Yleisömäärät kaudella 2014–2015

  • 351 429
  • 1 703

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Ei tässä nyt välttämättä ole kyse mistään alkuhuumasta. Toki Jokerien yleisömäärä saattaa vähän laskea alkuhuuman jälkeen, mutta nykyisillä lipunhinnoilla irtokannattajien valinnan pitäisi olla aika selkeä. HIFK tulee saamaan maalaisseurojen katsojat, jotka tulevat tsiigaamaan oman jenginsä otteita Stadissa. Televisiointi on vähentänyt näitäkin aika reippaalla kädellä.

Niin, jos menestys jatkuu, niin varmasti yleisömäärät tulevat olemaan hyviä. Mutta varmaan sillä tavalla on alkuhuumaa, että moni harvoin käyvä on luultavasti mielenkiinnosta tullut nyt heti alkukaudesta ja samoin tietysti ulkopaikkakuntalaiset + muuten KHL- meininkiä mielenkiinnosta katsomaan tulleet. Sikäli mitään irtolippulaisten suurta pakoa jokerileiriin ei ole vielä näkynyt, Jokereilla samoja lukuja kuin liigassakin, HIFK:lla hieman laskeneet. Ehkä Jokerit on tämän alkuinnostuksen takia säästyneet tuolta alkusyksyä vaivanneelta yleisökadolta. Mutta ihan varmasti Jokerit imee jatkossa entistä enemmän noita joukkueen suhteen neutraaleita katsojia.
 

Byvajet

Jäsen
Olen jääkiekon satunnaiskatsoja. Liigaa seurasin aktiivisesti eri lähteiden kautta niin kauan kuin Maikkarilta tuli sunnuntaipeli. Sen jälkeen kiinnostus lopahti.

Pidän yleisömäärien selittämistä pelkästään lähivuosien tapahtumilla keinotekoisena. Pääsyy siihen minusta on oranssitakkien katoaminen televisiosta. Muutokset tapahtuvat hitaasti. Se, mikä on lähtenyt liikkeelle 10 vuotta sitten, näkyy vasta nyt. Mureneminen on hidasta eikä selity vain yhdellä muuttujalla. Perussyy on kuitenkin lajin katoaminen ilmaiskanavilta. Sama kohtalo on tai tulee olemaan muillakin maksukanaville siirtyneillä lajeilla, mm. hiihdolla.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sama kohtalo on tai tulee olemaan muillakin maksukanaville siirtyneillä lajeilla, mm. hiihdolla.

Hiihtoa nyt kuitenkin tulee Yleltä ihan kivasti, vaikka maailmancup Maikkarille siirtyikin. SM-hiihdot, Suomen Cup ja arvokisat takaavat sen, etei laji ihan täysin unohdu niiltä, jotka eivät maksukanavia omista. Lätkän kohdalla taas tosiaan vakava ongelma on se, että edes Liigan finaaleja ei näytetä kaikelle kansalle. Oikeastaan vain olympialaisten aikana tavallinen kansa saa nauttia ilmaisesti laadukkaasta jääkiekkolähetyksestä. Toki laki velvoittaa Maikkarin näyttämään Suomen matsit MM-kisoistakin vapaalla kanavalla, mutta Saukkosen selostus ja miljoonat mainoskatkot ja uutistauot tekevät katseluelämyksestä aika keskinkertaisen.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tänään perjantai-ilta, muu urheilutarjonta nollassa, viileä keli ja mielestäni varsin hyvää jännitettä lähtökohtaisesti 4/5 kierroksen matseista. Silti katsojakeskiarvo vain noin 4050. Joku mättää ja pahasti.

No, ehkä porukka tänään on jäänyt kotisohvalle odottamaan Vain elämää -ohjelman jaksoa. Mene ja tiedä.
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Porissa karsintakumppanit kohtasivat 5 vuoden tauon jälkeen, 4344 katsojaa
Jyväskylässä nipin napin 3000 katsojaa rikki (3050)
Raumalla Ville Niemisen ansiosta 3500 rikki (3507)
Kiekkokaupunki Lahdessa pää/paikallisvastustajaa vastaan 3578
Turussa sarjan kiinnostavinta(?) joukkuetta vastaan 5763, täyttöaste alle 50%

Ei oikein lähtenyt. Kenties sitten huomenna lauantaina.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Porissa karsintakumppanit kohtasivat 5 vuoden tauon jälkeen, 4344 katsojaa...

Porissa ihan ok yleisömäärä, ei voi olla tyytymätön. Porissa näyttää olevan tasaisesti se 4000+ uskollista. Tuohon muutama Hifk- ja Lukko-matsi päälle ja Ässät tulee pääsemään vähintään hyvin lähelle yleisötavoitettaan.

Hieno matsi muuten oli tänään, "tuote" oli tänään kunnossa!
 

JoKP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinettiurheilua vastustavat joukkueet
Urheilussa pitäisi aina olla aito kilpailutilanne, eikä pelejä kabineteissä pelata. Suljettu sarja on keinotekoinen kartelli-Liiga, joka myös osaltaan varmasti vaikuttaa tuotteen uskottavuuteen. Ei voi olla niin, että Liiga niminen osakeyhtiö sanelee miten ja millä sarjasysteemillä tätä rakasta lajia pelataan. Aito kilpailutilanne avoimine sarjoineen palauttaisi kummasti uskottavuutta lajista, jota kultapossukerho Kalen johdolla dikttaatorimaisesti johtaa. Suuri yleisö haluaisi avoimet sarjat ja reilun pelin.

Kilpailu on laadun tae, eikä yksi Liiga niminen yritys tätä väittämää muuksi muuta.
 

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Urheilussa pitäisi aina olla aito kilpailutilanne, eikä pelejä kabineteissä pelata. Suljettu sarja on keinotekoinen kartelli-Liiga, joka myös osaltaan varmasti vaikuttaa tuotteen uskottavuuteen. Ei voi olla niin, että Liiga niminen osakeyhtiö sanelee miten ja millä sarjasysteemillä tätä rakasta lajia pelataan. Aito kilpailutilanne avoimine sarjoineen palauttaisi kummasti uskottavuutta lajista, jota kultapossukerho Kalen johdolla dikttaatorimaisesti johtaa. Suuri yleisö haluaisi avoimet sarjat ja reilun pelin. Kilpailu on laadun tae, eikä yksi Liiga niminen yritys tätä väittämää muuksi muuta.

Höpö höpö. Liigassa pelaavat nyt juuri oikeat joukkueet. Ei mikään merkittävä ammattilaissarja jääkiekossa ole avoin. Ja nekin jotka ovat, ovat sellaisissa maissa, joissa taloudelliset erot eri sarjatasojen välillä ovat niin pienet, että siirtyminen "liigan" "ykkosen" välillä ei juurikaan muuta toiminnan taloudellisia perusteita.
 

SjV

Jäsen
Jyväskylässä nipin napin 3000 katsojaa rikki (3050)
Hippoksella samaan aikaan Happeen salibandy matsissa 500 katsojaa. Ei sillä että kaikki olis kiekkomatsista pois, mutta reilu sata varmaankin, säälittävä tulos siltikin olisi tullut. Samoin KeuPan kotipelillä (600) saattaa olla jokunen vaikutus.
 

Byvajet

Jäsen
Hiihtoa nyt kuitenkin tulee Yleltä ihan kivasti, vaikka maailmancup Maikkarille siirtyikin. SM-hiihdot, Suomen Cup ja arvokisat takaavat sen, etei laji ihan täysin unohdu niiltä, jotka eivät maksukanavia omista.

Ei riitä, että laji vilahtelee töllössä. Sen täytyy luoda tarina, kertomus, jossa on juoni ja erilaisia henkilöhahmoja, joiden keskinäiset suhteet ovat yleisön tiedossa. Kun nykyään näen vilahduksen liigapelistä, se näyttää varhaisnuorten höntsältä, laaduttomalta säheltämiseltä. Jos minulle olisi syntynyt suhde joukkueisiin, tietäisin niiden voimasuhteet, tietäisin joukkueiden hyvikset ja pahikset, pelaajien elämänkulkuja ja niin edespäin, seuraaminen olisi mielekkäämpää.

Ei hiihtokaan kiinnosta, jos ei ole perillä, kuinka kausi on lähtenyt käyntiin, kehittynyt, kenen kunnonajoitus on onnistunut, kenen kunnonajoitus on suunnattu arvokisoihin ja niin edelleen. Penkkiurheilusta tekee mielenkiintoista itse suorituksen ympärille rakentuva maailma. Ilman maailmaa suoritus on tylsä.

Tämän vuoksi hienoinkaan show ei saisi minua katsomaan liigapeliä paikan päälle. Se olisi jokatapauksessa tylsää läpsyttelyä ihan riippumatta siitä, millainen pelin intensiteetti ja taitotaso olisi. Toisin oli nuorena, kun kävin katsomassa kotipaikkakunnallani kakkosdivarin pelejä. Niissä elin täysillä mukana, koska olin päässyt sisälle tarinaan.
 

JoKP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinettiurheilua vastustavat joukkueet
Höpö höpö. Liigassa pelaavat nyt juuri oikeat joukkueet. Ei mikään merkittävä ammattilaissarja jääkiekossa ole avoin. Ja nekin jotka ovat, ovat sellaisissa maissa, joissa taloudelliset erot eri sarjatasojen välillä ovat niin pienet, että siirtyminen "liigan" "ykkosen" välillä ei juurikaan muuta toiminnan taloudellisia perusteita.
Osuit juuri naulan kantaan ja maalasit itsesi nurkkaan.

Saksassa, Sveitsissä ja Ruotsissa taloudelliset erot sarjojen välillä ovat pienet tai melkein olemattomat. Ja se johtuu ainoastaan siitä, että sarjat on avoinna ja reilu kilpaurheilu kiinnostaa sidosryhmiä(Ruotsissa Allsvenkanin yleisökeskiarvo on n.3100). Länsinaapurin kakkostason sarjassa käy enemmän porukkaa kuin monella tämän illan Liigapaikkakunnalla. Eihän siinä mitään pelkäämistä pitäisi olla avata sarjoja, vahvin "syö" heikoimman kaukalossa, kuin taloudessakin. Yksikertaista ja tehokasta on aito kilpailu, kaikki muu paskanjauhanta on propagandaa.
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Vertaillaanpa taas vuoden takaisiin:

ti 17.9. JYP - Ilves 3 107 (-57)
la 21.9. Pelicans - SaiPa 4 384 (-806)
to 26.9. TPS - HIFK 5 037 (+726)
pe 25.10. Lukko - Tappara 3 345 (+162)

Pelipäivät huomioiden JYP-Ilveksen ja Pelicans-SaiPan yleisömäärät olivat pettymyksiä, Lukko-Tapparan aavistuksen ja TPS-HIFK:n jonkin verran yläkanttiin. Tosin myös Lukolla ja TPS:llä riittää työsarkaa Urheilusanomien kausioppaassa ilmoitettuun yleisötavoitteeseen (Lukolla 3 850 ja TPS:llä 5 700) pääsyssä, jos perjantaipeli suht. kiinnostavaa vierasjoukkuetta vastaan ei houkuttele enempää katsojia paikalle.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Joku mättää ja pahasti.

No, ehkä porukka tänään on jäänyt kotisohvalle odottamaan Vain elämää -ohjelman jaksoa. Mene ja tiedä.

Peli on paskaa. Ei siinä sen kummallisempaa juttua ole.

Ilman tunnesidettä Tapparaan en katsoisi varmastikaan yhtäkään Liiga-peliä, koska lajista nimeltä jääkiekko on parempia versioita tarjolla muualla. Keskimääräinen Liiga-peli on varsin köyhä tapahtumien osalta, kun suurin osa joukkueista on alkanut panostamaan tuohon oman pään pelaamiseen hyökkäyspelin kustannuksella. Nykyään yritetään olla vastustajia parempia estämään maalien tekemistä sen sijaan, että yritettäisiin tehdä niitä maaleja enemmän kuin vastustaja. Tapparan peli on hieman vapautunut niistä Rautakorven oman pään pelaamisen kahleista vapaampaan suuntaan, mutta matka on vielä pitkä, että itse peliä voisi pitää kiinnostavana.
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Erku lopeta paskanjauhaminen ja noiden tilastojen laittaminen. Sano suoraan mistä mielestäsi johtuu yleisökato. Dekonkin vertailut täysin turhia.
 
H

HHude93

Yleisömääriin myös täytyy muistaa se että tällähetkellä Suomessa on suur-työttömyys. Ei perus duunareillakaan riitä rahat käydä jokaista himapelit katsomassa. Itse panostan CHL:ään enemmän kuin liigaan. Liigapelit näkee ruudusta/nelonenprosta.
Liigasta saisi hienon sarjan jos tuomaritoiminta saataisiin ammattimaisemmaksi sekä sääntömuutoksia ei joka vuosi tulisi.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Edmonton
Jäätävää, että TPS:n yleisötavoite on vähän alle puolet hallin maksimikapasiteetista. Ja vielä noilla satsauksilla. Pitäisikö rakentaa uusi pienempi halli (esim. HK-Nakkiareena).

On kyllä ollut vaisuja katsojalukuja alkaneella kaudella. Tosin ne muutamat pelit, mitä olen nähnyt niin ovat olleet tasoltaan välttävän ja surkean välimaastossa. Ehkäpä kotimaisen kiekkoilin voittokulku ja pöhö alkaa pikku hiljaa kääntyä itseään vastaan. Ainakaan kasvavien (tai edes entisten) yleisötuottojen varaan ei voi enää yksikään jengi rakentaa. Lippujen hinnan nosto karsii varmasti katsojia.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Täällä oli katsomossa tasan yksi henkilö. Se on hieman alle keskiarvon mutta tyytyväinen tulokseen olen kuitenkin. Tunnelma oli kohtalaisen hyvä. Erätauoilla ei tarvinnut jonotella bisselle, röökille eikä vessaan. Pelin taso oli paikoittain hieman huono, mutta viihteellisyys, jännitys, kiinnostavuus ja pienet nahinat korvasivat sitä puolta. Katsomossa ei myöskään sattunut ainuttakaan kärhämää, joskien eräällä näytti jo pää vähän lämpiivän TPS:n voittomaalin tullessa, mutta rauhoittui onneksi ilman naapurin väliin tuloa. Tästäkin huolimatta myös tämä yksi katsoja laittoi ropoja seurojen yhteiseen kassaan, josta seurat sitten hyötyvät välillisesti, kuten tapahtuu kaikista Liigan matseista tälläkin kaudella vaikki tämä yksi katsoja ei jokaista peliä kerkiäkkään katsomaan. Oheismyynti jäi tällä kertaa vaatimattomaksi, mutta se hoidetaan yleensä suuremmissa erissä kerran tai pari vuoteen. Kokonaisuutena ilta jäi plussan puolelle ja jälkipelitkin on jo mukavasti hyvässä hengessä käynnissä, asu on vapaa ja juomat kylmiä. Huomenna taas uutta matoa koukkuun ja jokainen kantakoon oman kortensa kekoon, tavalla tai toisella.
 

Gemondo

Jäsen
...Mutta varmaan sillä tavalla on alkuhuumaa, että moni harvoin käyvä on luultavasti mielenkiinnosta tullut nyt heti alkukaudesta...

Ja Hifkin kannalta harmittavasti Jokerit on pelannut tässä alkuhuuman ja uuden viehätyksen vaiheessa sellaista lätkää jota ei ole ennen nähty Suomessa seurajoukkuetasolla.
Minun on henkilökohtaisesti todella vaikea kuvitella että jos Seppo Satunnaiskatsoja on nyt käynyt tutustumassa mitä Jokereilla on nykyään tarjottavana, olisi tullut siihen johtopäätökseen että menenpä ensi kerralla mieluummin katsomaan sitä tuttua ja turvallista SM-Liigaa Nordikselle ja maksan siitä vielä enemmän. Liigan (eli Hifkin) katsojamäärien kannalta olisi ollut suotuisaa että Jokerien peli ei olisi ollut nyt nähdyn kaltaista, tuskin nuo "Sepot" uudelleen Arenalle eksyisivät mikäli peli olisi laadultaan ja viihdearvoltaan samaa kuin Liiga.

Peli on paskaa. Ei siinä sen kummallisempaa juttua ole.

Ilman tunnesidettä Tapparaan en katsoisi varmastikaan yhtäkään Liiga-peliä, koska lajista nimeltä jääkiekko on parempia versioita tarjolla muualla. Keskimääräinen Liiga-peli on varsin köyhä tapahtumien osalta, kun suurin osa joukkueista on alkanut panostamaan tuohon oman pään pelaamiseen hyökkäyspelin kustannuksella. Nykyään yritetään olla vastustajia parempia estämään maalien tekemistä sen sijaan, että yritettäisiin tehdä niitä maaleja enemmän kuin vastustaja. Tapparan peli on hieman vapautunut niistä Rautakorven oman pään pelaamisen kahleista vapaampaan suuntaan, mutta matka on vielä pitkä, että itse peliä voisi pitää kiinnostavana.

....

Itse suosittelisin Liigalle ottamaan hatun kauniiseen kouraan ja selvittämään mitä ihmiset oikeasti haluisivat jääkiekko-ottelussa nähdä ja mitä he haluaisivat siellä kokea.
Ihan mutulla veikkaisin että noita asioita voisivat olla esimerkiksi maalit (mieluummin kauniit sellaiset), yksilösuoritukset, erilaiset persoonat, TAKLAUKSET ja tunne. Ja ainakin minulla on ollut jo monta vuotta sellainen fiilis että kotoinen Liiga yritti parhaansa mukaan poistaa noista jokaikisen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kovasti on tärkeää muutamille KHL/ Jokeri faneille liigan otteluiden yleisömäärät. Tulee mieleen ne toivomukset ennen kautta, kun toivottiin rauhaa Jokeri-osastolle. Nyt on rauha ja selkääntaputtelu, mutta silti Liiga kiinnostaa.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Mielenkiintoni koko lajia kohtaan on pikkuhiljaa muuttunut aika neutraaliksi. Sellainen suuri intohimo ja tunteen palo on hiipunut, jääkiekosta on tullut jotenkin tasapaksua ja tylsää. Mulla olisi nykyään periaatteessa vapaa pääsy peleihin ns. firman kausarilla, mutta kun ei vaan hirveästi nappaa. Suurimmat fiilikset tuli koettua 90-luvulla ja vielä 2004-05 silloisella lock-out -kaudella. Sen jälkeen trendi on ollut koko ajan laskeva, ja puhun siis vain omasta kokemuksestani. Ehkä osa tämän hetken yleisökadosta johtuu taloustilanteesta ja kalliista pääsylipuista. Mutta kyllä mulle tärkeintä on se fiilis ja aito halu tulla peliin, maksoi siitä, tai ei. Silloin nuorempana "ysärillä", kun kukkaron nyörit olivat myös tiukilla, rahaa riitti aina sen verran että Lukon matsiin piti päästä, sitten säästetiin jostain muista menoista. Vaikka Raumalla oman kylän Boja pitävätkin yllä seisomakatsomon kannustusperinteitä omassa nurkkauksessaan, niin muuten hallissa on niin aneeminen fiilis, että meinaa uni tulla. Ehkä Lukon finaalipaikka edes kerran kymmenessä vuodessa riittäisi taas nostamaan innostuksen omalla kohdallani, mutta iän myötä tulee myös kyyniseksi.

Ja mitä tästä opimme? Sen, että jokaisella on omat syynsä käydä peleissä tai olla käymättä.
 
Viimeksi muokattu:

Gemondo

Jäsen
Kovasti on tärkeää muutamille KHL/ Jokeri faneille liigan otteluiden yleisömäärät. Tulee mieleen ne toivomukset ennen kautta, kun toivottiin rauhaa Jokeri-osastolle. Nyt on rauha ja selkääntaputtelu, mutta silti Liiga kiinnostaa.

Totta, oma fiilikseni oli kesällä että tuskinpa tulee Liigaa juurikaan seurattua enää. Mutta onhan sitä tullut nyt kolmen pelin verran katseltua kun ilmaiseksi on nähnyt. Vähentynyt se on radikaalisti, mutta tulee sitä kuitenkin satunnaisesti vielä vilkuiltua. (Tosin mainittakoot että kiinnostus heräsi vasta Liigapörssijoukkueen perustamisen myötä, ja siltikin tuli parin pelin jälkeen yli viikon tauko jolloin ei tullut edes tuloksia tarkistettua.)
Ja mitä yleisömääriin tulee, niin en minä koe että se olisi minulta (tai Jokereilta) pois jos Liigalla pyyhkisi hyvin. Pikemminkin olisi mukavampaa itsellekkin että silloin kun Liigaa tulee seurattua niin viihtyisi sen parissa niin hyvin kuin mahdollista.

Toivon Liigalle pelkästään hyvää, mutta samalla olen äärimmäisen turhautunut siihen mihin suuntaan sitä on viety jo vuosia.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Pitäisikö kumminkin muistaa markkinatalouden reunaehdot?. Jos katsojaluvut tippuu se on enemmän pois karanneista liksoista kuin itse pelistä. Luvut lienevät laskussa muuallakin kuin liigassa. Ihan tervetullutta kehitystä.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Hieno matsi muuten oli tänään, "tuote" oli tänään kunnossa!
Kyllä! Kiitos Ässille hienosta ottelusta ja tapahtumasta. Teillä on upea tunnelma hallissa, tulen varmasti ensi kerrallakin.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Pelipäivät huomioiden JYP-Ilveksen ja Pelicans-SaiPan yleisömäärät olivat pettymyksiä, Lukko-Tapparan aavistuksen ja TPS-HIFK:n jonkin verran yläkanttiin. Tosin myös Lukolla ja TPS:llä riittää työsarkaa Urheilusanomien kausioppaassa ilmoitettuun yleisötavoitteeseen (Lukolla 3 850 ja TPS:llä 5 700) pääsyssä, jos perjantaipeli suht. kiinnostavaa vierasjoukkuetta vastaan ei houkuttele enempää katsojia paikalle.

Silloin kun TPS veti kovia yleisölukemia halliin, niin trendi oli joka vuosi nouseva. Syksyllä kirjoittettiin, että ketään ei kiinnosta ja tammikuun jälkeen keskiarvo oli viisinumeroinen. Toki vastaavaa trendiä ei ole vähään aikaan näkynyt, mutta eipä juuri joukkueen peliesityksetkään siihen ole antanut sille tukeaan. No onhan viikonloppupelien keskiarvo tällä hetkällä 8000, joten jos tuo peli jatkuu samallaisena kuin eilen, niin sarka voi olla suhtelellisen kevyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös