Sari (ja Jari) Sairaanhoitajan kuulumisia

  • 609 399
  • 5 631

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Voisiko nimim. kalevi nyt vihdoin esittää (kun näyttää muistakin aiheista kirjoittavan) vastauksen esittämääni lisätietopyyntöön juridiikkaan liittyen. Kiinnostaa kovasti tämä aihepiiri, ja lisätietoa tuntui löytyvän - itse en ainakaan netistä tai muutamalta juristilta moista löytänyt, joten haluaisin kovasti tietää.

Alakohtaiseen työllisyystarkasteluun ongelma on se, ettei varsinkaan amk-puolen laadullista työllisyyttä tarkastella mitenkään säännöllisesti tai suunnitelmallisesti. Tilastokeskuksen työllisyyden seuranta valmistuneista perustuu muistaakseni viisiluokkaiseen tutkimukseen, jossa tutkitaan työssä/työttömänä/opiskelija/perhe- tai muu vastaava vapaa/muut. Ihan oikeastaan liittymättä hoitajien toimiin olisi _erittäin_ tarpeellista tutkia amk-väen laadullista sijoittumista työmarkkinoille esim. viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Yliopistojen puolella tällainen yhteisraportti on teetetty parina vuonna, tosin osittain mm. AKAVAn tukemana.
 

kovalev

Jäsen
1. Tehy on aina oikeassa. Jos Laitinen-Pesola ja Suomen laki ovat ristiriidassa, tulee uskoa Laitinen-Pesolaa.

2. Oma suu on lähempänä kuin kontin suu. Paskat siitä mitä meidän ahneutemme yhteiskunnalle aiheuttaa. Vähät muista alipalkatuista naisvaltaisista aloista. Juuri nyt ja aina on meidän vuoromme. Muut myöhemmin jos sittenkään.

3. Vertailuja saa tehdä vain maihin, joissa liksa on Suomea isompi. Ei esimerkiksi Italiaan tai Ranskaan, joissa se on pienempi.

4. Maan sisällä vertailla saa vain paperimiehiin, ei esimerkiksi metallimiehiin, joiden liksa on pienempi.

5. Vertaillessa pitää unohtaa sellaiset epäolennaisuudet kuin elinkustannusindeksit. Paskat siitä, että Norjassa eläminen on samassa suhteessa kalliimpaa kuin palkka kasvaa.

6. Lisää liksaa vaatiessa perusteeksi kelpaa vastuu. Muuten vastuu kuuluu vain ja ainoastaan valtiolle, tehyläinen ei ole vastuussa yhtään mistään.

7. Potilaan henki on palkankorotuksen arvoinen. Potilas on vain kauppatavaraa. Keskoset arvokkaampia, sillä heidän hoitamattomuutensa saa nopeammin yhteiskunnan kyykkyyn.

8. Lisä liksa auttaa vähentämään kiirettä ja stressiä työpaikalla, eihän niitä uusia virkoja tarvittaisikaan.

9. Kukaan ei halua hoitoalalle duuniin ilman monumentaalisia korotuksia. Se, että jokaista koulutuspaikkaa varten on monta pyrkijää on vain tilastollinen harha. Haluavat hoitajakoulutuksen ollakseen paremmin varustautuneita E-myymälän kassalla jos joku asiakas saa sairauskohtauksen.

10. Totuus ja rehellisyys ovat yliarvostettu ominaisuuksia. Vastuu ja välittäminen suorastaan tarpeettomia hyvälle tehyläiselle.

11. Tehyläisen kuuluu saada samasta työstä enemmän palkkaa, kuin Tehyyn kuulumattoman.

12. Kohtaa 11. ei tarvitse perustella.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
T
Viimeisellä sivulla alin kausipalkka 724,89 euroa.
Tämä on siis lienee kahden viikon palkka, josta tulee kuukausittaiseksi ansioksi noin 1500 €. Saakohan tätä kukaan? Siis joku, joka tekisi alimman vaativuustason työtä ilman mitään työaikaan sidottuja lisiä?
Jos taasen vedetään parhaiten ansaitsevat paperimiehet, niin eikös niiden liksaa pidä sitten reiluuden nimissä verrata muidenkin alojen parhaiten ansaitseviin?
 

lihaani

Jäsen
.
Kaikki hoitajat eivät työsketele somaattisilla osastoilla.

Eivät niin, on geriatriaa, psykiatriaa, päidehuoltoa ja paljon muuta. Ja olen ymmärtänyt, että TEHY on tarkistuttanut oman lakimiehensä ohella usealla työoikeuteen perehtyneellä juristilla menettelytapansa laillisuuden. Siitä asiantuntijat vääntävät tällä hetkellä.

Listairtisanoutumisen laillisuus on yks hailee, kun kaikkein kriittisimpiä töitä tekevät TEHY:läiset lähtevät vetämään 19.11.2007 työpaikoiltaan.

Ja vaikka Jatkoajan hoitajien työn vaativuutta vähättelevät inssit muuta haluavat uskotella niin seuraavia ammattiryhmiä ei korvaa kukaan, eivät edes lääkärit ennätä tehdä mitään näitä töitä, jos he meinaavat tehdä omaa työtänsä:

-Laboratoriohoitaja: Näytteiden otto ja laboratoriovälineistön käyttö sekä tulosten välittäminen eteenpäin.

-Röntgenhoitaja: Röntgen, magneetti- tai ultraäänikuvauslaitteiden asianmukainen käyttö yhdistettynä varsin kattavaan anatomian tuntemukseen. Suurin osa lääkäreistä ei edes osaa näitä laitteita käyttää.

-Ensi- ja tehohoito kaikkine elämää ylläpitävine laitteineen.

-Synnytys- ja leikkausalitoiminnat: vaativat leikkaukset tai riskisynnytykset vaativat ehdottomasti koulutetun ja kokeeneen työryhmän. Lääkärit eivät yksin tule toimeen.

-Syöpäpotilaiden sytostaatti- ja sädehoito.

Mm. nämä ovat ne toiminnot, joiden merkittävä supistuminen pistävät terveydenhoidon polvilleen. Korvaavaa työvoimaa EI LÖYDY MISTÄÄN! Ei yksityissektorilta, ei ulkomailta. Opiskelijat eivät osaa eivätkä lähde tekemään viranomaisten luvanvaraiseksi määrittelemää työtä.

Ja vastuu potilaista on viime kädessä kuntayhtymien ylimmillä päättäjillä eli poliitikoilla.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Ja olen ymmärtänyt, että TEHY on tarkistuttanut oman lakimiehensä ohella usealla työoikeuteen perehtyneellä juristilla menettelytapansa laillisuuden. Siitä asiantuntijat vääntävät tällä hetkellä.

Listairtisanoutumisen laillisuus on yks hailee, kun kaikkein kriittisimpiä töitä tekevät TEHY:läiset lähtevät vetämään 19.11.2007 työpaikoiltaan.

Varmasti on tarkistatuttanut. Eihän Tehy olisi muuten lähtenyt näin radikaaliin toimenpiteeseen. Tosin jos joukkoirtisanoutuminen osoittautuukin laittomaksi niin sillä on merkitystä Tehylle itselleen, sillä silloin käy ilmi, että tehyläisiä on rekrytoitu väärällä informaatiolla irtisanoutumaan. Siinä tulee liitolle itselleen niin paljon vahinkoa, että sen korjaamiseksi ei yksi piskuinen sopimuskausi riitä.

Miksi muuten Tehy ei ole marssittanut omia työoikeuden asiantutijoitaan mediaan kertomaan miten homman laita on. Tätä on täällä ihmetelty muidenkin kirjoittajien puolesta. Jos joku oikea asiantuntija kertoisi, että tämä on lain puitteissa mahdollista, niin Tehyn uskottavuus lisääntyisi eksponentaalisesti. Nyt siellä on ainoastaan Tehyn omia johtajia äänikelloina. Kun on kerran asiantuntijoita niin miksi ei käyttää heitä? Työoikeuden professori on mielestäni aika vakuuttava lähde puhumaan aiheesta. Työnantajan kantaa puoltaa julkisuudessa ainakin kaksi tällaista proffaa. Tosin kalevihan tiesi kerto, että ei näitä kannata uskoa. Suora lainaus kalevin postauksesta sivulta 51: "Työoikeuden professori Seppo Koskinen ei kuulu näihin asiantuntijoihin ja se näköjään pistää miestä harmittamaan. Sitä paitsi Koskinen (niin kuin harva tämänkään foorumin kirjoittajista) ei ole meidän irtisanoutumisilmoitusta nähnyt."
 
Viimeksi muokattu:

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
.
Ja vastuu potilaista on viime kädessä kuntayhtymien ylimmillä päättäjillä eli poliitikoilla.

Aivan katsokaapa ylempää tehyläisen kymmenestä käskystä se kuudes käsky. Tulee tässä jälleen toteennäytettyä.

Niin, ja itse ketjun otsikon kysymykseen. Minä arvostin sairaanhoitajia vielä pari viikkoa sitten kovasti. Nyt en juurikaan arvosta. Syyksi menköön vaikka alla oleva lainaus erään sisarhentovalkoisen viestistä toiselta keskustelulistalta:

"Kyllä homma on nyt niin, ettei tuollainen vetoaminen keskosiin saa meitä muuttamaan sitä tosiasiaa, että emme suostu työskentelemään alipalkattuina!
On hyväksyttävä se tosiasia, että mahdollisia keskoskuolemia voi tulla, kunnes saamme haluamamme!"

Tämän luettuani en toivottavasti joudu sairaanhoidon palveluja käyttämään. Jos tarve tulee, lienee pakko piipahtaa ulkomailla hoidossa.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.
...
Listairtisanoutumisen laillisuus on yks hailee, kun kaikkein kriittisimpiä töitä tekevät TEHY:läiset lähtevät vetämään 19.11.2007 työpaikoiltaan.
...
Korvaavaa työvoimaa EI LÖYDY MISTÄÄN! Ei yksityissektorilta, ei ulkomailta...
Onhan sillä sellainen merkitys, että kun yksittäinen hoitaja joutuu lopulta sen päätöksen tekemään, että lähteekö menemään 19.11, niin tähän päätökseen saattaa hivenen vaikuttaa asian laillinen puoli. Onhan kaiketi ilmiselvää, että tuolla listalla on nimiä, joiden ei ole tarkoituskaan irtisanoutua oikeasti. Lisäksi monia joukkohysteriassa tehyn propagandan hurmioittamana listan allekirjoittaneita, jotka sitten kuitenkin joutuessaan tekemään itsenäisen päätöksen alkavat miettiä sitä asuntolainaa, lomia yms. etuuksia. Sitä kun työnantaja pistää vuokrankorotuslapun esille siihen pöydälle kämpän irtisanomislapun viereen, saattaa sekin kääntää jonkun pään. Lopputuloksena ihan oikeasti irtisanoutuvia on vain kourallinen tai joitain satoja, mikä ei todellakaan lamauta yhtään mitään.

Korvaavaa työvoimaa ei ehkä löydy, mutta minä kattelisin tehyn kortit ihan rauhassa, että tarvitaanko niitä korvaavia. Eihän tuo 12 tuhattakaan ole mikään täysin sairaalat hiljentävä määrä. Sairaalassa on muutakin henkilökuntaa.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Listairtisanoutumisen laillisuus on yks hailee, kun kaikkein kriittisimpiä töitä tekevät TEHY:läiset lähtevät vetämään 19.11.2007 työpaikoiltaan.
Lähteekö? Saattaa lähteä mutta saattaapa joku jäädäkin? Se näkee, ken elää
Tehynkin lähtökohta on, että kukaan ei lopeta työtään 20.11.2007
Kirsi Viljanen on lausunut, että uskovat uhan riittävän. Eivät siis usko olevansa 20.11.2007 työttömiä.

Ja vastuu potilaista on viime kädessä kuntayhtymien ylimmillä päättäjillä eli poliitikoilla.

Eikös se lopullinen vastuu ole valtiolla?

Tokihan tämä ruumilla uhkailu ja tuon vastuuttomuuden korostaminen luovat kuvaa jostain muusta kuin vastuullisesta ammattilaisesta?

Se mitä kuntayhtymät, sairaanhoitopiirit ja valtio sitten tekee on kai vielä työn alla. Näidenhän pitää ihan oikeasti miettiä mitä tapahtuu 20.11.2007. Tehyn lähtökohta on, että kaikki ovat töissä.

No tämänkin näkee se ken elää eikä ole sokea. Ja jos kuolemaan sattuu, niin kai sekin on Kataisen vastuulla. Saisipa poliitikko kerrankin opetuksen.
 
K

kiwipilot

.
Ja vastuu potilaista on viime kädessä kuntayhtymien ylimmillä päättäjillä eli poliitikoilla.

Jos näin, niin voisivat Tehyläiset lopettaa lopettaa "työn vastuullisuudella" hurskastelun. Oksettavaa touhua.

Aamun Hesarissa oli mielenkiintoinen haastattelu missä 23-vuotias vakiduunissa oleva hoitaja kertoo motiiveistaan. Meinas itku päästä: kuukausi takaperin vakkariksi, mielenkiintoinen työ, peruspalkka 1970€ ja lisät "puolisen tuhatta päälle". Lisäksi rempattu työsuhdeasunto missä vuokra 350€. Korotuksien kanssa palkka olisi ollut noin 2800 kuussa. Eikä riitä kuulemma riitä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

lihaani

Jäsen
Korvaavaa työvoimaa ei ehkä löydy, mutta minä kattelisin tehyn kortit ihan rauhassa, että tarvitaanko niitä korvaavia. Eihän tuo 12 tuhattakaan ole mikään täysin sairaalat hiljentävä määrä. Sairaalassa on muutakin henkilökuntaa.

Sinä et taida tajuta asian luonnetta:

Väitäkö ihan tosissasi, että puolet ensi- ja tehohoidosta tai kirurgiasta tai syöpähoidosta riittää? Niissä työskentelee hoitohenkilökunnan koulutetuin ja korvaamattomin osa.

Oletko käynyt koskaan näissä yksiköissä. Minä olen käynyt kaikissa näissä täällä Lahdessa sekä myös Helsingissä Töölön ja Auroran sairaaloissa. Kaikissa näissä toiminta pyörii aivan äärirajoilla. Ja sinä olet valmis odottelemaan, josko pärjäis vähemmällä? Usko huviksesi, näihin töihin ei löydy korvaavia ihmisiä mistään. Toistan: Ei mistään!

Tietämättömyys on mahtava voima, jonka ääressä on syytä hiljentyä.

Lopetan roikkumiseni tässä threadissa tähän.

Pelsujen pelien spekulointi on sittenkin hyödyllisempää.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tietämättömyys on mahtava voima, jonka ääressä on syytä hiljentyä.

Tietämättömyys yhdistettynä sokeaan vasemmistolaiseen kiihkoon onkin sitten jo niin pelottava voima että sitä vastaan tulisi kaikkien taistella.

Mutta asiaan. Mikäköhän lienee aikataulu tällä mahdollisella oikeuden ratkaisulla Tehyn listojen suhteen? Mennäänkö oikeuteen siinä kohtaa kun porukka on ollut viiko poissa töistä ja alkaa paukkua maksu- ja häätölaput vai mikäköhän lienee protokolla?
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Tietämättömyys yhdistettynä sokeaan vasemmistolaiseen kiihkoon onkin sitten jo niin pelottava voima että sitä vastaan tulisi kaikkien taistella.

Mikä tästä sairaanhoitajien työtaistelusta tekee erityisesti vasemmistolaisen? Kyseessähän on kuitenkin ammattiryhmä, joka on johtajakseenkin äänestänyt kokoomuslaisen.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mutta asiaan. Mikäköhän lienee aikataulu tällä mahdollisella oikeuden ratkaisulla Tehyn listojen suhteen? Mennäänkö oikeuteen siinä kohtaa kun porukka on ollut viiko poissa töistä ja alkaa paukkua maksu- ja häätölaput vai mikäköhän lienee protokolla?

Kysymyshän on siitä, että jos hoitaja ei työsuhteen voimassaollessa ilmaannu työpaikalle eikä poisjääntiään millään tavalla selittele ja tämä asiantila jatkuu useampia päiviä, syntyy peruste työsuhteen purkamiselle. Työnantaja purkaa työsuhteen (mikä siis tarkoittaa sen välitöntä katkeamista vailla irtisanomisaikaa ja sen palkkaa).

Sitten on Tehyn jäsenen asia haastaa työnantaja oikeuteen jos on sitä mieltä, että olikin laillisesti irtisanoutunut eikä siten velvollinen olemaan töissä. Sitten oikeus päättää oliko Tehyn lista laillinen irtisanoutuminen (huom. päättää tapauskohtaisesti, koska Suomen oikeusjärjestelmä ei tunne sitovia ennakkotapauksia). Prosessin kestäessä työnantaja hommaa uuden työntekijän ja lopulta tehyläinen on kortistossa (oikeuden päätöksestä riippuen) vahingonkorvausten laittomasta työsuhteen purusta kanssa tai ilman niitä.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... ja lopulta tehyläinen on kortistossa (oikeuden päätöksestä riippuen) vahingonkorvausten laittomasta työsuhteen purusta kanssa tai ilman niitä.

Vaikka irtisanominen tai ilmeisesti tässä tapauksessa työsuhteen purkaminen katsottaisiin laittomaksi, ei tämä kuitenkaan velvoita ottamaan henkilöä takaisin, joten kortistoonhan siinä jää.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Sitten on Tehyn jäsenen asia haastaa työnantaja oikeuteen jos on sitä mieltä, että olikin laillisesti irtisanoutunut eikä siten velvollinen olemaan töissä. Sitten oikeus päättää oliko Tehyn lista laillinen irtisanoutuminen (huom. päättää tapauskohtaisesti, koska Suomen oikeusjärjestelmä ei tunne sitovia ennakkotapauksia). Prosessin kestäessä työnantaja hommaa uuden työntekijän ja lopulta tehyläinen on kortistossa (oikeuden päätöksestä riippuen) vahingonkorvausten laittomasta työsuhteen purusta kanssa tai ilman niitä.

Pitää myös muistaa mahdollisuus, että käräjäoikeudesta mennään hovin kautta korkkiin. Varmaan vuonna 2010 aikaisintaan tulisi KKO:sta ratkaisu asiasta, jos se ylipäätään ottaa asian käsiteltäväkseen.
 

Viljuri

Jäsen
Mikä tästä sairaanhoitajien työtaistelusta tekee erityisesti vasemmistolaisen? Kyseessähän on kuitenkin ammattiryhmä, joka on johtajakseenkin äänestänyt kokoomuslaisen.

Kyseessä lieneekin nimen omaan korporatismiin ja siihen liitettäviin yleisesti "sallittuihin" käyttäytymismalleihin liittyvä ongelma, sillä oikeastikin korkealla moraalisella tasolla normaalisti operoivat ihmiset (esimerkiksi lääkärit) saattavat ay-toiminnassaan alittaa kaikki normaalit inhimillisen käytöksen subjektiiviset ja objektiiviset mittarit, ja olla siitä vielä ylpeitä jälkeenpäin.

Siis kollektiivin ja joukon (joukkion) alimman yhteisen nimittäjän etsimisessä sattuu ja tapahtuu.

Muutoinhan voisi todeta sen, että korporatismi kehitettiin nykyiseen malliinsa Mussolinin fasistisessa Italiassa, josta sen monet piirteet on sittemmin omaksuttu Suomeen (erityisesti valtion rooli), mitä nyt hyvinvointivaltio lainattiin Natsi-Saksasta.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Mikä tästä sairaanhoitajien työtaistelusta tekee erityisesti vasemmistolaisen? Kyseessähän on kuitenkin ammattiryhmä, joka on johtajakseenkin äänestänyt kokoomuslaisen.

En todellakaan puhunut nyt sairaanhoitajien työtaistelusta.
 

Rapukäsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Aamun Hesarissa oli mielenkiintoinen haastattelu missä 23-vuotias vakiduunissa oleva hoitaja kertoo motiiveistaan. Meinas itku päästä: kuukausi takaperin vakkariksi, mielenkiintoinen työ, peruspalkka 1970€ ja lisät "puolisen tuhatta päälle". Lisäksi rempattu työsuhdeasunto missä vuokra 350€. Korotuksien kanssa palkka olisi ollut noin 2800 kuussa. Eikä riitä kuulemma riitä.
Kun hoitajat ovat päässeet palkkakuopastaan, niin ehkä sitten kunnatkin voisivat lopettaa nämä hoitajille annetut palkkakuopasta johtuneet edut. Ainakin työsuhdeasuntojen vuokrat tulisi nostaa yleiselle tasolle. Monessa sairaalassa taitaa tällä hetkellä saada lounaankin pariin euroon, sen hinnan voisi nostaa samalle tasolle kuin lounasaikaan ravintoloissa, eli noin 8,40 euroon.

Vuokra/kk 350€->700€
lounas 2,40€->8,40€ (kuukaudessa 21,5 työpäivää: 51,60€->180,60€)

Näin saataisiin ainakin hieman lisärahoitusta koronneiden palkkakustannusten hoitamiseen ja hoitajat palkkakuopasta.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Vuokra/kk 350€->700€
lounas 2,40€->8,40€ (kuukaudessa 21,5 työpäivää: 51,60€->180,60€)

Näin saataisiin ainakin hieman lisärahoitusta koronneiden palkkakustannusten hoitamiseen ja hoitajat palkkakuopasta.

Veikkaampa, että tässä tapauksessa hoitaja tekisi itselleen eväät töihin ja etsisi halvemman kämpän.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
No,no. Turha vetää omaa pientä palkkaa esille + lisäksi alimitoitettu prosentti ja laskea näistä malliesimerkki. Sinä puhut reilun 8% korotuksesta yllä. Julkisuudessa on puhuttu 12%. Ja mun ymmärtääkseni se 12% oli viimeinen korotusehdotus josta kieltäydyttiin. Ja se on paljon korotusta jo, enpä muista omalle kohdalleni moista.

Nuo antamani prosentit ovat SUORAAN Hussin intranetin sivuilta, sellaisinaan, ei mitään alimitoitettuja.

Ja tottakai otan oman pienen palkkani esiin, sillähän minä laskuni maksan.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Puheenjohtaja Ulla-Riitta Hyöppinen-Sipari sanoo, että nimensä peruneet voidaan rikkureina erottaa ammattiosastosta.

Heh, on kyllä osuva nimi ay-aktivistille. Voin melkein kuvitella sellaisen tukevahkon, vähemmän edustavan näköisen raivofeministin joka jatkuvasti painostaa työntekijöitä ay-propagandalla.
 

pasil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tämä on siis lienee kahden viikon palkka, josta tulee kuukausittaiseksi ansioksi noin 1500 €. Saakohan tätä kukaan?

Mikäli termin olen oikein ymmärtänyt niin kyllä, 2 viikon minimiliksa TESsin soveltamispaikoissa. Siihen, maksetaanko tuollaista liksaa portin sisäpuolella kenellekään, en osaa vastausta antaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös