Yleisurheilun MM-kisat 2009 Berliini

  • 149 291
  • 906

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Sen ainakin tiedän että Pitkämäki harjoitteli viime talven hyvin eri tavalla kuin sitä edellisen, mm. koordinaatioharjoittelu oli erittäin suuressa roolissa. Ehkä nyt on aika tehdä taas jotain toisin, tämä kausi on ollut iso pettymys vaikka mies jatkuvasti onkin vakuutellut olevansa kunnossa. Harmi ettei ole näkynyt tuloksissa.

Jotenkin tuntuu että Manniossa meillä on seuraava arvokisavoittaja, jos Pitkämäen ura on lopullisesti laskusuunnassa. Thorkildsen taas on niin kovassa kunnossa ja rautainen kilpailija, että lähivuosina miestä on vaikea lyödä isoissa kisoissa. Todennäköisesti norjalainen on se keihäsmies, joka seuraavana heittää todella pitkän heiton (yli 92 metriä).
Pitkämäen kaudesta on vaikea sanoa sen tarkemmin, kun kauden pääkilpailut menivät sairastellessa. Hänen fyysiset ominaisuudet olivat kuitenkin tänä vuonna uransa parhaat, vaikka niihin ei mitenkään erityisemmin satsattu. Uskoisin, että Thorkildsen heittäisi nykyäänkin pitkästi päälle 90 metrin, mikäli hän menisi heittämään tuulisemmille heittopaikoilla. Hänhän itse sanoi keskittyvänsä arvokisoihin ja Kultaiseen Liigaan, joten siellä haamuheittojen heittäminen on oikeastaan mahdotonta.

Jan Zeleznyhän heitti maailmanennätyksen armottomassa myötätuulessa ja hän on itsekin sanonut, ettei se heitto ole hänen uransa paras teknillisessä mielessä. Kunnon myötätuuli lisää pituutta kuitenkin jopa yli 5 metriä.
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Vaikka Pitkämäkikin on vahva jätkä, niin jää vielä kauaksi Sepon voima-arvoista. Muistaisin, että Seppo otti penkistä 240 kiloa ja esim. niskantakaapunnerruksestakin 180 kiloa.

240 kiloa? Epäilen kyllä vahvasti. 190 olen kuullut Rädyn penkanneen. Se, että millä tyylillä se on nostettu, onkin sitten eri asia.

Koviin kyykky - ja maastavetotuloksiin voin hyvinkin uskoa, koska jalathan Sepolla olivat kuin tukit, mutta 240 kiloa niillä käsivarsilla on todella vaikea uskoa. Se on huippukova rauta jopa 150-kiloiselle kemiallisesti pumpatulle voimanostajalle. Ja vaikka Seppo iso karju olikin, niin ei kuitenkaan ihan niin iso.

Nämä penkkitulokset ovat ylipäätään kyllä aina sellaista legendaa, ja ne raudat vaan jutuissa vuosien varrella suurenevat.
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Pitkämäen aikaisempi ennätys oli 160 kiloa, ja se on nostettu tyylillä, jolla ei ole mitään tekemistä oikean penkkipunnerruksen kanssa (1:31 videolla)

http://www.youtube.com/watch?v=C0E-Pgu1cMw

Oikea maksimi Terolla puhtaana on varmaan siinä 120-130:n kilon korvilla, joka on sekin kova tulos moiselle honkkelille.

175:ttä kiloa puhtaasti Pitkämäki ei varmasti nosta. Edes unissaan.

Kuulantyöntäjät tekevät ns. "pomppupenkkiä", mutta Harju on varmasti voinut nostaa kovia rautoja. Puhutaanhan nyt ihan eri näköisestä kaverista kuitenkin. ;)
 

Tuossa tietoa Terosta.
http://www.teropitkamaki.com/suomeksi/Tietoa_Terosta/Ominaisuudet.iw3

Ja tuolla Arsista

http://www.perho.com/arsi_harju/avaimet.html


Helvetin kovilta tuloksiltahan nuo vaikuttaa.

Mainittakoon vielä Mika Halvari, jonka penkkaus näytettiin joskus Urheiluruudussa. Mies otti ulkoilmassa penkistä 230kiloa ilman varmistajia.

Edit. Katsoin tuon linkin. Tyyli on kamala ja oikeampi tulos on joitakuita kiloja heikompi.

Edit2. Linkin kautta löytyi myös Thorkildsenin penkkaus 180 kiloa paljon puhtaammalla tekniikalla.
 
Viimeksi muokattu:

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Keihään lähtönopeus sitten onkin toinen juttu ja se oleellisin.
Nimenomaan keihään, ei miehen nopeus. Ukko voi juosta kuin Bolt mutta käsi heittää keihään, ei juoksuvauhti.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Nimenomaan keihään, ei miehen nopeus. Ukko voi juosta kuin Bolt mutta käsi heittää keihään, ei juoksuvauhti.

Miksi kaikki eivät sitten heitä paikaltaan? Seppo heitti omalla tekniikallaan joka perustui aika pitkälti siihen ihan järjettömään vetoon kädellä, mutta tekniikoita on erilaisia ja kyllä se juoksuvauhtikin jotain merkitsee. Kyllähän tuolla "helevetinmoisella juoksemisellakin" on aika hurjan pituisia heittoja heitetty ja monia mestaruuksia voitettu vaikka Seppo sitä kritisoikin. Räty kritisoi kovasti sitä kuinka liiton johdossa ei hyväksytä eikä ymmärretä erilaisia tekniikoita kuin millä nykyisin suurin osa heittäjistä heittää, mutta samalla tavalla hänellä itselläänkin näyttää olevan vaikea ymmärtää että kaikki heittäjät eivät voi heittää samalla tekniikalla kuin hän itse. Kyllä se tekniikka pitää olla heittäjän mukaan eikä yrittää pakottaa kaikkia siihen samaan miten itse joskus on heittänyt, vaikka se itsellä olisikin tulosta tuottanut.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Miksi kaikki eivät sitten heitä paikaltaan?
Tarkoitin, että ei pelkkä juoksuvauhti. Jos sen vauhtinsa saa siirrettyä jaloista käteen ja sitä kautta keihääseen niin hyvä. Tuntuu vain että joillakin vauhti menee "yli" keihäästä, ja silloin syöksytään Anita Hirvosen sanoin sementtiin.
 

d00b

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Miksi kaikki eivät sitten heitä paikaltaan? Seppo heitti omalla tekniikallaan joka perustui aika pitkälti siihen ihan järjettömään vetoon kädellä, mutta tekniikoita on erilaisia ja kyllä se juoksuvauhtikin jotain merkitsee.

Muistaakos kukaan tapahtumaan jossa Seppo haastoi nykyiset keihäänheittäjät jo aktiiviuran jälkeen kisaan? Taisi luvata jokaiselle hänet voittaneelle 1000 markkaa(?). Seppo veti ensimmäisellä heitollaan paikaltaan noin 80 metrisen heiton, mutta astui sen yli. Viimeiseksihän se Seppo kuitenkin taisi sitten jäädä...

Tälläinen hatara muistikuva on mielessä. Vai onkohan aika kullannut taas muistot?
 

Hoblaa#34

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Muistaakos kukaan tapahtumaan jossa Seppo haastoi nykyiset keihäänheittäjät jo aktiiviuran jälkeen kisaan? Taisi luvata jokaiselle hänet voittaneelle 1000 markkaa(?). Seppo veti ensimmäisellä heitollaan paikaltaan noin 80 metrisen heiton, mutta astui sen yli. Viimeiseksihän se Seppo kuitenkin taisi sitten jäädä...

Tälläinen hatara muistikuva on mielessä. Vai onkohan aika kullannut taas muistot?

Minä taas muistelisin, että se summa oli 25 000 mk? Tuntuu aika kovalta potilta, mutta tollanen muistikuva minulla on :D

Menee liitlesti OT
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mä taas muistin, että 10 000, mutta sponsoreiden taskusta nekin taisi tulla. Taisi Seppo piruuttaan hävitä tahallaan.

Tai sitten Sepollakaan ei yksinkertaisesti aina puheet ja teot kohtaa... Noin yleensäkin minua ärsyttää kun nämä vanhat urheilutähdet aina epäonnistumisten jälkeen ilmestyvät mediaan pätemään kuinka vässyköitä nykyurheilijat on ja kuinka he itse aina menestyivät vaikka toinen jalka haudassa, että ei kannata selitellä mitään. Mutta kyllä sitä vaan näidenkin ex-urheilijoiden uralle mahtuu epäonnistumisia ihan kuten näiden nykyistenkin. Ja kun ajat ja tavat muuttuu muutenkin niin välttämättä ei enää tänä päivänä päde ne samat jutut kuin heidän aktiiviaikoinaan.

Hyvä esimerkki on, ei kylläkään yleisurheilija eikä suomalainen, lausunto-automaatti Niki Lauda joka on kyllä jatkuvasti arvostelemassa kaikkia kuljettajia ja mitä milloinkin. Laudahan väitti muutama vuosi sitten kuinka nämä nykyformulat ovat niin helppoja ajaa että niitä pystyisi ajamaan opetettu apinakin, ja toista se oli silloin kun hän oli aktiivi. Laudallehan järjestettiin sitten muistaakseni Jaguarin toimesta testimahdollisuus ja ihan pelkäksi pyörimiseksihän se meni. Ei ole Nikikään sen jälkeen puhunut siitä että tämän päivän F1-autot olisivat helppoja ajaa...
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
No niin nyt on tullut uutta uutista meidän jatkoajan lempparista Caster Semenya:sta. Daily Telegraph lehden mukaan, Cassulla olisi ennen kisoja otetun testin mukaan kolminkertainen testosteroni taso. No tämäpä ei varmaan kellekään meille yllätyksenä tullut. Yksi hauska juttu on, että Etelä-Afrikan pääkoutsina on Itä-Saksan doping ohjelmassa mukana ollut Dr. Ekkart Arbeit. Perin erikoista, että Ekkartin alaisuudessa on näitä poikatyttöjä.

Linkki uutiseen.

Ps. Tässä olisi kuva, entisestä Arbeitin urheilijasta. Nimi oli Heidi Krieger, nykyisin Andreas Krieger.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Laudahan väitti muutama vuosi sitten kuinka nämä nykyformulat ovat niin helppoja ajaa että niitä pystyisi ajamaan opetettu apinakin, ja toista se oli silloin kun hän oli aktiivi. Laudallehan järjestettiin sitten muistaakseni Jaguarin toimesta testimahdollisuus ja ihan pelkäksi pyörimiseksihän se meni. Ei ole Nikikään sen jälkeen puhunut siitä että tämän päivän F1-autot olisivat helppoja ajaa...

Pyörimiseksi se meni: http://www.mtv3.fi/urheilu/arkisto.shtml/arkistot/f1/2002/01/96393
mutta eipä se Laudaa ole silti hiljentänyt: http://www.mtv3.fi/urheilu/f1/uutiset.shtml/arkistot/f1/2009/08/931228

Se siitä, tuo Semenyan tapaus on kyllä aika mielenkiintoinen, sillä nopeasti lukaistuna sillä ei taida edes olla väliä, onko testosteroniarvot korkeat tai pikku pippeli pikkuhousuissa, jos vaan Caster on naisena kasvatettu. Tämähän avaa kokonaan uusia mahdollisuuksia suomalaisellekin arvokisamenestykselle, osa huippuyleisurheilulle suunnattavista varoista pitäisi ehdottomasti antaa korvauksena poikalapsensa tyttönä kasvattaville. Pasila, Porilaisten marssi! Toisaalta kun katsoo muutaman miesyleisurheilijan suorituksia, saattaisi sarjanvaihto olla pelkkä ilmoitusasia. Josko sitten sopivassa seurassa syttyisikin paremmin. Ja se toinen sankari ei tarvitse edes tupeeta.

Ja tiedoksi sitten, että ensimmäisenä on linkki mtv3:n urheilu-uutiseen jossa kerrotaan Laudan pyörähtelystä, ja toisessa linkissä taas Lauda ei ole hiljentynyt. Hah, onpa väsynyttä.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Noin yleensäkin minua ärsyttää kun nämä vanhat urheilutähdet aina epäonnistumisten jälkeen ilmestyvät mediaan pätemään kuinka vässyköitä nykyurheilijat on ja kuinka he itse aina menestyivät vaikka toinen jalka haudassa, että ei kannata selitellä mitään.

Rätyhän se varmaan sinne Rockille soitti tai juttunsa lehteen valmiiksi kirjoitettuna vittuillakseen lähetti. Kyllä se on media joka haluaa piikitellä ja hakevat sitten juttunsa lähteistä, josta tietävät niitä saavansa. Sitten vielä vähän liioitellaan otsikolla, niin hyvä tulee.
 

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Räty on sentään itse valmennuksessa mukana ja mielipiteetkään eivät voimakkuudestaan huolimatta jää pelkän suunsoiton tasolle, vaan siellä on ihan fiksuja asiaperusteluja takana. Mielestäni on ihan hyvä, että vanhat konkarit antavat kuulua silloin kun löytyy jotain kehitysideoita. Tietoa lajista on varmasti kertynyt vuosien aikana paljon ja hyvähän se on, että sitä tuodaan julkiseen keskusteluun.

Toinen asia on sitten se, että ketä Rädyn pitäisi valmentaa tässä vaiheessa. Puoliksi huumorilla, vitutuksissani ja pienenä täkynä keskusteluun heitin tuon toissaöisen kommentin vaihdosta Kankaaseen. En tiedä enkä ymmärrä aiheesta ollenkaan tarpeeksi ollakseni siitä todellisuudessa jotain mieltä. Mutta ehkä Seppo ei vielä ole siihen valmis ja tuskin valitsijatkaan tykkäävät kun arvostelua saattaa tulla ja tuleekin aiheen ilmaantuessa.

Laudan kommentit taas ovat olleet ihan täyttä huumoriosastoa niin kauan kuin itse pystyn muistamaan.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Räty on sentään itse valmennuksessa mukana ja mielipiteetkään eivät voimakkuudestaan huolimatta jää pelkän suunsoiton tasolle, vaan siellä on ihan fiksuja asiaperusteluja takana.

Mutta ainakin toistaiseksi vielä Rädyn näytöt valmentajana ovat ohuet, joten en nyt vielä lähtisi kovin paljon Sepon puolesta liputtamaan noissa valmennusasioista. Katsotaan nyt jokunen vuosi mitä hän saa esim. tämän nuoren tytön kanssa aikaiseksi.

Mutta kyllä minäkin arvostan Sepon mielipiteitä ja olen sitä mieltä että siellä tulee paljon asiaa, ja sellaistakin asiaa jota liitossa ja valmennusjohdossa pitäisi kuunnella tarkkaan. Mutta kyllä siinä Sepollakin vähän on välillä sellaista "Minä pärjäsin tällä tavalla niin tämä on se oikea tapa" -mentaliteettia.
 
Mutta ainakin toistaiseksi vielä Rädyn näytöt valmentajana ovat ohuet, joten en nyt vielä lähtisi kovin paljon Sepon puolesta liputtamaan noissa valmennusasioista. Katsotaan nyt jokunen vuosi mitä hän saa esim. tämän nuoren tytön kanssa aikaiseksi.


Toki, jos tuijotetaan puhtaasti Rädyn suojatin tuloksia, mutta silloin emme voi tietää mitään kyseisen suojatin lahjakkuudesta. Voi olla, että hänen tuloksensa olisivat vieläkin heikommat jonkun toisen valmentajan alaisuudessa.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Toki, jos tuijotetaan puhtaasti Rädyn suojatin tuloksia, mutta silloin emme voi tietää mitään kyseisen suojatin lahjakkuudesta. Voi olla, että hänen tuloksensa olisivat vieläkin heikommat jonkun toisen valmentajan alaisuudessa.

Näin on, paha tuota on mennä sanomaan. Mutta kuten sanoin niin tällä hetkellä Rädyllä ei ole mitään näyttöjä siitä että hän olisi parempi valmentaja kuin tämänhetkiset päävalmentajat tai yleensäkään kelvollinen valmentaja, joten en siksi lähtisi vielä liputtamaan Sepon puolesta. Varmasti hänellä on näkemystä sekä paljon hyviä neuvoja ja hyviä mielipiteitä joita kyllä kannattaa kuunnella ja ottaa onkeenkin niistä, mutta ei nyt ehkä ihan täysin nielaista kaikkea mitä hän sanoo keihäänheiton nykytilasta ja Suomalaisista heittäjistä.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miksi kaikki eivät sitten heitä paikaltaan? Seppo heitti omalla tekniikallaan joka perustui aika pitkälti siihen ihan järjettömään vetoon kädellä, mutta tekniikoita on erilaisia ja kyllä se juoksuvauhtikin jotain merkitsee. Kyllähän tuolla "helevetinmoisella juoksemisellakin" on aika hurjan pituisia heittoja heitetty ja monia mestaruuksia voitettu vaikka Seppo sitä kritisoikin.

Tuli sellainen tunne että ehkä olet tulkinnut Rädyn kolumneja hieman väärin?

Ihan ensiksi myönnän että itseänikin niissä ärsyttää välillä se nykyheittäjien ja keihäänheiton tason jatkuva kritisoiminen. En tiedä onko se Rädyn vai Maikkarin valitsema linja, mutta varmasti sillä yritetään saada keskustelua aikaan ja lisää lukijoita sivuille. Tärkeintä on kuitenkin että sen räksytyksen lisäksi niistä jutuista löytyy myös todella paljon asiaa.

Räty on kritisoinut sitä että monet heittäjät ovat lähteneet kopioimaan Pitkämäen tekniikkaa huonolla menestyksellä. Vaikka Pitkämäki sillä on saanutkin tuloksia aikaan, ei se voi toimia kaikilla. Jos katsotaan vaikka Tero Järvenpäätä näissä kisoissa niin kova vauhdinotto ei nivoutunut millään tavalla vetovaiheeseen. Voiko kova juoksuvauhti olla hänen kokoiselleen heittäjälle optimaalisin vaihtoehto? Toisaalta Räty on maininnut aikalaisistaan Kimmo Kinnusen, joka heitti taas täysin eri tekniikalla kuin Seppo, koska tiesi ettei Rädyn tyyli sopinut hänelle. Kinnusella oli vauhtia ja tulosta tuotti sekin tyyli. Avainasia on että jokaisen heittäjän pitää löytää itselleen paras tekniikka.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Eipä tarvitse sitäkään enää spekuloida, että miksi Isinbajeva petti täysin. Myöntää siis itsekin olleensa ylimielinen. Noh, tuskin lähtee vähään aikaan samoin ajatuksin arvokilpailuihin.

Niin jutussa Isinbajeva toteaa ehkä olleensa hieman ylimielinen, eikä tuntenut kilpailevansa vaan hakevansa jälleen yhden kultamitalin lisää ja tekevänsä ME. Eli kilpailun tunteen puute ilmeisesti on ollut se todellinen syy, on mennyt niin hyvin että on luottanut liikaakin kykyihinsä. Ja tämä epäonnistuminen toimii nyt hyvänä muistutuksena. Ei lupaa siis kanssakilpailijoille ainakaan helpompia hetkiä Isinbajevan kukistamiseen, tosin Anna Rogowska on hallitseva maailmanmestari, eikä sitä kukaan vie häneltä pois vaikka Isinbajeva entistä kovemmaksi kilpailijaksi tuosta pettymyksestä nousisikin.
 

Leicester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Hiljaisten seiväshyppääjien kerho
Eli kilpailun tunteen puute ilmeisesti on ollut se todellinen syy, on mennyt niin hyvin että on luottanut liikaakin kykyihinsä.

Ei helvetti mitä päättelyä. Jos hän itse sanoo, että oli ylimielinen, niin eiköhän se riitä. "Kilpailun tunteen puute" - my ass!
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eipä tarvitse sitäkään enää spekuloida, että miksi Isinbajeva petti täysin. Myöntää siis itsekin olleensa ylimielinen. Noh, tuskin lähtee vähään aikaan samoin ajatuksin arvokilpailuihin.
Erittäin rehellistä puhetta Isinbajevalta. Pidemmällä tähtäimellä taisi olla hyvä asia, että tuli tällainen epäonnistuminen hänen itsensä kannalta. Eiköhän maailmanennätys tule vielä korjaantumaan kunnolla jossain vaiheessa tämän herätyksen ansiosta. Paluu perusasioihin niinsanotusti, eli raakaan työntekoon on edessä, jos voi jotain tulkita rivien välistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös