Turhan tiedon -ketju

  • 662 055
  • 3 252

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Pulp Fiction on Patrik Antoniuksen suosikkielokuva, Anna Kournikova olisi puolestaan miehen unelmapartneri tenniksessä.

-The Wire, Breaking Bad ja Game of Thrones ovat saaneet IMDB:ssä arvosanaksi keskimäärin 9,4 tähteä kymmenestä, Jersey Shoren ja American Idolin tähtimäärät ovat puolestaan 3,3 ja 4,2.

-Paavo Lipponen on kokenut elämänsä huikeimman balettielämyksen vuoden 1973 kesällä Bolsoissa katsoessaan Aram Hatsaturjanin Spartacuksen.

-Meksikon vuoden 1968 olympialaisissa naisten 200 metrin perhosuinnin voitti Hollannin Ada Kok, naisen virallinen etunimi oli Aagje.

-Pavel ja Valeri Buren isä Vladimir Bure voitti yhteensä neljä olympiamitalia uinnissa vuosien 1968 ja 1972 olympialaisissa, muuan Mark Spitz oli kaikissa noissa uinneissa voittamassa kultaa.

-Los Angelesin vuoden 1932 olympialaisten ratsastuksen joukkuekilpailussa ei jaettu mitaleja koska yksikään joukkue ei päässyt kokonaisuudessaan maaliin asti.

-Suomi otti neloisvoiton miesten keihäänheitossa vuoden 1920 olympialaissa Antwerpenissä, kymmenen parhaan joukossa oli myös kolme ruotsalaista ja yksi virolainen. Keihäänheiton finaalissa oli muuten tuohon aikaan vain kolme kierrosta.
 

TKH

Jäsen
Toiveena on, että TESS löytäisi jopa tuhat eksoplaneettaa ensimmäisenä kahtena vuotenaan. Tällöin tähtitieteilijöillä olisi runsaasti lähellä sijaitsevia uusia maailmoja tutkittavanaan. TESSin ja Keplerin tiimeissä toimiva Jon Jenkins uskoo, että TESS edustaa tulevina vuosikymmeninä parasta mahdollisuutta löytää elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta.
Tähdet ja avaruus: Vieraita planeettoja etsivä TESS laukaistaan avaruuteen 2017

Chinese scientists have made the very first experimental observation of a phenomenon known as the quantum anomalous Hall (QAH) effect, a discovery that will help accelerate the IT revolution and in developing low-power-consumption electronics. Yang Zhenning, winner of a Nobel Prize in Physics, said at a press conference on Wednesday that the research was ground-breaking in the field, rating it as worthy of a Nobel Prize.
Chinese Scientists Observe IT-advancing Phenomenon---Chinese Academy Of Sciences
 

TKH

Jäsen
Maailman suurimmat voimaloitokset tuottivat ennätysmäärän sähköä viime vuonna. Itaipu siirti omissa nimissään olleen "maailmanennätyksen" lukemiin 98,287 TWh. Kolmen rotkon pato jäi Itaipusta vain todella niukasti lukemalla 98,100 TWh.

Brasiliasta ja voimalaitoksista puheen ollen voisi ohimennen mainita, että Brasiliassa paikoin kiivastakin vastarintaa aiheuttanut Belo Monten pato sai viime vuoden loppupuolella luvan jatkaa keskeytyksissä olleita rakennustöitä. Yhdelle Amazonin sivujoista rakennetteva padon pitäisi kai valmistua 2015. Voimalaitoksesta tulee teholtaan kahden edellä mainitun jälkeen maailman kolmanneksi suurin (reilut 11 000 MW). Tosin Kiinassa on rakenteilla kaksi patoa, joka tulevat nousemaan sijoille 3. ja 4. kunhan valmistuvat vuosikymmenen loppupuoliskolla.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
"Jääkiekkokaukalo oli vuodesta toiseen se paikka, jossa suuren Neuvostoliiton ja pienen Suomen naapuruuden aakkoset taottiin tavallisten suomalaisten päähän. Punakoneena tunnettu Neuvostoliiton jääkiekkojoukkue antoi 1970-luvulla kaukalossa käydyssä yhteiskuntajärjestelmien välisessä taistelussa tiukan vastuksen lajin emämaan Kanadan NHL-ammattilaisista kootulle unelmajoukkueelle. Maailmanmestaruuskisoissa ja maaotteluturnauksissa Neuvostoliiton ja Suomen asetelma oli selvä: Suomella ei ollut voitonmahdollisuuksia. Alkuvaiheessa lehdistö ja radio sekä sittemmin myös televisio välittivät uutiset suomalaisille. Jokavuotiset murheelliset ruohonjuuritason kokemukset joulun alla pelatusta Izvestija-turnauksesta tai keväisistä MM-kisoista olivat osa ystävyyspolitiikan karua faktapohjaa siinä missä Punaisen torin sotilasparaatitkin. Suomen maajoukkuetta 1980-luvulla valmentanut Rauno Korpi saattoikin lehtihaastattelussa todeta empimättä, että "jääkiekon tulevaisuus ratkaistaan Neuvostoliitossa". Neuvostoliiton maajoukkueen kulloisenkin ykköstroikan virtuoosit muistuttivat suomalaisia reaalipolitiikan todellisuudesta. Neuvostoliitto oli Suomea vahvempi, jos samassa kaukalossa oteltiin. Kärjistäen voisi todeta, että 1980-luvun punakoneen superkentällisen johtaja Igor Larionov oli oman aikansa Nikolai Bobrikov eli yksi itänaapurin Suomea kohtaan harjoittaman sorron symboleista."

-Lontoon vuoden 1948 olympialaisissa painonnostossa raskaassa keskisarjassa hopeaa voittanut USA:n Harold Sakata näytteli vuonna 1964 Kultasormi-elokuvassa Oddjobia.

-Intia oli voittanut Rooman vuoden 1960 olympialaisiin tultaessa kuusi peräkkäistä kultamitalia maahockeyssa vuosina 1928-1956, maa oli voittanut 30 ottelua putkeen maalisuhteella 197-8, finaalissa Pakistan kuitenkin kaatoi Intian 1-0, Intian joukkueessa pelasi kuusi Singh-nimistä miestä, vuoden 1956 olympialaisissa Intian joukkueessa pelasi kahdeksan Singhia, vuoden 1948 olympialaisissa Afganistanin joukueessa pelasi seitsemän pelaajaa joiden sukunimi oli Nooristan.

-Roger Federer ja Rafael Nadal voittivat kaksistaan 11 Grand Slamia peräkkäin vuosina 2005-2007(FO 2005-USO 2007).

-Monica Selesin voittoprosentti WTA-tourilla oli ennen puukotus-episodia 89,7(253-29), Selesilla oli myös positiivinen voittosuhde kaikkia muita aktiivipelajia paitsi Steffi Grafia vastaan.
 

TKH

Jäsen
Venetian Macao on maailman suurin casino.

Hoban meteoriitti Namibiassa on maailman suurin tunnettu yksittäinen meteoriitti. Meteoriitilla on painoa arviolta noin 60 tonnia.

Kiinanpunapuu on tunnettu fossiilien perusteella vuodesta 1941, mutta yhä edelleen pienellä alueella Kiinassa elävä Kiinanpunapuu löydettiin vasta 1948.

Myrkky sijaitsee Karijoen kunnassa. Raamattu puolestaan sijaitsee Lapualla. Molemmat ovat siis kyliä.

Syksyllä 1977 Saksasta ilmoitettiin, että heidän saamiensa tietojen mukaan Lufthansan lentoa vastaan suunniteltiin terroristi-iskua. Puolustusvoimat määräsi tuolloin Helsinki-Vantaan lentoasemalle satoja miehiä estämään mahdollista iskua. Salaista operaatiota pidetään puolustusvoimien yhtenä suurimmista sotien jälkeen.
 

TKH

Jäsen
Avarassa luonnossa tänään aiheena olevista jääkarhuista tuli mieleen ohessa oleva vanha linkki, joka kelpaa edelleen vallan hyvin turhaksi tiedoksi. Linkissä siis juttua jäähain vatsasta löytyneestä jääkarhun leukaluusta. Jäänhain saaliiksi oli joutunut nuori yksilö. Periaatteessa kyseessä on voinut olla myös haaskansyönti, mutta vatsan sisältö ei tähän viitannut.
Clash of the fiercest predators as shark eats polar bear
 

TKH

Jäsen
Israelissa arkeologit ovat löytäneet suuren kivirakennelman Genesaretinjärven pohjasta. Toistaiseksi tutkijat eivät tiedä, mikä rakennelma on tai miksi se on tehty. Teoriat vaihtelevat muinaisesta kalojen kasvatuslaitoksesta aikansa mahtavimpaan kaupunkiin.
Genesaretinjärven pohjasta paljastui Stonehengeä suurempi kivirakennelma

The Congress voted to enlarge the continental competition programme and begin a European Athletics Youth Championships from 2016, to run every two years.
Skopje 2013 European Athletics Congress decisions made
Harmi ettei kisat ala jo ensi vuonna. Suomella olisi ollut laittaa kisoihin todella hyvät ikäluokat. Hyvä uudistus joka tapauksessa.
 

TKH

Jäsen
Kiinasta, investoinneista ja silloista puheen ollen mainitaan ohessa oleva puoli vuotta vanha uutinen, joka koskee Kiinan suunnitelmaa yhdistää Macao ja Hongkong 38 km pitkällä sillalla. Sillasta tulisi maailman pisin meren yli rakennettava silta.
http://www.guardian.co.uk/world/2009/dec/15/worlds-longest-sea-bridge

Toistaiseksi pisin meren ylittävä silta on Kiinassa sijaitseva Hangzhoun lahden silta, joka on vajaat 36 km pitkä. Myös toiseksi pisin silta löytyy kiinasta. Kyseessä on Donghain silta, joka yhdistää Shanghainin ja Yangshanin syväsataman.

Ohessa 50 minuuttinen dokkari rakenteilla olevasta Hong Kongin, Zhuhain ja Macaon yhdistävästä tunnelista ja sillasta. Erittäin massiivinen projekti, joka rikkoo ennätyksiä aika monellakin rintamalla. Projektin pitäisi kai valmistua 2015.

03/04/2013 China’s mega projects Part 1- Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge

Sarjaan kuuluu kaikkiaan viisi osaa, loput neljä ohessa.

03/05/2013 Chinas mega projects Part 2- Shanghai Tower
03/06/2013 Chinas mega projects Part 3- Beijing underground network
03/07/2013 Chinas mega projects Part 4- The giant offshore wind turbine
03/08/2013 Chinas mega projects Part 5- The mega LNG carrier

Toivottavasti jatkavat sarjaa jossain vaiheessa, koska Kiinassa ei ole pulaa käynnissä olevista "maailman suurin" tyyppisistä projekteista. Suuri osa niistä olisi oikeastaan ollut mielenkiintoisempia kohteita kuin mitä yllä olevat 2 viimeistä kohdetta olivat. Esimerkiksi Sinovelin 5 MW tuulivoimala ei kovin kauaa maailman suurin ollut. Nykyään suurimmat ovat jo 10 MW.
 

TKH

Jäsen
Yhdessä yllä olevista dokkareista näkyi pätkä Thomas Edisonin sähköiskulla suorittamasta Norsun teloittamisesta. Alunperin Amerikkalaiset suunnittelivat norsun teloittamista hirttämällä, mutta Edisonin idea koettiin paremmaksi.

Inventor Thomas Edison oversaw and conducted the electrocution, and he captured the event on film. He would release it later that year under the title Electrocuting an Elephant. Edison used the film in his campaign against Westinghouse and AC technology. A means of killing initially discussed was hanging. However, the American Society for the Prevention of Cruelty to Animals protested and other ways were considered. Edison then suggested electrocution with alternating current, which had been used for the execution of humans since 1890.
 

TKH

Jäsen
Suomalaisyhtiö sai uuden sopimuksen Titanic II:n rakentamisessa

Aluksen on tarkoitus tehdä neitsytmatkansa Southamptonista New Yorkiin 2016. Taloussanomat antaa ymmärtää yllä olevassa linkissä, että aluksen rakentamisesta olisi jo olemassa sopimus Jinlingin telakan kanssa, mutta ei aluksen rakentamisesta taida olla olemassa kuin vasta aiesopimus. Palmer on toisinaan höpötellyt mitä milloinkin ja Australiassa monet epäilevät hankkeen toteutumista, vaikka hanke aivan toteuttamiskelpoiselta vaikuttaakin.
 

Joppe K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Kiekko-Vantaa
-Pavel ja Valeri Buren isä Vladimir Bure voitti yhteensä neljä olympiamitalia uinnissa vuosien 1968 ja 1972 olympialaisissa, muuan Mark Spitz oli kaikissa noissa uinneissa voittamassa kultaa.

Tuo isäukko Vladimir Bure on voittanut myös kaksi Stanley Cupia New Jersey Devilsin riveissä. Hän toimi kuntovalmentajana joukkueessa ja oli mukana vuosien 2000 ja 2003 voitoissa. Jostain syystä hänen nimensä ei ole kuitenkaan kaiverrettu pokaaliin kuin vain tuon vuoden 2003 kohdalle.
 

TKH

Jäsen
Hong Kongin, Zhuhain ja Macaon välille rakenteilla olevalle sillalle tulee myös eritasoliittymä. Kyseessä ei kuitenkaan ole maailman ensimmäinen merelle rakennettu eritasoliittymä, vaan 2007 valmistunut Jiaozhoun lahden ylittävä silta oli tässä mielessä ensimmäinen.

- Aikuisviihdepalvelusivuille tehtiin kuukauden aikana kaikkiaan 16 miljoonaa käyntiä ja eri käyttäjiä oli kaiken kaikkiaan 1 740 000, kertoo comScoren Suomen edustaja Seppo Roponen.
- Vertailuksi voisi sanoa, että esimerkiksi SM-liiga keräsi yhteensä 497 000 kävijää ja PornHub 532 000, Roponen sanoo.
Hurjia minuuttimääriä: Suomalaiset vierailivat ahkerasti pornosivuilla maaliskuussa
 

TKH

Jäsen
Kivihiili on ollut eräänlaisella mustalla listalla jo jonkun aikaa, mutta parina viime vuotena UCG (Underground coal gasification) on noussut erittäin mielenkiintoiseksi ja puhtaammaksi vaihtoehdoksi hyödyntää kivihiilivarantoja. Kaasuttamisen yhteydessä osa kivihiilen sisältämästä energiasta menetetään, mutta vastaavasti myös päästöt jäävät huomattavasti vähäisemmiksi kuin perinteisissä hyödyntämiskeinoissa. Muutama päivä sitten mm. kiinalainen energiajätti Sinopec ilmoitti investoivansa 10 miljardia euroa UCG laitoksiin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vastaavia pienempiä hankkeita on vireillä muuallakin, mm. Britanniassa, jossa ilmeisesti suunnitellaan merenalaisten kivihiilivarantojen käyttöönottamista lähitulevaisuudessa.
 

TKH

Jäsen
Tuontiöljynsaanti voi pudota 40 % vuosikymmenessä - Suomea vaaditaan pikaiseen öljyvieroitukseen

Mainitaan turhana tietona, että olisin vilkaissut ASPO Finland ry:n sivut jos sellaiset olisi ollut olemassa, mutta ei näyttänyt olevan. ASPO (Association for the Study of Peak Oil and Gas) Finland on siis perustettu, mutta toistaiseksi ASPO:n sivuilta ei Suomea löydy. Mainitaan nyt vielä aiheeseen liittyvä kirjoitus, joka oli reilu viikko sitten Hesarissa.

Suomen on varauduttava öljyntuotannon alamäkeen
 

Rocco

Jäsen
Boeing 737 on maailman valmistetuin matkustajalentokone. Malli otettiin ensi kertaa käyttöön 1968, ja sen jälkeen sen eri versioita on rakennettu 7500 kappaletta, ja noin 3000 on tilauksessa.

Joka hetki ilmassa on noin 1250 Boeing 737:ää, joka tarkoittaa konemallille nousua tai laskeutumista noin viiden sekunnin välein.

Finnair ei konemallia käytä, mutta Suomeen usein lentävillä Ryanairilla on 305 konetta ja Norwegianilla on 68. Eniten mallia käyttää Southwest Airlines, yhteensä 569 konetta käytössä, ja tilauksessa vielä 379 lisää. SWA ei muita malleja edes omista, eikä Ryanair. Norwegian on tosin tilannut Airbusin koneita, sekä isompaa Boeing 787:ää.
 
Viimeksi muokattu:

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Brasilia on ainoa maa joka on osallistunut jokaiseen yhdeksääntoista jalkapallon MM-kisaturnaukseen, maa on myös ollut jokaisessa turnauksessa vähintään kuudentoista parhaan joukossa. Neljänneksi eniten osallistumiskertoja on muuten Meksikolla, 14.

-Saksalla on eniten peräkkäisiä sijoituksia kahdeksan parhaan joukossa, viisitoista vuodesta 1954 alkaen.

-Saksa tai Brasilia ovat olleet mitaleilla jokaisissa MM-kisoissa vuoden 1930 kisojen jälkeen.

-Saksa on pelannut eniten otteluita MM-kisoissa, yhteensä 99, Brasilialla on puolestaan eniten voittoja, 67.

-Eniten keskinäisiä otteluita on Brasilian ja Ruotsin välillä, yhteensä seitsemän.

-Ecuadorin Ivan Hurtado on pelannut ennätykselliset 68 karsintaottelua vuosina 1994-2010.

-Kamerunin Roger Milla on vanhin MM-kisoissa pelannut pelaaja, hän oli 42 vuotta ja 39 päivää vanha pelatessaan Venäjää vastaan vuoden 1994 kisoissa.

-Italian legendaarinen Dino Zoff on vanhin finaalissa pelannut pelaaja, Zoff oli 40 vuotta ja 133 päivää vanha pelatessaan Länsi-Saksaa vastaan vuonna 1982.

-Australian 31-0 voitto Amerikan Samoasta vuonna 2001 MM-karsinnoissa on suurin voittomarginaali karsintaotteluissa.

-Olof Palme oli yli 16 vuotta Ruotsin demarien puheenjohtajana vuosina 1969-1986 kuolemaansa asti, Tage Erlander oli puolestaan ennen Palmea 23 vuotta demarien puheenjohtajana ja pääministerinä, kaiken kaikkiaan Ruotsin demareilla oli ajanjaksolla 11.10.1946-17.3.2007 vain neljä (!) puheenjohtajaa, Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson ja Göran Persson.

-Ruotsin nykyinen ulkoministeri Carl Bildt oli Ruotsin kokoomuksen, "moderaattien", puheenjohtajana kolmetoista vuotta vuosina 1986-1999.
 

TKH

Jäsen
Metaanista puheen ollen mainitaan tähän yhteyteen mielenkiintoinen artikkeli liittyen metaaniklatraatteihin. Metaanijääesiintymien suurimittainen vapautuminen merenpinnan nousun tai lämpötilan nousun takia on arvioitu olevan epätodennäköistä, mutta tutkimuksia asiasta ei vielä kovinkaan montaa ole. Ohessa tuore artikkeli viime vuodelta.

A section of the Arctic Ocean seafloor that holds vast stores of frozen methane is showing signs of instability and widespread venting of the powerful greenhouse gas, according to the findings of an international research team led by University of Alaska Fairbanks scientists Natalia Shakhova and Igor Semiletov.
http://www.physorg.com/news186920485.html

Ohessa hiukan juttua metaaniklatraattivarantojen hyödyntämiseen tähtäävästä tutkimustyöstä, jota eri puolilla maailmaa tehdään.

Japan extracts gas from methane hydrate in world first
NETL: Methane Hydrates - DOE/NETL Projects
 

Rocco

Jäsen
Lisätään tähän vielä se, että vuoden 1954 World Cup on viimeisin, missä kaikkien maiden kaikki pelaajat ovat pelanneet oman valtion rajojen sisällä olevissa seurajoukkueissa. Ainut poikkeus on Skotlanti, kenen riveistä seitsemän pelaajaa edusti englantilaisia seuroja. Mutta Ison-Britannian rajojen sisällä kuitenkin.

Mukana kisoissa oli Brasilia, Jugoslavia, Ranska, Meksiko, Unkari, Länsi-Saksa, Turkki, Etelä-Korea, Uruguay, Itävalta, Tsekkoslovakia, Skotlanti, Englanti, Sveitsi, Italia ja Belgia.

Näissä kisoissa myäs nähtiin kolme neljästä koskaan kahta maajoukkuetta edustanutta pelaajaa. Ferenc Puskas (Unkari -> Espanja), Jose Altafini (Brasilia -> Italia), Jose Santamaria (Uruguay -> Espanja). Tämän jälkeen FIFA pisti kiellon, että kisoissa tai karsinnoissa yhtä maata edustanut pelaaja ei saa vaihtaa maajoukkuetta, vaikka kansalaisuus vaihtuisikin.
 

TKH

Jäsen
Kiinalaisten poliisien erikoisjoukot ottivat kaksoisvoiton viidennen kerran järjestetyissä Warrior-kisoissa. Voiton vei Snow Leopard Commando Unit ja kakkonen oli Special Police Academy-joukkue. Warrior-kisat ovat Jordaniassa järjestettävät eräänlaiset antiterrorismin mestaruuskisat maailman erikoisjoukoille. Kisojen lajeina on mm. lentokonekaappaukseen ja panttivankitilanteisiin liittyviä tehtäviä. Mukaan saa osallistua myös armeijan joukoista kootut joukkueet. Ensimmäisissä kisoissa mukana ei ollut kuin muutamia maita, mutta kahtena viime vuotena kisat ovat nousseet siinä määrin suosituiksi, että tänä vuonna mukana oli jo 35 erikoisjoukkuetta 18 maasta. Mm. kisoihin kuuluvia lajeja sekä osallistuneita joukkueita voi vilkaista ohesta. Viimeisessä linkissä on vähän kuvaa kisoista.

Registered Teams for the 5th Annual Warrior Competition
History of Warrior Competition
Film WARRIOR COMPETITION 2013 - YouTube
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Huomenna ja sunnuntaina Ruotsin kohtaavassa USA:n Fed Cupin joukkueessa ei ole yhtään valkoihoista USA:ssa syntynyttä pelaajaa, USA:n ja Ruotsin joukkueet ovat:

Serena Williams
Sloane Stephens
Venus Williams
Varvara Lepchenko

Sofia Arvidsson
Johanna Larsson
Hilda Melander
Sandra Roma

-Serena Williams on hävinnyt yhdestätoissa pelaamassaan Fed Cupin ottelussa vain yhden erän.

-Melbournen vuoden 1956 olympialaisissa miesten pituushypyn finaalissa tuuli vaihteli vastatuulesta (jopa 14m/s) myötätuuleen (jopa 9m/s).

-Helsingin vuoden 1952 olympialaisissa miesten raskaan sarjan nyrkkeilyfinaalista suljettu Ingemar Johansson sai hopeamitalinsa vasta vuoden 1982 Göteborgin olympiaraveissa.

-Los Angelesin vuoden 1932 olympialaisten miesten vapaapainin raskaaseen sarjaan osallistui vain kolme painijaa.

Samoissa kisoissa naisten sadan metrin selkäuinnin voittanut USA:n Eleanor Holm esiintyi vuonna 1938 naispääosassa elokuvassa Tarzanin kosto.

-Suomi voitti viisi kultamitalia kuudesta mahdollisesta miesten 5000:n metrin juoksussa olympialaisissa vuosina 1912-1936.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
SM-liigassa, kuten muissakin sarjoissa, joissa pelataan pudotuspelejä, on mahdollista sijoittua toiseksi, vaikka on hävinnyt enemmän matseja pudotuspeleissä kuin voittanut.
On mahdollista myös sijoittua kahdeksanneksi, vaikka on voittanut pleijareissa enemmän kuin hävinnyt.
 

TKH

Jäsen
Muita teleskooppeja, jotka ovat myöskin suurimpia omassa kategoriassaan. Vastaavia löytyisi varmaan enemmänkin, mutta muita ei nyt suoraan tule mieleen.

GMRT, 45m, Intia. world's Largest telescope at meter wavelengths.

Korjataanpa tuota nyt sen verran, että ko. kategoriassa suurin teleskooppi onkin DKR-1000 Venäjällä. Oheisen lainauksen lisäksi turhana tietona voisi mainita, että "lautaseksi" muutettuna teleskoopin halkaisija olisi 320 metriä. Jätin oheiseen lainaukseen turhaksi tiedoksi sopivaa materiaalin myös parista muusta teleskoopista, jotka ovat edelleen aktiivisessa käytössä. Esimerkiksi RT-22 teleskooppeja käytetään yhteydenpitoon Radioastronin kanssa. DKR-1000 kuuluu kokoluokassaan samaan kastiin myöskin venäläisen RATAN-600 teleskoopin kanssa, joka on siis nimensä mukaisesti halkaisijaltaan vajaat 600 metriä (576m).

The RT-22 radio telescope of the late 1950s for many years remained a unique instrument among the world's single dishes by virtue of its record-breaking high angular resolution. The wide-band cross-type radio telescope (DKR-1000) is another large radio telescope of the Pushchino observatory. It consists of two parabolic cylinders 1 km long with the width 40 m, respectively extended from east to west and from north to south. The first observations of radio sources using the east-west arm were made in late 1964. The north-south extension arm went into operation a few years later. The DKR-1000 differs from the best foreign analogs operative in a fixed and relatively narrow frequency range in that it allows simultaneous observations at any wavelengths in the range from 2.5 to 10 m. Due to this property and the high sensitivity, the instrument even now provides a unique opportunity for a variety of research.

Vitkevich decided in the late 1960s to build one more radio telescope in Pushchino, presently known as the Large Phased Array (BSA FIAN). It took relatively little time and money to install the BSA, comprising over 16,000 dipoles and covering an area of 7.2 hectares. The BSA has a record sensitivity in the meter wavelength range up to now. Despite a long history of the LPI PRAO ASC instruments (RT-22, DKR-1000, and BSA), their potential is far from exhausted and the possibilities for observational studies are continuously extended through joint efforts of the PRAO staff to maintain and further develop the unique experimental facilities of the observatory.
The Pushchino Radio Astronomy Observatory of the P N Lebedev Physical Institute Astro Space Center: yesterday, today, and tomorrow
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös