Petteri Orpon hallitus

  • 1 209 664
  • 15 246

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Miten sijoittaminen ja työn teon välttely liittyy toisiinsa?
Luulen että suurin osa joutuu painaa duunia että on jotain mitä sijoittaa (säästää), niin silloin ei auta vältellä työn tekoa.
Menee jo ohi ketjun aiheesta, mutta lyhyesti.
Sijoittamistakin tietenkin monenlaista, mutta kyllähän esimerkiksi osakesijoittamisessa monella on tavoitteena, että omasta leivästä ja tulevaisuudesta tulisi jatkossa osa nimenomaan niiden sijoitusten kautta, ei pelkästä kahdeksasta neljään suorittamisesta.
Tämä on tietenkin nykyaikaa, ei pelkästään tämän hallituksen toimintaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kun on nälkä ja vilu, minkä tässä tämän vuoden aikana vielä useammat saada kokea pudotessaan köyhyyteen, niin siinä ei mietitä valtion velkaa 50 vuoden päähän.
Ei täällä nälkä ja vilu tule edelleenkään, koska heikoimmista pidetään huolta kuten tähänkin asti ja hyvä niin. Nykyinen hallitushan haluaa vain varmistaa, että ei tarvitse palella tai olla nälissään jatkossakaan.

Ensin oppositio yritti kaataa hallituksen metsästämällä natseja ja nyt sitten lakkoilemalla, mutta lopputulos tulee olemaan varmaankin sama eli hallitus jatkaa entistä yhtenäisempänä pitämällä kiinni jo sovitusta hallitusohjelmasta. Joskus niitä koviakin ratkaisuja on tehtävä, kun tähän asti hallitus toisensa jälkeen on jättänyt ne tekemättä.
 
Viimeksi muokattu:

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Niin. Sanoihan jo Soinikin, että persut ei persettään myy. Mutta kuinka sitten kävikään?
En tietenkään aina ole ollut tyytyväinen puolueen linjaan. Ja on totta, että yhden asian kärjellä mentiin ihan liian pitkään. Enemmän pitäisi mennä Kokoomuksen hiekkalaatikolle varastamaan leluja, ja rummuttaa niitä pää märkänä somessa, missä puolue on aika hyvä ollut viime aikoina.

Jos seuraavissa vaaleissa saataisi sellainen 17-18%, olisi se jonkinlainen torjuntavoitto jo.
 

Jeffrey

Jäsen
Noh, yritän vaan ajatella itseäni päättäjänä. Olisi ainakin minulle henkisesti helpompaa, jos olisi vähemmän niitä joihin leikkurit osuu extra kipeästi

Tämähän se on demokratian ongelma. Tuijotellaan niitä napoja tässä ja nyt, kun pitäisi katsella kymmenen vuoden tai kymmenien vuosien päähän. Tämmöinenkin esimerkiksi kymmenen vuoden ajanjakso on kuitenkin suhteellisen lyhyt aika ihmiselossa. Onneksi moni kykenee myös suhteuttamaan sen leikkurin omaan elämäänsä vähän samalla tapaa kuin viime vuotisen inflaation.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Kuten totesin, osakesäästötili instrumenttina ei ole tarpeen. Sijloitukset voi hoitaa muutenkin, mutta raha tulisi saada liikkeelle käyttötileiltä, joilla sitä on tuo luokkaa 100 mrd. Arvo-osuustilille voi laitella ETFIä. Osakesäästötilin sisällä voi tehdä kauppaa verovapaasti. Mahdollisista osingoista ei peritä veroa niin kauan, kun raha pysyy tilin sisällä. Jos on pienempi sijoituskassa, eiköhän tuostakin saa tuotteen mm. Nordnetissa tai muualla, joissa hallinto- yms kulut eivät ole liian korkeita.
Siitä olen ihan samaa mieltä, että nuo tileillä makaavat rahat tulisi saada aktiivisiksi sijoituksiksi, mutta siihen OST:n rajan nostaminen kaksinkertaiseksi ei kyllä vaikuta käytännössä lainkaan, koska yksinkertaisesti juuri kenelläkään normaaliturakaisella tuo raja ei täyty, ja säästökohteena suorat osakkeet ovat pitkässä juoksussa aivan mieletön riski. Niille harvoille, joilta löytyy pinkkaa sen verran, että voi osakkeilla kasinopelata noissa summissa tuo on toki kiva lisäbonari.
 

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Niin sitten sen tulevan nousukauden aikana, joka on tuossa rapiat parikymmentä vuotta jo Suomen kiertänyt kaukaa? Kuinkas kauan ajattelit, että sitä loistoisaa nousukautta vielä tässä odotellaan? 2050-luvulle?
En suinkaan, toivottavasti vuosi 2025 on jo nousun aikaa. Kritisoin leikkauksia just nyt, kun ihmisiä jää työttömäksi suuret määrät talvenkin aikana. Ei olisi ollut mikään pakko tänä talvena ja keväänä alkaa sopeuttaan, vaikka hallitus muuta väittää.

Eli minulle on nousua jo se, kun investoinnit rakennusalalle ym. lähtee rullaan suht normisti ja ennuste parin kolmen vuoden päähän on valoisa.
 

Hermes#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arkijärki
Eli tätä toimenpidettä on jo kokeiltu, mutta aika hankala on nähdä sen tuoneen Suomen valtiontalouteen tasapainoa. Toki varmaankin joku riittävän vasemmalla voisi huutaa ettei nostettu tarpeeksi, mutta kun tämän verotuksen noston on hyvin hankala tuoneen merkittäviä hyvinvointia parantavia asioita Suomen kansalaisille.

Jos katsotaan vielä vähän tulevaan, niin vuoden 2024 arvioiduilla veroasteilla se 10 k€/kk tienaavan veroprosentti on noussut vuodesta 2011 1,3 % näiden nyt tulleiden alejen kanssa. Noin 2,5 k€/kk veroprosentti taas laskee samaan kuin mitä se oli vuonna 2011. Tästä perspektiivistä katsoen ne veronkorotukset on nimenomaisesti osoitettu hyvin toimeentuleville henkilöille. Itse asiassa suurin prosentuaalinen korotus on siellä noin 6,5 k€/kk tienaavilla joilla se on 1,5 %. Noin 3,8 k€/kk tienaavilla korotusta vuoteen 2011 on 0,8%.
Enemmän on kritisoitu sitä, että hyvätuloisten veroprosenttia lasketaan tässä tilanteessa. Ei sitä ole kovin äänekkäästi kukaan halunnut nostaa.

Perusongelma on edelleen alhainen bkt ja sitä kautta verotettavien tulojen määrä. Tämän takia veroaste on oltava turhan korkea.

Edelleen, jos vertaa asukasluvultaan lähes saman kokoiseen Tanskaan, on Suomen bkt n. 100M€ alempi. Veroaste tanskassa ei kuitenkaan ole kovin paljoa Suomea pienempi.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
En tietenkään pysty. Aina joku tuosta määrästä kytkintä nostaa. Mutta noin niinkuin yleisellä tasolla puhun. Aina vähän pitää sokeaa luottoa olla.
Mestaria ja riikkaa palvova kulttihan tuo nykyinen persut on.
 

12961

Jäsen
Osakesäästötilin rajojen suhteen saatetaan olla vähän myöhässä. Useampi palveluntarjoaja tarjoaa nykyään myös kapitalisaatiosopimuksia entistä halvemmilla kuluilla ja pienemmällä lähtöpääomalla. Ei varmasti muutamalla tonnilla, mutta 20-30t luokassa saa jo sellaisenkin. Toki osakesäästötilistä pois vaihtaminen aiheuttaa korkoa korolle-verohyödyn katkeamisen.

Kapitalisaatiosopimuksiin saa sitten melkein mitä vaan sisälle ilman mitään euromääräistä kattorajaa, esimerkiksi instituutiosarjojen matalakuluisia rahastoja ilman suoraan hankintaan tarvittavia miljoonapääomia, joka taas tasoittaa vakuutussopimuksesta aiheutuvia kuluja.

Veroedut kapitalisaatiosopimuksessa ovat vastaavat kuin osakesäästötilissä. Myyntivoitosta maksetaan verot vasta kun rahaa maksetaan ulos eikä kaupankäynti tai omaisuuslajien/strategian muutos aiheuta veroseuraamuksia, vaan kertyneen voiton vero-osuus pysyy kerryttämässä korkoa korolle. Tämä veroetu aiheuttaa tietysti myös enemmän maksettavaa veromassaa yli ajan, vaikka veronmaksu tapahtuukin myöhemmin.
 

Jeffrey

Jäsen
Enemmän on kritisoitu sitä, että hyvätuloisten veroprosenttia lasketaan tässä tilanteessa. Ei sitä ole kovin äänekkäästi kukaan halunnut nostaa.

Perusongelma on edelleen alhainen bkt ja sitä kautta verotettavien tulojen määrä. Tämän takia veroaste on oltava turhan korkea.

Edelleen, jos vertaa asukasluvultaan lähes saman kokoiseen Tanskaan, on Suomen bkt n. 100M€ alempi. Veroaste tanskassa ei kuitenkaan ole kovin paljoa Suomea pienempi.

Korkea veroprosentti = korkea verokertymä on sekin aika ongelmallinen ajatus. Kuten todettu, Suomi tarvitsee lisää veroja ja kuten myös todettu, Suomi tarvitsee lisää bkt:tä. Bkt:tä tuskin kasvatetaan kasvattamalla veroprosenttia. Eli kyllä, me tarvitsemme lisää verotettavia asioita. Saadaanko me sitten lisää verotettavia asioita kiristämällä verotusta, itse toteasin että tuskin. Eiköhän tämä siellä taustalla ole myös siinä miksi veroja on laskettu.

Hauska, että Tanska nousi esimerkiksi. Siellä nimenomaisesti matalapalkkaisten ansiovero on huomattavasti Suomea korkeampi ja puolestaan kovempi tuloisilla selkeästi suomea matalampi. Eli Toivoisitko Tanskan mallia Suomeen, eli huomattavia verokorotuksia matalapalkkaisille ja veroaleja korkea tuloisille?

 

Hermes#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arkijärki
. Eli Toivoisitko Tanskan mallia Suomeen, eli huomattavia verokorotuksia matalapalkkaisille ja veroaleja korkea tuloisille?


En toivo veronkorotuksia. Kritisoin sitä, että alennetaan suurituloisten verotusta samalla kun tehdään ennätys suuret leikkaukset opiskelijoille ja sosiaaliturvaan.

Tanskan bkt ja veromalli sopisi oikein
hyvin minulle.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Todellisuudessa ja vastoin Hurrin höpinöitä, hallitus on aivan järkevällä tiellä kasvattaessaan osakesäästötilin sijoitusrajaa. Perusongelma Suomessa (mutta ei mm. Ruotsissa) on se, että meillä on luokkaa 100 mrd euroa pankkitilileillä ja osakesijoittaminen alhaista pohjoismaalaisittain. Sekä henkilökohtaisen että suuremman talouskasvun yksi edellytys on se, että miinuskoron (sis inflaatio) rahat sijoitettaisiin pankkitililtä nykyistä enemmän mm. osakkeisiin.

Hurri taitaa olla jo siinä vaiheessa, että tämä nuorempien demarienkin ymmärtämä ongelma ja sen ratkaisu ei hänelle enää avaudu. Tietenkään instrumenttina ei tarvita osakesäästötiliä, mutta kaikki keinot jotka edistävät rahan sijoittamista pankkitililtä ovat tarpeen. Järjetön summa tuo luokkaa 100 mrd.
Toisaalta, hallitusohjelmassa on maininta että asumistukeen otetaan käyttöön 10000€ varallisuusraja. Ja käsittääkseni sijoitusvarallisuus olisi este opiskelijan asumistuelle, jos siis olisi pitkäjänteisesti säästänyt ennen opintojen aloittamista.

Tiedä sitten olenko ymmärtänyt mitään oikein, mutta aika monet vanhemmat säästävät lapsillensa ja lapsien siirtyessä opiskelijoiksi, he jäisivät osittain ilman asumistukea jos säästöt ovat yli 10k€.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toisaalta, hallitusohjelmassa on maininta että asumistukeen otetaan käyttöön 10000€ varallisuusraja. Ja käsittääkseni sijoitusvarallisuus olisi este opiskelijan asumistuelle, jos siis olisi pitkäjänteisesti säästänyt ennen opintojen aloittamista.

Omistusasuntoon ei voi jatkossa hakea asumistukea. 10 000 euron ylittävästä varallisuudesta 20 prosenttia aiotaan ottaa huomioon tuen määrittämisessä. Asumistukea ei saisi enää yli 50 000 euron varallisuudella. Tukeen ei kuitenkaan vaikuta tuottamaton omaisuus kuten auto, omassa käytössä oleva kiinteistö tai kesämökki.

Noin se taisi mennä.
 

Jeffrey

Jäsen
Tanskan bkt ja veromalli sopisi oikein
hyvin minulle.

Ottaen huomioon miten pienituloiset ja suurituloiset varansa käyttävät. Pitäisin todennäköisenä, että Tanskan veromallilla on suuri vaikutus maan bkt:n. Hurjalta tällaisen mallin käyttöönotto tuntuisi, mutta Tanska olisi kyllä meille monella tapaa loistava benchmark siitä miten politiikkaa tulisi hoitaa. Suomessa on yksi maailman jyrkimpiä progressiivisia verotuksia, ja se lienee yksi osa ongelmaa ennemmin kuin yksi osa ratkaisua.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Omistusasuntoon ei voi jatkossa hakea asumistukea. 10 000 euron ylittävästä varallisuudesta 20 prosenttia aiotaan ottaa huomioon tuen määrittämisessä. Asumistukea ei saisi enää yli 50 000 euron varallisuudella. Tukeen ei kuitenkaan vaikuta tuottamaton omaisuus kuten auto, omassa käytössä oleva kiinteistö tai kesämökki.

Noin se taisi mennä.
Eli opiskelija olisi oikeutettu täysimääräiseen asumistukeen, vaikka tileillä olisi osakkeita yli 10k€ edestä?
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Menee jo ohi ketjun aiheesta, mutta lyhyesti.
Sijoittamistakin tietenkin monenlaista, mutta kyllähän esimerkiksi osakesijoittamisessa monella on tavoitteena, että omasta leivästä ja tulevaisuudesta tulisi jatkossa osa nimenomaan niiden sijoitusten kautta, ei pelkästä kahdeksasta neljään suorittamisesta.
Tämä on tietenkin nykyaikaa, ei pelkästään tämän hallituksen toimintaa.
Tämä sijoittaminen taitaa olla vähän samalla tavalla mystifioitu kateuden aihe kuin menestyvät yrittäjät. Moni tavallinen sijoittaja yrittää ja pyrkii vain saada talouteensa lisäpuskuria, pesämunaa lapsille ja ehkä hiukan itsekin rikastua, suurelle osalle kun se on tässä maassa aika vaikeata vain duunia painamalla. Tuo kynnys ruveta sijoittamaan on sitäpaitsi tehty paljon pienemmäksi kuin yrittäjyys, joten en oikein ymmärrä miksi sitä pitää edelleen pitää jonkun sikariportaan tapana keplotella rahaa.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sijoittamistakin tietenkin monenlaista, mutta kyllähän esimerkiksi osakesijoittamisessa monella on tavoitteena, että omasta leivästä ja tulevaisuudesta tulisi jatkossa osa nimenomaan niiden sijoitusten kautta, ei pelkästä kahdeksasta neljään suorittamisesta.
Onko tässä siis mielestäsi jotain pahaa, jos harrastaa osakesijoittamista? Sitä kun tekee moni duunarikin työnsä ohella. Mitä nuorempi olet ja haluat joskus päästä eläkkeellekin, osakesäästäminen on lottoamisen lisäksi niitä harvoja keinoja siihen. Älä nyt sellaista ala kadehtimaan.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Siitä olen ihan samaa mieltä, että nuo tileillä makaavat rahat tulisi saada aktiivisiksi sijoituksiksi, mutta siihen OST:n rajan nostaminen kaksinkertaiseksi ei kyllä vaikuta käytännössä lainkaan, koska yksinkertaisesti juuri kenelläkään normaaliturakaisella tuo raja ei täyty, ja säästökohteena suorat osakkeet ovat pitkässä juoksussa aivan mieletön riski. Niille harvoille, joilta löytyy pinkkaa sen verran, että voi osakkeilla kasinopelata noissa summissa tuo on toki kiva lisäbonari.

Eivät ole kyllä minkäänlainen riski pitkässä juoksussa, vaan lähes varmasti pääset voitolle. Keskituloinen voi helposti saada OST:lle 5-10 tonnia vuodessa ja äkkiä tulee vanha raja vastaan. On pelkästään hyvä, jos suomalaiset saadaan sijoittamaan kotimaan yrityksiin. Kokoomus halusi rajan alunperinkin korkeammaksi ja nosti sen heti kun vaan sai mahdollisuuden. Toki ajankohta oli ehkä väärä kun samaan aikaan lyödään iso kasa leikkauksia, aikamoista valitusta kommenteissa tuossa kolumnissa.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri

Orpo sitten pikkaisen vaan hassutteli kansainvälisistä sopimuksista niin välittämättä.

Ymmärrän toki argumentit siitä et tietty lainsäädäntö ei taivu tai pysty vastaamaan hybridivaikuttamisen keinoihin, mutta aika maltillinen soisi Pääministerin tällaisissa ulostuloissa olevan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Orpo sitten pikkaisen vaan hassutteli kansainvälisistä sopimuksista niin välittämättä.

Ymmärrän toki argumentit siitä et tietty lainsäädäntö ei taivu tai pysty vastaamaan hybridivaikuttamisen keinoihin, mutta aika maltillinen soisi Pääministerin tällaisissa ulostuloissa olevan.
”– Sopimusten rikkominen olisi ulkopolitiikkamme kannalta tuhoisaa.”

Näköjään oikeusoppineetkin osaavat populismin.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Orpo sitten pikkaisen vaan hassutteli kansainvälisistä sopimuksista niin välittämättä.

Ymmärrän toki argumentit siitä et tietty lainsäädäntö ei taivu tai pysty vastaamaan hybridivaikuttamisen keinoihin, mutta aika maltillinen soisi Pääministerin tällaisissa ulostuloissa olevan.
Se nyt on ihan se ja sama, jos tulee jotain nuhteita, kun kansallisen turvallisuuden pitää olla se ykkösprioriteetti. Jos nyt joskus mentäisiin se oman maan etu edellä, vaikka se joitain niin kovasti kauhistuttaakin. Muutenkin nuo sopimukset ovat jo aikansa eläneet ja tehty täysin erilaisessa maailmantilanteessa, joten niitä todellakin olisi jo korkea aika päivittää. Ei ennen käytetty vastaavalla tavalla ihmisiä hybridivaikuttamisen välineinä. Samalla voisi jo unohtaa tuon mitä ne meistä ajattelee hokeman. Muutkin valtiot ovat tehneet omia ratkaisujaan, eikä siitä niille ole koitunut sen kummempaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös