Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 950 092
  • 5 138

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
En myös tiedä, miksi tämä vaikuttaisi ostopäätöksiin ratkaisevan paljon juuri tällä hetkellä. Älypuhelimen käyttöikä on varmasti pääosin alle 2 vuotta. Ainakin mulla, tosin en ole omistanut mitään megakalliita puhelimia, vaan niitä keskihintaisia. Nykyinen s3 menee ensi vuoden loppuun ja varmasti saan päivityksiä siinä välissä. Sitten on aika katsoa seuraavaa. Voi olla mahdollista, että kahdessa vuodessa nokia on saanut markkinoille wp7-puhelimen, jossa käyttis on huomattavasti tämänhetkistä versiota parempi, ja tämä on pakko saada. Jos ei, niin merkkejä ja malleja on miljoonittain tarjolla.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tietenkin Nokian kannalta on ikävä, jos ihmiset ajattevat noin, siinä kontekstissa tällainen strateginen muutos on erityisen typerä ja nähtäväksi jää miten ihmiset äänestävät ostopäätöksillään. Tietenkin jos myyntimäärät laskevat dramaattisesti, niin sitä voi käyttää todisteena siitä että S^3 ei myy, vaikka syy sille voikin olla juuri muutoksessa. En myöskään ymmärrä miksi S^3-puhelinten arvo nyt jotenkin romahti.

Tulet näkemään lähiviikkoina hinnanalennuksia Nokian kallimmiissa malleissa tai viimeistään huhti-toukokuussa, kun Nokia esittelee ensimmäiset W7-puhelimet. Ei sekään ole loogista, että Applea ja sen tuotteita hypetetään nykytyyliin ja kaikki coolit tai wannabe-coolit henkilöt haluavat ostaa iPhonen. Ihmisen käyttäytyminen ei vaan ole niin rationaalista, että N8 vaikuttaisi tänään yhtä halutulta ja arvokkaalta kuin eilen, usko minua. Itse pidän paljon omasta C3-00 s40-sarjan puhelimestani. Se puhumiseen ja tekstailuun, satunnaiseen surffailuun ja mailien lukemiseeen ja IPad 3g kaikkeen muuhun käyttöön, mmmm, mikä parivaljakko helmikuussa 2011.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Worst case skenaario:
- Win7-mallit floppaavat ja kun kyse ei ole yksinoikeudesta, markkinoita syövät kiinalaishalpikset.
- Symbian-mallit eivät houkuttele kun tulevaisuus on avoinna, keskihinnat laskevat alennuskampanjoitten myötä, Symbian-mallien kehitystä tiputetaan joten uudet mallit eivät ole enää kilpailukykyisiä.
- Rautakehitys on kaaoksessa jonkun aikaa, uusia malleja ei saada ulos 2011 aikana.
- Meego on kyssäri
- Windows-lisenssimaksut tiputtavat katetta, Navteqin tulot laskevat koska MS tuskin maksaa Bing-mapseista täyttä hintaa

Tulos romahtaa tappiolliseksi 2011 aikana, joukkoirtisanomiset Suomessa, It-sektori lamaantuu, Nokian osake tippuu 5 euron tienoille ja MS ostaa Nokian kuljeksimasta n. 6-7 eurolla/osake. Pääkonttori ja iso osa työvoimasta siirtyy jenkkeihin, Suomeen jää toki paljon insinöörityötä mutta ei entisiä määriä. Espoon kaupungin verotulot romahtavat pysyvästi, myös kaupunki joutuu irtisanomaan.

Olisiko tämä ollut se väistämätön kehitys, oliko Nokia kuolemassa vai olisiko markkinaosuus vakiintunut 30% tienoille? Mikä on hallituksen vastuu tässä, vai tulevatko päätökset kyrpiintyneiltä jenkkisijoittajilta ja Elop on vain korjaamassa mukavaa muutosjohtajan bonustaan ja irtautuu firmasta kun Suomessa tajutaan mitä on tapahtunut, nyt iltapäivälehtien kannattaisi olla tarkkoina miehen perheen suhteen, jos perhe ei muuta/ole muuttanut Suomeen niin asia on varma.

Parasta ratkaisua ei oikein edes ole, Nokian olemassaoleva kilpailukyky on tuhottu ja katteet tulevat pienenemään väistämättä, mutta parhaimmillaan irtisanomiset jäävät maltillisiksi ja verotulot eivät olennaisesti laske. Ehkä hieman lohduttaa se, että pahimmat Nokian ilkkujat kärsivät tästä yhtälailla, eivät vain ehkä vielä tajua sitä mutta jos IT-alalle yhtäkkiä tulee parituhatta työnhakijaa ja alihankintadiilit siirtyvät ulkomaille niin nahkurin orsilla tavataan. Ja toisaalta eivät ehkä tajua sitä että mielikuvien hallitsemassa nettimaailmassa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja äänekkäät suomalaiset iPhone/Android-fanipojat ovat ehkä pahinta mainosta Nokialle, kun edes kotimarkkinoilla ei ole uskoa tekemiseen, miksi sitten kukaan ulkomaalainenkaan ostaisi Nokiaa. Mutta sellaista elämä vain on, Nokia on toisaalta toki tehnyt omat virheensä mutta siinä missä simpukkapuhelin-buumista selvittiin voittajina, niin kosketusnäyttöpuhelin-buumi osoittautui näemmä liian kovaksi palaksi eikä viimeistä sanaa edes päästä sanomaan.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Parasta ratkaisua ei oikein edes ole, Nokian olemassaoleva kilpailukyky on tuhottu ja katteet tulevat pienenemään väistämättä, mutta parhaimmillaan irtisanomiset jäävät maltillisiksi ja verotulot eivät olennaisesti laske.

Potentiaalisesti tällä voi olla hyvin karut seuraukset Suomelle, toivottavasti eivät kaikki uhkakuvat toteudu. Toki aina on ollut tiedossa riskit, mitkä Nokia-riippuvuudesta seuraavat, jatkossa riski ja riippuvuus lieneekin sitten pienempi. Tuskinpa kovin pitkään enää voi nähdä Nokiaa leimallisesti suomalaisena yrityksenä, mutta pääomallahan tunnetusti ei ole isänmaata muutenkaan. Mielenkiintoisia aikoja tälle maalle.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Ilkeämielinen voisi sanoa, että mies tuli Microsoftilta punaista mattoa pitkin ja hoiteli muutamassa kuukaudessa yritysvaltauksen kenenkään sen isommin estelemättä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Potentiaalisesti tällä voi olla hyvin karut seuraukset Suomelle, toivottavasti eivät kaikki uhkakuvat toteudu. Toki aina on ollut tiedossa riskit, mitkä Nokia-riippuvuudesta seuraavat, jatkossa riski ja riippuvuus lieneekin sitten pienempi. Tuskinpa kovin pitkään enää voi nähdä Nokiaa leimallisesti suomalaisena yrityksenä, mutta pääomallahan tunnetusti ei ole isänmaata muutenkaan. Mielenkiintoisia aikoja tälle maalle.

Seuraukset ovat pahimmillaan todella pahat, parhaimmillaankin suuret.

Nythän pitää huomioida, että juuri koska tämä strategia on käytännössä sitä että Nokiasta tulee MS:n bitch, niin muutokset ovat rajuja. Kyse ei ole siis siitä että Nokia itsenäisenä yrityksenä ottaisi mallistoonsa Win7-puhelimen, vaan että tosiaankin MS enemmän tai vähemmän ottaa Nokian haltuunsa tekemään sille matkapuhelimia. Ei pelkän Win7-puhelimen takia Symbiania pitäisi ajaa alas, mutta koska Symbian on kilpailija Win7-puhelimille, niin MS tahtoo ajaa sen alas. Jos kyse olisi Nokian itsenäisestä ratkaisusta, Nokiahan voisi hyvin pitää molemmat käyttöjärjestelmät käytössä ja myydä Symbiania sitten Euroopassa ja muualla maailmassa ja Win7:aa erityisesti jenkeissä ja tietenkin myös muualla. S40 sen sijaan ei ole kilpailija, joten sen takia juuri tuo Mobile Phones-yksikkökin perustetaan jotta se rautainen peruspuhelinten osaaminen pysyy kunnossa.

Parhaimmillaan tosiaan tässä häviää lähinnä valtava määrä ohjelmointityötä Suomesta, rautakehitys yms. pysyvät. Mutta ei ole herkkua olla Symbian-koodari tällä hetkellä. Huonoimmillaan tosiaan Nokian markkinaosuus älypuhelimissa romahtaa ihan oikeasti jos Win7 ei lunasta lupauksiaan, peruspuhelinten osalla nähtäväksi jää miten paljon kiinalaishalpisten invaasio vaikuttaa siihen bisnekseen. Mutta koska voitosta osa valuu MS:lle, Nokia yhtiönä tuskin enää koskaa tekee menneitten aikojen huipputuloksia.

Elopin rooli on tosiaan mielenkiintoinen, pahimmillaan mies tullaan muistamaan Suomen historiassa Bobrikovin rinnalla. Mutta tosiaan, turha Pekkarisen on mussuttaa, jos Solidiumilla olisi vaikka 10% osuus Nokiasta niin kenties nurkanvaltaus ei onnistuisi niin helposti.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Mutta tosiaan, turha Pekkarisen on mussuttaa, jos Solidiumilla olisi vaikka 10% osuus Nokiasta niin kenties nurkanvaltaus ei onnistuisi niin helposti.
Tähän on vieläkin mahdollisuus, tai ainakin pienempiin osuuksiin. Tietääkseni viime vuoden myynneistä on rahat käyttämättä, nyt on osingot muista firmoista tulossa ja lainaakin saa. Toinen asia on, uskooko edes solidium enää Nokiaan?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Microsoftin Steve Ballmer on tänään sanonut Nokian pääoma-markkinapäivillä Lontoossa, että Nokia ja Microsoft kehittävät jo nyt ensimmäistä nokialaista WP7-puhelinta. Juu, todistinhan itse n. klo 11 tänään, ennen Ballmerin puhetta, verkkokauppa.comissa, että nokialainen työntekijä osti yhtiön käyttöön yhden WP7 HTC-puhelimen, että kyllä se siitä lähtee ja työ on jo käynnissä Mr Ballmer.

Stephen Elop on kertonut Lontoossa tänään, että WP7-puhelimia tulee useille markkkinoille ja useisiin hintaluokkiin, kertoo uutistoimisto Six. WP7:sta ei si siis tulee vain kalliiden puhelinten käyttöjärjestelmä Nokialle. Yksi naula lisää Symbianin arkkuun, sanoisin. Elop on kenkäissyt tänään P-Amerikan ns. maajohtajan Mark Louisonin ja etsii seuraajaa myös Kiinan maajohtajalle Soren Petersenille.

Uutistoimisto Six kertoo myös, että Elopin mukaan Symbianin kehittäminen muuttuu jatkossa franchise-projektiksi, mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaakin ja yhtiön pääkäyttöjärjestelmä on WP7 jatkossa. Elop sanoo, että Nokia tekee henkilöstövähennyksiä niin nopeasti kuin mahdollista, tavoitteena erityisesti R&D-kulupuolen alentaminen nykyisestä tasosta reilusti alaspäin. Lukumääristä vähennyksissä henkilöstöpuolella ei ole vielä tietoa ja mihin maihin vähennykset kohdistuvat.

Timo Ihamuotila ennustaa, että kännykkämarkkinat kasvavat keskimäärin 7% v. 2011-14. Ei ole kyllä kovin huikeaa kasvua edessäpäin, jos Nokian visiot ovat kohdallaan.
 
Viimeksi muokattu:

Teddy_H

Jäsen
Suosikkijoukkue
T-73, Pantserfaust
RIP: Symbian -- Engadget

Kaikkiaan kyllä hieman hirvittää Nokian kannalta tämä muutoksen rajuus. WP7 on varmasti ihan potentiaalinen käyttis pyörittää älypuhelimia, mutta lopullista muotoaan se on kuitenkin vielä hakemassa. Joten niin kauan kun Nokialla ei ole myynnissä ainuttakaan WP7 tuotetta, tuntuu vähän erikoiselta että tuota Symbianin kuoppaamista korostetaan niinkin paljon. Muutenkin tuntuu vähän uhkapeliltä heittää (älypuhelimissa) kaikki yhden kortin varaan. Voi olla pienimuotoiset menestyspaineet ekoilla Nokian WP7 -puhelimilla. Jos niitä joudutaan odottamaan kauan, tai puhelimet eivät täytäkään markkinoiden odotuksia, niin sitten onkin jännät paikat.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Engadget-sivustolla on pari kuvaa, jotka Nokia esitteli Lontoossa tänään. Toinen on käyttismyynti Nokian kännyköissä ja toinen se miten R&D:n toivotaan kehittyvän Nokiassa lähivuosina. Nämä eivät ole virallisia ennusteita, mutta näyttävät suunnan.
 

Liitteet

  • nokiawebcast-4_pdf-page-30-of-38.jpg
    nokiawebcast-4_pdf-page-30-of-38.jpg
    28,8 KB · kertaa luettu: 573
  • nokiawebcast-4_pdf-page-32-of-38.jpg
    nokiawebcast-4_pdf-page-32-of-38.jpg
    29,9 KB · kertaa luettu: 667

PJx

Jäsen
Jos (ja kun?) Nokian kurssi sukeltaa, niin en oikein usko, että MS tarttuisi syöttiin. Miksi investoida ”hiipuvaan” firmaan: määräävän markkina-aseman luurangon kaivaminen kaapista saattaisi ”nostaa” todellista hintaa merkittävästi ja lykätä kaupan lopullista toteutumista. Siinä välissä tappioitakin saattaisi realisoitua.

MS:n näkökulmasta parasta olisi päästä puhelimissa samaan asemaan kuin mitä sillä on pöydällä. Pienikatteinen rautakauppa tuskin on kovin kiinnostavaa.

Sitä ei ole kommentoitu, että Google on jo Suomessa. Yksi skenaario on, että he aloittavat ”rottien” rekrytoinnin. Täällä on runsaasti sen tyyppistä osaamista, josta Googlen kilpaileva projekti saattaisi hyötyä.

Hyvässä lykyssä Nokian liike vahvistaa merkittävästi pääkilpailijaa (Applen markkinaosuus jäänee rajalliseksi) ja omiin käsiin jää paskaa. En yllättyisi yhtään, että markkinat äänestäisivät uudestaan vuoden puolentoista sisään ja näkisimme Nokian kääntyvän Googlen puoleen…
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Jos (ja kun?) Nokian kurssi sukeltaa, niin en oikein usko, että MS tarttuisi syöttiin. Miksi investoida ”hiipuvaan” firmaan: määräävän markkina-aseman luurangon kaivaminen kaapista saattaisi ”nostaa” todellista hintaa merkittävästi ja lykätä kaupan lopullista toteutumista. Siinä välissä tappioitakin saattaisi realisoitua.

Nokian arvoon suhteutettuna Nokialla on todella merkittävä määrä likvidiä rahaa käytettävissä, joten itse asiassa Nokian kurssi vähennettynä tällä käteisellä alkaa olla jo vitosen luokkaa. Ostamalla Nokian Microsoft saisi valmiina olevan erittäin toimivan laitteiden valmistusverkoston - "tehtaan heidän ohjelmistojaan tukeviin laitteisiin".

Faktaa on kuitenkin se, että sekä Nokia että MS ovat ne yritykset, joilta Apple on vienyt paljon. Sonyn voisi kannettavissa musiikkilaitteissa laskea mukaan. Ja faktaa on myös se, että MS:n on pakko uudistua uusille markkinoille, mobiililaitteet kuitenkin korvaavat perinteisiä PC-laitteita ja sitä kautta kilpailijoiden platat pystyvät syrjäyttämään MS:n asemaa.

Kaiken kaikkiaan molempien kannalta erittäin hyvä huuto kilpailutilanteen muutokseen, mutta yritysten fuusioituminen tavalla tai toisella tuli kyllä ison harppauksen eteenpäin, mikä ei Suomen kannalta ole välttämättä hyvä asia.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Engadget-sivustolla on pari kuvaa, jotka Nokia esitteli Lontoossa tänään. Toinen on käyttismyynti Nokian kännyköissä ja toinen se miten R&D:n toivotaan kehittyvän Nokiassa lähivuosina. Nämä eivät ole virallisia ennusteita, mutta näyttävät suunnan.
Tämä jälkimmäinen kuva toi välittömästi mieleeni suunnan, ei ehkä R&D:n, vaan liikevaihdon. Tulevaisuuden laatikko on kolmanneksen pienempi kuin nykyisyyttä kuvaava. :)
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Meego + yhteistyö erään jättiläisen kanssa = kurssi päälle 15 euroa parin vuoden sisällä. Luottoa löytyy, että näin myös tapahtuu ilman maailman sotia tai muita katastrofeja. Kurssi taitaa lähteä kunnolla nousuun jo ensi pe. Täällä on tankki täynnä, toivottavasti homma ei mene vituiksi.

Onnea valinnassasi. Luuserifirmaa kun kannattaa omistaa. Kannattaisi jättää sijoittaminen?
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Ei vaan kuulosta kovin amerikkalaiselta, eikä kyllä suomalaiseltakaan sanoa henkilökunnalle "nyt ollaan kusessa". Ainaakaan sitä ei voi pitää kovin yleisenä tapana.

Oma leipäni riippuu nokiasta 0% tai muutenkaan kännyköistä.

Tänään Elop vahvisti, että memo oli hänen julkaisema. Joten eiköhän tuokin ole nyt taputeltu ja fanboyt olivat väärässä jälleen kerran.
 

PJx

Jäsen
Kaiken kaikkiaan molempien kannalta erittäin hyvä huuto kilpailutilanteen muutokseen, mutta yritysten fuusioituminen tavalla tai toisella tuli kyllä ison harppauksen eteenpäin, mikä ei Suomen kannalta ole välttämättä hyvä asia.
Siis olettaen, että yhteinen bisness lähtisi lentoon. Se olisi kuitenkin vähintäänkin epävarmaa. Toisaalta näiden jättiläisten yhdistäminen olisi myös melko riskialtis savotta.

Toinen fakta on, ettei Apple ole tällä hetkellä kummankaan firman suurin uhka, vaan ne löytyvät akselilta Google/"GPL"-wagon. "Yhteinen" "vihollinen" ei kuitenkaan välttämättä merkitse yhdistymisetua. Molempien tukijalka on menneisyydessä kasvuhakuisuutta ajatellen.

Jos Nokian suurinta nyky-vahvuutta haetaan, on se käsittääkseni logistiikka. Sen ylläpitäminen vaatii vakaata ympäristöä, johon fuusio-laatikkoleikit sopivat huonosti.

Pahaa pelkään, että tämäkin on vain yksi etappi Nokian matkaa bulkki-markkinoille. Ennen kuin Nokian juna ehtii kääntyyä äly-markkinoilla, saattaa osuudet olla jo sitä luokkaa, että MS:n oletetu hyödyt hupenee visioosi nähden pieneksi.

Paljon helpompi on kuvitella Nokia MS:n sopimusvalmistajaksi kuin sen osaksi. Silloin MS pääsisi käyttämään täysimääräisesti Nokian potentiaalia...
 

Jämerä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Oranje
Näin maallikon näkökulmasta tuli nyt sellanen juttu mieleen, että miten tämä liitto MS:n kanssa loppupeleissä eroaa siitä jos Nokia ois hypännyt androidin kelkkaan. Enkä sano, että android olisi hyvä vaihtoehto, mutta tuskin Nokialla mitään yksinoikeutta WP7 tulee olemaan. Varsinkin kun s^3 ilmeisesti dumpataan kokonaan niin taitaa Nokian tie viedä lähinnä raudanvalmistajaksi. Itse en kyllä tuolle s^3 dumppaukselle keksi mitään järkevää syytä. Ne vähemmän järkevät syyt (Nokian kannalta) sitten tulikin jo esiin tuossa varjon postauksessa. Siis että MS halusi yhdestä kilpailijasta eroon. Mitään takuita ei nimittäin ole sille, että WP7 myisi yhtään sen paremmin kuin symbian. Jos Nokian WP7 kännykät floppaavat niin sitten vasta Keilaniemessä (tai mistä sen tietää vaikka Elop ois jo siirtänyt pääkonttorin piilaaksoon) ollaankin kusessa. Ja onhan tossa sekin ongelma, että ensimmäistä WP7 puhelinta pitää odottaa ainakin vuoden verran. S^3 myyntimäärätkään tuskin ainakaan piristyy tästä uutisesta. Kuka nyt kuolleeksi tuomittua puhelinta ostaisi. Todettakoon vielä, että itsekin katselin C6-01 perään (jos nyt tulisi myyntiin Suomessa), mutta voi olla että jää hommaamatta.

Parhaimmassakaan skenaariossa ei kyllä Suomen osa ole kovin hyvä. Softakehitys Nokian osalta loppunee Suomesta aika tyystin ja ne työpaikat siirtyvät MS:lle. Rautapuolella kilpailu kiinalaisten ja intialaisten kanssa on loppupeleissä aika pirun vaikeaa, kun em:n ei pahemmin tarvitse tuotekehitystä harrastaa. Sen kun kopioivat muiden innovaatiot ja vääntävät hikipajoistaan puhelimia ulos parin euron tuntipalkalla.

Elopin rooli on tosiaan aika jännä. Vähän epäilen, että ainakaan näin laajaa yhteistyötä MS:n kanssa ei olisi ohjelmassa, jos Nokian pääjohtajalla ei olisi taustaa kyseisestä firmasta. Ymmärrän kyllä, että jotain oli pakko tehdä, mutta en tiedä onko näin laajassa strategianmuutoksessa mitään järkeä? Nokia nyt ei kumminkaan mikään kriisiyhtiö oikein millään mittareilla ollut. Itse olisin Elopin ''housuissa'' tuonut ensin vain pari WP7 puhelinta markkinoille iPhonen ja muiden high-end mallien kilpailijoiksi ja säilyttänyt symbianin muiden puhelimien alustana. Meego olisi ollut mielenkiintoista myös nähdä, lähinnä sen takia että olisko se ollut kaiken hypetyksen arvoinen. No ilmeiseti nekin työvuodet vedettiin Elopin toimesta kerralla pöntöstä alas.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Googlen kanssa yksi iso ongelma olisi ollut se, että Nokia omistaa Navteq-navigaatio- ja karttapalvelut ohjelmistoyhtiön, joka ei ollut halpa ostos. Googlella on oma Maps-ohjelmisto karttapalveluihin. Luulisi, että pelkästään näiden kahden asian yhdistäminen saman katon alle olisi tehnyt Nokian Android-yhteistyön Googlen kanssa jo neuvotteluissa melko vaikeaksi tilanteeksi. Ehkä olen tässä mielipiteessäni taas väärässä, kun en vieläkään leiki näissä navigaatio-ja karttapalveluissa isoa asiantuntijaa, mutta näin maallikkon näkökulmasta vähän asiasta kirjoittelen.
 

Tommy

Jäsen
Suosikkijoukkue
#17
Googlen kanssa yksi iso ongelma olisi ollut se, että Nokia omistaa Navteq-navigaatio- ja karttapalvelut ohjelmistoyhtiön, joka ei ollut halpa ostos.

Itse ainakin koen Nokian puhelimena kuitenkin laadukkaana, kun taas Androidia annetaan ties mille kiinalaisvalmistajille ja Samsungeille joilla taas ei ole laadun kanssa mitään tekemistä. Androidissa on vähän tällänen "tee-se-itse -meininki", kun taas Nokia ja Microsoft sopivat arvomaailmoiltaan toisilleen paremmin.

Tämä siis ihan pelkkää ajattelua ääneen.

Täällä on myös keskusteltu siitä, että kuka haluaa enää tehdä softaa Symbianille kun parin vuoden päästä sitä ei ole, siihen pari kommenttia:
- tekeekö kukaan softaa Symbianille siltikään?
- softan, saati puhelimen elinikä ei ole kahta vuotta
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Siis olettaen, että yhteinen bisness lähtisi lentoon. Se olisi kuitenkin vähintäänkin epävarmaa. Toisaalta näiden jättiläisten yhdistäminen olisi myös melko riskialtis savotta.

Toinen fakta on, ettei Apple ole tällä hetkellä kummankaan firman suurin uhka, vaan ne löytyvät akselilta Google/"GPL"-wagon. "Yhteinen" "vihollinen" ei kuitenkaan välttämättä merkitse yhdistymisetua. Molempien tukijalka on menneisyydessä kasvuhakuisuutta ajatellen.

Sanoit samat asiat kuin itsekin, tosin eri sanamuodoin ja ehkä hieman laajemmin.

Ensimmäiseen lainaamaani kappaleeseen kommenttina sen verran, että mielestäni yhdistymisessä olisi suurempi potentiaali kuin erossa olemisessa. Jo ensi vuonna myydään kuluttajille enemmän tabletteja ja älypuhelimia kuin tietokoneita, mikä selkeästi syö MS:n tulevaisuutta, jos näihin laitteisiin ei oikeasti päästä kunnolla mukaan. Erillään Nokian rooliksi olisi jäämässä pelkästään laitevalmistus ja MS:lla taas olisi liian suuri savotta nimenomaan isoa geetä vastaan. Molempien vahvuudet yhdistämällä on periaatteessa mahdollista nousta kilpailuun mukaan omana ja erilaisena vaihtoehtona - erikseen potentiaali olisi paljon pienempi kumpaakin osapuolta ajatellen.

Ja ehkä sanoin liian lyhyesti, että olen myös samaa mieltä siitä, että Apple ei ole tulevaisuuden uhka - se on nykypäivän ja menneisyyden (ja pienin varauksin uusien innovaatioiden kautta korvaavien tulevien laitteiden) osalta kuitenkin se, joka on muuttanut eniten näiden yritysten tulevaisuuden näkymiä. Applen ylimielisyys kuitenkin alkaa pikku hiljaa kääntymään itseään vastaan, kun nimenomaan G on tullut mukaan markkinaan. G on kuitenkin liian vahvasti kilpailijoiden kanssa, että Nokialla olisi mahdollisuutta erottautua muuten kuin laitevalmistajana, jos samaan kelkkaan olisi hypätty. MS on riskiveto, mutta helpottaa selkeästi erottautumista markkinoista. Potentiaali on valtava, jos yritykset pystyvät uudistumaan oikeasti.

Ja se on vielä lainaamattomaan osioon totta, että Nokian suurin vahvuus on logistiikka - varsinkin laajennettuna terminä. Nokialla on niin hyvä maailmanlaajuinen valmistusverkosto, alinhankinta ja jakelukanavat, että MS:lle tämä yhteistyö on valmiiseen pöytään astumista. Ja jos MS haluaisi itse lähteä oikeaksi laitevalmistajaksi platalleen (joka ei ole muiden suosiossa), Nokian ostaminen kokonaan olisi halvimpia keinoja päästä siihen puoleen kiinni. Ja se ei olisi Suomen etu, jos Nokia sulautuisi MS:n kanssa. Nokian ja MS:n fuusiossa olisi kuitenkin kyse kahden eri alan "dinosauruksen" fuusiosta - ei päällekkäisten toimintojen yhdistämisestä. Nokialta on mahdollista ilman vahvuuksien karsimista liittyä MS:n kelkkaan ja MS:lla olisi mahdollisuus tehdä samoin - tosin MS ostanee Nokian kokonaan mieluummin kuin fuusioituu perinteisesti ajatellen, koska päällekkäisissä toiminnoissa MS on Nokiaa edellä.

Olisin itse asiassa voinut lainata koko viestisikin, mutta olkoon mieluummin lyhyt kuin pitkä lainaus.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Juu, hauska päivä - ja samalla melko masentavakin. En pidä itseäni kovinkaan isänmaallisena esim. urheilun osalta, enkä pidä sen ihmeemmin Nokiastakaan, mutta jollain tavalla tämä kuitenkin kirpaisee. Ehkäpä eniten sen takia, että Nokian visioimat käyttöjärjestelmät olisivat olleet niitä, joita minä olisin halunnut käyttää. Monia suomalaisia myös naurattaa, eikä vähiten sen takia, että Nokian touhu on välillä ollut lähes sikamaista. Rekrytoidaan sumeilematta parhaat pois alihankkijoilta (sopimuksista huolimatta), ei pidetä kiinni muistakaan sopimuksista ja pakotetaan alihankkijat lähes avaamaan kirjanpitonsa, jos tulos on liian hyvä. Vähäisimpänä ei myöskään ole ne lihavat bonukset, joita henkilöstölle jaettiin hyvinä aikoina.

Twitteriä seuratessa päivä on ollut mielenkiintoinen.

- Tomi Ahonen on kerännyt listaa yrityksistä, jotka ovat kiinnostuneita palkkaamaan Nokian henkilöstöä. Auliisti ovat eri firmojen ihmiset lähetelleet yhteystietoja.
- Tomi Ahonen listailee Microsoftin mustaa historiaa älypuhelinpuolella, ja muistelee kuinka se on polttanut sillat kaikkien varmistajien kanssa. Mm. Motorola ja HTC Windows Mobile 6:n aikana.
- Eldar Murtazin huhuilee vaikka mitä, eipä tuosta kaverista tiedä.

Google offers sacked Nokia engineers a lifeline - SlashGear
Aidan Biggins - LinkedIn
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse ainakin koen Nokian puhelimena kuitenkin laadukkaana, kun taas Androidia annetaan ties mille kiinalaisvalmistajille ja Samsungeille joilla taas ei ole laadun kanssa mitään tekemistä.
Onneksi Nokia on laatumerkki ja Samsung ei. Haha. :)
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Juu, hauska päivä - ja samalla melko masentavakin. En pidä itseäni kovinkaan isänmaallisena esim. urheilun osalta, enkä pidä sen ihmeemmin Nokiastakaan, mutta jollain tavalla tämä kuitenkin kirpaisee.
- - -

En ymmärrä näistä pörssihommista hölkäsen pöläystäkään, mutta lähipiiri todistaa että Elopin tullessa johtoon, nimitin hänet hänet välittömästi Flopiksi.

Siinä sitten vietiin taas kerran suomalainen tuhkimotarina reippaalla vedolla vessanpöntöstä alas.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös