Finaali 2013: Tappara – Ässät

  • 397 051
  • 1 765

JiiGeePee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Pallo & Raha
Padan voittavan nään...
Helvetin jäätyvän nään... (vai miten se meni?)
Patalaulu by Jari Salko - YouTube

Linkki vie juutuuppiin ja ässärealismin syövereihin.

Lippu kaikkiin neljään varmaan finaaliin, ja järjestelyt tehty siltä varalta, että tulee se viides ja ratkaiseva finaali Tampereelle, mistä on sitten hyvä jatkaa kultajuhliin ;)
 

Sandersson

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Porin Ässät
Molemmista leireistä löytyy uskoa omiin, hienoa.

Hieman kyllä huvittaa nämä molempien joukkueiden fanien argumentoinnit ja tilastohelvetit joissain tapauksissa, mutta ihan mielenkiintoista keskustelua kuitenkin. Huomenna ottelun ratkaisevat kuitenkin pienet marginaalit ja puhdas tuuri, eivätkä Ässien parin vuoden takainen menestys vieraskaukalossa tai joidenkin laukaisusektoreiden prosenttiosuudet edellisissä sarjoissa.

Tapparan joukkueelta en ole nähnyt peliäkään tällä kaudella, joten katsellaan miltä porkkanat vaikuttavat kaukalossa. Luotto Ässiin on kuitenkin horjumaton.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Ihan hauska huomio tullut pitkin viikkoa, että molempien joukkueiden kannattajilla paistaa selkeästi vastustajan kunnioitus läpi.

Hauska myös lukea yksi kommentti ylempää, etenkin ensimmäiset sanat: "Padan voittavan nään...
Helvetin jäätyvän nään... (vai miten se meni?)"

Kunnioitusta vai mitä, en tiiä. Eikä paljoakaan tapparafanien uhoaminen kiinnosta kun tiedetään että kannu tulee poriin. :)
 

Starstruck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miksi ihmeessä just kolme vuotta? Miksei viisi? Kymmenen? Viisikymmentä? Vielä enemmän oikeastaan kiinnostaa, miten kauden 10-11 vieraspeli saldo runkosarjassa vaikuttaa tähän sarjaan?
Niin, miksei. Siitä vain laskemaan. Ässät on kolme vuotta putkeen ollut tilastollisesti paras vierasjoukkue, ehkä siksi puhutaan kolmesta. Sinä voit tietysti etsiä jonkin Tapparalle suosiollisen aikavälin, jos haluat. Mutta tässä on kyse kolmesta viimeisimmästä kaudesta, joilla on varmasti ainakin enemmän merkitystä kuin esim. 50 vuoden takaisilla tilastoilla.

On toki totta, ettei 2010-11-kauden tilastot paljoa paina, mutta kyllähän tällainen vuosia jatkuva huikea vierasvire väkisinkin lyö Ässille hyvän vierasjoukkueen leiman. Aivan kuin esim. Tapparan triplamestaruus 80-luvun lopulla kertoi sen, että Tappara oli sarjan paras joukkue. Varmasti toistuva onnistuminen ruokkii sekä omaa suoritustasoa että vastustajan epäuskoa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...On toki totta, ettei 2010-11-kauden tilastot paljoa paina, mutta kyllähän tällainen vuosia jatkuva huikea vierasvire väkisinkin lyö Ässille hyvän vierasjoukkueen leiman. Aivan kuin esim. Tapparan triplamestaruus 80-luvun lopulla kertoi sen, että Tappara oli sarjan paras joukkue. Varmasti toistuva onnistuminen ruokkii sekä omaa suoritustasoa että vastustajan epäuskoa.

...niin, tähän voisi lisätä vielä sen, että lähivuosien ylivoimaisesti paras joukkue (voidaanko jo puhua dynastiasta?) on JYP.

Ässät muuten voitti JYPin 4-1 välierissä. Voidaanko tällä perusteella Ässät julistaa myös Tappara-sarjan voittajaksi?

Vastaus: ei tietenkään, mutta liigan lähihistorian kovimman joukkueen voittaminen kertoo siitä, että mahdollisuuksia kannuun asti on olemassa.

Samasta kertoo myös tilastofakta, että Ässät pelaa sarjan parasta vieraskiekkoa, jo kolmatta kautta putkeen.
 

Porttivahti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maalivahdit
Herranen aika, mitä pyörittelyä. Millä perusteella Ässät on paras? Riittääkö kolmen vuoden maraton-taulukko?

Sulla on ilmeisesti joku toinen tapa arvottaa näitä asioita, onneksi pelissä ratkaisevat maalit ja sarjataulukossa pisteet.

Aa, eli maalit? Hyvä homma! Siis, Tapparan kannalta. Tapparahan on tehnyt vieraspeleissä 89 maalia, Ässät 72. Pisteissä toki mennään tasoissa, kuten oli jo aiemmin puhetta. Play-offeissa vaan ne pisteet eivät ratkaise, ainoastaan voitoilla on väliä.

Jos maraton-taulukkoa katsotaan, niin tilanne paranee Tapparan kannalta entisestään! Tappara on tehnyt yli 1500 maalia enemmän kuin Ässät! Pidän mahdottomana, että Metsola päästää edes 7 pelissä keskimäärin 214,3 maalia, ja jos päästää niin Noronen ei sitten pysty stunttaamaan paremmin. Peli on tämän tilaston osalta jo pelattu! Ässien mahdollinen mestaruus kyllä vaatii Kupariselta ja Santavuorelta kovatasoista peliä, lisäksi Huhtala voi varmaan hämmentää taklauksillaan. Toki Rocky Rautakallio pesee valmennuskyvyissä Sami Hirvosen, mutta pelit vasta näyttävät!

Ja vakavissaan, Ässien pistekeskiarvo runkosarjassa on sekä koti- että vierasotteluissa 1,70, Tapparan kotiotteluiden pistekeskiarvo on 1,90, vierasotteluiden 1,70. Ässillä on enemmän vierasvoittoja varsinaisella peliajalla, mutta toisaalta myös enemmän vierastappioita. Tilastojen valossa tasaiset joukkueet, ja marginaalit ovat pieniä. Varsinkin kun vieras-Ässät pelaa koti-Tapparaa vastaan. Tappara on kotona tehnyt 1,34 maalia jokaista päästämäänsä kohti, vieraissa Ässillä sama luku on 1,22. Koti-Ässät taas 1,24, Vieras-Tappara 1,12.

Joukkueet ovat myös kohdanneet viimeksi 15. tammikuuta. Ei siis voi analysoida tilastojen valossa yhtään mitään. Vanhojen tilastojen valossa onkin sitten ihan eri asia lähteä analysoimaan mitään, eri valmentajat ja pelaajat kun eivät vaikuta nykyhetkeen. Jos vaikuttaisivat, olisi pahimmassa tapauksessa veskareina Scott Bailey ja Jim Hrivnak.

tl;dr Historialla ei ole merkitystä kun analysoidaan kahden todella tasaisen joukkueen nykyvirettä. Ihan sama mitä tapahtui joskus kun Halonen oli presidentti ja Kiviniemi pääministeri. Siellä on kehissä kaksi tämän kevään parasta joukkuetta, toki voidaan analysoida miten pelaavat muita vastaan, mutta finaalikiekko poikkeaa aika paljon runkosarjasta.

Erityisesti arvostan molemmissa joukkueissa sitä, että peli on ollut sekaisin kuin Johtavan analyysit, mutta silti ovat tässä tilanteessa. Kumpi sitten kannun viekään, molemmissa joukkueissa voidaan olla enemmän kuin ylpeitä saavutuksista! Seurasin Porin kevättä aikanaan sattuneesta syystä hyvin läheltä, ja silloin tuntui kiima loppuneen jo finaalipaikkaan. Nyt ei samanlaista ole havaittavissa, kummassakaan porukassa.
 

Orlando

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tuli tässä pohdiskeltua noita maalivahteja, Raantaa ja Metsolaa.

Eli vastakkain ovat siis kiistatta tämän kauden kaksi parasta maalivahtia. Molemmat ovat kuitenkin varsin kokemattomia ja nuoria veskareita, joten pään kestävyyttä varmasti moni kyseenalaistaa. Itsekin hieman epäilen Metsolan pään kestävyyttä, ainakin täyden Isomäen edessä. Pystyykö sulkemaan kaiken hiillostamisen ja mylvinnän ulkopuolelle? Saattaa olla, että alkulämmittelyistä lähtien seisomakatsomo alkaa psyykkaamaan nuorta Tapparavahtia, joten kova on paikka. Pystyykö kokoamaan itsensä, jos sattuu päästämään jonkun helpon maalin sen mylvinnän keskellä.

Voi olla, että olen täysin hakoteillä näiden epäilyjen kanssa, joten nähtäväksi jää.
 

Risa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SoJy vuodesta-61, Jokerit 1972-2013; 2022, Україна
Pippelin mittaukset sikseen, mutta jos finaaleissa viheltää Aleksi Rantala ja Tom Laaksonen niin ei mene SM-liigalla kyllä kovin hyvin...
 
Viimeksi muokattu:

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Ei jumalauta tästä nukkumisestakaan tule yhtään mitään! Miten noi koutsit ja pelaajat mahtavat saada unta finaalien ym.. alla? Perkele, kun kädet hikoaa ja eikä vanha äijä rauhoitu vitullakaan!

Onneksi on huomenna vapaa ja tilipäivä, niin aamupäivä kuluu ruokavarastoja täytellessä ja lippuja noutaessa, suht mukavaa hommaa kuitenkin. Piha, puu ym.. askareet jäävät kyllä odottamaan aikoja parempia.
 
Petri Lindqvist-Aleksi Rantala
Mikko Hakkarainen-Tom Laaksonen
x-Stefan Fonselius (tämä pari on siis varalla)

Mitä vittua, tahallaanko ne siellä provoilee? Laaksonen ja Rantala? Kaks ukkoa kenellä ei olisi mitään asiaa edes liigaan jos näihin tuomarivalintoihin liittyis jollain ihmeen tavalla taso ja nähdyt esitykset.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Mitä vittua, tahallaanko ne siellä provoilee? Laaksonen ja Rantala? Kaks ukkoa kenellä ei olisi mitään asiaa edes liigaan jos näihin tuomarivalintoihin liittyis jollain ihmeen tavalla taso ja nähdyt esitykset.

Voi jumalauta, Hjallis kiukkupäissään vissiin saanut valita tuomarit vai mitä vittua? Ei voi olla totta, että nuo kaksi pahinta tunaria päästettän pilaamaan finaalit? Eikä aina ole edes kyse siitä etteikö osaa, vaan vittuillaakseen puhallellaan mitä sattuu. Ja Laaksonen ei edes tätä pahemmin peittele.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuomarit antaa aikakin säpinää yleisöön, mutta ehkä olisi ollut viisaampaa valita tuomarit, jotka voivat viheltää otteluita hyvinkin. No samat ne on molemmille kaikessa huonoudessaan, eli turha rutista.
Se ihmetyttää että tälläkin palstalla on niin paljon jääkiekosta ymmärtämättömiä ihmisiä. Näitä on jokainen joka kuvittelee joukkueiden tulevan yllättymään vastustajastaan. Sikäli paljastan nyt suuren salaisuuden. Vastustajat on scoutattu molemmin puolin täysin puhki. Rummutusta!!!

Viime yö meni nukkuessa tunnin ja muuten vaan jännittäessä miten käy. Ei ole helppoa.
 

Seppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Äsät
Aika aneeminen nippu tuomareita jäi sen jälkeen, kun tuomarit joilla on kytköksiä Poriin tai Manseen diskattiin.

Pelataan isoista asioista ja tollasia tuomareita boxissa voi saatana!
 

Janiz80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Jos Tappara häviää tämän sarjan, se häviää itselleen, ei Ässille. Todennäköisyys tuolle on valitettavan iso.

Et ole ensimmäinen, joka kirjoittaa tuohon sävyyn. Minä pitäisin käsittämättömänä, jos liigan finaalijoukkueista se toinen olisi täysin ylivoimainen. En minä osaa näitä analyysejä tulkitaan miksikään muuksi, kuin puhtaaksi ylimielisyydeksi. Vastustajaakin pitäisi viimeistään tässä vaiheessa sen verran kunnioittaa, ettei nyt mitään ylitsekävelyä lähdettäisi pitämään itsestäänselvyytenä.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Niin siis sanottakoon vielä tuosta tuomariasiasta jotain. Tampereen ja Porin tuomarikerhon jäsenet jäivät valintojen ulkopuolelle. Arto I:n mukaan heidän nimeämistä ei edes harkittu. Kyse ei ole siis pelaajataustasta tai muusta kytköksistä finaalien joukkueisiin vaan tuomarikerhon jäsenyydestä. Tampereella on iso nippu tuomareita, joukossa ihan hyviä tuomareita.

Mielestäni tuomarilinja Ässien peleissä oli sallivaa puolin ja toisin mutta tasapuolista. Jos yllättäviä onnistumisia täytyy mainita, niin mieleen jäivät nimet Marko Kovanen ja Mikko Hakkarainen. Onneksi näistä edes toinen jatkaa.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ei mennyt ihan noin. Timo Favorin kuuluu finaalituomareihin, vaikka on Tampereen tuomarikerhon jäsen.

Favorin taitaa olla se varalla oleva, jota en alkuperäisessä viestissäni muistanut. Veikkaan, että Favorinia arvostetaan yhtenä parhaista, ja kuutta tuomaria oli vaikea löytää ilman Tampereen ja Porin tuomareita. SK:n jutun mukaan se varalla oleva tuomaripari ei vihellä kovin todennäköisesti tässä sarjassa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Favorin taitaa olla se varalla oleva, jota en alkuperäisessä viestissäni muistanut. Veikkaan, että Favorinia arvostetaan yhtenä parhaista, ja kuutta tuomaria oli vaikea löytää ilman Tampereen ja Porin tuomareita. SK:n jutun mukaan se varalla oleva tuomaripari ei vihellä kovin todennäköisesti tässä sarjassa.

Favorin kuuluu kolmanteen tuomaripariin, joka ei lähtökohtaisesti vihellä finaaleja. Favorin on finaalituomari, koska hänellä ei ole sidoksia Tampereelle, asuu Sastamalassa
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuomarilinja voi olla hyvinkin mielenkiintoinen, ainakin Aleksi Rantalan kohdalla. Hänhän viheltää kevään MM-kisoja ja oli ainakin Kalpa -sarjassa kansainvälisessä moodissa eli vihelsi mailahäirinnän selkeästi tiukemmin kuin muut sarjan tuomarit.
 
Tuomarilinja voi olla hyvinkin mielenkiintoinen, ainakin Aleksi Rantalan kohdalla. Hänhän viheltää kevään MM-kisoja ja oli ainakin Kalpa -sarjassa kansainvälisessä moodissa eli vihelsi mailahäirinnän selkeästi tiukemmin kuin muut sarjan tuomarit.
Ja sitten kun askissa on Laaksonen ja Hakkarainen, niin linja muuttuu taas. Eihän tässä ole mitään järkeä, että tuomarit vaihtuvat ottelusta toiseen. Haarukoidaan ne kaksi parasta, tai edes vähiten huonointa, ja he viheltävät finaalit. Mutta kun ei.

Eiköhän toisen pelin jälkeen tehdä päätös millä parilla mennään loppuun asti.
Toivottavasti näin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja sitten kun askissa on Laaksonen ja Hakkarainen, niin linja muuttuu taas. Eihän tässä ole mitään järkeä, että tuomarit vaihtuvat ottelusta toiseen. Haarukoidaan ne kaksi parasta, tai edes vähiten huonointa, ja he viheltävät finaalit. Mutta kun ei.

Eiköhän toisen pelin jälkeen tehdä päätös millä parilla mennään loppuun asti.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Peli ja hämmennys on kovaa... Aamulehden sivuilla lätkäfinaalista nolo mainosmoka, Tapparalle tuleekin Aamulehden mukaan vastustajaksi Rauman Lukko.. MTV3 uutisoi nettisivuillaan.
 

Carlos83

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, LeKi, Jarkko Ruutu, AS Roma, Azzurri
Peli ja hämmennys on kovaa... Aamulehden sivuilla lätkäfinaalista nolo mainosmoka, Tapparalle tuleekin Aamulehden mukaan vastustajaksi Rauman Lukko.. MTV3 uutisoi nettisivuillaan.

Samaa aamulla naureskelin. Melko ylimielistä. *hymiö*
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Pafin ja Veikkauksen kertoimet koko sarjalle:

Tappara - Ässät

Paf: 1.72 - 2.05
Veikkaus: 1.70 - 2.05

Aika lähellä sitä mitä arvelin, mutta rehellisti sanottuna minä pidän sarjaa vielä aavistuksen tasaisempana (tyyliin: 1.80 - 1.95). Ehkä vedonlyöntiyhtiöissä oletetaan enemmistön lyövän Tapparan puolesta, jolloin kertoimia on hieman muokattu sen mukaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös