Yleisurheiluvuosi 2016

  • 107 398
  • 502
Justin Gatlin juoksi muutama päivä sitten 100m aikaan 9.45. Aika reilusti paremmin kuin koskaan aiemmin.
Olisihan tuossa vielä parantamisen varaakin, jos olisi otolliset olosuhteet.

Justin Gatlin kipitti satasen ME-aikaan - tuulikoneen vauhdittamana
e: ei kun olihan tuossa myös matkan varrella noita tuulikoneita kahdessa kohtaa.
 
Kolmiloikkaaja Sanna Nygård on päässyt MM-hallikisoihin rankingin perusteella. Luulin hänen hypänneen ehkä jotain 13.20 tänä vuonna, mutta näköjään paras tulos on 13.63.

Hyvä että Tampere sai nuo 19v MM-kisat. On ne vähän isommat kisat kuin 22EM tai 19EM tai 17MM.
 

Salama44

Jäsen
Kristiina Mäkelälle hyvä pistesija 6. sijalla MM hallista. Tuloskin kohtalainen 14.07 ja pari yli 14 metristä.

Kilpailun taso ei häikäissyt koska suuri osa tähtää olympiakisoihin ja poisjääntejäkin oli.
Mitalikin jäi sen vuosi vain 8 sentin päähän.

Kehitystä kuitenkin on ja 14.50 tasolle päästessään voi tavoitella jo pistesijaa olympiakisoissakin. EM kisoissa nappihypyllä mahdollisuus toistaa Heli Koivulan mitali.
 
Alisa Vainion ongelmista. Saapas nähdä missä kunnossa tyttö on parin vuoden kuluttua.
Onpa tosiaan ollut rikkonaista koko talven mutta onhan tässä monta kuukautta aikaa kesän kisoihin. Esim. kolmessa kuukaudessa tekee jo ihmeitä, joten aika riittää hyvin (ellei tule taas jotain takapakkia).
Onhan noissa ongelmissa jotain positiivistakin: ihmiset pääsee sanomaan, että "mitäs minä sanoin" ja ovat tyytyväisiä ollessaan oikeassa, kun näin kävi. Mutta urheilu vaan on sellaista, että aina tulee loukkaantumisia joillekin, ja hiihdossa sairastumisia/ylikuntoa. Ja monesti se on niin, että joku paikka on kipeänä mutta silti harjoitellaan, ja toivotaan että yön aikana nukkuessa se vähän paranee ja sitä seuraavana yönä vähän lisää jne.
 
Raakaa reenaamista Monoselta ja hurja tulos tuo viisimetrisen seipään kans ratakierros alle minuutin!
Olisi luullut että nämä tällaiset harjoitukset olisi ajan myötä järkevästi jätetty pois ohjelmasta. Mutta eikö mitä, lumihankeen juoksemaan koivusalko käsissä. No, on se varmasti tosiaan asenteelle hyvä ja ehkä sen jälkeen on helppo mennä sisälle hyviin olosuhteisiin tavallisella seipäällä hyppäämään.
Onhan se Mononen ihan oma lukunsa. Toivottavasti ainakin se EM-raja 555 ylittyy.
 

vitozzius

Jäsen
Eikös se Bubka juossut 400 metriä aikoinaan 40 sekuntiin, mutta valitettavasti sitä ei hyväksytty maailmanennätykseksi koska oli koivusalko käsissä... Urheiluakin saa ymmärtää.
 

Pekkis

Jäsen

Kiitos linkityksestä! Oli mennyt kokonaan ohi tämä.

On siinä monelle kermaperseurheilijalle esimerkkiä kerrakseen. Todella pahalta tuntuu lukea näitä kertomuksia, joissa on jouduttu turvautumaan jopa pankkilainaan, että on päästy/valmentaja on päässyt mukaan arvokisoihin. Eräs kaverini valittiin aikoinaan nuorten mm-kilpailuihin, mutta omakustanteisena meinasi reissu jäädä tekemättä. Kotiväki kaivoi rahat jostain kivenkolosta, tämä tilaisuus ei toistu ja maksellaan sitten joskus takaisin. Tuli mestaruus, liitto tuli kuitenkin avokätisesti vastaan ja jätti laskun lähettämättä.

Oli kyllä minulle suuri yllätys, että jopa Monosella on noin suuria vaikeuksia rahoittajien löytämisessä. Mikä tätä yhteiskuntaa vaivaa?
 
Viimeksi muokattu:

Salama44

Jäsen
Tosi huolestuttavaa tuo Alisa Vainion malttamattomuus. Kyllä yksi vaiva pitää malttaa hoitaa kuntoon ettei tule päälekkäisiä vammoja. Kuntopohja kestää kyllä sen, mutta vammakierre voi johtaa isoihin ongelmiin.
 

Pekkis

Jäsen
Tosi huolestuttavaa tuo Alisa Vainion malttamattomuus. Kyllä yksi vaiva pitää malttaa hoitaa kuntoon ettei tule päälekkäisiä vammoja. Kuntopohja kestää kyllä sen, mutta vammakierre voi johtaa isoihin ongelmiin.

Joulukuisen hiertymän aikoihin tyttö kirjoittaa, että "Mikään ei saa pilata kesää!" Läpi talven on ollut ongelmia, ja puheista päätellen homma ei ole ihan valmentajan hallussa. Toivottavasti olen tulkinnut väärin.
 

FlyingAntero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Boston Bruins
Toukokuun puoliväli ja ulkoratakausikin pyörähtänyt jo hyvin käyntiin. Alkukauden ehkä kovin tulos tuli jo huhtikuussa, kun 23-vuotias Kendra Harrison aitoi 100m 12,36 sekuntiin (+1,4m/s). Kyseessä on kaikkien aikojen 9. nopein aika. Reilu viikko sitten juostiin myös Jamaikalla kovaa mutta liian kovaan myötäiseen: Elaine Thompson (100m: 10,71s (+2,4m/s)), Shaunae Miller (200m: 20,14s (+2,2m/s)) ja Brianna Rollins (100m aidat: 12,52s (+2,9m/s)). Thompsonista tuli näin maailman viidenneksi nopein nainen 100 metrillä, kun huomioidaan tuulitulokset.

Boltilla sen sijaan ei kulje, tai sitten kulkee. Miten päin tämän nyt haluaa kukin katsoa. Kauden avauksessa tuli vaatimaton 10,05s. On se toki parempi aloitus kuin viime kaudella (10,12s) ja Rioon on vielä pitkä matka. Haihatteluahan tämä on mutta olisi hienoa nähdä Boltilta Riossa vielä kertaalleen maailmanennätys henkilökohtaisella matkalla. Kolmen tripla taitaa kuitenkin olla se, mitä otettavissa enään on.

Muista tuloksista voisi mainita Caster Semenyan voiton Dohan Timanttiliigan 800m kisassa ajalla 1:58,26s. Kyseessä on hänen paras tulos sitten Lontoon olympialaisten. Semenyan olympiajuna näyttää siis olevan hyvällä mallilla. 1500m:llä nähtiin uusi Kenian ennätys, kun Faith Kipyegon paransi aiempaa ennätystään lukemiin 3:56.82s. Tämä ei toki juuri säväytä Genzebe Dibaban viime kauden tykityksen jälkeen, mille Dibaba lupaa jatkoa myös tällä kaudella. Tukholmassa mennään kuulemma kovaa. (Tiesittekö muuten, että Dibaban viime kaudella juoksema ME (3.50,07s) on vajaa 3s parempi kuin Paavo Nurmen 1924 juoksema ME (3.52,6s)).

Andreas Thorkildsen ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa mutta nuorempi kaarti paikkaa hänen jättämäänsä aukkoa. Thomas Röhler voitti Shanghain timanttiliigan kilpailun kelpo tuloksella 85,71m. Kakkoseksi jäi Jakub Vadlejch tuloksella 84,77m. Tsekki on kuitenkin maailmantilaston ykkönen viikko sitten heittämällään ennätyksellään 86.76m. Muita 85m ylittäneitä ei toistaiseksi ole. Maailman taso on kuitenkin selkeästi nousussa ja uusia nimiä tulee koko ajan. Viimeisimpänä vasta 18-vuotias intialainen Neeraj Chopra (82,23m tällä kaudella).

Tämän kuun loppuun nähdään mielenkiintoinen 400m kisa Eugenessa, kun viivalle asettuu Kirani James, LaShawn Merritt, Isaac Makwala, Yousef Masrahi ja Rusheen McDonald. Kaikki alle 44s menijöitä.

PS. Mutaz Essa Barshim aloitti kauden niinkin heikosti kuin 2,26m.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Toukokuun puoliväli ja ulkoratakausikin pyörähtänyt jo hyvin käyntiin. Alkukauden ehkä kovin tulos tuli jo huhtikuussa, kun 23-vuotias Kendra Harrison aitoi 100m 12,36 sekuntiin (+1,4m/s). Kyseessä on kaikkien aikojen 9. nopein aika.

Naisten pika-aidoissa jenkkien mestaruuskisat saattavat olla jopa kovatasoisemmat kuin saman lajin finaali Riossa. Nyt jenkeillä on varmastikin tarkoitus kuitata Pekingin pettymys. Vaan onhan heillä huikeita pika-aitureita, joista osa ei mahdu Rion kisakoneeseen: Keni Harrison, Brianna Rollins, Nia Ali, Dawn Harper, Sharika Nelvis, Queen Harrison, Lolo Jones. Montakohan 13 sekunnin alittajaa maasta löytyy?
 
Aika yllätys oli tuo Kristian Bäckin pituustulos 795 noin toukokuun puoleen väliin. Viime kesänä 750 ja myötätuulessa 761, täyttää kesällä 20 vuotta ja on 193cm pitkä. Äiti on näköjään Natalia Kilpeläinen/Bäck...
Tilanne vaikuttaa lupaavalta, kun tähän aikaan vuodesta Suomen tilaston neljäntenä on tulos 792.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Pituusmiehillö ollut kokonaisuudessaan hyvää pöhinää (vittu miten ärsyttävä sana, mutta tähän osuva) ja E-Afrikan lämpö + keskittyminen ainoastaan lajiteknisiin detaljeihin yhdessä Suren Ghazaryanin kanssa ovat olleet selvästi toimiva kombo. Tulokset puoltavat, että järkeä on tähän saatanalliseen tehot irti-lajiin tullut mikä on tärkeää, sillä malttia vaaditaan jos ehjänä aiotaan pysyä. Ja sitä ei suomalaiset pituusmiehet ole olleet osittain omankin tyhmyyden takia, vaikka reservissä olisi ollut monella potkua 760 ja yli hyppyihin ajat sitten.

Tosi kauan on tästä lajista katteettomia mölyjä pidetty jo Evilän alkuajoista lähtien, että miten Suomi on pituusmaa, mutta jokohan vihdoin jutuille olisi perääkin.

Tuo Omar McLeodin temppu eli satku alle 10 ja aidat alle 13 on niin hurja temppu, että yllättävän vähän sittenkin on saanut huomiota. Ehkä johtunee siitä ettei ole jenkki tai jotain, mutta tuossa kropassa on kaikki ainekset Merrittin ME:n rikkomiseen.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Tuo Omar McLeodin temppu eli satku alle 10 ja aidat alle 13 on niin hurja temppu, että yllättävän vähän sittenkin on saanut huomiota. Ehkä johtunee siitä ettei ole jenkki tai jotain, mutta tuossa kropassa on kaikki ainekset Merrittin ME:n rikkomiseen.
McLeod on aika pieni ja hällä tuppaa olemaan vaikeuksia aitojen ylityksien kanssa, aitavälit lienee sitten McLeodin vahvuus. Pekingin MM-kisojen välierissä McLeod kaatoi ainakin melkein kaikki aidat, linkissä video juoksuun:
Video: Jamaikalainen lanasi yhtä vaille kaikki aidat – silti jatkoon | Yle Urheilu | yle.fi
Voi olla että McLeod pystyy tai on jo pystynyt parantamaan aitomistekniikkaansa ilman että se hidastaa vauhtia.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
McLeod on aika pieni ja hällä tuppaa olemaan vaikeuksia aitojen ylityksien kanssa, aitavälit lienee sitten McLeodin vahvuus

Totta, herkkä laji kyseessä. Toisaalta nopeutta on vaikeampaa kehittää kuin tuota aitomistapaa kuitenkin ja absoluuttinen nopeus on McLeodin vahvuus. Ahtaat miesten aikavälit eivät käy McLeodille ahtaaksi kun ei ole rakenteeltaan mikään parimetrinen Florian Schwarthoff, mutta kolhiminen napsii tasaisesti lisää kymmenyksiä aikaan, se on selvä. Lahjakkaasta hepusta kuitenkin kyse, joten kaikkea ei suinkaan olla nähty McLeodin suhteen.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Johanna Peiponen Kempeleessä kymppi 31.42 ja Rion raja rikki. Jäi Sandellin SE:stä vain pari sekuntia. Huikeaa.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Peiposen hurja kymppi on kyllä päivän kohokohta, mutta ei se päivä muillakaan kovin heikosti mennyt.
- Jarkko Järvenpää voitti Porissa puolimaratonin ajalla 1.04.34 ja tämä alittaa EM-rajan.
- Tuomas Seppänen moukari uusiksi ennätyslukemikseen 76,20. Tuo riittänee olympialaisiin, vaikka olympiaraja onkin 77 metriä.
 

Sherlock

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Peiposen hurja kymppi on kyllä päivän kohokohta, mutta ei se päivä muillakaan kovin heikosti mennyt.
Tuohon listaan voidaan vielä lisätä Nooralotta Nezirin juoksema uusi 100m ennätys 11.48 (aiempi ennätys vuodelta 2012 11.66). Kaiken kaikkiaan erittäin lupaava alku kaudelle suomalaisilta laajalla rintamalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös