Turhan tiedon -ketju

  • 663 939
  • 3 252

TKH

Jäsen
Bhopalin katastrofaalisesta ja yhdestä kaikkien aikojen pahimmasta onnettomuudesta on riidelty Intiassa ja Jenkeissä 25 vuotta, mutta nyt Intiassa ollaan antamassa ensimmäisiä tuomioita.

Over 25 years after a leak from a chemical plant owned by Union Carbide Corporation, a US company, killed up to 25,000 people and harmed hundreds of thousands more in the central Indian city, the city judicial magistrate of Bhopal will today decide whether a dozen senior managers and directors of the plant should go to jail.

The trial was split following the refusal of the then chairman Union Carbide, Warren Anderson, who is American, to return to India to face charges.
http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/07/bhopal-disaster-criminal-verdicts
 

TKH

Jäsen
"Maailman pienin aktiivinen tulivuori" on Taal-tulivuori Filippiineillä. Tämä ainakin jos uskoo tulivuorta koskevia mainoksia. Tulivuori nousee vain noin 400 metriä ympäristöä korkeammalle ja tästä epävirallinen titteli juontaa juurensa.

A crater within an island within a lake - on se miten tulivuorta on usein kuvailtu. Tulivuoren ympärillä oleva suuri järvi on muodostunut muinaiseen kalderaan ja järvestä nousevan uuden pienen tulivuoren kraaterissa on toinen järvi. Alueen kauneutta ei voi kukaan kieltää, tulivuoret lähiympäristöineen eivät voi tästä hienommiksi juuri tulla. Taal on luonnollisesti erittäin suosittu nähtävyys Filippiineillä.

Taal on yksi kuudestatoista Decade Volcanoes -projektin tulivuorista. Projektissa on keskitytty tutkimaan tulivuoria, jotka sijaitsevat suurien asutuskeskuksien läheisyydessä. Taal ei ole purkautunut viime aikoina erityisen voimakkaasti, mutta tulivuoren sijainti vain 60 km Manilasta on ongelmallinen. Tulivuoren edellisestä purkauksesta on reilut 30 vuotta, mutta viime aikoina tulivuori on osoittanut merkkejä aktivoitumisesta.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Mun repusta puhkee pohja ihan just.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis

TKH

Jäsen
Alla olevasta saa kuvan mittasuhteista, miten laajalle öljy on levinnyt Amerikan öljykatastrofissa. Nykyään öljyä on meressä vielä enemmän kuin kuvassa, kuvan tilanne oli 28.5.

Niin, pitää kuitenkin ymmärtää asioita ja mittasuhteita sen verran, että amerikkalaisten yhtiöiden kohdalla tuossa ei olisi yhtään mitään ihmeellistä. Jenkkiyhtiöt saastuttavat mm. Nigeriassa paljon enemmän joka ainut vuosi. Obamalta ja Jenkeiltä jälleen kerran äärimmäisen huvittavaa itkemistä ja jeesustelua tapahtumasta, jota ne itse tekevät vuosittain ympäri maailmaa. Ohessa yleissivistävää asiaa jenkkiyhtiöiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä Nigerian suunnalla.

With 606 oilfields, the Niger delta supplies 40% of all the crude the United States imports and is the world capital of oil pollution.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/30/oil-spills-nigeria-niger-delta-shell?CMP=AFCYAH
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Kun googlaa kuvahaussa "närhen munat", niin toisena kuvana ilmaantuu Kata Kärkkäinen tai Katariina Souri.

Hyvin jännä asia. Kumma sanonta se "närhen munat". Onko se jotenkin sankarillisen vaikeaa ja uhmakasta näyttää jollekin närhi-eläimen munimat munat. Keksisin parempiakin; vaikkapa (Suomen oikeuslaitos) "näytti karhun kyrpäluut". Ja nimenomaan monikossa. Naaraskarhun kyrpäluu menee sitten ehkäpä jo liioitteluksi ja Jopen Äkäslompolon Mauriksi. Ellei sitten kyseessä ole eteläafrikkalainen kahdeksansadan metrin naaraskarhujuoksija.
 

TKH

Jäsen
Mainittakoon turhana tietona sekin, että alustavien tietojen/huhujen mukaan Kiina tulee lähettämään niiden uuden (ja ainoan) type 071:n eli Kunlun Shanin Somalian reissulle ensi kesänä. Kyseinen alus saattaa tällöin näkyä esim. aluetta koskevissa uutiskuvissa. Kiina on halunnut suurempaa roolia alueen operaatioissa ja ensi kesänä Kiina tulee todennäköisesti johtamaan yhtä monikansallista alusosastoa ja type 071 tulee olemaan osaston johtoalus.

Monikansallisen alusosaston johtamisesta ei ole vielä näkynyt virallisia mainintoja, mutta ko. aluksen lähteminen piraattijahtiin vahvistettiin virallisesti pari viikkoa sitten. Aluksessa on mukana myös ainakin yksi ilmatyynyalus sekä pari pienempää Jurmo-luokan joukkojenkuljetusveneiden tapaista alusta sekä tietysti helikoptereita. Kunlun Shaniin mahtuisi 4 ilmatyynyalusta, mutta juttujen mukaan alus ei tule lähtemään reissuun täydessä varustuksessa.

Mainitaan turhana tietona vielä sen verran, että alus ei tule olemaan luokkansa ainoa alus kovin kauaa, koska viime vaikoina on näkynyt kuvia rakenteilla olevasta luokan toisesta aluksesta.
 

TKH

Jäsen
Suomella on kaikkiaan 96 mitalia yleisurheilun EM-kisoista. Kaikkien aikojen mitalitaulukossa tämä riittää sijaan 10. Mikäli Barcelonassa menisi hyvin, niin 100 mitalia voisi tulla täyteen. Mainitaan vielä että Ruotsilla on myös 96 mitalia, mutta kultamitalleja on vähemmän kuin Suomella.
 

TKH

Jäsen
Chaunte Howard on ollut kauden paras korkeushyppääjä, mutta sen lisäksi Chaunte on hämmästyttävän kova pituushyppääjä. Chaunte on tällä kaudella hypännyt korkeutta 205 ja pituutta 690. En tiedä mikä lieneisi ennätys tämänkaltaisessa tilastossa, jossa laskettaisiin yhteen samalla kaudella tehdyt tulokset eri lajeista, mutta aika harvassa ovat ne naiset jotka ovat hyppänneet yli 2 metriä korkeutta ja melkein 7 metriä pituutta.
 

TKH

Jäsen
Tocchet teki kaudella 1987-88 kolme hattutemppua. Erikoista tässä on, että ne syntyivät neljässä peräkkäisessä ottelussa yhdeksän vuorokauden aikana. Ko. kaudella Loob, Lemieux ja Jimmy Carson tekivät eniten hattutemppuja (5). Myös Loobilla oli kaudella hyvä vaihe, koska kolme hattutempuista syntyi maaliskuussa 12 päivän sisällä.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
onks silloin liian kännis,ku ei meinaaa osata kirjottaa mihinkäänm muuta ku yhen sormen tekniikalla...

Ainakin viestisi on väärässä ketjussa sillä tuohan kuuluisi tyhmiin tai sekalaisiin kysymyksiin. :)

Tuo kännin voimakkuus on suhteellista. Voisin kuvitella, että autoa ajamaan kännisi on ainakin liian vahva, mutta muuten se saattaa olla sopiva olotila illan viettoon ja rentoutumiseen. Mutta yhtään itse moderoimatta tuosta kirjoituksestasi päättelen kännisi on liian vahva kirjoittamiseen tälle foorumille muuhun kun Kalsarikänniketjuun.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Kaikki tietävät että Risto Jalon pistekeskiarvo NHL:ssä oli tasan 1, mutta tähän hyödylliseen tietoon voi lisätä turhana tietona vielä sen verran, että Jalo teki pisteen jokaisessa pelaamassaan NHL-ottelussa.
 

TKH

Jäsen
Kaikki tietävät että Sergei Makarovin NHL-otteluiden piste-ennätys on 2+5. Tämä on hyödyllistä tietoa, mutta turhaksi tiedoksi voisi mainita sen, että Makarov teki uransa ensimmäisessä NHL-ottelussa tehot 1+2 ja uran toisessa ottelussa tehot 1+3. Makarov aloitti NHL-uransa seitsemän ottelun pisteputkella.
 

TKH

Jäsen
Caspian Sea Monster (ekranoplan) tekee ilmeisesti paluuta, ainakin mikäli oheiseen juttuun on uskominen. "Otusta" voi vilkaista ohesta jos kiinnostaa.
http://www.youtube.com/watch?v=IgtaeRZjWNc

The Russian government has commissioned the renewal of the “Caspian Sea Monster,” the legendary ground effect vehicle (GEV). Only 30 such crafts were built in the Soviet Union over two decades. Propeller The revival of GEV production was announced by the Alekseev design and construction bureau, which used to be the leading producer of such vehicles. According to its production branch director, Evgeny Meleshko, the bureau is working on a big model. It will spend two years making the new design with the first tests to be launched in 2012.

Venäjä palauttaa näköjään kaikki "monsterinsa" palvelukseen muodossa tai toisessa. Esim. tämän vuoden aikana Venäjä ovat ilmoittanut, että osa reservissä oleveista Kiroveista ja Typhooneista peruskorjataan ja yksi Slava olisi kai tarkoitus ostaa Ukrainasta. Modernisoidun Tu-160 tuotanto on myös aloitettu uudestaan. Tämä on tosin jo vanha juttu, mutta liittyy tavallaan kuvioon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Esim. tämän vuoden aikana Venäjä ovat ilmoittanut, että osa reservissä oleveista Kiroveista ja Typhooneista peruskorjataan ja yksi Slava olisi kai tarkoitus ostaa Ukrainasta.

Tällä hetkellä Kirov-luokan aluksista Admiral Nakhimov on peruskorjauksessa ja suunnitelmien mukaan sen pitäisi palata palvelukseen 2012, Venäjä suunnittelee myös Admiral Lazarevin peruskorjausta, mutta tälle ei ilmeisesti ole vielä budjetoitu varoja. Jos tämä kaikki toteutuu niin Venäjällä olisi käytössään kolme Kirov-luokan alusta eli edelliset ja nykyään käytössä oleva Pjotr Veliki (eli Pietari Suuri). Typhoneidenkin kohdalla asia on kuten kirjoitit. Mikäli oikein muistan niin yksi peruskorjattavista Typhoneista varustettaisi pelkästään risteilyohjuksin vrt. samalla tavalla kuin osa US Navyn Ohio-luokan sukellusveneet. Slava-luokan risteilijänkin kohdalla homma on aika lähellä toteutumista, jos nyt ei vallan kauheaa kurssin muutosta tapahdu niin kyseisen aluksen pitäisi liittyä jossain vaiheessa Venäjän laivastoon. Maksetaanko aluksesta sitten kovaa käteistä, öljyä, kaasua tms. se liene vielä arvoitus.

Mielenkiintoista jos Caspian Sea Monsterit palaavat "liikenteeseen". Katsotaan miltä tulevaisuus näyttää. Toteutuessaan se avaa Venäjän laivastolle uusia operointimahdollisuuksia.

vlad.
 

TKH

Jäsen
Tällä hetkellä Kirov-luokan aluksista Admiral Nakhimov on peruskorjauksessa ja suunnitelmien mukaan sen pitäisi palata palvelukseen 2012, Venäjä suunnittelee myös Admiral Lazarevin peruskorjausta, mutta tälle ei ilmeisesti ole vielä budjetoitu varoja.

Näinhän Venäjä on ilmoittanut. Nakhimovin paluu lienee todennäköinen, koska työt on aloitettu. Aluksen peruskorjaus ja modernisointi tulee olemaan aika mittava, joten aikataulu saattaa hyvinkin venyä 1-2 vuodella. Lazarevin paluuseen en oikein usko. Alus olisi kyllä edelleen siinä kunnossa, että sen pystyisi saamaan takaisin palvelukseen, mutta tarpeettoman kalliiksi se taitaisi tulla. Tyynenmeren laivasto kyllä haluaisi aluksen palvelukseen, mutta ensimmäinen ongelma on jo siinä ettei alueella oikein ole sopivaa telakkaan, jossa mittavat peruskorjaustyöt voisi tehdä. En tiedä millä Tyynenmeren telakalla Venäjä aikoo aluksen korjata, vain meinaako ne hinata sen Severodvinskiin. Pietari Suuren viime vuosien menestyksekkään ympäri maailmaa tapahtuneen operoinnin ansiosta Venäjän merivoimat varmasti haluaisi palauttaa Lazarevin ja sen takia hyvin vakavasti harkitsevat aluksen peruskorjausta, mutta epäilen hankkeen toteutumista.

Typhoneidenkin kohdalla asia on kuten kirjoitit. Mikäli oikein muistan niin yksi peruskorjattavista Typhoneista varustettaisi pelkästään risteilyohjuksin vrt. samalla tavalla kuin osa US Navyn Ohio-luokan sukellusveneet.

Viralliset päätökset Severstalin ja Arkhangelskin kohtalosta puuttuvat edelleen, mutta niiden varustaminen risteilyohjuksilla on kaikkein realistisin vaihtoehto. Bulavaa ko. aluksiin ei tulla sijoittamaan. Huolimatta siitä, että Venäjä ilmoitti kyseisten aluksien sekä tietysti Dmitri Donskoin pysyvän merivoimien kirjoissa vähintäänkin kymmenen vuotta eteenpäin, niin mitään konkreettista aluksille ei tietääkseni ole ruvettu tekemään. Rahan puutteen lisäksi Venäjän merivoimien ongelmana on, että Venäjän isot telakat ovat parhaillaan hyvin työllistettyjä ja mikäli Typhoonien peruskorjauksen prioriteettia ei nosteta, niin voi olla ettei mitään tapahdu lähivuosinakaan.

Slava-luokan risteilijänkin kohdalla homma on aika lähellä toteutumista, jos nyt ei vallan kauheaa kurssin muutosta tapahdu niin kyseisen aluksen pitäisi liittyä jossain vaiheessa Venäjän laivastoon.

Kummallista kyllä, niin Venäjä tai Venäjän merivoimat ei edelleenkään ole virallisesti vahvistaneet aluksen ostamista. Sanovat vain, että aluksen ostaminen on yksi vaihtoehto. En näe realistisena vaihtoehtona, että alus päätyisi minkään muun maan merivoimille (mukaan lukien Ukraina), joten Venäjälle sen silloin täytyy päätyä. En nimittäin usko että alus kiinnostaa Kiinaa. Nähdäkseni ainut vaihtoehto voisi olla Intia, mutta en millään usko siihenkään vaihtoehtoon. Yksi selitys tapaukselle voisi kai olla, että Ukraina oli liittänyt aluksen valmiiksi rakentamisen ehdoksi Mustanmeren laivaston jatkolle. Tosin Ukraina olisi helposti pystynyt laittamaan koko aluksen ostamisen yhdeksi ehdosti Mustanmeren laivaston jatkolle. Toinen vaihtoehto onkin se, että asiat on todellisuudessa sovittu Venäjän ja Ukrainan välillä valmiiksi hintaa myöten, mutta poliittisista syistä Venäjä on halunnut, että asia julkistetaan vasta sitten kun alus on valmis.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tyynenmeren laivasto kyllä haluaisi aluksen palvelukseen, mutta ensimmäinen ongelma on jo siinä ettei alueella oikein ole sopivaa telakkaan, jossa mittavat peruskorjaustyöt voisi tehdä. En tiedä millä Tyynenmeren telakalla Venäjä aikoo aluksen korjata, vain meinaako ne hinata sen Severodvinskiin. Pietari Suuren viime vuosien menestyksekkään ympäri maailmaa tapahtuneen operoinnin ansiosta Venäjän merivoimat varmasti haluaisi palauttaa Lazarevin ja sen takia hyvin vakavasti harkitsevat aluksen peruskorjausta, mutta epäilen hankkeen toteutumista.

Jos tarkastelee asiaa täysin venäläisestä näkökulmasta niin heidän kannalta Neuvostoliiton hajominen oli huono asia, koska Ukrainaan jäivät Nikolajevin alueen telekat, joilla silloisen Neuvostoliiton suurimmat pinta-alukset rakennettiin pl. Kirov-luokan alukset, jotka valmistettiin Pietarissa (Leningradissa) ja sukellusveneet, joista suurin osa valmistettiin Severodvinskissa - jossa toki valmistetaan nykyään myös pinta-aluksia. Osa sukellusveneistä valmistettiin silloisessa Gorkissa ja Komsomolsk-on-Amurissa* Siperiassa sekä Pietarissa* (Leningradissa). Tarvetta ei siis ollut suurelle telakalle Tyynenmeren rannalla. Nykyään sellaisen rakentamiseen tyhjästä ei liene varoja vaikka haluja kenties olisikin. Tiedä sitten onko aikomuksena hinata Admiral Lazarev Severodvinskiin. Ei se mikään mahdoton tehtävä kuitenkaan ole.

vlad.

*: Näissäkin valmistetaan edelleen sukellusveneitä mutta en muista, että valmistetaanko enää Nizhny Novgorod'issa (entinen Gorki) sukellusveneitä.
 

TKH

Jäsen
Jos tarkastelee asiaa täysin venäläisestä näkökulmasta niin heidän kannalta Neuvostoliiton hajominen oli huono asia, koska Ukrainaan jäivät Nikolajevin alueen telekat, joilla silloisen Neuvostoliiton suurimmat pinta-alukset rakennettiin pl. Kirov-luokan alukset, jotka valmistettiin Pietarissa (Leningradissa) ja sukellusveneet, joista suurin osa valmistettiin Severodvinskissa - jossa toki valmistetaan nykyään myös pinta-aluksia. Osa sukellusveneistä valmistettiin silloisessa Gorkissa ja Komsomolsk-on-Amurissa* Siperiassa sekä Pietarissa* (Leningradissa). Tarvetta ei siis ollut suurelle telakalle Tyynenmeren rannalla. Nykyään sellaisen rakentamiseen tyhjästä ei liene varoja vaikka haluja kenties olisikin. Tiedä sitten onko aikomuksena hinata Admiral Lazarev Severodvinskiin. Ei se mikään mahdoton tehtävä kuitenkaan ole.

Nikolajevin telakkojen aktivoiminen on muuten ollut esillä viime aikoina. Joku venäläinen taho esitti, että Venäjä rahoittaisi telakoiden korjaukset ja modernisoinnit ja sitten tilaisi niiltä suurten aluksien peruskorjauksia ja jopa lentotukialuksien rakennuttaminen on ollut esillä. Toistaiseksi kyseessä on kuitenkin ollut lähinnä erilaista spekulointia. Mitään viralliseksi luettavaa ei ole asian tiimoilta osunut silmään.

Nakhimov on peruskorjattavana Sevmashin telakalla Severodvinskissä ja veikkaisin, että mikäli Venäjä aikoo Lazarevin peruskorjata, niin sinne se pitäisi toimittaa. Tyynellämerellä on kyllä korjaustelakkoja ja siellä rakennetaan tällä hetkellä myös Steregushchy-luokkaa, mutta telakat eivät ole tarpeeksi suuria tai moderneja Kirovin peruskorjaukseen. Tyhjästä ei siis tarvitsisi aloittaa, mutta mittava telakan modernisointi ja laajennustyö olisi tarpeen ennen kuin Lazarevin peruskorjaus olisi mahdollista.
 

TKH

Jäsen
Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg on järvi Jenkeissä ja nimi äännettynä kuuluu kutakuinkin tsögaagögaag mäntsaagögaag tsöbanögangömaag. Kyseessä on yhdysvaltain pisin paikannimi.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu on 305 metriä korkea mäki Uudessa-Seelannissa ja nimi tarkoittaa suunnilleen seuraavaa: "Mäen laki, jolla Tamatea, suuripolvinen mies, vuorilla kiipeilijä, maantuhoaja, ympäriinsä matkusteleva, soitti huilua rakastetulleen".

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä on suoalue Savukoskella.

Seppo Rädyn kommentit Saksasta jäivät elämään omaa elämäänsä, mutta totta kommentissa oli sen verran, että Paska sijaitsee Saksassa.

Vuoden 1990 Miss Universum Mona Grudt mainosti itseään lauseella "The Beauty Queen from Hell".
 

TKH

Jäsen
Epävirallisten juttujen mukaan Kiina olisi tehnyt tammikuussa onnistuneen ballististen ohjusten torjuntatestin. Testissä ammuttu torjuntaohjus on joko tuhonnut toisen Kiinan ampuman maaliohjuksen tai mahdollisesti oman toimimattoman satelliittinsa. Ohessa olevan linkin teksti on tältä osin epämääräinen tai lähteet ovat ristiriitaisia. Joka tapauksessa oletettu testi olisi tapahtunut jo tammikuussa.

During the interception test, US agencies spotted two missiles launched from two locations from the Chinese mainland, colliding outside the atmosphere, a Pentagon spokesperson said.
http://english.eastday.com/e/100719/u1a5338719.html
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös