Kadonneet

  • 279 961
  • 640
Suosikkijoukkue
Taistelijat
Eilinen oli hieno 'Kadonneet'-jakso pitkästä aikaa ja itseäni kosketti tuo 'suojelusenkeli'-teema ja erilaisuuden korostaminen. Pekka oli ilmeisesti sekoitus peräkammarinpoikaa ja hyväntahtoista kylähullua eli sellainen ihminen, jolle kukaan hänet tunteva tuskin halusi mitään pahaa. Pekan erilaisuudessa oli kyse sekä henkisistä että fyysisistä seikoista, joiden perusteella hänelle myönnettiin myös työkyvyttömyyseläke heti kakskymppisenä.

Näissä kadonneet-jaksoissa on aina ärsyttänyt se, että liian helposti painotetaan henkirikoslinjaa, mutta rikostutkijat tietävät asiasta varmasti enemmän kuin antoivat ohjelmassa ymmärtää, joten ehkä heillä on jutun avaimet käsissään. Onko kyseessä vahingossa tehty tappo, mahdollinen yliajo ja sitten ruumis on paniikissa kätketty jonnekin maastoon? Tai sitten Pekka on liftannut väärään kyytiin kuten Pekan veli ja rikostutkija vihjailivat.

Maastoetsinnät toteutettiin todella myöhään eli neljä vuotta katoamisen jälkeen, mikä on antanut etumatkaa mahdollisille rikoksen tekijöille ja sitten luonnolle aikaa hävittää ruumis. Kummastutti se, että sairauskohtauksen ja luontoon katoamisen mahdollisuus suljettiin pois. Suurin osa kadonneista häviää metsämaastoon sairauskohtauksen saatuaan, ja metsästä heidät usein löydetäänkin - jos ylipäätään löydetään.

Pekka Tuukkanen kärsi myös fyysisestä sairaudesta, mitä ei muistaakseni ohjelmassa mainittu. Niinpä on mahdollista, että hän on mennyt levähtämään metsän siimekseen tai autiotaloon ja saanut sairauskohtauksen tai vierähtänyt jonnekin lampeen, suohon tai kuoppaan. Aika nopeasti pedot ja luonto hävittävät ruumiin avomaastossakin. Perhon ja Kinnulan väli on suureksi osaksi asumatonta metsää ja siellähän on Salamajärven kansallispuisto, joten kovin suurella todennäköisyydellä ei edes satunnainen marjastaja törmää ruumiin jäännöksiin.

Tietysti tämä on vähän tylsä selitys, koska henkirikos on aina jotenkin kammottavampi ja kiehtovampi. Mutta toisaalta henkirikoksen mahdollisuus on suurempi, jos ruumiista ei löydetä mistään. Ja ohjelmasta jäi se fiilinki varsinkin rikostutkijan haastattelun perusteella, että Pekka Tuukkasen kohtalo voidaan saada selvitetyksi hyvinkin pian.
 
Viimeksi muokattu:

Cjyyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Syvä kuin meri. Ruokolahtelainen rakennusmestari Timo Suikkanen katosi vuonna1998 laivamatkalla Helsingistä kohti Tukholmaa. Oli pikkujoulusesonki ja Suikkanen oli varannut matkaan rahaa tavallista enemmän.

Tänään siis taas tärähtää. Ylempänä oleva kuvaus on poimittu telkku.com sivustolta ja sen perusteella tämäniltainen jakso voi olla hyvinkin mielenkiintoinen, jos esiin nousee yksityiskohtia jotka mahdollistavat jonkin muunkin kuin vain tavanomaisen mereen putoamisen. Jännityksellä odotellaan, on tämä sarja sen verran hyvä ja mielenkiintoinen.
 

tutzba

Jäsen
jos esiin nousee yksityiskohtia jotka mahdollistavat jonkin muunkin kuin vain tavanomaisen mereen putoamisen

Jaahas. Eipä siitä oikein mitään muuta mahdollisuutta jäänyt jäljelle kuin se, että joku on Suikkasen kolkannut ja siinä samalla kenties ryöstänyt rahat, jonka jälkeen mies päätyy mereen. En oikein usko siihen, että on tahallisesti kadonnut, siihen malliin puhui vaimo perheestä. Eikä se muutenkaan sopisi kuvaan, tuskin kukaan isä lähtisi poikansa kanssa juhlimaan reserviä ja samalla reissulla katoaisi tahallisesti.

Aiheeseen liittyen: tuttavani isä oli kerran mennyt laivalla joukkutappeluun väliin, jonka johdosta osa porukasta oli ottanut miehen kantoon ja heittänyt mereen. Mies kuoli. Kenties Suikkaselle on voinut käydä samankaltaisesti, joka olisi erittäin harmillista.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aiheeseen liittyen: tuttavani isä oli kerran mennyt laivalla joukkutappeluun väliin, jonka johdosta osa porukasta oli ottanut miehen kantoon ja heittänyt mereen. Mies kuoli. Kenties Suikkaselle on voinut käydä samankaltaisesti, joka olisi erittäin harmillista.

Hyvin mahdollistahan tuollainen olisi. Senpä takia ihmettelinkin, miksei niille laivojen kansille ole vieläkään saatu kameroita, niin tietäisi ainakin tämän vaihtoehdon. Kun näitä kuitenkin yhä tulee ja on tullut ja aina jää vain arvailuksi miten mereen päätyi.

Edit: Ja tuolloinhan ei ollut kameroita kuin autokansilla, joten heikotpa oli lähtökohdat tämän selviämiseen.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eikö siellä oikeasti ole minkäänlaisia kameroita? Hyvin vähän tulee laivoilla seilattua niin ei ole sen parempaa tietoa.

Ei ole kuin käytävillä. Onhan näitä nuoria jamppoja jo kadonnutkin ihan viime vuosina. Ainoastaan niiden kuvien perusteella on voinut edes jotain päätellä, mutta sehän ratkaisee mitä on kannella tapahtunut.. Tippunut, hypännyt vai heitetty. Ei luulisi vaativan liikoja hoitaa kameravalvontaa..
 

Morgoth

Jäsen
Jaahas. Eipä siitä oikein mitään muuta mahdollisuutta jäänyt jäljelle kuin se, että joku on Suikkasen kolkannut ja siinä samalla kenties ryöstänyt rahat, jonka jälkeen mies päätyy mereen.

Poliisi ei kuitenkaan, ainakaan julkisesti, vaikuttanut kauhean vakuuttuneelta tuosta teoriasta ohjelmassa? Minusta oikein mikään vaihtoehto ihan hirveän hyvin sovi tuohon. Ei itsari, ei tahallinen katoaminen eikä murha. Ehkä jonkinlainen onnettomuus tjms. ? Olihan kaveri kai kuitenkin aika kännissä?
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Muistelisin noiden kameroiden osalta, että ohjelmassa sanottiin, että kameroita ei tuolloin ollut laivoilla ulkotiloissa. Jäi käsitys, että nyt olisi toisin.
Tämä katoamisjuttuhan ei ole ihan uusi, tapahtunut vuonna 1998.
Mitään faktatietoa ei minullakaan ole kameroiden osalta, perustuu siis ihan muistikuvaan ohjelmasta.

Eipä itsellekään jäänyt oikeastaan muuta epäilystä, kun se että mereen on joutunut Suikkanen. Tapaturma on toki mahdollista siinä kuin ryöstömurhakin.
 

tutzba

Jäsen
Olihan kaveri kai kuitenkin aika kännissä?

Oliko se? Tai siis kyllähän jaksossa sanottiin, että oli kierrellyt baareja ja juonut, mutta ainakin minulle jäi sellainen kuva ettei se mitenkään ihan ympäripäissään ollut.

Oli muuten mielenkiintoisen kysymyksen esittänyt poikansa kaverille. "Mistähän saisin vaimolle ruusun?". Mitäköhän Suikkanen on tuolla tarkoittanut?
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Muistelisin noiden kameroiden osalta, että ohjelmassa sanottiin, että kameroita ei tuolloin ollut laivoilla ulkotiloissa. Jäi käsitys, että nyt olisi toisin.

Ohjelmassa sanottiin, että kameroita oli tuohon aikaan vain autokannella. Nyt siis muuallakin, mutta tarkemmin ei kerrottu missä kaikkialla niitä on.

Kyllähän Suikkanen taisi aika pätkässä olla. Miksi tuo häntä näytellyt hemmo olisi muuten laitettu hoipertelemaan? Tietysti laiva voi keinuakin, mutta kyllä tuossa minusta humalaista simuloitiin. Minusta tuo ruusu-kysymyskin oli tyypillistä tunteellista kännisen puhetta. Kovin hienovaraisesti näitä kadonneita ohjelmassa kuitenkin käsitellään. Poliisi ei näemmä voi suoraan sanoa, että äijä oli tuhannen päreissä.

Mereen on varmasti Suikkanen joutunut, mutta miksi ja kenen toimesta, ei taida selvitä koskaan. Ikävä kyllä. Kova on kohtalo omaisillakin noissa tilanteissa.
 

tutzba

Jäsen
Toisaalta jos oli (änkyrä)kännissä niin kyllähän sitä kaikkea typerää voi jutella ja kysellä...?

Mm-m, totta. Jotain rikosta silti kyllä epäilen. Vaikka olisi kuinka tahansa kännissä, niin eikö joku suojeluvaisto kuitenkin estäisi kävelemästä mereen? Onhan siinä suht korkeat aidat tiellä, ettei ihan vahingossakaan ole sinne kompastunut.

--

Onko Kadonneet-sarjan avulla muuten löydetty kadonneita? Wikipedia kertoo ainoastaan yhdestä löytyneestä, Mika Mäenpäästä. Se ei kuitenkaan liennyt sarjan ansiota.
 

tiuke

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Eniten jäi ihmetyttämään se, miksi hän ei lähtenyt pyytämään ovenavausta/uutta avainta, kun oli hukannut hyttinsä avaimen. Ainakaan sitä ei ohjelmassa näytetty. Avain hukassa -> suoraan baariin tilaamaan lisää, vaikka oli hyttiin mennessään ajatellut, että riittää tälle iltaa ja vetäytyy hyttiin. Jäi kuva, että siinä vaiheessa ei kovin humalassa ollut ja että melko aikaisinkin olisi sinne hyttiin ollut menossa.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Eniten jäi ihmetyttämään se, miksi hän ei lähtenyt pyytämään ovenavausta/uutta avainta, kun oli hukannut hyttinsä avaimen.

Itse jäin miettimään mistä tiedettiin, että Suikkanen oli aikonut mennä hyttiinsä, mutta ei ollut löytänyt avainta. Oliko hän kertonut siitä jollekin vielä illan aikana? Valvontakameroitahan ei siis ollut. Ja miksi hän ei tosiaan ollut pyytänyt hyttinsä avaamista?

Aika spekulointiahan tämä on kun ohjelmassa ei läheskään kaikkia yksityiskohtia kerrota.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
--

Onko Kadonneet-sarjan avulla muuten löydetty kadonneita? Wikipedia kertoo ainoastaan yhdestä löytyneestä, Mika Mäenpäästä. Se ei kuitenkaan liennyt sarjan ansiota.

Samaa mietin joskus. Mitä sarjan sivuilta (www.yle.fi/kadonneet) luin, niin ilmeisesti perusmotiivi sarjan tekoon on mitä ilmeisemmin tämä, että totuus edes jostakin tapauksesta selviäisi. Totta on, että yksikin ratkennut varmasti olisi niin palkitsevaa, että koko sarjan vaiva kannattaisi. Hienoa on huomata, että tässä ei nyt ihan kaikki ole mediaseksikkyyttä ja halua päästä esiin, vaan mukana on myös aitoa halua auttaa. Juontaja esim. taisi mainita juttujen teon olevan melko riipaisevaa ihan jo henkilökohtaisella tasolla.

Löytymisen esteitä on monia, ensinnäkin iso osa jutuista on auttamatta liian vanhoja, jutusta tietävät haluavat viedä tiedot hautaan mukanaan, jne. Ihminen on niin itsekäs sika, että antaa toisen elää loppuelämänsä tuskassa ja epätiedossa mieluummin kuin vaarantaa omaa nahkaansa kertoessaan tietojansa. Lisäksi muutamat jutut ovat sellaisia, että niistä ei voi periaatteessa tietää kuin asianosaiset rikolliset, ja ne nyt vähän harvemmin tulevat avautumaan.

Ja kuten aiemminkin on tullut esiin, suuri ongelman aiheuttaja on se tosiasia, että Suomessa ei ole rikos kadota omaisilta/lähipiiriltä. Poliisi on aina jo askeleen pari jäljessä, kun täytyy olla rikosepäily. Muutamista jaksoista on tosin jäänyt hieman sellainen kuva, että poliisiaseman kesäkissa on suhtautunut katoamisilmoitukseen kuin varastettuun potkukelkkaan tai kadonneeseen koiraan.
 

tutzba

Jäsen
Lisäksi muutamat jutut ovat sellaisia, että niistä ei voi periaatteessa tietää kuin asianosaiset rikolliset, ja ne nyt vähän harvemmin tulevat avautumaan.

Ja sitten on niitä, mistä ei voi kukaan tietää mitään. Esimerkiksi Lapissa se nuoren miehen katoaminen kun löydettiin autokin hylättynä tien poskesta ja kaverin epäiltiin lähteneen johonkin metsään. Tuo jakso on eniten jäänyt mieleen. Siihen olisi mukava saada joskus vastaus.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos vanhat jaksot kiinnostavat niin ne kaikki(?) löytyvät Ylen Elävästä Arkistosta kokonaisina.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kumma, kun tuossa laivamatkailijan tapauksessa ei suoraan sanota, että äijä taisi aika seipäässä olla. Vaikka mies taisi jotain kamppailulajeja harrastaa niin tuhannen tuiterissa olisi varmaan aika puolustuskyvytön, jos vastapuolella on useampikin henkilö. Kyllähän nuo valvontakamerat olisivat varmasti paljon kertoneet, jos niitä olisi ollut muuallakin kuin autokannella, mutta turhaa jossitteluahan tuo on. Ihmeellistä oli, että jos hytin ovea ei mies saanut auki, niin tämän jälkeen hän meni tilaamaan lisää napanderia?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olisiko jutellut baarimikoille kun etsiskeli avaintaan?

Voi hyvinkin olla. Tosin baarimikko olisi varmaankin neuvonut menemään infoon, josta saisi ymmärtääkseni uuden avaimen.

Tuossa ohjelmassahan puhuttiin eilen siitä, että lompakko löytyi tyhjänä hytistä. Itse pitäisin mahdollisena, että joku löysi hukatun avaimen ja vei lompakossa olleet rahat. Suikkasella itsellään oli varmaankin rahaa baaria varten taskussaan. Liittyykö sitten katoaminen tähän vai ei, on eri asia.
 

Morgoth

Jäsen
Kumma, kun tuossa laivamatkailijan tapauksessa ei suoraan sanota, että äijä taisi aika seipäässä olla. Vaikka mies taisi jotain kamppailulajeja harrastaa niin tuhannen tuiterissa olisi varmaan aika puolustuskyvytön, jos vastapuolella on useampikin henkilö.

Tai että sairauskohtaus on täysin mahdoton, kun mies harrasti judoa. Jaa?Harvoin kai niitä osaa kukaan ennakoida tai että ne tulisivat vain sairaille. Toki läheisten tuska on kova, joten siinä mielessä nuo komentit ymmärtää ja ovat varsin inhimillisiä. Tosin aina vähän askarruttaa, että miten paljon noissa ohjelmista jää kertomatta tai mitä poliisi ei vain voi kertoa. Esim. se juttu, jossa katoamisilmoitus tehtiin vasta 6 kk:n päästä siitä rekkakuskista ja jotenkin siitä ex-avovaimosta jäi omituinen kuva tai ihan kuin poliisi vähän epäilisi häntä tjms. ?
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
Näissä jaksoissa on aina vähän sama ongelma: Kertoja kertoo faktat, poliisi ei kerro mitään ja sukulaisia ei voi uskoa, koska eivät ikinä usko tai ainakaan myönnä mitään pahaa kadonneesta.

Tässäkin tapauksessa "eipä mitään sellaista ole tullut ilmi" oli poliisin yleisin vastaus. Vaimo taas vaikutti muutenkin toistaitoiselta raha- ym asioineen. Jos ei tiennyt perheen veloista ja varallisuudesta tms mitään, niin ei voi mitenkään varmasti tietää, että firmalla menisi hyvin.

Kuinka huono tuuri pitää käydä, että laivalla onnettomuuden johdosta putoaa kannella kaiteen yli? Ei sellaista ole ellei kävele ko kaiteella. Sairaskohtauksesta juttelua en ymmärrä, koska ei laivasta putoa sairaskohtauksen vuoksi, jos ei tosiaan ole juuri sen sattuessa tasapainoilemassa kannen kaiteella tai jossain pelastusveneessä sompailemassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös