Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 203 043
  • 2 049

sinikettu

Jäsen
Tämähän ei pidä paikkaansa. Liikenteen aiheuttamat CO2 päästöt ovat huomattavasti suurimmat kuin ravinnon vastaavat
Nope. Lue vaikka tästä jotain kevyttä juttua: The tricky truth about food miles – shrinkthatfootprint.com Erityisesti ruotsalaisten tomaattien kuvaaja on tajuntaa laajentavaa materiaalia. Jokaista ruotsalaista tomaattikiloa kohti voi kuluttaa viisi espanjalaista tomaattikiloa, jotta saisi saman co2 emission. Sama pätee moniin muihinkin ruokiin. Ihan hyvällä omallatunnolla voi siis syödä turkkilaisia linssejä tai aasialaisia mung-papuja suomalaisen naudanlihan sijaan, ainakin mitä tulee co2 päästöihin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että minkälaista mahtaa olla sikaeläimen tai broilerin lajityypille ominainen elämä, ja mistä sen elämästä elämän tekevät ilot koostuvat?

Mihin perustat väitteesi sikojen tai broiler -eläinten masentumisiin ja stressaantumisiin?
No jaa. Katsopa nyt ilman proteiininkiiltoa silmissäsi joku noista peruspätkistä tehokanaloiden ja -sikaloiden touhusta ja tsekkaa sitten vastaavat pätkät vapaiden possujen ja kanojen vastaavista, niitäkin löytyy, ja mieti sitten uudelleen.

Mä en jaksa hirveästi enää nykyään jeesustella ruokajutuista, mutta kyllähän nuo tehotuotantopätkät aika vitun etovia ovat, olipa kuinka alleviivattua tahansa. Olin possuosakkaana puoli vuotta, ja siinä kun sitä kasvua seuraili hyvissä oloissa, tuli kyllä se fiilis, että mielelläni maksan luomu/lähiruoasta hiukan enemmän kuin tuen suoranaista eläinrääkkäystä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Mitä tapahtuu kun ihmiset luopuvat tehotuotannon tuotteista? Tehotuotannon tulot vähenevät. Mitä tapahtuu kun tulot vähenevät? Investoinnit pienenevät kuten työmoraali. Mitä tästä voimme päätellä?

Tehotuotannon eläimet tulevat kärsimään yhä enemän.
 
No eihän se nyt näin mene, kuten kirjoitat viimeisessä virkkeessä. Vuosittain Suomessa teurastetaan 80 000-100 000 poroa, joista 70 % on vasoja. Poron elinikä on 10-15 vuotta tai jopa lähemmäs 20 vuotta. On siis ihan perusteltua, jos joku ei halua syödä poronkaan lihaa.
Ilmaisin itseäni huonosti. Minusta siis elämän pituudella ei ole mitään itseisarvoa, mielestäni ihminen voi tappaa luonnossa lajityypillisesti elelevän kalan, hirven tai poron ihan tuosta vaan, kunhan kuolema on mahdollisimman nopea eikä kantoja tapeta sukupuuttoon. Kalankasvatus ja porotarhaus omakotitalotontilla (tätäkin on valitettavasti nähty), tehotuotantosikalasta puhumattakaan, on sitten toinen juttu.

Ihmislapsella taas on ihmisoikeudet; oikeus elämään. Eläinten oikeudet kyllä jäävät tästä hieman. Oikeus on vain lajityypilliseen elämään ilman kärsimystä. Mutta meillä on oikeus se lopettaa, jos on nälkä eikä aina jaksa soijanakkia.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että minkälaista mahtaa olla sikaeläimen tai broilerin lajityypille ominainen elämä, ja mistä sen elämästä elämän tekevät ilot koostuvat?

Mihin perustat väitteesi sikojen tai broiler -eläinten masentumisiin ja stressaantumisiin?
Nyt on huomattavan kiireistä aikaa joten ihan tässä lähipäivinä en ehdi plaraamaan lähteitä. Lajityypilliseen elämään kuitenkin kuuluu esim. 1) sosiaalisuus; mahdollisuus valita kenen kanssa hengailee ja kenen kanssa ei, pariutuu, yms. 2) Elinympäristöön liittyvät seikat; maan kaivelu, lätäköissä pelehtiminen, reviiriasiat, ruuan kätkeminen, yms.

Sen verran voin tähän hätään lähteistää, että tämä Tieto-Finlandia-voittaja oli hyvä, suosittelen kenelle tahansa: Syötäväksi kasvatetut – Wikipedia
 

Fordél

Jäsen
Ilmaisin itseäni huonosti. Minusta siis elämän pituudella ei ole mitään itseisarvoa, mielestäni ihminen voi tappaa luonnossa lajityypillisesti elelevän kalan, hirven tai poron ihan tuosta vaan, kunhan kuolema on mahdollisimman nopea eikä kantoja tapeta sukupuuttoon. Kalankasvatus ja porotarhaus omakotitalotontilla (tätäkin on valitettavasti nähty), tehotuotantosikalasta puhumattakaan, on sitten toinen juttu.

Tarttumatta suuremmin tähän mielestäni typerään logiikkaan, että elämän pituudella ei ole mitään arvoa niin et kyllä ilmaissut itseäsi huonosti vaan ilmaisit vääriä asioita. Valtaosa teurastetuista poroista, kun ei kuole "vähän etuajassa" vaan todella paljon etuajassa.
 
Tarttumatta suuremmin tähän mielestäni typerään logiikkaan, että elämän pituudella ei ole mitään arvoa niin et kyllä ilmaissut itseäsi huonosti vaan ilmaisit vääriä asioita. Valtaosa teurastetuista poroista, kun ei kuole "vähän etuajassa" vaan todella paljon etuajassa.
Sovitaan sitten niin. Tarkoitus oli vain retorisesti retostella tuota, minkä sittemmin avasin. Mutta ehkä kynä keuli vähän liikaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mitä tapahtuu kun ihmiset luopuvat tehotuotannon tuotteista? Tehotuotannon tulot vähenevät. Mitä tapahtuu kun tulot vähenevät? Investoinnit pienenevät kuten työmoraali. Mitä tästä voimme päätellä?

Tehotuotannon eläimet tulevat kärsimään yhä enemän.
Jos tehotuotannosta luovutaan, kuinka niitä kärsiviä elukoita yhä on?
 

Jeffrey

Jäsen
No jaa. Katsopa nyt ilman proteiininkiiltoa silmissäsi joku noista peruspätkistä tehokanaloiden ja -sikaloiden touhusta ja tsekkaa sitten vastaavat pätkät vapaiden possujen ja kanojen vastaavista, niitäkin löytyy, ja mieti sitten uudelleen.

Et taida olla kovin argumentointikyvykäs kun pitää mennä naurettaviin vittuiluihin alleviivatakseen omaa pointtiaan. Varsinkaan kun me ei olla mistään erimieltä, lue niitä viestejä. Sullekin varmaan ihan hyödyllisenä tietona, että näitä videoihin päätyviä tehotuotantoloita on huomattavan vähän isossa kuvassa, ja varsinkaan miellä "sivistysmaissa", toki niitä silti on. Mulle taas inhimilliset arvot ajaa edelle. Mikäli vaikka köyhissä maissa vaadittaisiin ruuantuotannolta samaa kun meillä "sivistysmaissa", hyvin moni ihminen joutuisi luopumaan ravinnosta koska siitä tulisi kovin kallista.


Esimerkiksi tässä esitteessä (linkki vie osoitteeseen www.ilmase.fi) mainitaan, että kuljetukset muodostavat ruuan ilmastopäästöistä 5 %. Kokonaisuus sisältää suomalaisen elintarviketaloudenlisäksi tuonnin.

Keskimäärin, eli keskimäärin. Kyllähän se sullakin varmasti jo järki sanoo, että vähemmän prosessointia vaativa elintarvike vaatii myös vähemmän kuljetuksia.


Kotimaisen naudan lihan kohdalla on esitetty, että se aiheuttaa noin 20 kg CO2 ekv/kg päästöt. Näin ollen jos soijaan lisätään vähän niitä kuljetuksen päästöjä niin ei ne luvut vieläkään käännyt toisin päin, ei ainakaan niin, että soija "kuormittaisi ympäristöä merkittävästi enemmän".

Missä näin on esitetty? Lähdettä esiin kiitos!

https://portal.mtt.fi/portal/page/p... niiden vähentämiskeinojen mahdollisuudet.pdf

Ei nuo lukusi oikein vakuuta. Lisäksi toki on syytä todeta, että lihantuotannon suurin päästöerä on ruuansulatuksen tuottama metaani, joka syntyisi välittämättä siitä löytääkö lihasonni tiensä vakuumiin vai ei. Itseasiassa luonnonvaraisena oletettavasti päästöerä on suurempi.

Erityisesti ruotsalaisten tomaattien kuvaaja on tajuntaa laajentavaa materiaalia. Jokaista ruotsalaista tomaattikiloa kohti voi kuluttaa viisi espanjalaista tomaattikiloa, jotta saisi saman co2 emission. Sama pätee moniin muihinkin ruokiin. Ihan hyvällä omallatunnolla voi siis syödä turkkilaisia linssejä tai aasialaisia mung-papuja suomalaisen naudanlihan sijaan, ainakin mitä tulee co2 päästöihin.

Olet varsin oikeassa siinä, että pohjoisessa kasvatettujen kasvisten viljely on lähestulkoon ympäristöterroria. Tämä tosiaan ulottuu tomaattien lisäksi myös moniin muihin kasviksiin. Tämän jos vielä aiheellisesti suhteuttaa ravintoaineen kalorimäärään, voidaan sanoa jo, että maailman eniten saastuttava lihantuotanto on oikea vihreätuote esimerkiksi ruotsalaisiin ja miksei suomalaisiin tomaatteihin verrattuna.

Olen ihan mielissäni, että tulit tämän myöntäneeksi.
 

Fordél

Jäsen
Keskimäärin, eli keskimäärin. Kyllähän se sullakin varmasti jo järki sanoo, että vähemmän prosessointia vaativa elintarvike vaatii myös vähemmän kuljetuksia.

Tottahan toki, mutta edelleen, kuljetuksen aiheuttamat ympäristöpäästöt ovat lopulta pienet kokonaisuuden kannalta. Tämä on faktaa ja sen on tunnustanut pahimmatkin ympäristöaktivistit, joten ei sen luulisi olevan vaikeaa sullekaan. Vaikka soijaa roudattaisiin enemmän, päästöt ovat pienet tuotteen kokonaisuuteen nähden, kiitos tehokkaan logistiikkaketjun ja suurten volyymien.

"Kuljetustapa (laiva, rekka, lentokone) ja kuljetettavan tavaran laatu (tuore, pakaste tms.) vaikuttavat eniten kuljetuksen kasvihuonekaasupäästöihin. Pitkien laivakuljetusten osuus koko tuotantoketjun hiilidioksidipäästöistä on useimmiten pieni [17]. Kuljetusmatkojen pieni osuus selittyy sillä, että kerralla kuljetetaan paljon tavaraa, jolloin päästöt jakaantuvat kuljetettavien tuotteiden kesken ja yksittäisen tuotteen osuus jää pieneksi." Lähde: Ilmasto-opas.fi

Missä näin on esitetty? Lähdettä esiin kiitos!.

Täällä Marttojen ympäristö lautasella -sivustolla (ei kannata nauraa lähteelle, varmasti perustuvat tutkittuun tietoon) tuodaan esille tuo 20 kg. Täällä Ilmasto-opas.fi sivustolla vastaava luku on 15 kg. Samaisella sivulla muuten todetaan soijapavun suhteen, että "soijan ilmastopäästö on vain noin 1 kg CO2/soijapapukilo".

Ei nuo lukusi oikein vakuuta.

Sulla ei ole heittää mitään lukua kuljetuksen suhteen, joten mennään näillä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Et taida olla kovin argumentointikyvykäs kun pitää mennä naurettaviin vittuiluihin alleviivatakseen omaa pointtiaan.
Joskus olen, joskus en, riippuu mielentilasta ja kiinnostuksesta. Mutta juu, myönnän, että projisoin sinuun omia kokemuksiani parista enemmän bodaavasta ja sitten kun väsyneenä alkaa viestiä väsäämään, ote oli vähemmän rakentava. Pahoittelut turhasta provoilusta.

QUOTE="Jeffrey, post: 6637551, member: 9478"]Mikäli vaikka köyhissä maissa vaadittaisiin ruuantuotannolta samaa kun meillä "sivistysmaissa", hyvin moni ihminen joutuisi luopumaan ravinnosta koska siitä tulisi kovin kallista.
Riippuu maasta. Luonnonkansoista jos puhutaan, maatalous on hyvinkin luomua. Toisaalta taas länsimaiset suuryritykset kai sitä valtaa niissäkin käyttää siltä osin kuin tehotuotannosta puhutaan eli heille homma kusisi ja varmasti myllyttävät läpi omaa propagandaansa. Paradoksaalisesti suuryritysten kehitysmaihin dumppaama halpa tehotuotantoliha vielä tuhoaa paikallisten kasvattajien markkinat, tästä oli taannoin dokkarit ranskalaisten broilerien Länsi-Afrikan valtaamiseen liittyen. Eli koko ketju rehuntuottajista lihantuottajiin kaatui pakastebroilerien vuoksi. Mä näkisin tuon kokonaisuutena huonompana juttuna, kuin hiukan halvemman lihan saapumisen kauppoihin.

@Vanha Len
Nopeasti tässä töihinlähdön alla: en minäkään usko tehotuotannon mihinkään ainakaan nopeasti häviävän, mutta se ei ole omasta mielestäni mikään syy olla tekemättä itse asialle jotain.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Kopsin taas ketjusta kasvisruokaohjeita. En panisi pahakseni, vaikka niille olisi oma ketjunsa.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Valtaosa teurastetuista poroista, kun ei kuole "vähän etuajassa" vaan todella paljon etuajassa.
Tämä on totta, syksyisin täällä karussa Pohjolassa tapetaan paljon vasoja. Tämä johtuu myös siitä, ettei porojen määrää voi yksinkertaisesti antaa kasvaa vapaasti. Kaikille ei riittäisi ravintoa. Ja samapa nuo on sitten syödä, hyvääkin ovat, suosittelen. Toivottavasti mikään media ei käy kuvaamassa porojen teurastusta, siitä vasta äläkkä nousisi.
 
Ainakin tätä täytyy ehdottomasti kokeilla kotona, eli perinteisiä sukupuolirooleja kunnioittaen laittaa vaimo kokkaamaan :-) Voisikohan tuon vuohenjuuston korvata jollain hiukan kevyemmällä, ilman että pilaa ruoan?

Voi. Esimerkiksi kurpitsansiemenillä. Mun "nyhtökaura" eli jauhelihan/kanan korvike vaihtelua mieli tehdessä on ollut mustapapu. Aivan kurko tuote. Laitetaan vielä yksi resepti, joka on muuten ihan terveellinenkin:

Mustapapu-chili ja vegepastaa (1-2 annosta)
- tölkki mustapapua huuhdeltuna ja hyvin valutettuna
- 2 pientä kesäkurpitsaa 2 porkkanaa, huuhdottuna, kuorittuna ja siivutettuna esim. parsankuorimella/juustohöylällä "pastaksi"
- (lisäksi fusillia, jos haluat täyttävämpää)
- 1/2 tomaattimurskatölkkiä
- 1 sipuli
- 1 solo valkosipuli
- 1 lime
- 1 pieni rawit chili
- mausteita mustapapuchiliin: etikkaa, suolaa, sokeria, pippuria, savupaprikajauhetta

Valmista chili. Pannuun oliiviöljyä, sipuli, puolikas valkosipuli, rawit chili, freesaa, lisää mustapapu, lisää tomaattimurska, 1/2 limemehu ja mausteet, anna hautua pienellä lämmöllä. Ryöppää zucchini-porkkana siivut kiehuvassa, hyvin suolatussa vedessä (30 sek). Poista vesi, valuta kunnolla. Lisää vegesiivujen sekaan hyvää oliiviöljyä, loput valkosipulit, suolaa ja puolikas limen mehu. Pyörittele kuumalla lämmöllä 30 sek. Kippaa zucchini-porkkanameininki lautaselle, kaada päälle mustapapuchiliä. Itse kruunaan homman vielä sillä ah niin hyvällä pecorinolla tmv. mutta tämän voisi hyvin korvata paahdetulla, mahdollisesti kevyesti suolatuilla, siemenillä. Tuore korianteri sopisi oikein hyvin, mutta opiskelijan budjettiin ei mahdu.
 
Viimeksi muokattu:
Itse kruunaan homman vielä sillä ah niin hyvällä pecorinolla tmv. mutta tämän voisi hyvin korvata paahdetulla, mahdollisesti kevyesti suolatuilla, siemenillä. Tuore korianteri sopisi oikein hyvin, mutta opiskelijan budjettiin ei mahdu.
Ravintohiivahiutaleet, toiselta nimeltään oluthiivahiutaleet, käyvät kovan viimeistelyjuuston korvikkeeksi. Eivät tietenkään maistu heti samalta, mutta kuten tofu, alkavat ajan saatossa maistua hyvältä, eikä ensimmäisen pussin jälkeen enää ole pecorinoa ikävä.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tullut tässä jo toista viikkoa oltua kasvissyöjä kotipöperöiden osalta. Osittain tietty pakon edessä, kun puoliso on kasvisruokaa tehnyt. On tullut syötyä proteiinin lähteenä papuja, ituja, härskistä, tofua ja tänään pitäisi syödä MiFua. Ainakin puoliso sai nuo kaikki maistumaan todella hyvältä ja mielelläni jatkankin tätä osittaista kasvissyöjän elämää, sillä töissä tulee kuitenkin lihalinjalla mentyä, koska työpaikkaruokalan kasvisruoan taso on suoraan sanottuna surkea.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Pakkoa sanoa, että tervehdin ilolla tätä suuntausta jossa aikuiset miehet antavat kasvisruoalle reilun mahdollisuuden ilman typeriä ennakkoasenteita. Tältä osin maailma on menossa paljon parempaan suuntaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tänään testasin kaverin vinkkaamana Shakshukaa. Yksi parhaista lihattomista ruuista tähän mennessä.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Kerta tämä nyt on näemmä muuttunut JA:n vegereseptiketjuksi (ei siinä mitään, tosin olisiko järkevämpää että oma ketju?), laitetaan tähän sitten yksi mitä tulee tuettua usein vaikka sekasyöjäksi itseni nykyään miellänkin. Yksinkertainen resepti, maut tulee käytetyistä ruoka-aineista (ei sikäli että mausteissakaan olisi vikaa, tähän ei vain juurikaan tarvitse). Myös tarvittaessa oikein tulinen, mutta toki oman maun mukaan - käytetyt chilimäärät on siis mitä itse laittaa, mutta ihan mihin on tottunut. Ehdottomasti tuoretta chiliä tähän silti. Eli oma versio papuchilistä, siihen tarvitaan:

  • 1 sipuli, pienenksi silputtuna
  • 2-4 valkosipulin kynttä, oman maun mukaan, silputtuna myös
  • chiliä maun mukaan (esim. muutama habanero tai yksi naga), sopivan pienenä hakkeena
  • 2 tölkkiä papuja hyvin huuhdeltuna ja valutettuna*), mielellään eri papuja että saa vähän vaihtelua
  • 2 pientä paprikaa, mielellään eri väriä ja ei punaista (ihan estetiikan vuoksi), pieneksi kuutioituna
  • 1 suolakurkku**), pieneksi kuutioituna
  • 1 tölkki tomaattimurskaa (ei sen nyt tarvitse sitä Muttia aina olla, mutta edes opiskelijan budjetti tuskin kaatuu jos ei ihan sitä halvinta osta, ne on hirveitä)
  • 1 pieni tölkki tomaattipyreetä***)
  • suolaa maun mukaan
  • tujaus balsamicoa (tai muuta etikkaa, mielellään ei kuitenkaan väkiviina-)
  • 1-2 rkl sokeria
*) Valkoiset pavut tomaattikastikkeessa ovat vähän "acquired taste" - ei ne nyt oikeasti hirveän hyvälle maistu, mutta tottuuhan noihin. Jos siis laiskottaa ja/tai kaapista löytyy valmiiksi, voi toisen papupurkin korvata noilla ja huuhtelun sijaan jättää tomaattipyreen pois ja käyttää valkoisten papujen soosin sellaisenaan. Lopputulos on erilainen sekä maun että koostumuksen kannalta, mutta hätävarana menee.
**) Normaalisti suosin niitä irtona myytäviä suolakurkkuja, mutta tähän tarkoitukseen sellainen makeampi, "amerikkalaistyyppinen", sopii paremmin. Mitä siis saa valmiiksi viipaloituna, kuutioi sitten vain kutakuinkin yhden kokonaisen suolakurkun verran viipaleita.
***) Ks. kohta *), voi fuskata tämän suhteen. Jos mahdollista niin ei fuskata silti.

Lämmitä pannu kuumaksi, lisää tilkka öljyä ja anna sen lämmitä kunnolla. Lisää sipuli, valkosipuli ja chili, kuullota hetken. Tässä vaiheessa, jos käytät chiliä enemmänkin, liesituuletin ei ehkä ole pelkästään suositeltava lisä vaan kenties välttämätön (saattaa ottaa pahasti henkeen). Kun sipuli alkaa vähän pehmetä, lisää kuutioidut paprikat ja kuullota vähän aikaa lisää (tarkoitus ei ole tässä vaiheessa kypsentää kasviksia kokonaan, lähinnä vain että eivät ole täysin raakoja). Lisää pavut, suolakurkku, tomaattimurska ja -pyree, huuhtele tomaattitölkit vesitilkalla ja lisää sekin mukaan soosiin. Tarkista tässä vaiheessa myös tulisuus - jos ihan valmiiseen ruokaan lisää chiliä niin siitä tulee helposti turhan päällekäyvää, salakavalampi lopputulos saavutetaan kypsentämällä sitä vähän, joten tarvittaessa lisää tuossa välissä. Kunhan seos alkaa keittyä niin levy pienemmälle lämmölle ja keitellään kasaan 5-15min silloin tällöin sekoittaen, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Lisää suolaa, tujaus etikkaa ja halutessa sokeria - sokeri on aika maun mukaan -asia, mutta kannattaa kokeilla ainakin pikkuisen. Sopii yleisesti tomaattikastikkeeseen ja pikkuisen kompensoi poltetta tässä tapauksessa. Mutta jos haluat sokerin tiputtaa kokonaan pois ruokavaliosta niin suosittelen jättämään etikankin pois.

Iso satsihan tuosta tulee, mutta tämä on ruoka joka maistuu seuraavana päivänä vielä paremmin kuin tuoreena (kapsasiini ehtii kunnolla levittäytyä ihan kaikkialle, koostumuskin kiinteämpi). Tarjoa esim. riisin kanssa. Jos jaksaa kovin pieteetillä pilkkoa aineksia pieneksi ja keitellä riittävän pitkään niin sopii myös mainiosti tacojen/burritojen täytteeksi. Ja vaikka lopputulos on vegaani, nokare ranskankermaa kylkeen toimii kuin junan vessa, jos ei täysin kasviperäistä ruuan pidä olla.
 
Viimeksi muokattu:

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pakkoa sanoa, että tervehdin ilolla tätä suuntausta jossa aikuiset miehet antavat kasvisruoalle reilun mahdollisuuden ilman typeriä ennakkoasenteita.

Tässä on minunkin mielestä tapahtunut ihan vaikka viimeisen viidenkin vuoden aikana selvää muutosta, tai ainakin mitä nyt omaa kaveripiiriä tarkastellessa huomaan. Ei sillä, ettäkö ainakaan tietääkseni kukaan olisi hylännyt lihansyönnin kokonaan, mutta moni syö nykyään lihansa kanssa mitä erinäisempiä kasviksia, tai saattaa toisinaan syödä pelkästään kasvisruokaakin. Toki tuo ruokavalion monipuolistuminen saattaa johtua ihan vaan porukan ikääntymisestäkin, mene ja tiedä.
 

Fordél

Jäsen
Parin viime viikon aikana on tullut syötyä kerran punaista lihaa (porsaan kasleria), kun kylässä tarjottiin ja kerran punaisen lihan makuiseksi väännettyä nyhtökauraa. "Lihatonta ruokavaliota" on nyt takana lähes vuosi ja nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että näinä kahtena kertana lihan maku tuntui jo hyvin kummalliselta. Ehkä parhaiten kokemusta kuvaa sana "tunkkainen". Täytyy vielä pohtia mitä tekee kalan ja maitotuotteiden kanssa. Liian suuria muutoksia en kuitenkaan halua tehdä kerralla. Se on kuitenkin selvää, että paluuta entiseen ei enää ole. Ei ole mitään halua eikä tarvetta.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viitisen kuukautta on vietetty "kasvissyöjän" elämää, eli on tuohon väliin nyt mahtunut muutama kerta kanaa ja kalaa haukaten. Punaista lihaa ihan häviävän vähän. Lihatuotteita en ole kotiin ostanut siis sitten kesäkuun lopun, jos nyt laskut pitää paikkansa. Ihan hyvin sujuu näinkin ja mielestäni jaksan ihan yhtä hyvin kuin aiemmin ja ehkä joltain osin paremminkin. Ainakin vatsanturvotukset on vähentyneet, en sitten tiedä voisiko ne johtua lihasta? Mahdollisesti.

Jatketaan nyt, mutta ehdottomana en ole, eli jatkossakin jos nyt tarjolla on vaikkapa kalaa, niin otan. Varmaan tulee ehkä itsekin ostettua jotain ja tehtyä jossain kohtaa, sitten kun siltä tuntuu. Ei paineita. Se tietysti, että jos lihatuotteita ostaa, niin pitää tsekata entistä tarkemmin mitä se on ja minkälaisista olosuhteista. Maksan kyllä mielellään vaikka vähän enemmän jos se on jotenkin eettisesti kestävämpää.

Eläinten kärsimysten ajattelun poissulkeminen ei vaan oikein enää onnistu, eikä toki tarvitsekaan onnistua. Toki nyt luonnon hyvinvoinnin kannalta moni valinta ja teko ei edelleenkään kestä tarkastelua "päivänvalossa", mutta edelleen, ei nyt olla ehdottomia. Hyvää se on pieni hyväkin ja se, että kokee suuntaavansa oikeaan suuntaan.

Nämä edelleen vain omia näkemyksiä, tuntemuksia ja valintoja. Muut saa valita puolestani miten haluaa, en jaksa eikä ole varaa arvostella.
 

Jeffrey

Jäsen
Parin viime viikon aikana on tullut syötyä kerran punaista lihaa (porsaan kasleria), kun kylässä tarjottiin ja kerran punaisen lihan makuiseksi väännettyä nyhtökauraa. "Lihatonta ruokavaliota" on nyt takana lähes vuosi ja nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että näinä kahtena kertana lihan maku tuntui jo hyvin kummalliselta. Ehkä parhaiten kokemusta kuvaa sana "tunkkainen". Täytyy vielä pohtia mitä tekee kalan ja maitotuotteiden kanssa. Liian suuria muutoksia en kuitenkaan halua tehdä kerralla. Se on kuitenkin selvää, että paluuta entiseen ei enää ole. Ei ole mitään halua eikä tarvetta.

No eipä ole ihme ettei liha miellytä, jos miellät kaslerin punaiseksi lihaksi ja nyhtökauran lihaksi. Saahan sitä toki itselleen valehdella, mutta ei kai nyt sentään muille?

Itsekin söin kerran surströmmingiä ja sen seurauksena päätin etten enää koske mereneläviin. Kerran taas Turkissa söin lihavarrasta jossa oli päällä paprikamaustetta. En tykännyt tuosta joten päätin etten enää koskaan syö kasviksia.

No Joo, leikki leikkinä. Mutta jos nyt oikeasti haluaa haastaa itseään lihansyöjänä, niin tekisi sen nyt edes rehellisesti. Esimerkiksi Polarica tekee aivan mielettömiä kylmäsavupaisteja joita löytyy ainakin isoista marketeista leikkelehyllyistä. Valitettavasti nautaa ei ole nyt hetkeen näkynyt, uskoisin sen johtuvan riista ajasta. Mutta sieltä pääsee melko helposti testaamaan itseään lihansyöjänä. levittelee noita lautaselle, päälle hieman rukolaa ja balsamicoa niin johan ei enää maistu tunkkaiselta.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös