navteq irroitetaan Nokiasta (case YIT-Caverion?) ja Nokia jatkaa peruspuhelimilla + patenttisalkullaan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Olin toukokuussa 2011 Nokian yhtiökokouksessa ja siellä Elop sanoi itse n. 3500 henkilölle, että verkkopuoli on Nokialle vain 50%:n finanssisijoitus NSN-yhtiöön ja ei kuulu Nokian ydinliiketoimintaan. Silloin sain käsityksen, että Nokia luopuu heti NSN-yhtiöstä, kun tulee sopiva hetki eteen. Voihan NSN-yhtiön 100%:n omistukselle tehdä "Hjallikset", kun on yksin päättäjänä ja myydä sen nopeastikin eteenpäin, sen jälkeen, kun verkkoyhtiö on virtaviivaistettu myyntikuntoon. Se asia taas vaatinee luopumista NSN:n omista tehtaista ja ehkä muitakin siirtoja.

Tämä kirjoitus on vain oma näkemykseni ja ei perustu muuhun kuin arvailuihin ja Elopin puheeseen Nokian yhtiökokouksessa 3.5.2011.

Se oli silloin kun Elop luuli että NSN on vain taakka yhtiölle, nyt kun NSN taas pitää firmaa pystyssä niin tilanne onkin toinen.
Mutta nähtäväksi jää mitä käy, jos NSN on todella voitollinen niin sekä omistus ja myynti ovat aika 50-60 keissejä kun voitollisesta puljusta saa paremman hinnan kertaiskulla mutta toisaalta EPS:n kannalta olisi kiva jos joku osasto tekisi voittoakin omistajille (pari osingotonta vuotta ilman osakkeenarvon nousua alkutilanteesta ei varsinaisesti näytä kauhean hyvältä Elopin CV:ssä, silloin voidaan jo aidosti kysyä että onko mies palkkansa arvoinen vai olisiko kuka tahansa voinut tehdä samat ratkaisut).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös