Viskin ystävät

  • 543 045
  • 2 024

redcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, SAFC, Denver Broncos, LA Kings, TB Rays
vain oluen kyytipoikana

Viskistä saan valitettavasti vain juukelinmoisen kankkusen, joten sellaisenaan en siitä tykkää ja en juo ainoana juomana.

Koskapa olen tummien oluiden ystävä, niin varsinkin juodessani irlantilaisia ja/tai englantilaisia ale- tai bitter-tyyppisiä oluita, tapanani on ottaa kyytipojaksi joko Jamesonia tai Tullamore Dew:ta. Ovat sopivan pehmeitä makuuni, eivätkä aiheuta myöhemmin päänsärkyä.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Re: No johan pomppas!

Viestin lähetti B1

Viskien nauttimisestahan voisi pitää esitelmiä vuositolkulla, mutta itse juon VISKINI, aina kun mahdollista, raakana. Ei siihen mitään laiteta sekaan.
Nämä muualta kuin Briteistä tulleet aineet, kaipaavat kyllä jotain joukkoon. Johtuu siitä, että ne eivät olekaan viskejä.

Jos olisin kateellinen luonne, olisin kateellinen bee-ykkösen viskiosaamiselle. Hieno laji varmaan. Jos olisin viskin suhteen moukka, tunnustaisin ostaneeni laatikollisen halpaa (maksoi varmaan 5 eukkaa flinda) D.Y.C-merkkistä viskiä Espanjan Lidl myymälästä ja nauttineeni kaikki 12 putelia Coca-Colan kanssa, mutten ole. Taino, jos sana ei leviä... niin ostin ja join. Lyökää minua.

Eräs lahtelainen ystäväni briljeeraa kuuluvansa johonkin paikalliseen -viskit rulettaa-kerhoon ja hän opasti minua nokka pystyssä, että viski tulee nauttia ilman jäitä, mutta vedellä 2/3 blandattuna.

Taitaa kuskata minua? Mokoma 'elvis'?
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
B1, Sinä olet selkeästi alan mies. Ymmärryksesi jaloimmasta juomasta ja brittien ainoasta kitusiin kelpaavasta tuotteesta on kadehdittava.

Uskallanpas kuitenkin taas kerran mainostaa tuota loistavaa juomaa, joka saa Kanada-maljan taas väikkymään silmissä, vaikka oma sakki pelaisi Mestksessä.

Johnnie Walkerin Blue Label on The Whisky. Viskien Pena, joka on 60 vuotta kypsytetty ennen pullotusta. Jokaisen todellisen viskin ystävän tulee suoda itselleen mahdollisuus nauttia tästä verrattomasta aineesta.

Alkon kautta ko. ainetta saa myös tilata. Hinta ei ole ollut lähelläkään mainitsemaasi 200 kurrennahkaa/leka, reilut puolet siitä. Pienin myytävä yksikkö on six-pack. Olen mokoman kerran tilannut ja toimitus kesti hävyttömän kauan, sillä Hartwall tunki näppinsä mukaan jakeluun.

Silti kannatti odottaa, joten älähän jätä pallon parasta viskiä testaamatta. Ainoa huono puoli on, että testin jälkeen ei mikään muu viskinä markkinoitava neste oikein tahdo enää maistua.

edit: typonpirkula
 
Viimeksi muokattu:

Voittaja

Jäsen
Joo-o, ensimmäinen sääntö viskin nauttimiselle on, älä käytä vettä tai jäitä! Mielestäni viski pitää aina juoda "raakana", muita vaihtoehtoja ei ole!!
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
mmmmmmmm

Viskin ystävä minäkin.

Siis puhummehan todellakin vain visk(e)istä? Bourbon jonnekin omaan loukkoonsa, pliis.

Oma suosikkini on jo aiemminkin mainittu Tullamore Dew.

Viskiähän voi juoda kolmella tavalla: veden kanssa, ilman vettä ja kuin vettä...
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Oma suosikkini on tietenkin Bowmore (olikosenyt 12 v, mitä oli kaapissa aikanaan). There's party in my mouth and everyone's invited. Tämä siis elää omaa elämäänsä suussa siemauksen jälkeen todella pitkään. Llagavulin on myös todella mainio vesi (etymologia jääköön kotitehtäväksi), savurajoitteiset älkööt vaivautuko. Jos savu maistuu suussa pahalle, niin aina voi kokeilla Glenlivetiä, jonka joku jo mainitsikin. Erittäin pehmeä lajissaan. Sen sijaan Classic malteista Oban ei sovi meikäläisen suuhun sitten ollenkaan. En edes tiedä minkä takia. Jotenkin vaan maku tökkii.

Ja aivopestyille ihan tiedoksi: tiettyjä laatuviskejä (ja nimenomaan laatuviskejä) suorastaan suositellaan juotavaksi (puhtaalla) vedellä laimennettuna, pieni loraus tekee joskus ihmeitä. Ei ne jääpalatkaan aina niin kammotuksia ole. Pääasia on, että nauttii juomastaan. Kokeilkaa ennen tuomiota.
 

Jouni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Big River Prospects
Drunk off my ass..

Yhdyn edelliseen puhujaan, pääasia että nauttii juomastaan.
Sama pätee olueen ja viineihin - paras tapa nauttia niistäkin on huitaista yksi naamaan ja sitten lähteä etsimään lisää. Ilman turhaa hienostelua.
En ole koskaan välittänyt skottiviskeistä, mutta ymmärrän asiantuntijoiden innon.

Itse aikoinaan nautin ruisviskistä - suosikki ehdottomasti Crown Royal; kanadalaisten ruisviskien kuningas. Yleensä tätä nautitaan Coca Colan kanssa samalla tavalla kuin rommiakin.

En ole koskaan tavannut ketään joka ei olisi Crown Royalista pitänyt.
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Koskaan ei voi avata tarpeeksi ketjuja viskistä! Ei koskaan!

Ossi on näköjään meikäläisen Tyler Durden. Tulen ulos baarikaapistani ja tunnustan, että sieltä löytyy tuoreimpina matkasaaliina Bowmore 12 yrs ja Glenlivet 12 yrs leilit.

Ensiksi mainitun sekaan lorahtaa tilkka (pari senttiä) vettä ja jälkimmäinen maistuu parhaiten sellaisenaan. Muutenkin juomilla on eroa kuin yöllä ja kissalla. Bowmore on vaihtelevien makuvivahteiden pitkään kestävä ilotulitus ja Glenlivet pehmeä sohvallenukahtamisjuoma.

Mielestäni viskin juominen sopii hyvin kaikille. Rankemman kännäämisen juomaksi ei viskiä kuitenkaan kannata valita, koska makuaisti turtuu humaltumisen myötä, ja juoma menee ikään kuin hukkaan. Viskiä kannattaa todella maistella.

Toivottavasti viskin juomisesta ei tule koskaan elitististä harrastusta. Tärkeintähän on se, että pitää juomastaan, eikä se, mitä muut siitä juomasta tai juomistavasta ajattelevat. Viskin kanssa parasta juomaseuraa on oma rauha ja hupeneva pullo.

Crown Royaliakin olen maistanut, kolalla ja ilman, eikä Jounin haku siltä osin vieläkään pääty.
 
Viimeksi muokattu:

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Viestin lähetti Voittaja
Joo-o, ensimmäinen sääntö viskin nauttimiselle on, älä käytä vettä tai jäitä! Mielestäni viski pitää aina juoda "raakana", muita vaihtoehtoja ei ole!!

Täsmälleen näin. Hieno maku laimenee ja menee pilalle lantraamisesta. On aivan turhaa juoda hyvää viskiä, jos sen pilaa jo lasissa.

Senior,
voimme pitää aiheesta perusteellisen kurssin viikonloppuna, mikäli parempi puoliskosi on kykenevä ajamaan helikopterisi kotiin. Muutoin kykenemme vain käsittelemään aihetta pintapuolisesti.
 
Mielestäni viskin juomisessa ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa vaan sinun oma tapasi löytyy kokeilemalla. Jokainen viski maistuu erilaiselta veden tai jäiden kanssa ja sitä mikä sopii sinulle ei voi kukaan muu kertoa. Jäät on valitettavan usein yhdistetty viskin lantraamiseen ja näinhän siinä käykin jos antaa juoman väljähtyä tunnin lasissa, mutta joskus: isossa lasissa tilkka viskiä, iso jääpala ja vain aavistuksen pinnalta jäähtynyt jumalten juoma...........

Veden ja jäiden lisäksi on vielä uskomaton määrä variaatioita hyvien oluiden ja viskien kanssa. Jokainen viski maistuu taas erilaiselta riippuen kyytipoikana olevasta oluesta ja juomajärjestyksestä ja vuorottelun tahdista ja.......

Kukaan ei voi sanoa mikä on oikea tapa juoda viskiä, jokaisella omansa. Tai no, ainoa väärä tapa juoda viskiä on se teinidisko brassailu, jossa näytetään kaverille, että pystyn minäkin juomaan viskiä ja se pysyy alhaallakin yli viisi minuuttia.

No sitten niistä laaduista. Islay-malt viskit ovat kieltämättä helmiä lajissaan, mutta joskus nekin liian savuisia, riippuu aivan tilanteesta. Jameson on todella hyvä ja kevyt seurustelujuoma. Aika hyvää on myös, kanadalaisuudestaan huolimatta, Seagram'sin 12Y special reserve, jolla ei ole mitään tekemistä sen peruslinnunmaito Seagramsin kanssa. Hyviä hintalaatu-suhteen omaavia arkijuomia ovat kaikki Ballantinesin ja Glenfiddichin versiot.

Erikoisuuksista täytyy mainita Turkulaisessa Apteekki-ravintolassa kaverin kanssa maistettu Black Adder -niminen todella savuinen viski. Hieman oltiin tuiskeessa, mutta kyllä silti ihmeteltiin, kun hiiltyneet tynnyrin kappaleet kolisi lasin pohjalle.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Oloneuvos

Senior,
voimme pitää aiheesta perusteellisen kurssin viikonloppuna, mikäli parempi puoliskosi on kykenevä ajamaan helikopterisi kotiin. Muutoin kykenemme vain käsittelemään aihetta pintapuolisesti.

Rouva ajaa melkein mitä vaan. Kerrankin, kun olin juonut nimenomaan viskiä, hän meinasi ajaa minut jopa himasta ulos.

Sinuna, Oloneuvos, pitäisin yli kolmenkymmenen lestihintaiset viskit lasivitriinissä lukkojen takana visiittini aikana. Olet varmaan kuullut sanonnan: ei helmiä sioille. Tarjoat vain jotain 'markan' viskiä ja virnistelet asiantuntevasti aromeja ja 'laatua', niin minä peesaan ja kehun tyhmänä rinnallasi tuota jaloa juomaa. Niin minä Sinuna tekisin.

Tulikin mieleeni, että miten viski voi elimistössä vanheta/pilaantua niin nopeasti. Rouva sanoo: 'Sä haiset vanhalle viskille' ja lapset: 'Isi haisee kokoukselle!'. Miten viski voikaan haista kokoukselle?

Niin: vanheneeko se vai tuoksahtaako vanha, laadukas viski seuraavana aamuna edelleen 'vanhalle'? Halpa viski haissee vielä pahemmalle?

Pitääkö paikkansa: mitä halvempi viski, sitä ankarampi kankkunen?

Jouni mainitsi Crown Royal -viskin. Jos en väärin muista (siitäkin meni sekaisin) niin se oli kelpo eliksiiriä pullon otannalla. Siitä puuttui viskin 'pistävä' maku ja alkoholin 'haju'. Kyseessä taisi olla sinisessä plyyshi-kankaisessa pussukassa ollut linnunmaito. En tosin varmaksi sano, viskit eivät ole pro-aluettani.
 

Kempes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Itse myös tunnustaudun singlemalt whiskien ystäväksi. Balvenieu 21 years old on mielestäni erinomainen viski, jota ei ole vielä mainittu. Kyllä useimpia mainittuja merkkejä on tullut maistettua. Niin, ja singlemalt whiskeihin ei saa laittaa jäitä.

Baarikaapistani löytyy aikamoinen lajitelma eri whiskejä, niitä on aina perjantaisin koti-iltoina mukava naukkailla pari lasillista. Ne ovat nautintoaineita, eivät känninhakujuomia.
 
Viimeksi muokattu:

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
Skotlannissa viettämäni -99 syksyn aikana pääsin tutustumaan useisiin single maltteihin kohtuuhintaan. Suomessa tuppaa hinnat nousemaan niin törkeiksi, että on jäänyt vähemmälle.

Isleyn saarelta kotoisin olleita whiskyjä toin silloin pari pulloa Suomeen, mutta luonnollisesti ne on jo juotu aikoja sitten.
Yllättävän hyvää blended whiskyä on Chivas Regal jota yleensä baarikaapistani löytyykin - tällä hetkellä siellä on lahjaksi saatu Jonnie Walkerin Black Label joka mielestäni ei ole lähellekkään niin hyvää kuin Chivas Regal.

Tällä on jo moni maininnut irlantilaisen Jamesonin joka hinta - maku suhteeltaan on todella hyvä valinta ja sitäkin silloin tälloin baarikaappiini ostan.

Jos whiskyn juo muuten kuin raakana, on aivan sama mitä se on - colaa ja kolmea leijonaa sitten. Hyvän whiskyn raiskaus colalla on törkeää. Irish Coffee on ainoa missä mielestäni voisi käyttää vähän parempaakin whiskyä - esim jameson on loistava valinta.

-ipa rules
 

jta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viskien ja muiden saman sukuisten juomien ystävä ilmoittautuu täältäkin.

Henkilökohtainen suosikkini hitaaseen nautiskeluun lempi nojatuolissa istuskellen on ehdottomasti 12 vuotias Laphroaig kuivana ja huoneen lämpöisenä.

Pikaisen paukun tekaisen taas Jack Danielsista muutaman jääpalan kera.

Miellyttävin viskikokemukseni taas koostui loppukesäisestä lauantai- iltapäivästä/illasta opiskelukämppäni parvekkeella hyvän kirjan, parin sikarin ja The Famous Grouse pullon seurassa.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Olen jo pidemmän aikaa haaveillut eräästä harvinaisen tyylikkäästä baarikaapista joka ystävälläni olisi kaupan.

Ongelmani vain on täydellinen tietämyksen puute sinne sijoitettavista juomista. En tahtoisi taipua viineihin, maistuvat lähinnä oravan perseeltä suussani.

Sitten tässä toissa iltana tarjosi eräs ystäväni lasillisen viskiä. En tiedä mitä oli, en tiedä edes oliko viskiä. Mutta maistui niin perkeleen hyvältä. Tahtoo oppia tuntemaan tämän elämääni tunkeutuneen uuden ystävän paremmin.

Antakaas peruskoulun osaaminen viskeistä. Mistä aloittaa? Miten juoda? Kaikenlaisia ehdotuksia vesistä ja jäistä ketju täynnä, menee sekaisin. Miten itse intohimonne aloititte?
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
Olenko yksin?

Eikö kukaan muu pidä Bushmillsistä tai Blackbushista?Varsinkin 20-vuotta vanha Bushmills on todellakin paljon mainostettu jumalten juoma jota en kyllä raaski paljon muille tarjota.10-vuoden ikäinenkin on aivan loistavaa.Kannattaa käydä rautatieaseman Builmannissa jossa saa esim 2centin annoksina viskiä jos haluaa kokeilla joitain tosi vanhoja ja hintansa (?) arvoisia viskejä.
 

Kempes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Ostetaanko oma jatkoajan viskitynnyri Skotlannista? Voitaisiin joka vuosi käydä yhdessä poikaa katsomassa ylämaalla.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Laatuviskien ongelma niiden makuun päästyä on tosiaan se, että 12 vuotta nuoremmat eivät oikein sen jälkeen enää uppoa.

Omasta kaapista avasin viimeksi "Isle of Jura 16 y.o." -nimisen tuotteen, eikä ole ollut valittamista. Nauti(taa)n sellaisenaan.

- Ylempänä ketjussa mainittu hinta Johnny Walker Blue Labelista (99 euroa/litra) on kyllä ollut erittäin hyvä tarjous. Tanskalaisen Peter Justesen taxfree -firman listahinta - jossa myyjän katetta on murto-osa verrattuna tavanomaisiin laiva- ja lentokenttähintoihin - on 106 euroa/75 cl. Esim. muita ketjussa mainittuja PJ myy seuraavin hinnoin:

Chivas Regal 12 yo/19,5 e/100cl
JW Black Label 23 e/100 cl
Glenlivet Single malt 12 yo/23 e /100 cl
Lagavulin Single Malt 18 yo/37 e/100 cl
Laphroaig Islay Malt 10 yo/23 e/100 cl
Talisker Dist. Edition 10 yo/48 e/100 cl
Bowmore 12 yo Islay Malt/20 e/100cl
Bushmill Original/11,8 e/100cl
Seagram's Crown Royal/14,4 e/75 cl
The Balvenie Doublewood 12 yo/25 e/100 cl
Macallan -viskit, eri versioita, kaikkien hinta 23e/50 cl

ja näitä tavanomaisempia vertailun vuoksi:

Cutty Sark 7,4 e/100 cl
Famous Grouse 9 e/100 cl
John Jameson & Tullamore Dew 11 e/100 cl
VAT 69 5,8 e/100 cl
Loch Lomond 3,4 e/100cl

Vahinko vain, että on asuttava ulkomailla voidakseen näitä hintoja käyttää.
 

Voittaja

Jäsen
Kempekseltä ERITTÄIN hyvä idea! (naurava hymiö) Olisi hienoa mennä kerran vuodessa Skotlantiin omaa "lastaan" katsomaan.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kännihän otetaan ainoastaan Lock Lomondilla, koska niinhän tekee Kapteeni Haddockin.

Chivas Regall on meikäläisen makuun, kuin myös Gardhu (mites se kirjoitettiinkaan). Tosiasiassa pari ensimmäistä lasia kannattaa juoda jotain hyvää eliksiiriä, mutta sen jälkeen voi ottaa vaivatta Lock Lomondin käteen.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Viestin lähetti Oloneuvos
B1, Sinä olet selkeästi alan mies. Ymmärryksesi jaloimmasta juomasta ja brittien ainoasta kitusiin kelpaavasta tuotteesta on kadehdittava.



Noh, noh...minähän punastun täällä.
En sentään vielä kaikkea tiedä viskeistä. Opiskelu on koko ajan päällä.

Viestin lähetti Oloneuvos
Johnnie Walkerin Blue Label on The Whisky. Viskien Pena, joka on 60 vuotta kypsytetty ennen pullotusta. Jokaisen todellisen viskin ystävän tulee suoda itselleen mahdollisuus nauttia tästä verrattomasta aineesta.

Silti kannatti odottaa, joten älähän jätä pallon parasta viskiä testaamatta. Ainoa huono puoli on, että testin jälkeen ei mikään muu viskinä markkinoitava neste oikein tahdo enää maistua.


Jäi mainitsematta, että olen todellakin maistanut Viskien Penaa. Kesällä 2001 laivalla. 4 cl tuota kullankeltaista ainetta vähensi rahapussiani 56 mk. Hyvää se oli. Tosin viskibaarista olin juonut jo sitä ennen 4 viskilaatua, joten ei se ihan kunnollinen maistamistilaisuus ollut.
Mutta silti...edelleen parasta viskiä, mitä olen juonut.
Kaikkien itseään vähänkään viskin ystävänä kannattaa maistaa tätä Jumalten Juomaa, Viskien Penaa, Nesteiden Kultaa. Saattaa hieman raapaista rahapussia, mutta takaan, että se on varmasti sen väärti. Ja se kuka tähän juomaan erehtyy laittamaan joukkoon jotain muuta ainetta, niin.....niin..... en kyllä keksi mitään niin ankaraa kirousta.

Joku kyseli Bushmillsiä. Juu, juotu on. Ja joskus paljonkin. Tavallinen Bushmills on juuri sopiva rauhalliseen hetkeen ja nautiskeluun.
Ja Black Bush on vielä aromikkaampi, mutta siitä en hirveästi pitänyt. Enhän kyllä ikinä viskilaseihin sylje, mutta se ei saa minua juosten lähimpään pitkäripaiseen ostamaan pullollista.
Jameson on pehmeämpi viski, jota voi juoda hieman enemmän, esim. illan mittaan.

Sitten nämä ns. vale-viskit, eli bourbonit ja muut värjätyt nesteet, ovat kelvollisia WC-paljun huuhteluun.
No jos niitä joskus Cokikseen sekoittaa, niin baarissa saattaa muutama mennä.

Viskeissä on vielä sekin hyvä puoli, että harva haluaa juoda ravintelissa lasistasi. Moni ei pidä viskeistä.
Annapa olla, jos edessäsi olisi olutta. Aina löytyy joku, joka haluaa huikan.

Laivalla puolen litran pullo Jamesonia on 16 euroa. Syyslomalla on lähtö taas laivalle. Josko silloin ottaisi tuota pullon tai pari tuonne olohuoneen nurkkaan syysiltojen lämmikettä varten. Tai jopa satunnaisia vieraita varten.
Sitä Lagavulinia voi sitten maistatuttaa vaikka jos pari nimeltä mainitsematonta HIFK:n miestä vaikka sattuvat Tampereella käymään...
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
Jep, näistä on ketjuja auki vaikka kuinka paljon. Toisaalta ihan hyvä se!

Pieni tietoisku B1:lle korjauksena: Talisker on Skyen saarelta, ja noista kuudesta vain Lagavulin on Islayn saarelta. Näiden kuuden klassisen viskin idiksenä on juuri se, että ne edustavat kaikkia kuutta eri päätuotantoaluetta Skotlannissa. Islaylta on myös yksi muuten hyvästä tavarasta, joka ei noihin kuuteen kuulu, nimittäin Laproaigh. Varmasti savuisin viski mitä nyt noin ihan "sarjatuotannossa" on. Ainakin savuisi mitä olen maistanut tai mistä kuullut. Mutta hyvä B1, tärkeintä on kiinnostus, ja otatkin varmaan korjaukseni kiitollisena vastaan. Kenties levität sen Skotlannin kartan siihen olkkarin lattialle, ja alat jo hieman nuuhkimaan sitä pulloasi..

Irlannista (tai no, kelteiltä noin yleensä, asuihan niitä muuallakin asui kuin itse Irlannin saarella. Ei siitä oikein tarkkaa faktaa ole missä kohtaa sitä karikkoa tuota polteltiin) tämä elämän vesi on lähtöisin. Skotit vaan tekevät homman vähän erilailla, ja Mun mielestä ovat kehittäneet juomaa ja sen valmistustapoja pidemmälle kuin irkut. Voisin hyvin kuvitella, että irkkuviski on ollut valmista sillon kun siinä on prosentteja tarpeeksi. Mutta tää on ikuinen kiista, ja onhan ne ihan eri aineita kun ne kerran kirjoitetaankin erilailla. Irkkuviskeissä ei makuskaala ole niin iso kuin skoteissa, vaikka hyvä löytyy sieltäkin, nimenomaan Bushmills ja Black Bush.

Oma suosikkini on kyllä Talisker. Kuuluu noihin edellä mainittuihin perusparempiin mallasviskeihin, eli jotain muuta kuin lattialta kaavitut blendit, muttei kuitenkaan mitään sellaista 60v vanhaa tavaraa, joiden nimetkin on ihan kummallisia. Tuollaisissa harvinaisuuksissa varmasti jokainen tynnyrillinen maistuu joka tapauksessa erilaiselle, ja niitä ei hirveästi varmasti mihinkään kaupan hyllylle koskaan ehdi. Parhaat satsit on varmasti joidenkin ammattilaisten hyllyissä. Finnjewelin listassa oli kaikki Macallanit 23€, muttei valikoimassa ollut varmasti ihan kaikkia. Jotkut pullot kun makselevat tuhansia euroja, ja ovat vuodelta 48-50. Muuten kyllä kiinnostaisi tämän Justensenin bisnekset, kuinka ulkomailla pitää asua että saapi tilailla?

Olen mallasfani, enkä pidä blendejä oikein viskeinä ollenkaan. Ja siis tämä paljon (muuallakin kuin täällä) hehkutettu Blue Label tippuu ihan tähän samaan kategoriaan. Juotavaa, muttei nautinnollista. Muutenkin Blue Labelin harvinaisuus tuntuu kovin keinotekoiselta, vaikka niiin vähän sitä valmistetaan, silti sitä saa kuitenkin melko useasta paikasta, käytännössä vaivatta. Jos se olisi niiin hyvää, ja sitä tehtäisiin niiin vähän, niin kai sitä olisi vaikeampi saada. Luulisi jengin jonottavan Alkon edessä kuin Saunalahtea muutama vuosi sitten. Mutta makuasiat makuasioina ja blendit blendeinä!

Mutta kyllä niitä supervanhojakin rahalla saa. Köpiksen lentoasemalla on aika kova valikoima, ja kaikki ei todellakaan ole esillä, vaan ilmeisesti SuPotuksen jälkeen pääset jonnekin holviin ihmettelemään jotain pulloja. Ei ihan heräteostoksia. Itse siis Talisker-fanina olin tuossa keväällä ottanut selvää, että Kastrupilla oli tästä Taliskerista "double matured" satsia, ja olin henkisesti valmistautunut sen ostoon. No, huomasinkin perillä että lennon vaihtoaika olikin vain 20 minsaa, enkä halunnut toistamiseen myöhästellä koneesta, joten jäi Tallyt sinne hyllyyn.

No, paluumatkalla sitten kun oli vaihtoaikaa joku 4 tuntia, kävin tsekkaamassa kaupassa tilanteen, vaikka ihan hyvin sen tiesinkin: perus-urpo meininki, eli jos lennät EU:n sisällä, et saa ostaa juuri mitään väkeviä. Ei mitään kaksoishinnotteluja, vaan kunnon ostokielto. Siihen se sitten jäi, ja menin loungeen kitkemään pullon punkkua vitutukseen. Menomatkalla kun olin menossa EU:n ulkopuolelle, ja saanut ostaa sen pullon. Jos olisi ollut aikaa ja pokkaa lähteä taas leikkimään final calleilla. Jos ja jos..

No, kesällä He-Valla oli tuota samaista Lagavulinin double maturedia, ja ostin sen tuohon. Kyllähän se ihan hyvää on, mutta aika turpeista, ja kirpeää. Ehkä liian voimakasta makuuni. Mutta (luonnollisesti) pesee kaikki blendit only-500 000-barrels-per-year tekoharvinaisuudet. Tosin täytyy sanoa, että lievän alkupettymyksen jälkeen maku on vain parantunut lasi lasilta.

Mutta, jos joku on Köpiksen kautta lentämässä jonnekin EU:n ulkopuolelle, niin osta itsellesi (tai Mulle) sellainen 18yo Taliskeri. Sitä on siellä vielä. Siihen asti saa kelvata tämä tavallinen, joka vain paranee jokaisella lasillisella. Kunnes taas loppuu..

Viskit hörpin pienen vesitilkan kanssa. Nopea vetäisy hanan alta, josta valuu sillee vähän kylmää vettä. Varsinkin tuo Lagavulin maistuu ihan eri kamalta jos sitä vähän vedellä "jatkaa". Siis n. 80/20 suhde. Viskin kanssa maistuu hienosti Fazerin Sininen, ei nuo sikarihommat ole oikein iskenyt. Useimmiten kuitenkin sellaisenaan.

Ok, toinen lasi, huomenna eio aikanen aamu..
 

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jaahas, pitipä oikein mennä baarikaapille tarkistamaan viskitilanne. Sieltä paljastui 15 pulloa väkeviä, joista kuusi viskiä, joitakin minipulloja ynnä sikareita sekä sukkanauha. Viskit ovat seuraavat:
-Lagavulin 16v. Korkkaamaton. Savun ja turpeen makuinen viskien kuningas. Piste.
-Talisker 10v. Korkkaamaton. Terävähkö yömyssy. Jossain viskikirjassa aromia kuvattiin sanalla "vulkaaninen".
-North Port-Brechin 1970. Vuosikertaviski. Tähän liittyy tarina. Ostin putelin Lontoosta joskus -96 ja ilmoitin kavereille, että pulloa ei avata ennen kuin HIFK juhlii Kanadamaljaa. Pari vuotta sai kuulla säälivää vinoilua. Mutta sitten...minulla vain oli H-hetkellä pieni flunssa, joten mitään lopullista en voi sanoa tästä viskistä. Nyt vain odotetaan seuraavaa mestaruutta. Tislaamo on muuten jyrätty maan tasalle ja tilalle on pystytetty automarket.
-Bushmills 12v. blended. Korkkaamaton. Tätä ei kuulemma saa muualta kuin joistakin Tax-free -myymälöistä.
-Glenfiddich Classic. Tämä on pullotettu niistä tynnyreistä, jotka eivät ole kypsyneet samaan tahtiin muiden kanssa. Vanhempaa ja pehmempää kuin normaali Glenfiddich.
-Bushmills blended. Irish Coffeen tekoon ja pullo on lähes tyhjä... ja syysmyrskyt lähestyvät. Täytyypi poiketa Alkoon.
-Glendiddich viskilikööri. Korkkaamaton. Ei siis "oikea" viski, vaan jotain ihan muuta(?). Eipä ole tullut koskaan maistettua.

Kesällä -95 tuli käytyä kahdessa tislaamossakin(Glenfiddich ja Glenlivet) seuraamassa eliksiirin valmistusta. Kun näki varastossa pölyisiä tynnyreitä, joissa vuosiluku oli ajalta ennen syntymääni, niin jotenkin siihen suhtautui lähes uskonnollisella hartaudella.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti werther
Jaahas, pitipä oikein mennä baarikaapille tarkistamaan viskitilanne. Sieltä paljastui 15 pulloa väkeviä, joista kuusi viskiä, joitakin minipulloja ynnä sikareita sekä sukkanauha.

Pakko puuttua tähän, vaikka kyseessä on viskiketju.

werther: Mitä on tapahtunut naiselle sukkanauhan ympärillä baarikaapissasi? Oletko jotenkin ymmärtänyt laulujen sanomat väärin? Matti&Teppo laulaa: ''kaiken takana on nainen...'' , jonka Sliipparit väänsivät: ''kaapin takana on nainen''.

Oletko Sinä vääntänyt sen muotoon: ''Baarikaapissani on nainen...''?
Täyttyykö henkirikoksen elementit? werther, mitä olet mennyt tekemään? Vai imppaatko kenties sitä sukkanauhaa viskihuuruissasi? Tuleeko tapauksesta MTV3:lle rikosjatkosarja?

Täytyy hattua nostaa Jatkiksen kirjoittajien viskituntemukselle. Täällähän saattaisi hyvin olla intoa kimppatynnyritilauksiinkin. Viskien äiti ja keräilyharvinaisuus ''Jatkoaika Limited Edition Single Malt 60 y old''.

Jos et tiedä/tunne jotain asiaa, avaa siitä ketju Jatkoajan Keskusteluun. Siellä tiedetään!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös