Yli-/aliarvostetut ruoat

  • 17 561
  • 122

Tuamas

Jäsen
Viestin lähetti Designer
Yliarvostettuja ovat mm. kaviaari, hanhenmaksa, rapu, etanat ja osterit. Näiden syömisen tarkoituksena ei ole poistaa nälkää, vaan hienostella. Aika lailla turhaa elitististä leikittelyä. Kaiken lisäksi noista ei oikeastaan mikään maistu kovin kummoiselta. Mainittakoon, että kaikkia noita olen maistanut kerran. Toista kertaa ei tee mieli.

- Itselläni syöminen ei oikeastaan ikinä rajoitu pelkästään siihen nälän tyydyttämiseen, vaan lähes joka kerta kun syön, haluan myös nauttia ruuan mausta.
Nuo mainitsemasi "hienosteluruuat" ovat kaikki omasta mielestäni todella maukkaita (pl.hanhenmaksa) ja niiden syömisen tarkoitus on nauttia mausta, ei viedä nälkää, eikä ainakaan itselläni syömiseen ikinä liity mitään "elitistä leikittelyä".

Toiset nauttivat tuonlaisista ruuista, toiset sikareista/viskistä/konjakista/oluesta... On totta, että kovin funktionaalisia nuo ruuat eivät ole, mutta elämyksiä ne tuottavat monelle.
 

Abu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Jokerit
Ainakin ravut on reippaasti yliarvostettuja. Mausta ei voi kukaan nauttia, koska kyseisissä vedenelävissä ei sellaista todellakaan ole. Mauttomia mitä mauttomia, saisivat pysyä vesistöissä.

Yliarvostettuja ovat myöskin kaikki jouluruuat. Pahoja kuin mitkä, kinkkukin. Joulut ovat aina kärsimystä kun suku minua lukuunottamatta mässäilee pöydässä tunteja. Elänkin joulut lähinnä konvehdeilla.

Aliarvostettua on Tykinkin mainitsema kananmuna. Olen kymmenisen vuotta syönyt keskimäärin 10 kananmunaa viikossa ja lisäksi sen mitä käytetään leivonnaisissa ja ruuissa. Keitettynä parempaa kuin paistettuna, mutta munakkaat ja paistetut munatkin käyvät.
 

Timi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit - Schalke 04
Aika tappava ketju kun tulin duunista niin myöhään kotiin, että ei mitkään kaupat olleet enää auki (täällä kun jostain syystä ruokaa ei myydä kello 19 jälkeen kuin huoltoasemilla - loistavaa!). Jääkaapissa löytyy vain valo, joten ei auta muuta kuin kärsiä. Hemmetti.

Viestin lähetti werther
Tavallista kahvia ei meinaa löytää noista suomen pseudoeurooppalaisisa katukahviloista. Tai kyllähän sitä itse asiassa sieltä löytää, mutta kun se on naamioitu tuntemattomaksi vieraskielisellä nimellä, joka kait kuullostaa helvetin paljon hienommalta kuin suomenkielellä. Kaippa nakit ja muusikin muuttu hienommaksi kun sille annetaan (pseudo)ranskalainen nimi.

En menisi noita erilaisia kahveja tuomitsemaan, mutta kyllä suomalainen kahvi on todella aliarvostettua. Se on nimittäin laadukasta ja maistuu todella hyvältä. Toki jos jossain huoltoasemilla sekoitetaan aina siihen vastakeitettyyn kahviin sitä päivän seissyttä jämää, niin eihän se voi maistua hyvältä, mutta noin yleisesti ottaen siis.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pro Maksalaatikko-kerhoon täältäkin yksi jäsen. Ihan kaikki maksalaatikot ei uppoa, mutta sen erään valmistajan "Perinteinen" on silloin tällöin syötynä ihan kelpo ravintoa. Pyttipannu ja kaurapuurokin ovat mainettaan parempia, kunhan ei liian usein syö.

Yliarvostettuja: lohi ja yleensäkin kalaruuat. Kalapuikot ja muut tarpeeksi vahvasti paneroidut kalaruuat menee, mutta jos kalanmakua ei olla saatu tarpeeksi hyvin piiloon - yök!
 

Eka-kiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Aliarvostettua on hyvä, ajatuksella valmistettu kasvisruoka. Mielestäni usein kokkauksessa liha/kala saa helpohkosti lautasella tähtiroolin, jolloin kasvis'lisukkeita' ei vaivauduta huolellisesti pohtimaan ja valmistamaan, jolloin on helppo syytellä pihvin vierellä nököttävää 'rehutuppoa' mauttomuudesta. Pelkän kasvisruoan valmistamiseen keskittyessäni olen oppinut näkemään mielikuvituksen ja kärsivällisyyden maksavan lopulta vaivan, toiminee myös hyvän pihvin 'oheisrehujen' tapauksessa. Hieman slow food -miehenä olen yleensä mieluummin nälässä kuin alennun yliarvostettuun pikaketjutavaraan. Vaikka mieltymyksiähän on erilaisia.

Rössypotusta mainittakoon, ettei oululaistausta ole tae niistä pitämiseen tai edes sietämiseen. Ruokaperinnekasvatus mielestäni epäonnistui kohdallani peruskoulun ja lukion vuosina kahden viikon välein säännöllisesti tarjotun rössypottumätön pursutessa jossain vaiheessa korvista ja lujaa. Kiinnostus olikin valmiiksi tapettu, ennen kuin sain rössyä kertaakaan hyvin laitettuna elämässäni maistaa.
 

timmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
FoPS, Kärpät, FC Parta, Kansan Syvät Rivit, Oranje
Koko pienen ikäni olen pitänyt kanankoipia yliarvostettuina. Niissähän ei ole paljon paskaakaan syömistä. Sekin vähä mikä on syömiskelpoista, sisältää rustoja, kynsiä ja rystysiä. Sille ainakin maistuu. Sitäpaitsi se "tuoksukin" on jotenki luotaantyöntävä.

Ilokseni olen huomannut, että monet muutkin haluaisivat nostaa maksalaatikon arvostusta. Myös silakat ovat mielestäni aliarvostettuja.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Näitä kirjoituksia lukiessani olen tullut siihen tulokseen, että oikeastaan aliarvostettuja ruokia ovat pikaruuat. Perusteluna se, että juuri kukaan ei niitä tunnu arvostavan. Minusta perus pikaruokamättö menee silloin tällöin oikein hyvin, ajaa yleensä sen asian, mitä varten se on olemassakin (vie nälän ja sen saa nopeasti) ja yleensä aika halvalla.

Yliarvostettuja ovat minusta ainakin nahkiaiset ja sushi. Samoin mielestäni kasvisruuat ovat yliarvostettuja, ja vastaavasti perusrehellinen makkarakastike ynnä muut perusruuat ovat aliarvostettuja. Perustelu kasvisruokien yliarvostukselle on mm. se, että siitä on yritetty tehdä jotenkin hienoa ja trenkikästä, ja että nykymiehen pitää syödä kasvisruokia, ja kehua niitä.
 

Sergei34

Jäsen
Viestin lähetti heki

Yliarvostettuja ovat minusta ainakin nahkiaiset ja sushi. Samoin mielestäni kasvisruuat ovat yliarvostettuja, ja vastaavasti perusrehellinen makkarakastike ynnä muut perusruuat ovat aliarvostettuja. Perustelu kasvisruokien yliarvostukselle on mm. se, että siitä on yritetty tehdä jotenkin hienoa ja trenkikästä, ja että nykymiehen pitää syödä kasvisruokia, ja kehua niitä.

Pakko älähtää, kyä nahkiaisten ON hyviä.
Kotiruoka kunniaan.

-pTk-
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Re: Re: Aliarvostettu hedelmä

Viestin lähetti Shane
Pakko mainita, että avokadoa pahemmanmakuista hedelmää ei ole olemassakaan. Maistuu ihan vahaliidulle.

Joo ei se mikään ananaskirsikka ole.. Avokadoa ei pitäisi syödä sellaisenaan, vaan näin: otetaan leipää, leivän päälle avokadoa sulatejuuston tavoin, päälle kaikkea hyvää (kaikki mikä peittää avokadon maun) ja sitten syödään. Terveellistä. Nam.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Viestin lähetti Tuamas
- Itselläni syöminen ei oikeastaan ikinä rajoitu pelkästään siihen nälän tyydyttämiseen, vaan lähes joka kerta kun syön, haluan myös nauttia ruuan mausta.
Niin, en minä keneltäkään ole kieltänyt ruoan mausta nauttimista. Enkä lähde vänkäämään siitä, mikä ruoka on hyvää ja mikä ei, makuasia kun on se maailman turhin kiistelynaihe. Noista hienostoruokien mausta voi joku nauttia, mutta silti ne ovat mielestäni yliarvostettuja. Niistä kun tekee hienostoruokia se, että niitä on melko harvoin saatavilla ja niiden hankkiminen on vaikeaa.
 

MiikaL

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yliarvostettuja: kaikki keitot ja sopat, etenkin yököttävä hernekeitto!

Aliarvostettuja: Vaikeaa... Kyllä se on perinteinen (paitsi sopat ja keitot!) kotiruoka. Varmasti menee nälkä kun syö kunnon annoksen perunamuusia ja lihapullia.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Aliarvostettuja ovat juuri kaikki keitot ja puurot.Joka kerta kun koulussa on vaikkapa jauhelihakeittoa,niin porukka rutisee että ei tommosta voi syödä ja lähtee ostamaan kaupasta pari suklaapatukkaa.Ennemmin niitä keittoja syö kun vaikkapa kumiperunoita ja hyytelö"lihakastiketta".

Yliarvostettuja ovat kaikki makaroonit ja pastat,aina keitetty aivan puuroksi(siis liikaa),tarttuneet toisiinsa,eivät maistu miltään,ovat pelkkää jauhoa ja vettä.
 

Tuamas

Jäsen
Viestin lähetti kettu666
Yliarvostettuja ovat kaikki makaroonit ja pastat,aina keitetty aivan puuroksi(siis liikaa),tarttuneet toisiinsa,eivät maistu miltään,ovat pelkkää jauhoa ja vettä.

- Onko se ruuan vika, jos ruuan tekijä on idiootti?
Vai oliko tarkoitus kommentoida kouluruokaa?

Tosin ovathan nuo pelkkää jauhoa ja vettä, mutta muuten.
 

johnnywee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars
Yliarvostetuin on ehdottomasti japanilainen ruoka. Jo pelkästään useamman "herkun" koostumus tekee niiden nauttimisesta mahdotonta. Japanissa tykätään kaikenlaisesta niljakkaasta ja pehmeästä, mikä ainakaan omaan suussa ei maistu kertakaikkiaan hyvältä. Vituttaa vain kun nykyään melkein jokainen hehkuttaa japanilaista keittiötä ja kuinka hirveän hyvää se on. Koomista on vain se, että jos se kerran niin monen mielestä on niin helvetin hyvää niin miksi silti jengi himassa vielä vääntää makaronilaatikkoa ja keittelee pottuja? Tarvikkeita alkaa löytyä Suomestakin aika monenmoisen ruoan tekemiseen, joten sitä on turha käyttää tekosyynä.

Mielestäni yleisesti suomalainen ruoka on aliarvostettua. Se on usein yksinkertaista, minkä takia sitä pidetään jotenkin automaattisesti paskana.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Yliarvostetuin on ehdottomasti japanilainen ruoka. Jo pelkästään useamman "herkun" koostumus tekee niiden nauttimisesta mahdotonta. Japanissa tykätään kaikenlaisesta niljakkaasta ja pehmeästä, mikä ainakaan omaan suussa ei maistu kertakaikkiaan hyvältä. .

Mielikuva, että Japanissa tykätään kaikenlaisesta niljakkaasta ja pehmeästä on varmasti osittain oikea. Mutta se, että japanilainen keittiö koostuisi pelkästään tuollaisesta ja sen perusteella sitten "tuomittaisiin" japanilainen ruoka yliarvostetuksi on kyllä todella kaukana totuudesta. Kuten @Leon tuossa ylempänä mainitsi, japanilainen ruoka perustuu nimenomaan yksinkertaiseen, tuoreista raaka-aineista perustuvaan ruuanlaittoon. Kaikki ruoka ei siellä todellakaan ole mitään niljakasta ja pehmeää, vaan isossa osassa on esimerkiksi naudan- ja possunlihat erilaisissa muodoissa. Sen lisäksi kalaa ja äyriäisiäkin käytetään tietysti, kuten saarivaltioissa yleensä, mutta kyllä nekin aika usein on muussa muodossa kuin niljakkaina ja pehmeinä.

Omat ehdottomat suosikit japanilaisesta keittiöstä ovat tonkatsu (uppopaistettua possunlihaa), yakiniku (yleensä pöydällä olevalla kaasuliedellä paistettua ohuita naudan sisäfileitä), sukiyaki (lihaa ja kasviksia padassa), misolohi (misotahnalla päällystetty lohifilee) sekä okonomiyaki (eräänlainen japanilainen suolainen pannukakku)

Se mikä yleensä laittaa vituttamaan on se, että yleinen mielipide tuntuu olevan se, että japanilainen keittiö on yhtä kuin sushit. Ja se, jos mikä, on japanilaisen keittiön aliarvioimista.

Noin yleisesti itse kuulun niihin, joille ei ole olemassa yliarvostettua tai aliarvostettua ruokaa. On olemassa vain ruokaa, joka on kaikessa muodossaan helvetin hyvää!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Yliarvostettuna pidän ruokia joissa "kidutetaan" eläintä tarkoituksella jotta saadaan evästä pöytään.
Tällaisia ovat esim:
Haineväkeitto. Hai pyydystetään, evä leikataan irti ja hai heitetään takaisin mereen.
Hanhenmaksa. Hanhia pakkosyötetään tunkemalla letku kurkkuun jotta maksa rasvoittuisi kunnolla.
Vasikanliha. Vasikoita estetään liikkumasta lyhyen elämänsä aikana jotta liha pysyy pehmeänä.

Jos tietoni on vanhentunutta niin sitten pahoittelut.

Komppaan iiboria japanilaisen ruoan suhteen. Olin takavuosina puolen vuoden aasiankomennuksella duunissa ja aasialainen ruoka on yleisesti helvetin hyvää mutta yksi annos nousi ylvoimaiseksi ykköseksi, Yakisoba.
Jos joku erehtyy luulemaan japanilaista keittiötä jotenkin hifistelyksi ja nostaa toista kulttuuria ylemmäs yksinkertaisuuden takia niin vastaus on yakisoba.

En tiedä minkä maan erikoisuus se haineväkeitto on mutta siitä piiskaa aasian suuntaan.
 

PokerJoker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Hernekeitto tuntuu monen mielissä olevan yliarvostettua. Minusta se on aliarvostettua, jopa siinä määrin, että sitä valmistetaan teollisena bulkkiruokana. Oikea hernekeitto on herkkua: herneiden yliyön liotus ja vähintään kahden tunnin keittoaika vaaditaan onnistumiseen. Maukas possunliha ja oikeanlainen sinappi kuuluvat herkkuhernekeittoon. Välillä voi vähän tuunailla sherryn ja samppanjan kanssa creme ninon -tyyliin, jos haluaa juhlavampaa kokeilla.

Komppaan hernekeiton osalta kun se on tosiaankin tehty tähän tapaan, että siinä herneet on liotettu yön yli. Mutsi tekee aivan taivaallisen hyvää hernekeittoa ja keittoaika lienee reippaasti tuon yli kahden tunnin. En nyt reseptiä muista ulkoa, mutta savupotkaa/savuluita taitaa nyt ainakin käyttää, joka kruunaa kyllä tuon keiton.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Lisäisin hernekeiton ominaisuuksiin vielä sen, että edellä mainittujen perusasioiden lisäksi tulos paranee entisestään, kun valmiin keiton annetaan seistä yön yli viileässä, ja se lämmitetään uudelleen.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Yliarvostetuimman ruoan kiistattoman kruunun saa uudet perunat ja silli. En ole koskaan ymmärtänyt noista vauhkoamista. Varsinkaan noista perunoista. Sain ehkä lapsena kotona yliannostuksen.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
17 vuotta sitten kirjoitettu viimeks tänne. Mä olin sillon 10v.

Maksalaatikko on aliarvostettua.
 

PokerJoker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
17 vuotta sitten kirjoitettu viimeks tänne. Mä olin sillon 10v.

Maksalaatikko on aliarvostettua.

Täytyisi varmaan antaa uusi mahdollisuus maksalaatikolle, koska noin muuten maksasta tehdyt safkat ovat oikein hyviä, jos ne on tehty hyvin. Varmaan joku lapsuuden trauma potkii takaraivossa ja sen takia en ole varmaan 15 vuoteen koskenutkaan maksalaatikkoon. Rusinoilla vai ilman?

Niin ja ehkä itselle sushi on yliarvostettua ruokaa. Olen käynyt Helsingissä muutamassa ilmeisesti ihan hyvässä sushipaikassa, mutta ei tuo sushi ole noussut sellaiseksi suureksi herkuksi omalta osalta. Menee kyllä alas, mutta tarvitsee kyytipojaksi sitten juuri sitä wasabia tai garia.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Marjat ovat erittäin aliarvostettua ruokaa tai oikeastaan sellainen ruoan osa-alue, jota kerrasta toiseen vierastetaan vaikka terveysvaikutuksista tulee jatkuvasti uutta kritiikin kestävää tietoa ja saapahan marjoista tehtyä jos monenmoista.

Olemme perinteisesti keräilijäkansaa, mutta kyllähän marjat ovat olleet suurille ikäluokille tärkeä juttu (ja heitä vanhemmille) ja karkeasti nykyistä työssäkäyvää sukupolvea kun ei marjat kiinnosta vitun vertaa ei ruoan saati keräilyn mielessä, niin sinnehän jäävät metsiin. Silloin kyllä uhotaan perkelettä, kun joku thaimaalainen ne tulee poimimaan.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Meikäläinen liittyy myös maksalaatikon arvostajiin. Ja nimenomaan sen rusinaisen version. Pikkupojasta asti on tullut syötyä ja vielä nytkin Suomessa käydessä tulee kyllä yksi tai kaksi kiskottua naamaan.
Toinen ehdottomasti aliarvostettu eväs on tietysti makaronilaatikko. En noista kaupan tuotoksista nyt niin älyttömästi pidä, mutta omalla reseptillä kun sen väsään niin kyllä uppoaa. Eikä maksakaan juuri mitään. Kallein aines taitaa olla juusto jota tykkään käyttää aika paljon makaronilaatikkoa kyhätessä.
Yliarvostetuista en oikein osaa sanoa. Mulle ei uppoa mikään "fine dining", mutta veikkaan että siltä osastolta voisi näitä yliarvostettuja löytyä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kouluruoka vaihtelee paikkakunnittain, mutta Hämeenlinnassa kahden erinomaisen arkiruoan maine pilattiin koulussa totaalisesti. Nämä ovat goulash ja stroganoff. Koulun versioilla ei ollut mitään tekemistä näiden ruokien kanssa, mutta yhä edelleen 80-90 -luvuilla Hämeenlinnassa koulunsa käyneet kavahtavat molempia.

Jos saan Suomesta vieraita ja käyn lounaalla heidän kanssaan, yritän suostutella heitä tilaamaan goulashin, mikäli lihansyöjiä ovat. Näin pyrin nostamaan mainion ruoan arvostuksen sille kuuluvalle tasolle. Suostuttelu ei kylläkään ole helppoa.

Eli aliarvostettuja: goulash ja stroganoff.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös