Mitä ne meistä ulkomailla ajattelevat?

  • 47 567
  • 176

ipaz

Jäsen
Suomalaisia pidetään usein hitaina ja jäykkinä. Monessa maassa painetaan esim. töiden suhteen sata lasissa eteenpäin ja katsellaan sitten jälkeen päin miten kävi. Suomalainen suunnittelee työt etukäteen ja tekee ne sitten suunnitelman mukaan. Näin toimiessa vältytään virheiltä, sekä säästetään aikaa ja rahaa. Ehkä ei niin hauskaa, mutta tehokasta. Sellaisia me olemme - tehokkaita ja nöyriä, mutta emme kovin sosiaalisia. Small talkit on tyhjää ajan haaskausta ja kuuhun kurkottaminen ylimielisyyttä. Hauskaa ei saa pitää, ellei siihen ole erityistä aihetta ja tärkeintä kaikille on tehdä työnsä niin hyvin ettei tarvi kuunnella negatiivista palautetta epäonnistumisestaan. Vain saksalainen ja japanilainen on yhtä säntillinen työssään. Japanilaisilla on jopa vielä kovempi työmoraali ja siksi ne ovat niin hyvin menestyneetkin.

Suomalainen työmaahierarkia on myös todella matala, ns. flat organisation on suosittua. Oikeastaan kuka tahansa voi antaa suoraa palautetta ylimmälle johdolle ilman väliportaan mukana oloa. Tämä taitaa olla kasvava trendi muuallakin, mutta kovin monessa maassa pomo on edelleen pomo ja käyttäytyy sen mukaisesti. Alaisen on tiedettävä asemansa. Siksipä monessa muussa maassa naureskeltiin presidentti Sauli Niinistön lumitöille, koska heidän kulttuureissaan maan ykkösmiehen ei todellakaan sovi tehdä rahvaan hommia. Suomessa herran pelko on kuollut ajat sitten ja siihen on mielestäni syynä kova progressiivinen verotus, joka estää paljon tienaavien todellisen luksuselämän ja "köyhälle näyttämisen" ja vahva ay-liike, joka tasavertaistaa eriarvoiset työntekijät. Monessa muussa maassa kun on täysin normaalia näyttää menestyminen materiana.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Finns fuming at Brownlee's comments - National - NZ Herald News
Uusi-Seelanti: "Leader of the House Gerry Brownlee rejected Labour's plans to model the economy on Finland, "which has worse unemployment than us, has less growth than us, can hardly feed the people who live there, has a terrible homicide rate, hardly educates its people, and has no respect for women."
Brownlee Suomi-lista:
- työttömyyttä
- ei talouskasvua
- ruokaa ei riitä edes syömiseen
- murhaavat toisiaan
- ei koulutusta lähes ollenkaan
- naisia ei kunnioiteta
 

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
Mitäköhän ulkomailla ajatellaan suomalaisista nimistä ja -kielestä? Voisin kuvitella, että jos en olisi suomalainen, naurahtaisin, kun kuulisin/näkisin Suomen kieltä jossain.

Suomalaisissa nimissä on usein liitteenä -nen. Nimet kuulostavat varmaan omituisilta ulkomaalaisen korvassa. Hakkarainen, Hartikainen, Harjakainen. Vähintäänkin omituista.

Vähän vanhaan postaukseen vastataan, mutta kumminkin: tullut puheeksi nämä jutut jenkki/brittikaverien kanssa ulkomailla pyöriessäni. Useampikin sanoi erikseen, että suomi ei ensinnäkään kuulosta venäjältä, kun sitä ensin ajattelin ja ehdotin, vaan moni sanoi, että ei se kyllä kuulosta oikein miltään mihin sitä suoranaisesti voisi verrata. Se on monotonista sössöä, joten se kuulostaa vain kummalliselta.

Ja sitten tuosta -nen liitteisistä sukunimistä ne luulivat taas, että se on sama juttu kuin vaikka tanskalaisten -sen (ja Ruotsissa -son).
 
Viimeksi muokattu:

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
-nen-pääte tunnetaan diminutiivin tunnuksen lisäksi myös savolaisena aatelispäätteenä. Ruotsissa kuulemma nauravat sen kustannuksella perkeleen ohella. En tarkoita tässä, että perkele nauraa ruotsalaisten ohella -nen-päätteelle. Täsmennys kirjoitettu eräitä Jatkoajan nimimerkkejä varten.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Ulkoasianministeriö on - arvatenkin Jatkoajan tämän ketjun innoittamana - julkaissut "Suomi ulkomaisissa tiedotusvälineissä 2011" -julkaisun. Sieltä löytyy pdf-tiedoston linkki ja 140 sivua tekstiä siitä, että mitä ne ulkomaalaiset meistä suomalaisista ajattelevat. Mahtavaa, tärkeä julkaisu, luen sitä koko ensi yön ja etsin sivumerkityksiä rivien väleistä.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
-nen-pääte tunnetaan diminutiivin tunnuksen lisäksi myös savolaisena aatelispäätteenä. Ruotsissa kuulemma nauravat sen kustannuksella perkeleen ohella. En tarkoita tässä, että perkele nauraa ruotsalaisten ohella -nen-päätteelle. Täsmennys kirjoitettu eräitä Jatkoajan nimimerkkejä varten.
-nen-päätteen sai nimeensä, kun oli maksanut veronsa. Esimerkiksi Koivun isäntä Pörsäjärveltä kun maksoi Ruotsin kruunulle kymmenykset, tuli hänestä Koivunen.
 

ipaz

Jäsen
Tuosta nen-päätteen yleisyydestä oli esimerkki Dallas Starsissa jokunen vuosi sitten, kun joukkueessa pelasivat Lehtinen, Kapanen, Numminen ja Miettinen. Sergei Zubov jossain haastattelussa vitsaili että hänenkin on muutettava nimensä muotoon Zubovnen, ettei erottuisi liikaa joukosta, hehe.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Olisikohan tuohon U-Seelannin ministerin jyrähdykseen liittynyt se vastikään maassa pidätetty, Suomenkin passilla liikkuva läskinörtti? Siis se Kimmo Sitcom vai mikä se nyt oli. Jos siellä on Suomi-antipatioita siksi. Tosin se jamppahan on puoliksi saksalainen, mutta ehkä Saksalle vittuilu nähdään pikkuisen vaarallisempana touhuna.
 

Mr. Walker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Olisikohan tuohon U-Seelannin ministerin jyrähdykseen liittynyt se vastikään maassa pidätetty, Suomenkin passilla liikkuva läskinörtti? Siis se Kimmo Sitcom vai mikä se nyt oli. Jos siellä on Suomi-antipatioita siksi.
Hiukan ohi asian, mutta tuo Sitcomin ulkomuoto vastasi ainakin täysin sitä mielikuvaa, mikä minulla oli tuosta nörtti-piraatti-hakkerista.
Vastaa varmaan aika montaa muutakin alan miestä.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Mistäköhän ovat repineet tuon suolakurkkujen syömisen saunassa?

Venäjältä! Karkea yleistys kaikkineen, mutta joku on nyt sekoittanut jotakin ja yleistänyt rajusti - viittaan myös naisten shampanjanjuontiväitteeseen...
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ruotsissa on ajateltu kauniisti ja annettu Ruotsin twitter-tili randomkansalaisten käyttöön aina viikoksi kerrallaan. Nyt on vuorossa ihminen nimeltä Sonja. Tämän viikon jälkeen saattavat ruotsalaisetkin ajatella ketjun otsikon mukaisesti.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
MTV3:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurmiselta hyvä kolumni otsikolla Euroopan takamaa lätäkön tuolla puolen.

Nurminen kuvailee aika hyvin, miltä suomalainen "hyvinvointivaltio" näyttää ulospäin.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
MTV3:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurmiselta hyvä kolumni otsikolla Euroopan takamaa lätäkön tuolla puolen.

No mutta harvassa muussa maassa osataan yhtä hyvin ja innokkaasti mollata ja polkea maahan omaa maata ja kansaa kuin Suomessa. Ja kohta joku tulee tähän kertomaan, että ei suomalaiset oikeasti pärjää edes siinä.
 
MTV3:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurmiselta hyvä kolumni otsikolla Euroopan takamaa lätäkön tuolla puolen.

Nurminen kuvailee aika hyvin, miltä suomalainen "hyvinvointivaltio" näyttää ulospäin.

Eihän tässä paista läpi kuin se, että Nurminen on kasvanut ulos suomalaisuudestaan ja hän on nykyään eurooppalainen gylttyrelli. Hän on unohtanut yhden suomalaisuuden pääpiirteistä mikä on vaatimattomuus. Suomalaiset eivät tarvitse "upeita kesäkahviloita, jossa kahvi maksaa neljätoista euroa ja katkarapuvoileipiä, jotka kutkuttavat makuhermoja." Suomalainen tarvitsee vain halvalla olutta ja siihen kebun päälle! Tämä on saatavilla.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Eihän tässä paista läpi kuin se, että Nurminen on kasvanut ulos suomalaisuudestaan ja hän on nykyään eurooppalainen gylttyrelli. Hän on unohtanut yhden suomalaisuuden pääpiirteistä mikä on vaatimattomuus. Suomalaiset eivät tarvitse "upeita kesäkahviloita, jossa kahvi maksaa neljätoista euroa ja katkarapuvoileijpiä, jotka kutkuttavat makuhermoja." Suomalainen tarvitsee vain halvalla olutta ja siihen kebun päälle! Tämä on saatavilla.

Näinhän se on. Minäkään en koskaan oppinut pitämään tekopirteistä ja vieläpä omalla nimelläni höystetyistä tervehdyksistä. Kyllä urahdus riittää. Itsepalvelubaarit on hieno asia ja luoja varjelkoon elämäntarinansa kertojista joukkoliikennevälineissä. Tosin nykyään suomalaisetkin siellä kännykkäänsä pölöttävät.

Kaverin tyttö sai Berliinissä uusnatseilta turpiinsa, kun oli liikkeellä turkkilaisen tuttunsa kanssa, oli värjännyt tukkansa mustaksi.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ihan hyviä huomioita Nurmiselta ainakin suomalaiseen alkoholinkäyttöön ja miksei yleisemminkin käytökseen liittyen. Varsinkin tuo ensin mainittu on monelle Suomessa ensi kertaa vierailevalle järkytys, tämä kuulin taas itse muutaman kerran Pori Jazzin aikana. Totta taitaa olla sekin että Suomi on arkkitehtonisesti ruma ja tylsä maa jonka suuremmatkin kaupungit ovat eurooppalaisella mittapuulla käpykyliä. Eivät kokonsa vuoksi vaan siksi että kukaan ei liiku iltaisin missään. Paitsi viikonloppuisin kun kaikki ovat kännissä.

Eri asia sitten mistä kannattaa tehdä ongelma ja mistä haaveilla. Ehkä Suomi ei vain ole luonteva osa läntistä Eurooppaa. Ehkä meillä on toinen jalka itäblokissa ja toinen metsässä. Tämä ei ole välttämättä ongelma jos asia kehdataan sanoa ääneen. Ainakin minusta Suomi on ennen muuta osa Baltiaa. On aina ollut, aikojen alusta lähtien. Ei kai se nyt mikään sattuma ole että Eestin kieli on niin lähellä meitä?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Koska olen asunut useamman vuoden ulkomailla, voin sanoa kokemuksesta, etten minä ainakaan kaipaa "eurooppalaisia" käytöstapoja Suomessa ollessani, enkä tosin suomalaisia tapoja ollessani muualla Euroopassa. En minä Venäjälläkään ala arvostella paikallisten käytöstapoja, ja ylistää omiani.

Eurooppa on siitä mahtava maanosa, että täällä tapakulttuuri voi vaihdella rajusti pienellä alueella. Minusta se on hienompaa kuin se, että kaikkialla ryystetään kahvit kuten "lätäkön tuolla puolen". Ja jos Tapio Nurminen ei ole nähnyt katuvirtsaamista Saksassa, voin minä näyttää sen hänelle. Kyllä sitä sielläkin tapahtuu.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hauskaa on myös se, että usein kuulee ylistettävän etelä-eurooppalaisten luontevaa suhtautumista alkoholiin ja kuinka nuoret eivät juo itseään känniin. Eivät varmasti, koska viikonloput menee pilvessä.

Kyllä Suomeen saa pettyä ja Suomesta saa olla pitämättä. Ihmetyttää vain joskus näiden avarakatseisten maailmankansalaisten putkinäköisyys oman maan kulttuuria ja historiaa kohtaan. Meillä ei ole parmankinkkua ja hanhenmaksapalleroita omasta takaa, mutta on vain aika hienot luonnonantimet.

Avoimuus ja sosiaalisuus ovat hienoja asioita, mutta ei niiden nimissä voi ujoutta tai hiljaisuutta tallata.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Tällä hetkellä täällä Kauhajoella on Pohjoismainen ampumakilpailu riistatauluilla (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja), ja olen nyt pari päivää pitänyt pystyssä liikkuvan hirven harjoitusammuntoja. Se on sellaista kiivastahtista, hallittua kaaosta, jossa minä annan tiukkoja komentoja ampumavuoroista englanniksi ja suomeksi, sekä apinan tasoisella ruotsilla. Kovassa paukkeessa ja taustamelussa tuli pari kertaa vanhoille mummoille annettua "You go (osoitan ampumakoppiin) NOW!!!" -sotilaskäskyjä yms. yms..

Mutta itse asiaan, eli tässä ruohonjuuritason havaintoja, miten ulkomaalaiset reagoivat minuun ja muihin kisaisäntiin Suomessa käydessään:

- Norjalaiset ymmärtävät hyvin englantia(ni) ja tottelevat kuin armeijassa - hiljaisesti ja ruikuttamatta. Muutenkin olen saanut sen kuvan, että he pitävät suomalaisista kisajärjestäjistä ja sellaista asiallista, ystävällistä kunnioitusta ilmassa.

- Tanskalaiset joko ovat todella mukavia ja ennakkoluulottomia, tai sitten äkäisiä ja suomalaisia moittivia. He haluavat norskeja enemmän tutustua suomalaisiin ja puhua meille, mutta asenne on omahyväisempi.

- Ruotsalaiset eivät halua puhua englantia, ja vaikka huomasivat, että jotenkuten ymmärrän ruotsia, niin siltikin mahd. vähän puhuvat minulle. Ei katsekontaktia, ei puhetta, minä-vain-ammun-nyt-och-hejdå -asenne. Muutenkin, näistä ruotsalaisista olen saanut sen kuvan, että eivät oikein viihdy meidän planeetallamme ja haluavat äkkiä tillbaka hemma. Ankkalammikkoefekti? Tosin ne, jotka puhuvat myös suomea, viihtyvät kuin kotonaan täällä.

Otanta on pieni verrattuna johonkin koko maan lehdistön otsikoihin, mutta koostuu sentään muutamista sadoista kaikenikäisistä tanskalais-, norjalais-, ja ruotsalaisurheilijoista.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Suurin syy, miksi Suomi on erilainen kuin Keski-Eurooppa on paitsi maamme kaukainen sijainti, myös harvinainen kielemme. Meillä ei ole yhteistä kieltä naapurimaidemme kanssa, joten täällä muun Euroopan vaikutus kulttuurimme on ollut vähäistä. Ei ole sattumaa, että suomenruotsalaiset ovat puheliaampia ja sosiaalisempia kuin suomenkieliset.

Suomi koetaan ulkomailla samaan aikaan eksoottisena syrjäisen sijaintinsa takia, ja ahdistavana, koska täällä on pimeää ja ihmiset ovat hiljaisia (selvinpäin).

Juomakulttuurissa täällä on parantamisen varaa, mutta se on loputon aihe, enkä siihen nyt lähde mukaan.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kyllä Suomeen saa pettyä ja Suomesta saa olla pitämättä. Ihmetyttää vain joskus näiden avarakatseisten maailmankansalaisten putkinäköisyys oman maan kulttuuria ja historiaa kohtaan.

Samaa mieltä. Suomea ja suomalaista kulttuuria saa ilman muuta kritisoida, mutta jos lähtökohta on että noilla on tuolla tuollaista ja meillä vaan tällaista, niin metsään mennään ja lujaa. Pelkästään Suomen ja Ruotsin välillä on muutakin kuin Pohjanlahti, monta sataa vuotta erilaista historiaa. Ja kieli tietenkin kuten Radiopää mainitsi. Suomi on Euroopan takamaa koska olemme aina olleet Euroopan takamaa. Siinä ei ole mitään kummallista.

Tietysti itseänikin välillä vituttaa tietynlaisen junttiuden ja kolhouden nostaminen joksikin hienoksi kultuurilliseksi asiaksi. Tuskin missään maassa kuin Suomessa voidaan arvostaa sellaista henkilöä kuin Seppo Räty.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Hauskaa on myös se, että usein kuulee ylistettävän etelä-eurooppalaisten luontevaa suhtautumista alkoholiin ja kuinka nuoret eivät juo itseään känniin. Eivät varmasti, koska viikonloput menee pilvessä.

Kyllä Suomeen saa pettyä ja Suomesta saa olla pitämättä. Ihmetyttää vain joskus näiden avarakatseisten maailmankansalaisten putkinäköisyys oman maan kulttuuria ja historiaa kohtaan. Meillä ei ole parmankinkkua ja hanhenmaksapalleroita omasta takaa, mutta on vain aika hienot luonnonantimet.

Avoimuus ja sosiaalisuus ovat hienoja asioita, mutta ei niiden nimissä voi ujoutta tai hiljaisuutta tallata.

Aika hyvin sanottu siellä takana. Asun tällä hetkellä Italiassa ja tässä on nyt pikkaisen pääsyt näkemään asioita toisestakin näkökulmasta. Ensinnäkin pilvi touhu pitää paikkansa, täällä pössytellään aikas paljon. Rakennukset on tietenkin oma asiansa, täällä on vanhoja hienoja rakennuksia JOS niistä on pidetty huolta ja aika usein myös näkee vanhoja rapistuneita taloja, jotka vasta hirveän näköisiä on. Kyllä suomessakin on monia todella hyviä perinneruokia, mutta jotenkin tuntuu, ettei suomalainen viitsi nykyään nähdä vaivaa valmistukseen. Suomessa syödään enemmän siinä mielessä, että pidetään nälkä loitolla, saati että olisi makuelämysten perässä.

Mutta nuo luonnonantimet pitää paikkansa. Minut vietiin täällä johonkin hienoon metsään, että on mukamas hieno paikka. Vuori näkymää lukuunottamatta samanlaista lepikkoa kuin suomessa, ehkä hivenen köyhempääkin. Sitten näytettiin että katos tuossa pari hienoa järveä, pah, jotain pikku lampia. Mutta kai toi jotenkin hieno paikka sitten oli kun vastaan tuli helvetisti ihmisiä. Se on tätä, kun Italiassa ei ole jokamiehen oikeuksia. Joku pieni pläntti pistetään kansalla avoimeksi, niin se on sitten maaginen. On se hienoa että jos haluaa metsään riekkuun, niin täytyy mennä 30km päähän että pääsee mestoille, missä oikeasti saa ihan luvan kanssa olla. On se hienoa kyllä suomessa, että jos metsään haluaa niin ei tarvi kauheasti etsiskellä, saatika että siellä törmäisi perkele vie ihmisiin.

Itse olen sosiaalisesti hyvin suomalainen. Eli jos oikeasti puhutaan kiinnostavia juttuja niin olen sosiaalinen ja erittäin puhelias. Täällä ihmiset jotka ei sano minulle yhtään mitään on hymy korvissa ja harrastetaan jotain small talkkia, jonka sisältö on puhdas nolla, niin en kyllä tykkää. Ihan liian feikkiä jotenkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös