Yleisömäärät kaudella 2014–2015

  • 351 547
  • 1 703

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Toki halleilla käy ne viiskybäset, jotka eivät nykyviihdettä muutenkaan osaa liiemmin kaivata, heillehän maailma ei ole samalla lailla muuttunut. Nuoret käyvät hallilla koska pääsevät fanikatsomoon hyppimään, mutta entäs se valtava massa, joka on kasvanut netin parissa ja tottunut siihen, että kaiken saa ilmaiseksi tai halvalla ja silloin kun itse haluaa? Niistä pitäisi muodostua se seuraavien vuosikymmenten vakiokatsojaporukka, enkä ihan heti näe näin käyvän.

Kiteytettynä siis:
1. Viihdetarjontaa on saatavilla enemmän kuin koskaan, halvempana kuin koskaan. Ja juuri silloin kun sitä itse haluaa.
2. Lätkä kiinnostaa edelleen, mutta SM-liigaa ei koeta tuon hinnan arvoiseksi.
--------
Lopputulema: hintoja ei välttämättä tarvitse laskea, mutta SM-liigasta on tehtävä jälleen niin kiinnostava, että se oikeuttaa lippujen hinnat. Jos näin ei tapahdu, on lopun alku edessä.

Tuossa olen samaa mieltä että ne 30-50 vuotiaat muodostavat sen lipuista maksavan massan. Hehän mahdollisesti hyppivät nuorempana fanikatsomossa noin 10 euron hintaan ja nyt pitäisi maksaa perheen kanssa 30-100 euroa ottelusta riippuen tuleeko yksin yksi muksu sylissä vai isomman familyn kanssa.

Tuota että Liigan kiinnostus ratkaisisi ongelman laskematta ottelutapahtuman hintaa en osta. Voitko kertoa milloin Liiga oli viimeksi kiinnostava ja mikä siihen oli syy?

Itse toki katselen tätä hyvin punaisten lasien läpi ja mutuilen koko kansan tilanteesta, mutta meillä Nordiksella tällä hetkellä pelataan parasta lätkää vuosiin, on potentiaalinen tuleva huippukoutsi joka nostaa jo nyt päätään suomen osaavimpien valmentajien joukossa, on Zaborskya, Puustista maalintekijöiksi, uusia nuoria vastuunkantajiksi jne. Täydellinen paketti ja vielä jos härmän taso ei riitä niin eilen tuli hyvä haaste hurreilta, eli CHL tuli kuin tilauksesta että pääsee mittaamaan tasoa ruotsalaisiin huippuihin, odotan hyvää matsia 7.10 kun saapuvat nordikselle. Ja ettei pointti unohdu niin hallilla tyhjää, en nyt heti keksisi miten IFK:n Liiga-matseista saisi kiinnostavampia näillä ottelutapahtuman hinnoilla. Sen toki myönnän että Narrit jätti aukon, mutta ei se selitä kaikkea. Kova päänahka ainakin omasta näkövinkkelistä oli hallitsevan mestarin voittaminen raksilassa vaikka kyseessä olikin alkukausi.

_
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
, niin onhan se ymmärrettävää että pelejä TV:stä katselee, varsinkin, kun tunnelmassakaan kotisohvan ja hallin välillä ei juurikaan eroja ole.

Olet malliesimerkki siitä mitä tarkoitin ja uskon että teikäläisiä löytyy paljon joka Liiga-paikkakunnalta. Juuri teidän ja Liigan parantuneen tv-näkyvyyden johdosta hallille tulisi päästä halvemmalla, lippu + oheismyynti.

Tuota lainaamaani kohtaa en allekirjoita, itselleni tv-lähetys ei ole lähelläkään hallin tunnelmaa. Mutta tästä voisikin vetää yhtälöä siihen että onko tunnelma piippuhyllyllä ja varsinkin vieraspäädyn piippuhyllyllä yhtä vaisua kun tv:n ääressä. Tässä olisi hyvä sauma kilpailla katsojista, niin kuin äsken mainitsin, lipunhintoja alas hallilla vikoilta riveiltä ja vieraspäädystä.

_
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ei pidä paikkaansa. Tampereella voidaan toki olla persaukisia, mutta Linnanmäen sisäänpääsyn muuttaminen maksuttomaksi pelasti huvipuiston ja teki siitä voitollisen. Tuolloinen toiminnanvetäjä käytännössä pelasti kituuttavan huvipuiston ja nykyisinhän suuri osa Linnanmäen tuotoista tulee nimenomaan oheishötöstä.

Kirjoitin epäselvästi.

Selvennetään: Särkänniemen tapauksessa taustalla oli kesän 2013 sekoilu sen kanssa, että laittoivat sen sisäänpääsymaksun, varmaan aika moni muistaa tämän. No, kesäksi 2014 maksu poistettiin ja siitä johtuu varsin hurjankin kuuloinen 10-15 % kävijämäärän nousu verrattuna viime vuoteen. En usko, että kävijämäärä olisi noussut, vaan päin vastoin laskenut, ellei tämä sekoilu olisi hämärtämässä tilastoja. Siitä huolimatta kukaan ei ostanut mitään ja homma huutaa nyt hoosiannaa.

Linnanmäen tapaus on vähän erilainen. Jo heidän 2013-sesonkinsa loppupuolella he huomasivat, etteivät ihmiset enää osta rannekkeita ja lippuja huvipuistolaitteisiin, näiden myynti alkoi vähentymään, jopa 20-30%. Sen sijaan ilmaislaitteet houkuttivat ihmisiä. Linnanmäen toimitusjohtaja valoi tuolloin uskoa Kauppalehden (?) haastiksessa, että kunhan nyt käyttävät jotain rahaa, niin kaikki on hyvin, mutta myönsi kuitenkin että päätulonlähde ovat maksulliset laitteet, ei kahvikojut ja namikauppa. Täksi vuodeksi Linnanmäen kävijämäärä ilmeisesti laskee hieman, joka ei ole suoraan verrannollinen tuloksen kanssa, mutta uskallan väittää, että myös tulos laskee noin 10 %.

Tuo noin miinus 10 % näyttää olevan luku, joka esiintyy aika paljon viihde-, muoti- ja vapaa-ajan ostovoiman mittauksissa, sattumoisin aika lähellä myös Liigan yleisömäärien laskua, jahka kautta saadaan enemmän pelatuksi.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Olet malliesimerkki siitä mitä tarkoitin ja uskon että teikäläisiä löytyy paljon joka Liiga-paikkakunnalta. Juuri teidän ja Liigan parantuneen tv-näkyvyyden johdosta hallille tulisi päästä halvemmalla, lippu + oheismyynti.

Tuota lainaamaani kohtaa en allekirjoita, itselleni tv-lähetys ei ole lähelläkään hallin tunnelmaa. Mutta tästä voisikin vetää yhtälöä siihen että onko tunnelma piippuhyllyllä ja varsinkin vieraspäädyn piippuhyllyllä yhtä vaisua kun tv:n ääressä. Tässä olisi hyvä sauma kilpailla katsojista, niin kuin äsken mainitsin, lipunhintoja alas hallilla vikoilta riveiltä ja vieraspäädystä.

_

Sanotaanko näin, että vaikea päästä huippu tunnelmaan hallilla, kun vastakkain ovat kotijoukkue TPS ja Kalpa, ja suosikkijoukkue pelaa samaan aikaan satojen kilometrien päässä. Eipä silti, tällainen jääkiekon suurkuluttaja viihtyy myös TPS-Kalpa -ottelussa, mutta nykyään tuo kynnys lähteä katsomaan paikan päälle pelejä on noussut, kun töllöstä näkee Jypin pelit kotisohvalta ja samaan aikaan voi surffailla jokaisella pelipaikkakunnalla.

Sikäli tietysti suuressa kuvassa jääkiekon kannalta nykyisessä talous -tilanteessa ja lajina harmi, että kaltaiseni nelikymppiset ja vanhemmatkin, joilla budjetti -osaston puolesta olisi nykyisin varaa käydä vaikka joka päivä pelejä katsomassa ja oheistuotteita ostamassa jäävät kotiin. Tässä tullaan sitten siihen, että millainen on itse ottelutapahtuma kokonaisuudessaan. Itse en osaa sanoa minkälaisia helikopteriliikkeitä esim. TPS:n pitäisi tehdä saadakseen meikäläisen lähtemään parinkymmenen kilometrin päähän HK-areenalle nykyistä enemmän pelejään katsomaan, mutta jotain uutta ja erikoista itse tapahtumaan pitäisi järjestävän organisaation luoda. TPS-Jyp ja TPS- Pelicans peleihin menen tietysti nykyisinkin, mikäli työvuorot antavat myöten.

Tosin, mikäli TV:stä pelejä ei näytettäisi, niin varmasti kävisin jälleen sen 10-20 peliä kauden aikana hallilla katselemassa, vaikka siellä ei omat suosikit pelaisikaan.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yleistyksistä jatkaen on vaikea kuvitella miten tuo lento- tai koripallo nyt vaikkapa täällä länsirannikolla (Rauma-Pori-Vaasa -akseli) vaikuttaisi kun ei taida olla juuri pääsarjatoimintaa edes näköpiirissä. Tuskin noi maajoukkueet tänne tulee viikoittainkaan pelaamaan kun ei ole kertaakaan edes näkynyt.


Kyseisten lajien ilmainen näkyvyys eri medioissa saattaa kuitenkin jättää perheen katsomaan esim. YLE:n urheiluviikonloppua kotiin sen sijaan että lähdetään pakkasessa ja kylmässä meriviimassa kohti jäähallia, jonne uppoaa helposti se 100€. Kyseessä voi olla vielä melko pieni joukko. Sekin kun lisätään siihen lätkän ydinporukkaan joka jo nyt mielummin katselee matsit Ruudun kautta niin alkaa syntymään pieniä puroja. Pienistä puroista jne...
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
MustatKortit: Ach so, nyt ymmärrän. Oma tietoni Linnanmäen suhteen oli itseasiassa useamman vuoden takaa, ja on helppo sinänsä uskoa pienentyneisiin kävijämääriin.

Puhun ehkä ammattinikin puolesta liian paljon merkityksistä, mutta uskon vahvasti siihen, että kun kaksi öbaut saman hintaluokan ja saman viihdearvon tarjoavaa viihdetuotetta kilpailevat, merkityksellisempi valitaan. Ja merkityksiä syntyy kokemuksien ja markkinoinnin kautta. Liigassa kokemuksia (historiaa) on riittävästi, mutta niiden nostaminen markkinnoin kautta on täysin lapsenkengissä.

Jos vastakkain ovat merkittävästi kalliimpi ja halvempi vaihtoehto, voidaan kalliimpi edelleen valita, mikäli sen merkitys on riittävän suuri. Tällä hetkellä Liiga ei tarjoa merkityksiä. Mitä väliä sillä on, että Blues voittaa KalPan marraskuussa? Mitä väliä sillä on, että Blues häviää Sportille syyskuussa? Mitä väliä sillä on, näenkö nämä pelit hallilla vai en? Ei mitään.
 

Kennel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä ei varsinaisesti ole vielä tämän kauden juttu, mutta kysymyksenä nousee mieleen, ovatko suuret fyysiset katsomot käymässä vanhanaikaisiksi? Tekniikka ja sitä myötä tv-toteutuksen laatu jatkaa nykytilanteesta kehitystään ja ihmisten elämä on muutenkin vaivihkaa siirtynyt yhä enemmän ja enemmän verkkoon. Laji- ja katsomoromantikkona puistattaa, mutta teknofiilinä mahdollisuudet olohuonekokemuksen vallankumoukseen virtuaalilaseilla sun muulla scifi-hömpällä kiehtoo.

Isoimmat läpimurrot ovat vielä vuosien päässä, mutta vähän veikkaan, että fyysisten katsojien käyrä ei enää menneisiin lukuihin ole palaamassa.

e. Facebook maksoi muuten keväällä pari miljardia dollaria prototyyppivaiheessa olevista Oculus Rift -virtuaalilaseista. Tulevaisuuden suunnitelmissa on mainittu nimenomaan musiikki- ja urheilutapahtumien virtualisointi.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ilmeisesti sulla on sitten useampia kirjoittajia ignoressa, (tai ainakin minut) jos et ole mitään tuosta aiheesta huomannut. Ei tuota aihetta mitenkään syvällisesti ole pohdittu ja siihen mitään lopullista ratkaisua annettu, mutta on tuo uhka useammassa viestissä tuotu esille.

Pahoitteluni. Luin kyllä kirjoituksesi. Maalasin vähän jotta keskusteluun tulisi särmää ja asiaa Jokerit-jankkaamisen sijaan. Nythän viimeiset viestit ovat pohtineet asiaa laajemminkin. Hyvä niin.

Yksi tabu on edelleen se, että runkosarjan väsyneessä matsissa voi olla 4 500 katsojaa mutta kun playoffit alkaa, katsojamäärä putoaa esim 3 500 katsojaan. Taustalla on mm. se, että yrityslippulaisten (usein ilmaisia loppukäyttäjälle) määrä on playoffeissa selvästi pienempi. Liigahan on tätä yrittänyt paikata sillä, että lähes kaikki joukkueet pääsevät playoffeihin. Näin yrityksille olisi helpompi tarjota myös playoffeja kylkiäisenä. Merkittävä lovi katsomoissa näkyy kuitenkin siinä, että halvoilla tai ilmaisilla (itselleen) yrityslipuilla katsoneet eivät ole valmiita maksamaan playoff-tuotteesta pyydettyä hintaa. Sen takia osassa halleja ensimmäiset playoffit on lähes aina pelattu pienelle tai hyvin pienelle yleisölle. Sinänsä aivan käsittämätön ilmiö. Kun peleissä - vihdoin - on panosta, katsojamäärät vähenevät ainakin välieriin asti jos ei niissäkin.

Hallit ovat monin paikoin myös liian steriilit. Kannattaisi pohtia seisomakatsomoiden paluuta joihin saisi edullisesti lippuja. Isot hallit mm. Sveitsissä toimivat näin ja väkeä riittää.
 
Viimeksi muokattu:

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
Itselläni otteluissa käyminen ja oheistuotteiden ostaminen hallissa ei enää olisi rahasta kiinni, mutta jos katsotaan yhteen ottelutapahtumaan meikäläisen kulutustottumuksilla kuuluvan muutaman tuopin ottaminen kaupungilla ennen peliä ( 10-20 e ), taksimatkat jäähallille ja takaisin ( 30 e ), lippu otteluun ( 20-25 e ), neljä 0,4 litran tuoppia pelin aikana ( n. 30 e ) ja lihapiirakka/hotdog/popparit ( n.5 e ), niin onhan se ymmärrettävää että pelejä TV:stä katselee, varsinkin, kun tunnelmassakaan kotisohvan ja hallin välillä ei juurikaan eroja ole.

Omaan korvaan tämä kyllä kuulostaa enemmänkin keittoreissulta kuin lätkämatsilta, tai siis se lätkä menee siinä ohessa. Vaikea kuvitella että viikolla pelattavaan otteluun lähdetään ensiksi pubiin vetään muutamat pitkät, tämän jälkeen mittarilla hallille juomaan käytännössä kaljaa (viikonloput on toki eri juttu + poikkeustapaukset esim. fanimatka). Erätauolla ei ainakaan Tampereella edes ehdi kunnolla juomaan kaljaa, jos ei lähde kolme minuuttia ennen erätaukoa jonottelemaan, saati että kerkeisi vielä tämän jälkeen hakeen lihapiirakat.
 

pekoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Kyseisten lajien ilmainen näkyvyys eri medioissa saattaa kuitenkin jättää perheen katsomaan esim. YLE:n urheiluviikonloppua kotiin sen sijaan että lähdetään pakkasessa ja kylmässä meriviimassa kohti jäähallia, jonne uppoaa helposti se 100€. Kyseessä voi olla vielä melko pieni joukko. Sekin kun lisätään siihen lätkän ydinporukkaan joka jo nyt mielummin katselee matsit Ruudun kautta niin alkaa syntymään pieniä puroja. Pienistä puroista jne...

Kommentoin nyt lähinnä Porin näkökulmasta kun sen parhaiten tunnen…

Olen tästä sitä mieltä, että valtaosa näistä mainitsemistasi kotiinjääjistä jäävät sinne siitä syystä ettei ostovoima (lue: rahat) riitä. Ei suinkaan sen takia että YLE:n urheiluviikonloppu kiinnostaa enemmän. Jos rahat riittää niin jäähallille lähtevät riippumatta siitä maksaako yksittäinen lippu vitosen enemmän tai vähemmän. Mutta jos rahat on vähissä niin kyllähän selkopäinen käyttää ne ensin asumiseen, ruokaan, vaatteisiin jne.

Tuosta näkyvyydestä muuten olisi hauska saada jostain lisää faktaa. Muistelen Juha Hiitelän tviitanneen tällä viikolla, että lentopalloliitto maksaa jatkossa tv-kanavalle siitä, että näyttävät lentopalloa. Mielenkiintoinen asetelma kun tuossakin lajissa pitäisi olla kauhia maajoukkuebuumi päällä.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pahoitteluni. Luin kyllä kirjoituksesi. Maalasin vähän jotta keskusteluun tulisi särmää ja asiaa Jokerit-jankkaamisen sijaan. Nythän viimeiset viestit ovat pohtineet asiaa laajemminkin. Hyvä niin.
Eipä mitään. Tuota Jokerit-jankkaamista on todellakin ollut liikaa. Mielestäni sekin kuitenkin osittain liittyy tähän keskusteluun. Sekin on yksi pieni puro yhdistettynä noihin muihin vaikutuksiin. Pääasia että muitakin vaikutuksia on ruvettu spekuloimaan usean kirjoittajan toimesta.

Hallit ovat monin paikoin myös liian steriilit. Kannattaisi pohtia seisomakatsomoiden paluuta joihin saisi edullisesti lippuja. Isot hallit mm. Sveitsissä toimivat näin ja väkeä riittää.

Tästä täysin samaa mieltä.

Kommentoin nyt lähinnä Porin näkökulmasta kun sen parhaiten tunnen…

Olen tästä sitä mieltä, että valtaosa näistä mainitsemistasi kotiinjääjistä jäävät sinne siitä syystä ettei ostovoima (lue: rahat) riitä. Ei suinkaan sen takia että YLE:n urheiluviikonloppu kiinnostaa enemmän. Jos rahat riittää niin jäähallille lähtevät riippumatta siitä maksaako yksittäinen lippu vitosen enemmän tai vähemmän. Mutta jos rahat on vähissä niin kyllähän selkopäinen käyttää ne ensin asumiseen, ruokaan, vaatteisiin jne.

Ei se tietenkään yksiselitteistä ole, mutta valintojen mahdollisuuksia tulee huomattavasti lisää ihmisille jotka juuri ja juuri keikkuvat siinä rajalla että mitä perheen kanssa tehdään. Monissa perheissä on ruvettu taas kiinnittämään huomiota siihen, että yhteistä aikaa täytyy löytyä enemmän. Ennen Isä ja poika lähti matsiin. Äiti ja tytär koiranäyttelyyn. Molemmat kävivät pikaruokapaikoissa matkalla tai tapahtumapaikalla. Nyt koko perhe tekee safkaa yhdessä ja sitten katellaan telkasta ensin horse show ja sen jälkeen korismatsi. Yleistystä mutta hyvin mahdollinen tapahtumien kulku.

Tuosta näkyvyydestä muuten olisi hauska saada jostain lisää faktaa. Muistelen Juha Hiitelän tviitanneen tällä viikolla, että lentopalloliitto maksaa jatkossa tv-kanavalle siitä, että näyttävät lentopalloa. Mielenkiintoinen asetelma kun tuossakin lajissa pitäisi olla kauhia maajoukkuebuumi päällä.

Itekkin jotain tuollaista muistelen jossain nähneeni. Vaikuttaa oudolta, mutta ehkä siellä rakennetaan jotain suurempaa pitkällä aikavälillä eikä tyyliin kaikkimullehetinyt. Nyt halutaan todellakin ne suuret massat saada kunnolla koukkuun.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Omaan korvaan tämä kyllä kuulostaa enemmänkin keittoreissulta kuin lätkämatsilta, tai siis se lätkä menee siinä ohessa. Vaikea kuvitella että viikolla pelattavaan otteluun lähdetään ensiksi pubiin vetään muutamat pitkät, tämän jälkeen mittarilla hallille juomaan käytännössä kaljaa (viikonloput on toki eri juttu + poikkeustapaukset esim. fanimatka). Erätauolla ei ainakaan Tampereella edes ehdi kunnolla juomaan kaljaa, jos ei lähde kolme minuuttia ennen erätaukoa jonottelemaan, saati että kerkeisi vielä tämän jälkeen hakeen lihapiirakat.

Nooh, noin kymmenen kaljan annoksesta 4-5 tunnin aikana 100 kiloinen nelikymppinen mies ei vielä juovuksiin tule, mutta hieman nostaa kuitenkin tunnelmaa.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hallit ovat monin paikoin myös liian steriilit. Kannattaisi pohtia seisomakatsomoiden paluuta joihin saisi edullisesti lippuja. Isot hallit mm. Sveitsissä toimivat näin ja väkeä riittää.

Mieleen tulee rinnastaa elokuvien katsominen joko elokuvissa tai kotona ja lätkämatsit hallilla tai kotona. Ihmiset käyvät edelleen katsomassa elokuvia elokuvateattereissa, koska sieltä saa aivan erilaisen kokonaiskokemuksen kuin omista kotioloista. Jääkiekkovaikuttajien täytyy ymmärtää tämä seikka ja asioita hoitamaan täytyy palkata asiansa osaavia koulutettuja ihmisiä parantamaan sitä kokemusta, jota halleilta saa. Sujuva asiakaspalvelu ja tunnelma ovat kaksi isoa asiaa, mitä tv:n kautta ei voi saada samoissa mittasuhteissa kuin kotona. Kuitenkin minusta tuntuu siltä, että monissa paikoissa on suurta haluttomuutta investoida rahallisia resursseja näiden seikkojen kehittämiseen, koska niistä ei välttämättä ole lyhyellä tähtäimellä hyötyä. Pidemmällä tähtäimellä tämä kuitenkin kostautuu globalisoituvassa maailmassa, jossa viihdetarjonta kasvaa ja ero tv-lähetysten ja hallikokemusten välillä pienenee. Tämä eron pieneneminen korostuu taloustilanteessa, jossa ihmisten ostovoima heikkenee.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Hallit ovat monin paikoin myös liian steriilit. Kannattaisi pohtia seisomakatsomoiden paluuta joihin saisi edullisesti lippuja. Isot hallit mm. Sveitsissä toimivat näin ja väkeä riittää.

Porissa ongelma on jo vuosien ajan ollut juuri seisomakatsomon täyttöaste. Ei oikein voi puhua siitä, että olisi jotain tekemistä pelin kiinnostavuuden tai "tuotteen huonouden" kanssa, sillä on ollut pelejä, jossa ihmiset haluaisivat kyllä ostaa kalliin istumalipun, mutta jos eivät sitä saa, niin jäävät kotiin ja katsovat sohvalta.

Ässät on pyrkinyt reagoimaan tähän laskemalla täksi kaudeksi seisomalippujen hintaa. Tietysti on hienoa, että näin toimitaan, kiitokset toimistolle, mutta en minä usko että tällä tilannetta suuresti muokataan. Vaikka olisi kuinka kiinnostava peli, niin isolle osalle ihmisistä tapa katsoa peli on ensisijaisesti (kallis) istumapaikka hallissa ja jos sitä ei saada, niin jäädään kotiin.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ässät on pyrkinyt reagoimaan tähän laskemalla täksi kaudeksi seisomalippujen hintaa.

Onko lippujen hintojen laskeminen ainoa tapa, jolla organisoituneen kannattajatoiminnan toimintaedellytyksiä ja sen kasvattamista voidaan seuran puolelta edesauttaa? Itse kuvittelisin, että seuroilla voisi olla mahdollisimman aktiivinen rooli tässä asiassa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Onko lippujen hintojen laskeminen ainoa tapa, jolla organisoituneen kannattajatoiminnan toimintaedellytyksiä ja sen kasvattamista voidaan seuran puolelta edesauttaa? Itse kuvittelisin, että seuroilla voisi olla mahdollisimman aktiivinen rooli tässä asiassa.

Minun nähdäkseni Ässät on kyllä pyrkinyt aika paljon osallistumaan tähän kannattajaryhmien tukemiseen ja aktivoimiseen, kannattajaryhmien toiveita on täytetty antamalla heidän käyttöönsä erillinen katsomonosa jne. Mutta tämä on ehkä vähän eri keskustelunaihe, Porissahan on jo vuosien ajan ollut käymistilassa tämä kannattajakulttuuri ja sen toimijoiden sisäiset riitaisuudet, joihin nähdäkseni Porin Ässillä ei oikein ole osaa eikä arpaa.

Ennemminkin on niin, että iso osa niistä ihmisistä, jotka oikeasti ottelusta toiseen siellä seisomakatsomossa käyvät, niin he eivät ole kovin innoissaan lippujen heiluttelusta ja chänteistä, vaan päin vastoin haluavat päästä omalle paikalleen seisomakatsomossa, ilman häiritsevää kilpalaulantaa.

Korostan vielä sitä, että Ässien tärkeisiin otteluihin - ja moniin vähemmänkin tärkeisiin otteluihin - istumapaikkoja kyllä saadaan kaupaksi, vaikka hinta olisi korkeampikin. Sen sijaan seisomaliput eivät kiinnosta, eivätkä välttämättä edes heikommin sijaitsevat istumapaikat, tämä viimeinen riippuen ottelun merkityksestä.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minun nähdäkseni Ässät on kyllä pyrkinyt aika paljon osallistumaan tähän kannattajaryhmien tukemiseen ja aktivoimiseen, kannattajaryhmien toiveita on täytetty antamalla heidän käyttöönsä erillinen katsomonosa jne. Mutta tämä on ehkä vähän eri keskustelunaihe, Porissahan on jo vuosien ajan ollut käymistilassa tämä kannattajakulttuuri ja sen toimijoiden sisäiset riitaisuudet, joihin nähdäkseni Porin Ässillä ei oikein ole osaa eikä arpaa.

Niin, jotenkin tuntuu siltä, että yleismaailmallisesti kannattajakuntien sisälle on taipumus syntyä erilaisia kannattajaryhmiä, joiden välille ja sisälle syntyy erilaisia riitoja. Minusta tätä voitaisiin pohtia ihan seurojenkin sisällä, että mistä se johtuu ja voisiko asiaan vaikuttaa jotenkin? Ehkä seura voisi olla konkreettisemmin läsnä asioiden hoitamisessa ja jopa toiminnan kehittämisessä?

Olen sitä mieltä, että yleisön elävöittäminen on aivan keskeinen asia tunnelman kannalta ottelutapahtumissa ja varsinkin niissä otteluissa, joissa pelilliset panokset eivät ole kaikista korkeimmillaan. Yleisesti ottaen mitä suurempi "fanikatsomo" ja mitä aktiivisempi se on, sen parempi. Totta kai sitten myös siitä tunnelmasta nauttivalle ja eniten maksavalle yleisönosalle pitää varata tarpeeksi tilaa ja hyvät palvelut.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Niin, jotenkin tuntuu siltä, että yleismaailmallisesti kannattajakuntien sisälle on taipumus syntyä erilaisia kannattajaryhmiä, joiden välille ja sisälle syntyy erilaisia riitoja. Minusta tätä voitaisiin pohtia ihan seurojenkin sisällä, että mistä se johtuu ja voisiko asiaan vaikuttaa jotenkin? Ehkä seura voisi olla konkreettisemmin läsnä asioiden hoitamisessa ja jopa toiminnan kehittämisessä?...

Lähestymme sellaista aihetta, mistä minulla ei ole mitään ensi käden tietoa, joten hivenen vaikeaa sanoa juuta tai jaata. Kolme asiaa on kuitenkin varsin yleisesti tiedossa.

- Ensimmäinen on se, että Ässät on pyrkinyt eri tavoin kehittämään kannattajakulttuuria ja esimerkiksi ennen viime kauden alkua lanseerattiin uusi katsomonosa "Louhos", johon kannattajien oli tarkoitus kerääntyä laulamaan ja heiluttelemaan lippuja. Ei ottanut tuulta alleen.

- Toisekseen, Porissa keskustelu asian ympärillä näyttytyy erittäin riitaisana, yhteispeliä ei juuri näytä olevan.
Mitä nk. "moderniin kannattamiseen" tulee, niin se on jäänyt (valitettavasti) marginaaliseksi ilmiöksi.

- Kolmanneksi - ja tämä lienee se tärkein asia - vaikka kannattajaryhmät aktivoituisivat, sopisivat riitansa ja kokisivat vähän kasvua lukumääräisestikin, niin tämä ei juuri vaikuta siihen ongelmaan, että seisomakatsomossa jää paljon lippuja myymättä. Tällä palstalla on jos minkälaista lätkäjätkää, jotka idealistisesti kuvittelevat kannattajakulttuurin tuovan lisää satunnaiskatsojia, mutta todellisuudessa nämä eivät ainakaan Porissa ole valmiita tinkimään mukavuudestaan. Porissa tärkeimmät kehityskohteet ovat nähdäkseni halliremontin valmiiksi saattaminen, myyntipisteiden kehittäminen jne.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tällä palstalla on jos minkälaista lätkäjätkää, jotka idealistisesti kuvittelevat kannattajakulttuurin tuovan lisää satunnaiskatsojia, mutta todellisuudessa nämä eivät ainakaan Porissa ole valmiita tinkimään mukavuudestaan. Porissa tärkeimmät kehityskohteet ovat nähdäkseni halliremontin valmiiksi saattaminen, myyntipisteiden kehittäminen jne.

En ole ehdottomassa, että kukaan tinkisi mukavuudestaan. Olen päinvastoin miettimässä keinoja, jotka lisäävät tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Fanikatsomoihin tarvitaan erilaisia ihmisiä kuin muihin katsomonosiin. Faneilta odotetaan osallistumista tunnelman luontiin ja heidän houkuttelemisekseen paikalle seuran täytyy kohdistaa markkinointia ja huomioida heidän tarpeensa. Miksi ei myös olla ainakin osittain mukana ohjaamassa toimintaa, ideoimassa toimintaa ja ratkomassa eteen tulevia ongelmia?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En ole ehdottomassa, että kukaan tinkisi mukavuudestaan. Olen päinvastoin miettimässä keinoja, jotka lisäävät tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Fanikatsomoihin tarvitaan erilaisia ihmisiä kuin muihin katsomonosiin. Faneilta odotetaan osallistumista tunnelman luontiin ja heidän houkuttelemisekseen paikalle seuran täytyy kohdistaa markkinointia ja huomioida heidän tarpeensa. Miksi ei myös olla ainakin osittain mukana ohjaamassa toimintaa, ideoimassa toimintaa ja ratkomassa eteen tulevia ongelmia?

Ässät on ollut tukemassa fanitoimintaa monilla erilaisilla tavoilla. Faneille on jaettu ilmaisia lippuja, heille on osoitettu oma alueensa niin seisoma- kuin istumakatsomosta jne. Homma on nyt vaan jäänyt lapsenkenkiin ja viime aikaisen keskustelun perusteella Ässäfanien keskuudessa eivät tappele asiat vaan ihmiset. Homma ei muutu ennen kuin joku ulkopuolinen ihminen/ ryhmä kiinnostuu fanitoiminnan kehittämisestä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Miksi ei myös olla ainakin osittain mukana ohjaamassa toimintaa, ideoimassa toimintaa ja ratkomassa eteen tulevia ongelmia?

Kuten TF tuossa yllä jo totesi, niin Ässät on ollut paljon mukana tässä keskustelussa... Ässät tekee tällä hetkellä paljon pyrkiessään kehittämään ottelutapahtumaa ja lipunmyyntiäkin, itse asiassa aika harvalla organisaatiolla on heittää pöytään niin paljon konkretiaa kuin Ässillä: miljoonien omakohtainen panostus Isomäkeen, oman hallirahan lanseeraaminen, uusia teemaotteluita, seisomalippujen hinta-ale jne.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Yksi tabu on edelleen se, että runkosarjan väsyneessä matsissa voi olla 4 500 katsojaa mutta kun playoffit alkaa, katsojamäärä putoaa esim 3 500 katsojaan. Taustalla on mm. se, että yrityslippulaisten (usein ilmaisia loppukäyttäjälle) määrä on playoffeissa selvästi pienempi. Liigahan on tätä yrittänyt paikata sillä, että lähes kaikki joukkueet pääsevät playoffeihin. Näin yrityksille olisi helpompi tarjota myös playoffeja kylkiäisenä. Merkittävä lovi katsomoissa näkyy kuitenkin siinä, että halvoilla tai ilmaisilla (itselleen) yrityslipuilla katsoneet eivät ole valmiita maksamaan playoff-tuotteesta pyydettyä hintaa. Sen takia osassa halleja ensimmäiset playoffit on lähes aina pelattu pienelle tai hyvin pienelle yleisölle.

Kyllä, tuntuu hullulta keskustelu runkosarjan merkityksettömistä otteluista, kun monesti kauden pienimpiä yleisömääriä kirjataan juuri poffien avauskierroksilla. Nuo firmaliput ovat yksi syy, mutta jonkin verran vaikuttaa sekin, että moni jättää sen avausmatsin väliin, kun paras seitsemästä sarjoissa se kolmas on paljon houkuttelevampi vaihtoehto (alkukankeus ja varovaisuus usein karissut, aletaan jo hakea etulyöntiasemaa tai jopa ratkaisua) ja se viideskin ottelu tulee suurella todennäköisyydellä. Jos oma joukkue lähtee vieraista, niin vaikutus ei ole noin suuri. Kuuden ottelun varaan esimerkiksi ei enää voi kovin varmasti laskea.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tänään on tämän ketjun keskustelun kannalta varsin merkityksellinen peli Porissa, eli saas nähdä, mikä on yleisömäärä.

Porissa siis vastakkain Ässät ja Sport, jotka ovat nähneet toisensa viimeksi keväällä 2009 karsintojen game sevenissä. (Paikallis)ottelu on pelillisesti varsin mielenkiintoinen, viikonloppukin alkamassa ja kotijoukkue aloittanut runkosarjan mallikkaasti. Sport voitti viimeksi ja Vaasasta on menossa faneja Poriin ottelua seuraamaan. Samaten ilmat ovat viilenneet.

Tämän lisäksi matsi on näitä Ässien teemapelejä, jos oikein muistan.

Tämä matsi kiinnostaa porilaisia varmasti ja siksi onkin kiva nähdä, näkyykö tämä yleisömäärässä millään lailla. Itse en povaa mitään hurjia yleisömääriä, mutta vaikka niin kävisikin, niin en usko ihmisten käyttävän yhtä paljon rahaa hallilla, kuin aiemmin.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tämä matsi kiinnostaa porilaisia varmasti ja siksi onkin kiva nähdä, näkyykö tämä yleisömäärässä millään lailla. Itse en povaa mitään hurjia yleisömääriä, mutta vaikka niin kävisikin, niin en usko ihmisten käyttävän yhtä paljon rahaa hallilla, kuin aiemmin.
Tuotanoin, itse en ole porilainen, mutta ne Ässien-kannattajat joita tunnen eivät koe Sportia millään tavalla "paikallisvastustajaksi" tai "viholliseksi". Eikä herätä oikeastaan suurempaa kiinnostusta heidän keskuudessaan, heille ei tuo yksi sarja saanut aikaan tälläisiä pidemmälle muistettavia tunteita.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tuotanoin, itse en ole porilainen, mutta ne Ässien-kannattajat joita tunnen eivät koe Sportia millään tavalla "paikallisvastustajaksi" tai "viholliseksi". Eikä herätä oikeastaan suurempaa kiinnostusta heidän keskuudessaan, heille ei tuo yksi sarja saanut aikaan tälläisiä pidemmälle muistettavia tunteita.

Juu, voi olla noinkin kun sanot, itsekin koen Lukon päävastustajaksi. Silti, muita yleisömäärään (positiivisesti?) vaikuttavia asioita lienee olemassa.

Sinällään huvittavaa, kun minä näitä analysoin, itse pääsen paikan päälle Poriin noin 2-5 kertaa kaudessa, kun runkosarjasta puhutaan. Toki pk-seudun matsit käyn katsomassa kaikki ja katson sitten Ässien pelin Neloselta, ennen kuuntelin radiosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös