Yleisurheiluvuosi 2008

  • 69 664
  • 445

scholl

Jäsen
En ymmärrä miksi Ingberg haluaa lähteä kisoihin. Hän on menestynyt loistavasti aikoinaan, mutta miksi mennä nakkelemaan arvokisoihin jäähdyttelytuloksia. Hän on eittämättä tällä hetkellä suhteessa jossakin Esko Mikkolan alapuolella, mutta Harri Haataisen yläpuolella keihäänheittäjänä.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
En ymmärrä miksi Ingberg haluaa lähteä kisoihin. Hän on menestynyt loistavasti aikoinaan, mutta miksi mennä nakkelemaan arvokisoihin jäähdyttelytuloksia. Hän on eittämättä tällä hetkellä suhteessa jossakin Esko Mikkolan alapuolella, mutta Harri Haataisen yläpuolella keihäänheittäjänä.
Eiköhän Ingberg halua "kruunata" uransa kilpailemalla vielä olympialaisissa. Alkukaudestahan hän sanoi tavoittelevansa Pekingistä uransa parasta olympiasijoitusta. Hänhän ei ole koskaan olympialaisissa ihan huippusijoitusta onnistunut nappaamaan, joten täysin realistinen tavoite.

Tietysti tämä loukkaantuminen tai paremminkin lihasjumi on muuttanut tilannetta, mutta mielenkiintoa hänellä varmasti kisoihin on ellei jumi estä totaalisesti heittämästä. Olympialaiset ovat kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, eikä minun mielestä Mikaela itseään munaa vaikka heittäisikin vain sellaisen 55-56 metriä. Suomessa ainakin tiedetään hänen ongelmansa, eikä häneltä kukaan mitään mitalia odotakaan. Sen sijaan kisoissa olisi ainakin minun mielestäni mukava nähdä mahdollisimman monta suomalaisurheilijaa, myös Ingberg.
 

Boris

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiigaEura
Poissa ainakin seuraavat:
Visa Hongisto, keskittyi 200 metrille
Jarkko Ruostekivi, loukkaantunut?
Nipa Tran, loukkaantunut?
Rami Jokinen, ?
Hannu Hämäläinen, ?
Timo Salonen, ?
Tommi Hartonen, juoksi jossain kansallisissa kisoissa ja oli ilmoittautunut, miksi ei mukana?

Ruostekivi, nivunen leikattiin maaliskuussa, kausi ohi.
Tran, polvi leikattiin talvella, ei kuntoutunut odotetusti, kausi ohi.
Salonen, loukkaantuneiden kirjoissa treenikaverinsa Ruostekiven tavoin, kausi jää väliin käsittääkseni.
Hartonen, oman tiensä kulkija, jota Kalevan kisat eivät koskaan ole kiinnostaneet. Kyllähän Tomba sellaisessa kunnossa olisi, että ainakin 200 metrillä olisi mitalin ottanut.
Jokinen ei ole tällä kaudella päässyt vielä sellaiseen vauhtiin, että olisi ollut mitaleille asiaa. Kilpaillut viimeksi heinäkuun toisena päivänä. On tosin silti edelleen tilastoissa viides...
Hämäläinen ei ole kilpaillut koko kesänä, eikä startannut myöskään hallikaudella.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Jos olympiakomiteoissa oltaisiin yhtä tiukkoja olympialaisiin lähettämisen suhteen kuin Jatkoajan keskustelussa, eivät taitaisi koko olympialaiset olla maailman suurin urheilutapahtuma. Ehkä saman verran urheilijoita voisi olla mukana kuin Kalevan Kisoissa.

Yleisurheilussa voisi kyllä olla paikallaan siirtyä samanlaiseen systeemiin kuin ammunnassa, purjehduksessa ynnä muissa. Eli karsintakilpailuja, joissa olympiapaikkoja jaetaan. Samalla voisi luopua maakiintiöistä. Pääsisi sitten Suomestakin se 5-6 keihäsmiestä mukaan.

Kenttälajeihin 28 kilpailijaa per laji, juoksuihin matkasta riippuen 32, 48, 64 tai 80. Yksi urheilija saisi luonnollisesti hankkia vain yhden maapaikan. Ensimmäinen karsintatilaisuus edellisen vuoden MM-kisat, jotta parhaat säästyvät sitä kautta saadulla tuloksella karsintakiertueelta.

Ehkä suomalaisetkin hyväksyisivät olympiamatkat, jos olisi käynyt paikan olympiakarsinnasta lunastamassa.
 

TKH

Jäsen
Mikhnevich työnteli hyvin kuulaa Minsk:ssä, kun sai kolmella työnnöllä yli 21,98. Minskissä tehtiin myös muita aika kovia tuloksia. Sviatokha heitti moukaria yli 81 metriä ja Ashomka heitti keihästä yli 84 metriä. Sviatokha on muuten Valko-Venäjän kolmas ja heikoin edustaja Pekingissä. Ashomka heitti ennätyksensä liian myöhään, eikä sitä oltu valittu Valko-Venäjän Pekingin joukkueeseen. Valko-Venäjän edustaja miesten keihäässä Vladimir Kozlov. Naisten puolella kovin tulos oli Ostapchukin melkein 21 metrinen kuulassa, mutta myös Pchelnikin yli 74 metrin moukaritulos on maininnan arvoinen, vaikkakin sekä Pchelnik että Miankova ovat heittäneet yli 76 metriäkin tänä kesänä.

Silnovilla kävi tosi paska säkä Venäjän mestaruuskisoissa kun se jäi siellä tasatuloksella, mutta useammalla pudotuksella vasta neljänneksi. Kisojen jälkeen se hyppäsi Lontoossa kauden kärkituloksen 238.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Jos olympiakomiteoissa oltaisiin yhtä tiukkoja olympialaisiin lähettämisen suhteen kuin Jatkoajan keskustelussa, eivät taitaisi koko olympialaiset olla maailman suurin urheilutapahtuma.

Jos totta puhutaan niin minusta Suomen pitäisi pyrkiä lähettämään Olympialaisiin mahdollisimman suuri joukkue, ainakin minulla kotikatsomoon jokainen suomalainen urheilija antaa lisää kisajännittystä vaikka se kilpailu päättyisikin sitten sinne karsintaan, olisipa sitten ainakin karsinnassa ollut jännitystä.

Jokainen A-rajan saavuttanut urheilija on ehdottomasti paikkansa ansainnut, paitsi tietenkin silloin jos niitä rajan ylittäjiä on enemmän kuin kiintiö sallii jolloin periaatteessa kisapaikan ansainnut kilpailija joudutaan jättämään kotiin. Ja B-rajoillakin niitä suomalaisia minusta sinne voidaan aivan hyvin lähettää.


Jelena se sitten hyppäsi sen maailmanennätyksen. Uusi tulos siis 504 ja sen hän ylitti kolmannellaan. Harmi kun tätä ei Nelosella ehditty näyttämään.

Kuten ennustinkin niin eilen Monacossa se uusi ME (504) sitten Jelenalta nähtiin, ei tosin neloselta joka teki sitten lähes samalla tavalla kuin MTV3 silloin kun Isinbajeva ylitti 503. Nelonen näytti tuon ME hypyn jälkikäteen IS urheilussa, onneksi Eurosportilta sen pystyi näkemään jo suorana joten sitä pääsi myös jännittämään että tuleeko se vai ei. Nelosen toiminta oli lähes yhtä tökeröä kuin maikkarilla, MTV3 Max näytti tuon Isinbajevan 503 ME-hypyn suorana mutta maikkarin pääkanavan jälkilähetyksessä ei koko hypystä mainittu sanaakaan eikä sitä tietenkään näytetty.

Jelena Isinbajeva näyttää olevan hurjassa tikissä ja Olympialaisiin on näinollen aika mukava lähteä. Hyvä Jelena.
 
Viimeksi muokattu:

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Paljos tällä kertaa jäi väliä riman ja Jelenan välille? 503 hypyssä sitä tais olla 15-20 senttiä...
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Voisin melkein vannoa, että David Oliver nappaa mitalin Liun edestä Pekingissä. Se on sitten eri asia minkä värisen. Erittäin vahvannäköistä aitomista eilen ja kun muistetaan, että Xiangilla on ollut huhujen mukaan takareisivammoja, niin Oliver voi olla vahvoilla. Robleskin on pienoinen kysymysmerkki, miten korvien väli kestää painetta.
Asafa antoi todellisen myrskyvaroituksen eilen Monacossa. Näytti jopa, ettei Powell viitsinyt edes juosta loppuun vaan rullaili kevyesti maalilinjan yli. Näinköhän Bolt edes juoksee kuningasmatkaa vaan Tyson on ainoa todellinen haastaja Powellille ilman vammoja. Jamaika tulee pikamatkoilla erittäin kovalla rintamalla, Nesta Carter juoksi eilen myös vahvasti.
Mikäs on muuten jenkkien kuulatilanne. Lähteekö kolmikko Hoffa, Nelson, Cantwell Kiinaan? Melkein toivoisin, että vaikkapa nelikosta Smith, Bartels, Olsen, Miknevich löytyisi tuon kolmikon voittanut.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Paljos tällä kertaa jäi väliä riman ja Jelenan välille? 503 hypyssä sitä tais olla 15-20 senttiä...

Tällä kertaa hyppy ei ollut ollenkaan niin reilusti rimaa ylittävä ja itseasiassa Isinbajevan rinta osui tuossa hypyssä rimaan niin että rima jäi vaappumaan. Tuossa hypyssä tuntui että Jelenalla vähän loppui vauhti kesken ja siksi ylitys oli aika niukka.

Tässä youtube-linkissä ilmeisesti näkyy tuo Isinbajevan 504 ME-hyppy, itse en tosin pysty sitä nyt töissä sattuneesta syystä tarkistamaan. Eli jos linkki on väärä niin älä ammu viestintuojaa.
 

scholl

Jäsen
Tais tulla Albertilta semihyvät palkinnot Isinbajevalle tuosta maailmanennätyksestä. ME tuo nimittäin prinsipaliitille suhteellisen hyvin julkisuutta.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kyllä lähtee. Suhteellisen kova kolmikko, joskaan ei täysin lyömätön. Koko USA:n yleisurheilujoukkue on luettavissa täällä.

Kiitos, mielenkiintoista luettavaa oli. Kyllähän tuo aivan hirmuinen joukkue on ja kultaa on monestakin lajista kyllä luvassa. Tosin esimerkiksi miesten kolmiloikassa ja korkeudessa ei heillä niin vahva osanotto kuitenkaan ole puhumattakaan keihäästä. Siellähän se Breaux Greerin nimi on, mutta taitaa mies olla niin risana ettei jenkit taida laittaa turistia kisoihin. Mies tuskin sillä olallaan saisi edes kuusikymppistä viskaistua.
 

scholl

Jäsen
Kyllähän tuo aivan hirmuinen joukkue on ja kultaa on monestakin lajista kyllä luvassa.

Itse taas uskon, että nyt menee huonommin kuin pitkään aikaan. Allyson Fenix ei ole esim. 400 metrillä, Tyson ei 200 metrillä, monissa lajeissa on todella hyvä taso ulkomailla kuten 100 metrillä Jamaikalla ja sitten pitää aina muistaa se, että osa Jenkeistä on ajoittanut kuntohuippunsa karsintoihin.
 

J-Ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos jollakin on tietoa miehestä nimeltä Tommi Hartonen, niin voisi muutaman rivin kirjoitella. Toki olen Tommin uraa yrittänyt seurata ja Ruotsi-otteluista tämä juoksija onkin tuttu nimi.
Minusta kyseessä on hyvin kummallinen urheilija. Kilpailee harvoin, mutta mielestäni aina pamauttaa Suomen mittapuissa hyvän tuloksen.
Mikäs mies tämä oikein on? Miksi tekee asiat niinkuin tekee?
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eipä taida tästä Helsingin IFK:n miehestä kauheasti uutta olla kerrottavana. Paitsi, että päivän Ilta-Sanomat kertoo Hartosen juosseen kilpaa ensi kerran kahteen vuoteen.

Viime vuonna Hartonen sai negatiivista julkisuutta, kun hänen epäiltiin hakanneen naista. Ja taisi saada sakkotuomionkin siitä.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Se, että 400 metrin juoksija täysin yllättäen pamauttaa satasen aikaan 10,27 (silloinen SE), pisti ainakin itseni aikanaan miettimään että mistä oikein on kyse. Ja sama mietintä jatkuu edelleen. Helsingin mm-kisojen suurin suomalaisyllätys ei ollutkaan Tommi Evilän pronssimitali, vaan se että Tommi Hartonen suostui juoksemaan viestijoukkueessa.

Juu, ei ole Hartonen koskaan ollut suosikkiurheilijoitani.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Olipa vaisut kisat Kimpisellä, kiekkokisaa lukuun ottamatta. Pitkämäki tuskailee edelleen tekniikkansa kanssa, mutta nyt sentään jo kasinelonen pamahti. Laxin yksi yliastuttu näytti jälleen sellaiselta 810:n loikalta. Kuulasta ja naisten keihäästä saati miesten seipäästä nyt ei viitsi mainita oikein mitään.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Vähän väkinäiseltä tuntuu herrojen asettamat vaatimukset tässä vaiheessa jopa A-rajan rikkoneilta urheilijoilta, olisivat nyt taanneet rauhan valmistautua rauhassa kisoihin. Onhan se niin monta kertaa nähty, miten nämä viime hetken karsinnat sitten päätapahtumassa näkyvät.

Ruotsissa pelattiin kyllä vielä kovempaa peliä, sillä kauden aikana A-rajan rikkoneista urheiljoista mm. Robert Kronberg ja Niina Keloon verrattuna lähes 300 pistettä enemmän otellut ja viisi vuotta nuorempi Jessica Samuelsson jätettiin tylysti kotiin.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Lappeenrannassa ei ollut enää karsintoja Pekingiin. Sen sijaan huolestuttavan usea jo Pekingiin valittu urheilija joutui antamaan näytteen terveydentilastaan. Mitä merkitystä sitten tälläisillä terveydentilanäytöillä on, kun kaikki näytön antaneet urheilijat esitetään lähetettäviksi Pekingiin. Mikko Latvala hyppäsi seivästä 522, Jussi Heikkisen terveysnäyttö toi tuloksen 52,82, Robert Häggblom työnsi kuulaa 19,60, Mikaela Ingberg heitti keihästä 57,91. Minusta vain Häggblom ja Ingberg antoivat Pekingiin oikeuttavat terveysnäytöt.
Pekingiin valittu Mikko Lahtio keskeytti 800 m juoksunsa pohjekramppiuhan vuoksi. Mikä ihme vaivaa suomalaisia yleisurheilijoita, kun olympiakisavuonna on näin paljon loukkaantumisia ja lisäksi useita selvästi tuloksellisesti taantuneita urheilijoita?
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Mikä ihme vaivaa suomalaisia yleisurheilijoita, kun olympiakisavuonna on näin paljon loukkaantumisia ja lisäksi useita selvästi tuloksellisesti taantuneita urheilijoita?

Loukkaantumisista: No jaa, kaikki ns. kärkiurheilijamme (=mitaliin pienimmänkin mahdollisuuden omaavat) ovat kuitenkin Pekingissä mukana ja selvinneet koko kauden ilman suurempia (OP Karjalaisen tilanne ollut ehkä vaikein) loukkaantumisia. Milloinhan viimeksi on vastaavaa päästy todistamaan? Tällä saralla päihitetään ruotsalaiset mennen tullen ja palatessa. Kuumimman kärjen takana on sitten toki vastoinkäymisiä ollut, mutta ei mielestäni mitenkään poikkeuksellisen paljon, eikä se että suomalainen yleisurheilija sairastaa tai kulkee kainalosauvojen kanssa, pitäisi yleisurheilua seuraavalle mikään yllätys olla. Syitä voi hakea olosuhteista, valmennuksen puutteista, huonosta tuurista, dopingin käyttämättömyydestä ja monista muista pikkuseikoista.

Taantumuksesta: Onhan tämä kausi kokonaisuutena pettymys ollut. Tähdet menevät missä menevät, mutta sieltä taustalta on nyt löytynyt valitettavan vähän uusia nousijoita. Muutama läpimurron kynnyksellä ollut urheilija on todellakin taantunut kovista panostuksista huolimatta ja onhan se vähän surku. Syitä voi hakea taas helpoimman kautta loukkaantumisista mutta silti iso osa näistä läpimurtoa hakevista urheilijoista ei sen verhon taakse pääse kätkeytymään. Samaa vanhaa lauluahan tässä lauletaan, mutta kyllä näin maallikon silmin valmennuksen tasosta ja sen resursseista homma eniten kiikastaa. Ei asenteesta, huonoista keleistä, pään kestämättömyydestä tai tehottomasta dopingista. Tai siis toki näistäkin, mutta kyllä pääsyyllinen on eri.

Luojan kiitos kaudesta on komeettojakin löytynyt sekä maajoukkueesta että sen takaa, mikä on taannut sen että eliittikisoja ja pienempien kisojen tuloslistoja on ollut edelleen mukava katsella.


EDIT: Tuli muuten törmättyä Kalevan kisojen jälkimainingeissa Lauri Hollon aika tarkalleen parin vuoden takaiseen kirjoitukseen, jossa hän marinaan kyllästyneenä esitteli joukon nuoria ja lupaavia suomalaisia yleisurheiljoita. Mitä kuuluukaan näille nuorille tänä päivänä, kahden vuoden jälkeen? Kokosin aikani kuluksi ja mielenkiinnosta listan:

Maria Valtanen, 800m

Hallikaudella juoksi vielä, mutta kesältä ei ole merkintöjä. Loukkaantuminen siis varmaankin kyseessä? Viime kausi jatkui tytöllä joka tapauksessa vielä iloisesti kehityksen merkeissä.

Piia Roslund, 100m aj

Kaksi vuotta sitten Göteborgissa hieno ennätysaika 13,35 lupasi vaikka mitä. Tällä hetkellä Piia juoksee reilun sekunnin hitaampia aikoja, mikä on kyllä suorastaan hämmentävää. En oikein tunne Roslundin tilannetta, mutta ilmeisesti aika ikäviä vaivoja siellä on riesana ollut.

Matti Välimäki, 400m

Voitti Kalevan kisoissa 400 metriä upealla ennätysajallaan 47,17. Maailman tai Euroopankin kärkeen on silti valtava matka, mutta nostan Välimäelle hattua...kuten kyllä kaikille muillekin jotka ratakierroksen parissa itseään rääkkäävät.

Riku Marttinen, 1500m

Hyvä kansallisen tason juoksija (4. tänä vuonna 1500 metrillä), joka tänään Lappeenrannassa paransi ennätystään useamman sekunnin. Ei ole asiaa maailmantähdeksi, mutta kansalliselle tasolle iloa riittää toivottavasti vielä pitkään.

Collins Hart, 400m aj

Koripalloilija tuntuu taantuneen, vaikka ilmeisesti tänä kesänä on vielä ennätystään parantanut. Kalevan kisoissa oli puhti poissa.

Eetu Viitala, pituus

On parantanut ennätystään jo yli 750:n, mutta Tampereella karsiutui loppukilpailusta. Se nyt ei sinällään ole häpeä, sillä miesten pituuden taso on Suomessa ihan kiva.

Oona Vilen, 100m

Viime kesänä tuli jo takapakkia tilastoajoissa ja tänä kesänä ei Vileniä ole kisoissa enää nähty. Liekö sitten lopettanut vai onko vammoja...

Robert Rotkirch, 800/1500m

Kalevan kisoissa kulta ja hopea, joten hienosti on Rotkirchin ura jatkunut, vaikkei ennätyksistä mitään isoja lohkaisuja olla parin viime vuoden aikana tehty. Ei taida kuitenkaan omata yhtä paljoa potentiaalia kuin Lahtio.

Niko Kyyhkynen, korkeus

Ei vielä kai ihan menetetty tapaus, mutta eipä ole enää huutomerkkejä Kyyhkysenkään kohdalla käytetty vähään aikaan. Tampereella jäi karsinnassa ilman tulosta.

Sami Itani, 10-ottelu

Yksi luku lisää suomalaisia menetettyjä ottelijalahjakkuuksia? Ennätys ei ole parantunut Hollon kovan hypetyksen jälkeen pistettäkään ja suunnilleen sama on ollut toisen lahjakkuuden Mauri Kaattarin kohtalo. Kalevan kisoissa molemmat keskeytti ottelun.

Kristiina Auno, 400m aj

Kristiinaa on tullut jo aiemmin kommentoitua. Vammakesähän sieltä hieman vaisujen tulosten takaa paljastui, ja Aunon voikin kai sitten liittää siihen jumalattoman pitkään listaan Oulun alueen juoksijoita, jonka jalkoja Ouluhallin sysipaska rata on pilaamassa. Viides Kalevan kisoissa. Toivottavasti intoa vielä löytyy eikä iloisen tytön hymy hyydy kilpakentillä.

Annika Nurminen, moukari

Nurminenkin on hieman taantunut parin vuoden takaisesta ja Suomen moukaritoivoksi onkin noussut Lena Solvin. Nurminen oli Tampereella kuitenkin 4.

Elina Sorsa, pituus/3-loikka

Pieni ja pippurinen Elina otti kaksi mitalia Tampereella, joista loikissa kultaa. Asennetta ja luonnetta tuntuu löytyvän, mutta ei ehkä sittenkään edellytyksiä kansainväliselle tasolle.

Carita Hinkka, keihäs

Keihästytöllä ei mennyt Tampereella hyvin (karsiutui finaalista) mutta Hinkalla aikaa on ja paljon.

Niko Hauhia, kuula

Hauhia epäonnistui viime kesänä nuorten EM-kisoissa kultasuosikkina ja sen jälkeen ei ole kyllä väläytellyt. Toki näissä voimalajeissa saadaankin tuloksia nopeuslajeja kauemmin odottaa. Hauhia oli Tampereen heikkotasoisen kuulakilpailun 7.

Maiju Mattila, 7-ottelu

Mattila on kyllä hyvä joskin epätasainen ottelijatyyppi. Maiju hyppäsi jo kolme vuotta sitten 16-vuotiaana korkeudessa ennätyksekseen 178...tänä vuonna meni Kalevan kisojen korkeusfinaalissa 171. Taas kerran väärä suunta siis. Mistä saataisiin Suomeen otteluvalmentajia?



Ei siis kovinkaan lohduttavaa luettavaa enää ja ketään erityisesti kritisoimatta ja loukkaamatta kertoo suomalaisesta yleisurheilusta aika paljon. Osa em. nuorista on jatkanut sillä ansiokkaasti tiellä, millä olivat silloin pari vuotta sitten mutta aivan liian moni on jo menetetty tapaus ja sen ei tarvitsisi olla niin, jos meillä vaan olisi valmentajia. Lohdullista toki, että Hollon listan ulkopuolelta on noussut esiin vanessavandyja ja sandraerikssoneja, ja uusia nuoria on valmiina astumaan parrasvaloihin, koska ei yleisurheilu Suomessa ole kuitenkaan lähelläkään kuolemaa.
 
Viimeksi muokattu:

Humpauttaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kellään mitään kommentteja juoksija Saara Pekkarisesta? Tänä vuonna kalevan kisoissa viidellä tonnilla hopealla ja 1500m:lläkin neljäs vain hitusen voittajalle hävinneenä. Olen käsittänyt, että Saaralle tuo tonniviissatanen on päämatka. Ei nyt kuitenkaan mikään junnu kyseessä kun kuitenkin taitaa olla -86 syntynyt, mutta hyvä kun ilmaantuu näitä uudempia nimiä maamme juoksueliittiin. Nim. Saaran uraa tässä pari vuotta aika läheltä seurannut.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Laxin yksi yliastuttu näytti jälleen sellaiselta 810:n loikalta.
Kyllähän se vahan päältä ponnistettuna aina lentää. Eli en antaisi tuolle niukasti kasimetriselle tippaakaan painoarvoa. Joku 850 olisi jo eri juttu.

Tulevaisuuden toivohan Lax on, siitä ei ole epäilystäkään.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Taantumuksesta: Onhan tämä kausi kokonaisuutena pettymys ollut. Tähdet menevät missä menevät, mutta sieltä taustalta on nyt löytynyt valitettavan vähän uusia nousijoita.
Kyllä tämä on kaiken kaikkiaan ollut kamala kesä. Ensimmäistä kertaa oikeasti pelottaa, että yleisurheilu katkeaa muiden lajien puristuksessa. Taipunut se on jo kauan, mutta joko tuo kamala paukaus oli se lopullinen selkärangan katkeaminen?

Ongelma ei ole terävin kärki. Pitkämäki, Järvenpää, Keskisalo, Evilä, Karjalainen, Kruger, Kempas, Kinnunen ja Holmén tarkoittaa juuri nyt EM-tasolla 7 mitaliehdokasta ja MM-tasolla 9 pistesijaehdokasta. Seuraaviin EM-kisoihin mennessä ainakin Petteri Laxilta, Visa Hongistolta ja Mikko Lahtiolta voi odottaa läpimurtoa.

Senkin jälkeen lähes joka lajiin löytyy joku yksinäinen hullu, mutta kyllä kärjen takana massa on olematonta. Kalevan kisoissa on useissa lajeissa joku varma mestari, joka motivoituu voittamisen takia jatkamaan uraa vuosi kerrallaan ja käy ehkä EM-kisoissa karsiutumassa ja saa edustusverkkarit muistoksi. Takana on pari puolipäiväistä lahjakkuutta, jotka hakevat pari kertaa muut mitalit pois ja lopettavat sitten uransa. Joitakin kansallisen tason urheilijoita on, ja he lopettavat heti, kun se vuosien ajan metsästetty pronssi Kalevan kisoista on vihdoin saavutettu.

Aikuinen nainen urheilukentällä on ihme. Onneksi on sentään Minna ja Mari Järvenpäätä ja muutamia heidän kaltaisiaan. Nuoria tyttöjä on aina "tulossa", mutta kaikki muistavat tuskallisen hyvin miten kävi "kaikkien aikojen kestävyysjuoksulahjakkuuksien", eli tuon 80-luvun alussa syntyneiden ikäluokan. Kun naisyleisurheilija jättää urheilulukion, niin yleisurheilu-ura jää lukujen varjoon. Ok sinänsä, mutta voisihan nuo yhdistää. Johanna Manninen voisi kertoa miten.

Nykyinen tilanne tarkoittaa muutaman vuoden sisällä sitä, että näitä huippuja ei tule, kun ei ole massaa mistä ammentaa, eikä pienintäkään kilpailua kansallisella tasolla. Sen jälkeen yleisurheilu on Suomessa samassa tilassa kuin vaikkapa entinen mitalisampo voimistelu. Lahjakkuuden ajautuminen lajin pariin on ihme, toinen ihme on että löytyisi pätevä valmentaja. Ja kerran kymmenessä tai 30 vuodessa asiat loksahtavat kohdalleen ja saadaan joku kolkuttelemaan maailman kärkeä.

Toivotaan nyt, että tämä noin kymmenen miehen ydinryhmä järjestää EM-kisoissa ehkä vähän ansaitsemattoman mitalisateen, josko laji tästä elpyisi sitten.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös