Turhan tiedon -ketju

  • 662 061
  • 3 252

TKH

Jäsen
Jatketaanpa kaasuun liittyvällä aiheella. LNG:n markkinat ovat muutamina viime vuosina kasvaneet merkittävästi ja kun Suomikin parhaillaan suunnittelee nesteytetyn maakaasun terminaalia useaankin paikkaan, julkisuudessa on mainittu mm. Inkoo, Porvoo, Turku ja Tornio, niin laitetaanpa tällä kertaa turhaa tietoa liittyen nesteytettyyn maakaasuun.

Viime vuoden tilastoja ei tullut vastaan, mutta ohessa vuoden 2011 suurimmat LNG:n viejät ja tuojat.

LNG Exports by country, 2011
Koodi:
Exporter MT (million tons)
1. Qatar 75.5
2. Malaysia 25.0
3. Indonesia 21.4
4. Australia 19.2
5. Nigeria 18.7
6. Trinidad 13.9
7. Algeria 12.6
8. Russia 10.5 
9. Oman 7.9
10. Brunei 6.8 
16. Norway 2.9

Qatarin osuus oli melkein kolmasosa koko maailman viennistä.

LNG Importers by country, 2011
Koodi:
Importer MT (million tons)
1. Japan 78.8
2. Korea 35.8
3. UK 18.6
4. Spain 17.1
5. China 12.8
6. India 12.7
7. Taiwan 12.2
8. France 10.7
9. Italy 6.4
10. US 5.9 
12. Belgium 4.5

Japanin ja E-Korean tuonti kattoi melkein 50% koko LNG:n tuonnista 2011.

Niin kuin listoista näkee, niin esimerkiksi Venäjä on aika pieni pelaaja LNG:n puolella, vaikka on maailman suurin maakaasun viejä. LNG-markkinoiden kasvaessa myös Venäjä on kuitenkin herännyt ja suunnittelee nyt useaakin uutta LNG-laitosta lähinnä Japaniin, E-Koreaan ja Intiaan suuntautuvaa vientiä ajatellen. Viime aikojen juttujen mukaan Gazprom suunnittelee uuden laitoksen rakentamista Vladivostokin alueelle ja Rosneft puolestaan joko Sahalinin saarelle tai Khabarovskin alueelle. Mikäli hankkeet lähtevät ajallaan käyntiin, niin laitosten pitäisi olla käynnissä jo vuosikymmenen jälkimmäisellä puoliskolla. Myös Mustallemerelle kaavaillaan LNG-terminaalia, mutta hanke on aika alkuvaiheessa. Kaikkein merkittävin Venäjän LNG projekteista on kuitenkin Yamalin suunnalla, jonne Venäjä rakentaa parhaillaan Sabettan satamaa. Sataman valmistumisen jälkeen alkaa LNG-terminaalin rakentaminen. Suunnitelmien mukaan Sabetasta toimitettaisiin LNG:tä ympäri vuoden, mutta vain noin 5 kuukauden ajan Aasian markkinoille Beringinsalmen kautta. Sabetasta olisi tarkoitus toimittaa LNG:tä aina E-Amerikkaa myöten.

Venäjän toistaiseksi ainut LNG:n vientiterminaali sijaitsee Sahalinin saarella. Suurin osa Venäjän LNG:stä menee Japaniin. Kiinakin ostaa LNG:tä, mm. Australiasta ja Qatarista, mutta Venäjä ei oikein halua LNG:tä myydä Kiinaan, koska katsoo, että niiden kannalta putkiyhteys ja sen myötä saatava useamman vuosikymmenen kattava sopimus on kannattavampi. Venäjä ja Kiina ovat neuvotelleet maakaasuputkesta jo varmaan vuosikymmenen, mutta maat eivät ole vieläkään päässeet sopimukseen kaasun hinnasta. Kiinalla on jo putkilinja, joka tuo niille maakaasua K-Aasian maista ja maa ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kiinnostunut maksamaan Venäjälle korkeampaa hintaa kuin mitä maksaa K-Aasian maille nykyisin. Venäjä taas ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kiinnostunut myymään Kiinaan halvemmalla kuin mitä myy Eurooppaan. Toistaiseksi Venäjä ei ole ollut kiinnostunut myymään LNG:tä myöskään Eurooppaan, koska LNG tavallaan kilpailisi niiden putkikaasun kanssa. Koska pohjoista reittiä myöten LNG:tä ei voi kuljettaa kuin korkeintaan puoli vuotta Aasian suuntaan, niin todennäköisesti Venäjä tulee jossain vaiheessa toimittamaan LNG:tä myös Eurooppaan. Tämä lienee todennäköistä varsinkin siinä tapauksessa, että Rosneft ja Novatek saavat lähitulevaisuudessa nesteytetyn maakaasun vientioikeuden, mikä lienee todennäköistä. Toistaiseksi yhtiöt tarvitsevat Gazpromin kumppaniksi LNG:n vientiin.

Mainitaan vielä, että markkinoiden kasvua silmällä pitäen Gazprom on ostamassa Israelin Tamarin kaasukentän koko vientiin menevän LNG:n. Osaksi varmaan sen takia, että merkittävä LNG:n tuotanto Euroopan lähialueilla olisi uhka niiden omalle putkikaasun myynnille. Mutta luonnollisesti osaksi myöskin sen takia, että LNG:n markkinat ovat merkittävässä kasvussa ja yksinoikeus Tamarin kentän tuotantoon tarjosi oivan keinon kasvattaa yrityksen osuutta LNG:n markkinoilla. Tamarin kentän tuotannon on tarkoitus alkaa 4-5 vuoden sisällä ja arvioiden mukaan LNG myytäisiin siis lähinnä Aasiaan ei Eurooppaan. Lähitulevaisuudessa LNG markkinoiden odotetaan kasvavan merkittävästi ja sitä silmällä pitäen uusia suuria vientiterminaaleja ollaan rakentamassa Venäjän lisäksi myös mm. Qatariin ja Australiaan.
 

TKH

Jäsen
En nähnyt kokonaan eilistä Prismaa (Prisma: Älykkäät kasvit), mutta sen mitä näin, niin vaikutti aika mielenkiintoiselta pätkältä. Eli ohjelma siis koski mm. sitä mitenkä puiden on tulkittu tunnistavan mm. sen, että kasvaako vieressä oman lajin taimi vai joku muu kasvi. Lisäksi joissain tapauksissa suurien puiden on tulkittu ravitsevan lähistöllä kasvavia oman lajin taimia juuristonsa kautta. Prisma tulee tänään uusintana kello 23. Ohjelma löytyy myöskin Areenasta.

Joitakin vuosia sitten näin vieläkin mielenkiintoisemman ohjelman koskien puiden älykkyyttä. Ohjelmassa mm. esitettiin, että mikäli joku tietyn lajin puu kärsii pahasti jostain lehden syöjästä, niin puu pystyy antamaan kemiallisen signaalin, jonka muut lähistöllä kasvavat saman lajin puut pystyvät tunnistamaan. Tämä taas voi johtaa esimerkiksi siihen, että kaikki lähistön puut rupeavat tuottamaan lehtiinsä jotain kasvinsyöjille myrkyllistä tai pahan makuista ainetta, tai muuten valmistautumaan ko. uhkaan. Ko. dokumenttia en muista, mutta ohessa pari aiheeseen liittyvää linkkiä, jos asia jotain kiinnostaa.

Stressed trees release aspirin compound, may communicate : study
Sign in to read: Antelope activate the acacia's alarm system
Hormonal sentience
 

TKH

Jäsen
Kivihiili on ollut eräänlaisella mustalla listalla jo jonkun aikaa, mutta parina viime vuotena UCG (Underground coal gasification) on noussut erittäin mielenkiintoiseksi ja puhtaammaksi vaihtoehdoksi hyödyntää kivihiilivarantoja.

Mainitaan UCG-voimaloihin liittyen, että ensi vuoden loppupuolella Kiinassa otetaan käyttöön maailman suurin (maanalaisen) kivihiilen kaasutuslaitos. Voimala on teholtaan 1 000 MW. Eri kokoisia UCG-voimaloita on ollut käytössä ympäri maailmaa jo vuosia, tai oikeastaan vuosikymmeniä, mutta toistaiseksi suurimmat ovat olleet luokkaa 100-300 MW. Toistaiseksi näyttäisikin hiukan siltä, että UCG tulisi olemaan Aasiassa ja Euroopassa merkittävämpi energiamuoto kuin paljon hypetetty liuskekaasu. Mm. Puola ei saanut liuskekaasusta merkittävää energialähdettä lyhyellä tähtäimellä, mutta jää nähtäväksi löytyisikö sellainen UCG:stä. Puolassa on paljon kivihiiltä ja luulisi, että maasta löytyisi myös sopivia paikkoja maanalaiseen kaasutukseen.
 

TKH

Jäsen
1800-luvulla eläneet ihmiset olivat nykyihmisiä älykkäämpiä, väittää tuore kansainvälinen tutkimus. Tutkimuksen mukaan nykyihmisen älykkyysosamäärä on 14 pistettä alhaisempi kuin viktoriaanisen aikakauden ihmisillä.
Tutkimus: Ihmiset tyhmentyneet sitten 1800-luvun

Ylen jutussa ei asiaa mainita, mutta tämähän ei ole ensimmäinen kerta kun tämän kaltaiseen johtopäätökseen on tultu. Jotkut ovat menneet vieläkin pidemmälle ja arvioineet, että ihmisen keskimääräinen älykkyys on laskenut jo tuhansia vuosia.
Human intelligence 'peaked thousands of years ago and we've been on an intellectual and emotional decline ever since'
 

TKH

Jäsen
Today, we're making it possible for you to go back in time and get a stunning historical perspective on the changes to the Earth’s surface over time. Working with the U.S. Geological Survey (USGS), NASA and TIME, we're releasing more than a quarter-century of images of Earth taken from space, compiled for the first time into an interactive time-lapse experience. We believe this is the most comprehensive picture of our changing planet ever made available to the public.
Official Blog: A picture of Earth through time

Ohesta voi vilkaista vaikka Amazonin metsien häviämistä aikavälillä 1984-2012.
Google Earth Engine


Former adult video star Sasha Grey began her car rally across Russia on Thursday, setting off from the eastern city of Vladivostok.
Ex-Porn Star Sasha Grey Begins Car Journey Across Russia
 

TKH

Jäsen
The growth rate of transit through the NSR.

2010 - 110 thousand tons, 4 vessels.

2011 - 820 metric tons, 34 vessels.

2012 - 1,26 million tons, 46 vessels. Including the first ever shipment of liquefied natural gas, gas tanker Ob River transported 134.500 m3 of gas from Norway to Japan.

Yllä tilastotietoa koillisväylän kautta kulkeneesta rahdista. Joku aika sitten Venäjä avasi koillisväylän liikennettä koskevat nettisivut ja sen mukaan tälle vuodelle jo 38 alusta on saanut luvan kulkea koilisväylän kautta. Ohessa lisää tietoa koillisväylään liittyen.

The northern sea route administration - List of applications
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Lappeenrannan Raxin asiakkaista 95 prosenttia on venäläisiä.

-"There are 28 World Heritage Sites in Great Britain."

-"From Land's End in Cornwall to John O'Groats in Scotland, Britain has 15 national parks, taking in the mountains of Snowdonia and the Giant's Causeway in Northern Ireland."

-"15 % of England is designated as an area of outstanding natural beauty."

-Suurilevikkisimmät sanomalehdet vuonna 2011:

Helsingin Sanomat 365 994
Ilta-Sanomat 143 321
Aamulehti 130 081
Turun Sanomat 103 314
Iltalehti 102 214
Kaleva 74 787
Kauppalehti 68 252
Keskisuomalainen 68 101
Savon Sanomat 61 666

Ruotsinkieliset:

Hufvudstadsbladet 46 395

-Elinajanodote vuonna 2012:

Suomi 79 vuotta
Ruotsi 81
Norja 80
Tanska 79
Islanti 81
Etelä-Afrikka 49
Israel 81
Japani 84
Nigeria 52
Pakistan 66
Ranska 81
Saksa 80
Sveitsi 81
Ukraina 69
Venäjä 66
Yhdysvallat 78
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
Faktoja Ruotsista:

Pinta-ala: 450 000 neliökilometriä, Euroopan kolmanneksi suurin maa.
Metsää: 53 %
Tuntureita: 17 %
Viljelysmaata: 8%
Järviä ja jokia: 9%
Pituus: 1574 km
Leveys: 499 km
Pääkaupunki: Tukholma
Väkiluku: 9 miljoonaa
Valtiomuoto: perustuslaillinen kuningaskunta, parlamentaarinen demokratia
Parlamentti: yksikamariset valtiopäivät, joilla on 349 edustajaa.
Kieli: ruotsi, tunnustetut vähemmistökielet: saame, suomi, Torniolaaksojen suomo(meän kieli), jiddish, romanikieli
Uskonto: 82 % kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon
Tärkeimmät vientituotteet: paperi, sähkölaitteet ja tietokoneet, henkilöautot kemian tuotteet,lääkkeet, rauta ja teräs elintarvikkeet

Keskilämpötila

Malmö - Tammikuu -0,2 c Heinäkuu +16,8 c
Tukholma - Tammikuu -2,8 c Heinäkuu +17,2 c
Kiiruna - Tammikuu -16,0 c Heinäkuu +12,8 c

Päivänvaloa

Malmö - 1. Tammikuuta 7 tuntia 1. Heinäkuuta 17 tuntia
Tukholma - 1. Tammikuuta 6 tuntia 1. Heinäkuuta 18 tuntia
Kiiruna - 1. Tammikuuta 0 tuntia 1. Heinäkuuta 24 tuntia

"Europe's 10 largest businesses (2010 turnover in millions of euros)

277,631 Royal Dutch Sell plc UK/Netherlands
224,113 BP plc UK
140, 476 Total SA France
126, 875 Volkswagen Germany
109,360 Glencore Intern. AG Switzerland
106,451* Allianz Group Germany
98,523 ENI SpA Italy
97,761 Daimler AG Germany
92,863 E.ON AG Germany
89,339 OAO Rao Gazprom Russia

* including revenues from bank and asset management business"

"8 expansions of the EU have taken place between 1952. During that time its membership has grown from 6 to 27 countries. Croatia is scheduled to accede to the EU in 2013."

"600 interpreters have permanent positions at the European Comission. They are assisted by roughly 3000 free-lance interpreters. As a result the Comissions has one of the world's largest translation services."

"40 000 men and women from the 27 EU member states are employed at EU institutions. For comparison: the City of Munich in Germany alone has roughly 30 000 employees."
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Faktoja Ruotsista:

Pinta-ala: 450 000 neliökilometriä, Euroopan kolmanneksi suurin maa.

Paitsi ettei tämä turha tieto pidä paikkaansa. Ruotsin edellä pinta-alaltaan ovat ainakin seuraavat valtiot:

Ukraina: 603 000 km².
Ranska: 551 500 km² ja jos merentakaiset alueet lasketaan lukuun pinta-ala on 643 801 km².
Espanja: 504 645 km².

Ja tietenkin Venäjä 17 075 400 km².

EU:n jäsenmaista Ruotsi taitaa olla pinta-alaltaan kolmanneksi suurin mutta Eurooppaa on EU:n ulkopuolellakin. Ja jos lasketaan Euroopan ja Aasian rajalla oleva Turkki (780 580 km²) mukaan lukuun niin jälleen yksi maa menee Ruotsin edelle pinta-ala-vertailussa.

vlad.
 

TKH

Jäsen
Battle of the Nations (Medieval Tournament) is an international historical medieval battles world championship, first held in 2009, and held in Europe in April every year since. It is a full contact competition, using metal weapons, and a standardized list of rules. National teams in HMB compete at the championship in several standard nominations, including "Triathlon Duel", "Professional fights", "5 vs 5", "21 vs 21" and "all vs all". All battles are full contact, no stage reenactment battles are organized at the championship. In 2012 25 teams representing 25 countries entered the tournament.

Vuoden 2013 kisoissa Venäjä voitti käytännössä kaiken mahdollisen. Mm. 1 vs 1 -taistelussa Venäjä otti kaksoisvoiton, 5 vs 5 -taistelussa kolmoisvoiton ja mestaruus tuli myös 21 vs 21 taistelussa. Tarkemmin tuloksia ja lajin sääntöjä voi vilkaista lajin sivuilta.
Battle of the Nations 2013

Youtubesta löytyy paljon materiaalia niille, joita laji kiinnostaa. Ohessa lyhyt pätkä Venäjä-Usa 21 vs 21 taistelusta, jonka Venäjä voitti 12-0.
Battle of the Nations 2013 - 21 vs 21 - USA - Russia
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
Paitsi ettei tämä turha tieto pidä paikkaansa. Ruotsin edellä pinta-alaltaan ovat ainakin seuraavat valtiot:

Ukraina: 603 000 km².
Ranska: 551 500 km² ja jos merentakaiset alueet lasketaan lukuun pinta-ala on 643 801 km².
Espanja: 504 645 km².

Ja tietenkin Venäjä 17 075 400 km².

EU:n jäsenmaista Ruotsi taitaa olla pinta-alaltaan kolmanneksi suurin mutta Eurooppaa on EU:n ulkopuolellakin. Ja jos lasketaan Euroopan ja Aasian rajalla oleva Turkki (780 580 km²) mukaan lukuun niin jälleen yksi maa menee Ruotsin edelle pinta-ala-vertailussa.

vlad.

Joo, olet oikeassa, katsoin uudestaan Svenska institutenin esitettä jossa kerrottiin noita turhia tietoja, aika vanhoja faktoja tuossa näyttäisi olevan ja jopa virheellisiä, voisivat hieman päivittää noita esitteitä.
 

TKH

Jäsen
Aluksen erikoispiirteenä on sen kyky liikkua vinottain. Laivassa on patentoitu vino muoto sekä epäsymmetrinen runko, jonka kolme azimuth-potkuria mahdollistavat sen liikkumisen vinottain sekä keula tai perä edellä. Vinottain alus pystyy murtamaan 50 m levyistä kulkuväylää 0,6 metrin paksuisessa jäässä. Keula ja perä edellä alus kykenee operoimaan 1m paksuisessa jäässä. Aluksen suunnittelu pohjautuu Aker Arctic Technology Oy:n Arctechille kehittämään ARC 100 -konseptiin.
Suomenlahdelle rakennettavan jäätämurtavan monitoimipelastusaluksen rungonkoonti alkoi Kaliningradissa

Venäjä on siis hankkimassa uudentyyppisiä vinomurtajia, jotka pystyvät tarvittaessa kulkemaan vinosti sivuttain ja avaamaan siten tavallista leveämmän uoman, jota isotkin tankkerit pystyvät kulkemaan. Tavallisen jäänmurtajan tekemä uoma isolle tankkerille on liian kapea, jonka takia aikaisemmin tankkerin tarvitseman uoman tekemiseen on vaadittu kaksi murtajaa. Yllä olevassa lainauksessa mainittu alus on vasta eräänlainen testialus, mutta mikäli konsepti osoittautuu toimivaksi, niin Venäjä tulee todennäköisesti tilaamaan vastaavia isompia aluksia, joiden päätehtävä on saattaa tankkereita.

Jatketaanpa vielä Venäjän jäänmurtajilla. Ohessa on turhaa tietoa Venäjän jäänmurtajien jakautumisesta eri operointialueille. Perinteisesti usein ajatellaan, että jäänmurtajia tarvitaan vain pohjoisessa, mutta kuten tekstistä käy ilmi, niin Asovanmeri ja Kaspianmeri tarvitsevat yhteensä 8 murtajaa.

There were 15 diesel-electric icebreakers and one nuclear-powered deployed in the Gulf of Finland during the 2011-2012 winter navigation, 5 diesel-electric icebreakers in the White Sea, 5 and 3 diesel-electric icebreakers in Azov and Caspian Seas, respectively, 4 FESCO owned icebreakers in the Far East Basin. Besides, there are nine sea-going icebreakers operating on the Northern Sea Route, including five nuclear and four diesel-electric icebreakers.

Kaikkiaan Venäjällä taitaa tällä hetkellä olla 36 dieselkäyttöistä ja 7 ydinkäyttöistä jäänmurtajaa. Koilisväylän viime vuosina tapahtuneen aktivoitumisen takia Venäjä kuitenkin tarvitsee enemmän jäänmurtajia, jonka takia useita uusia onkin rakenteilla. Oheisissa linkeissä on juttua kolmesta merkittävimmästä tällä hetkellä rakenteilla olevasta alusluokasta. Arctech osallistuu ensimmäisessä linkissä mainittujen LK-16 -murtajien rakentamiseen. Viimeisessä linkissä on juttua rakenteilla olevasta maailman suurimmasta jäänmurtajasta.

First LK-16-Class Icebreaker Laid Down at Vyborg Shipyard
New-Generation Icebreaker Keel-Laid at Baltiysky Zavod Shipyard
Baltiysky Zavod to Build New Generation Icebreaker

Mainitaanpa loppuun vielä tuore uutinen Petsamon suunnalta, kun se noin sijaintinsa puolesta sopii aiheeseen. Itse satama on tosin jäävapaa ympäri vuoden.

New port planned for construction in Liinahamari to handle 15 mln t of oil annually
 

TKH

Jäsen
Norway Crude Oil Production by Year
Koodi:
year	production	change
2000	3,221.52	6.71 %
2001	3,226.33	0.15 %
2002	3,130.58	-2.97 %
2003	3,042.11	-2.83 %
2004	2,954.48	-2.88 %
2005	2,697.94	-8.68 %
2006	2,490.58	-7.69 %
2007	2,270.22	-8.85 %
2008	2,181.96	-3.89 %
2009	2,067.43	-5.25 %
2010	1,869.28	-9.58 %
2011	1,752.24	-6.26 %
2012	1,606.64	-8.31 %
Mainitaan turhana tietona, että Norjan "peak oil" tapahtui 2001 ja viime vuonna Norja tuotti enää 49,8% vuoden 2001 määrästä. Eli huolimatta kovista investoinneista tuotanto tippui alle puoleen noin 10 vuodessa.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Norway Crude Oil Production by Year
Koodi:
year	production	change
2000	3,221.52	6.71 %
2001	3,226.33	0.15 %
2002	3,130.58	-2.97 %
2003	3,042.11	-2.83 %
2004	2,954.48	-2.88 %
2005	2,697.94	-8.68 %
2006	2,490.58	-7.69 %
2007	2,270.22	-8.85 %
2008	2,181.96	-3.89 %
2009	2,067.43	-5.25 %
2010	1,869.28	-9.58 %
2011	1,752.24	-6.26 %
2012	1,606.64	-8.31 %
Mainitaan turhana tietona, että Norjan "peak oil" tapahtui 2001 ja viime vuonna Norja tuotti enää 49,8% vuoden 2001 määrästä. Eli huolimatta kovista investoinneista tuotanto tippui alle puoleen noin 10 vuodessa.

Onko tälle lähdettä, josta näkisi tuotannon alueellista jakaumaa Pohjanmerellä ja sen kehitystä?
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Kolmen pienen porsaan isästä on tehty nakkeja ja äidistä jalkapallo.
 

TKH

Jäsen
Sahalinin saaren ja Khabarovskin välillä kulkee junalautta yhteys. Tässä ei ole mitään ihmeellistä, mutta turhana tietona mainittakoon, että Sahalinin saarella raideleveys on eri kuin Venäjän mannerosissa, jonka takia vaunujen pyöräkerrat on vaihdettava Sahalinin puolella. Samaa vaihtorulianssia tehdään muuallakin Venäjällä, mm. Venäjällä ja Kiinalla on käytössä eri raideleveys. Tosin nykyään ole olemassa erikoispyöräkerroilla varustettuja vaunuja, joiden raideleveyttä voidaan muuttaa nopeasti ilman pyöräkertojen vaihtamista.
 

TKH

Jäsen
Jatketaan nyt vielä turhalla tilastotiedolla koskien maailman suurimpien öljyntuottajien tuotantomääriä 2000-luvulla. Vuonna 2012 Maailman suurin öljyntuottaja oli Venäjä. Seuraavaksi suurimmat olivat Saudi-Arabia, Usa ja Kiina. Kuten listoista näkee, niin suurimpien tuottajien kohdalla tuotantohuippua ei ole vielä saavutettu.

Russian Federation Crude Oil Production by Year
Koodi:
2000	6,479.20
2005	9,043.08
2010	9,694.11	2.09 %
2011	9,773.52	0.82 %
2012	9,921.61	1.52 %
Saudi Arabia Crude Oil Production by Year
Koodi:
2000	8,403.80	
2005	9,550.14	
2010	8,900.00	7.88 %
2011	9,458.36	6.27 %
2012	9,832.32	3.95 %
United States Crude Oil Production by Year
Koodi:
2000	5,821.60
2005	5,185.74
2010	5,478.72	2.35 %
2011	5,651.88	3.16 %
2012	6,467.17	14.43 %
China Crude Oil Production by Year
Koodi:
2000	3,248.76	
2005	3,608.62	
2010	4,078.36	7.44 %
2011	4,058.69	-0.48 %
2012	4,128.88	1.73 %
 

TKH

Jäsen
Korean shipbuilders were outperformed by their Chinese competitors in exports last year, 11 years after Korea in turn overtook Japan in 2001. The Korean Chamber of Commerce and Industry on Wednesday said analysis of data from the Korea International Trade Association puts exports by Korean shipbuilders at US$37.8 billion in 2012, compared to China's $39.2 billion.

Kiina nousi jo vuosikymmenen vaihtuessa maailman suurimmaksi laivanrakentajaksi ja viime vuonna Kiina ohitti Korean siis myös laivojen viennillä mitattuna. Laitetaan turhana tietona parin vuoden takaista tilastoa laivanrakennukseen liittyen. Kuten tilastosta helposti näkee, niin Kiinan, E-Korean ja Japanin hallinnassa ala totaalisesti on. Kiinan ja E-Korean osuus yhteensä on melkein 71% ja koko kolmikon yhteinen osuus on jo melkein 92%. Mainitaan asiaan liittyen vielä, että lähitulevaisuudessa Kiina aikoo kilpailla myös risteilijöiden tilauksista.

Koodi:
Country	 	No. 	'000GT 	share(%)
China 		1413  	36,437 	37.8
S. Korea 	526  	31,698 	32.9
Japan 		580  	20,218 	21.0
Europe total  	202  	2,955 	3.1
World Total 	3,748  	96,433 	100.0
Shipbuilding statistics 2011

Kiina on nousemassa risteilyalusten markkinoille. Ensimmäinen risteilijä valmistuu kolmen vuoden kulutta. Kuinka nopeasti Kiina nousee eurooppalaisten telakoiden haastajaksi risteilyalusmarkkinoilla? Vastaus on vielä hämärän peitossa. Maailman suurin laivanrakentaja Kiina on nyt tulossa mukaan kilpailemaan myös risteilyalusten rakentamisesta. Ensimmäisen kiinalaisen risteilyaluksen suunnittelu aloitettiin viime vuonna. Alustavasti China Xiameniksi nimetty risteilijä valmistuu vuonna 2016. Alus pystyy kuljettamaan yli 2 000 matkustajaa.
 

TKH

Jäsen
Today, Lockheed Martin has announced that it is working with Reignwood Group to develop an Ocean thermal energy conversion (OTEC) pilot power plant off the coast of southern China. The 10-megawatt offshore plant, to be designed by Lockheed Martin, will be the largest OTEC project developed to date.
Lockheed Martin and Reignwood Group to Develop Ocean Thermal Energy Conversion Power Plant - OTEC news

Kyllähän tälläkin puolella potentiaalia on olemassa, mutta massiivisten putkien rakentaminen kilometrien syvyyteen ei ole aivan halpaa.
 

TKH

Jäsen
Liitosaappaanheiton viidennet MM-kilpailut käydään Leppävirralla 6-8.6.2013.

Autonrenkaanheiton ensimmäiset MM-kilpailut käydään Varkaudessa sunnuntaina 16.6.2013.

Kännykänheiton MM-kisat käydään Savonlinnassa 24.8.2013.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Britannian jääkiekkomaajoukkue on ainoa nykyisin pelaava maajoukkue, jota Suomi ei ole koskaan onnistunut voittamaan.
 

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Britannian jääkiekkomaajoukkue on ainoa nykyisin pelaava maajoukkue, jota Suomi ei ole koskaan onnistunut voittamaan.

En usko. Suomi ei ole myöskään voittanut Mongoliaa, Yhdistyneitä Arabiemiraatteja, Korean Demokraattista Kansantasavaltaa eikä varsinkaan Kreikkaa.

Britannia sitten ehkä niistä joukkueista joita vastaan Suomi on pelannut, muttei koskaan ole voittanut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös